Bästa studsmatta inomhus 2024: Mini studsmattor för att hoppa inne i hemmet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha en stor studsmatta i trädgården har blivit väldigt populärt, men du vet väl att du kan ha en studsmatta inomhus också? Det finns mindre modeller som gör det möjligt både för dig och dina barn att hoppa även om ni inte har någon trädgård. På det sättet kan ni få mycket roligt – och dessutom bra träning!

Två barn hoppas på en liten studsmatta inomhus

Vilken studsmatta för inomhusbruk är bäst i test?

En av de mest klassiska studsmattorna för inomhusbruk är Abilica JumpIt. Den står stadigt på golvet och kan användas både av barn och vuxna upp till 100 kg.

Abilica JumpIt studsmatta

Om du vill ha en variant med handtag, kan vi rekommendera Gymstick Fitness Trampoline. Bra för intensiv trampolinträning, men kan också användas under lek, under ansvarsfulla former.

Gymstick Fitness Trampoline

Längre ned i artikeln hittar du fler alternativ, både för småbarn, ungdomar och vuxna!

Vilken sorts studsmatta ska man välja?

Tre sorters inomhus studsmattor mot golv och vägg bakgrund

Om du ska köpa studsmatta till ett litet barn, bör du välja en modell som är specifikt anpassad för små barn. Ett bra exempel är småbarnsstudsmattan från Berg.

En sådan kan användas av små barn upp till cirka 50 kg. Den har handtag och studsen blir inte så hög att barnet kan skada sig.

Berg Hoppaa Mini Studsmatta

Vill du ha en trampolin för äldre barn, är det viktigt att barnen förstår att de inte kan hoppa hur som helst. Den är avsedd att vara ett träningsredskap att hoppa rakt upp och ned på. Vissa modeller har handtag, vilket gör det säkrare och underlättar intensiv träning.

De flesta sådana studsmattor passar både barn och vuxna, men kolla maxvikten. Även för små modeller finns risker med att hoppa studsmatta. Att hamna snett kan leda till vrickade eller stukade fötter, eller i värsta fall att man ramlar och slår sig i möbler runt om.

Se till att sätta upp regler för barnen kring hur de får hoppa så brukar det gå bra. Men låt inte små barn hoppa på en studsmatta som är avsedd för vuxna. Det finns lite olika åldersrekommendationer kring inomhus-studsmattor.

Vissa anger 7-8 år som rekommenderad minimiålder, medan andra skriver 15 år. Många anger dock ingen specifik ålder, men vi menar att barn som har kontroll på sin kropp och kan agera med sunt förnuft, klarar att hoppa denna typ av studsmattor.

En titt på många olika studsmattor att ha hemma

Nedan hittar du hela listan på studsmattor vi tittat på.

  • Vissa är anpassade för små barn, så att de säkert ska kunna hoppa.
  • Vissa passar bättre för äldre barn med bättre kontroll på kroppen.
  • Många av modellerna är inte anpassade för barn, utan som träningsredskap för vuxna. De fungerar dock utmärkt för träning och lek för barn, förutsatt att de används ansvarsfullt.

Pinepeak Studsmatta Mini

Pinepeak Studsmatta Mini

Kolla priset hos:

Pinepeaks studsmatta Mini har en diameter på 96 cm, och storleken gör att den fungerar bra både utomhus och inomhus. Höjden är 22 cm och förutom de grå benen går den helt i svart. Det finns ett skydd över stropparna för att minska risken för skador hos den som använder studsmattan.

Den fungerar att hoppa på för personer som väger upp till 100 kg,  och den rekommenderas från 15 år och uppåt. Mindre barn kan lätt ramla av när de hoppar eftersom det är en liten studsmatta som inte har något skyddsnät eller liknande.

Att den inte funkar för barn är den största nackdelen med Pinepeaks studsmatta Mini. Storleken är samtidigt en fördel, eftersom den blir lätt både att placera och använda. Behöver du ställa undan den ett tag är det inga problem att till exempel bära ner den i källaren eftersom den bara väger 7,5 kg.

Företaget Pinepeak har riktat in sig på uteleksaker för barn, och de vill att fler barn i alla åldrar ska vara aktiva. De står till exempel bakom sparkcyklar, trikes och gokarts. Bland uteleksakerna finns det saker både för vinter- och sommarsäsongen. De erbjuder också en del leksaker som fungerar att använda inomhus.


