Bästa spisskydd för barn 2022: Barnsäkert i köket

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla föräldrars mardröm är att barnet i ett obevakat ögonblick ska råka bränna sig på spisen medan man lagar mat. Med ett säkert spisskydd minimerar man risken för brännskador i köket. Vi har tagit fram några olika modeller för att alla ska kunna hitta ett spisskydd som passar, oavsett vilken typ av spis man har.

Barn sträcker sig mot kastrull på spisen

Vilket spisskydd är bäst i test?

Bäst valuta för pengarna ger Safe Kids Spisskydd. Deras smarta modell med klaff skyddar barnet från att komma åt både spisplattor och spisvred. Komplett lösning till bra pris!

Andra populära modeller som vi också gillar är stilrena SafetyStoveguard Jasmine samt deras flexibla SafetyStoveguard Siri. De är eleganta och väldigt lättmonterade.

Om du vill spärra av ingången till köket kan du med fördel använda dig av en säkerhetgrind för barn!

Åtta olika spis- och ugnsskydd

Här kommer utförliga detaljer om hela 8 olika spisskydd som bidrar till barnsäkerheten i köket!

SafetyStoveguard Jasmine

SafetyStoveguard Jasmine

Kolla priset hos:

Spisskyddet SafetyStoveguard Jasmine från varumärket HomeSafety är ett testat och godkänt skydd som passar alla olika slags spisar, även gasspisar. Dock lämpar det sig bäst för spishällar. Det är tillverkat i dubbelsidig aluminium och värmetålig plast och är godkänt enligt REACH regelverk för kemikalier. Skyddet är 12 cm högt och kan regleras för att passa spisar med mått mellan 57 och 90 cm.

Spisskyddet har ett enkelt klicksystem som gör det enkelt att montera fast och ta bort utan att det lämnar märken efter sig. Rengöringen blir lätt då spisskyddet är tillverkat i material som tål att diskas i maskin.

SafetyStoveguard Jasmine barn sträcker sig mot spisskydd

Varumärket marknadsför sig som Sveriges ledande barnsäkerhetsföretag och säljer allt från andningslarm till klämskydd. Detta spisskydd har en modern design och är kraftprovstestat för 35 kg. Något att tänka på är att om skyddet används till en fristående spis som har spisvreden framtill bör man komplettera med ett extra knappskydd.


SafetyStoveguard Siri

SafetyStoveguard Siri

Kolla priset hos:

Detta klassiska spisskydd från HomeSafety fungerar både till elspisar, gasspisar och induktionshällar. Det kan användas till fristående spisar, men man bör då komplettera med ett separat knappskydd om vreden sitter på framsidan av spisen. Skyddet är tillverkat i metall och värmetålig plast och kan enkelt monteras bort och rengöras.

Skyddet har ett klicksystem som gör det smidigt att sätta fast utan att man behöver skruva eller borra. När spisskyddet inte längre behövs lämnar det inga märken efter sig. Det håller för en kraft på 35 kg utan att lossna och uppfyller kraven enligt REACH regelverk för kemikalier.

SafetyStoveguard Siri monterad vid spis

Skyddet passar spisar med mått från 55 till 65 cm och skyddet är 12 cm högt. Designen är enkel för att passa alla kök. Varumärket HomeSafety är känt för sitt stora sortiment av produkter för barnsäkerhet och många kunder är nöjda med spisskyddet SafetyStoveguard Siri.


REER Spisskydd Stainless steel

REER Spisskydd Stainless steel

Kolla priset hos:

REER Spisskydd Stainless steel beskrivs som ett elegant spisskydd som passar i det moderna köket. Det fungerar till spishällar med bänkskiva med tjocklek från 1,5 till 4,8 cm. Det passar även gasspisar. Något att tänka på är att skyddet inte täcker spisvred som sitter nedanför bänkskivan och att man därför bör komplettera med ytterligare skydd för att vara på den säkra sidan.

