Bästa skidglasögon för barn 2024: Googles i juniorstorlek

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skidglasögon är en viktig del av din skidutrustning. Förutom att hjälpa dig hålla stilen i backen, skyddar de ögon mot solsken, väder och vind. Här är våra tips på bästa skidglasögon för barn just nu!

Barn åker skidor med bästa skidglasögonen

Vilka skidglasögon för barn är bäst i test?

Bäst i test är POCito skidglasögon. De finns i lite olika modeller: Iris för större barn, Opsin för de yngsta och Retina som är en juniorversion av deras populära vuxenmodell.

Om du vill ha ett par lite billigare, men ändå riktigt bra skidglasögon så bör du kolla in utbudet från Cairn. De har glasögon i de flesta storlekar som passar till de flesta hjälmar. Bäst bland de billigare alternativen!

Allra snyggast av alla skidglasögon för barn är nog juniorglasögonen från Julbo. Det är riktigt läckra, och dessutom har de samma goda funktionalitet som vuxenversionerna från samma varumärke. Klassiskt kvalitetsmärke från Frankrike!

Recensioner av skidglasögon för barn och unga

Här listar vi samtliga skidglasögon för juniorer som vi tittat närmare på. Se även vår artikel med tips på skidbyxor för barn!

Skidglasögon från POC

Det svenska varumärket POC har en serie för barn som går under namnet POCito. Det innehåller produkter av samma kvalitet som för vuxna, men i juniorstorlekar. Bland POCitos skidglasögon hittar vi:

 • POCito Iris: 8–13 år
 • POCito Opsin: 3–7 år
 • POCito Retina: Junior eller vuxna med liten storlek

POCito Iris

POCito Iris

Kolla priset hos:

 • Passar barn i åldrarna 8–13 år.

POC och deras POCito-serie för barn är i absolut världsklass när det gäller skidutrustning för barn. Vi är mycket förtjusta i deras skidhjälmar, och även skidglasögonen håller extremt hög kvalitet. De är dessutom riktigt snygga, i samma stil som hjälmarna med starka fluorescerande färger som syns klart och tydligt i skidbacken.

Dessa glasögon har ett ljusinsläpp på cirka 25%, vilket gör att de är optimala att använda vid normalt solljus eller lite halvklart väder, men fungerar i de flesta ljusförhållandena. De har spegellinser för extra skydd om solen lyser på ordentligt.

POC har inte sparat in på barnversionen av dessa glasögon, och de har många bra kvalitéer som gör att de är värda sitt pris.

 • Dubbla linser – Med behandling för att motverka imma och skydda mot repor.
 • Mjuk vaddering – Med trippla lager för passform och bekvämlighet. Ger även ökat skydd vid kollision.
 • Silikonbehandlat band – Ger grepp mot hjälmen och hjälper skidglasögonen sitta korrekt.

POCito Iris är ett par riktigt bra skidglasögon för barn omkring 8–13 år. Vi har stort förtronde för POC när det gäller hjälmar och tillbehör. Om du har eller tänker skaffa en av deras skidhjälmar för barn, är det varmt rekommenderat att skaffa ett par POCito-glasögon till. Men POCito Iris är flexibla och passar även fint till de flesta vanliga skidhjälmarna.


POCito Opsin

POCito Opsin

Kolla priset hos:

 • Passar barn i åldrarna 3–7 år.

Opsin är modellen för de yngre barnen. De har samma funktionalitet som Iris-modellen, men är något mindre i storleken för att passar redan från cirka 3 år.

Se informationen för POCito Iris ovan för mer information eller läs mer hos om POCito Opsin hos återförsäljaren här.


POCito Retina

POCito Retina

Kolla priset hos:

Det här är juniorversionen av POC:s populära modell Retina. Det är skidglasögon med spegellins och som ger tydliga kontraster och bra ljus.

Precis som de andra skidglasögonen från POC har de en bekväm passform med trippel vaddering. De har behandlade för att stå emot imma och repor.

Funktionen är snarlik de andra skidglasögonen från POCito, men Retina har en lite mer slimmad design. Den är perfekt att använda i kombination med en hjälm från samma märke, då den sitter perfekt utan mellanrum, den klassiska glipan, mellan hjälm och glasögon.


Cairn Skidglasögon Junior

Cairn Booster

Kolla priset hos:

Populära franska märket Cairn har många olika skidglasögon-modeller specifikt anpassade för barn i olika åldrar.

Gemensamt för dem alla är att de har 100% solskydd och är både prisvärda, funktionella och bekväma. Detta är bland de bästa skidglasögonen för barn du kan hitta i sin prisklass.

