Bästa sparbössa 2024: Spargrisar för barn eller som inredning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att spara kan vara svårt när man är liten. Ofta vill man köpa alla de roliga leksakerna, eller det smarriga godiset direkt, och tålamodet är inte alltid det bästa. En fin sparbössa ger motivation och gör sparandet konkret. Här tipsar vi om massor av praktiska, roliga och vackra sparbössor!

7 olika sparbössor i olika stilar, mot bakgrund av gyllene mynt

Vilken sparbössa är bäst i test?

Roligast design för barn som gillar spel, är Minecraft gris-sparbössa. Den har en öppning undertill när du behöver ta ut pengarna. Den är ganska liten, men fyller sin funktion och är söt att titta på!

Play Minecraft Pig spargris

En annan fantastiskt rolig variant, är sparbössan som liknar en guldtacka. Fungerar perfekt både för sparande, eller för piratlekar. Eller varför inte köpa till barnkalaset och ge bort till gästerna, välfyllda med något gott?

Sparbössa Guldtacka

Vill du ha en mer elegant sparbössa, måste vi rekommendera Elefantsparbössan från Norsu. Den är otroligt söt och fungerar både som spargris och vacker inredningsdetalj. Finns även i en större modell!

Norsu Elefantsparbössa

Slutligen måste vi rekommendera den stadigaste av dem alla, nämligen sparbössan i form av en riddarborg. En kul idé som även kan fungera som leksak, för den som gillar att leka med riddarfigurer.

Sparbössa Borg

Du hittar många fler förslag längre ned i artikeln!

En uppsjö av olika modeller

Som du kommer att se nedan finns det många modeller att välja bland när det kommer till sparbössor för barn,  samt dekorativa sparbössor för vuxna. Att välja rätt kan därför vara svårt och det kan vara lätt att drunkna i alla de möjliga alternativ som finns.

Med hjälp av guiden nedan hoppas vi att du ska kunna hitta det som passar allra bäst till dig eller till ditt barn. Vi jämför allt från pris till design och funktioner så att du kan hitta den modell som blir perfekt för just dig.

Se även våra tips på vackra nattlampor för barn!

Play Minecraft Pig spargris

Play Minecraft Pig spargris

Kolla priset hos:

Minecraft är ett av världens mest populära spel bland barn. Har du ett barn i grundskoleåldern, är chansen stor att de gillar den här spelvärlden. Det här är en spargris som gör att alla dessa barn får det lite enklare att spara på ett roligt sätt.

Modellen är inspirerad av en gris från detta spel, och är även ett av de vanligaste djuren att stöta på i Minecraft-världen. Priset på spargrisen är helt okej trots att det är en produkt utformad efter ett populärt spel.

Den är dock ganska liten och tillverkad i plast, men den mysiga designen är klockren. Fin sparbössa för Minecraft-frälsta helt enkelt!


Jabadabado sparbössa gris

Jabadabado sparbössa gris

Kolla priset hos:

Det här är en lite mer klassisk sparbössa som har formen av en gullig gris. Med denna kan ditt barn spara på ett roligare sätt och den silvriga färgen är faktiskt riktigt snygg.

Detta är en av de modeller som faktiskt passar utmärkt både för barn, men också för dig som vill inreda ditt eget hem med en detalj som denna. Ett annat stort plus är att priset faktiskt är lågt och det här är en av de mest prisvärda varianterna i denna guide.


Liewood sparbössa Palma silikon panda creme

Liewood sparbössa Palma silikon panda creme

Kolla priset hos:

En sparbössa tillverkad i keramik kan enkelt bli ett problem om ditt barn råkar tappa den i golvet. Då håller den inte länge och här har du därför en produkt som är ett mer stöttåligt alternativ. Denna produkt är tillverkad i silikon och kommer att hålla även om den råkar åka i golvet.

Det stora pluset med den här är dock designen. Sparbössan är utformad för att likna en bedårande panda, med snygga vita och svarta färger. De finns även i flera andra djurmodeller som passar de flesta barn. När det kommer till priset är det något högre jämfört med de flesta andra produkter i denna guide.


