Bästa strandtält 2024: Skydda barnen från solen i ett UV-tält

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lata dagar på stranden är något de allra flesta uppskattar. Extra härligt blir det när solen ligger på och temperaturen stiger. Men om du har små barn är det viktigt att se till att de skyddas från solens farliga UV-strålar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på strandtält, ett av de absolut bästa och mest effektiva solskydden!

Ljusblått strandtält med UV-skydd på en strand

Vilket strandtält / UV-tält är bäst i test?

Om du vill ha ett simpelt, prisvärt och välfungerande strandtält, kan vi varmt rekommendera X-Trail Beach Tent. Stadigt, rymligt och väldigt praktiskt litet UV-tält!

X-trail Beach tent blå

Kolla priset hos:


Det allra finaste alternativet om du har småbarn, är att använda Aero-Moov pop-up resesäng med solskydd. Givetvis lite dyrare, men du kan använda den överallt, på resor, hemma, utomhus och inne. Solskyddet måste köpas till separat.

Aero-Moov pop-up resesäng med solskydd

Kolla priset:


Vill du ha ett lite större strandtält där både förälder och barn får plats, kan vi rekommendera det här stora UV-tältet med ventilation. Stort, fint och luftigt med ventilationsnät.

Stort UV-Tält med Ventilation

Kolla priset hos:


Är strandtält bättre än andra solskydd?

Grönt strandtält på en strand, eftermiddagssol och hav i bakgrunden

Det finns flera olika anledningar till varför strandtält är bättre än de flesta andra typer av solskydd. Den främsta orsaken är dock att de ger ett i stort sett 100% skydd mot solens skadliga UV-strålar.

Många andra solskydd som exempelvis solkräm ger bara ett delvis skydd och släpper igenom en del av solens strålar. Andra varianter som UV-dräkter skyddar inte riktigt hela kroppen och gör att till exempel ansiktet blir ganska exponerat.

Men ett tält som barnen kan krypa in i gör att de när det behövs kan komma bort helt från solstrålarna. Det är bra att kunna ha en yta att fly undan solen på, när himlen är molnfri och ni är ute på stranden.

Som vuxen kan det också vara mycket skönt att kunna krypa in i ett skyddande tält när värmen blir allt för stark. Dessutom är det smidigt att ha en sval plats att stoppa kylväskan, mobilen och andra värmekänsliga tillhörigheter på.

Slutligen är ett strandtält utmärkt för dig som har hund med dig på stranden. De kan behöva en plats att vila och svalka av sig när hettan ligger på. En vattenskål och ett strandtält är en livräddare för våra fyrfota små vänner!

Jämförelse av många olika solskyddstält

I guiden nedan lyfter vi fram massor av olika modeller på just strandtält. Vissa av varianterna är anpassade bara för barn, medan andra ger en hel del plats för dig som vuxen att krypa in i.

Det kan såklart vara svårt att veta vilket tält som kommer bli bäst för dig och dina barn. Därför jämför vi saker som storlek, märke och design samt lyfter fördelar och nackdelar med alla modeller. Med hjälp av denna guide hoppas vi därför att du kan hitta ett tält som gör att just du och dina barn kan få ett skönt skydd från solen under sommaren.

X-trail Beach tent

X-trail Beach tent

Kolla priset hos:

 • Längd: 150
 • Bredd: 200 cm
 • Höjd: 130.
 • Vikt: 1,8 kg

Vi börjar denna guide med ett ganska rejält tält från X-trail. Denna modell kan med fördel användas både för att ge barnen skydd från solen. Men den har också tillräckligt med plats för att du som vuxen ska kunna krypa in när det blir för varmt.

Totalt mäter botten på tältet 150 gånger 200 cm. Det är 130 cm högt på sin högsta punkt. Med andra ord finns en hel del plats för barnen att inte bara gömma sig från solen på, utan också leka eller spela spel.

Ett stort plus med just denna modell är att den väger oerhört lite. Med knappa två kilo utgör den knappt någon extra belastning i packningen.

Något som tyvärr får räknas som en nackdel är att detta strandtält från X-trail har en ganska stor öppning. Den gör att det trots att tältet är stängt kan komma in en hel del solljus, speciellt om solen står lågt. Det går såklart att stänga igen tältet helt, men det är bara dessa två lägen som finns att välja på.

