Bästa potta 2024: Bäst i test för tidig toaträning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är en god idé att tidigt införskaffa en bra potta. På så vis kan barnet snabbt börja träna själv och vänja sig vid att gå när behovet faller på. Det finns en hel del olika sorter på marknaden, med olika stil och funktion. Vi har sett det mesta och tittat närmare på många olika pottor, för att här kunna utse bästa pottan just nu!

Litet barn på en potta med en nalle bredvid sig på en annnan potta

Vilken potta blev bäst i test?

Bäst i test blev BabyBjörn Pottstol. Det är en genomtänkt, robust och säker produkt som är lätt för barnet själv att använda.

BabyBjorn Pottstol Potta

Vi gillade även Dolu Lära-Gå-På-Pottan som en prisvärd potta, tänkt att efterlikna en riktig toalett.

Dolu Lära-Gå-På-Pottan

Slutligen uppskattar vi paketlösningen Beemoo Care Anti-Slip Potta, Toasits och Pall. Det är ett otroligt prisvärt paket med allt du behöver från första pottbesöket till att träna på att använda toaletten.

Beemoo Care Anti-Slip Potta Toasits och Pall

Många fler pottor hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra tips på toalettsitsar för barn, perfekt komplement för att påbörja övergången från potta till riktig toalett!

Recensioner och detaljer kring alla 10 pottor

Här kommer lite mer ingående information om alla 10 pottor vi tittat närmare på.

BabyBjörn Pottstol

BabyBjorn Pottstol Potta

Kolla priset hos:

Den här pottan har en högre rygg och är som namnet antyder, mer som en stol. Det gör pottan välkomnande att sitta på även längre stunder. Många barn känner sig tryggare och uppskattar känslan av att pottstolen liknar en riktig toalett precis som vuxna använder.

BabyBjörn pottstol står väldigt stadigt på golvet och barnet sitter tryggt. Det finns båda ryggstöd och stöd för armarna. Pottstolen är dessutom något högre än de flesta andra pottor, vilket gör det enkelt för barnet att ställa sig upp, eller sätta sig ner på egen hand.

En detalj som vi verkligen uppskattar på denna pottstol är att den är otroligt enkel att tvätta ur. Du plockar snabbt ur den inre pottan och kan skölja ur, eller torka av. Det går även att köpa en ny innerpotta om den gamla skulle vara sliten, till exempel om pottan ska ärvas av syskon i framtiden.

En viktig egenskap som vi känner stor trygghet hos BabyBjörn med, är att deras produkter genomgår rigorösa tester när det gäller plastmaterialen de använder. Deras pottor uppfyller alla de säkerhetskrav som finns för plastprodukter för barn både i USA och inom EU.

BabyBjörns pottor tillverkas i Sverige och är välkända och omtyckta både i Norden och på flera andra håll i världen. De är hållbara och en pottstol håller sannolikt för flera barn innan den behöver kasseras.

Om du vill ha en lite större, mycket stadig potta så är BabyBjörn Pottstol vår klara favorit. Det är en kvalitetsprodukt, till ett fullt rimligt pris.


Ska man köpa BabyBjörn Pottstol eller deras Smart Potta?

BabyBjörn Pottstol är en bättre produkt enligt oss. Den är bättre för potträning, den är enklare att använda och stadigare. Hos BabyBjörn kan du dessutom köpa pottstolen i ett så kallat potträningskit. Då får du med en pottstol, en barnpall och en toalettsits. Det är ett riktigt bra paket som ger dig allt du behöver för träning och övergång till riktiga toaletten.

Däremot kan BabyBjörn Smart Potta vara bättre om du vill ha en lite mindre, lättare och smidigare potta. Den kan lättare tas med på resa, och är dessutom billigare. Så även denna har sina fördelar, men vår rekommendation överlag är att satsa på pottstolen om du bara ska ha den i hemmet.

BabyBjörn Smart Potta

BabyBjorn Smart Potta

Kolla priset hos:

Denna potta är snarlik pottstolen vi rekommenderade ovan. Skillnaden här är att BabyBjörn Smart Potta är lite lägre och inte har något ryggstöd. Den har samma enkla rengöring, där du lyfter ur innerpottan och sköljer ur och torkar av. Även på den här pottan kan du byta ut innerpottan om det skulle behövas genom åren.

Vi rekommenderar även denna potta som ett riktigt bra alternativ. Fördelarna med BabyBjörn Smart Potta är att den dels ligger lite lägre i pris, dels är både lättare och tar mindre plats. Särskilt om du kommer att behöva få med dig pottan i en resväska till exempel, är detta ett stort plus.