Plantoys ekologisk spargis i trä

Plantoys ekologisk spargis i trä

Kolla priset hos:

Denna modell har en ganska speciell design och kanske inte är den allra mest naturtrogna grisen. Det är en unik designer-sparbössa som för tankarna till något mer abstrakt konst. Men den har även en hel del praktiska fördelar som gör att den sticker ut och kan vara ett alternativ väl värt att kika lite närmare på.

Produkten har bland annat den stora fördelen att den är tillverkad helt i ekologiskt och giftfritt material. Såklart ett stort plus för dig som värnar både om hållbarhet, men också om ditt barns säkerhet.

En annan mycket bra sak är att denna spargris är enkelt att öppna för den vuxne när det är dags. I stället för att sitta och pilla med ett litet hål i botten kan hela överdelen lyftas bort så att pengarna kan kommas åt. Mycket smidigt och något som gör processen enklare.

Till sist är den också relativt billig, speciellt med tanke på att man valt att investera lite extra i saker som hållbart material.


KG Design Sparbössa Mr Robert

KG Design Sparbössa Mr Robert

Kolla priset hos:

Detta är en robotinspirerad sparbössa som kan passa perfekt för mer eller mindre alla barn, men speciellt dem som har ett intresse för robotar. Modellen är designad som än vänlig liten robot och pengar och mynt kan stoppas in genom munnen som sitter på framsidan.

En nackdel är kanske att designen är ganska enkel och att den är helt enfärgad. Den kommer dock i ett flertal olika färger som du kan välja på, bland annat en grön och en svart.

Kort och gott en tjusig, helt tillverkad i ett mjuk och tåligt silikonmaterial. En fin present som även fungerar för små barn.


Djeco Sparbössa Pirat

Djeco Sparbössa Pirat

Kolla priset hos:

Få saker är så förknippade med mynt och pengar, som skattkistan. Denna modell är snyggt utformad och kommer med en lucka på toppen som kan öppnas när skattkistan ska öppnas. Ett stort plus för dig som vill slippa hålla på och fiska ut pengarna genom ett litet hål i botten.

Ett stort plus med denna modell är designen. Med detaljrika gröna och guldiga färger, samt målningar med mycket detaljer är den faktiskt otroligt vacker. Detta är helt enkelt en produkt som kan användas både av de barn som är intresserade av sjörövare och de vuxna som vill ha en snygg äventyrlig detalj i inredningen hemma.

Även om priset är något högre tycker vi att denna produkt, med sin snygga design och många detaljer, är värd pengarna.


Norsu Elefantsparbössa

Norsu Elefantsparbössa

Kolla priset:

Norsu har två olika modeller på sparbössa som vi vill lyfta i denna guide. En liten och nätt variant som ryms i handen, och en stor och rund elefant stor som en rejäl melon.

Båda dessa varianter har designen av en urgullig elefant. De kommer i en uppsjö av olika färger, vilket gör att det helt enkelt finns något som passar alla.

Den mindre modellen fungerar utmärkt för barn som vill ha en fin plats att spara sina pengar på. Den lite större kan vara perfekt att ha som gemensam sparbössa för hela familjen, till exempel om ni vill spara till något roligt ni ska göra som en semester.

När det kommer till priset är det kanske den mindre varianten som är den allra mest prisvärda. Den stora kostar en hel del, men kan vara en kul investering om ni vill ha något fint och rejält att spara pengarna i.


Plåtsparbössa Första Miljonen

Plåtsparbössa Första Miljonen

Kolla priset hos:

Här har vi en rolig design på en sparbössa som kan passa alldeles utmärkt om du vill ha en sparbössa med ett roligt tryck till dig själv eller till ditt barn. På bössan står texten “Början till den första miljonen” tryckt vilket både är lite komiskt, men också kan påminna barnen om vikten av sparande och att något litet kan leda till något stort.

