Bästa sängskydd för barn 2022: Sänghäst för barnsäkerhet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att barnet ramlar ur sängen är ett ganska vanligt problem. När man är mindre rör man sig ofta mer i sömnen och att då tippa över kanten är ganska lätt hänt. Detta kan vara både obehagligt och smärtsamt för barnen och är såklart värre ju mindre de är. I den här artikeln rekommenderar några av de bästa sängskydden, så kallade sänghästar, för barn!

Bästa sängskydd och sänghäst

Vilken sänghäst / sängskydd är bäst i test?

Ett av de allra mest prisvärda, säkra och funktionella alternativen är SafetyBedrail Love. Det finns även i den större varianten SafetyBedrail Love XL. Bäst valuta för pengarna enligt oss!

Om du vill ha ett sängskydd i trä så rekommenderar vi Babydan Sängskydd. Det är lämpligt för juniorsängar som har en träribba för stadig montering av skyddet.

Detta är våra favoriter, men du hittar fler sänghästar längre ner i artikeln! Kolla även in vår artikel med tips på hur du kan tänka kring barnsäkerhet i hemmet, eller rekommenderade spisskydd till köket!

Recensioner av 8 olika sängskydd för barn

Att ha ett sängskydd som ser till att barnet är säkert och inte tippar över kanten under natten kommer att göra att både barn och föräldrar känner sig tryggare. Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden som erbjuder olika saker. Att veta vilken man ska välja kan därför vara svårt.

Olika märken passar för olika sängar, kostar olika mycket och är tillverkade i olika material. I guiden nedan har vi därför jämfört några av de mest populära sängskydden på marknaden.

Vi kollar på just dessa aspekter så att du enkelt och smidigt kan bilda dig en uppfattning om vilket sängskydd som passar bäst för just dig och ditt barn.

Dessutom svarar vi i slutet på artikeln på några av de vanligaste frågor kring sänghästar och sängskydd för barn.

Homesafety Sängskydd Safety Bedrail Love

Sängskydd Safety Bedrail Love

Kolla priset hos:

Det här är ett stabilt sängskydd som kommer att göra att ditt barn kan sova tryggare på natten. Med färger i grått och svart kommer det att matcha de allra flesta sängar. Det kan smidigt fällas ned under dagen och blir då på så sätt en ganska diskret del av inredningen.

En riktigt bra sak med denna modell är att den kommer i flera storlekar. Det finns en standardvariant som passar sängar som är upp till 160 cm breda, men så finns också en XL-variant som passar till sängar som mäter upp till hela 220 cm i bredd. Med andra ord kan de allra flesta hitta en modell som passar.

Denna produkt är tillverkad i metall och mjuk nylon och håller en hög kvalitet. Den har också ett speciellt band som gör att den smidigt kan fästas även på sängar som inte har en hård botten.

Sängskyddet är 50 cm högt och skyddar därmed på ett bra sätt mot fall, utan att helt skymma sikten för barnet om det sätter sig upp och vill titta ut över rummet.

XL-varianten har inte bara fördelen att den kan monteras på större sängar. Den är också extra bred och täcker därmed mer av sängens längd. XL-modellen är 150 cm bred medan standardvarianten endast är 100 cm bred.

Ytterligare en fördel är att sängskyddet går att packa ned i en medföljande påse och tas med på resa. På så sätt behöver inte barnet oroa sig för att ramla ur sängen ens på semestern.

Om vi tittar på priset så är detta en prisvärd produkt. Det ska sägas att priserna mellan olika sängskydd i denna guide inte skiftar jättemycket, men detta är ändå en produkt som har en bit kvar upp till de dyraste modellerna i pris.

Med tanke på den snygga designen och den smidiga transporteringen är det här därmed ett sängskydd som vi kan rekommendera.


Hauck Sängskydd Sleep and safe XL

Hauck Sängskydd Sleep and safe XL

Kolla priset hos:

Hauck kommer här med ett grått sängskydd. Detta är en stor modell som mäter hela 150 cm på längden, vilket gör att den troligen kommer att täcka hela barnets längd. På så sätt kan barnet känna sig ännu tryggare när det sover.

Sängskyddet är grått och ganska snyggt. Med kanter i tyg och en mitt som är nätad finns också chansen för barnet att se ut genom skyddet även när det är uppfällt. Detta kan minska känslan av att vara instängd, vilken kan vara ganska obehaglig som barn.

Detta sängskydd är enkelt att montera. Med en rem under behöver den inte fästas i en hård sängbotten utan kan till exempel monteras mellan två mjuka madrasser.

