Bästa sparkcykel för barn 2022: Bäst i test kickbikes

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sparkcykel är otroligt populärt bland barn. På sommaren och våren ser du ofta både små och stora barn glida runt på sina tjusiga kickbikes. Här kollar vi in några av de bästa sparkcyklarna för barn just nu!

Bäst i test sparkcykel och kickbike för barn

Vilken sparkcykel för barn är bäst i test?

 • Kungen av sparkcyklar på den nordiska marknaden är STIGA Sports. De har modeller för både små och stora barn. Här kan du se hela utbudet på STIGA Sports hemsida.
 • För de allra minsta kan vi rekommendera STIGA Sports Mini Kid 3W. En väldigt prisvärd sparkcykel med tre hjul, som passar barn från 2 år!
 • En annan riktigt fin variant för de små barnen är Stoy My First Vintage. Den har en fin design och är både stadig och lättstyrd, från 2 års ålder.
 • Bäst för att göra trick och hoppa med är STIGA Sports Hood. Den är passar barn över 7 år och är fenomenal för kontroll och känsla.
 • En annan fenomenal modell för stora barn är Razor A5 Air sparkcykel. Det är en otroligt välgjord och robust modell för barn över 8 år, och den klarar upp till 100 kg!
 • Sist men inte minst måste vi rekommendera STIGA Sports Air Scooter. Den har otroligt robusta stadiga hjul och är perfekt att glida runt i, från 7 år.

Det finns många fler tjusiga varianter, se hela vår lista nedan! Se även vår artikel om balanscyklar!

Recensioner av 17 fina sparkcyklar

Vi har tagit en närmare titt på hela 17 olika sparkcyklar för barn i olika åldrar där vi tagit hänsyn till allt från funktion och säkerhet till utseende och pris.

Du kanske även vill se tips på bra barnhjälmar med grönt spänne, eller snygga sneakers för barn!

Stoy My First Vintage sparkcykel

Stoy My First Vintage sparkcykel

Kolla priset hos:

Detta är en stadig sparkcykel på tre hjul (ett fram och två bak) som passar barn från 2 år och uppåt. Designen går i sobra färger och säkerhetshandtagen i brun läderimitation ger ett bra grepp. Ståplattan är försedd med halkskydd vilket gör att barnet står stadigt utan att glida av.

Designmässigt är detta en oerhört fin sparkcykel som dessutom ligger bra till rent prismässigt. Det är en klassisk sparcykel som fyller sin funktion. Den går dock inte att vika ihop och ramen saknar höj- och sänkbart styre.

Stoy är ett svenskt företag som riktar in sig på leksaker och barntillbehör. Varumärket, som för övrigt är ett fyndigt anagram av ordet “Toys”, kännetecknas av sin skandinaviska design i kombination med hög kvalitet.

My First Vintage från Stoy finns i dimrosa samt i en mild grå färg. I båda fallen är stålramen silverfärgad och handtagen går i en brun läderton.


Stoy My First sparkcykel

Stoy My First sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 2 år
 • Maxvikt: 20 kg.

My First från svenska Stoy är ett bra alternativ som en första sparkcykel i och med sin enkla och stabila konstruktion samt fördelaktiga pris. Ramen är tillverkad av stål medan hjul och vissa andra detaljer består av tålig plast.

Sparkcykeln är utrustad med tre hjul, ett fram och två bak, för extra stabilitet. Styret är försett med säkerhetshandtag och ståplattan täcks av anti-slip-material för att barnet ska stå stadigt. Styret är även utrustat med en praktisk cykelkorg – perfekt förvaring för vattenflaska, leksaker eller spännande saker barnet hittar längs vägen.

My first sparkcykel är inte vikbar och har inte heller reglerbart styre.

Denna prisvärda förstagångssparkcykel, Stoy My First. finns tillgänglig i bland annat färgerna citrongul, ljusblå, tuggummirosa.