Monteringen är relativt enkel. Långa pinnar går genom dukarna och ser till att hålla strandtältet uppe. Det kan också förankras i marken eller sanden med hjälp av piggar och krokar.

Till sist ska också nämnas att designen är mycket tjusig. Med klara blå färger, svarta tryck och en rundad form passar tältet in perfekt på en solig sommardag. Detta är ett något enklare tält som kan passa dig som har en lite tightare budget.


Bestway Pavillo strandtält två personer

Bestway Pavillo strandtält två personer

Kolla priset hos:

 • Storlek: 200 x 100 x 100 cm

Här är en modell på strandtält där man verkligen tänkt till kring vad som krävs under en dag på stranden. Smarta finesser gör detta till ett bra alternativ för både barn och vuxna.

Basen på detta strandtält från Bestway är triangelformad. Den är 2 meter bred och en meter djup. Det gör denna modell till en något mer trång variant än den ovan. Samtidigt finns det plats för åtminstone en vuxen eller två barn att krypa in.

När det kommer till designen är detta en något mer sportig modell. Den blandar rött med beiget och svart. Den spetsiga triangelformen ger ännu mer en känsla av äventyr eller utflykt.

Den kanske största fördelen med Bestways strandtält är det förvaringsfickor som finns utspridda på väggarna. Perfekt att lägga mobil, nycklar eller annat som inte ska komma bort eller bli överhettat i.

Något annat som får nämnas som positivt är att du får med allt du behöver när du köper detta tält. Förutom själva tältet och tältpinnarna ingår också en smidig förvaringsväska som gör att det bli enkelt att bära med sig. Dessutom gör väskan att tältet håller bättre när det inte används.

En bra egenskap är också att Bestways strandtält till viss del är vattentätt, även om det inte kommer stå emot några större skurar. Om lite regn skulle leta sig fram under sommaren har ni i alla fall någonstans att söka skydd.

Till sist är modellen enkel att montera, något som är skönt när ni kommer ned till stranden och snabbt vill hoppa i vattnet. Även om detta strandtält från Bestways är lite mindre än varianten ovan är det en modell som passar de allra flesta. Speciellt om du tröttnat på att inte ha koll på dina värdesaker på stranden kan denna variant vara väl värd att spana in.


Fatboy Miasun strandtält

Fatboy Miasun strandtält

Kolla priset hos:

 • Längd/djup: 150 cm
 • Bredd/diameter: 220 cm

Fatboy är ett märke som du kanske framför allt känner igen när det kommer till möbler. De har bland annat utvecklat en populär och snygg saccosäck som kan hittas i många hem. Märket är kända för smarta och nytänkande lösningar, vilket också gäller för detta tält.

Fatboys Miasun Strandtält har en mycket enkel design. Det består av två pinnar i ena änden som når en ganska bra höjd. Från dessa pinnar sträcker sig ett tygstycke ned, hela vägen ned till marken på ena sidan och en bit från marken på den andra.

Tyget är fastsatt i marken med pinnar och snören som ser till att hålla det spänt och på rätt plats. Modellen är alltså helt öppen på sidorna. Designen är enkel, men ändå snygg med ett randigt tyg som finns att få i flera olika läckra färger.

Som sagt är Fatboy Miasun alltså helt öppet på båda sidorna. Det här har såklart både sina fördelar och nackdelar.

Den stora fördelen är att barnen kan vara i tältet utan att behöva skärmas av från alla andra. De kan få skugga, samtidigt som de kan umgås med de som sitter utanför tältet, ute i solen. Eftersom strandtältet inte heller har någon botten finns också chansen för barnen att leka i sanden samtidigt som de skyddas från UV-strålning.

Det som inte är optimalt är såklart att tältet kommer ge mindre skugga när solen står lägre, eftersom den då kan skina in genom sidorna. Självklart går det att justera positionen till att stå med tyget mot solen. Men då krävs att tältet flyttas några gånger om dagen för att få optimal skugga.

Fatboy Miasun är framför allt en modell för dig som är på jakt efter ett lite mer öppet tält. Som ett parasoll på stranden, men ännu mer heltäckande och med en större och bättre skugga.


