Bästa spjälsängen 2021: Recension och genomgång av bästa barnsängarna just nu!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En spjälsäng är en av produkterna som du förmodligen vill ha på plats redan innan barnet kommer till världen. Det är skönt att ha det förberett så att du kan inreda och göra det mysigt för barnet för säkra och trygga vilostunder (om du har tur kanske du själv kan få några sådana också).

Bild till guide för bästa spjälsängen

Det finns ett enormt utbud av spjälsängar där ute och vi har granskat marknaden i jakt på de bästa spjälsängarna. Vi har kommit fram till ett antal favoriter som vi varmt kan rekommendera.

Våra rekommendationer har vi delat upp i tre kategorier:

Spjälsängar Deluxe – Aningen dyrare, men lite finare och mer påkostade modeller. Bland dessa finns även så kallade ”växa-sängar” som fungerar både som spjälsäng och juniorsäng när barnet växer ur spjälsängen.

Spjälsängar Budget – De något billigare sängarna. Vi har dock varit måna om att bara välja ut modeller av bra kvalitet, som är både säkra och hållbara.

Utstickarna – Några spjälsängar med lite annorlunda design än den klassiska rektangelformen och gallerramen.

Här kommer alla våra rekommendationer i de olika kategorierna:

Spjälsängar Deluxe

Lite mer påkostade sängar, med hög kvalitet, design och funktion.

Sebra Växasäng Baby & Junior

Sebra spjälsäng och juniorsäng familjemys.se

Sebras växasängar är oerhört populära och det finns goda skäl till det! Även om den kan verka dyr vid första anblick, förstår du snabbt att den är betydligt mer prisvärd när du ser att den kan justeras för att ditt växande barn ska kunna få plats.

Sängen kan gå från 115 centimeter, upp till hela 155 centimeter när den är fullt utdragen. Det gör att den kommer att vara användbar i flera år, även efter att ditt barn vuxit ur spjälsängen. Det går även att höja och sänka botten precis som i de flesta andra bra spjälsängar.

Eftersom sängen är lite speciell i sin utformning är det lämpligt att köpa till en madrass från samma tillverkare, för att vara säker på att den kommer att passa.

Vi uppskattar verkligen den här sängen både för sin design och hur användbar den är, men även för hur vacker den är i barnrummet. Det finns ett flertal färger att välja mellan och den förgyller de flesta hem med sin närvaro. Om du vill investera i en säng som kan användas i flera år, är detta helt klart en kandidat!


Done By Deer Spjälsäng

Fin spjälsäng från done by deer

En mycket smakfullt designad säng av det danska märket Done By Deer. De tillverkar möbler och andra tillbehör för barn och småbarnsfamiljer. Skandinavisk design som är både funktionell och vacker i sin estetik.

Sängen är praktisk då den går att använda både för de allra minsta spädbarnen, men även när ditt barn vuxit till sig och hunnit bli ett par år. Det går dessutom enkelt att montera bort ena sidan av sängen. Då är det enkelt för barnet att själv klättra ut och in ur sängen och den kan till och med användas som soffa när barnet är för stort för att sova i den!

Done By Deers säng passar madrasser med standardmåtten 60 x 120 centimeter. Den är enkel att rengöra och hålla efter med en fuktig trasa och är i övrigt väldigt slitstark och hållbar. Bädden kan såklart justeras för att passa både nyfödda och större barn.

Vi gillar designen skarpt och det här är verkligen en fin och omsorgsfullt framtagen spjälsäng. Tack vare att det går att använda den i flera år, även som soffa, blir den ganska prisvärd och den förhöjer ett barnrum enormt som designermöbel. Verkligen rekommenderad om du tycker om dess design lika mycket som vi gör!


Spjälsängar Budget

Dessa spjälsängar är lite billigare, utan att göra avkall på kvalitet eller design.

Carena Ingarö Spjälsäng

Bra hyfsat billig spjälsäng från Carena Ingarö

Se pris hos:

En väldigt klassiskt designat spjälsäng, med funktion och enkelhet i fokus. Den är stilren i sin traditionella design och passar i vilket hem som helst.

Carenas produkter är hållbara och välgjorda utan att priset sticker iväg alltför mycket. Detta gäller även denna fina barnsäng. Den är gjord i ett hållbart furumaterial och står stadigt på sin plats.

