Bästa ståbräda för barnvagn 2024: Åkbrädor för större barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En vagn är en förälders bästa vän när det kommer till att transportera sina små. Men ibland blir även de lite större barnen trötta i benen. Då är en ståbräda på vagnen ett grymt verktyg för att slippa långa promenader. Vi har kollat på bästa ståbrädorna från massor av olika märken och jämfört dem åt dig!

Barnvagn med ståbräda, ett barn i vagnen, ett barn står på brädan

Vilken ståbräda är bäst i test?

Ett toppval bland de universella ståbrädorna är Lascal BuggyBoard. Finns i MINI och MAXI-modell och kan köpas med sadel för att kunna sitta där bak. Stadig och riktigt bra för de flesta barnvagnar!

✅ Bästa valet för de flesta barnvagnar

Lascal Buggyboard Maxi ståbräda

Kolla priset hos:


Ett annat väldigt populärt och prisvärt alternativ är ståbrädorna från Bumprider. De kan vara lite otympliga till vissa vagnar, men är i stora drag lämplig för de flesta modeller.

✅ Populär och prisvärd

Bumprider ståbräda med sits

Kolla priset hos:


Det finns många tillverkare med ståbrädor som passar just deras vagn. Klicka på din vagntyp nedan för att hoppa ned i artikeln direkt till den produkten.

✅ Alternativ för specifika barnvagnar


Läs vidare för att se alla ståbrädor!

Se även vår artikel där vi listar de allra bästa butikerna för att köpa barnvagn på nätet!

Universala ståbrädor – passar de flesta barnvagnar

När det kommer till ståbrädor kan man om man vill dela upp dem i två huvudsakliga kategorier. Det finns varianter som är anpassade för att passa de allra flesta barnvagnar och som fungerar på många olika modeller och det finns produkter som är speciellt framtagna för eller av olika specifika barnvagnsmärken.

Nedan kommer några mycket bra ståbrädor som passar de allra flesta barnvagnar. Perfekt för dig som inte har en vagn från ett superkänt märke, eller som bara är på jakt efter något lite mer universellt.

Bumprider ståbräda med sits

Bumprider ståbräda med sits

Kolla priset hos:

Vi börjar denna guide med en smidig och bra produkt från Bumprider som kan göra de flesta resor med barnvagnen lite enklare. Denna modell är på många sätt något extra och ett alternativ som vi tycker att de flesta föräldrar bör ta en närmare titt på. Produkten rekommenderas för barn upp till 20 kg.

Till att börja med har man sett till att utrusta ståbrädan med en sits, där ditt barn kan vila benen. Till och med att stå upp kan vara lite väl jobbigt ibland för små, trötta ben och att ha en ståbräda där ditt barn också kan sitta ned kommer att vara guld värd i många situationer. Ovanför sitsen finns också två handtag som gör att barnet lätt kan hålla sig kvar på brädan och sitter stadigt.

Ett annat plus är den fästanordning som är mycket enkel att använda. Det har flera olika möjligheter för att fästa brädan på vagnen, vilket gör att denna produkt går att sätta fast på i stort sett alla vagnar. Dessutom krävs inga verktyg för att fästa brädan och det gör också att den är enklare att ta på och ta av när situationen kräver det.

Till sist har denna ståbräda också ett bra fjädersystem. Det här gör att den går mycket mjukare och att ditt barn helt enkelt inte får en lika skumpig åktur.

Priset på denna produkt är såklart lite högre än på de allra enklaste varianterna. Men den ligger ändå på en nivå som de allra flesta föräldrar ser som rimlig och vi kan varmt rekommendera att ta en lite närmare titt på just denna ståbräda.


Fillikid Ståbräda med sits

Fillikid Ståbräda med sits

Kolla priset hos:

Även här har vi en ståbräda som är utrustad med sits. Med andra ord kan ditt barn sitta ned och ta det lugnt när ni är på väg någonstans och det blir en många gånger smidigare och enklare resa. Detta är att betrakta som en något enklare modell och den kan till exempel passa dig som vill köpa en ståbräda med sits utan att behöva lägga ut allt för stora summor.

Denna produkt saknar dock flera av de positiva egenskaper som modellen ovan besitter. Till exempel har den inte ett lika utvecklat fjädringssystem, vilket gör att färden kan bli lite mer skumpig. Dessutom har den inga handtag på själva brädan som barnet kan hålla sig i, utan istället får man ta tag i vagnen om man vill ha lite extra stabilitet.

Man har dock utrustat även denna modell med en fästanordning som gör att den går att använda på vagnar av många olika modeller. Ett annat plus är som vi redan nämnt priset, vilket är förhållandevis lågt för att vara på en ståbräda med sits. En bra produkt som helt enkelt kommer till ett ännu bättre pris.