Stort UV-Tält med Ventilation

Stort UV-Tält med Ventilation

Kolla priset hos:

 • Mått:  200 x 165 x 130 cm

Här är ett rejält tält med flera smarta funktioner. Ett alternativ som fungerar perfekt för barnfamiljen som vill ha en svalare plats att vara på, på stranden.

Tillverkaren har sett till att detta tält verkligen ger ett bra skydd mot solen. Men det släpper också igenom en del vind för att vara ännu mer behagligt att vara i. Mjuk meshtyg längst ned gör att det kan blåsa genom tältet. Perfekt för de allra varmaste dagarna.

Som sagt är modellen rejäl. Botten mäter 200 gånger 165 cm och högst upp är tältet 130 cm högt. Det gör att det inte är några problem för dig att få plats där inne tillsammans med dina barn.

Den stora öppningen gör att en del solljus kan komma in om tältet är vinklat mot solen. Enligt oss gör det inte så mycket, eftersom det här är ett av de strandtält i guiden som är allra enklast att flytta.

Det har en mycket smart funktion för att sitta fast i marken. Påsar fylls med den sand som finns på stranden och ser till att tältet hålls på plats. Vill du vrida på det är det alltså bara att tömma påsarna för att sedan fylla dem igen.

En pop-up funktion gör också att det här är en av de lättaste varianterna att montera. På insidan finns smidiga fickor där du kan förvara dina värdesakern.

Ska något nämnas som en nackdel är det kanske färgvalet. Modellen kommer mest i ganska grälla färger och är därmed inte det bästa valet för dig som vill ha något lite mer diskret.

Överlag dock ett mycket bra strandtält som vi varmt kan rekommendera. Denna modell passar perfekt till dig som vill ha ett rejält och svalt strandtält som är enkelt och smidigt att montera och flytta på.


Aero-Moov pop-up resesäng med solskydd

Aero-Moov pop-up resesäng med solskydd

Här hittar du produkterna:

 • Resesängens mått utvändigt: 130 x 92 x 63 cm

Detta är ett alternativ för dig med små barn, som kanske behöver ta en tupplur på stranden. Denna resesäng med tillhörande solskydd kan då vara det perfekta valet.

Sängen är en av de smidigaste som finns på marknaden. Den har vunnit flera utmärkelser och är en mycket populär resesäng. Själva sängen omsluts av ett skyddande tyg, som gör att den också kan fungera som en barnhage.

Perfekt för när du vill hålla lite extra koll på ditt barn. Väggarna är genomskinliga så att du hela tiden kan se vad barnet gör, samtidigt som det kan se ut och inte känner sig så instängt.

Monteringen är kanske det allra bästa med Aero-Moovs resesäng. Den plockas upp på endast några få sekunder och är därefter redo för användning. Madrassen inuit går att hissa upp en bit ovanför marken för den som vill.

Som vi varit inne på finns också ett tillhörande solskydd. Detta skydd är en båge som spänns över sängen och hagen. På så vis bli barnet täckt mot den starka solen när det sover.

Skyddet gör också att sängen med tillhörande väggar kan användas som ett strandtält för barnen. De transparenta väggarna gör att du fortfarande kan umgås med ditt barn även när det är inne i tältet. Dessutom är de luftiga och gör att det blir en sval och skön plats att vara på om det fläktar lite.

Det ska dock nämnas att dessa produkter får räknas till de lite mer exklusiva i guiden. Men har du små barn som du vill att ska kunna vara med på stranden under dagen, tycker vi definitivt att det kan vara en prisvärd investering. Du kommer ha användning för den på så många fler ställen, då den är behändig att bära med i stort sett vart ni än ska.


Swimpy UV-Tält Med Ventilation

Swimpy UV-Tält Med Ventilation

Kolla priset hos:

 • Djup: 147 cm
 • Höjd: 87 cm
 • Bredd: 122 cm

Swimpy har en mängd olika strandtält ute på marknaden. De tillhör de lite billigare alternativen, och brukar i regel fungera helt ok.

Modellen har ett tunt nät som ger ventilation och låter luften strömma igenom tältet på ett mycket behagligt sätt. Det har ett bra djup, med en del av materialet som sittyta där barn kan krypa omkring och vuxna ligga och ta det lugnt.

