Bästa schampo för barn och baby 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att tvätta håret är inte alltid barnens favoritsysselsättning. Det behöver dock göras ibland och då är det klokt att välja schampo med omsorg. Det finns många bra, och några mindre bra varianter på marknaden. Här är utser vi våra favoriter i jakten på det bästa schampot för barn och bebis!

Bästa schampo för barn och spädbarn

Vilket schampo för barn och baby är bäst i test?

  • Bamse 2-in-1 dusch/schampo är ett mycket bra standardval för de allra flesta. De har både en milt parfymerad och en oparfymerad variant. Den oparfymerade (med Lille Skutt på förpackningen) är svanenmärkt och rekommenderad av Astma- och allergiförbundet.
  • För den lilla babyn kan vi varmt rekommendera Libero Babyschampo. Även denna är svanenmärkt och rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Ingen parfym, mild och skonsam för bebisen.
  • Slutligen vill vi slå ett slag för Barnängens Kids Schampo & Duschgel. Det passar utmärkt från 3 år och har en frisk doft av blåbär. Det är ett bra val även för lite större barn som börjar klara av att duscha och tvätta håret lite grann på egen hand.

Det finns givetvis fler bra schampon för barn att välja på. Kolla in hela listan nedan, där hittar du både parfymerade och oparfymerade sorter, för baby och för lite större barn.

Se även våra tips på badskum, babyolja eller badbaljor för barn!

En titt på 17 olika barnschampon

Här är en närmare titt på hela 17 olika schampoprodukter anpassade för barn och bebisar. Vissa är kombinerade duschtvål och schampo, medan andra är renodlade schampon för barnhår. Efter hårtvätten är det mysigt med en skön badponcho med huva som täcker håret.

Bamse 2 in 1 Dusch/Schampo

Bamse 2 in 1 Dusch Schampo

Kolla priset hos:

Bamse 2in1 Dusch och Schampo kommer i en stor pumpflaska, vilket visade sig vara väldigt praktiskt. Speciellt om det är en liten baby som ska bada, då vill vi gärna lämna kvar en hand hos babyn.

Det är en kombinerad schampo och duschgel som passar lika bra till kroppen som till håret. Den har en mild doft av frukter och bär, men finns även i en oparfymerad variant som rekommenderas av astma- och allergiförbundet.

Barnen gillar förpackningen med bamsebilden och duschningen kan bli till en lite roligare upplevelse med världens starkaste björn som sällskap.

Bamse-schampot får ett fint och mjukt lödder som är lätt att skölja ur. Den innehåller endast beprövade och snälla produkter och sägs ska passa även barn med känslig hud. Den har ett PH-värde som respekterar barnens naturliga PH. Vi gillar också att den är svanenmärkt, då vet vi att man haft både människor och miljön i åtanke vid tillverkandet av både innehåll och förpackning.


Libero Schampo

Libero Schampo Baby

Kolla priset hos:

Det här schampot från det populära blöjmärket, har många stora fördelar och är ett alldeles utmärkt första schampo för den lilla bebisen.

Det är oparfymerat och skonsamt mot barnets kropp, hårbotten och ögon, samt svanenmärkt och godkänt av Astma- och allergiförbundet.

Detta är ett av de mest populära baby-schampona på marknaden och det är ett väldigt tryggt val. Det innehåller bland annat extrakt från naturlig sockerbeta. Liberos babyschampo är dermatologiskt testat och är bevisligen en väldigt skonsam produkt som är säker att använda. Dessutom håller Libero en hög standard vad gäller de miljökrav som gäller i Norden och inom EU.

Vill du hålla det enkelt och kunna tvätta håret då och då på det lilla barnet, så är Libero Babyschampo ett klockrent val som du helt enkelt inte kan gå fel med!


Alfons Åberg – Alfons duschtvål & schampo

Alfons Åberg - Alfons duschtvål & schampo

Kolla priset hos:

Det här schampot kommer från en serie hygienprodukter med tema från Alfons Åbergs värld. Alla produkter i serien är skonsamma och barnvänliga och har väldigt fina förpackningar som brukar uppskattas av barn som läst dessa böcker.