Razor A5 Air sparkcykel

Razor A5 Air sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 8 år.
 • Maxvikt: 100 kg.

Razor A5 Air, som lämpar sig för barn från 8 år, är lite av en värstingmodell med ihopfällbar design, justerbart styre och ordentlig fotbroms. Sparkcykeln har rejäla fjädrade luftdäck som lämpar sig för varierad terräng och ståplattan är försedd med grip tape.

Razor A5 Air har en patenterad konstruktion som främjar skakfri åkning vilket gör att det nästintill känns som att man flyger fram.

Razor är ett amerikanskt varumärke som har specialiserat sig på sparkcyklar och trampbilar i över 20 år. Fokus ligger på innovation och kvalitet och investerar man i en sparkcykel från Razor kommer man inte att bli besviken – de håller nämligen vad de lovar!

Men smakar det så kostar det och detta är en av de dyrare sparkcyklarna på marknaden.

Razor A5 Air finns i silver samt mattsvart med blå detaljer. Hjul och fälgar är helsvarta.


Razor Lightshow sparkcykel

Razor Lightshow sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 6 år.
 • Maxvikt: 65 kg.

Razor Lightshow är, precis som namnet avslöjar, lite av en spektakulär ljusshow då ståbräda och hjul är försedda med blinkande LED-lampor i olika färger. Denna sparkcykel har en annorlunda design med en horisontal bräda baktill där man placerar fötterna jämte varandra.

Det är alltså en trehjulig sparkcykel, men som lämpar sig för större barn från och med 6 år.

Sparkcykeln är tillverkad av stål och aluminium och har höjdreglerbart styre samt en lättanvänd fotbroms som är kopplad till styret.

LED-lamporna är batteridriva (3 x AAA), vilka är inkluderade.

Priset är relativt högt, men då får man också en unik och spektakulär sparkcykel i Razor Lightshow som definitivt kommer väcka uppmärksamhet i grannskapet!


Razor A5 Lux Light Up sparkcykel

Razor A5 Lux Light Up sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 8 år.
 • Maxvikt: 100 kg.

Razor A5 Lux Light Up är en praktisk och färgglad sparkcykel som lämpar sig för barn från 8 år. Denna kan gå riktigt snabbt så det är tur att den är försedd med en lättanvänd fotbroms. I övrigt är sparkcykeln vikbar och dessutom väldigt lätt rent viktmässigt. Styret går att reglera till önskad höjd.

Hjulen är stora, rejäla och släta och säkerställer en bekväm och friktionsfri körupplevelse. Som grädde på moset är Razor A5 Lux Light Up försedd med upplysta hjul med LED-ljuseffekter som inte kräver batteri. Fälgarna lyser alltså i takt med hjulens rörelse.

Razor A5 Lux Light Up är tillverkad i nattsvart aluminium och både ståbräda och ram pryds av läckra färger i grafiska mönster. Hjulen finns tillgängliga i orange eller limegrön.

Även denna smått spektakulära sparkcykel Razor A5 Lux, placerar sig i en högre prisklass.


STIGA Sports Hood tricksparkcykel

STIGA Sports Hood tricksparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 7 år.
 • Maxvikt: 100 kg.

Denna tuffa tricksparkcykel från STIGA är avsedd för våghalsiga barn som är i färd med att lära sig tricks. Den är nätt och lätt och har små, men slitstarka hjul för att man enkelt ska kunna hoppa och göra andra coola konster.

Sparkcykeln är tillverkad av förstärkt aluminium och ståplattan är försedd med halkskydd så man står stadigt när man utövar sina tricks. Vid bakhjulet finns en diskret fotbroms för att sakta ner farten.

STIGA Sport Hood tricksparkcykel finns i färgerna svart/röd, limegrön/svart samt i en läcker neonfärgad nyans.

STIGA Hood tricksparkcykel återfinns i vad vi skulle kategorisera som övre prisklass, men den är heller inte är dyrast på marknaden. Notera att den neonfärgade varianten ibland har högre pris än övriga färger.