Denna modell är rätt så populär, men har även fått en del negativa omdömen, bland annat för att det är lite svårmonterat, samt säckar ihop lite ovanifrån. Vår erfarenhet är dock att när du väl lärt dig hur det fungerar, är det extremt lätt att poppa upp det och fälla ihop tältet igen. Det är en mycket smidigt process, och tältet är lätt att bära med sig.

Swimpy har flera bra UV-tält som du kan läsa om längre ned, men denna variant är bäst när det gäller svalka och ventilation!


Swimpy UV-tält med förvaringsväska

Swimpy UV-tält med förvaringsväska

Kolla priset hos:

 • Höjd: 75 cm
 • Längd: 155 cm
 • Bredd: 100 cm

Detta är en något enklare produkt som kan passa dig som är på jakt efter ett tält som ger skydd från solen åt de små på stranden. Denna modell är anpassad för barn och ingenting som det är speciellt enkelt för dig som vuxen att få plats i.

Swimpys UV-tält är 150 gånger 100 cm i botten. det är dock bara 75 cm högt och det blir därmed lite väl lågt i tak för andra än barnen.

Med UFP 50+ på det material som används i tältet ger det ett bra skydd mot solens UV-strålning. Öppningen är ganska stor och kan släppa in en del solljus. I och med att detta UV-tält är så pass enkelt att flytta på och vrida ska det dock inte vara några problem.

Ett plus är att det tyg som används är OEKO-tex certifierat. Det innebär att det inte innehåller ämnen som kan vara skadliga för barnet.

När du köper Swimpys UV-tält får du med en enkel förvaringsväska som gör att det blir lätt att ta med sig. Något du inte får med är dock tältpinnar. Det här ser vi tyvärr som en ganska stor nackdel eftersom det kan göra att tältet flyger iväg eller inte står stadigt i blåsigt väder.

Designen är ganska simpel. Hela tältet består av ett blått och ganska plastigt material som tyvärr inte ger den mest exklusiva känslan. Men vill du ha ett något enklare UV-tält som gör sitt jobb och ger skugga åt barnen kan detta vara modellen för dig.


Swimpy UV-tält Bamse

Swimpy UV-tält Bamse

Kolla priset hos:

 • Djup: 100 cm
 • Höjd: 75 cm
 • Bredd: 155 cm

Bamse är en karaktär som är älskad av de allra flesta barn. Detta UV-tält med motiv från Bamse och hans vänner kan göra dagarna på stranden ännu roligare, men också säkrare för dina barn.

Tältet liknar till stor del modellen ovan, när det kommer till saker som form och storlek. Det mäter 155 gånger 100 cm på botten och är 75 cm högt. Med andra ord ett Uv-tält i första hand framtaget för barnen, där det kan vara tufft för dig som vuxen att få plats.

Basfärgen på denna produkt är blå. På sidorna och ovanpå tältet finns bland annat den klassiska loggan från serierna om Bamse. Dessutom finns strandrelaterade bilder där Bamse och Lille Skutt seglar fram med båten Victoria över vattnet.

Stommen är tillverkad av glasfiber och i övrigt är denna modell tillverkad i polyester. Precis som varianten ovan är detta ett något enklare strandtält. Men det ger ett gott skydd mot solens strålar och kan vara extra uppskattat av alla de barn som älskar Bamse.

Du får med en väska som tältet kan förvaras och fraktas i när det inte används. En nackdel är dock att tältpinnar tyvärr inte ingår och det krävs därmed lite kreativitet av dig för att kunna förankra det i marken.


Badabulle UV-tält

Badabulle UV-tält

Kolla priset hos:

 • Djup: 58 cm
 • Höjd: 100 cm
 • Bredd: 125 cm

Detta är ett av de minsta tälten i guiden sett till yta på botten. Det har en bredd på 125 cm men ett djup på endast 58 cm. Att det är så litet gör dock att modellen tar väldigt lite plats och är mycket enkel att ta med sig. En medföljande förvaringspåse gör det hela ännu mer behändigt.

Dessutom är Badabulles UV-tält supersmidigt att montera. En Pop-up funktion gör att du kan ställa upp det var som helst utan problem. Det tar bara några sekunder att få detta Uv-tält att gå från hopfällt läge till uppfällt.

