Bästa skötbordet 2021: Byta blöja praktiskt och tryggt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Under den första tiden med bebisen hemma kommer det bli en hel del blöjbyten som måste göras. Att ha en avsedd plats för detta, med tvättlappar, rena blöjor och andra hygienartiklar, gör livet lättare under denna period. Ett skötbord är perfekt för detta ändamål.

Bebis ligger på skötbord och har precis blivit ombytt

I den här artikeln går vi igenom en mängd olika skötbord som håller måttet och är både praktiska och fina möbler. Skötborden kommer i många olika stilar. Vissa är större möbler med skåp och förvaring, andra väggmonteras och några är lite enklare varianter som kan vikas ihop eller bäras med på resa. Därför har vi delat upp skötborden såhär:

Läs mer för att hitta det bästa skötbordet för dig!

Vilken typ av skötbord ska man använda?

Det finns fördelar och nackdelar med de olika varianterna. Först och främst måste du utgå från den yta du har. Om du har gott om plats kan du välja vilken variant som helst, medan du som bor i en mindre bostad kanske inte vill fylla upp med ännu en stor skötbyrå. Då passar kanske en väggmonterad lösning, eller en hopvikbar modell bäst.

Du behöver också fundera över huruvida du kan borra och skruva i väggarna. Om du bor i hyreslägenhet kanske du inte får montera upp ett skötbord på väggen hur som helst. En sådan lösning kräver dessutom lite mer jobb och händighet.

Man skulle kunna säga att:

  • Skötbord med förvaring – Bäst om du vill ha något enkelt. Kräver lite mer yta och är mer som en riktig möbel.
  • Väggskötbord – Sparar utrymme. Kräver mer jobb och du måste ha tillåtelse att borra och skruva i väggen.
  • Hopvikbart skötbord – Lite mindre stabilt. Ofta billigare, tar lite plats och kan enkelt plockas undan för att spara plats.

Tänk på att du även behöver köpa till en skötbädd till ditt bord. Dessa säljs separat. Här kan du se våra tips på bästa skötbäddarna!

Bästa skötborden med byrå och förvaring

De här skötborden är ordentliga möbler med skåp eller hyllor där du kan förvara allt du behöver för babyvård och hygien.

Troll Royal Skötbyrå

Troll Royal Skötbyrå Med skåp och lådor vit färg

Kolla priset hos:

Ett skötbord med en otroligt lyxig känsla. Det är en fin möbel med förvaringsskåp och tre utdragbara lådor för smart och smidig förvaring av allt du behöver för att sköta om din bebis.

På den här skötbyrån går det givetvis att montera av skötdelen om du vill, så att du kan fortsätta använda den som en vanlig byrå när barnet har vuxit ur den tidiga blöjbytaråldern. Troll Royal är en hel serie väldigt fina barnmöbler som du lätt känner igen på kronan. Det är en otroligt söt design som blivit oerhört populär med åren.

Skötbordet är till störst del tillverkat i björk från träd här upp i Norden. Det är ett stadigt material av oerhört hög kvalité. Färgen och limmet som Troll använder sig av är bekräftat giftfritt och noga utvalt för att vara säkert för barn och miljö. Dessutom är Trolls möbler testade i flera omgångar för säkerhet i olika institut, för att kunna möta de höga krav på säkerhet som ställs både i Europa och i USA.

Troll Royal skötbyrå mäter 96,8 cm på höjden och 93,6 cm på bredden. Det är med andra ord en riktigt stor pjäs som ger gott om utrymme att ha barnet på, samt att förvara dina nödvändigheter. Men det kräver i sin tur att du tänkt igenom ytan där hemma för att möbeln ska få plats.

Vill du ha ett skötbord och byrå i ett, av hög kvalité, är detta ett mycket bra val. Ett stort plus är att det dessutom är ganska prisvärt med tanke att det är en kvalitetsmöbel du kommer att kunna använda i många år. Vi gillar Troll Royal Skötbyrå skarpt och ger den en solklar rekommendation!


JLY Dream Skötbord med förvaring

JLY Dream Skötbord med flera hyllor vit färg

Köp hos:

Nätbutiken Jollyrooms egna varumärke JLY har många prisvärda och funktionella produkter för barn och familjer. Deras Dream skötbord är en av dessa. Det är ett lätt och smidigt skötbord som gör det praktiskt och lätt med blöjbyten och babyskötsel.