STIGA Sports Cruise 145-S sparkcykel

STIGA Sports Cruise 145-S sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 7 år.
 • Maxvikt: 100 kg.

Stiga Sports Cruise 145-S är en sportig, stabil och smidig sparkcykel avsedd för barn från 7 år, men lämpar sig lika bra för vuxna, Den är försedd med greppvänliga handtag, höj- och sänkbart styre och praktisk fotbroms vid bakhjulet.

Sparkcykeln är utrustad med high performance 145-däck för ordentlig fart och ståplattan är täckt med grip tape för ökad friktion mot skosulorna för bättre grepp. STIGA Sports Cruise 145-S är enkel och smidig att vika ihop.

STIGA Sports Cruise sparkcykel finns tillgänglig i färgerna ljusblå, mörkblå och rosa. Rent prismässigt skulle vi placera denna i lägre mellanprisklass.


STIGA Sports Track 120-S sparkcykel

STIGA Sports Track 120-S sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 5 år.
 • Maxvikt: 100 kg.

STIGA Sports Track 120-S är en klassisk sparkcykel i stabil konstruktion och enkel design.

Styret kan enkelt justeras för önskad höjd och ståplattan är försedd med grip tape för bättre grepp samt ett praktiskt sidostöd. Sparkcykeln är försedd med high performance 120-däck där fotbromsen utgörs av stänkskyddet vid bakhjulet.

Denna sparkcykel har ett innovativt stabilitetssystem mellan styre och ståplatta vilket gör den till en av marknadens mest stabila hopfällbara sparkcyklar.

STIGA Sports Track 120-S finns i de klassiska färgerna vit och svart och kvalar in som en mycket prisvärd sparkcykel av hög kvalitet.


STIGA Sports Route 200-S sparkcykel

STIGA Sports Route 200-S sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 7 år
 • Maxvikt: 100 kg.

Här av vi ytterligare en stabil och klassisk sparkcykel från STIGA. Stiga Sports Route 200-S är utrustad med stora high performance 200 mm-hjul med kullager för extra fart och friktionsfri rullning.

Ståplattan är försedd med grip tape och bromsning sker genom att man trycker foten mot bakhjulets stänkskärm. Sparkcykeln har även ett praktiskt sidostöd som gör att man kan lämna den stående.

Denna vikbara sparkcykel STIGA Sports Route 200-s finns i färgerna svart och isblå och är ett mycket prisvärt alternativ om man är ute efter en klassisk och traditionell sparkcykel.


STIGA Sports Comet 120-S sparkcykel

STIGA Sports Comet 120-S sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 5 år.
 • Maxvikt: 50 kg.

Detta är en lätt och smidig sparkcykel i klassisk, stabil design. Styrets höjd är justerbart och sparkcykeln kan enkelt fällas ihop för praktisk förvaring.

STIGA Sports Comet 120-S är avsedd för åkning på plan mark och bör inte användas för hopp och tricks. Handtagen är ordentliga och greppvänliga och fotbromsen är placerad vid bakhjulet. U-hjulen underlättar mjuk och fin åkning och ståplattan är försedd med halkskydd.

Detta är en utmärkt första sparkcykel när barnet övergår från tre till två hjul då den är stabil, säker och lättstyrd.

STIGA Sports Comet 120-S finns i färgerna bubbelgumsrosa och svart. Gällande prisbilden så vågar vi nog påstå att det är svårt att hitta en sparkcykel till lägre pris än såhär.


STIGA Sports Mini Kid 3W sparkcykel

STIGA Sports Mini Kid 3W sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 2 år.
 • Maxvikt: 20 kg.

STIGA Sports Mini Kid 3W är en stabil och lättstyrd sparkcykel på tre hjul för de allra minsta. Ramen är tillverkad i robust stål och framhjulet är något större än de två bakhjulen för extra stabilitet. STIGA Sport Mini Kid 3W saknar dock fotbroms, vilket många sparkcyklar avsedda för mindre barn gör.