I övrigt har den samma kvalitéer som BabyBjörn generellt är bra på. Pottan är säker, både ergonomiskt och vad gäller barnvänligt giftfria plaster.

Vi tror att du kommer att bli nöjd oavsett vilken av BabyBjörns pottor du väljer. Det är hur som helst ingen tvekan om att vi kan rekommendera även BabyBjörn Smart Potta.


Dolu Lära-Gå-På-Pottan

Dolu Lära-Gå-På-Pottan

Kolla priset hos:

Den här pottan är designad att likna en riktig toalett, i syfte att göra övergången lättare för barnet. Den har till och med en spolknapp som ger ljudeffekter ifrån sig, för en komplett toalettupplevelse.

Dolu Lära-Gå-På-Pottan är ganska liten och mäter 38 centimeter på höjden. Det gör den perfekt för små barn. Tillverkaren rekommenderar den från cirka 18 månader, men vi har erfarenhet av att använda den redan från cirka 1 års ålder, upp till ungefär 2,5 år.

Det är svårt att säga om en sådan här potta gör övergången till vanlig toalett enklare eller ej, det är sannolikt inte något som har forskats på heller. Men oavsett vilket, gillar vi definitivt den här pottan och det är uppenbart att små barn brukar uppskatta den också. Det ger en känsla av självständighet tidigt och det är en fin tanke att barnen får möjlighet att göra likadant som mamma och pappa.

För ljudeffekterna krävs 3 L44 batterier, som även ingår när du köper pottan. Själva pottdelen går att plocka ur, vilket är praktiskt och gör det enkelt att tömma och rengöra den.

Att ha en potta med specialdesign är inte alltid ett plus och ibland kan vi tycka att tillverkarna krånglar till det onödigt mycket. Men när det gäller DOLU-Lära-Gå-På-Pottan måste vi ändå säga att vi är riktigt nöjda. Det är en prisvärd produkt, den fyller sin funktion, den är rolig och samtidigt väldigt praktisk. Om du vill introducera barnen till en ”toalettliknande” upplevelse, är det här ett riktigt kul alternativ.


BabyDan Potta med ljud

BabyDan Potta med ljud

Kolla priset hos:

Här är ännu en variant som är tänkt att efterlikna en riktig toalettstol. BabyDans potta ger också ifrån sig ett spolljud och ger barnet upplevelsen av en riktig toalett. BabyDan är ett danskt företag som varit med i många årtionden och säljer säkra och noga testade produkter för barn, runt om i hela världen.

BabyDan potta med ljud är väldigt lik Dolus toalettliknande potta. Den har ungefär samma mått och mäter 36,5 centimeter på höjden. Det är även här enkelt att plocka ur, tömma och rengöra pottinsatsen. Det som drar ner betyget för vår del här, är helt enkelt priset. Det är snarlika produkter och vi kan inte se några direkta fördelar med just BabyDan, samtidigt som priset är något högre. BabyDans potta kräver 2 st. AAA-batterier, som tyvärr inte ingår när du köper pottan. Även detta är ett stort minus för oss.

Varumärket BabyDan är dock mer välkänt och vi har stort förtroende för deras produkter. Bland annat är de väldigt noga med att informera om sina tester och sina höga krav när det gäller giftiga plaster med mera. Det är något vi definitivt uppskattar, som BabyDan förtjänar en eloge för.

Allt som allt är detta en bra produkt, men priset och det faktum att du själv måste köpa batterier, drar tyvärr ner betyget. Vi hade hellre valt Dolu alla dagar i veckan, men i slutändan tror vi att du kommer bli nöjd med vilken du än väljer. BabyDan Potta med ljud är bra, men inte vår främsta rekommendation.


OkBaby Pasha

OKBaby Pasha Potta

Kolla priset hos:

En väldigt prisvärd, hyfsat simpel potta med hög rygg som är utmärkt att sitta och påbörja sin potträning på.

OkBaby Pasha mäter 33,5 x 36,5 x 31 centimeter. Den är enkel att rengöra då du snabbt kan plocka bort innerpottan. På framsidan finns ett stänkskydd som minskar risken för att något skulle hamna utanför.

Varumärket OkBaby kommer från Italien där alla deras produkter tillverkas. De följer europeisk säkerhetsstandard och håller hög standard på sina produkter och material. OkBaby har blivit ett väldigt populärt märke runt om i hela Europa eftersom de håller en god kvalité och samtidigt lyckas hålla priserna låga.

Den här pottan är väldigt behändig då dess slimmade design längst fram gör det lätt för barnet att själv sätta sig ner och ställa sig upp.