VidaXL Rund studsmatta med handtag och säkerhetsskydd

VidaXL Rund studsmatta med handtag och säkerhetsskydd

Kolla priset hos:

Vill du ha en studsmatta med handtag och säkerhetsskydd är VidaXLs runda studsmatta ett alternativ som kan passa. Du kan välja mellan en storlek på 102 cm och en på 122 cm i diameter, och oavsett vilket du väljer får du en liten och smidig studsmatta som är lätt att träna på.

Det är också valbart om du vill ha säkerhetsskydd på studsmattans kant. Det praktiska handtaget är smart att ha när du tränar, eftersom det gör att du kan göra fler olika övningar på studsmattan utan att behöva oroa dig för att du ska ramla av eller tappa balansen.

Det här är en studsmatta som framför allt är tänkt som ett träningsredskap för vuxna. Det går att använda den till högintensiv träning och stärka din hälsa på flera olika sätt. Både studsmattan, benen och handtaget är svarta, förutom en kant runt studsduken som är blå. Väljer du VidaXLs studsmatta med säkerhetsskydd är skyddet också blått.

VidaXL är en webbshop som utgår från Nederländerna där huvudkontoret finns, och som erbjuder sina varor internationellt.

Utbudet av produkter som finns i VidaXLs sortiment är blandat och du kan till exempel hitta saker för hem och trädgård, sportartiklar, möbler, leksaker och mycket mer. De gör sitt urval utifrån marknadsundersökningar som ger svar på vilka produkter som efterfrågas.


VidaXL Sexkantig studsmatta med handtag

VidaXL Sexkantig studsmatta med handtag

Kolla priset hos:

Gillar du VidaXLs studsmatta men inte den runda formen så kan du titta närmare på den sexkantiga varianten. Också det är en svart studsmatta med blå kant, och om du väljer till att ha en säkerhetsdyna över stropparna är också det blått.

Den sexkantiga studsmattan är lik den runda på många sätt. Storleken är också på denna 122 cm, även om intrycket blir annorlunda när det är en annan form. Det finns ett handtag som underlättar vid träningen och studsmattan ger dig möjlighet att träna på många olika sätt.

Med hjälp av en studsmatta kan du bland annat träna balansen, konditionen, stimulera ämnesomsättningen, öka din syrekapacitet, öka koordinationsförmågan, få större muskelstyrka och bättre uthållighet.

Med en liten studsmatta får du ett smidigt träningsredskap som lätt går att få plats med även om du inte har en stor bostad. En sexkantig studsmatta har dessutom fördelen att den kan vara ännu lättare att placera än det runda alternativet.

VidaXL startades 2006 av två unga företagare som ville syssla med onlineförsäljning. Till en början skedde försäljningen i liten skala, men verksamheten växte och idag står företaget bakom en internationell webbshop.

Nuförtiden produceras också produkter i det egna VidaXL-varumärket. Förutom att de vill hålla en god kvalitet vill de erbjuda produkter till riktigt bra priser.


BERG Hoppaa

Berg Hoppaa Mini Studsmatta

Kolla priset hos:

BERG Hoppaa erbjuder små barn möjligheten att upptäcka glädjen i rörelse på ett tryggt och lekfullt sätt. Denna kompakta studsmatta är designad för att uppmuntra motorisk utveckling och balans med hjälp av dess innovativa och säkra funktioner.

Med ett mjukt kantskydd kan barn klättra och hoppa säkert utan risk för skador vid fall. Studsmattan är upphängd med elastiska fjädrar, vilket gör att små barn inte behöver mycket styrka för att få ett härligt hoppande. Det är enkelt att få fart och roligt att studsa både på benen och rumpan.

Den uppfällbara stången ger extra kontroll, särskilt för de som precis börjat utforska studsmattan. De halkfria balansstenarna är perfekta för att träna balans och samspel med andra barn. Efter lekstunden kan de smidigt förvaras vid sidan av Hoppaa.

Med en diameter på 90 cm och en maxvikt på 50 kg, är Hoppaa perfekt för både inomhus- och utomhusbruk. Den gula färgen och runda formen gör den dessutom till en livfull och inbjudande leksak för barn att träna sina motoriska färdigheter.