Ståplattan är försedd med halkskydd och säkerhetshandtagen är ordentligt greppvänliga. Denna sparkcykel är dessutom utrustad med en rymlig korg där barnet kan förvara dricka, matsäck eller favoritleksaken.

STIGA Sports Mini Kid 3W finns i i limegrön/svart samt rosa/vit och är en bra första sparkcykel till ett mycket fördelaktigt pris.


STIGA Sports Mini Kick Supreme+ sparkcykel

STIGA Sports Mini Kick Supreme+ sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 3 år.
 • Maxvikt: 50 kg.

Även Stiga Sports Mini Kick Supreme+ är en stabil och lättstyrd sparkcykel som lämpar sig för små åkare. Sparkcykeln är utrustad med två lätt snedställda hjul framtill samt ett baktill vilket underlättar för stadig åkning.

Ståbrädan är försedd med praktiska anti-slip-yta och baktill finns en fotbroms i form stänkskyddet som trycks som bakhjulet. Säkerhetshandtagen tillåter ett fast grepp och framtill vid styret hittar vi en  avtagbar förvaringskorg i slittåligt tyg.

Styret har för övrigt en specialutvecklad fjädring som gör att hjulen återfjädrar till utgångsläge rakt fram efter svängning, vilket underlättar åkningen för små barn. Styret är även avtagbart vilket underlättar praktisk förvaring.

Denna sparkcykel finns tillgänglig i färgerna limegrön/svart samt rosa/svart. Rent prismässigt skulle vi placera STIGA Sports Mini Kick Supreme+ i en rimlig mellanprisklass i jämförelse med andra sparkcyklar avsedda för samma ålder.


 STIGA SPORTS Air Scooter 12” Solid Tire Sparkcykel

 STIGA SPORTS Air Scooter 12” Solid Tire Sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: 7 år
 • Maxvikt: 100 kg.

STIGA Sports Air Scooter 12” Solid Tire är en rejäl sparkcykel som påminner om en BMX i modellen. Trots det breda styret med dubbelhandbromsar och de stora solida däcken är detta alltså sparkcykel med ståplatta istället för sadel.

Detta är en sportig sparkcykel som fungerar på flera olika underlag utan risk för punktering. Handbromsarna är kopplade till både fram- och bakhjul och möjliggör säkra inbromsningar även vid hög fart. Styret går att höja och sänka och sparkcykeln är även försedd med ett praktiskt cykelstöd.

Denna modell finns i tillgänglig färgerna svart och metallic.

Stiga Sport Air Scooter 12” Solid Tire kostar en slant, vilket heller inte är så märkligt då detta är en lyxversion av sparkcykeln.

Notera att alla STIGAs sparkcyklar har ett innovativt och specialutvecklat stabilitetssystem som möjliggör stadig och stabil åkning.


PUKY R1 sparkcykel

PUKY R1 sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 2 år.

PUKY R1 är en stabil och lättanvänd sparkcykel som lämpar sig för de allra minsta. Detta är en trehjulig sparkcykel med stort framhjul och två mindre tvillinghjul baktill. Hjulen består av mjuka komfortdäck och ståbrädan är utrustad med halkskydd.

Till skillnad från många andra sparkcyklar som lämpar sig för de minsta barnen är styret på denna höj- och sänkbart och dessutom försett med såväl stötkudde som säkerhetshandtag för säkert grepp. PUKY R1 går dessvärre inte att fälla ihop.

Denna sparkcykel finns tillgänglig i klarröd, rosa samt blå/röd. Utöver dessa färger finns PUKY R1 även i en mattsvart nyans med gräddvita detaljer, bruna handtag samt cykelkorg i rottingimitation. Just denna variant är lite dyrare än övriga färger.

PUKY R1 är målad med en tålig pulverlackering.