Denna modell är också enkel att fälla ihop och ta med sig. Perfekt om du och ditt barn till exempel ska ut och resa. Då kan barnet fortfarande kännas sig tryggt på natten och behöver inte oroa sig för att ramla ur sängen.

När vi tittar på priset är denna modell lite dyrare än många andra på marknaden. Även om det inte skiljer några enorma summor är det en skillnad som kan kännas.

Vi tycker dock att detta kan vara ett prisvärt köp. Speciellt om du tycker att den nätade mitten på sängskyddet som öppnar upp för att se ut verkar som en smart design kan denna modell vara väl värd pengarna.


Babydan portabelt sängskydd

Babydan portabelt sängskydd

Kolla priset hos:

Babydan kommer här med ett sängskydd som kanske passar allra bäst för lite mindre barn. Med en bredd på endast 95 cm kan det vara lite för litet för barn som är lite äldre.

Denna modell kommer i svart och har en rätt så snygg design. Den kommer nog utan problem att smälta in väl i de flesta sovrum. Detta är bra eftersom saker som sängskydd ibland kan sticka ut och göra att sängen eller rummet inte ser lika enhetligt ut.

En sak som är positiv med denna modell är att den inte innehåller några kemikalier. Detta gör att du kan känna dig trygg med att ditt barn inte utsätts för några skadliga ämnen. Sängskyddet är tillverkat av en mixa av polyester och bomull.

Även detta sängskydd kommer med en rem som kan fästas på andra sidan av sängen för att hålla sängskyddet uppe. På så sätt kan det smidigt monteras på såväl en mjuk madrass, som mellan två madrasser utan problem.

Den här modellen har också en genomskinlig mitt gjord av nät. Det här är extra bra eftersom skyddet är anpassat för lite yngre barn. De slipper därmed vakna och känna sig instängda på natten och kan se ut över rummet.

Sängskyddet kan enkelt och smidigt fällas ned under dagen vilket gör att det blir en ännu mer diskret del av inredningen. Det här gör också att det blir enklare för barnet att ta sig i och ur sängen.

Med tanke på att denna modell är lite mindre är priset ungefär vad man kan förvänta sig. Om du vill ha ett sängskydd till ditt lite mindre barn är detta en modell vi kan rekommendera. Men om du har ett lite större barn är det nog en bra idé att ta en titt på andra modeller.


REER Sängskydd med tvättbart överdrag

REER Sängskydd med tvättbart överdrag

Kolla priset hos:

Det här är ett sängskydd som skiljer sig ganska mycket från flera av de modeller vi jämfört ovan i guiden. Det har både fördelar och nackdelar jämfört med dessa modeller vilket du kan läsa mer om nedan.

Till att börja med så är detta sängskydd blått. Det kanske inte är den mest diskreta färgen och kan komma att störa inredningen i rummet lite. Å andra sidan tycker vissa om att ha lite mer färg i inredningen och störs kanske inte av detta.

En annan sak som gör att detta sängskydd sticker ut från mängden är att det är extra högt. Med sina 50 cm kommer det att räcka till även för lite tjockare madrasser. Nu för tiden är det ganska vanligt att även barn sover i sängar med rejäla och tjocka madrasser och detta ser vi därför som en bra funktion.

Sängskyddet finns i två storlekar, standard på 100 cm och XL på 150 cm. Det här gör att det är en modell som kan passa även de lite större barnen.

Även denna modell är nätad i mitten och gör att barnet kan se ut och att du som förälder kan hålla koll på ditt barn.

En nackdel med detta sängskydd är att det bara går att fästa på sängar med hårda bottnar. Detta eftersom det saknar den rem som många andra modeller har som gör att det går att fästa vid den motsatta sidan av sängen.

Ytterligare en nackdel är att det inte går att fälla ned under dagen. Detta kommer att gör att det inte blir en lika diskret del av inredningen. Dessutom kommer det att vara krångligare för barnet att ta sig i och ur sängen.

Detta är en lite billigare variant som ligger snäppet under de flesta andra modeller i pris. Om du inte störs av att det inte går att fälla ned under dagen, samt om du planerar att fästa det i en säng med ribbotten kan det vara ett riktigt prisvärt alternativ.


Safety Standard Sängskydd

Safety Standard Sängskydd

Kolla priset hos:

Som du  kanske hör på namnet är det här ett lite enklare sängskydd som är att betrakta som lite av ett budgetalternativ. Modellen har en enkel stålram som innesluter ett nät som fungerar som själva skyddet.

Det här är kanske inte den snyggaste modellen på marknaden. Den kommer att sticka ut en del i rummet och för de flesta blir den inte en speciellt naturlig del av inredningen.