Skyddet är 60 cm brett och 19 cm högt. Det är inte reglerbart i storlek som många andra liknande produkter. En fördel är att det enkelt kan spännas fast i bänkskivan utan skruvar eller annat som lämnar märken efter sig. Det är tillverkat i aluminium och plast och tål maskindisk.

En stor nackdel med denna modell är att barnet, med lite otur, kan lyckas få in fingrarna mellan stängerna och bränna sig. REER är ett tyskt varumärke som marknadsför sig som specialister inom barnsäkerhet. Detta spisskydd är en produkt som lämnar en del att önska när det gäller just säkerheten.


REER Spisskydd Switchcover

REER Spisskydd Switchcover

Kolla priset hos:

REER Spisskydd Switchcover är tillverkat i Tyskland och beskrivs som en prisvärd och säker modell som är testad och godkänd av TÜV. Skyddet är 11 cm högt och 60 cm brett. Det är inte reglerbart. En nackdel med detta spisskydd är att det inte kan användas till gasspisar. Man bör också tänka på att det inte kan monteras korrekt om spisvreden sticker ut längre än bänkskivan.

Spisskyddet sätts på plats genom att det antingen skruvas fast i bänkskivan eller sätts fast med den dubbelhäftande tejpen som följer med. Skyddet passar alla bänkskivor med en tjocklek mellan 21 och 45 mm.

REER Spisskydd Switchcover färdigmonterad

Modellen är unik i och med att spisskyddet går att fälla ner när det inte används. Knappskyddet kan fällas upp vilket underlättar vid matlagning. REER Spisskydd Switchcover är tillverkat i värmetålig plast och är transparent för att passa olika stilar och färger. En stor fördel är att materialet tål maskindisk.


BabyDan Spisskydd metall

BabyDan Spisskydd metall

Kolla priset hos:

Detta spisskydd kommer från BabyDan, ett danskt varumärke som marknadsför sig som experter på babysäkerhet och främst är kända för sina säkerhetsgrindar. Denna modell är robust och enkel och bredden går att reglera för att passa spisar med mått mellan 40 och 70 cm. Skyddet är 11 cm högt och tillverkat i metall av hög kvalitet.

BabyDan Spisskydd metall lämpar sig bäst för spishällar där knapparna sitter på ovansidan. Det går även att använda till gasspisar och fristående spisar. Om spisvreden sitter på framsidan av spisen rekommenderas det att man komplettera med ytterligare ett skydd för ökad säkerhet.

Spisskyddet sitter på skenor och sätts fast med en värmetålig tejp som följer med. När det behöver rengöras kan det enkelt skruvas bort och diskas utan att man behöver ta bort tejpen. Många beskriver denna modell som smidig, hållbar och en produkt som fyller sin funktion.


Safe Kids Spisskydd

Safe Kids Spisskydd

Kolla priset hos:

Safe Kids Spisskydd är en modell som går att reglera för att passa spisar med en bredd på mellan 50 och 63 cm. Det finns i vitt och silver för att passa alla kök. Skyddet är 11 cm högt och tillverkat i metall. Det fungerar både till gasspisar, spishällar och fristående spisar men rekommenderas till modeller där vreden sitter på ovansidan.

Detta spisskydd är monterat på skenor och sätts smidigt fast med en dubbelhäftande tejp som följer med. När det behöver rengöras kan man enkelt ta bort och sätta tillbaka det utan att behöva dra loss tejpen.

Safe Kids Spisskydd med klaff monterad

Spisskyddet går att köpa både med och utan klaff. Den med uppfällbar klaff skyddar även spisvreden och är en effektiv och komplett lösning. Många som köpt Safe Kids Spisskydd är nöjda med både kvalitet och hållbarhet.


A-Safety Spisskydd

A-Safety Spisskydd

Kolla priset hos:

Från svenska A-Safety kommer detta flexibla och prisvärda spisskydd som fått bra betyg av kunder och som både passar fristående spisar och spishällar. A-Safety marknadsför sig som ett varumärke med mål att erbjuda marknadsledande produkter inom barnsäkerhet i hemmet. Denna modell lämpar sig inte för gasspisar.

