Bästa spjälsängen 2022: Recension och genomgång av bästa babysängarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En spjälsäng är en av produkterna som du förmodligen vill ha på plats redan innan barnet kommer till världen. Det är skönt att ha det förberett så att du kan inreda och göra det mysigt för barnet för säkra och trygga vilostunder (om du har tur kanske du själv kan få några sådana också). Här är de bästa spjälsängarna just nu!

Bild till guide för bästa spjälsängen

Vilken spjälsäng är bäst i test?

En av de finaste spjälsängarna är Troll Royal. Det är en rejäl och robust säng i vackert björkträ.

Om du vill ha en spjälsäng som barnet kan växa i rekommenderar vi Sebra Baby & Juniorsäng. Den kan användas i många år och är en riktigt fin barnsäng.

Vill du ha en billig säng för nyfödda och små barn måste du kolla in Alice & Fox 3-in-1! En riktigt prisvärd och fin liten säng för de minsta.

Ett alternativ till en spjälsäng, är förstås en vagga. Vi blev väldigt förtjusta i Moonboon Hängvagga. Läs vår recension av Moonboons ekologiska hängvagga!

Recensioner och information om 9 olika spjälsängar

Här kommer en mer ingående titt på samtliga spjälsängar vi har granskat. Bland föräldrar till små bebisar är det även populärt att köpa en vagga. Du kanske även finner inspiration bland loftsängarna för barn, eller våningssängar som passar när de blir äldre!

Troll Royal Spjälsäng

Troll Royal Spjälsäng

Kolla priset hos:

Royal är den lite lyxigare serien med möbler från Troll. Den här spjälsängen håller hög kvalitet och är noggrant testat för att uppfylla säkerhetskraven som finns både i Europa och USA när det gäller utrustning för barn och baby.

Troll Royal är en stor och rymlig spjälsäng som både är funktionell och vacker. Den passar ihop med en madrass på 120 x 60 cm. Det går att justera sängen i höjd, i tre olika lägen. Det gör det lätt för dig som förälder när barnet är nyfött och du lägger barnet, tills barnet blir större och kan stå upp själv.

Sängen är tillverkad i ett stadigt naturligt material från björkträ, med ursprung i Norden. Dessutom använder Troll alltid helt giftfria lim och färger till sina barnmöbler, vilket är tryggt och något vi värdesätter väldigt mycket.

Vi gillar verkligen den här spjälsängen och den är en av de allra finaste vi tittat på, samtidigt som den är rimlig i pris. Troll Royal Spjälsäng är enligt oss den allra bästa spjälsängen i mellanprisklassen och vi kan verkligen rekommendera att skaffa den tidigt, för en trygg och skön plats för det lilla barnet att sova på.


Troll Lux HM Spjälsäng

Spjälsängen Troll Lux HM

Kolla priset hos:

Troll är ett populärt märke som från början inriktade sig på den svenska marknaden men numera säljer barnmöbler i många delar världen. Deras spjälsäng Lux HM är ett klockrent exempel på vad som gör deras produkter så populära.

Vacker design med fina rundade och släta kanter och hörn. Stilen påminner om de klassiska spjälsängarna, med enkelt tidlöst utseende, men har även det där lilla extra i mjukheten och det varma.

Spjälsängen är mycket praktisk och kan ställas in i tre olika lägen, för att anpassas till barnets storlek och ålder. Den mäter 126 x 66 centimeter och passar utmärkt att ha på plats för den nyfödde. Den kan dessutom byggas om med en särskild ”junior-långsida”, som du köper till, så att den passar även när ditt barn börjar bli lite större.

Troll använder nästan alltid svenskt trä till sina möbler och dessutom giftfria svensktillverkade färger och lim i slutfasen av sin produktion.

Vi gillar den Troll Lux spjälsäng skarpt och uppskattar att den vid en första anblick ser ut som vilken spjälsäng som helst, men döljer något djupare i sin design. Den är både funktionell och vacker att titta på och är ett lämpligt val till en helt okej prislapp. Klart rekommenderad spjälsäng!


