Bästa skaloverall 2023: Barnoveraller för alla väder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En skaloverall kan vara det perfekta plagget för barn under våren och hösten. Den ger skydd mot både blåst och fukt, utan att bli alldeles för varm under de mildare dagarna. Det är ett perfekt plagg som kan anpassas efter de flesta väder. I den här artikeln kommer vi därför att kika lite närmare på just skaloveraller.

Fyra skaloveraller för barn, vårväder i bakgrunden

Vilken skaloverall för barn är bäst i test?

Vill du ha absoluta toppkvalitet är det Isbjörn of Sweden Toddler skaloverall du ska kolla in. Vattentät upp till 15 000 mm, fenomenal andningsförmåga och fantastiskt slitstark. Finns i storlekarna 74-98 cl.

Isbjörn Toddler Skaloverall

Kolla priset hos:


Ett annat val av mycket hög kvalitet är Polarn O. Pyrets skaloveraller. Riktigt bra vattentäthet, slitstarka och väl beprövade av många nöjda barnfamiljer. Finns i storlekar för både baby och upp till cirka 6 års ålder.

Polarn O. Pyret Skaloverall

Kolla priset hos:


Vill du ha något billigare kan vi varmt rekommendera Geggamojas skaloveraller. Simpla, tjusiga men med många bra kvaliteter. Även dessa håller väldigt hög vattentäthet.

Geggamoja skaloverall

Kolla priset hos:


Slutligen måste vi även få med de snygga skaloverallerna från Kuling. Bra pris, bra kvalitet och ett brett utbud av mycket elegant designade vattentäta overaller!

Kuling skaloverall

Kolla priset hos:


Se fler alternativ längre ned i artikeln! Eller kolla in våra tips på skaljackor och set som passar de äldre barnen!

Lista på skaloveraller: 10 perfekta overaller för vår och höst

Hösten och våren kanske är de svåraste tiderna på året att veta vilka kläder barnen ska ha på sig utomhus. Vädret skiftar mycket och de plagg som används under vintern är ofta för varma.

Ett bra tips kan vara att använda många olika lager. Med flera olika, tunnare lager ger du ett bra skydd mot såväl kyla som blåst och fukt. Dessutom finns fördelen att det är enkelt att plocka bort ett lager för den som vill, om vädret blir lite varmare.

Som yttersta lager kan vi rekommendera en skaloverall. Den skyddar hela kroppen och gör att barnet kan leka utomhus, utan att du behöver oroa dig för att det ska frysa. En skaloverall har dessutom fördelen att den är enkel att röra sig i och inte är lika mycket i vägen som många andra ytterkläder.

I guiden nedan går vi igenom flera olika modeller och varianter på just skaloveraller. Vi jämför allt från hur bra de står emot vind och vatten, till design och andra smarta funktioner. Med hjälp av denna guide hoppas vi att du hittar en modell som gör att ditt barn kan leka obehindrat, även under höst och vår.

Ett alternativ till en skaloverall, är att skaffa en regnoverall för barn.

Polarn O. Pyret Skaloverall

Polarn O. Pyret Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 12 000 mm

Vi börjar denna guide med en skaloverall från det svenska kvalitetsmärket Polarn O. Pyret. Den finns både som babymodell för de små, samt i storlekar för barn upp till cirka 6 år.

Denna modell kan vara ett perfekt val för dig som vill ha något lite mer rejält som också kan ge en smula värme under de kallare dagarna.

Den absolut största fördelen med denna produkt är nämligen att den har ett foder i fleece som kan tas bort om du vill. På så sätt kan du anpassa overallen efter den temperatur som är utomhus. Den kan också användas under mildare vinterdagar och blir ett mångsidigt plagg som du får användning för ofta.

Luvan som sitter på overallen går också att ta bort för den som önskar. Den går även att knäppa runt huvudet på ett sätt som gör att den sitter fast ordentligt. Perfekt när det regnar ute och du vill ha något som skyddar lite bättre.

Remmar längst ned på benen gör att de kan dras över skaftet på skor och stövlar, utan att åka upp. Då blir det helt tätt mot vatten även vid denna del av overallen.

Materialet i overallen håller också hög kvalitet. Det är vattentätt hela vägen upp till 12 000 mm. Dessutom är alla sömmar tejpade för att se till att vare sig vatten eller vind kan ta sig in.

Utöver detta är overallen också vindtät och andas mycket bra. Med andra ord kan du se till att ditt barn inte blir för varmt, eller för kallt när det är ute och leker.

Dragkedjan är från YKK och håller mycket hög kvalitet. En viktig egenskap eftersom detta är en av de delar som ofta går sönder på ytterplagg.