Spjälsängen passar utmärkt att använda redan från första början när ni kommer hem med den nyfödda. Det går att ställa in höjden i tre olika lägen:

  • 55 centimeter från golvet – Passar det lilla barnet som du lyfter in och ut ofta.
  • 38 centimeter från golvet – När barnet är lite större och kan sitta upp själv.
  • 22 centimeter från golvet – För ett ännu större barn som kan stå upp och hålla i gallret.

Sängen mäter 120 x 60 centimeter och är testad och godkänt ur ett säkerhetsperspektiv. Den är dessutom målad med giftfria svenska färger, allt med barnets bästa i åtanke.

Vi är mycket förtjusta i denna spjälsäng! Perfekt för dig som vill ha en bra säng med simpel design till ett fullt överkomligt pris. Ett toppenval!


Troll Lux HM Spjälsäng

Spjälsängen Troll Lux HM

Troll är ett populärt märke som från början inriktade sig på den svenska marknaden men numera säljer barnmöbler i många delar världen. Deras spjälsäng Lux HM är ett klockrent exempel på vad som gör deras produkter så populära.

Vacker design med fina rundade och släta kanter och hörn. Stilen påminner om de klassiska spjälsängarna, med enkelt tidlöst utseende, men har även det där lilla extra i mjukheten och det varma.

Spjälsängen är mycket praktisk och kan ställas in i tre olika lägen, för att anpassas till barnets storlek och ålder. Den mäter 126 x 66 centimeter och passar utmärkt att ha på plats för den nyfödde. Den kan dessutom byggas om med en särskild ”junior-långsida”, som du köper till, så att den passar även när ditt barn börjar bli lite större.

Troll använder nästan alltid svenskt trä till sina möbler och dessutom giftfria svensktillverkade färger och lim i slutfasen av sin produktion.

Vi gillar den här sängen skarpt och uppskattar att den vid en första anblick ser ut som vilken spjälsäng som helst, men döljer något djupare i sin design. Den är både funktionell och vacker att titta på och är ett lämpligt val till en helt okej prislapp. Klart rekommenderad spjälsäng!


Utstickarna

Här kommer några utstickare, spjälsängar som skiljer sig lite i funktion och design från de traditionella modellerna.

Stokke Sleepi Spjälsäng & Sleepi Mini

Norska märket Stokkes spjälsäng Sleepi

Det underbara innovativa norska märket Stokke ligger bakom den här häftiga spjälsängen. Den sticker ut från mängden med sin ovala design. Det ger hela sängen en mjuk känsla och ditt barn kommer att känna sig trygg av den omhändertagande formen.

Förutom utseendet, är sängens design dessutom väldigt funktionell. Det går givetvis att justera den i höjd så att du anpassa den efter barnets storlek. Dessutom har sängen hjul som gör att du enkelt kan flytta den från rum till rum vid behov. Dessa går såklart att låsa när sängen väl står på sin plats.

Det går att plocka bort en av sidorna om du önskar, vilket ger barnet själv tillträde till sin säng, när tiden väl är mogen och barnet kan klättra in och ut ur sängen på egen hand.

Stokke är kända för sin funktionalitet och den här sängen kommer med möjlighet att köpa till förlängningsmaterial, så att du kan bygga ut sängen ytterligare. På så vis kan du förvandla den till en juniorsäng för lite större barn.

Vi måste dessutom passa på att nämna Stokkes andra säng: Stokke Sleepi Minispjälsäng. Den är perfekt för de minsta, men går även att bygga ut och anpassa i takt med att barnet växer. Otroligt söt och trygg liten spjälsäng för spädbarn som behöver sova sött. Går att köpa i paket med förlängningsdelar så att du snabbt kan bygga ut den när det är dags. Både minin och den vanliga varianten kan användas från 0-10 år genom att bygga ut dem.

Vi gillar båda dessa spjälsängar från Stokke. De gör barnmöbler med otroligt mycket kärlek och värme och det finns alltid en tanke bakom funktionen i deras hantverk.