Under skötbordet finns två simpla hyllor för enkel förvaring av det allra nödvändigaste. Det ger snabb åtkomst utan att du behöver lämna bordet. Dessutom finns en liten låda precis under skötbädden som går att dra ut, för ytterligare förvaringsutrymme. På själva bordet finns två kanter som håller barnet säkert och förhindrar det från att rulla ut på sidorna.

Designen är simpel men väldigt praktisk. Hela möbeln är tillverkad med hänsyn till förälderns bekvämlighet och barnets säkerhet. Skötbordet mäter totalt 92 cm på höjden och 58 centimeter på bredden. Det är dock ganska lätt och smidigt att flytta, men står ändå stadigt på sin plats och klarar en vikt på upp till 11 kg.

Vi anser att JLY Dream skötbord är ett mycket prisvärt alternativ om du vill ha ett skötbord med förvaring som är både praktiskt och snyggt, utan att betala mer än nödvändigt. Vi gillar detta skarpt och bland denna typ av skötbord är detta det bästa budgetvalet!


Flexa Furniture Skötbord

Flexa Furniture Skötbord med två dörrar vit färg

Köp hos:

Ett oerhört fint skötbord från Danska tillverkarna Flexa Furniture. Företaget Flexa har tillverkat kvalitetsmöbler för barnfamiljer i över 45 år. Vi är mycket imponerade över deras möbler och den höga kvalitén de håller.

Det är ett mycket funktionellt och praktiskt skötbord där du kan ha allt du behöver i förvaringsluckorna under skötbordet. Skivan som skötbordet är fäst vid kan roteras vilket underlättar när du byter på barnet. På så sätt kan du alltid upprätthålla en ergonomisk position medan du sköter om barnet.

Hela möbeln är lackad med ett eko-vänligt medel som gör det slätt och hållbart, utan lösningsmedel eller ohälsosamma färgämnen eller liknande. Hela designen och alla material är utvalda med omtanke för barnet, men även miljö och hållbarhet.

Denna möbel är ganska stor och mäter 96 cm på höjden och 72 cm på bredden. Därför passar den bäst för dig som har gott om plats och vill ha en rejäl möbel, till exempel i en avsedd skötvrå där ni har allt ni behöver för babyn.

Om du är ute efter en rejäl möbel för babyskötsel är Flexa Furniture skötbord en riktigt bra kandidat. När barnet blir större kan ni givetvis fortsätta använda möbeln till förvaring, till exempel för kläder, hygienartiklar eller liknande. Ett av de bästa skötborden vi har tittat på, helt klart!


Troll Lux HM Skötbord

Troll Lux HM Skötbord Vit färg med två hyllor

Kolla priset hos:

Ett annat lite simplare, men väldigt fint skötbord från Troll, är detta: Lux HM skötbord. Skötbordet har två rymliga hyllplatser och en utdragbar förvaringslåda.

Detta skötbord är väldigt lätt och kan dessutom enkelt flyttas runt då det har smarta hjul för att kunna rotera eller flytta möbeln. Hjulen är valfria att montera på, utefter behov. Givetvis kan hjulen även låsas för att hålla skötbordet stadigt på sin plats.

Precis som Trolls andra möbler är detta skötbord tillverkat av högkvalitativa material och har en finish i vattenbaserade giftfria färger och ofarligt lim. Skötbordet mäter 95 cm på höjden och 60 cm på bredden. Det är ett litet och nätt skötbord som borde passa de flesta hem.

Allt som allt är detta en mycket smidig lösning för barnskötsel som gör livet enklare där hemma. Du har allt du behöver för att byta och sköta bebisen, samlat på liten yta. Smidigt, enkelt och bekvämt utan att kosta för mycket eller ta upp stor plats. Troll Lux HM skötbord är ett kanonval om du vill ha ett skötbord med förvaring, men inte köpa en hel byrå eller större möbel.


Bästa väggmonterade skötborden

Dessa skötbord monteras på väggen. Det kräver lite mer jobb i början att installera dem, men de är mycket praktiska och sparar plats i hemmet.