De har lite olika linser, vanligtvis antingen en allround-lins, eller en kategori 3-lins som är anpassad för ge skydd mot solsken. Vissa modeller, till exempel som deras Magnetik, kommer med två olika linser så att du kan byta vid behov beroende på ljusförutsättningar.

Cairns skidglasögon finns i lite olika storlekar. De är hyfsat lika i funktion och bekvämlighet, men det som kan skilja är linsen och hur mycket ljus den släpper igenom. Bland deras utbud hittar vi:

 • Bug: 0–4 år
 • Buddy: 4–10 år
 • Booster: 6–12 år
 • Scoop: 6–12 år
 • Magnetik: 10–14 år
 • Funk OTG: 10–14 år
Cairn Bug
Cairn Bug för barn 0-4 år

Cairns skidglasögon är lätta att justera och de brukar passa fint till de flesta hjälmar på marknaden. De är behandlade för anti-dimma och anti-repning. Överlag är detta en väldigt hållbar och robust produkt som brukar hålla i flera säsonger utan problem.

Vi gillar Cairns skidglasögon och för oss är detta utan tvekan ett av de allra bästa valen om du vill ha ett par lite billigare skidglasögon för barn, utan att tumma på kvalitet och funktion!


Salomon Junior Trigger

Salomon Junior Trigger

Kolla priset hos:

De här glasögonen är designade för juniorer i tonåren, alternativt vuxna med mindre storlek. Det är skidglasögon av mycket god kvalitet från ett högt ansett varumärke i branschen. De har en ML Mid Red Lins som gör sig som bäst vid halvklart väder, men fungerar bra under de flesta omständigheterna. De har ett VLT på cirka 32%.

En stor fördel med Salomon Junior Trigger, är att de sitter väldigt bekvämt. De är designade med skummaterial som avlastar trycket och gör de följsamma mot ansiktet. De kan användas under långa dagar i skidbacken utan obehag.

Självklart har de ett hundraprocentigt UV-skydd. Dessutom har Salomon Junior Trigger en hel del andra goda kvalitéer:

 • Wide Vision med extra brett synfält.
 • Aiflow-system med bra ventilation och anti-imma.
 • Silikonmaterial över remmen som håller den på plats över hjälm.

De här skidglasögonen är perfekt anpassade för Salomons egna hjälmar, men kan vanligtvis användas till de flesta andra hjälmmärken.

För äldre barn i tonåren är Salomon Junior Trigger ett av de absolut bästa valen. De kan användas i de flesta väder och är både snygga och otroligt bekväma. Dessutom är de hyfsat prisvärda så detta är definitivt ett par riktiga kvalitetsglasögon vi varmt kan rekommendera!


Julbo Atmo Spectron 3

Julbo Atmo Spectron 3

Kolla priset hos:

Julbo Atmo är ett par snygga skidglasögon lämpliga för barn mellan 4 och 8 år. De har en Spectron 3 polykarbonatlins som är perfekt anpassad för skidåkning.

Själva ramen är minimalistisk och har ett brett synfält. Skidglasögonen sitter bra på huvudet och passar utmärkt med de flesta hjälmar.

Franska märket Julbo tillhör världstoppen när det gäller alla möjliga typer av glasögon och deras skidglasögon är utrustade med många smarta finesser:

 • Air Flow – Ventilation som förhindrar imma. Dessutom har glasögonen beläggning som ska motverka imman.
 • Anatomisk ram – Designad för ökad flexibilitet.
 • Mini-Cap – Särskild utformning av chassit som skyddar linsen mot skrapningar och slitage.
 • Extra brett synfält – Tack vare den minimalistiska ramen.
 • Bred justerbar rem – Passar i stort sett alla hjälmar.
 • Mjuk vaddering – Bra bekvämlighet och passform.

Självklart har Julbo Atmo även fullgott UV-skydd och andra grundläggande egenskaper. Spectron 3-linsen är väl lämpad för ljusa och soliga dagar och har ett ljusinsläpp på 13%.

Vill du ha ett par riktigt bra skidglasögon för de yngre barnen så är Julbo Atmo ett av de absolut främsta valen. De håller oerhört hög kvalitet och sparar inte in på någon del i designen, trots att de är tillverkade med barn i åtanke. De är dessutom ett helt ok val prismässigt, så enligt oss är detta helt klart ett av toppvalen för barn i åldrarna 4–8 år!


Julbo Echo

Julbo Echo

Kolla priset hos:

Julbo Echo är designade specifikt för barn i åldrarna 8–12 år, och är en mycket väldesignad, funktionell och snygg produkt. De har en spegellins, vilket kan vara bra vid åkning när solen skiner, eftersom det reflekterar bort en hel del av ljuset.