Enligt oss är OkBaby förmodligen det bästa budgetvalet då tillverkarna har gjort ett bra jobb med att kombinera kvalitet med prisvärdhet. Pottan finns i flera fina färgalternativ och är en riktigt bra potta att börja träna med.

Vill du ha en lite billigare potta, som uppfyller de flesta tänkbara krav du kan ha, är OkBaby Pasha ett klockrent alternativ!


Liewood Jonatan Potta

Liewood Jonatan Potta

Kolla priset hos:

Stilren och unik potta från härliga Liewood. Den är tillverkad till viss del av majspulver, vilket är ett trevligt försök att använda mindre plast och mer naturliga material.

Liewood är duktiga på design och denna potta sticker ut. Den är enfärgad och avskalad, men har en sorts abstrakt form av en björn eller liknande med små öron längst fram. Vi gillar det och uppskattar även att den finns i flera olika härliga färgtoner. Vår erfarenhet är att pottor med för mycket krusiduller och lekfulla inslag ofta blir mindre praktiska. Men här har tillverkarna lyckats få till en precis lagom lekfullhet utan att det blir i vägen för själva funktionen.

Med det sagt så är pottan ganska simpel och dessutom rätt så liten. Den mäter endast 21 centimeter på höjden, vilket gör att den passar bäst för riktigt små barn. Dessutom är priset något i överkant tycker vi, med tanke på att det i slutändan är en ganska basic produkt som bara används under en kortare tid i livet.

Om du gillar designen och tycker att just den här sorten skulle passar perfekt i ditt badrum så är det en bra potta. Den är väldigt lätt i vikt och kommer helt utan löstagbara delar. Liewood Jonatan potta är ett snyggt, praktiskt och väldesignat alternativ, även om priset kanske är lite onödigt högt i slutändan.


Bumbo Step ‘n Potty

Bumbo Step N Potty

Kolla priset hos:

Den här pottan har lite olika namn hos svenska återförsäljare, men tillverkarna själv kallar den för Step ‘n Potty, 3 in 1 potty-training solution. Anledningen till att den kallas för 3-in-1 är för att den kan användas till tre olika saker:

  • Potta
  • Träningssits för toalett
  • Fotpall för att nå upp till toaletten

Det är som en helhetslösning för det lilla barnets pott- och toaletträning. Det gör den väldigt praktisk och kan användas från cirka 18 månader upp till ungefär 3 år.

Båda basen undertill och själva locket på Bumbos potta är tillverkad i anti-halkmaterial. Det gör att barnet sitter tryggt, och pottan håller sig på sin plats.

Rengöring och tömning är enkelt på Bumbo Step ‘n Potty, tack vare den löstagbara skålen. Tillverkarna tipsar även om att lägga lite toalettpapper i potten innan den använder den, vilket gör rengöringen ännu enklare.

En mycket bra egenskap med den här pottan är att den har en betydligt mjukare och varmare känsla att sitta på. Det är ingen hård och kall plastig känsla, utan istället ett ergonomiskt och inbjudande material som täcker sitsen. Det kan göra stor skillnad för barn som har svårt att känna sig bekväma med att börja använda potta på egen hand.

Vi gillar Bumbo Step ‘n Potty och ser den som ett fint alternativ för dig som vill ha en heltäckande toaträning för barnet. Priset är något högre än många andra varianter, men kompenseras av att den faktiskt är användbar längre än andra pottor. Den finns i flera olika färger, men tyvärr har många av nätbutikerna bara tagit in den grå modellen. Hur som helst ger vi Bumbo Step ‘n Potty en given rekommendation som ett riktigt bra alternativ!


Twistshake Potta

Twistshake Potta

Kolla priset hos:

En snygg och praktiskt utformad potta från det svenska varumärket Twistshake. Det som sticker ut med den här pottan är den runda slimmade designen som gör det extremt bekväm och lätt för barnet att själv sätta sig och ställa sig upp från pottan.

Undertill har pottan ett bra halkskydd som förhindrar den från att flyttas omkring när barnet ska sätta sig, eller använder pottan. Innerpottan är en separat del, vilket underlättar vid rengöring. På pottan finns ett högt och mycket funktionellt stänkskydd som ser till att du inte behöver rengöra mer, utöver själv pottskålen.

Twistshakes potta är tillverkad i PP och TPE som är både extremt hållbara material av kvalité, men dessutom givetvis barnvänliga och giftfria.

Överlag är denna potta ganska simpel, men den har det där lilla extra både i utseende och i det praktiska. Den har många genomtänkta element som gör den bekvämare och mer praktisk att använda än riktigt vanliga basic pottor. Vill du ha en kvalitetspotta som barnet kan använda och träna på, är Twistshake ett bra alternativ som vi helt klart är nöjda med.