BERG Hoppaa är ett genomtänkt val för föräldrar som vill ge sina små barn möjligheten att utforska och utveckla sina fysiska färdigheter på ett säkert och underhållande sätt.


Eurotoys Min Första Trampolin

Eurotoys Min Första Trampolin

Kolla priset hos:

Min Första Trampolin från Eurotoys är en väldigt liten studsmatta. Den är femkantig och ungefär 58 x 58 cm stor. Den har ett handtag så att barnet lätt kan hålla i sig medan han eller hon hoppar. Stroppar och andra hårda delar är inbäddade i mjukt material.

Färgerna är är klara grundfärger, vilket ger ett lekfullt och piggt intryck. Tillsammans med handtaget är studsmattans höjd ca 59 cm. Precis som namnet antyder är Min Första Trampolin en studsmatta som passar för små barn.

Den passar för den som för första gången vill testa att hoppa, och utformandet gör att det blir tryggt även för mindre barn att utforska hoppandet. Fördelen med att den är så liten är att den kan få plats även i ett ganska litet barnrum, en nackdel är att den relativt snart kommer behöva bytas ut om ditt barn tycker om att studsa.

Det finns ingen angiven maxvikt eller maxålder, men storleken gör att det går ganska snabbt att växa från den.

Den danska distributören Eurotoys gör att du kan ta del av massor av olika produkter för barn. Förutom studsmattor och andra leksaker som uppmuntrar till aktivitet finns till exempel barnmöbler, lekhus och maskeradkläder i deras sortiment.

Deras saker kommer bland annat från välkända varumärken som Barbie, Brio, Disney, Lego, Marvel Avengers, BABY Born, Pokémon.


Gymstick Studsmatta med handtag, hopfällbar

Gymstick Studsmatta med handtag, hopfällbar

Kolla priset hos:

Här får du en svart och stilren studsmatta med handtag, som går att fälla ihop när du inte använder den. Både handtaget och att den går att fälla ihop gör att det är ett smidigt träningsredskap för din hemmaträning.

Diametern är på 102 cm och höjden är 30 cm, om man inte räknar med handtaget. Inklusive handtag är den 125 cm. Studsmattan kommer från Gymstick och har 32 stålfjädrar, vilket gör att den är robust och klarar mycket träning.

Den går att använda av personer som väger upp till 100 kg. Bland fördelarna finns att det är ett effektivt träningsredskap som du lätt får plats med hemma. Handtaget gör att du inte behöver oroa dig för balansen och att du kan göra fler olika sorters övningar. En nackdel som tagits upp i recensioner är att den låter lite när du hoppar.

Gymstick är ett finskt företag som funnits sen 2003. I Finland är det ett av de ledande varumärkena för träningsutrustning, och deras ambition är att människor ska kunna träna på ett enkelt och effektivt sätt, oavsett vilken konditionsnivå de har.

I sortimentet finns olika sorters träningsutrustning och -tillbehör som träningsmaskiner, hantlar, gymband och liknande.


Christopeit Sport Studsmatta T400 med handtag

Christopeit Sport Studsmatta T400 med handtag

Kolla priset hos:

T400 från Christopeit Sport är en riktigt sportig studsmatta som går helt i svart, förutom en röd kant runt själva studsduken. Den är anpassad för att vara ett träningsredskap för vuxna, men även äldre barn kan använda den.

Studsmattan fungerar för personer upp till 100 kg. T400 har en diameter på 105 cm, och istället för fjädrar skapas studsmöjligheten med kraftiga gummiband. Det gör att du får ett bra motstånd, och att det inte blir lika mycket ljud när du tränar.

Skulle du inte vilja använda handtaget går det att ta av, men för de flesta är det en hjälp vid träningen, speciellt om du vill göra övningar som kräver mycket av din balans. Studsmattan väger bara 7,5 kg, så den är lätt att flytta undan vid behov.

Det finns många fördelar med små studsmattor, ska man försöka hitta någon nackdel gör den lilla studsduken att du inte kan hoppa på lika många olika sätt som på en större studsmatta.