Troll väggskötbord

Troll väggmonterat skötbord vit färg

Kolla priset hos:

Ett mycket fint väggmonterat skötbord från Troll. En mycket praktisk och utrymmessnål lösning som passar perfekt för dig som vill spara plats i hemmet.

Själva skötdelen har en sarg med höga kanter som ger en god trygghet när barnet ligger på plats. Där finns två smarta hyllor där du kan ha det nödvändigaste för blöjbyten, för att inte behöva lämna barnet för en sekund när du står där. Du kan även förvara saker ovanpå skötbordet och allt sammantaget får du plats med väldigt många prylar på en liten yta. När du inte använder skötbordet fäller du enkelt ihop luckan tills nästa gång.

En kul idé som ger skötbordet en längre livslängd, är att återanvända det som skrivbord för barnet när de vuxit ur blöjbytartiden. Om du monterar om skötbordet på en lägre höjd blir det ett alldeles ypperligt litet skrivbord för de små barnen.

Den här möbeln mäter 79 cm på höjden och 68 cm på bredden. Skötbordet tål hela 15 kg och är ett rejält bygge av hög kvalité.

Om du är ute efter ett snyggt och stilrent skötbord som monteras på väggen, är detta ett fantastiskt bra val. Vi håller varumärket högt och Troll väggskötbord är en riktigt fin produkt vi med glädje kan rekommendera.


Carena väggskötbord Gålö

Carena Gålö Väggskötbord Vit färg

Kolla priset hos:

Ett snyggt och klassiskt väggmonterat skötbord från Carena. Det är mycket lättanvänt och smidigt med en stilren och klassisk design.

Carena Gålö är ett gediget väggskötbord som tål en belastning på upp till 15 kg. Det har flera praktiska hyllor med plats för tvättlappar, våtservetter, blöjor och andra hygienartiklar. Det viks enkelt upp och tar väldigt lite plats när skötbordet är uppfällt.

Vi gillar skarpt den enkla men väldigt vackra designen, som passar med i stort sett vilket hem som helst. Skötbordet är tillverkat i kvalitetsträ från björkträd här ifrån norra delarna av Europa. Färgen är tillverkad i Sverige och lacket är fritt från gifter eller skadliga ämnen.

Måtten på skötbordet är 79 x 68 centimeter. Själva skötytan mäter 75 x 59 centimeter och ger gott om plats för att tryggt kunna byta och sköta om barnet. Sidorna har höga kanter för ökad säkerhet och alla kantytor är lena och skonsamma vid beröring.

Om du vill ha ett snyggt och stilrent skötbord att montera upp på väggen, är Carena Gålö ett svenskt kvalitetsalternativ. Det är en kvalitetsprodukt som både ser bra ut och håller god säkerhet. Klockrent val om bland de väggmonterade alternativen!


JLY Väggskötbord Dream

JLY Väggskötbord Dream vit färg med skötbädd

Köp hos:

Här är ett mycket prisvärt alternativ om du vill ha ett praktiskt väggskötbord utan betala mer än nödvändigt.

Dream väggskötbord från JLY är snygg i all sin enkelhet och fyller precis de funktioner du kan förvänta dig. Det är ett populärt skötbord och är väldigt smidigt att använda och tar upp väldigt lite plats. Det vi hade önskat dock, är förvaringshyllor inuti, vilket finns hos många andra väggmonterade skötbord. Frånsett det är detta en alldeles utmärkt produkt till ett betydligt lägre pris. På ytterkanten finns hängkrok där du kan hänga kläder eller en handduk, vilket är praktiskt och smart.

Skötbordet har måtten 75 cm på höjden och en bredd på 58 cm. Det klarar en maxvikt på 11 kg och är stabilt och håller för vad som krävs. Överlag är detta skötbord en ganska basic variant, men för de allra flesta krävs inte mer än såhär för att på ett smidigt sätt kunna hantera blöjbytena under det första året eller så.

Om du vill spara både pengar och yta så är JLY väggskötbord Dream ett mycket klokt alternativ att spana in lite närmare. Det är stilrent i vitfärgat trä och passar de flesta hem där du kan montera på väggen. Skötbordet ingår även i flera prisvärda paket, till exempel med en spjälsäng. Vi gillar det och rekommenderar det som bästa budgetval när det gäller de väggmonterade skötborden!