Sebra Växasäng Baby & Junior

Sebra spjälsäng och juniorsäng familjemys.se

Kolla priset hos:

Sebras växasängar är oerhört populära och det finns goda skäl till det! Även om den kan verka dyr vid första anblick, förstår du snabbt att den är betydligt mer prisvärd när du ser att den kan justeras för att ditt växande barn ska kunna få plats.

Sängen kan gå från 115 centimeter, upp till hela 155 centimeter när den är fullt utdragen. Det gör att den kommer att vara användbar i flera år, även efter att ditt barn vuxit ur spjälsängen. Det går även att höja och sänka botten precis som i de flesta andra bra spjälsängar.

Eftersom sängen är lite speciell i sin utformning är det lämpligt att köpa till en madrass från samma tillverkare, för att vara säker på att den kommer att passa.

Vi uppskattar verkligen den här sängen både för sin design och hur användbar den är, men även för hur vacker den är i barnrummet. Det finns ett flertal färger att välja mellan och den förgyller de flesta hem med sin närvaro. Om du vill investera i en säng som kan användas i flera år, är Sebra spjälsäng helt klart en kandidat!


Done By Deer Spjälsäng

Fin spjälsäng från done by deer

Kolla priset hos:

En mycket smakfullt designad säng av det danska märket Done By Deer. De tillverkar möbler och andra tillbehör för barn och småbarnsfamiljer. Skandinavisk design som är både funktionell och vacker i sin estetik.

Sängen är praktisk då den går att använda både för de allra minsta spädbarnen, men även när ditt barn vuxit till sig och hunnit bli ett par år. Det går dessutom enkelt att montera bort ena sidan av sängen. Då är det enkelt för barnet att själv klättra ut och in ur sängen och den kan till och med användas som soffa när barnet är för stort för att sova i den!

Done By Deers säng passar madrasser med standardmåtten 60 x 120 centimeter. Den är enkel att rengöra och hålla efter med en fuktig trasa och är i övrigt väldigt slitstark och hållbar. Bädden kan såklart justeras för att passa både nyfödda och större barn.

Vi gillar designen skarpt och det här är verkligen en fin och omsorgsfullt framtagen spjälsäng. Tack vare att det går att använda den i flera år, även som soffa, blir den ganska prisvärd och den förhöjer ett barnrum enormt som designermöbel. Done by Deer barnsäng är verkligen rekommenderad om du tycker om dess design lika mycket som vi gör!


Alice & Fox Lux 3-in-1 – Prisvärd spjälsäng för nyfödda

Alice & Fox Lux 3-in-1 spjälsäng

Kolla priset hos:

Det här är en lite mindre spjälsäng, med en smart funktion som gör att den kan användas på flera sätt. När ditt barn inte längre ska sova i den, kan du montera om den till en liten soffa, eller ett bord. Det är ett väldigt smart sätt att förlänga tiden du har användning för möbeln.

En annan positiv detalj med Alice & Fox Lux 3-in-1, är att det medföljer en madrass och ett överdrag i paketet när du köper den. Det gör det oftast inte med andra spjälsängar, så detta är ett väldigt komplett och prisvärt paket.

Madrassen mäter 80 x 50 cm, så detta är främst en madrass som passar under den första spädbarnstiden.

Själva sängen är tillverkad i ett ganska simpelt trämaterial och plywood. Det är inte den allra tuffaste sängen, men den fyller sin funktion och är trygg och säker för ett litet barn att ligga i.

Med tanke på det låga priset, och de extra möjligheterna att omvandla sängen, är Alice & Fox Lux 3-in-1 en väldigt prisvärd spjälsäng. Den är perfekt för dig som inte vill lägga för mycket pengar på den första sängen, men vill ha en trygg sovplats åt det nyfödda barnet.


Carena Ingarö Spjälsäng

Bra hyfsat billig spjälsäng från Carena Ingarö

Se pris hos:

En väldigt klassiskt designat spjälsäng, med funktion och enkelhet i fokus. Den är stilren i sin traditionella design och passar i vilket hem som helst.

Carenas produkter är hållbara och välgjorda utan att priset sticker iväg alltför mycket. Detta gäller även denna fina barnsäng. Den är gjord i ett hållbart furumaterial och står stadigt på sin plats.