Det ska nämnas att detta är en lite mer exklusiv overall. Men är du redo att investera i en sådan modell är det här en av de modeller vi starkast kan rekommendera. Enligt oss en av de bästa skaloverallerna på marknaden helt enkelt.


Isbjörn Toddler Skaloverall

Isbjörn Toddler Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 15 000 mm

Även denna modell får räknas till de lite mer exklusiva alternativen i guiden. En gedigen och bra skaloverall från Isbjörn som uppfyller de flesta kriterier du kan tänkas ha på ett utomhusplagg för barn.

Om vi börjar med att kika lite på själva designen så är den både snygg och praktisk. Den är tillgänglig i flera olika färger, stilrena med små tryck och märken i vitt och silver, gör denna overall till något som kommer gå hem hos både föräldrar och barn.

En sak som särskiljer just denna produkt är den långa dragkedjan som går ned en bra bit på benet. Med den blir det enkelt att komma i och ur overallen för ditt barn.

En annan sak som gör att denna modell sticker ut är andningsförmågan. Med en möjlighet att ventilera vattenånga med så mycket som 15 000 gram per kvadratmeter och dygn slår den de allra flesta andra skaloveraller för barn.

Att den andas så bra gör att ditt barn inte blir varmt och fuktigt av sin egen svett när det leker. Overallen blir bekvämare att ha på sig och risken att barnet kyls ned för att det svettats blir helt enkelt mindre.

Något annat som kan nämnas med denna modell är de så kallade tillväxtmuddar som finns i armslut och benslut. De gör att du kan förlänga både armar och ben med några centimeter när det behövs. Med andra ord kan ditt barn ha overallen, även när det har växt och blivit lite större och du behöver inte köpa en ny lika snart igen.

Till skillnad från på en del andra plagg är detta inget som går att återställa åt andra hållet. Det är en speciell söm du sprättar upp och vill du sedan att en yngre familjemedlem ska ärva plagget får du helt enkelt leva med lite längre armar och ben.

Plagget kan också tvättas i maskin på 40 grader, vilket får räknas som ett plus eftersom det gör skötseln enklare. En slitstark overall som är vattentät och andas väl, för att sammanfatta det hela. Enligt oss ett plagg väl värt att ta en närmare titt på.


Geggamoja skaloverall

Geggamoja skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 15 000 mm

Ska du köpa en skaloverall till ditt barn kan Geggamoja vara ett av de mest prisvärda märkena att leta bland. De har ett enormt utbud av färger på just skaloveraller och nedan går vi igenom lite om varför Geggamojas skaloverall kan vara ett bra alternativ.

Till att börja med har de flera färger på denna overall som passar bra för dig som handlar på en lite tightare budget. Prisvärda plagg som håller hög kvalitet helt enkelt.

Geggamojas skaloverall håller hög kvalitet när det kommer till saker som att hålla tätt mot vatten och att andas. Den tål en vattenpelare på 15 000 mm och andas 8000 g per kvadratmeter och dygn. Med andra ord ska det mycket till för att ditt barn ska bli fuktigt, eller blött när det är ute och leker.

Som vi varit inne på ovan går denna skaloverall också att få i massor av olika färger. Totalt finns 6 olika designer att välja bland, med allt från turkos till lila, eller roliga mönster för den som önskar.

För att stöta bort vatten har det yttre av Geggamojas skaloverall impregnerats. Man har dock sett till att använda en så kallad EKO-impregnering som är mer skonsam mot miljön.

I övrigt är det smidigt att slutet på ärmarna har både resår och kardborre så att ditt barn kan få det helt tätt runt armarna. De elastiska banden vid benen gör också att det går utmärkt att dra benen på overallen över skor eller stövlar för att ge ett bra skydd.

Reflexer på alla sidor av overallen ger också ökad synlighet i 360 grader. Det ska dock nämnas att detta är att se som ett komplement till vanliga reflexer som alltid ska användas i trafiken.

Totalt sett en mycket bra skaloverall. Letar du efter något där det finns lite fler färger och olika designer att välja bland kan det här vara alternativet för dig.


Lindberg Lingbo Skaloverall

Lindberg Lingbo Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 10 000 mm

Lingbo skaloverall från Linberg är en modell som även den är framtagen för de allra minsta barnen. En kanske något enklare modell som inte räknas till de allra mest exklusiva av de i denna guide.

Overallen är i stort sett enfärgad, med undantag för reflexer på ärmar och bröst. Den finns i fem olika färger från mörkare grön till en mörk nyans av blå. I stort sett alla färger är anpassade för att barnet ska kunna leka på marken utomhus, utan att overallen kommer se allt för smutsig ut.