Det kombinerade schampot och duschtvålen är en mild och lättanvänd produkt. Den har en trevlig fruktdoft och som märks, utan att vara för stark. Dessutom innehåller schampot flera vårdande ämnen som återfuktar håret och är skonsamt mot huden.

När du tvättar håret med Alfons duschtvål och schampo får du snabbt ett mysigt löddrigt skum som är lätt att arbeta in i håret. Det är även lätt att skölja ur, vilket gör hela processen snabb och smidig.

Vill du ha en kombinerad produkt så är Alfons duschtvål & schampo ett utmärkt val som kommer att passa perfekt för de allra flesta barn!


Hipp BabyCare Shampoo & Body Wash

Hipp BabyCare Shampoo & Body Wash

Kolla priset hos:

BabyCare Shampoo & Body Wash är en 2-i-1 produkt som lämpar sig till både hår och kropp. Den hjälper till att reda ut håret och innehåller en ”No tears formula” som hjälper till att motverka en svidande och obehaglig duschupplevelse.

Vi gillar att Hipp slopar parabener och sulfater i sina produkter, samt är petiga med ingredienserna i och undviker ämnen som kan irritera våra barns känsliga hud och hårbotten. Vi tycker dock att det är ett litet minus att den är en slant dyrare än andra produkter i samma kategori.

Det tyska familjeföretaget Hipp har varit verksamt sedan 1932 och drivs nu av tredje generationen i familjen Hipp. Redan på 50-talet, då det ekologiska tänket inte var så stort så såg Hipp en självklarhet i att använda sig av naturliga och ekologiska produkter vid tillverkningen av sin barnmat.

Målet var att tillverka den bästa barnmaten med ingredienser som hjälpte barnen att på bästa sätt växa och utvecklas. Företaget har idag samarbete med över 1000 bönder världen över, för att samla ihop och säkerställa bästa möjliga kvalitét.


Barnängen Kids Schampo & Duschgel

Barnängen Kids Schampo & Duschgel

Kolla priset hos:

Denna kombinerade schampo och duschprodukt lämpar sig till barn över 3 år. Den hjälper till att reda ut envisa tovor och innehåller endast saker som gör huden glad.

Det svenska företaget Barnängen har sedan 1868 varit verksamt och sett till att de svenska hushållen haft härliga och naturliga produkter att tvätta sig med. På 30-talet presenterade barnängen sin allra första barnserie och i mitten på 2000-talet kom serien “Kids” för lite större barn.

Barnängen kids schampo & duschgel är helt fri från färgämnen och parabener. Den är vegansk samt astma- och allergicertifierad. Precis som Barnängens alla andra produkter så är den även ekologiskt certifierad och tillverkad i Sverige. Den håller ett relativt lågt pris, vilket vi gillar. Barnängens måtto har nämligen alltid varit att erbjuda människor en hög kvalitét till ett lågt pris.

Produkten innehåller extrakt från blåbär och vi diggar den milda och mysiga lukten. Det finns även en variant med Barnängen Kids schampo/balsam med hallonextrakt.


Barnängen Eko Schampo

Barnängen Eko Schampo

Kolla priset hos:

Barnängens ekologiska schampo är ett milt oparfymerat schampo som är perfekt för känslig hud. Det är en väldigt mild produkt som är framtagen för baby och små barn. 97% av ingredienserna är av naturligt ursprung och 10% kommer från ekologiskt jordbruk, vilket intygas av certifieringen av Cosmos Organic.

Vi kan ha överseende med att det kostar lite mer när man är kompis med miljön. Barnängen satte 2012 upp målet att minska sitt klimatavtryck med en tredjedel till 2030. Målet för 2025 är att använda sig av 35% återvunnen plast vid tillverkningen av sina förpackningar.

Genom ett samarbete betalas människor i Haiti, Filippinerna och Indonesien för att plocka plast från hav och stränder. Som de sedan kan köpa mat och betala för barnens skolgång med.

