Bästa sällskapsspelen för barn och familj 2021: Roliga brädspel för stora och små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Traditionella brädspel fortsätter att locka barn och är ett utmärkt sätt att umgås. Det blir ett avbrott från mobiler och tv-spel och en chans att skratta och ha roligt tillsammans. Vi har kollat in 12 olika brädspel som vi vill rekommendera. Här kommer de bästa sällskapsspelen för barn och familj!

Familj spelar sällskapsspel på golvet

Vilket sällskapspel är bäst för barn och familj?

Bäst i test bland de nyare spelen blev:

Bäst av de klassiska brädspelen är de odödliga favoriterna:

Kolla in alla spelen i artikeln. Vi har delat upp dem i två kategorier:

Lite nyare sällskapsspel

Här är 6 lite nyare sällskapsspel för familjer och barn i olika åldrar.

Kurragömma i Safariparken – Årets barnspel 2020

Kurragömma i Safariparken Barnspel

Kolla priset hos:

Ålder (från):4 år
Antal spelare:2 – 4

Ett inbjudande spel för små barn med riktigt fina pjäser som föreställer de olika djuren från Safariparken. Det finns många fina finesser med detta charmiga spel.

Spelplanen består av pusselbitar så att ni kan variera spelet mellan omgångarna. Dessutom ser de olika ut på bak- och framsidan för ännu fler möjligheter till variation.

Spelet är lätt att lära sig och lockar barnen snabbt till spel. Första spelaren drar upp två kort. Sedan ska alla spelare försöka hitta de djuren som syns på korten. Den som först hittar och pekar ut djuren på brädet vinner en spelpjäs av det djuret. Men de är inte helt lätta att hitta eftersom de gömmer sig överallt bland parkens gröna växter och annat.

Kurragömma i Safariparken är en nyskapande variant av andra fina spel som Vildkatten, där spelarna ska leta och finna föremål så snabbt som möjligt. Barn blir väldigt engagerande av denna typ av spel och lek. Det är dessutom lärorikt och barnen får tillfälle att lära sig många olika djurnamn. Spelet utsågs till årets barnspel 2020 av Guldtärningen, vilket är en välförtjänt utmärkelse för detta fina spel.

Vill du ha ett kul barnspel som lockar de små nyfikna barnen, är Kurragömma i Safariparken ett klockrent val!


Catan Junior – Avancerat men kul för hela familjen

Catan Junior Barnspel

Kolla priset hos:

Ålder (från):6 år
Antal spelare:2 – 4

Originalversionen av Catan är ett berömt brädspel som funnits i över 25 år. Det är extremt populärt. Temat för spelet är en sorts upptäckarresa där resenärerna bygger en ny civilisation på den obebodda ön Catan. Det blir en tävling om vilka upptäckare som snabbast och bäst kan bygga ut sina civilisationer.

Catan Junior liknar originalet men är anpassat för barn och har lite enklare regler och kräver lite mindre avancerad strategi för att lyckas. I denna version är spelarna istället pirater som bygger upp sina piratgömmor på öarna. Piraterna ska samla på sig tillgångar såsom guld, getter, ved och svärd med mera. Allt detta behövs för att bygga nya skepp och kunna ta sig runt och bygga gömmor på flera öar.

Bild från brädet på Catan Junior sällskapsspel för barn och familj

Det finns även en Spökkapten med i spelet. I originalspelet är det en rånare, men han har bytts ut till en mer barnanpassad variant här. Han blockerar spelarna från att gräva ut naturresurser i spelet.

Som du märker är det en hel del regler och ett ganska komplext spel. Det är inte ett spel som små barn kommer att kunna sitta själv och spela, utan ett familjespel som är kul för både vuxna och barn. Man har förenklat spelet Catan en hel del, till exempel behöver barnen inte hålla koll på kort och liknande, utan har alla resurser framför sig i spelet.

Om ni är en familj som vill spela tillsammans och barnen har en del vana av andra spel sedan tidigare, är Catan Junior ett riktigt roligt spel. Men det kräver en inlärningsperiod och lite förståelse för att kunna komma igång.