Linsen är en Spectron 3, dubbel polykarbonatlins som passar bra i ljusa förhållanden. Julbo Echo skidglasögon är smidiga och lättanvända, då de bland annat har:

 • Ramlös design – Den smala ramen ger ett brett synfält.
 • Flexibel rem – Går att använda med de flesta hjälmar.
 • Bra ventilation – Bra luftgenomströmning som motverkar imma
 • Anti-imma – Beläggning på linsen som ytterligare håller borta imma.
 • Mjuk vaddering – Sitter bekvämt på sin plats.

Julbo Echo sitter bra mot hjälmen med silikonmaterial insidan av remmen, vilket är perfekt för att kunna använda dem ihop med nästan vilken hjälm som helst.

Ska du åka i relativt ljusa förhållande, är Julbo Echo ett riktigt bra alternativ i juniorstorlek, särskilt väl anpassat för barn mellan 8 och 12 år. Den främsta fördelen med dessa fina skidglasögon är att de är så otroligt lättanvända och passar de flesta barn och skidhjälmar.


Demon Snow 6

Demon Snow 6

Kolla priset hos:

Det här är ganska simpel, men prisvärd och välfungerande produkt från märket Demon. Den här modellen kallas för Snow 6 och finns även som variant med spegellins. Just den här varianten har en vanlig lins med orange färg.

Skidglasögonen är lätta att justera och passar junioråkare från 5 till 12 år. Bra funktioner på glasögonen innefattar:

 • Lins med anti-imma
 • Fullgott UV-skydd
 • Passar de flesta hjälmar
 • Ventilerad ram

Varumärket Demon Sunglasses ägs av det italienska företaget BigLine som varit i branschen för olika typer av glasögon i över 40 år. Totalt har de ett utbud på över 350 olika glasögonmodeller, med designer som passar olika typer av aktiviteter och sporter.

Skillnaden mellan Demon Snow 6 och andra lite dyrare glasögon ligger framförallt i komforten. De sitter bra, men efter längre åkning kan de upplevas börja skava mot ansiktet. Överlag är detta dock ett par riktigt bra och prisvärda skidglasögon för barn!


Oakley O Frame 2.0 PRO XS

Oakley O Frame 2.0 PRO XS

Kolla priset hos:

Det här är ett par populära skidglasögon från Oakley som även finns i storlekar för vuxna. XS-modellen passar barn, ungdomar eller vuxna med liten storlek.

Glasögonen har Oakleys O Frame, som är en väldigt stryktålig lins med väldigt sofistikerad optisk funktion. Dessa skidglasögon passar i stort sett alla hjälmar och har ett brett synfält som gör det tryggt att ha dem på.

Även om de heter XS, är de hyfsat stora i storleken och kan vara för stora för barn med liten storlek. De gör sig oftast bättre hos större barn och tonåringar.

Oakley O Frame 2.0 PRO XS finns i flera färgstilar och har ett ljusinsläpp (VLT) på 61%. Det gör att de passar bra för molnigt, halvmörkt eller dimmigt väder. De har skaplig ventilation och funktion för anti-imma som fungerar utmärkt.

Företaget Oakley är baserat i USA och är internationellt berömda för sin utrustning för diverse extremsporter, inklusive skidor och snowboard. De är välkända för sina unika solglasögon av hög kvalitet.

Även om detta helt klart är ett par kvalitetsglasögon, så är det ingenting som sticker ut och skapar några wow-känslor. De är i och för sig ganska prisvärda så det är ett par schyssta standardglasögon. Men de saknar till exempel repskydd och är inte de allra tuffaste på marknaden.

Oakley O Frame 2.0 PRO XS är ett par klart godkända skidglasögon för juniorer, till ett bra pris, från ett erkänt kvalitetsmärke. Inte bäst av alla, men definitivt fullt godkända!


Bliz Rave Junior

Bliz Rave Junior

Kolla priset hos:

Snygga och väldigt prisvärda skidglasögon från det svenska märket Bliz. De har en okrossbar polykarbonatlins med många kvalitéer och funktioner.

Linsen har 100% UV-skydd, och är en dubbellins med bra ventilation och skydd mot imma i glaset. Bekvämligheten är god med en välformad ram och passform, med tre lager av skyddande följsamt skummaterial.

Bandet är behandlat med silikon som ger fäste mot hjälmen, och dessa glasögon passar till de allra flesta hjälmtyperna.

Under skidglasögonen är det gott om utrymme, och detta är en OTG-modell som går att använda med vanliga glasögon för den som behöver.

Bliz är ett svenskt märke, som bland flera andra glasögonmärken, ägs av Future Eyewear Group, med huvudkontor i Sverige. De har funnits ända sedan 1984, även om just Bliz är ett av deras lite nyare märken.

