Bästa resevagnen 2024: Bäst i test barnvagn för resor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barnvagnen är småbarnsförälderns bästa vän. Barnet kan sitta eller ligga och har även möjlighet att få en liten vila om tröttheten slår till. Många vanliga vagnar är alldeles för stora och otympliga att ha med sig på resa och då är det bekvämt att ha någon mindre vagn just för reseändamålet. Här utser vi bästa resevagnen!

Sött barn i resevagn.

Vilken resevagn är bäst i test?

En av våra absoluta favoriter är Joolz Aer. Den är stadig och bekväm, men samtidigt lätt att fälla ihop och bära med sig.

Joolz Aer resevagn en mycket fin modell.

En annan toppenkandidat är Babyzen YOYO2. Det är en supersmidig vagn som kan fällas ihop och bäras över axeln eller förvaras på liten yta mycket smidigt.

Elegant resevagn från Babyzen.

Vill du ha ett billigare alternativ rekommenderar vi att du kollar in utbudet från Beemoo. De har många bra resesulkys, till exempel deras Easy Fly-modeller som är både praktiska och prisvärda!

Beemoo Easy Fly Sulky Resevagn

Recensioner och genomgång av alla resevagnar vi tittat på

Här kommer en lite närmare titt på 9 olika resevagnar. Se även våra tips på barnvagnskuddar, ett smart hjälpmedel som ger stöd när små barn sitter upp i vagnen.

Joolz Aer

Joolz Aer resevagn en mycket fin modell.

Kolla priset hos:

Joolz är ett nederländskt företag som utvecklar och designar barnvagnar. De har höga krav på ergonomi och design och har snabbt vuxit och blivit ett väldigt populärt varumärke i flera länder. De har kontor i Amsterdam, New York och Hong Kong. En sak vi uppskattar är att företaget är väldigt medvetet, och ansvarsfullt i hållbarhetsfrågor. Bland annat planterar de ett träd för varje vagn som säljs. Det trädet blir som en symbol för din familj och växer upp tillsammans med ditt barn.

Joolz Aer är en väldigt lätt vagn på bara 6 kilo med ett tillhörande axelband som gör det otroligt smidigt att bära den med sig. Den kan vikas ihop och fällas upp på bara några sekunder, vilket är idealiskt för en vagn du ska resa med.

Själva designen är otroligt väl genomtänkt och den är bekväm och väldigt rymlig att sitta i. Dessutom har den gott om utrymme för såväl leksaker som dina shoppingpåsar. I slutändan är detta mer än bara en vanlig resevagn. Det är en väldesignad lätthanterlig vagn som fungerar i de flesta miljöer. Undantaget är för grövre terräng. Ska du ut i skog och mark rekommenderas en vagn med kraftigare hjul.

Ryggstödet på vagnen kan justeras och fixeras i tre olika positioner. Upptill finns en sufflett som kan dras fram för att skydda mot solsken eller regnväder. Den är smart utrustad med delar av mesh-tyg som ger bra luftcirkulation, vilket gör vagnen skön att vistas i även under varma sommardagar.

Joolz resevagn är säker och trygg att sitta i och barnet kan spännas fast i en fem-punktssele. Av alla vagnar för resa som vi tittat på, är detta den absoluta favoriten. Det enda negativa är såklart prislappen.

Behöver du en vagn som är smidig både för längre resor, men även de dagliga turerna till staden och så vidare, är Joolz Aer en riktig guldklimp att kolla in!


Babyzen YOYO2

Elegant resevagn från Babyzen.

Kolla priset hos:

Babyzen är ett franskt kvalitetsmärke som tillverkar barnvagnar och smarta tillbehör. De gör moderna snygga produkter som är otroligt funktionella och smidiga att ha med sig.

YOYO2 är den nya uppgraderade versionen av deras tidigare, mycket populära, YOYO+. Den här vagnen är perfekt när du är i farten, då den kan fällas ihop och och fällas upp på bara några sekunder. Den går dessutom utmärkt att bära över axeln, vilket underlättar transporten enormt. Du kan ta barnet i ena armen och vagnen på ryggen samtidigt!

Uppgraderingen från deras tidigare modell består bland annat av:

  • Bättre komfort
  • Starkare ram
  • Fjädring på varje hjul

Vagnen väger bara strax över 6 kilo och är otrolig enkel att bära med sig. Den har ett bekvämt handtag i konstläder och kommer i en många olika färger du kan välja mellan.