Något som skiljer denna overall från de allra mest påkostade på marknaden är andningsförmågan. Denna har ett värde på 5000 gram per kvadratmeter och dygn. Även om det är en helt okej siffra kan du inte räkna med att den kommer ventilera riktigt lika bra som de allra bästa varianterna.

Sömmarna är tejpade för att se till att minimera risken att vatten tar sig in i overallen. En annan sak som kan nämnas som ett plus är den långa dragkedjan. Den går nästan hela vägen ned till knät, vilket gör att det blir mycket enkelt för ditt barn att ta på sig overallen.

Kort sagt är det här en bra och gedigen skaloverall, som kommer göra att ditt barn kan leka och ha roligt i de flesta väder. Letar du efter det allra mes exklusiva på marknaden kanske detta dock inte är det perfekta alternativet.


Petite Chérie Elina Skaloverall

Petite Chérie Elina Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 5 000 – 10 000 mm

Om du vill ha en skaloverall som sticker ut lite, med en lite mer fantasifull design kan det här vara modellen för dit. Petite Chérie från Elina går ifrån det vanliga enfärgade temat som ofta råder när det kommer till ytterkläder för barn.

Denna modell kommer i två olika, lika fräcka designer. Den ena är rosa och täckt med små blommor i olika rosa och vita nyanser. Den andra overallen i denna serie är enfärgad, men i en aprikosaktig färg som du inte hittar hos speciellt många andra tillverkare.

Dragkedjan är också dragen längs sidan på overallen, täckt med ett vågigt tyg. Även det här är ett designval som sticker ut, men som enligt oss fungerar alldeles utmärkt.

Det ska dock nämnas att denna typ av dragkedja kan göra att det blir lite krångligare för barnet att komma i och ur overallen. Den går dock ganska djupt, ned mot knäna för att det inte ska bli allt för svårt.

Om vi tittar på rena egenskaper som vindtäthet och vattentäthet ligger Petite Chérie ganska bra till. Den tål en vattenpelare på 10 000 mm och andas 5000 gram per kvadratmeter och dygn, efter tre tvättar.

Utöver detta har både färgerna på denna skaloverall reflexdetaljer för ökad synlighet. Kort sagt en bra overall som passar utmärkt för den som vill ha något lite mer utanför boxen när det kommer till design.


Nordbjørn Skaftö Skaloverall

Nordbjørn Skaftö Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 10 000 mm

Vill du ta det hela ännu ett steg längre och satsa på en overall som verkligen tar ut svängarna kan den här modellen från Nordbjørn vara något för dig. Den kommer i massor av olika roliga designer som kommer falla de allra flesta barn i smaken.

Bland annat finns en rosa variant med regnbågar och enhörningar. Du hittar också en overall med leopardmönster och en med blå bakgrund och massor av färgglada prickar. Detta är bara början och det finns en uppsjö av designer i liknande teman att kika runt bland.

Overallen är tillverkad i 100% polyester. Till skillnad från modellerna ovan är dragkedjan mitt på overallen och går inte ned riktigt lika långt. Detta är enligt oss ett snyggare val designmässigt, även om det kan göra att det blir lite krångligare att ta sig i overallen.

Skaftö från Nordbjørn är en overall som inte sticker ut åt något håll när det kommer till siffror på vattentäthet och hur bra den andas. Den tål en vattenpelare på 10 000 mm och kan transportera 5000 gram vattenånga per kvadratmeter och dygn. Helt okej värden som räcker till för de allra flesta.

Sömmarna är tejpade för att ge ett så bra skydd mot vatten som möjligt. Overallen har också en luva som går att ta bort för den som så önskar.

Överlag en bra skaloverall som framför allt passar dig som är redo att tänka lite utanför boxen när det kommer till design. Vill du att ditt barn ska ha en unik skaloverall är det här ett alternativ väl värt att ta en lite närmare titt på.


iElm waterproof softshell overall

iElm waterproof softshell overall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 10 000 mm

En skaloverall kan lätt bli lite klumpig att ha på sig utomhus. För barn som tycker om att springa runt och är ganska aktiva fysiskt är det lätt hänt att den blir lite i vägen. Då kan en så kallad softshell overall från iElm vara ett perfekt alternativ.

Som du kanske förstår på namnet är det här en mjuk overall. Till texturen liknar den en mjukisdress, men är såklart något tjockare. Till skillnad från många andra overaller i denna guide är den här inte anpassad för de allra minsta, utan framtagen för de något äldre barnen.