I Tyskland är Christopeit Sport en av de ledande tillverkarna av träningsmaskiner för hemmet. De erbjuder bland annat maskiner för rodd, cykling och löpning. De har också vissa speciella produkter i sitt sortiment, som minicykeln. Det är en smart konstruktion som gör att du kan sitta på en vanlig stol medan du trampar.


Abilica JumpIt studsmatta

Abilica JumpIt studsmatta

Kolla priset hos:

Studsmattan JumpIt är en ganska typisk träningsstudsmatta. Den kommer från Abilica, är svart med gråa ben, och har Abilicas logga tryckt mitt på. Storleken är 100 cm i diameter och en fördel är att den är väldigt lätt att montera. Det enda du behöver göra är att skruva på benen.

JumpIt har 36 fjädrar, som gör att den håller för mycket användning under lång tid, men det kan gnissla eller låta lite under användningen. En annan nackdel är att det inte finns något handtag.

Är du redan van vid att träna med studsmatta och vet att du inte använder dig av handtaget är det här det perfekta alternativet. Du får ett stabilt och tåligt träningsredskap som du kan lita på. JumpIt går att använda för personer som väger upp till 100 kg och är gjord för vuxna, men även ungdomar kan använda den utan problem.

Abilica är ett företag som vill bli en del av din vardag. Deras träningsutrustning har kompletterats med appar och trådlös teknologi, som ska göra att det blir roligare för dig med konditionsträning i hemmet. En av deras populäraste maskiner är Crosstech, en crosstrainer som gör att du kan träna såväl ben och rumpa som överkroppen.


InSportLine Studsmatta

InSportLine Studsmatta

Kolla priset hos:

InSportLines studsmatta har 88 galvaniserade fjädrar av hög kvalitet. Det gör att du får en riktigt bra studsmatta, som både vuxna och barn kan använda. En liten nackdel är att studsmattan kan låta mer när det är fjädrar istället för gummiband eller stroppar – men motståndet och hållbarheten kan också bli bättre med det här alternativet.

Studsmattan har en diameter på 122 cm och tillsammans med benen blir den 30 cm hög. Studsduken är svart, skyddsduken över fjädrarna är blå och benen är grå med svarta fötter. Den går att använda av personer som väger upp till 100 kg.

Trots att InSportLines studsmatta är gjord framför allt för träning finns det inget handtag. För vissa känns handtaget bara onödigt, medan det för andra upplevs som en nackdel att det inte finns.

InSportLine är ett tyskt varumärke som erbjuder det mesta du kan behöva för din träning. Förutom studsmattor kan du hitta andra träningsmaskiner i sortimentet, som spinningcyklar, trappmaskiner och roddmaskiner.

Du kan också få tag på kläder och olika slags träningstillbehör från dem, allt du behöver för att träna. Tanken är att det ska bli lättare för dig att komma igång med din träning hemma – och att fortsätta med den.


InSportLine Studsmatta med handtag

InSportLine Studsmatta med handtag

Kolla priset hos:

Är det en studsmatta med handtag du vill ha till din träning finns även det i InSportLines sortiment. Den här studsmattan har en diameter på 122 cm, och handtag och större delen av studsmattan går i svart.

Benen är ljust grå, det finns en röd ring runt studsduken och mitt på den finns InSportLines logga tryckt. En fördel med just den här studsmattan är att den fungerar för användare som väger upp till 110 kg, till skillnad från de flesta andra som har en gräns på 100 kg.

Handtaget går att justera så det passar din längd och det är dessutom utrustat med en display som visar data om din träning.

InSportLines studsmatta är extra hållbar genom att det är fjädrar som används. Trots det väger studsmattan inte mer än 8,5 kg, så det går enkelt att flytta undan den vid behov. En nackdel precis som med andra studsmattor som använder fjädrar är att hoppandet kan låta lite.

Det tyska varumärket InSportLine har ett väldigt brett utbud av träningsprodukter, och gör att du lätt kan hitta de kläder, tillbehör eller maskiner du behöver för att träningen ska fungera så smidigt som möjligt.

Ett område de valt att rikta in sig på är inomhus- och hemmaträning, så att väder och vind inte ska påverka dina möjligheter att förbättra konditionen.