En fantastisk grej med Babyzen YOYO2 är att det finns massor av fina tillbehör du kan köpa till, efter smak och behov. Alltifrån matchande åkpåsar, till paraplyer, men även bilstol och bilstolsadapter finns att tillgå.

Babyzen YOYO2 är en modern och läcker resevagn som är perfekt för det dagliga livet i stadsmiljö och på gångvägar. Lätt att resa med, förpacka och förvara. Den får en stark rekommendation från oss, om du vill ha en originell, snygg och funktionell resevagn!


Beemoo Easy Fly Sulky

Beemoo Easy Fly Sulky Resevagn

Kolla priset hos:

Märket Beemoo är nätbutiken Jollyrooms egna. De har utvecklat en linje lite billigare men ändå väldigt välfungerande och populära modeller av olika typer av praktiska produkter. Denna resevagn är en sådan, väldigt prisvärd barnvagn som är lätt och smidig att ha med sig.

Flera av deras modeller väger bara strax över 5 kilo vilket gör den väldigt lätt att snabbt bära och förvara där den får plats. Det är enkelt att fälla ihop den och väl hopfälld tar den inte alls upp särskilt mycket plats.

Några av deras främsta sorter anpassade för resor är:

  • Beemoo Easy Fly 2 Sulky
  • Beemoo Easy Fly Lux 2 Sulky
  • Beemoo Easy Fly+ Sulky

De här vagnarna är ofta godkända att bära med på flygplanet som handbagage, men det bör du säkerställa med flygbolaget om du är osäker, eftersom det kan variera mellan de olika bolagen.

Trots den lätta vikten är det en stadiga vagnar med dubbla hjuluppsättningar både där fram och bak. De främre hjulen är svängbara vilket gör det lätt att styra vagnen även på trängre ytor.

Vagnen klarar en vikt på upp till 15 kilo och rekommenderas användas från cirka 6 månader upp till ungefär 3 års ålder. Tack vare det förmånliga priset och den smidiga och lätthanterliga vikten på den här vagnen kan vi varmt rekommendera Beemoo resevagnar om du är ute efter en billig och prisvärd resvagn, kanske som komplement till en ännu mer bekväm vardagsvagn.


Baby Jogger City Mini Zip

Baby Jogger är ett bra märke på resevagnar.

Kolla priset hos:

Företaget Baby Jogger är grundat i USA men har en skandinaviskt avdelning som sköter om varumärket här i Sverige. De designar och tillverkar barnvagnar, cykelvagnar och tillbehör till denna typ av produkter.

City Mini Zip är en av deras minsta vagnar, perfekt för resor när du behöver en smidig och behändig vagn att bära med dig. Den har en unik funktion som gör att du viker ihop den både på längden och på bredden! Det gör att när den väl fällts ihop är den bara en åttondel så stor som den är när den är uppfälld! Otroligt praktiskt när du ska resa och behöver förvara den på liten yta.

Vagnen är något tyngre än många av de andra resevagnarna vi rekommenderar, den väger 7,3 kilo. Den är dock fortfarande lätt att bära, förflytta och förvara. Dessutom har den en kapacitet på över 30 kilo, vilket slår de flesta andra lätta barnvagnar!

Det går justera och anpassa många delar av vagnen, såsom fotstödet, ryggstödet och suffletten. Det är en mycket praktisk och rymlig vagn som de allra flesta barn sitter mycket bekvämt i. Den är dessutom trygg och har en smart 5-punktssele att spänna fast barnet med.

Som de flesta andra resevagnar är detta inte en vagn för skog, terräng eller löpning. Den är däremot alldeles ypperlig för promenader, stadsmiljöer och alla former av resor! Vi gillar Baby Jogger City Mini Zip enormt och kan varmt rekommendera den som resevagn.


Elodie Mondo

Fin design på Elodie Mondo resevagn.

Kolla priset hos:

Den här vagnen kommer från det svenska varumärket Elodie Details. De började som ett litet designerföretag med vackra och användbara babyprodukter, och har nu vuxit till att sälja sina produkter i 45 länder runt om i världen. De är kända för sin fina design och genomgående höga kvalité.

Det är en lättviktsvagn på 6,7 kilo och den kan smidigt vikas ihop och bli väldigt kompakt och lätt att hantera. Trots detta är den väldigt hållbar och stabil. Det känns stadigt och tryggt att använda vagnen på de flesta vanliga underlag.

En väldigt behändig sak med Elodie Mondo är att det är enkelt att styra den även med en hand. Hjulen är smidig och tysta och rullar väldigt enkelt och barnet får en mycket bekväm åktur i vagnen.