2ME Tvättbjörne Flip Väggskötbord

2ME Tvättbjörne Flip Väggskötbord Vit färg

Köp hos:

Det här är det allra simplaste väggmonterade skötbordet vi tittat på. Detta skiljer sig från de andra varianterna då detta skötbord har en metallram med plastdetaljer och en skötyta i textilmaterial.

Detta är ett väldigt billigt skötbord, med väldigt avskalad design och funktialitet. Det är hyfsat stabilt när det hänger på sin plats och gör jobbet även om det inte är den mest påkostade möbeln. För dig som bara vill ha funktion och inte bryr dig om design kan detta vara ett bra alternativ.

Skötbordet har fickor där du kan förvara det du behöver så att du alltid har det till hands under blöjbytena. De stora fördelarna med detta skötbord, förutom priset, är att det nästan inte väger någonting och inte tar upp mycket plats alls.

Om du bara vill ha det allra mest basala och vill åt funktionalitet före finess eller design, är 2ME Tvättbjörne Flip ett helt okej väggskötbord. Vi rekommenderar det till dig som letar efter något billigt. Men ha i åtanke att det är en väldigt basic produkt och känslan är lite plastig och billig.


Bästa billiga och lätta skötborden

Dessa skötbord är billiga och lite simplare varianter. De är en bra tillfällig lösning, till exempel om ni har ont om plats, vill ha något prisvärt eller behöver något att ta med er på färden.

Fillikid Skötbord Hopvikbart

Fillikid Hopvikbart Skötbord Grå och blå

Kolla priset hos:

Ett simpelt men väldigt praktiskt skötbord från Fillikid. Det har flera smarta lösningar för förvaring och är lätt att vika ihop för att ta med sig på resa eller ställa undan i ett skåp eller garderobsutrymme.

Fillikid är ett österrikiskt företag med många praktiska och användbara produkter för bebisar och barnfamiljer. De är bland annat kända för sin höga kvalité, i kombination med sina låga priser. Det är hållbara produkter som fyller sin funktion i hemmet utan att kosta mer än nödvändigt.

Deras hopvikbara skötbord har flera ytor att placera allt du behöver när du sköter om ditt barn. Under bordet finns en stor yta för till exempel nya blöjor, handdukar och tvättlappar. Vid sidan hänger en korg med flera smarta fack med plats för det mesta.

Själva skötbordet har flera säkerhetsdetaljer på plats. Framförallt har det höga kanter som hindrar barnet från att rulla iväg. Det finns dessutom en rem du kan använda som extra säkerhet, även om du givetvis aldrig bör lämna ett barn utan uppsikt på ett skötbord. Men det kan till exempel ge dig händerna fria om du skulle behöva för en kort stund.

Skötbordet är lätt att vika ihop, väger inte mycket alls och är smidigt att få undan eller bära med sig. Trots sin lätthet klarar det en maxbelastning på hela 15 kg.

Detta är ett otroligt prisvärt skötbord och vi kan verkligen rekommendera Fillikids hopvikbara skötbord om du vill ha ett billigt alternativ av den enklare sorten!


Beemoo Care skötbord med eller utan badbalja

Beemoo Care Skötbord svart färg

Köp hos:

Här är ett annat mycket lätthanterat skötbord som är simpelt att använda och väldigt prisvärt.

Produktlinjen Beemoo Care är känd för sina billiga men funktionella babyprodukter och hjälpmedel för barnfamiljer. Det här skötbordet är mycket avskalat och har alla basala funktioner du kan förvänta dig, utan att krångla till det eller kosta mer än nödvändigt.

Skötbordet kommer med smart förvaring både undertill och i korgen som hänger bredvid själva skötbädden. Bordet är oerhört lätt och kan enkelt vikas ihop och bäras iväg. Trots detta står det stadigt och håller upp till 15 kg.

Det är förmodligen svårt att hitta något skötbord där du för mer valuta för pengarna, än Beemoo Care. Bordet kan köpas antingen enskilt, eller som en variant med en badbalja. Med den kan du tvätta det lilla barnet i lagom höjd så att du slipper sitta eller böja dig ner under tiden.

Skötbordet har måtten 100 x 68 cm, så det kräver lite plats, men är som sagt lätt att vika ihop och ställa undan vid behov. Ramen är gjord i metall och skötbädden i textil.