Lascal Buggyboard Maxi ståbräda

Lascal Buggyboard Maxi ståbräda

Kolla priset hos:

Detta är ytterligare en ståbräda som passar för de allra flesta barnvagnar. Denna modell kommer till skillnad från de ovan dock utan sits och är därmed ett bra val för dig som vill åt något lite enklare. Ståbrädan är anpassad för barn som väger upp till 20 kg och om du har större barn än så kan det alltså vara värt att kika på en annan produkt.

Den stora fördelen med denna ståbräda är förutom den smarta fästanordningen som gör att den kan användas på nästan alla barnvagnar, att den är snabb att ta på och av. Om du inte hela tiden vill åka runt med ståbrädan monterad på vagnen när den inte behövs, utan snabbt vill kunna montera på den när ditt barn är trött är det här ett mycket bra val.

Trots att den är ganska enkel i designen och inte har saker som sits, kostar denna bräda en del, även om den ligger en bit under de dyraste modellerna. Men om det är viktigt för dig att den ståbräda du köper är smidig att montera på och av kan denna produkt definitivt vara värd några kronor extra.


Bumprider Ståbräda

Bumprider Ståbräda

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en produkt från Bumprider med denna gång en variant utan sits. Denna modell är speciellt utformad för att gå mjukt fram över vägen och kan ge ditt barn en både lugn och skumpfri åktur. Den går också att använda för barn som väger upp till 30 kg och kan därmed vara det rätta valet för dig som har lite äldre barn som du vill att ska kunna åka på vagnen.

Man har precis som på modellen i början av guiden sett till att ha ett avancerat fjädringssystem som gör att brädan guppar så lite som möjligt. Fästanordningen liknar också den på modellen med sits och det går att fästa brädan på mer eller mindre alla vagnar. Inga verktyg krävs för att fästa den vid vagnen, vilket får räknas som ett stort plus för den som har lite ont om tid.

Även om det här kanske inte är en budgetmodell kommer den till ett bra pris och vi måste säga att den är en av de mest prisvärda produkterna i denna del av guiden. Dessutom har denna ståbräda vunnit flera olika priser och utmärkelser, så att det är ett bra alternativ råder det inga tvivel om. Vill du åt en prisvärd och kvalitativ ståbräda utan sits bör du kika lite extra på just denna.


Easy X Rider 2-in-1 Multi Connecter Ståbräda

Easy X Rider 2-in-1 Multi Connecter Ståbräda

Kolla priset hos:

Det här kan vara produkten för dig som är ute efter en mycket bekväm ståbräda till ditt barn. Denna modell har nämligen inte bara en sits, utan faktiskt en hel stol på brädan som gör att ditt barn kan ha det hur bekvämt som helst även om ni ska långt. Framför stolen finns också en ratt så att barnet kan känna att det styr och ha något att göra under själva resan.

En sak som kan nämnas som en liten nackdel är att denna inte är kompatibel med riktigt lika många vagnar som en del av modellerna i denna del av guiden. Till exempel krävs att vagnen har en stång mellan bakhjulen där bromsen inte är i vägen för att det hela ska fungera.

I övrigt har denna produkt flera andra positiva egenskaper som inte minst gör den lite mer säker. Ett antihalkskydd gör bland annat att ditt barn inte riskerar att glida av stolen på samma sätt. Samtidigt har denna bräda hjul som blinkar för att ge ökad synlighet i trafiken. Stolen har också bra stöd på båda sidor som gör att ditt barn sitter extra bekvämt.

Nackdelen är tyvärr priset som är ganska högt jämfört med de flesta andra produkter, även om det inte är förvånande med tanke på att det här är en lite mer avancerad ståbräda. Denna produkt är rekommenderad för barn som väger upp till 25 kg.


Ståbrädor för specifika vagnmodeller

Nedan följer ett antal brädor som är speciellt framtagna för specifika vagnar. Om du vill ha något som passar extra bra för just den vagn du har hemma, eller planerar att köpa vagn och ståbräda ihop kan dessa modeller alltså vara perfekta.

Bugaboo komfort ståbräda

Bugaboo komfort ståbräda

Kolla priset hos:

Passar ihop med:

 • Bugaboo Ant
 • Bugaboo Bee (2010 model)
 • Bugaboo Bee 3
 • Bugaboo Bee 5
 • Bugaboo Bee 6
 • Bugaboo Buffalo
 • Bugaboo Cameleon (2007 model)
 • Bugaboo Cameleon 3
 • Bugaboo Cameleon 3 plus
 • Bugaboo Donkey
 • Bugaboo Lynx
 • Bugaboo Donkey 2
 • Bugaboo Donkey 3
 • Bugaboo Fox
 • Bugaboo Fox 2
 • Bugaboo Fox 3
 • Bugaboo Donkey 5
 • Bugaboo Fox 5
 • Bugaboo Fox Cub

Om du har en vagn av märket Bugaboo är chanserna stora att denna ståbräda kan passa alldeles utmärkt till din vagn. Ståbrädan har en smidig liten sits som gör att det blir ännu mer bekvämt för de barn som är lite för stora för att sitta i vagnen, men som inte riktigt orkar gå om ni ska långt.