Det här är till mångas förvåning faktiskt ett plagg som med fördel kan användas utomhus. Mellan det innersta lagret och den mjuka utsidan finns ett skyddande lager. Det är bland annat detta som ser till att overallen är vattentät för vattenpelare upp till 10 000 mm.

Att den består av ett mjukare material gör också att denna overall får en mycket bra andningsförmåga. På insidan finns ett mjukt material i fleece som gör att overallen värmer bra de dagar det är lite kallare.

Något som ska nämnas är att det finns enormt många designer att välja mellan. Tiotals olika mönster och färger med allt mellan himmel och jord gör att chansen är stor att du hittar något som passar perfekt till just ditt barn.

I övrigt har man sett till att overallen också är enkel att ta på sig. En lång dragkedja som går snett över kroppen gör att den är enkel att ta sig i eller ur för den som vill.

Ytterligare en detalj är att det går att designa overallen med eget namn tryckt på för den som vill. Helt perfekt för dig som vill ha ett lite mer personligt plagg till ditt barn.

För att sammanfatta är det här en unik overall som kommer göra att ditt barn kan röra sig mycket friare. Det mjuka tyget i kombination med bra egenskaper när det kommer till vattentäthet och andning gör att vi tycker att de flesta med fördel kan kika lite närmare på denna.


Kuling skaloverall

Kuling skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 15 000 mm

Kuling är ett märke som har en hel del att erbjuda när det kommer till kläder och ytterkläder för barn. Här har man också tagit fram en snygg och praktisk skaloverall som kan passa perfekt för  vår- och höstdagar.

Det som framför allt gör att denna modell från Kuling sticker ut är funktionen för att knäppa den. Till skillnad från de flesta skaloveraller på marknaden har den inte bara en enda dragkedja. Istället är det en stor bit tyg på magen som du viker upp och fäster med en knapp längst upp och två dragkedjor på sidan.

Dragkedjorna är av märket YKK, ett märke som håller hög kvalitet. Det är alltså mycket liten risk att det kommer börja kärva med tiden. Är du trött på dragkedjor som fastnar och krånglar kan det här alltså vara en overall som sparar dig mycket huvudvärk.

Det finns också ett tiotal olika färger och mönster att välja bland. Förutom lite mer diskreta designer som mörkgrön, finns också varianter med glada färgklickar och fräcka, djurinspirerade mönster.

Kulings skaloveraller är både vind- och vattentät och lämpar sig väl för alla tänkbara lekar och äventyr som barnen kan tänkas delta i. En riktigt snygg och dessutom prisvärd skaloverall som vi verkligen gillar!


Gullkorn design Clover Skaloverall

Gullkorn design Clover Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 15 000 mm

Clover skaloverall från Gullkorn Design är en modell som håller hög kvalitet. Den kommer med största sannolikhet hålla ditt barn torrt, även under de mest blöta och påfrestande dagarna under hösten och våren.

Modellen är vattentät för en pelare upp till 15 000 mm. Dessutom andas den mycket bra och släpper igenom 10 000 gram per kvadratmeter och dygn. Ditt barn kommer med största sannolikhet att hålla sig både torrt och lagom varmt i denna overall.

Det enda lite tråkiga med denna modell är kanske designen. Den kommer i två olika färger, rosa och blå utan speciellt mycket mönster eller saker som gör den unik. Det finns en mönstrad variant, men i toner som nog är allt för grälla i de flestas tycke.

Ett plus med denna modell är att den har dragkedjor längst ned på benen. Det här gör att det är enkelt att dra ned benen på overallen över stövlarna eller skaften på kängorna. Perfekt för att se till att den håller tätt och att fötterna inte blir blöta. De resårband som kan spännas under fötterna går också att ställa in, allt för att ge ett så säkert skydd som möjligt över anklarna.

Overallen Clover från Gullkorn har också reflexdetaljer på både armar, ben och bröst. Det här ger ökad synlighet utomhus och gör att du kan känna dig lite tryggare när ditt barn leker.

Sammanfattningsvis en mycket bra overall som håller hög kvalitet på de flesta områden. Om du inte störs av den enligt oss lite vardagliga designen kan den definitivt vara ett bra alternativ, värt att titta närmare på.


Wheat Olly Tech Skaloverall

Wheat Olly Tech Skaloverall

Kolla priset hos:

  • Vattenpelare 10 000 mm

Vi avslutar denna guide med en snygg skaloverall från märket Wheat. Modellen kommer i flera olika färger, där du kan välja mellan enfärgade plagg i ganska neutrala färger och modeller med roliga mönster av till exempel blommor.

Alla designer går i lite mattare toner, för att undvika att smuts och liknande syns för tydligt på overallen. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ditt barn ska smutsa ned sig när det är ute och leker.