Bössan består av en stor plåtburk med detta tryck på utsidan. Det gör också att den hamnar på ett lågt pris och kan vara ett bra alternativ för dig som inte vill lägga ut för mycket pengar på en sparbössa.


Out of the blue Sparbössa Hamburgare

Sparbössa hamburgare

Kolla priset hos:

Detta är verkligen en modell som har en speciell design. Denna produkt är nämligen utformad som en hamburgare. Något för den matglade med andra ord, och lika mycket en rolig detalj att ha i bokhyllan som ett smart sätt att göra sparandet lite enklare.

Notera att den är tillverkad i porslin, vilket innebär att den inte är lämplig för små barn eller att användas i lek.

Hamburgaren har en glansig touch och en om än kanske inte så realistisk så i alla fall snygg design. Ett annat plus är att priset faktiskt är bra, även om det här är en lite mindre sparbössa. Perfekt för den som vill spara och kanske lägga lite mindre pengar på snabbmat.


Sparbössa Guldtacka

Sparbössa Guldtacka

Kolla priset hos:

Här är en rolig sparbössa som de allra flesta barn troligen kommer att uppskatta och tycka att gör sparandet roligare. Just denna produkt är formad som en guldtacka, med en glänsande utsida och gör att man helt enkelt känner sig lite rikare varje gång man lägger i ett mynt eller en sedel i bössan.

Att ta ut pengarna ur guldtackan är också smidigt, genom den lucka som finns i botten. På guldtackan finns olika texter ingraverade, som till exempel “pure gold”. Även det här är en sparbössa som går att få till ett mycket bra pris och i vårt tycke en prisvärd produkt.


Spargris med hammare

Spargris med hammare

Kolla priset hos:

Även det här är en lite skämtsam sparbössa som såklart passar bra till barn som vill spara, men också som en rolig present till en kompis. Sparbössan är designad som en klassisk spargris med rosiga kinder och en springa på ryggen där mynt och sedlar kan stoppas.

Den roliga detaljen med denna produkt är att det under ena armen sitter en liten hammare. När pengarna ska tas ut, tar man helt enkelt fram hammaren och slår hål på grisen.

Det här är inte bara en del i en rolig design, utan gör också att man inte kan nalla pengar allt eftersom, utan att de sitter fast i spargrisen tills man väljer att ta ut alla pengar.


Georg Jensen Moneyphant sparbössa

Georg Jensen Moneyphant sparbössa

Kolla priset hos:

Georg Jensen är en känd designer och hans klassiska elefantformade produkter har kommit i en mängd olika utformningar, allt från flasköppnare till denna lilla sparbössa. Det här är alltså en produkt där design och stil ställs i första rummet och kanske i första hand en sparbössa anpassad för vuxna.

Bössan är tillverkad i rostfritt stål och kommer med största säkerhet att hålla och kunna användas länge, samtidigt som den utgör en snygg del av inredningen. Vill du ha en stilren sparbössa och lägger stor vikt vid design kan det här vara produkten för dig.

Om den endast ses på som en sparbössa, ligger den dock högt i pris och på en nivå som kanske är lite över vad de flesta är redo att betala.


Bambini sparbössa

Bambini sparbössa

Kolla priset hos:

Bambini har ett brett utbud av flera olika sparbössor som passar extra bra för de lite mindre barnen. Sparbössorna har olika glada färger och gulliga djur som motiv, vilket gör att de kommer att gå hem hos de flesta barn.

Exempel på djur som sparbössorna föreställer är krokodil, enhörning och lejon. Vi kan varmt rekommendera att du tar en titt på dessa produkter om du har ett yngre barn, som du helt enkelt vill lära att spara. Priserna ligger något över de allra billigaste produkterna, men fortfarande på en fullt rimlig nivå.


Sparbössa katt i låda

Sparbössa katt i låda

Kolla priset hos:

Detta är en unik och mycket häftig produkt som verkligen kan motivera ditt barn att vilja spara sina pengar. Med denna kommer det att bli så mycket roligare att lägga pengar i bössan och den smarta mekanismen är verkligen väl genomtänkt.