Den här resevagnen är godkänt som handbagage av de flesta flygbolag. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att reglerna kring detta skiljer sig hos olika bolag och den kan hända att den behöver skickas som specialgods eller packas ner i bagaget. Detta brukar dock inte innebära några större problem för de flesta.

Vagnen kommer utrustad med ett stort sufflett som skyddar barnet mot sol eller regn och kan göra det mysigt vid en vilostund i vagnen. Elodie har även en mängd extraprodukter anpassade att passa ihop, till exempel bilstol och adapter så att du kan lyfta babyn ur bilen, direkt till vagnen.

Kort och gott är Elodie Mondo en oerhört tjusig vagn, med fantastisk bekvämlighet och enkel styrning. Mer än bara en resevagn – Elodie Mondo passar de flesta alldagliga utflykter!


Hauck Swift Plus

Hauck Swift Plus är en fin sulky för resande.

Kolla priset hos:

Det tyska företaget Hauck har lång erfarenhet att tillverka trygga babyprodukter. Swift Plus är deras minsta vagn. Det är en mycket liten och nätt vagn på under 7 kilo, som är mycket smidig att vika ihop för att snabbt förvara eller stoppa in i ett bagageutrymme. När den är hopfälld kan du enkelt bära den över axeln med en smart axelrem som följer med.

Trots att vagnen är så lätt är den stadig och ramen är gjord i aluminium. Barnet sitter tryggt i vagnen, fastspänd med ett fem-punktsbälte. Sufflett för effektivt solskydd och förvaringsyta under vagnen, är några andra bekvämligheter som ingår i denna mycket praktiska resevagn.

Hjulen har fjädring, vilket gör åkturen behaglig för barnet oavsett om det är lite guppigt på vägen. Framhjulen går att låsa om du vill fixera dem när du går längre raksträckor.

Det som verkligen sticker ut när det gäller Hauck Swift är det överkomliga priset, tillsammans med den höga kvalitén. Det känns som en dyr och påkostad vagn trots att den är hyfsat billig. Det som är lite synd är att den bara klarar en vikt upp till 15 kilo, men det täcker trots allt den större delen av småbarnsåren.

Vi gillar Hauck Swift resevagn och ser den som ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en lite mer ordentlig vagn även på resan, utan att betala för mycket!


Hauck Paraplysulky Tango

Billig men bra paraplysulky från Hauck.

Kolla priset hos:

Den här paraplyvagnen är lite mer påkostad än Carenas variant, men är även den hyfsat billig. På denna kan du enkelt justera ryggstödet till komplett liggläge, vilket ger möjlighet till välbehövlig vila. Det går faktiskt att fälla ned ryggstödet med bara ena handen, vilket är väldigt praktiskt när du är i farten med övrigt bagage.

Den kommer med bra praktiska tillbehör, som sufflett med ficka för enkel förvaring och mugghållare på vagnen.

Ett minus med denna vagn är vikten, den ligger på stadiga 8,25 kilo vilket är något i överkant för en simpel resevagn kan tyckas. Samtidigt är den fortfarande lätthanterlig och kan enkelt fällas ihop och stuvas in i ett bagageutrymme.

Allt som allt är detta ett bra alternativ för en simpel resevagn med lite extra tillbehör och bekvämlighet. Hauck Tango Sulky är fullt duglig även för lite längre semestrar, men kanske inte att ha som er huvudsakliga vagn på hemmaplan.


Axkid Life Sulky

Trygg och säker resevagn från Axkid.

Produkten har tyvärr utgått ur sortimentet

Företaget Axkid grundades i Sverige. Deras huvudsakliga produkter är bilstolar och deras produkter är kända för den goda säkerheten. De lägger stora resurser på att designa sina produkter för att göra livet i trafiken tryggare för barn och barnfamiljer.

Resevagnen Axkid Life är en liten och smidig sulkyvagn som lätt kan fällas ihop och dras ut. Den väger 6,5 kilo och är väldigt behändig att ha att göra med. Dessutom kan du enkelt bära den över axeln med hjälp av den medföljande axelremmen.

Vagnen är bekväm med fjädring på alla hjulen. Ryggstödet kan justeras och placeras steglöst, från sittande till fullt liggande position. När barnet är i liggande läge finns ett särskild skydd som placeras under huvudet för bekvämlighet och säkerhet.