Spjälsängen passar utmärkt att använda redan från första början när ni kommer hem med den nyfödda. Det går att ställa in höjden i tre olika lägen:

  • 55 centimeter från golvet – Passar det lilla barnet som du lyfter in och ut ofta.
  • 38 centimeter från golvet – När barnet är lite större och kan sitta upp själv.
  • 22 centimeter från golvet – För ett ännu större barn som kan stå upp och hålla i gallret.

Sängen mäter 120 x 60 centimeter och är testad och godkänt ur ett säkerhetsperspektiv. Den är dessutom målad med giftfria svenska färger, allt med barnets bästa i åtanke.

Vi är mycket förtjusta i Carena Ingarö spjälsäng! Perfekt för dig som vill ha en bra säng med simpel design till ett fullt överkomligt pris. Ett toppenval!


Leander Linea Spjälsäng

Leander Linea Spjälsäng

Kolla priset hos:

Den här vackra spjälsängen från Leander är otroligt populär. Den har en unik design och är enligt oss en av de vackraste babysängarna på marknaden. Prismässigt är den i den övre delen av spektrumet.

Leander Linea passar från nyfödd, upp till cirka 3 års ålder. De är en otroligt stabil säng som faktiskt klarar av en vikt på hela 100 kg. Det betyder att den inte kommer att gå sönder, även om ett lite större barn skulle hoppa eller klättra på den.

Leanders spjälsängar är designade med klassisk dansk stilfullhet, samtidigt som funktionen är i fokus hela tiden. Sängen kan ställas in i tre lägen med olika höjdnivåer, beroende på barnets ålder. När barnet är lite större kan du ta bort ena sidan, så att barnet själv kan klättra in och ut ur sängen.

Den här spjälsängen har plats för en madrass på 60 x 120 cm och är av standardmått, trots dess unika design. Därför är det också lätt att hitta en lämplig madrass som passar.

Leander Linea är tillverkad i vackert och hållbart ekträ och är utan tvekan en av de vackraste och stadigaste spjälsängarna vi testat. Detta är en fantastisk produkt som vi verkligen kan rekommendera!


Stokke Sleepi Spjälsäng & Sleepi Mini

Norska märket Stokkes spjälsäng Sleepi

Kolla priset hos:

Det underbara innovativa norska märket Stokke ligger bakom den här häftiga spjälsängen. Den sticker ut från mängden med sin ovala design. Det ger hela sängen en mjuk känsla och ditt barn kommer att känna sig trygg av den omhändertagande formen.

Förutom utseendet, är sängens design dessutom väldigt funktionell. Det går givetvis att justera den i höjd så att du anpassa den efter barnets storlek. Dessutom har sängen hjul som gör att du enkelt kan flytta den från rum till rum vid behov. Dessa går såklart att låsa när sängen väl står på sin plats.

Det går att plocka bort en av sidorna om du önskar, vilket ger barnet själv tillträde till sin säng, när tiden väl är mogen och barnet kan klättra in och ut ur sängen på egen hand.

Stokke är kända för sin funktionalitet och den här sängen kommer med möjlighet att köpa till förlängningsmaterial, så att du kan bygga ut sängen ytterligare. På så vis kan du förvandla den till en juniorsäng för lite större barn.

Vi måste dessutom passa på att nämna Stokkes andra säng: Stokke Sleepi Minispjälsäng. Den är perfekt för de minsta, men går även att bygga ut och anpassa i takt med att barnet växer.

Dett är en otroligt söt och trygg liten spjälsäng för spädbarn som behöver sova sött. Går att köpa i paket med förlängningsdelar så att du snabbt kan bygga ut den när det är dags. Både minin och den vanliga varianten kan användas från 0-10 år genom att bygga ut dem.

Vi gillar båda dessa spjälsängar från Stokke. De gör barnmöbler med otroligt mycket kärlek och värme och det finns alltid en tanke bakom funktionen i deras hantverk.


BabyBjörn Babysäng

Annorlunda spjälsäng från BabyBjörn

Kolla priset hos:

En helt annan typ av spjälsäng, eller babysäng, än de andra modellerna vi tittat på. Den består av en trä- och stålram, beklädd med en nätklädsel runt om. Det ger en mjuk, trygg och luftig sovplats för barnet.