Baninni Potta Whale

Baninni Potta Whale

Kolla priset hos:

Originell design och en riktigt söt potta i form av en snäll val. Bakdelen på valen fungerar som ryggstöd för barnet som sitter på pottan.

Vi gillar verkligen designen på den här pottan, då den är otroligt söt. Tyvärr lever den inte riktigt upp till våra förväntningar när det gäller dess funktion. Den är lite hög och för bred framtill, vilket gör det onödigt svårt för barnet att själv ta sig upp på potten. Designen är inte klockren ur ett ergonomiskt perspektiv.

Annars har pottan flera bra funktioner, bland annat den löstagbara inre delen som lätt tas ut och tvättas och töms. Dessutom har pottan ett lock som gör att den ser lite trevligare ut än en vanlig trist potta, när den inte används. På undersidan har den ett halkskydd som gör den trygg och säker att använda.

Vi vill gärna tycka om Baninni Potta Whale, men våra erfarenheter är tyvärr att den inte är så praktisk som många av de andra pottorna vi recenserat i den här artikeln. Självklart kan dina erfarenheter skilja sig från våra, men vi skulle inte rekommendera denna variant i första hand. Tummen upp för design, men mycket att önska för dess praktiska funktion helt enkelt.


Beemoo Care Anti-Slip Potta, Toasits och Pall

Beemoo Care Anti-Slip Potta Toasits och Pall

Kolla priset hos:

Här har vi ett otroligt prisvärt paket med tre användbara delar. Beemoo Care har ofta väldigt enkla och avskalade produkter men håller samtidigt riktigt hög kvalité. Det är sällan kunder blir besvikna med dessa produkter, utan du får ofta vad du förväntar dig hos Beemoo Care.

Trots det låga priset har den här pottan och tillbehören många bra funktioner som till exempel:

  • Anti-halkfunktion som håller pottan och toasitsen på plats
  • Stänkskydd som förhindrar spill
  • Ergonomiskt ryggstöd på pottan

Pottan passar utmärkt från cirka 1,5 år upp till 3 års ålder. Den väger inte mycket och är väldigt lätt att rengöra.

Pallen har halkskydd både under och på ovansidan för maximal säkerhet. Den är perfekt både för att hjälpa barnet att nå upp till toaletten, eller till exempel till handfatet för att tvätta händerna, borsta tänder och så vidare.

Toalettsitsen används för att lägga ovanpå den vanliga toaletten. Den har en yta som motverkar att den skulle glida omkring, vilket gör den trygg att sitta på. Det är en perfekt sits att börja använda omkring 2 års ålder, för att låta barnet träna övergången till riktig toalett.

Alla dessa delar går givetvis även att köpa separat, även om vi verkligen gillar att de finns som ett paket, eftersom det ger en komplett uppsättning av det som behövs för barnet som ska lära sig gå på potta och toalett själv.

Vi rekommenderar Beemoo Care pott-paket varmt, och tycker att det är det mest prisvärda valet av alla faktiskt. Skillnaden mot de lite finare produkterna såsom BabyBjörn, märks framför allt i plasten. Det är en lite hårdare, men mindre hållbar plast som används här. Men för de allra flesta kommer detta att räcka utmärkt för de pottbehov som finns för ett litet barn.


Vilken typ av potta ska man ha?

Det finns lite olika typer av pottor på marknaden. De vanliga är:

  • Enkla pottor som består av en enda del.
  • Pottor med en bas och en ”skål” som kan plockas bort. Ofta med högre kanter och ryggstöd.
  • Pottor som efterliknar riktiga toaletter.
  • Pottor med påkostad design, till exempel som djur eller andra figurer.

Enligt oss är de bästa sorterna de som har lite högre kant och ryggstöd, med en löstagbar innerpotta för enkel rengöring. Till exempel som BabyBjörn Pottstol, som är vår favorit överlag.

Simpla pottor fungerar också och räcker gott och väl för många. Annars är det väldigt populärt med pottor som är designade att efterlikna riktiga toaletter. Det finns ett flertal sådana modeller på marknaden. Den bästa och mest prisvärda vi har provat är Dolu Lära-Gå-På-Pottan.

Den enda typen av potta som vi inte brukar rekommendera är den som har alltför mycket ”roliga” detaljer, handtag, figurer eller saker som sticker ut. Ofta är dessa pottor bara opraktiska och svårare för barnet att använda. Håll det enkelt är vårt tips.


Du kanske även vill se våra tips på badbaljor för barn!