Barnängen menar att en certifiering inte får bli något att gömma sig bakom och att det inte får bli en ursäkt för en dålig produkt. Vi håller verkligen med och tycker att Barnängens ekologiska schampo håller måttet, på alla tänkbara vis!


Burt’s Bees Baby Bee Shampoo

Burt´s Bees Baby Bee Schampo

Kolla priset hos:

Burt’s Bees Baby Bee Shampoo, från det amerikanska företaget Burt’s Bees är ett milt schampo som lämpar sig för både spädbarn och lite större barn.

Vi tycker att det är lite väl dyrt men att det ändå känns värt det på något sätt. Schampot känns drygt och löddrar fint, så man behöver bara ta en väldigt liten mängd.

Produkten är växtbaserad och innehåller sojaprotein. Schampot är 98% naturligt och innehåller inga onödiga grejer som brukar kunna vilja irritera känslig hud, samt en ”No tears formula” som för att förhindra svinade och ledsna små ögon. Naturligtvis så är den fri från sulfater och parabener.

När vi tvättar barnets hår så jobbar man snabbt upp ett mjukt lödder, som doftar underbart. Produkten är lätt att skölja ur och lämnar barnets hår väldigt mjukt och lent. Oljan från söta apelsiner och citroner påminner oss om sommar och natur.


Neutral Kids / Baby Shampoo

Neutral Kids Schampoo

Kolla priset hos:

Neutral Kids Schampoo är ett väldigt milt schampo för barn. Produkten innehåller 0% parfym och 0% färgämnen. Om man har problem med eksem eller allergier så är det här schampot ett bra val, det tycker även Astma- och allergiförbundet.

Denna produkt är även svanenmärkt, vilket innebär att en rad med kriterier som rör människor och miljön är uppfyllda. Bland annat energiåtgång vid tillverkning, användande av kemikalier, utsläpp och avfallshantering.

Neutral grundades i Skandinavien för 40 år sedan i och med att allergier började bli ett större problem för människor. Produkterna kan naturligtvis inte bota eksem och allergier men de ser till att utesluta alla sorters ämnen som kan trigga problemen och irritera en kanske redan känslig hud.

Vi tycker att schampot löddrar fint och tvättar rent som det ska. Ett litet minus för lukten dock men så blir det ju ibland med parfymfria produkter. Neutral har även riktigt bra parfymfri, svanenmärkt babyschampo för de yngsta.


Urtekram Calendula Children Schampo

Urtekram Calendula Children Schampo

Kolla priset hos:

Urtekram Calendula Children Schampo är en helt okej produkt tycker vi. Magnoliaextraktet är bra för balansen i barnets hårbotten och tillsammans med aloe vera så hjälper glycerol till att tillföra fukt till håret. Det ger ett fint lödder och håret blir mjukt och lent.

Schampot innehåller även ringblomma och är av naturligt ursprung. Den är Certifierad av Ecocert Cosmos Organic och är helt vegansk. Den kommer precis som alla andra av Urtekrams produkter i en växtbaserad och hållbar förpackning som tillverkas av sockerrörsavfall.

Urtekram tillverkar sina produkter i Mariager på natursköna Jylland i Danmark, och har så gjort sedan det grundades 1972 av makarna Ronnie McGrail och Lisbeth Damsgaard. Företaget har över 1500 ekologiska produkter i sitt sortiment och är en av nordens största tillverkare av ekologiska produkter.


Estelle & Thild Biocare Baby Mild Schampo

Estelle & Thild Biocare Baby Mild Schampo

Kolla priset hos:

Estelle & Thild Biocare Baby Mild Schampo kommer i en härlig förpackning som ser modern och miljömedveten ut. Tankarna för oss nästan till ett spa. Varumärket grundades 2007 och är alltså relativt nytt.

Det syns redan utanpå förpackningen att det är ett nytt tänk som har varit framme. Lite ”Less is more”. Företaget använder sig endast av rena bioaktiva ingredienser och är ekologiskt certifierade.

