Bästa solkräm för barn 2022: Bäst i test solskydd för de små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sommartiden är en härlig tid för stora och små och med alla utevistelser blir det en del att tänka på när det gäller barnens skydd mot solens potentiella skadeverkningar. Vi har i tidigare artiklar testat UV-kläder och UV-kepsar och det är dags att ta en titt på olika solskyddsprodukter. Med tanke på alla förekommande produktkategorier kan ämnesområdet i sig tyckas vara en djungel. Därför har vi undersökt marknaden för att reda ut begreppen och också utse bästa solkrämen för barn!

Barn får solkräm av sin mamma

Vilken solkräm för barn är bäst i test?

Bäst i test överlag är Evy Sunscreen Mousse Kids som är lätt att applicera, snäll mot känslig hud och mycket vattenresistent. Detta solskydd rekommenderas av flertalet hudläkare och har ett mycket gott solskydd mot både UVA- och UVB-strålning och finns med solskyddsfaktor ända upp till 50.

Skulle det passa bättre med en lotion eller kräm som solskyddsform kan vi rekommendera La Roche-Posay Anthelios Wet Skin och La Roche-Posay Anthelios Kids Lotion för kvalitativa och behagliga solskydd med lyxig känsla, och som kommer att hålla bra för sommarens olika aktiviteter och passa de flesta barn.

För den som önskar en praktisk applicering av solskyddet kan vi också slå ett slag för ACO Kids Active Sun Spray. Detta solskydd i sprayform erbjuder goda solskyddsegenskaper, samtidigt som den också är vattenresistent och har en hög prisvärdhet.

Recension och info om 12 olika solskyddsprodukter för barn

Här kommer en närmare titt på hela 12 olika solskyddsprodukter som ger bra solskydd för barnen.

Evy Sunscreen Mousse Kids – Bästa solskyddet för barn

Evy Sunscreen Mousse Kids Solkräm för barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50
Appliceringsform:Mousse
Förpackningsstorlek:150 ml

Denna produkt blev snabbt en favorit i testet, vilket inte är särskilt konstigt då den både ger ett gott solskydd, är skonsam mot huden och sitter kvar länge utan att kladda. Dessutom tycker många barn att den rolig att använda och som extra bonus är den dessutom en av de mest prisvärda produkterna i detta test.

Produkten är testets enda solskydd i mousseform, och detta innebär praktiska fördelar som att moussen är lättarbetad och snabbt går in i huden, samtidigt som skyddet också sitter kvar bra i upp till 6 timmar.

Företagets produkter är överlag bra för känslig hud, även vid t.ex. förekomst av eksem och skyddar hela det översta hudlagret. Produkten rekommenderas av flertalet hudläkare, så sammantaget är detta en produkt som passar de flesta barn och även vuxna, så det blir svårt att göra annat än att rekommendera att man testar Evy Sunscreen Mousse Kids i sommar.


La Roche-Posay Anthelios Kids Wet Skin – Bra sollotion för barn

La Roche-Posay Anthelios Kids Wetskin Barnsolkräm

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Lotion
Förpackningsstorlek:250 ml

Denna tillverkare står för vad som känns som testets lyxprodukter och denna första av två testade sollotions från dem har en särskild betoning på bad- och strandlek. Den är nämligen framtagen för att kunna smörjas in direkt på såväl på blöt hud som torr. Vidare har den en mycket hög vattenresistans och är även sandresistent.

Solskyddet är mycket gott, produkten passar väl också för känslig hud och den är dessutom lätt och smidig att använda. Känner man sig ok med att betala ett lite högre pris är det ingen tvekan om att man i La Roche-Posay Anthelios Kids Wetskin kommer att få en kvalitativ produkt med breda användningsområden och som är särskilt värdefull i samband med strandlek.  


La Roche-Posay Anthelios Kids Lotion

La Roche-Posay Anthelios Kids Lotion Solkräm Barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Lotion
Förpackningsstorlek:250 ml

Denna produkt är tillverkarens mer allmänna sollotion för barn och den har över lag liknande kvaliteter som Wetskin-varianten. Till exempel så är även denna lotion väldigt vattenfast trots att det betonade användningsområdet inte särskilt ligger på bad och strandlek.

I övrigt motsvarar produkten över lag standarden hos deras andra testade lotion i fråga om sådant som solskydd och enkelhet att använda. Lotionen är även den bra för känslig hud.

Överlag blir omdömet motsvarande som för Wetskin-varianten att La Roche-Posay Anthelios Kids Lotion helt klart är en lotion att rekommendera när man är beredd att betala ett lite högre pris för ett solskydd och av dessa två som vi testade från tillverkaren är det här lite mer av allround-varianten jämfört med den andra.


ACO Kids Active Sun Spray – Bästa solspray för barn

ACO Kids Active Sun Spray Solsprej för barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 30 / SPF 50+
Appliceringsform:Spray
Förpackningsstorlek:175 ml

Denna produkt från svenska ACO är den billigaste av testets tre sprayer. Den här sorten är utmärkt för dig som vill ha ett solskydd som enkelt sprejas på.