Det här är definitivt ett bra val i sin prisklass. Med Bliz Rave Junior får du ett par kvalitetsglasögon som passar att ha på sig långa dagar i skidbacken. De är lätta att använda och sitter perfekt på ansikte och hjälm!


Vanliga frågor om skidglasögon för barn (FAQ)

Här besvarar vi flera vanliga frågor som rör skidglasögon för barn.

Varför ska man använda skidglasögon?

Skidglasögon är ett multifunktionellt skydd för ögonen.

 • Om det är kallt och blåsigt håller de ögonen skyddade mot kyla och vind.
 • Om det är soligt håller de ögonen skyddade mot solstrålar och bländande ljus.

De ger även ett skydd mot smällar mot ögonen, till exempel om du skulle tappa en av stavarna och få den mot ögonen. Skidglasögon spricker inte som vanligt glas, eftersom de är tillverkade av ett mjukare och mer böjbart material.

Vad är VLT när det gäller skidglasögon?

VLT står för Visible Light Transmission, och är en skala som anger i procent hur mycket ljus linsen släpper igenom.

 • Ju lägre VLT, desto mindre ljus släpper de igenom.
 • Högre VLT, innebär att mer ljus släpps igenom.

Ofta är det så att olika färger på linsen, släpper igenom olika mycket ljus.

Mörka färger, silver eller grå, tenderar att släppa igenom lite ljus (har låg VLT).

Ljusa färger, gul/bärnsten grön, blå eller röd-orange, brukar släppa igenom mer ljus (har högre VLT).

Skidglasögon brukar komma i olika skalor vad gäller VLT, och det kan variera mellan tillverkare. Men såhär kan kategorierna se ut:

 • Låg VLT: 10–20% Lämpligt vid soligt väder.
 • Låg/Medel VLT: 20–40% Lämpligt vid molnigt väder.
 • Medel/Hög VLT: 40–80% Lämpligt vid mulet eller dimmigt väder.
 • Hög VLT: 80+%: Lämpligt vid kvällsåkning.

Vad är OTG skidglasögon?

OTG står för Over The Glasses, vilket innebär att de är anpassade för att bära över vanliga glasögon. Den som behöver glasögon på under skidåkning, bör skaffa ett par OTG-goggles. De är anpassade med extra plats både vid glaset och för bågarna för att kunna sitta bekvämt även med dina vanliga glasögon på.

Vilken storlek på skidglasögon ska barn ha?

Vanligtvis anges storleken på skidglasögon helt enkelt som S eller L. Det finns även XS-modeller. För barn är det vanligtvis S eller XS som gäller. Men när du ska köpa skidglasögon för barn, anges de många gånger som ”One Size”.

För att glasögonen ska passa barn, bör det vara en modell i juniorstorlek. Ofta anges det hos återförsäljaren vilken ålder de är lämpliga för. Det finns vissa modeller som är specifikt tänkta för väldigt små barn, modeller för tonåringar och vuxna med små storlekar och så vidare. Bäst är att alltid kolla vad som gäller för det specifika märke och den modell som du är intresserad av.

Vad ska man tänka på när man köper skidglasögon för barn?

Det finns några saker som är bra att ha i åtanke när du köper ett par skidglasögon:

Se till att de passar ihop med hjälmen. Skidglasögonen får de gärna ha gummiaktigt silikonmaterial längs remmen så att de inte glider upp och ner längs hjälmen. Vissa sorter går även att enkelt öppna upp remmen på, vilket underlättar när du ska dra dem över hjälmen.

Vilken lins du väljer kan göra stor skillnad, beroende på var och när du tänker åka. Du bör se till att skidglasögonen har UV-skydd, eftersom solen blir väldigt stark när du befinner dig högt upp och dessutom blir utsatt för konstant reflektion av solljus via snön.

Förutom solskydd, är valet av färg och filter på linsen viktigt. Det som avgör vad som passar bäst, är var du i huvudsak kommer använda skidglasögonen. Om du ska åka under vintern här i Norden, är det ofta lite mörkare förhållanden. Då kan skidglasögon med ljus lins vara klokt.

Ska du åka när solen skiner som mest, eller till exempel i Alperna, kan en mörkare lins med starkt solskydd vara det bästa valet.

Skidglasögon brukar ofta ha två linser som sitter placerade ihop, vilket förhindrar imma från att uppstå. Vissa modeller är ventilerade, vilket brukar ge det bästa imskyddet. Andra har inte så bra ventilering men imskydd i form av ytbehandling, vilket brukar fungera utmärkt det med. Det finns även skidglasögon med en enkel lins, som i värsta fall kan ge lite sämre skydd mot imma än dubbellinser brukar ge.


Här hittar du fler artiklar relaterade till skidåkning!