En fördel är dock att sängskyddet kan fällas ned under dagen. Det här gör att du som förälder smidigt kan fälla ned det och se till att det inte är i vägen. Som vi nämnt ovan underlättar detta också för när barnet ska ta sig i eller ur sängen.

På listan med nackdelar kan nämnas att detta sängskydd tyvärr inte kan fästas i sängar som inte har en hård ribbotten. Med andra ord kan det inte montera mellan två mjuka madrasser.

Det här är också en modell som är lite kortare, endast 95 cm bred och är därmed anpassad för lite mindre barn. Om ditt barn är lite längre kommer det kanske inte kännas helt tryggt att sova med ett skydd som bara täcker en liten del av kroppslängden.

Som sagt så är detta lite av ett budgetalternativ. Även om prisskillnaderna inte är enorma så finns det ändå en del pengar att spara på att köpa ett sängskydd som detta istället för de lite mer exklusiva varianterna.

Vi tycker att sängskyddet kan vara en prisvärd investering om du inte lägger allt för stort fokus vid estetiken i rummet. Tänk också på att det är en modell som kanske i första hand passar lite mindre barn.


Babydan Sängskydd i trä

Babydan Sängskydd i trä

Kolla priset hos:

Här har vi ett sängskydd i trä från Babydan. Denna modell skiljer sig såklart en hel del från de ovan och kommer med både fördelar och nackdelar.

En nackdel är såklart att ett sängskydd i trä inte alls blir lika diskret som ett nätat sängskydd med en ram av polyester eller stål. En modell som denna ser lite ut som väggen på en spjälsäng och kommer att märkas tydligt i de allra flesta rum. Denna variant kan därför ses lite som ett första steg när barnet går över från att sova i spjälsäng till att sova i en vanlig säng.

Monteringen är enkel när det kommer till denna modell. Den stoppas helt enkelt in under madrassen och hålls sedan på plats av madrassens vikt. Att madrassen därför är av ett lite tjockare slag är viktigt för att sängskyddet ska kunna hållas på plats.

Sängskyddet mäter 90 cm på längden och fungerar därför bäst till lite mindre barn.

Denna modell fungerar bäst på sängar med en hård botten. Men den har också en rem som gör att den kan fästas på andra sängar. Denna rem är dock endast på 90 cm och fungerar därför inte på lite bredare sängar.

En fördel är att sängskyddet går att fälla ned under dagen. På så sätt blir det i alla fall lite mer diskret. Det går såklart tack vare den smidiga monteringen att plocka bort skyddet helt under dagen om man tycker att det är lite i vägen.

Prismässigt blir detta en lite dyrare modell, troligen för att det är gjort i trä. Om du tycker att detta är snyggt och lockas av den rejäla designen kan det vara en bra investering. Annars finns det modeller i till exempel plast till ett bättre pris som erbjuder de allra flesta av de egenskaper som denna modell har.


REER Sängskydd extendable

REER Sängskydd extendable

Kolla priset hos:

Detta är ett ganska enkelt sängskydd i metall, närmare bestämt aluminium som sticker ut en del från mängden. Modellen är vit och ser ut lite som ett staket. Det är därmed tyvärr en av de estetiskt minst tilltalande modellerna i denna guide.

Den stora fördelen med denna produkt är att den kan justeras på både höjden och bredden till olika mått. Med en möjlighet att välja mellan en bredd på 80 och 140 cm och en höjd på mellan 31 och 41 cm kan den alltså justeras allt eftersom barnet växer. Detta gör att du inte behöver köpa ett nytt större sängskydd när barnet blir lite äldre om det fortfarande har problem med att det ramlar ur sängen på natten.

Men denna modell har tyvärr en hel del nackdelar. Till exempel går den inte att fälla ned under dagen. Detta gör att skyddet blir i vägen, samt att det på grund av den inte helt snygga designen inte kommer att vara en helt diskret del av inredningen under dagen.

En annan nackdel är att monteringen är ganska krånglig. Denna produkt skruvas fast i en hård ribbotten. Inte alla vill göra denna åverkan på sängen och för den som inte känner sig speciellt händig kan detta bli ett stort och krångligt projekt.

Sängskyddet kan heller inte fästas mellan två mjuka madrasser utan behöver en hård ribbotten. Om ditt barn sover i en kontinentalsång till exempel får du därför kika på andra modeller.

Om vi tittar på priset befinner sig denna modell någonstans i mitten. Vi måste tyvärr säga att vi tycker att det finns med prisvärda sängskydd på marknaden som har mer att erbjuda. Men tycker du att det verkar smidigt med ett sängskydd som går att förlänga när barnet blir större kan det såklart vara värt att ta en titt på denna produkt.


