Bästa sidokudde för bebis 2022: Vila på sidan och avlasta barnets huvud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vissa barn som tillbringar mycket tid på rygg kan utveckla en asymmetrisk huvudform. Huvudet blir lite plattare baktill. Det kan förebyggas med en babykudde. Men om det redan hunnit utvecklas, rekommenderas det ofta att låta barnet sova i sidoläge. Sidokudden är ett hjälpmedel som håller barnet säkert och stadigt i sin position på sidan. Här kollar vi in de bästa sidokuddarna för spädbarn.

Bebis sover sött på sidan

Vilken sidokudde är bäst i test?

Den bästa och vanligaste kudden som rekommenderas för att hjälpa bebisen att sova på sidan är Doomoo Basics Sidokudde.

Utöver den finns även Candide Air Sido- och Ryggstöd.

Läs vidare för mer information om båda dessa sidokuddar.

Doomoo Basics Sidokudde (Babysleep)

Doomoo Basics Sidokudde Bebis Babysleep

Kolla priset hos:

  • Rekommenderas vid utvecklad skallasymmetri
  • Ger stabilt sidoläge för bebisen
  • Från 0–6 månader

Den här kudden hjälper bebisen att ligga i sidoläge. Det ger spädbarnet en stadig position och förhindrar att de rullar över på rygg eller mage. De kan fortfarande röra på armar och ben fritt. Detta är ett stöd som brukar rekommenderas i de fall där bebisen redan har utvecklat en asymmetrisk huvudform. Doomoo Basics sidokudde rekommenderas bland annat av både barnmorskor och läkare för just de barn som skulle behöva avlasta huvudet vid utvecklad skallasymmetri, eller i vissa fall för barn med kraftiga kräkningar.

Doomoo Basics Babysleep går att använda på de flesta sovplatser, på plant underlag. Både hemma i spjälsängen, och i till exempel barnvagn, föräldrarnas säng eller i en rymlig vagga. En annan populär användning av detta hjälpmedel är vid liggande amning.

Den här sidokudden är lämplig från nyfödd upp till omkring 6 månader. Du bör dock sluta använda kudden om barnet är väldigt rörligt och kan vända sig själv, vilket hos vissa barn sker tidigare.

Den inre delen av Doomoo Basics består av två skumgummidelar tillverkade i Oeko-tex-certifierat polyuretan. Utanpå sitter ett fodral i bomull och polyester som håller ihop skumgummidelarna. Kudden är lättskött och överdraget är vattentätt och går att ta loss för att tvätta i maskin. Det kan även torktumlas försiktigt på låg temperatur.

Det här är den mest rekommenderade sidokudden för barn som behöver sova på sidan. Det är en billig, simpel och trygg metod för att avlasta bakhuvudet eller hjälpa barn som gynnas av att ligga i sidoläge. Om du behöver en sidokudde är det vår standard-rekommendation att föreslå just Doomoo Basics Sidokudde.


Candide Air Sido- och Ryggstöd

Candide Air Sido och Ryggstöd Sidokudde Bebis

Kolla priset hos:

  • Kan användas på de flesta plana underlag
  • Håller spädbarnet i en stabil sovposition
  • Från 0-3 månader

Det här är den andra kudden som ofta rekommenderas för barn som behöver sova på sidan. Den går även att använda för att hjälpa bebisen att hålla en stabil position på rygg.

Candide Air sido- och ryggstöd fungerar genom att du ställer in ryggstödet och kilen för att passa barnets storlek och position. Det gör den enkel att använda och väldigt flexibel. När barnet ligger mellan kuddarna får de ett oerhört bra stöd och ligger tryggt på sidan.

Candide Air sido- och ryggstöd går bra att använda på alla plana ytor: spjälsäng, barnvagn, en vagga eller föräldrasäng. Precis som Doomoos variant går även denna utmärkt att ha som stöd för liggande amning på sidan.

Produkten rekommenderas från cirka 0–3 år i de fall där det finns ett behov av att sova på sidan. Viktigt är att sluta använda produkten om barnet på egen hand är kapabel att vända sig om.

Fyllningen består av ett fast skummaterial i två delar av 100% polyuretan och överdraget är tillverkat i 100% polyester. Det yttre tyget är så kallat 3D-mesh, vilket gör det luftigt och hjälper till att reglera temperaturen hos barnet som ligger i.

En nackdel med Candide Air sido- och ryggstöd är att det inte är rekommenderat att tvätta i maskin. Det ska endast handtvättas. Det kan vara trist om det till exempel kräks på kudden.

I övrigt är Candide Air Sido- och Ryggstöd en bra produkt som känns stabil och trygg. Den är snäppet dyrare än Doomoo Basics, men på det stora hela fyller den samma funktion. Vi har egentligen ingen stark preferens mellan dessa kuddar, men Doomoo Basics brukar oftare förekomma som rekommendation från yrkesexperter inom barnavård. Därför brukar vi också rekommendera Doomoo i första hand.


Vad är en sidokudde för bebis?

En sidokudde för bebis är en funkionell kudde som hjälper spädbarn att ligga på sidan. Vanligtvis rekommenderas alla barn att sova på rygg, men i specialfall kan en sidoposition vara att föredra. Då hjälper sidokudden barnet att ligga tryggt och stabilt.

När ska man använda sidokudde för bebis?

Det vanligaste tillfället då en sidokudde är rekommenderat för bebis, är vid redan utvecklad missformning av huvudet. Spädbarn som legat på rygg väldigt långa perioder i samma position kan utveckla skallasymmetri, eller platt huvud. När detta har börjat ske kan en sidokudde ge barnet möjlighet att avlasta huvudet för att inte förvärra situationen.

Hur länge kan ett spädbarn använda en sidokudde?

Sidokudden är ett hjälpmedel för att små barn ska kunna ligga stabilt på sidan. Vanligtvis används den mellan 0 och 6 månader. En tydlig varning är att sidokudden inte ska användas hos barn som rör på sig mycket eller barn som på egen hand kan vända sig om. I vissa fall sker det tidigt och då är det inte lämpligt att låta bebisen sova med sidokudde.

Barnet vill inte ligga i sidokudden – hur gör jag?

Vissa bebisar har svårt att komma till ro i sidokudden. De kanske vant sig vid att sova på ena sidan, men behöver sova på andra nu för att huvudet behöver avlastas. Det finns ingen snabb och enkel lösning för detta. Oftast går det att vänja barnet, men det kan ta lite tid. Några saker att prova är:

  • Låt barnet somna först – till exempel genom amning i famnen.
  • Vänta tills barnet är väldigt trött.
  • Låt barnet ligga i sidokudden och amma (eller flaskmatas).
  • Prova kortare stunder – om barnet reagerar starkt så avbryt, trösta och testa igen senare.

Om du vill förebygga platt huvud hos bebis är det ofta rekommenderat att använda en särskild babykudde!


Du kanske även vill se tips på resesängar som kan vikas ihop och tas med på resa!