Dinosauriespelet – Simpelt men snyggt och lättspelat

Dinosauriespelet Sällskapsspel brädspel för barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):5 år
Antal spelare:2 – 4

Ett populärt spel från Kärnan med snygga illustrationer och skräckinjagande dinosaurier och havsmonster. Det är i grund och botten ett ganska simpelt brädspel där spelarna med hjälp av tärningen tar sig runt på spelplanen. Målet för spelarna är att rädda en dinosaurieunge som är fången på en liten ö.

Runt om på spelplanen finns faror som lurar, bland annat havsmonstret. Spelarna kan även utmana varandra på spelplanen om deras vägar korsas. Målet är att vara först och rädda dino-babyn.

Dinosauriespelet spelbräde Barnspel

Spelet har ett kul tema, särskilt för den som intresserat sig för dinosaurier. Det är ett ganska enkelt spel att förstå. Om du som vuxen är med ett par gånger i början så klarar barnen att spela detta själva utan problem.  Men det är även ett kul familjespel att uppleva tillsammans.

Om du vill ha ett snyggt förpackat, men ändå hyfsat enkelt spel som går snabbt att lära sig, är Dinosauriespelet ett bra alternativ. Det är kul och går snabbt att komma igång och ha kul med!


Karibiens Guld – Spännande familjespel

Karibiens Guld Barnspel

Kolla priset hos:

Ålder (från):8 år
Antal spelare:2 – 4

Det här är ett spännande spel där det ofta blir en kamp in i det sista, med mycket ivrigt hejande och hoppandes längs vägen. Handlingen utspelar sig bland de karibiska öarna och målet är att hitta en skatt som sedan länge försvunnit ned till havets djup med skeppet San José, år 1708.

På vägen mot skatten behöver spelarna ta sig runt på brädet och samla på sig kartbitar och pärlor. Sedan måste spelarna betala för att kunna dyka ner och leta efter skatten. Dessa betalas med de pärlor man samlar på sig runt om på spelplanen.

Det är många moment som måste gå rätt för att komma åt skatten och ro hem vinsten. Därför är det väldigt underhållande att spela. Även om någon har tur i början kan spelet lätt få en plötslig vändning och man vet aldrig riktigt vem som kommer att vinna.

Karibiens Guld utsågs till årets barnspel 2019 av Guldtärningen. Det är ett riktigt populärt spel och det är lätt att förstå varför. Som spelare är det lätt att dras med i spänningen och verkligen försöka vinna.

Spelet innehåller en hel del smådetaljer som pärlorna, olika kort och brickor, tärningar med mera. Därför bör det hållas borta från små barn. Det kräver disciplin att hålla rätt på alla grejer så att spelet förblir komplett. För då kan det spelas många gånger genom åren.

Vill du ett roligt sällskapsspel för barn i skolåldern, eller som ett kul familjespel, så är Karibiens Guld helt klart ett av de mest fartfyllda och roliga brädspelen du kan köpa!


Vildkatten – Klassiker på förskolan

Vildkatten Sällskapsspel för barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):5 år
Antal spelare:2 – 6

Ett populärt spel som du ofta hittar på förskolor runt om i landet är Vildkatten. Reglerna är enkla och spelet är utmanande och tränar barnets förmåga att vara uppmärksam och noggrann.

Spelarna drar ett kort och ska sedan så snabbt som möjligt hitta samma bild på den stora bilden med hundratals bilder huller om buller. Det är en utmaning och kräver verkligen ett lugn och noggranna ögon som skannar av bilden.

Vildkatten Sällskapsspel Spelplan

Barn blir ofta väldigt inne i spelet och det är ett otroligt engagerande spel. Det är populärt på förskolor och skolor bland de yngre barnen. Även väldigt små barn kan snabbt förstå konceptet och vara med och spela.

Om du vill ha ett säkert kort som lockar till skratt och går hem hos nästan alla barn är Vildkatten ett toppenval! Det är beprövat och populärt hos de flesta.


Little Red Riding Hood – Pedagogiskt brädspel för de små

Little Red Riding Hood Sällskapsspel För Barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):4 år
Antal spelare:1 (med hjälp från vuxen)

Spelet med en handling kring den klassiska sagan om Rödluvan och vargen. Det här brädspelet är anpassat för barn både i tema och i lagom utmanande strategi och regler.