En sak som kan vara värd att nämna är att du kan behöva olika typer av adaptrar beroende på vilken modell från Bugaboo som du har på vagn. Ytterligare en sak värd att säga är att priset är relativt högt jämfört med de mer universella ståbrädorna.


Baby Jogger ståbräda Glider Board

Baby Jogger ståbräda

Kolla priset hos:

Passar till Baby Jogger modellerna:

 • City Mini (och dubbel) och GT
 • City Select
 • City Elite
 • City Mini GT (även dubbel)
 • Summit XC
 • FIT
 • City Versa
 • City Premier
 • City Tour Lux

Baby Jogger är ett annat populärt märke när det kommer till barnvagnar och här är en ståbräda som passar de allra flesta vagnar från detta märke. Brädan är framtagen som väger ca 20,5 kg eller mindre och har dessutom en hel del smarta funktioner som inte alla liknande produkter har.

Till exempel kan brädan hängas upp, framåt på vagnen när den inte används. Ett annat stort plus är att du kan anpassa avståndet mellan bräda och vagn och på så sätt få ett avstånd och ett utrymme för ditt barn som du tycker är lagom. Priset är helt okej, även om det finns billigare produkter på marknaden.


Emmaljunga ståbräda NXT 2023

Emmaljunga ståbräda NXT 2023

Kolla priset hos:

 • Passar till Emmaljunga NXT60
 • Finns även ståbrädor till NXT Twin och NXT 90

Om du har en vagn som hör till serien Emmaljunga NXT kommer här ett ståbord som kan vara till stor hjälp under promenaden. Förutom att ha flera smarta funktioner är det här också en produkt som är billigare än många andra i guiden.

Denna ståbräda kan bland annat klickas på och klickas av på ett mycket enkelt sätt, vilket är smidigt om du vill slippa ha ståbrädan i vägen när de större barnen inte är med på promenaden. Dessutom kan den hängas på styret så att den alltid kan få finnas nära till hands.


Thule Sleek/Spring/Shine ståbräda

Thule Sleek Spring Shine ståbräda

Kolla priset hos:

Passar till:

 • Thule Sleek
 • Thule Shine
 • Thule Spring (med adapter)

Här är en ståbräda som är kompatibel med flera av Thules modeller på vagnar. En produkt som denna kan vara ett perfekt val om du har någon av dessa modeller.

En fördel med denna produkt är att den bland annat har ett hjul som är större än många andra varianter. Det här ger en mindre skumpig åktur och gör att det blir bekvämare för barnet under resan. Man har också utrustat brädan med friktionstejp som gör att ditt barn kan stå extra stadigt under resan.

Något som är en liten nackdel är dock priset, vilket ligger lite högt i vårt tycker för denna på vissa sätt ganska enkla modell.


Stokke Xplory ståbräda

Stokke Xplory ståbräda

Kolla priset hos:

 • Passar Stokke Xplory®

Denna modell är kompatibel med Stokke Xplory sittvagn. Produkten är bra på många sätt och klarar en vikt upp till 20 kg. Ett stort plus är att den kan sitta kvar även när du fäller ihop vagnen, vilket gör att det blir så mycket enklare när ni till exempel ska ta med vagnen i bilen.

Något som tyvärr kan nämnas som en liten nackdel är att denna modell har ganska små hjul. Det här gör att det kan bli lite väl skumpigt och guppigt och kanske inte den mest bekväma resan när till exempel gruset från vintern ligger kvar på gatorna.


Cybex ståbräda Kid Board Gazelle S

Cybex ståbräda Kid Board Gazelle S

Kolla priset hos:

Passar Cybex-modellerna:

 • Priam
 • Talos
 • Balios

Om du har en Cybex-vagn kan denna ståbräda vara ett välkommet komplement. Modellen är bra på många sätt, men ligger kanske lite väl högt i pris med tanke på att den ändå är ganska enkel.

Framför allt är det här kanske den allra snyggaste varianten av de i denna guide. Med en enkel svart design och själva brädan i trä kommer denna vara helt perfekt om du är någon som gärna har en barnvagn med stilfulla tillbehör. Ett annat plus är det stora hjulet som ger en smidigare resa och gör att brädan går jämnare över ojämna underlag.