Prismässigt ligger denna sparkcykel i övre prisspannet gällande sparkcyklar för de allra minsta.


Space Scooter Junior sparkcykel

Space Scooter Junior sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 4 år.
 • Maxvikt: 60 kg.

Space Scooter Junior är en version av den traditionella Space Scootern, då juniorversionen är avsedd för yngre barn. Detta är ett unikt åkdon där man skapar rörelse genom att kliva upp och ner på ståbrädan. Därav namnet Space Scooter – att ta sig fram på denna inger en känsla av att gå i rymden!

Denna häftiga sparkcykel är försedd med handbroms, mjuka greppvänliga handtag samt anti-slip-täckning på ståplattan. Dessutom kan styrets höjd justeras och sparkcykeln viks enkelt ihop.

Space Scooter Junior finns tillgänglig i ceriserosa samt en koboltblå variant med limegröna hjul.

Space Scooters sparkcykel ligger relativt högt i pris, men vi anser att prissättningen är fullt rimlig i och med dess unika funktion och design.


Bikestar Premium sparkcykel

Bikestar Premium sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 5 år.
 • Maxvikt: 50 kg.

BikeStar Premium är en ordentligt sparkcykel som påminner lite om en vanlig cykel i sitt utseende med brett styre och fjädrade luftdäck. Handbromsslangen är inbyggd i cykelramen vilket gör att barnet inte kan snubbla på den.

Det utfällbara cykelstödet kan fällas ut under ståbrädan så det inte är i vägen och själva ståbrädan är täckt av ett halkfritt material för stabilitet. Både fram- och bakhjul har ordentliga stänkskydd som skyddar från smuts.

Denna modell går i färgerna rosalila och vitt. Däck, handtag och ståplatta är däremot svarta och cykelramen är utsmyckad med en liten älva samt söta små detaljer i form av blommor och stjärnor.

Bikestar Premium ligger i övre prisklassen för sparkcyklar avsedda för lite mindre barn.


My Hood 145 sparkcykel

My Hood 145 sparkcykel

Kolla priset hos:

 • Ålder: från 4 år.
 • Maxvikt: 80 kg.

My hood 145 är en klassisk sparkcykel i bra kvalitet med flera praktiska funktioner. Styret är reglerbart och går att höja och sänka efter behov. Ståplattan är försedd med praktiskt anti-slip-material och bakhjulet har en lättanvänd broms i form av ett stänkskydd som trycks mot hjulet vid inbromsning. Handtagen är mjuka och greppvänliga för bättre fattning om styret.

My Hood 145 fälls enkelt och smidigt ihop och väger dessutom väldigt lite.

Denna sparkcykel finns i flera härliga färgkombinationer: rosa/svart/silver, blå/svart/silver, rosa/vit/silver samt grön/svart/silver.

My Hood sparkcykel hittas någonstans mitt emellan på prisskalan, med andra ord anser vi varken att den är dyr eller billig.


Ska man välja en sparkcykel med 2 eller 3 hjul?

Hurvida man bör välja en sparkcykel med två eller tre hjul beror på barnets ålder, motorik och intressen.

En trehjulig sparkcykel ger bättre stabilitet och fungerar perfekt för att låta barnet prova på att ta fart. Dessa sparkcyklar är lätthanterliga och kräver inte lika god balans som tvåhjuliga sparkcyklar. Dessutom är dessa lättare rent viktmässigt och därmed lättare för barnet att lyfta.

Precis som att det är lättare att lära sig cykla på en trehjuling så är det också lättare att lära sig åka sparkcykel på tre hjul.

En tvåhjulig sparkcykel kräver mer av barnet i form av balans och koordination. En rekommendation är att låta små och oerfarna barn börja med en trehjulig sparkcykel tills de lärt sig att åka ordentligt. Därefter kan man byta ut sparkcykeln till en variant med endast två hjul.

Från vilken ålder kan barn åka sparkcykel?