Mekanismen består helt enkelt av en kartongliknande låda i vilken det gömmer sig en katt. När barnet lägger ett mynt i matskålen utanför lådan tittar katten upp och rakar ned myntet med sin tass, ned i lådan innan den försvinner ned igen. Oerhört gulligt och roligt och något som kommer att göra att ditt barn vill lägga alla överblivna mynt i sparbössan.

Trots denna avancerade mekanism kostar inte denna produkt speciellt mycket jämfört med de flesta andra. Värt att poängtera är dock att batterier krävs, vilka inte medföljer när du köper produkten.


Gearbox Pets Byggsats Bird Bank

Gearbox Pets Byggsats Bird Bank

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en produkt med spännande mekanik som kommer att göra att ditt barn vill spara mer och mer pengar. Denna modell levereras inte som en färdig låda, utan kommer i en byggsats som ditt barn får bygga ihop. Är ditt barn ett fan av saker som modellbygge kan detta alltså vara något.

När alla delar är på plats har ni en liten låda med en fågel på toppen. Ditt barn sätter ett litet föremål som ett mynt i fågelns näbb och drar i en spak. Därefter gör fågeln en rörelse och flaxar i ett varv innan den släpper ned myntet eller sedeln i lådan.

Värt att nämna är att det här är en produkt som är anpassad för allmän förvaring och inte bara framtagen som en sparbössa. Det här gör att det är ganska enkelt att fort ta ut de pengar man lagt i lådan.


Playstation Icons Money Box

Playstation Icons Money Box

Kolla priset hos:

För tv-spelsnördar kan det här vara den perfekta produkten, för att spara pengar till nästa häftiga spelupplevelse.

Denna sparbössa är licensierad av Playstation och designad i form av de fyra klassiska symboler som finns på knapparna på kontrollen till denna konsol. En snygg blå och vit design gör också att den passar fint in i de flesta gamingrum.

En sak som kan nämnas med just denna är att den är ganska enkelt framtagen och i plast. Trots de enklare materialen kostar den en bit mer än de billigaste sparbössorna, mycket på grund av att man använder sig av denna spelgigants logga. Men om ditt barn är intresserat av spel kan den defintivt vara värd pengarna.


Sparbössa Mumintrollet

Sparbössa Mumintrollet

Kolla priset hos:

Mumintrollen är kanske några av de allra mest folkkära karaktärerna vi har i Sverige. De flesta har väl hört eller läst något ur böckerna, eller sett filmerna om Mumintrollens värld, och denna sparbössa är därför något som kan passa de flesta.

Sparbössan föreställer Mumintrollet som sitter på en stubbe. Man har lagt stort fokus på designen och till exempel gett denna produkt en snygg, silvrig färg som gör att den har en lyxigare känsla.

Den fungerar därmed alldeles utmärkt som en inredningsdetalj i hemmet, eller som en fin present vid exempelvis dop.


Sparbössa Borg

Sparbössa Borg

Kolla priset hos:

Var kan dina pengar ligga säkrare, än i en riktig borg med murar och torn?

Även det här är en sparbössa som kan fungera alldeles utmärkt som en inredningsdetalj för den vuxne. Modellen föreställer en snygg borg, med ytan av tenn som gör att den ser lite lyxigare ut och verkligen kommer tillföra något till de flesta hem.

En rejäl pjäs helt enkelt som fint kommer att ta sin plats i bokhyllan. Priset ligger på en helt okej nivå, även om denna får räknas till de något dyrare produkterna i denna guide.


Kassaskåp / Sparbössa – Skåp för Värdesaker

Kassaskåp Sparbössa 4 olika färger

Kolla priset hos:

För den som vill se till att pengarna är extra säkra kommer här ett kassaskåp för att lagra både sedlar och mynt. Detta är en produkt som passar som handen i handsken om du eller ditt barn tycker om att organisera och vill ha ett lite roligare ställe att förvara kontanter på.