Fyra peggar en i varje hörn ser också till att tältet inte välter, även om det blåser en del på stranden.

Designen är anpassad för barn. En blå grund med gula linjer och detaljer är något för dig som är på jakt efter ett färgglatt tält. Dessutom finns en gullig tvättbjörn målad på sidan för att göra utformningen ännu mer lekfull.

Tältet ger ett bra skydd mot solens strålar. En extra liten flik. längst upp i öppningen ser till att ge ännu mer skugga inuti själva strandtältet.

Vill du ha ett lite mindre tält med en kul design anpassat för barnen är det här en modell som kan vara väl värd att kika närmare på.


Nordbjørn shadow UV-tält

Nordbjørn shadow UV-tält

Kolla priset hos:

 • Djup: 110 cm
 • Höjd: 110 cm
 • Bredd: 220 cm

Det här är en av de allra enklaste produkterna i guiden. Detta tält från Nordbjörn har dock det mesta som de flesta är på jakt efter när de ska köpa ett Uv-tält till sina barn.

Modellen har till att börja med en snygg design. En något spetsigare och mer trekantig form i kombination med lite mörkare blå färger ger den ett lite mer diskret utseende än många andra alternativ i guiden.

Setet kommer med både pinnar för att hålla uppe tältduken och tältpinnar att fästa i marken för förankring. Trots att det är lite enklare är det här ett av de största strandtälten i guiden. Botten mäter hela 220 gånger 110 cm vill man får det till och med plats flera vuxna.

En smidig väska gör att Nordbjörns strandtält också är mycket enkelt att ta med sig. Med UFP 50+ kommer det att ge ett gott skydd mot solens starka strålar.

En nackdel är att öppningen är ganska stor i förhållande till det övriga tältet och kommer kunna släppa in en del solljus om det står vridet åt fel håll.

Det största minuset är dock att monteringen av detta strandtält kan ta en del tid . Pinnarna ska sättas ihop och alla träs genom rätt hål i tältet på rätt sätt. Ett jobb som kan vara lite svårt att få till och dessutom är ganska tidsödande.

Kort sagt är det här ett tält för dig som är på jakt efter något stort och rejält, men inte siktar på de allra mest exklusiva produkterna. Om du är en hejare på att sätta upp tält och inte har något emot en lite krångligare montering är det här en modell vi varmt kan rekommendera.


Swimpy UV-tält Babblarna

Swimpy UV-tält Babblarna

Kolla priset hos:

 • Mått: 155 x 100 x 75 cm

Swimpy har här tagit fram ytterligare ett Uv-tält för de mindre barnen. Denna modell har motiv av Babblarna runt hela tältet. Babblarna är mycket populära karaktärer, speciellt bland de allra yngsta.

Tältet har en UPF på 50+ vilket ger ett mycket gott skydd mot solen. En grön bas med bilder på Babblarna både på taket och på den bakre väggen gör att designen kommer uppskattas av de flesta barn.

Detta strandtält är av en något enklare modell. Det monteras helt enkelt upp på stranden och ställs ned på marken. En ganska bred bas i kombination med ett relativt lågt tak gör att det står hyfsat stadigt även utan förankring.

Tältet kommer med en väska som gör att det är enkelt att förvara och ha med sig. Det ska nämnas att detta är en något enklare modell.

Ett stort plus är dock att Swimpys UV-tält med Babblarna-motiv faktiskt kan tvättas i maskin. Det här gör att det är enkelt att hålla tältet rent och fräscht ännu längre.

Nackdelen är kanske i första hand utrymmet. Produkten är inte särskilt djup och har du många, eller lite större barn är det inte säkert att alla får plats på samma gång. Designen är dock som sagt svårslagen för alla de barn som älskar Babblarna.


Lifeventure family UV-tält

Lifeventure family UV-tält

Kolla priset hos:

 • Höjd: 110 cm
 • Längd: 170 cm
 • Bredd: 170 cm

Med en bas på 170 gånger 170 cm är det här ett av de största tälten i guiden. Modellen är något för dig som vill att fler i hela familjen ska kunna få plats tillsammans inne i tältet.

Designen andas äventyr och friluftsliv. Färgerna är grå och orange och den har en något mer rundad design än de flesta andra alternativen på marknaden.