Sparkcyklar kan introduceras relativt tidigt, redan mellan 18 månader och 2 år. I dessa fall talar vi alltså om trehjulig sparkcykel. Till en början står då barnet med båda fötterna på ståplattan och händerna i ett fast grepp om styret medan man som förälder leder fram sparkcykeln.

En tumregel för när barn kan börja åka sparkcykel med tre hjul är att barnet ska kunna gå stadigt.

När man kan övergå till en sparkcykel med två hjul varierar från barn till barn, men vanligtvis brukar detta ske i åldern 3-5 år. Man får helt enkelt gå på känsla och utgå från hur långt barnet kommit i sin balans- och motorikutveckling.

 Ska barn ha hjälm när de åker sparkcykel?

Enligt Transportstyrelsen finns det inga krav på att använda hjälm vid nyttjande av sparkcykel då sparkcyklar anses vara lekfordon snarare än cyklar.

Däremot rekommenderar vi att alltid förse barnet med hjälm när hen tar sig fram på sparkcykel. Sparkcyklar är generellt sett säkrare än cyklar eftersom barnet alltid kan balansera med en fot i marken och dessutom alltid har möjlighet att tvärt stanna eller kliva av.

Dessa faktum eliminerar dock inte risken för olyckor och vi rekommenderar att alltid sätta på barnet hjälm vid sparkcykelåkning, i synnerhet på underlag som asfalt och grus.

Vilka skydd behövs när barn lär sig åka sparkcykel?

Vid sparkcykelåkning rekommenderar NTF användning av CE-märkt hjälm med hakband och nackskydd, knä- och armbågsskydd samt handledsskydd som skyddar både under- och överarm vid fall.

Detta är som sagt rekommendationer och det finns ingen lagstiftning som slår fast att dessa skydd måste användas. Vi rekommenderar som sagt att alltid använda hjälm, men som förälder får man helt enkelt avgöra om och när övriga skydd behövs.

Det allra viktigaste är att se till att barnet åker på trafikfria platser och kan kontrollera sparkcykeln och dess funktioner på ett lämpligt sätt.

Kan man åka sparkcykel i en skatepark?

Huruvida man får åka sparkcykel i skateparker varierar från park till park. Vissa tillåter sparkcyklar, medan andra är begränsade till “riktig” skatesport.

Kritiken mot sparkcyklar i skateparker grundar sig i att skateparkerna ofta blir invaderade av små barn vilket gör att skateboardåkarna inte kan utöva sin sport. 

I vissa fall har det även uppstått konflikter i och med att dedikerade skateboardåkare har initierat insamlingar för att finansiera särskilda skateparker optimerade just för deras sport. När arenan sedan fylls av småbarn på sparkcyklar, vilket försämrar möjligheterna till ordentlig skateboardåkning, kan man förstå att frustration kan uppstå.

Som förälder är det därför bra att undersöka huruvida man får använda sparkcykel innan man släpper iväg sitt barn i skateparken.

Får barn ha med sig sparkcykel till skolan?

Sparkcykeln kan fungera som ett transportmedel till och från skolan, men se till så att sparkcykeln kan förvaras på ett bra ställe under dagen eftersom den inte ska användas under skoltid.

Olika skolor har förstås olika regler, och ibland kan barnet till exempel få använda sparkcykeln på fritids. Men kolla med ditt barns skola och fritidshem vad som gäller just där!

Om sparkcykeln är avsedd som transportmedel till och från skola kan man överväga att införskaffa en hopfällbar sparkcykel som upptar väldigt lite plats i form av förvaring.

Vill man låsa fast sparkcykeln finns det särskilda lås som är avsedda för just sparkcyklar som går att finna i bland annat cykelaffärer och hos låssmeder.

Tala med barnet om trafiksäkerhet innan hen ger sig iväg själv till skolan på sparkcykel. Även mindre barn kan ta sig till förskola på sparkcykel om du som förälder har god uppsikt och undviker trafikerade vägar.