Innehållet blir vi inte heller besvikna på, även om det inte sticker ut lika mycket som förpackningen. Eller håller igen på samma sätt som förpackningen kanske vi får säga. Inga glada ankor i ett skumbad här inte. Den rengör som den ska och har en mild doft som inte stör.

Produkten är 100% doftfri och allergitestad. Den innehåller aloe vera som lugnar håret och huden, samt är PH-balanserad.

Vi vill absolut köpa hem Estelle & Thilds Biocare Baby Mild Schampo och ha ett litet babyspa hemma. Förpackningen smälter dessutom in i våra moderna badrum.


Natusan by Johnson’s Bedtime Schampo

Natusan by Johnson's Bedtime Schampo

Kolla priset hos:

Natusan by Johnson’s Bedtime Schampo är ett fint löddrande schampo framtaget för baby. Nostalgin är ju ett faktum så fort vi får vila ögonen på något som kommer från Natusan. Det har funnits sedan alltid. Eller ja, sedan 1949 om vi ska vara riktigt noga, och det ska man ju.

Men det är ett välkänt varumärke som de flesta av oss har både testat och uppskattar. Vi vet att vi brukar kunna lita på Natusan och det kan vi även I det här fallet.

Barnets hår blir mjukt och fint och glänsande och doftar så där ljuvligt som endast ett babyhuvud som är tvättat med något från Natusan by Johnson’s kan göra. “No tears-formulan” ger även babyn en trevlig upplevelse, ifall att lite av schampot skulle hamna där det inte hör hemma.

Schampot är fritt från färgämnen och sulfater och är testat av barnläkare och dermatolog.


Natusan by Johnson’s Baby Schampo

Natusan by Johnson's Baby Schampo

Kolla priset hos:

Natusan by Johnson’s Baby Schampo passar perfekt till de nyfödda. På ett spädbarn är huden som allra känsligast och detta är Natusan by Johnson´s väl medvetna om, och har under sina nästan 100 verksamma år jobbat med att ta hänsyn till och anpassa på allra bästa sätt.

Denna produkt är väldigt skonsam och ph-balanserad, för att respektera våra allra minstas hår och hud på bästa sätt. Natusans baby schampo är framtagen speciellt för att motverka alleriger hos våra små barn.

Det milda schampot löddrar snabbt och man behöver använda en väldigt liten mängd för att få till det resultat som man är ute efter. Om olyckan skulle vara framme och lite av produkten skulle hamna I babyns ögon, så är den nästan lika skonsam mot ögonen som rent vatten.

Prismässigt så ligger den på ungefär samma nivå som övriga produkter i Natusan by Johnsons´s sortiment. Helt överkomligt tycker vi.


Natusan by Johnson’s No More Tangles Schampo

Natusan by Johnson's No More Tangles Schampo

Kolla priset hos:

Natusan By Johnson´s No More Tangles Schampo påminner överlag om Natusans övriga schampon men är precis som namnet avslöjar framtagen för att kriga mot envisa tovor och trassel. Produkten ska reda ut 75% bättre än de produkter som inte är balsamerande. Om den verkligen reder ut 75% mer än övriga shampon i Natusans barnserie låter vi vara osagt. Men den balsamerande effekten märks absolut av.

Precis som Natusan hävdar så ska schampot vara effektivt även mot långa och lockiga hår och det stammer faktiskt. Vi vet ju av erfarenhet att hårborstning efter bad eller dusch inte hör till favoriterna hos så många barn men det blir faktiskt lättare med detta schampo och att endast behöva använda sig av en produkt gillar vi.

Natusan rekomenderar att man utför deras tvättrutin i tre steg. Vilket går ut på att man först tvättar håret med No More Tangles Schampo, för att sedan fortsätta med balsam och balsamspray i No More Tangles-serien. Detta har vi inte testat det men tvivlar inte en sekund på att det skulle ge ännu bättre resultat.