Skåpet kommer i flera olika färger. Genom springan på toppen kan du stoppa i mynt och själva framsidan på skåpet består av en stor dörr som kan öppnas. För att öppna denna krävs både kombination och nyckel, vilket ger en extra säkerhet för den som vill ha sina saker i fred.

Inuti detta lilla kassaskåp finns också en mindre låda där saker som smycken eller andra värdesaker kan förvaras. En rolig produkt helt enkelt, som dessutom kommer till ett bra pris.


spargrisar söt Klassisk Gris

Spargris ljusblå

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med en klassisk spargris. Denna kommer i en enfärgad design och har den runda designen med korta ben och ett gulligt grisansikte, som de flesta av oss känner igen.

Om du inte vill ha några konstigheter eller finesser, utan helt enkelt en helt vanlig spargris som inredning eller till ditt barn kan det här vara produkten för dig. Den finns i många färger, allt ifrån klassisk rosa, till bland annat ljusblå och gul.

Priset ligger på en bra nivå, även om det finns billigare varianter i denna guide. Något som får nämnas som ett plus är att denna modell är tillverkad i hållbar plast, vilket gör att den kommer att hålla för att exempelvis ramla i golvet. I botten finns en propp som gör att du kan komma åt dina pengar utan att behöva ta sönder spargrisen.


Varför är spargrisen en bra investering till ditt barn?

Det kan ju låta lite kontraproduktivt att göra av med pengar för att köpa något som ska spara pengar åt dig eller ditt barn. Men faktum är att spargrisen är ett mycket bra köp som kan ge mer till ditt barn, än bara lite mer pengar över när året är slut.

Att lära sig att spara och hålla koll på sin ekonomi är svårt och kanske ännu svårare idag än det varit tidigare. Många barn har idag ingen uppfattning om, eller något reellt förhållande till pengar och detta bärs med upp i vuxna år, då man helt enkelt i vissa fall inte klarar av att hantera sin egen privatekonomi.

Vad detta beror på är såklart svårt att veta, kanske är det för att det faktum att kontanter försvinner gör att pengarna inte känns på riktigt, eller så har vi det så gott ställt att man inte inser att pengar kan ta slut.

Att köpa en spargris till sitt barn, där det själv får spara till saker det vill köpa kan därför vara nyttigt på flera sätt. Barnet inser att pengar är en begränsad vara och att man inte alltid kan köpa allt man vill ha direkt. Att tidigt få med sig dessa bitar kan lägga grunden för en sundare ekonomi i framtiden.

Dessutom blir själva upplevelsen när barnet väl får köpa det som man sparat till, så mycket bättre. Att få längta, se fram emot och jobba mot något är sådant som kommer att bidra till att den där vattenpistolen, eller det nya spelet till datorn blir ännu roligare att leka med.

Att välja rätt produkt

Som du sett ovan finns många olika produkter att välja bland. Tänk på att spargrisens viktigaste syfte om du köper en till ditt barn, är att får sparandet att bli roligare och enklare.

Att därför välja något som spelar an på barnets intressen eller hobbys kan vara ett bra tips att ta med sig. Om produkten kan blir en snygg eller rolig del av inredningen i barnets rum är det också ett plus och även detta kan alltså vara något att titta efter.

Ska du köpa en modell som exempelvis doppresent eller på annat sätt ge bort den, kan du med fördel kika på de lite mer stilrena varianterna där man lagt stort fokus på att ta fram en snygg design.

Om du köper en spargris till dig själv som vuxen är det även där såklart designen som kommer i första rummet. Funktioner på sparbössan kan dock vara en bra sak att tänka på om du köper till mindre barn.

Att det inte går att “fuska” och lirka ut de pengar som redan stoppats i, kan vara en bra egenskap om du har barn som har lite svårt med tålamodet. De modeller som har nycklar eller lås, eller som måste slås sönder för att få tag på pengarna kan då vara ett rekommendera.

Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du i guiden ovan kan hitta den sparbössa som blir bäst för dig, oavsett om du vill hjälpa ditt barn att spara eller bara vill ha en snygg inredningsdetalj till dig själv.


Här hittar du fler prylar till barnrummet!