JLY Future Sängskydd

JLY Future Sängskydd

Kolla priset hos:

Ett prisvärt och snyggt sängskydd från JLY. Detta varumärke har ofta bra utrustning för barn, till väldigt konkurrenskraftiga priser.

JLY Future är väldigt säkert då det fästs ordentligt via en rem som går att justera upp till två meter och fäster på andra sidan av sängen. Ramen på skyddet fäster du genom att stoppa in under madrassen.

För att kunna använda detta sängskydd behöver du ha en bäddmadrass som är över 10 cm tjock, upp till cirka 35 cm.

När sängskyddet är på plats kan du enkelt fälla ned det när ni ska in och ut ur sängen.

JLY Future Sängskydd är allt som allt ett prisvärt alternativ som passar från cirka 18 månader, hela vägen upp till cirka 5 års ålder.


Vad är ett sängskydd?

Ett sängskydd är som du säkert har märkt i guiden ovan ett verktyg för att se till att ditt barn kan sova tryggt i sin säng. Sängskyddet ser helt enkelt till att barnet inte ramlar ur sängen. Ofta används ett sängskydd som en övergång från till exempel spjälsäng men det kan också användas för lite äldre barn som ofta ramlar ur sängen på natten, eller för barn som sover i vuxnas säng.

Det finns olika sorters sängskydd. Många modeller har en ram i plast eller metall, med en mitten gjord av ett genomskinligt nät så att barnet kan se ut och föräldern kan se in. Men det finns också modeller tillverkade i trä som ser ut lite som väggen på en klassisk spjälsäng.

Är sänghäst samma sak som sängskydd?

Ja, begreppen sänghäst och sängskydd är synonomer och betyder samma sak.

Hur använder man sängskyddet?

Sängskydden sätts upp på sängens långsida. Det vanliga är att man har sängen med ena långsidan mot en vägg och den andra långsidan täckt med ett sängskydd så att man inte behöver investera i två skydd.

Det finns lite olika sätt att montera sängskyddet på olika modeller. Det är ganska vanligt att de monteras i botten på sängen om den har en hård ribbotten. Antingen skruvas den fast eller fästs med en annan fästanordning.

Det är inte helt ovanligt att sängskydden har en mekanism som gör att de inte bara kan monteras på en hård botten utan mellan två mjuka madrasser. Ofta består detta i ett band som dras under madrassen och fästs på andra sidan av sängen för att förankra skyddet.

De allra flesta modeller är ganska enkla att montera. Det är därför inte helt ovanligt att man monterar upp sängskyddet på natten och tar bort det under dagen. Många modeller går också att fälla ned under dagen, vilket såklart är ett smidigt alternativ.

Kan man ta med sängskydd på resa?

Många modeller kan smidigt tas med på en resa. Vissa har till och med en medföljande påse som gör att detta kan göras på ett smidigt sätt. Hur bra de går att fälla ihop och packa ned kan dock variera lite från modell till modell.

Om du till exempel köpt ett sängskydd i trä kan det vara svårt att ta med när du åker bort. Inte bara på grund av att det blir ganska otympligt, men också eftersom denna typ av sängskydd ofta är lite mer krånliga att montera.

Att se till att köpa en modell som går att ta med när familjen är på resande fot kan vara en bra idé om ditt barn behöver ett sängskydd för att inte ramla ur sängen. Det kommer att göra att barnet känner sig tryggare och förhoppningsvis kan sova bättre.

Välja rätt sängskydd för barn

Som du sett ovan finns en mängd olika modeller och varianter att välja på när det kommer till sängskydd. Vissa saker kan därför vara bra ett fundera på innan du börjar leta, för att kunna sålla bort alternativ som inte är aktuella.

Fråga dig till exempel om det är viktigt att monteringen är smidig och enkel. Om sängskyddet ska kunna tas med på en resa är också bra att fundera över innan du börjar välja. En annan sak att fundera över är om det är viktigt att det kan fällas ned under dagen när det inte används.

Se också till att köpa ett sängskydd som är kompatibelt med den säng det ska monteras på. Om ditt barn har en säng utan hård botten behöver sängskyddet ha en anordning för att monteras på en sådan och om madrassen på sängen är extra tjock kan ni komma att behöva ett extra högt sängskydd.

Fundera också över vilka färger som kommer att passa bäst in i rummet. Speciellt om barnet är lite äldre vill man ofta att sängskyddet ska vara ett så diskret inslag som möjligt. Detta uppnås genom att välja färger som går ihop bra med resten av rummet.

Det finns som du märker en hel del att tänka på när det kommer till att välja sängskydd. Men vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta det sängskydd som passar allra bäst för just dig och ditt barn!


Här hittar du flera artiklar som handlar om barnsäkerhet!