Självklart har Lifeventures family-tält också ett ordentligt solskydd. Med ett UPF 50+ kommer nästan inget av den skadliga strålningen från solen in i tältet.

Modellen är enkel och smidig att packa ihop och bära med sig. En liten väska med handtag medföljer och den totala vikten är bara 2,5 kg. Pinnar för att sätta fast tältet i marken så det inte blåser iväg medföljer också.

Nackdelen är dock att monteringen kan vara en smula krångligare. Det här strandtältet spänns med upp som ett vanligt tält, med pinnar som ska dras genom duken. Även om det inte är superavancerat så är det såklart smidigare med ett tält med pop-up funktion som vissa andra modeller i guiden har.

Överlag är det här dock ett både bra och rejält tält. Vill du åt något lite mer rymligt där hela familjen får plats kan detta vara alternativet för dig.


Jotex Shading UV-tält

Jotex Shading UV-tält

Kolla priset hos:

 • Höjd: 110 cm
 • Bredd: 145 cm

Vi avlsutar denna guide med ett UV-tält från Jotex. Modellen shading passar utmärkt både för stranden, men också för lek inomhus eller ute i trädgården.

Denna variant får räknas som medelstor med en bas på 145 gånger 119 cm. Det går definitivt att få plats för både vuxna och barn inne i tältet för den som vill.

Ett plus är att botten på tältet sträcker sig en bit utanför dess yta. På så vis har dina barn extra mycket plats att både vara och leka på.

Designen är enkel och en av de mer diskreta och samlade av alternativen i denna artikel. Den mörkblå färgen är snygg och formen på själva tältet är ganska klassisk.

Även monteringen är klassisk och modellen har ingen pop-up funktion. Även om det är ganska få delar som ska sättas ihop är det såklart ännu lite smidigare med de modeller som inte behöver tas isär för att vikas ihop.

Förankring för att se till att tältet inte välter eller blåser iväg medföljer. En modell som denna kan inte tvättas i maskin utan måste rengöras på annat sätt, till exempel med en fuktig trasa. Något som får klassas som en nackdel, speciellt för den har barn där det ganska ofta spills en hel del.


Att tänka på när du köper strandtält till barnen

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när du köper ett strandtält till sommarens varmaste dagar, speciellt om det är avsett för dina barn. Här kommer några tips att ta med sig på vägen.

Storlek

En del tält är anpassade enbart för barn och ganska små. Ofta är de till exempel rätt så låga i tak. Då kan det bli svårt att som vuxen få plats där inne på ett bekvämt sätt.

Vill du ha ett tält där du kan leka tillsammans med ditt barn kan det därför vara smart att välja en modell som är lite högre. Alternativt kan du sikta in dig på ett strandtält med en lite större öppning.

På så vis kan ditt barn sitta i tältet medan du sitter utanför, utan att det är några problem att leka med varandra.

Lätt att flytta

Något som också är viktigt är att tältet är enkelt att flytta. Speciellt om det har en lite bredare öppning som släpper in en del sol om det är vänt åt fel håll.

Att kunna rotera tältet medan solen flyttar sig säkerställer att ditt barn kan vara i skuggan under hela dagen. Har tältet många tältpinnar som är svåra att få ned i marken eller sanden kan det bli ett omständligt projekt.

I guiden ovan finns en variant där säckar på tältets sidor fylls med sand som förankring. Ett mycket smidigt system som passar perfekt på stranden.

Montering

För en del kan det vara en stor utmaning att sätta upp ett tält. Är man stressad kan även en mindre konstruktion leda till en hel del huvudbry. Vilka pinnar ska sitta var och hur gör man för att tältet inte ska välta?

Om du känner dig träffad kan ett tält med pop-up funktion vara till stor hjälp. Ofta tar det bara någon minut eller till och med några sekunder att montera ett sådant.

Det ska dock nämnas att de flesta konstruktioner i guiden ovan är ganska enkla. Även de tält som inte har en pop-up funktion utan en mer klassisk design är såklart inte lika svåra att sätta upp som fullstora campingtält, eller ett förtält till husvagnen.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om strandtält för barn. Med hjälp av guiden hoppas vi att du kan hitta en modell som gör att just dina barn kan skyddas mot solens starka strålar i sommar.


Här hittar du fler tips kring solskydd för barn!