Vill du ha bra kvalitet till bästa pris är Beemoo Care skötbord en mycket het kandidat som du måste kolla in. Vi gillar både varumärket och produkten och det är ett populärt och omtyckt val.


OKBaby Skötbord Flat

OKBaby Skötbord Flat medtagbart

Kolla priset hos:

Detta skötbord är att flexibelt redskap som kan användas på en mängd olika sätt. Det har utfällbara ben för att ställa på golvet eller ett bord, men kan även placeras uppe på en spjälsäng eller på badkaret.

Om du vill använda OKBaby skötbord på golvet så fäller du enkelt ut benen och då blir skötbordet 30 cm högt. Det kan då med fördel även placeras till exempel på ett bord för perfekt höjd. Om du vill använda det på en spjälsäng eller badkaret kan du reglera och anpassa skötbordet för ändamålet. Det är en mycket praktisk och smidig lösning som du kan använda där det passar dig bäst.

Skötbordet som sådant är väldigt lätt och kan enkelt bäras med på resa eller liknande. Det är en fin och unik produkt som är väl värd att kolla in om du vill ha något som inte tar upp mycket plats, men som ändå är mycket praktiskt och användbart.

Vi rekommenderar särskilt OKBaby skötbord flat till dig som bor lite trångt eller vill spara yta, men ändå vill ha de praktiska fördelarna som ett skötbord för med sig. Då är detta en produkt att kika närmare på!


Frågor och svar om skötbord

Här kommer några vanliga frågor och svar som konsumenter brukar ha inför sitt köp av ett nytt skötbord.

Vilket skötbord är bäst?

Våra favoriter är:

Var ska man ställa skötbordet?

Ska man ställa skötbordet i sovrummet, badrummet eller i barnrummet? Det råder delade meningar om vad som är bäst. Det beror såklart på hur mycket plats ni har hemma. Om du har plats i badrummet kan det vara skönt att ha ett skötbord där. Men det kan ofta vara krångligare att få till det med yta, eller installation på badrumsväggen.

En skötbyrå gör sig alldeles utmärkt i sovrummet eller barnrummet. Även om det kan lukta lite vid själva bytestillfället, är ju detta bara tillfälligt. Se till att hålla rent vid skötbordet. Smutsiga blöjor och tvättlappar ser ni till att slänga direkt, eller skaffa en väl försluten blöjhink. Det är inte så viktigt i vilket rum ni placerar skötbordet, viktigare är att ni har utrymme att kunna stå vid bordet utan besvär.

Vad ska man ha vid skötbordet?

Eftersom du inte ska lämna barnet ensam på ett skötbord, är det viktigt att ha allt du behöver nära till hands när du ska byta på barnet. Detta är bra att ha på plats i skötbordets förvaring, eller annan förvaring inom räckhåll:

  • Blöjor – Säger sig självt.
  • Tvättlappar – Bra att ha tillgängligt, behöver även lite vatten att blötas i.
  • Våtservetter – Blöjbytarens viktigaste verktyg.
  • Salvor och krämer – Om ni till exempel använder hudsalva så är den bra att ha tillgänglig vid blöjbyten.
  • Små handdukar – Alltid bra att ha redo.
  • Övriga hygienartiklar – Nagelsax, öronpinnar, nässug med mera är bra att ha tillgängligt så kan du passa på att pyssla om barnet lite extra.
  • Babyolja – Brukar ni använda babyolja är det även perfekt att ha på plats.

Behöver man ett skötbord?

Ett barn kan skötas nästan var som helst och blöjbyten kan göras till exempel på sängen med ett skötunderlägg. Men ett skötbord är anpassat för att ha barnet i rätt höjd, vilket är skonsammare mot ryggen och kroppen. Dessutom är det smidigt att ha en plats där allt du behöver för att byta blöja och sköta barnet finns samlat på samma plats. Det är en fråga om bekvämlighet snarare än behov. Vår erfarenhet är att ett skötbord är en bra investering då det gör livet lättare. Många skötbyråer och större varianter fungerar dessutom utmärkt att använda som vanliga förvaringsmöbler senare, vilket gör dem till en bra investering som håller i många år.

Glöm inte att kolla om vi har några intressanta kampanjer eller erbjudanden just nu!