ARC Child Schampo

ARC Child Schampo

Kolla priset hos:

ARC Child Schampo är ett milt schampo som är både ekologiskt och veganskt. Det innehåller en formula som förhindrar tårar och svidande ögon. Vi tycker att schampot känns bra att tvätta med. Det löddrar fort och bra och är enkelt att skölja ur. Det här schampot passar för barn från 3 år och äldre.

Produkten innehåller aloe vera som ska verka lugnande och har en svag doft av hallon. Smaken är ju som baken förstås, men vi gillar den milda doften av hallon som ligger kvar i det rena håret. Parfymerade produkter är ju alltid en risk ur allergisynpunkt, så om man vet med sig att barnet har känslig hud så är detta kanske inte rätt produkt.

ARC är ett svenskt företag som har försett oss med hudvård för barn sedan 2018. Det grundades av svenska Hanna Jägerholm som själv är mamma och inte tyckte att marknaden hade tillräckligt med kvalitativ hudvård riktad till barn att erbjuda. Hanna växte upp med en kosmetologutbildad mamma, så ämnet låg nära till hands.


Babblarna skonsamt schampo

Babblarna skonsamt schampo

Kolla priset hos:

Babblarna skonsamt schampo är en favorit för många barn, åtminstone vad gäller förpackningen. Det känns faktiskt som att vi får betala en slant för varumärket här, men vad gör man inte för att få glada barn? Det är ett skonsamt schampo som rengör på ett snällt och skonsamt sätt och är lätt att skölja ur.

Babblarna är de små sagofigurerna som för några år sedan blev galet populära bland föräldrar och små barn. Vi tror att i princip alla föräldrar gick runt och nynnade på melodin om Doddo och Diddi där ett tag. Babblarna blev en av Sveriges mest sålda filmer 2016.

Schampot är helt fritt från parfym och färgämnen. Precis som många andra så använder sig babblarna av aloe vera, för en lugnande effekt.

Babblarnas schampo är kompis med miljön och tillverkar alla sina produkter i en miljöcertifierad fabrik i Sverige.


Maria Åkerberg Baby Wash

Maria Åkerberg Baby Wash

Kolla priset hos:

Maria Åkerberg Baby Wash ger vid första intryck en väldigt bra känsla. Förpackningen ser modern och minimalistisk ut. Den skulle kunna stå i hyllan på en fin salong. Eller ännu bättre, hemma i våra badrum.

Produkten är mild och fin och innehåller en massa smarta saker som vårdar våra små barn. Bland annat olja, destillerad från rosblomman som hjälper huden att bevara sin fukt. Den innehåller även lavendelolja som har en lugnande effekt, det gör att den passar perfekt för ett kvällsbad.

De rengörande ingredienserna i Maria Åkerberg Baby Wash kommer från kokos och majs. Kokos och majs hjälper huden att behålla sitt fett, som fungerar som ett naturligt skydd.

Produkten lämpar sig för både baby och lite större barn. Den är väldigt dryg och koncentrerad så man behöver endast ta en liten klick, stor som en ärta ungefär och blanda ut lite med vatten innan användning.


Monkids Schampo

Monkids Schampo

Kolla priset hos:

Monkids schampo är en kombinerad produkt som passar både till barnens hår och hud, såväl spädbarn som lite större barn. Den är milt parfymerad med gurka och melon, men vi skulle säga att den doftar melon.

Det är en ganska blygsam doft men för dig som tycker att alla dofter är onödigt ur allergisynpunkt, så är det här kanske inte rätt schampo.

Det är ett milt löddrande schampo som rengör våra små barn på ett mjukt och skonsamt sätt. Den ekologiska olivoljan mjukgör och det antioxidantfyllda superbäret acacia, hjälper till att skydda och stärka huden. Produkten är fri från sulfater och parabener och tillverkad i Sverige.

Monkids produkter är inte testade på djur och det gillar vi. Den är även vegansk och innehåller bara naturliga ingredienser.

Det svenska företaget Monkids grundades av den före detta sjuksköterskan och apoteksägaren Pelle Larsson.


Du kanske även vill se tips på multivitaminer och fiskolja för barn!