Silver Cross ståbräda till Wave & Coast

Silver Cross ståbräda

Kolla priset hos:

Passar till:

 • Silver Cross Coast
 • Silver Cross Wave (nyare modellerna)

Här är ytterligare en ståbräda som faktiskt är riktigt snygg. Den passar till vagnen Silver Cross Wave & coast, både till äldre och till nyare modeller. Med en vit och svart, stilren design är även det här ett alternativ som passar utmärkt om du vill ha snygga tillbehör till din vagn.

Brädan är anpassad för barn som väger upp till 20 kg. Med ganska små hjul kan den dock ge en något skumpig resa, men något som får nämnas som en fördel är att den smidigt kan vikas upp för att ta mindre plats när den inte används. Ytterligare ett plus är den greppvänliga ytan som gör att ditt barn står stadigt, även under mer hala förhållanden.


Babyzen Yoyo ståbräda

Babyzen Yoyo ståbräda

Kolla priset hos:

Passar till Babyzen-modellerna:

 • YOYO+
 • YOYO²

Denna ståbräda passar till vagnen Babyzen Yoyo. Modellen är anpassad för barn som väger upp till 20 kg och den kan smidigt vikas upp när den inte används. Värt att nämna är att den bara fungerar till de nyare modellerna av denna vagn.

Ett annat plus är att modellen har en smidig sits som också kan monteras bort om du tycker den är i vägen.  Rejäla hjul gör också att den går smidigt över de flesta underlag. En nackdel är dock priset som tyvärr ligger lite väl högt i vårt tycke.


UPPAbaby Ståbräda VISTA

UPPAbaby Ståbräda VISTA

Kolla priset hos:

Passar till:

 • Alla nyare UPPAbaby Vista-vagnar (2015 och framåt)

Det här är en ståbräda som passar bra till vagnen Uppababy Vista och som faktiskt är mycket snygg. Med toner i svart och trä är det här en modell som verkligen passar den som vill ha något stilfullt och snyggt som matchar barnvagnen.

Fördelar med denna bräda är bland annat att den kan fällas upp när den inte används och på så sätt inte behöver vara i vägen. Ett annat plus är den greppvänliga ytan som ser till att ditt barn inte halkar. Hjulen är tyvärr ganska små och kanske inte de allra smidigaste på lite mer ojämna underlag.


Joolz ståbräda

Joolz ståbräda

Kolla priset hos:

Passar till:

 • Joolz Day
 • Joolz Day2
 • Joolz Day3
 • Joolz Geo
 • Joolz Geo2

Denna ståbräda fungerar till många vagnar från Joolz. Detta är faktiskt en av de mest prisvärda produkterna i denna del av guiden och den har många mycket bra och smidiga egenskaper. Bland annat har den stora hjul som gör att resan blir mindre skumpig.

En annan positiv egenskap är att denna bräda kan sitta kvar på vagnen när du fäller ihop den. Ytterligare ett plus är att den har gott om plats bakom vagnen och sticker ut en bra bit, vilket gör att det inte blir så trångt. Det här är också en av de allra billigaste i denna del av guiden och ett mycket prisvärt alternativ. Modellen är anpassad för barn som väger upp till 20 kg.  


Vad är en ståbräda och hur använder man den?

 En ståbräda är helt enkelt en liten bräda eller plattform som monteras bakom vagnen för att större barn som inte kan åka i vagnen ska slippa gå. Det här är något som kan vara mycket välkommet under långa promenader eller shoppingturer när humöret börjar tryta för att barnet är trött i benen. Att då kunna dra fram ståbrädan och låta barnet åka med är något som verkligen kan vända stämningen i en sådan situation.

Ståbrädorna har ofta smidiga fästen som gör att de enkelt kan monteras bakom vagnen. Sedan får barnet helt enkelt ställa sig på brädan och är då mellan dina armar, medan du skjutsar vagnen framåt. Ofta kan brädan enkelt plockas bort, eller fällas upp mot vagnen när den inte används. Själva monteringen av brädan kan vara lite avancerad första gången, men brukar efter detta, när alla fästen sitter på plats, vara mycket smidigare.

Vilken vikt brukar ståbrädor klara av?

En sak som är viktig att ha koll på när det kommer till ståbrädor är den angivna maxvikten. Att följa denna är inte bara viktigt för att brädan ska hålla, utan också för att ditt barn ska vara säkert under åkturen.

Det vanligaste är att brädorna har en maxvikt på runt 20 kg. Vissa modeller har dock så höga maxvikter som upp mot 30 kg. Om du har ett lite äldre barn, eller vill att ditt barn ska kunna åka med lite högre upp i åldrarna kan detta alltså vara något att hålla utkik efter.

Vi hoppas att denna artikel varit lärorik för dig och att du helt enkelt lärt dig lite mer om ståbrädor och hur de fungerar. Med hjälp av guiden hoppas vi också att du kan hitta en produkt som gör att era utflykter med hela familjer blir ännu roligare och mer bekväma.  


Hitta fler relevanta artiklar kring barnvagnar!