Hammer Sport JumpStep Professional studsmatta

JumpStep Professional studsmatta

Kolla priset hos:

JumpStep Professional från Hammer Sport är en studsmatta med det lilla extra. Själva studsmattan är tyst att hoppa på eftersom det är gummiband som används, och den står stabilt på de sex benen. Storleken på själva hoppytan är 98 cm.

Studsmattan är utrustad med ett handtag som gör att du kan få extra stabilitet i träningen. Dessutom har den en extra funktion med en step-up-del, som gör att det blir möjligt att göra ännu fler slags övningar på JumpStep Professional än på en vanlig studsmatta.

Med fler övningar kan du få en mer omväxlande och rolig träning. När du inte använder den kan du fälla ihop den och köra undan den, eftersom den är utrustad med hjul. Studsmattan är sexkantig och helt i svart, förutom kanterna på step-up-delen som är orange.

Den här studsmattan passar extra bra till dig som redan är van vid att träna på en studsmatta och vill låta din träning komma vidare till en ny nivå. 

Hammer Sport är ett varumärke som levererar träningsmaskiner till många av Sveriges gym. Bakom märket finns ett tyskt företag som funnits ända sen år 1900, när de gjorde sportutrustning i trä, till exempel skidor och tennisracketar.

Under årens lopp har mycket hänt och sen 1989 har varumärket Hammer Sport funnits, specialiserat på träningsredskap för gym och hemmagym.


Gymstick Fitness Trampoline

Gymstick Fitness Trampoline

Kolla priset hos:

Studsmattan Fitness Trampoline är ett prisvärt alternativ från Gymstick. Du får en studsmatta med en diameter på 102 cm, där hoppytan är ca 70 cm. Den är utrustad med ett handtag som underlättar vid träningen, och stilen är snyggt sportig.

Fitness Trampoline har svarta ben och svart handtag. Förutom en röd ring runt studsduken och Gymsticks logga som tryckts i vitt är även resten av studsmattan svart. Studsmattan väger 9 kg och handtaget går att fälla ihop, så vill du inte ha den stående framme mellan träningsgångerna är det inga större problem att ställa undan den.

Du kan använda Fitness Trampoline för din träning om du väger max 100 kg, och den är skapad för vuxna. Även ungdomar kan använda den utan problem, däremot kan det vara lätt för mindre barn att ramla av den och skada sig. Det är en av nackdelarna med studsmattan, att den är gjord som ett vuxet träningsredskap och samtidigt lockar barn som vet hur roligt det kan vara att hoppa.

Det finska företaget Gymstick har successivt växt sen starten 2003 och idag går det att köpa deras produkter i stora delar av världen. Deras fokus ligger på träning, fitness, sport och friskvård. De erbjuder allt från professionella träningsmaskiner till träningstillbehör du kan använda i hemmet – allt för att underlätta för din träning. 


Tunturi Fitness Funhop Trampoline

Tunturi Fitness Funhop Trampoline

Kolla priset hos:

Funhop Trampoline är en avskalad och enkel studsmatta som är stabil och prisvärd. Eftersom den har galvaniserade stålfjädrar har den bra hållbarhet, även om vissa kan störa sig på att de gnisslar eller låter under träningens gång.

Med en studsmatta kan du träna bland annat uthållighet, kondition, balans och du kan få en bättre syresättning. Storleken på Funhop Trampoline är 95 cm i diameter och den fungerar för personer som väger upp till 100 kg.

Studsmattan passar för dig som vet vad du vill ha och söker efter något som är hållbart och och går att använda länge. Det finns inget handtag och inga extra funktioner, men ibland är det enklaste också det bästa.

Extra funktioner passar vissa personer, medan de mest är i vägen för andra. Över fjädrarna finns det en skyddande kant i skum, som gör att det är väldigt liten risk att fötterna hamnar mellan fjädrarna så att du skadar dig.

Tunturi är ett företag som funnits länge – ända sen 1922. De slog igenom stort och revolutionerade marknaden när de 1969 lanserade den första motionscykeln för hemmabruk.

Företaget kommer från Finland och namnet betyder ”stort berg”, vilket symboliserar den stora förändring som är möjlig att skapa med träningens hjälp. Förutom studsmattor och motionscyklar erbjuder de bland annat crosstrainers, maskiner för löpning och roddmaskiner.


Läs fler artiklar om studsmattor!