Axkid Life har en bra sufflett som enkelt fälls ned och skyddar mot väder och vind. Allt som allt är detta en oerhört prisvärd vagn, med mycket hög kvalité för det förhållandevis låga priset. En vagn som fungerar utmärkt som vardagsvagn, såväl som resevagn. Riktigt bra alternativ i medium-prisklassen!


Carena Kobbe Trend

Produkten har utgått

Varumärket Carena gör prisvärda kvalitetsprodukter för bebisar och småbarn. De lyckas kombinera estetik och praktisk funktion på ett naturligt sätt och deras produkter är väldigt ofta mycket prisvärda.

Carena Kobbe Trend är en simpel resevagn som är väldigt lätt på bara 6,9 kilo. Den är stabil när barnet sitter i, men kan snabbt fällas ihop med en hand, och bli platt för enkel förvaring. Den har punkteringsfria hjul både bak- och framtill för god balans och stabilitet.

De främre hjulen är så kallade ”swivel-hjul” som kan svängas 360 grader, vilket gör det lätt att svänga runt och hantera vagnen i till exempel butiker och små utrymmen.

Vill du ha en enkel vagn som är enkel att ta med på resa, utan att spendera mer än nödvändigt, är Carena Kobbe Trend budgetvagnen för dig!


Vanliga frågor om resevagnar

Här kommer några vanliga frågor som konsumenter brukar ha när de ska köpa en resevagn online.

Vad är en resevagn?

En resevagn är en barnvagn som är lättare, tar mindre plats och är lätt att vika ihop och bära med sig. Den är betydligt smidigare än en vanlig stor barnvagn. Ofta får man då ge upp lite i till exempel stabilitet då hjulen tenderar att vara mindre och chassit lite lättare. En resevagn är till exempel oftast inte så väl lämpad för att använda i terräng och på tuffare underlag.

Ibland används namnet sulky synonymt med resevagn, då dessa vagnar är av den lättare typen. Ytterligare en benämning som förekommer är paraplysulky – dessa är minst och kan fällas ihop enkelt, likt ett paraply.

Om du tänker resa med småbarn som ofta sitter i vagn, är det starkt rekommenderat att skaffa en resevagn!

Vad är skillnaden på en resevagn och andra barnvagnar?

En resevagn är oftast lite simplare. De är oftast betydligt lättare och ska gå att fälla ihop för att få plats i till exempel bagageutrymmen och dylikt. Vissa resevagnar är rejäla sulkys som passar bra för vardagligt bruk på vanliga trottoarer och liknande, medan andra är väldigt enkla och oftast bara används just vid resor för att de är enkla att ta med sig.

Andra vanliga barnvagnar är till exempel duovagnar, som är lite större, stadigare och har både ligg- och sittdel.

Resevagn och sulky – är det samma sak?

Ja. Ofta kallas en resevagn även för en sulky. Det är en simplifierad form av sittvagn. En ännu mer simpel variant är paraplysulkyn. En sådan kan lätt fällas ihop och är väldigt smidig att ha med på resan om man bara vill ha den allra mest basala typen av vagn.

Vad kostar en resevagn ungefär?

Det finns många olika modeller. De enklaste kostar runt 300-400 kronor med de dyrare kan kosta upp emot 4 000 kronor. De enkla är oftast ganska provisoriska varianter som du kanske har med dig och använder någon gång om året. De lite dyrare fungerar oftast utmärkt som din dagliga vagn oavsett var du ska, förutom till exempel terräng och skog, eller under löpning och sportande.

Hur många kg klarar en resevagn?

De flesta modellerna klarar upp till 15 kg. Vissa modeller klarar upp till 20 och några få tar nästan upp till 30 kg. Kolla specifikationerna för just den modell du är ute efter för att vara säker.

För vilken ålder passar en resevagn?

En resevagn passar oftast från att barnen kan sitta upp, omkring 6 månader. Sedan brukar de kunna åka till ungefär 3 års ålder, ibland lite mer beroende på vagnens kapacitet.

Behöver man ha en resevagn?

Det är sällan fråga om att man behöver varken den ena eller den andra produkten för barn. Men det är väldigt skönt att kunna sätta ner barnen tryggt under resan. Småbarn behöver vila och blir ofta trötta, då är det guld värt att ha med sig en plats där de kan sitta och vila när det behövs.

Vi har erfarenhet av många resor, både hemma i Sverige och utomlands, där vi är väldigt glada att vi haft med oss resevagn när barnen var små. För att barnet ska sova gott på resan kan det även vara värt att kolla in en resesäng.