Produkten ger i sig ett bra solskydd och den går lätt och snabbt in i huden. I likhet med många andra produkter i testet är den oparfymerad och kommer i en praktisk förpackning. Något att tänka på med solskydd i sprayform är att denna produktkategori bör sprejas nära där den skall appliceras. Den kan med andra ord vara svårare att applicera på barn som har svårt att stå still.

För sammanhang där sprayformen väl passar så har man ett mycket praktiskt och prisvärt solskydd för barn i ACO Kids Active Sun Spray.


ACO Kids Active Sun Lotion

ACO Kids Active Sun Lotion Solkräm Barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Lotion
Förpackningsstorlek:125 ml / 250 ml

Lotions tillhör den vanligaste kategorin av solskyddsprodukter i vårt test och den här produkten tillhör det billigare skiktet av våra testade solskyddslotions. Produkten ger ett gott grundskydd och behåller sitt solskydd ganska väl både efter spenderad tid ute i solen och i samband med bad.

För säkerhets skull bör man med denna produkt ändå helst vara beredd att smörja in sitt barn fler än en gång, ifall det rör sig om en längre utedag eller efter omfattande vattenlek.

Produkten är utan parfym eller allergener och letar man efter ett bra allround solskydd till ett billigt pris är ACO Kids Active Sun Lotion en passande produkt för detta.


ACO Kids Sun Stick – Solstift för barn

ACO Kids Sun Stick Solsticka Barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Solstift
Förpackningsstorlek:8 g

Denna produkt är testets enda solskyddsstift, och som sådant skiljer det sig delvis åt från användningsområdena hos övriga produktkategorier i vårt test. Praktiska fördelar med stiften som solskyddsform är att dessa är behändiga att ta med sig. Den som har stort behov av solskydd har lätt att ha med sig ett solskyddsstift vid behov.

Själva formen innebär ett effektivt solskydd och hög vattenresistens, men i fråga om applicering är detta mer en produkt som appliceras punktvis än över en större kroppsyta.

Ett solstift är förslagsvis en produkt som man har med sig under längre utevistelser eller som komplement när man inte på förhand vet hur soligt det kommer att bli. Man kan då antingen använda stiftet till att bättra på en avtagande annan solskyddsform eller använda stiftet på särskilt känsliga kroppsområden för extra skydd. ACO Kids Sun Stick passar bra för dessa användningsområden och rekommenderas som komplement till andra solskyddsformer.


Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Roll-on

Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Roll-on Solskydd för barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Roll-on
Förpackningsstorlek:50 ml

Även här har vi en utstickare i fråga om produktkategorin, så i jämförelse med andra produkter i testet har vi i första hand appliceringsformen som skiljer sig. Några av de fördelarna med just roll-on är att formatet är behändigt samt enkelheten att applicera på önskat ställe och i önskad mängd.     

Sett till produktens volyminnehåll är den dyrare än motsvarande lotion, men detta uppvägs något av att appliceringsformen gör att solskyddet kan tas på i ganska tunna lager som går in bra i huden utan att det känns kladdigt. Produkten är också särskilt framtagen för att vara mild och skonsam.

Denna roll-on är en av de mest lättanvända solskyddsprodukterna för barns eget användande, så är man beredd att betala det lite högre priset kan Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Roll-on vara ett av de mest lämpliga solskydden till många barn.


Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Lotion

Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Lotion Solkräm för barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Lotion
Förpackningsstorlek:200 ml

Denna produkt ingår i samma serie som ovanstående roll-on och ligger i mellanskiktet prismässigt i testets lotionkategori. Inriktningen på hela denna Nivea-serie av produkter är att dessa skall vara särskilt anpassade för känslig hud och att produkterna därför varken innehåller parfym, konserveringsmedel eller färgämnen.

Denna lotion uppvisar både ett gott solskydd och hög vattenresistens, samt innehåller Aloe Vera vilket gör den mjuk- och fuktgörande.

Dess skonsamma karaktär i kombination med goda övriga kvaliteter gör att  Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play Lotion blir en solkräm att lita på när man förväntar sig lite mer än det allra mest grundläggande av sitt barns solskydd.


Hjärtats Sollotion Barn

Hjärtats Sollotion Barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Lotion
Förpackningsstorlek:125 ml

Denna sollotion ligger prismässigt i övre mellanskiktet av de lotions vi har testat och den är en gedigen produkt med gott solskydd, god vattenresistens. Detta solskydd har dessutom även goda återfuktande och mjukgörande egenskaper.

Även om produkten i likhet med många andra solskyddsprodukter är anpassad för barn genom att den till exempel är parfymfri, så är den avsedd för barn med normal hud. Så länge som man inte behöver ta särskild hänsyn till sådana förutsättningar är Hjärtats Sollotion Barn en mycket pålitlig solskyddsprodukt och den passar de allra flesta situationer där man vill ha ett ordentligt solskydd för sitt barn.


Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Solkräm
Förpackningsstorlek:50 ml

Denna produkt benämns solkräm istället för lotion och tillverkarens produkter har som titeln antyder en ekologisk profil. En solkräm skiljer sig från en lotion genom att krämerna har en högre fetthalt och därigenom bland annat blir mer återfuktande.

Fördelarna med denna solskyddsprodukt blir att den påtagligt lägger sig ovanpå huden och bildar ett skyddande lager där. Sedan har den också en bra vattenresistens. Nackdelarna handlar främst om att produkten kommer att kladda mer än flertalet andra produkter i upp till en halvtimme efter insmörjning.

Man får väga värdet av det goda solskyddet och de övriga positiva egenskaperna mot det som skulle kunna bli opraktiskt ifråga om kladdfaktorn. I de fall där det positiva överväger har man en bra solskyddsprodukt i Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm.


Vichy Idéal Soleil Solspray för barn

Vichy Idéal Soleil Solspray Barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Spray
Förpackningsstorlek:200 ml

Denna produkt är den dyraste av de tre testade sprayerna och uppges vara särskilt framtagen med betoning på att erbjuda ett mycket gott solskydd. Denna spray visar sig dessutom ha god vattenresistens och är mycket lätt att använda och applicera.

Tillverkarens huvudanspråk är att ge ett gott solskydd i en lättanvänd samt praktisk form och detta lyckas man bra med. Att produkten sedan också är allergivänlig och parfymfri gör den än mer mångsidig. Den som finner det praktiskt att erbjuda barnens solskydd i sprayformat hittar alltså helt klart en kvalitativ solskyddsprodukt i Vichy Idéal Soleil Solspray för barn.


Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray

Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray Solskydd för barn

Kolla priset hos:

Solskyddsfaktor:SPF 50+
Appliceringsform:Spray
Förpackningsstorlek:200 ml

Här hittar vi ytterligare en solspray och en mycket prisvärd sådan, då den både är billig och inte minst erbjuder ett gott solskydd. För priset får den sägas inneha flertalet goda egenskaper. Till exempel är den återfuktande samt vattenresistent, och den har dessutom en profil av att vara snäll och skonsam för huden.

Produkten är dermatologiskt testad och har även utvecklats för att den skall vara allergivänlig. Letar man efter ett praktiskt och prisvärt solskydd, särskilt om det dessutom är av betydelse att produkten är skonsam har man därför helt klart en passande produkt i Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray.


Vilken typ av solkräm är bäst lotion, spray, roll-on eller mousse?

Vårt främsta val efter att ha testat alla möjliga sorter som finns, är en mousse. Den är lätt att applicera på ett jämnt och fint sätt. Den kladdar inte, och den sitter kvar även efter att barnet varit i vattnet. Det är både enklast och ger bäst skydd.

Det finns dock fördelar och nackdelar med alla typer av solkrämer för barn. Såhär skulle man kunna se det:

Mousse

  • Fördelar: Lätt att applicera, sitter bra utan att kladda.
  • Nackdelar: Små burkar som tar slut snabbt.

Lotion

  • Fördelar: Bra skydd, enkelt att smörja in.
  • Nackdelar: Kladdigt, kan vara svårt att få till helt jämnt.

Spray

  • Fördelar: Enkelt spraya på, kladdar inte.
  • Nackdelar: Lite tunnare solskydd, behöver appliceras fler gånger.

Roll-on

  • Fördelar: Bra för att täcka små ytor, praktisk liten förpackning.
  • Nackdelar: Svårt att täcka hela kroppen med.

Vilken solskyddsfaktor bör en solkräm för barn ha?

Som tumregel kan man säga att ju högre solskyddsfaktor, desto bättre. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation är att en solkräm för barn ska ha minst SPF 30. I stort sett alla sorter vi har tittat på har solskyddsfaktor 50.  

Utöver solskyddsfaktorn bör solkrämen vara:

  • Vattenfast.
  • Särskilt anpassad för barn.

Vidare bör solkrämen användas främst som ett skydd där kläder inte täcker. Det är rekommenderat att i så stor utsträckning som möjligt täcka barnen med kläder, solhatt och solglasögon. Det finns också tält som kan användas när ni är på stranden eller liknande, och vissa resesängar har bra solskydd för barn.

För vilken ålder använder man solkräm för barn?

Barn under 1 år bör inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget. Det går att applicera vissa solkrämer på barn redan från 6 månader, men de rekommenderas ändå hållas borta från solens strålar så gott det går.

Barn över 1 år kan med fördel använda solskydd, men endast som ett komplement till övrigt solskydd i form av kläder och att undvika direkt solljus så mycket som möjligt.

Solkrämer som är anpassade för barn kan användas upp till cirka 16 år med åtminstone solskyddsfaktor 30. Därefter kan det vara lämpligt att övergå till en solkräm för vuxna.


Tänk även på säkerheten i vattnet och utrusta barnet med ett par smarta armpuffar som simhjälp!