Precis som en av produkterna ovan har denna modell en speciell funktion för knäppning. Det finns två dragkedjor som drar upp en flik tyg som täcker stora delar av framsidan på overallen. Detta ger en bra överlappning och gör att risken för att vatten eller vind tar sig in den vägen minskar. Dessutom är det snyggt.

I slutet på både armar och ben finns muddar med resår. De gör att det är enkelt för dig att dra åt ordentligt, så att overallen håller helt tätt.

Modellen andas också bra och kan transportera bort 8000 gram vattenånga per dygn och kvadratmeter. Perfekt för barn som är aktiva utomhus och springer och svettas mycket.

Dessutom är den vattentät för vattenpelare upp till 10 000 mm. Olly Texh Skaloverall från Wheat är därmed ett plagg som kommer att klara av de allra flesta väder.

Till sist är plagget också slitstarkt och klarar hela 50 000 varv på Martindale-skalan. Ett mycket bra värde som slår det flesta andra overaller i denna guide. Vill du ha något som håller för det mesta och kan gå i arv mellan barnen kan denna produkt alltså vara något.


Vad ska man tänka på när man köper skaloverall till barn?

Som du sett ovan finns det ett ganska stort utbud av skaloveraller till barn. Att välja rätt kan därför vara svårt. Här kommer några bra tips på saker som du kan tänka på och hålla utkik efter.

Vattentäthet

Att overallen håller tätt mot vatten är mycket viktig för de allra flesta, speciellt under hösten och våren. Barnen leker mer än gärna på marken, som ofta är blöt och för att se till att de inte blir sjuka är det viktigt att overallen håller tätt.

De allra flesta skaloveraller är vattentäta, men i olika grad. Hur vattentätt ett plagg är räknas ofta genom hur hög vattenpelare det klarar av utan att släppa igenom vatten.

De allra bästa produkterna brukar har värden på upp mot 15 000 mm, medan de något enklare ligger på 5000 mm.

Kort sagt, ju högre desto bättre. Har skaloverallen en vattenpelare på 15 000 mm är den att betrakta som vattentät och kan användas i ur och skur.

Om det inte står något om vattentäthet i produktbeskrivningen betyder det oftast att plagget inte är vattentätt.

Overaller som andas

En annan viktig egenskap hos en skaloverall är att den andas bra. Detta betyder egentligen att tyget kan släppa igenom vattenånga från insidan.

Det här är viktigt eftersom den vattenånga som barnets kropp utsöndrar annars kommer stanna innanför plagget och göra att ditt barn blir fuktigt och blött, vilket leder till att det också lättare blir kallt och fryser. Det är extra viktigt att plagget andas bra om ditt barn springer mycket utomhus och ofta göra aktiviteter som är svettiga.

Hur mycket ett plagg andas mäts i hur många gram vattenånga det kan släppa igenom per kvadratmeter och timme. En del riktigt bra modeller når värden på 15 000 gram medan enklare varianter med sämre kapacitet kan ligga på några få tusen.

Rörlighet

En aspekt som kanske inte så många tänker på när de köper en skaloverall är att den gärna ska vara lätt att röra sig mycket i. Här finns det lite olika knep som tillverkare tagit till för att overallerna inte ska vara så begränsande när barnen är ute och leker.

Ett sätt att lösa det hela är att förböja ärmar och knäveck. Detta innebär att man ser till att overallen extra lätt viker sig just i armvecket och i knävecket. På så sätt kommer barnet att möta mindre motstånd när det springer eller kryper utomhus.

Som du sett i guiden ovan finns också modeller där man satsat på att göra hela overallen mjuk. Med ett mjukare yttre är den perfekt för den som vill ha en smidig och följsam overall som möjligt.

Design

Till sist är såklart också designen en viktig aspekt när du ska välja overall till ditt barn. Färgen kan spela större roll än du faktiskt tror.

Vi rekommenderar till att börja med att du väljer en overall som går i lite mörkare färger. På så sätt ser du till att fläckar och annat inte kommer synas lika tydligt. När barnet leker utomhus kommer overallen bli smutsig och med en lite mörkare färg kommer den hålla sig fräsch längre och inte behöva tvättas lika ofta.

I övrigt är det såklart roligt att ha en design som sticker ut en smula. En overall som till exempel har snygga blommor, prickar eller något annat mönster som ditt barn tycker om kan göra det ännu roligare att ge sig ut och leka.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om skaloveraller för barn. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du hittar en modell som gör att just ditt barn kan leka obehindrat utomhus genom både höst och vår.


Se fler overaller av olika slag!