Detta spisskydd är reglerbart för att passa spisar med en bredd på 60-90 cm. Det är hela 15 cm högt och tillverkat i aluminium och värmebeständig plast. Materialet är fritt från giftiga ämnen som exempelvis PVC och ftalater.

A-Safety Spisskydd med barn framför spisen

Skyddet är enkelt att sätta fast. Det monteras med hjälp av skenor som skruvas fast på spisens sidor. Därefter tejpas spisskyddet fast med den dubbelhäftande tejpen som följer med. När skyddet behöver rengöras är det lätt att ta bort och sätta tillbaka. En stor fördel med A-Safety Spisskydd är att det kan diskas i maskin. När det inte används kan det fällas ner över spisvreden.


A-Safety Extra Spisvredsskydd

A-Safety Extra Spisvredsskydd

Kolla priset hos:

Ett prisvärt och svensktillverkat spisvredsskydd från A-Safety, ett varumärke som erbjuder högkvalitativa produkter inom barnsäkerhet. Många sorters spisskydd skyddar endast själva spishällen vilket resulterar i att barnet ändå kommer åt att vrida på knapparna och riskerar att bränna sig. Med detta spisvredsskydd ökar man säkerheten i köket ytterligare.

Skyddet passar till A-Safety Spisskydd och är en kompletterande produkt som hindrar barnet från att vrida på spisvreden medan spisskyddet är i uppfälld position. Det är tillverkat i värmetålig plast och aluminium och är 15 cm högt. Materialet innehåller inga gifta ämnen som BPA, PVC eller ftalater.

A-Safety Extra Spisvredsskydd monterad över spis

Skyddet passar spisar med bredd på 60-90 cm. Det kan enkelt plockas bort eller vinklas upp när det inte används. Många som köpt denna produkt menar att den bidrar till att man som förälder känner sig extra säker medan man lagar mat med små barn omkring sig.


Vad är ett spisskydd?

Ett spisskydd är ett skydd, vanligtvis tillverkat i metall och värmebeständig plast, som består av en hög kant som monteras fast framtill på spisen. Många äldre modeller skruvas fast medan modernare sorters spisskydd enkelt kan fästas med dubbelhäftande tejp och alltså inte lämnar några märken efter sig när det är dags att ta bort skyddet.

Ett spisskydd hjälper till att förhindra att barnet kommer åt hällen eller plattorna. Det finns modeller som även hindrar barnet från att vrida på spisvreden i obevakade ögonblick. Ett spisskydd är med andra ord en billig investering som kan rädda många små fingrar från brännskador.

Vad ska man tänka på när det gäller barnsäkerhet i köket?

Köket brukar med rätta betraktas som hemmets mest riskfyllda plats och det är här många olyckor sker. Spisen är speciellt farlig i och med att både hällen och ugnen blir så pass varm. Som förälder rekommenderas man att göra allt man kan för att förhindra att små barn gör sig illa på allt från köksapparater till redskap som ligger i lådor eller skåp. Här kommer några saker som är viktiga att tänka på när barnet börjar kunna röra sig för egen maskin:

  • Se till att spisen har tippskydd. Om barnet klättrar upp med hjälp av ugnsluckan finns det risk att spisen välter över barnet.
  • Skaffa ett godkänt spisskydd som förhindrar att barnet kommer åt hällen eller plattorna.
  • Köp ett spisvredsskydd om spisskyddet inte har ett sådant.
  • Se till att ugnsluckan har en säkerhetsspärr så att barnet inte kan öppna den.
  • Förvara inga knivar, köksapparater eller andra vassa föremål i lådor eller skåp där barnet kommer åt dem.
  • Sätt spärrar på alla lådor och köksskåp i barnets höjd.
  • Var noga med att alltid dra ur kontakten när du lämnar en köksapparat utan uppsikt. Det är lätt hänt att ett finurligt barn kommer åt startknappen.

Se fler artiklar om barnsäkerhet!