BabyBjörn Babysäng

Annorlunda spjälsäng från BabyBjörn

En helt annan typ av spjälsäng, eller babysäng, än de andra modellerna vi tittat på. Den består av en trä- och stålram, beklädd med en nätklädsel runt om. Det ger en mjuk, trygg och luftig sovplats för barnet.

Sängen är betydligt lättare än många andra spjälsängar och väger endast 10 kilo. Trots detta går den bra att använda från nyfödd ända upp till cirka 2 år.

Den är oerhört lätt att montera och står väldigt stadigt på sin plats. BabyBjörn slutar aldrig att överraska när det gäller kvalitén på sina produkter! Det är en väldigt fin säng och varje detalj känns genomtänkt och varsamt konstruerad.

En mycket bra detalj är att madrassen följer med när du köper sängen, och är specialdesignad för just denna babysäng. Den sitter ihop med sängen längs sidorna, vilket försäkrar att det lilla barnet inte fastnar i gliporna.

Det går även att anpassa höjden på liggdelen så sängen mycket väl kan användas både för spädbarn och ett växande barn.

När sängen står på sin plats i barnrummet ger den en mysig känsla och barnet ligger väldigt tryggt och bekvämt i BabyBjörns babysäng. Vår varmaste rekommendation till dig som vill ha en lite annorlunda variant istället för den vanliga spjälsängsmodellen!


Vanliga frågor kring spjäl- och barnsängar

Här kommer några vanliga frågor och svar om spjälsängar.

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är en säng särskilt designad med små barn i åtanke. Den vanligaste formen är en traditionell ”gallersäng”, med det som kallas spjälor runt om; därav namnet. Nu för tiden finns spjälsängar även i annan utformning och det genomgående temat är att de är skapta för just små barn.

En del spjälsängar kan dras ut och enkelt byggas om för att passa även när barnet växer. Då kallas de ibland för ”växasängar”. De är då en kombination av spjälsäng och junior- eller barnsäng.

När kan man börja använda en spjälsäng?

En spjälsäng kan användas av spädbarn direkt från början. Det är vanligt att blivande föräldrar skaffar sängen innan barnet har kommit. Se bara till att det inte finns några glipor eller liknande där barnet kan fastna, särskilt när barnet börjar bli lite större och röra på sig mer.

Hur många kilo kan en spjälsäng klara?

Det varierar såklart mellan olika sängar och tillverkare, men många gånger klarar de i alla fall upp till 20 kilo. Det innebär att de klarar belastningen av ett rörligt barn som klättrar och busar, även upp till ett par år gammalt. Kolla specifikationerna för den modell du är ute efter för mer information om vad som gäller just den spjälsängen!

Vad kostar en spjälsäng?

Priserna varierar från strax under tusenlappen till över 10 000 kronor! Men de dyrare sängarna är ofta sådana som kan användas även för större barn, så kallade växa-sängar.

Hur bäddas spjälsängen?

En spjälsäng bäddas med en madrass och ett lakan. Dessa behöver ha korrekt storlek och det skiljer sig mellan olika tillverkare vilka mått på sängen som gäller, så kolla noga innan du köper. Vissa tillverkare har ovanliga mått och då är det bäst att köpa madrass av samma märke.

Det är också relativt vanligt att man använder ett så kallat spjälskydd. Det är ett mjukt tygstycke som du fäster runt hela sängen på insidan. Det gör det mjukare för barnet så att det inte slår i kanterna, och hjälper även till att förhindra att barnet fastnar mellan spjälorna.

Därutöver kan man förstås själv välja lite vad man ska använda för täcke, kudde och så vidare för att göra mysigt och hemtrevligt i spjälsängen.

Ska man köpa spjälsäng innan man får barn?

Det är smidigt att ha sängen på plats innan barnet kommer. Det kan vara mycket annat att stå i sedan och bli stressigt att börja sätta ihop sängen när barnet redan är där. Samtidigt så är det ingen fara om ni inte hunnit få sängen på plats, många gillar att sova bredvid barnet den första tiden ändå.

Vilken är den bästa spjälsängen?

I den här artikeln rekommenderar vi en mängd av de bästa spjälsängarna. Några av våra favoriter är:

Om du vill se ännu fler spjälsängar så kan du kolla in hela utbudet hos olika nätbutiker. Kolla spjälsängarna hos: Jollyroom, Babyland, BabyV, Babyshop