Sängen är betydligt lättare än många andra spjälsängar och väger endast 10 kilo. Trots detta går den bra att använda från nyfödd ända upp till cirka 2 år.

Den är oerhört lätt att montera och står väldigt stadigt på sin plats. BabyBjörn slutar aldrig att överraska när det gäller kvalitén på sina produkter! Det är en väldigt fin säng och varje detalj känns genomtänkt och varsamt konstruerad.

En mycket bra detalj är att madrassen följer med när du köper sängen, och är specialdesignad för just denna babysäng. Den sitter ihop med sängen längs sidorna, vilket försäkrar att det lilla barnet inte fastnar i gliporna.

Det går även att anpassa höjden på liggdelen så sängen mycket väl kan användas både för spädbarn och ett växande barn.

När sängen står på sin plats i barnrummet ger den en mysig känsla och barnet ligger väldigt tryggt och bekvämt i BabyBjörns babysäng. Vår varmaste rekommendation till dig som vill ha en lite annorlunda variant istället för den vanliga spjälsängsmodellen!


Vanliga frågor kring spjäl- och barnsängar

Här kommer några vanliga frågor och svar om spjälsängar.

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är en säng särskilt designad med små barn i åtanke. Den vanligaste formen är en traditionell ”gallersäng”, med det som kallas spjälor runt om; därav namnet. Nu för tiden finns spjälsängar även i annan utformning och det genomgående temat är att de är skapta för just små barn.

En del spjälsängar kan dras ut och enkelt byggas om för att passa även när barnet växer. Då kallas de ibland för ”växasängar”. De är då en kombination av spjälsäng och junior- eller barnsäng.

Det finns även barnsängar som är avsedda för att resa med. De kallas för resesängar och finns i många olika stilar.

När kan man börja använda en spjälsäng?

En spjälsäng kan användas av spädbarn direkt från början. Det är vanligt att blivande föräldrar skaffar sängen innan barnet har kommit. Se bara till att det inte finns några glipor eller liknande där barnet kan fastna, särskilt när barnet börjar bli lite större och röra på sig mer. Om du har en babysitter och en spjälsäng har du två utmärkta platser att lägga barnet både när det är aktivt, och när det är trött.

Hur många kilo kan en spjälsäng klara?

Det varierar såklart mellan olika sängar och tillverkare, men många gånger klarar de i alla fall upp till 20 kilo. Det innebär att de klarar belastningen av ett rörligt barn som klättrar och busar, även upp till ett par år gammalt. Kolla specifikationerna för den modell du är ute efter för mer information om vad som gäller just den spjälsängen!

Vad kostar en spjälsäng?

Priserna varierar från strax under tusenlappen till över 10 000 kronor! Men de dyrare sängarna är ofta sådana som kan användas även för större barn, så kallade växa-sängar.

Hur bäddas spjälsängen?

En spjälsäng bäddas med en madrass och ett lakan. Dessa behöver ha korrekt storlek och det skiljer sig mellan olika tillverkare vilka mått på sängen som gäller, så kolla noga innan du köper. Vissa tillverkare har ovanliga mått och då är det bäst att köpa madrass av samma märke.

Det är också relativt vanligt att man använder ett så kallat spjälskydd. Det är ett mjukt tygstycke som du fäster runt hela sängen på insidan. Det gör det mjukare för barnet så att det inte slår i kanterna, och hjälper även till att förhindra att barnet fastnar mellan spjälorna.

Därutöver kan man förstås själv välja lite vad man ska använda för täcke, kudde och så vidare för att göra mysigt och hemtrevligt i spjälsängen. Det kan dessutom vara bra att skaffa en bekväm och mysig pyjamas att ha under natten.

Ska man köpa spjälsäng innan man får barn?

Det är smidigt att ha sängen på plats innan barnet kommer. Det kan vara mycket annat att stå i sedan och bli stressigt att börja sätta ihop sängen när barnet redan är där. Samtidigt så är det ingen fara om ni inte hunnit få sängen på plats, många gillar att sova bredvid barnet den första tiden ändå.


Här kan du se fler artiklar inom inredning för barnrummet!