Målet i spelet är att ta Rödluvan till mormors hus inne i skogen. Givetvis lurar en varg runt hörnet som spelaren måste undvika. Själva spelandet utförs genom att spelarna måste ordna pusselbitarna på brädet så att en väg mellan Rödluvan och mormor skapas. Det finns många olika nivåer och utmaningar, både med och utan vargen. På de svårare nivåerna behöver spelarna även bygga en väg för Rödluvan och en för vargen.

Det finurliga med spelet är att det ger barnet en riktigt bra träning i logiskt tänkande och att planera och lösa problem. Det finns nivåer som passar både de riktigt små barnen, men som sedan stiger i svårighetsgrad när du väl klarar av dem. Totalt finns hela 48 olika utmaningar.

Spelet består av en väldigt fin spelplan med söta figurer, vägar, träd med mera. Det är lockande för barnen och är ett klockrent exempel på ett pedagogiskt spel för små barn där lekande kombineras med lärande. Spelet utnämndes till Årets barnspel av Guldtärningen 2017.

Vill du ha ett lärorikt och utmanande spel som dessutom verkligen lockar de yngre spelarna, är Little Red Riding Hood ett självklart val!

Gamla klassiska sällskapsspel

Här har vi 6 riktigt klassiska sällskapsspel för barn och familjer. Dessa har varit med i flera decennier och du som vuxen känner säkert igen några av dem från din egen barndom.

Den försvunna diamanten

Den försvunna Diamanten Brädspel för barn från Alga

Kolla priset hos:

Ålder (från):6 år
Antal spelare:2 – 5

Det klassiska äventyr många av oss minns från vår barndom. Spelet har funnits ända sedan 50-talet och håller än idag!

Som spelets namn avslöjar, handlar det om en jakt på en försvunnen diamant, nämligen världens största diamant: Afrikas Stjärna. Spelet utspelar sig på en karta över Afrika där spelarna rör sig kors och tvärs över kontinenten på en vild jakt efter ädelstenen. Den som först kan hitta diamanten och ta hem den till Kairo eller Tanger blir vinnare.

För att förflytta sig och kunna leta efter diamanten behöver spelarna ha pengar. De kan få pengar under spelets gång genom att sälja ädelstenar de hittar, men kan även förlora pengar. I värsta fall stöter spelaren på en rövare som tar alla ens pengar.

Spelet går snabbt att lära sig och är riktigt kul för hela familjen. Det finns goda skäl till att spelet varit en klassiker som funnits i svenska hushåll i många decennier. Spelet är både spännande och innehåller en hel del lärande såsom: enklare läsning, räkna pengar och lite geografi och kuriosa.

Ingen spelsamling är komplett utan ett exemplar av Den försvunna diamanten, så är det bara!


Monopol och Monopol Junior

Monopol Original Brädspel för barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):8 år
Antal spelare:2 – 8

Givetvis måste vi även ta med klassiska Monopol och Monopol Junior. Det gamla hederliga monopolspelet behöver förmodligen ingen längre presentation. Du köper upp tomter och fastigheter med mera, och försöker bygga upp en så stor förmögenhet som möjligt under spelets gång. En kamp om ägandet på spelplanen, som älskas av spelare från hela världen.

Monopol Junior Brädspel för barn
Ålder (från):5 år
Antal spelare:2 – 4

Monopol Junior är en variant anpassad för de yngre barnen. Här är spelpjäserna söta varianter av de klassiska pjäserna från originalet. Fastigheterna som barnen köper är barnfavoriter såsom godisbutiker, tv-spelshallar och djuraffärer.

Reglerna och systemet för pengar är förenklade så att barn snabbt ska kunna lära sig spela. De använder bara 1-dollarssedlar, vilket gör betalningen enkel att räkna.

Spelet är precis lika kul och engagerande som klassikern, men en perfekt start för barnen som ännu inte bemästrat matematik och strategiskt tänkande fullt ut. Monopol Junior är en rolig barnvänlig twist på ett klassiskt sällskapsspel för hela familjen helt enkelt!


UNO klassiskt kortspel för barn och spelglada familjer

UNO Sällskapsspel kortspel för barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):7 år
Antal spelare:2 – 10

Historien för spelet UNO sträcker sig ända tillbaka till 1971 då det utvecklades av Merle Robbins i USA. Spelidén är enkel och med hjälp av de tydliga korten i fyra olika färger blir det väldigt tydligt och går snabbt att lära sig.

Spelet går ut på att bli av med sina kort på handen så snabbt som möjligt, medan övriga spelare sitter kvar med sina. Till sin hjälp har man olika specialkort som kan användas strategiskt för att förstöra för motspelarna och gynna sig själv.

Det finns lite speciella regler som utmärker detta kortspel, till exempel att den spelare som bara har ett kort kvar måste utropa ”UNO!”. Glöms detta bort straffas spelaren genom att hen måste ta upp två kort.

UNO är ett givet spel att ha med sig på resor, eller spela sena kvällar på skolloven, med familjen eller tillsammans med kompisar. En given klassiker att ha i hemmet!

Spelet UNO har även släppts i en mängd olika varianter som kan vara en kul touch för den som vill prova något nytt.


Tjuv och polis

Tjuv och Polis Brädspel för barn

Kolla priset hos:

Ålder (från):7 år
Antal spelare:2 – 6

Spelet som både är en vanlig skolgårdslek och ett av de mest klassiska svenska brädspelen någonsin. Spelidén är enkel men bjuder in till mycket nöje. Antingen spelar du som tjuv eller som polis. Tjuvarnas uppgift är att råna banker och postkontor runt om i staden. Poliserna ska givetvis jaga rätt på tjuvarna och kan på så vis få en belöning. Den som i slutändan fått mest pengar vinner.

Spelplanen är en tjusigt illustrerad stad och spelpjäserna är härliga seriefigurs-liknande banditer och poliser. Det är ett mysigt brädspel med en öppen miljö. Lätt att lära sig och går snabbt att komma igång med. Tjuv och polis är helt klart en given klassiker.

Spelet finns även som juniorvarianten Lilla Tjuv & Polis, anpassad för lite mindre barn från cirka 4 år.

Lilla Tjuv och Polis Brädspel för barn
Ålder (från):4 år
Antal spelare:2 – 4

Kalaha – Bästa sällskapsspel för två spelare

Kalaha sällskapsspel för barn från Alga med stenar

Kolla priset hos:

Ålder (från):6 år
Antal spelare:2

Spelet är mest känt som Kalaha här i Sverige, men utomlands kallas det ibland även för Mancala eller Kalah. Det är ett spel för två personer som är enkelt att lära sig, men väldigt svårt att bemästra. Det sägs att spelets rötter kan spåras till Afrika omkring 500–700 år före vår tidräkning. Ett klassiskt brädspel i ordets rätta bemärkelse alltså.

Spelet består av ett bräde med sex hål längs varje långsida och två större hål, spelarens ”bo” längs kortsidorna. Spelarna turas om att välja ett hål och förflytta alla kulor därifrån, genom att släppa en i varje hål längs vägen runt. Målet är att få så många kulor som möjligt till sitt ”bo”.

Kalaha Trä med glaskulor Tactic

En spelomgång är ganska kort och kräver inte särskilt mycket förberedelser. Perfekt att plocka fram för ett snabbt spel när andan faller på.

Kalaha kanske inte riktigt nått samma fina status som till exempel schack eller backgammon, men det är definitivt en klassiker av rang. Barn brukar uppskatta detta spel och vi tycker helt klart att ett Kalaha-bräde hör hemma i spellådan!

Kalaha svart sällskapsspel för barn från Alga med stenar

Råttfällan

Råttfällan Barnspel Sällskapsspel Alga

Kolla priset hos:

Ålder (från):5 år
Antal spelare:1 – 6

En riktig klassiker som spelats av barn i många årtionden. Råttfällan går ut på att plocka ut runda färgade spelpjäser ur en ”fälla”, utan att den rör sig och dras ihop. Det gäller att välja rätt pjäs som ligger löst, annars sitter du i knipan!

Det är ett väldigt enkelt spel att förstå och även små barn har mycket roligt med detta. Det är som en lite mer påkostad variant av plockepinn skulle man kunna säga.

Olika pjäser ger olika poäng och råkar fällan dras ihop kan man få avdrag. Den som fått mest poäng när spelet är slut vinner helt enkelt.

Vill du ha en klassiker med ett enkelt upplägg som alla kan spela är Råttfällan ett enkelt val. Ett actionfyllt sällskapsspel med lite hands on spelande, när ni inte har lust med tärningar och pjäser. Riktigt kul och värt ett försök!

Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden just nu!