Bästa pipmuggen 2023: Träna barnens motorik och låt dem dricka själv

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En pipmugg är det perfekta redskapet när du vill hjälpa barnet att gå över från amningen eller nappflaskan, till att kunna börja dricka själv. Med en bra pipmugg kan barnet på ett tryggt sätt själv träna upp motoriken och reglera sitt drickande. I den här artikeln har vi tittat på 6 riktigt fina pipmuggar som går att köpa på nätet.

Barn med pipmugg sitter på barnmatstol.

Vilken pipmugg är bäst i test?

Våra favoriter av de modeller vi tittat närmare på var:

Everyday Baby Pipmugg – Premium-kvalité på material och design.

Everyday Baby pipmugg grå

Philips Avent Pipmugg – Simpel men hög kvalité och flexibel funktion.

Philips Avent Träningsmugg Pipmugg

Kolla priset hos:


Du kanske även vill se våra tips på några fina barnserviser, eller sektionstallrikar för barn!

Recensioner av 6 av de bästa pipmuggarna just nu

Här kommer korta recensioner av våra favoriter bland alla pipmuggar.

Everyday Baby Pipmugg

Everyday Baby pipmugg grå

Kolla priset hos:

Detta är en riktigt fin pipmugg med noga utvalda material som känns lyxig och påkostad. Det är en utmärkt träningsmugg som hjälper barnet att börja träna på att hålla i en mugg på egen hand.

Den här muggen är av glas, men är ändå hyfsat lätt. Glaset har även ett integrerat skydd i ett silikonmaterial så att ni inte riskerar att få glassplitter om muggen skulle falla riktigt olyckligt. Själva drickpipen är tillverkad i silikon av medicinsk klass, vilket gör den otroligt väl lämpad för kontakt med barn. Den har även en anti-kolik ventil som motverkar risken att barnet suger i sig luft och får ont i magen.

En mycket bra detalj med Everyday Baby pipmugg är att den är helt och hållet spillfri. Den smarta designen gör att ingenting läcker ur oavsett hur barnet än håller i den. Den har dessutom mycket smarta handtag som är lätta för barnet att greppa tag i oavsett hur små händerna är.

Everyday Baby pipmugg tål både mikrovågsugnen och diskning i maskin. Eftersom den är av glas kan den till och med kokas eller steriliseras via ångning om ni behöver vara extra noga med att undvika bakterier.

Detta är en premium-produkt och vill du ha en alldeles speciell mugg av högsta kvalité så är Everyday Baby Pipmugg det finaste valet du kan välja. Du känner direkt kvalitetsskillnaden när du håller den i din hand och detta är en produkt ni kommer att få användning under hela övergången från nappflaska till att dricka helt på egen hand.


Herobility Eco Pipmugg

Herobility Eco Pipmugg

Produkten har utgått

En miljövänlig och hållbart producerad mugg som till stor del är gjord av växtbaserat material. Muggen kommer med ett sugrör som fästs vid själva pipen så att det blir lätt för barnet att dricka oavsett vinkel. Detta går sedan att plocka bort när det är dags att träna på att använda pipmuggen som en riktig mugg. När barnet är redo kan du sedan plocka bort locket helt och använda den som ett praktiskt dryckesglas med handtag.

Herobilitys produkter är anpassade för att matcha varandra. Locket till pipmuggen passar även till Herobility Eco Dricksglas. Dessutom finns matchande matserviser med tallrik och bestick i matchande färger för ett komplett eko-vänligt måltidspaket till barnet.

Det material som Herobility använder för sin Eco-serie är baserat på majs och är ett biologiskt nedbrytbart alternativ till vanlig plast. Det är ett hälsosamt alternativ för både människa och miljö.

Eco pipmugg passar för alla barn från cirka 6 månader och kan sedan användas i flera år framåt. De tål att värmas försiktigt i mikrovågsugn och är allmänt tåliga. Framförallt så är de oerhört barnvänliga. De är lätta att greppa även med små händer och har en mjuk och behaglig yta.

Vill du ha en eko-vänlig, billig pippmugg som ni kan använda under en lång tid, är Herobility Eco Pipmugg ett fantastiskt bra val. De finns i flera fina färger och är bedårande vackra. Dessa kommer du inte att bli besviken på!


Philips Avent Träningsmugg

Philips Avent Träningsmugg Pipmugg

Kolla priset hos:

Detta är en väldigt flexibel pipmugg. Philips Avent har tillverkat sina flaskor och muggar så att du ska kunna växla mellan olika tillbehör, mellan alla olika muggar. Nappflaskor, lock och handtag kan skruvas loss och användas till alla deras produkter. Det är ett smart sätt att få extra värde för pengarna, särskilt om du redan har till exempel deras nappflaskor.

Denna mugg är designad att motverka kolik, tack vare specialdesignad ventil som leder bort luft när barnet suger på den. Därför är den bra lämpad som träningsmugg för små barn. Pipmuggen är bred och har stora handtag som är enkla att greppa. Den är mjuk i formerna runt om hela muggen och är helt ofarlig även för de minsta barnen.

En bra detalj med Philips Avents pipmugg är att det går att diska hela muggen, inklusive dinappen och locket i diskmaskin. Den är tålig och enkel att hålla ren.

Muggen är tillverkad i BPA-fri polypropen, som är en giftfri plasttyp. Flaskan är snygg och har perfekt form för det lilla barnet att hålla i. På utsidan finns ett praktiskt millilitermått som gör det enkelt att mata med rätt mängd välling eller ersättning.

Vi uppskattar Philip Avent Träningsmugg och har väldigt goda erfarenheter av varumärket överlag. Deras babyprodukter håller extremt hög kvalité och får genomgående positiva recensioner på nätet. Vill du ha en stabil pipmugg för barnet att träna med, är detta ett val av hög kvalité.


Twistshake Mini Cup Pipmugg

Twistshake Pipmugg Mini Cup

Kolla priset hos:

Den här pipmuggen sticker ut lite från mängden och har en unik design med speciella funktioner. Det är en utmärkt träningsmugg för barn från ungefär 4 månader och uppåt. Den kommer i många olika häftiga pastellfärger som garanterat fångar barnets uppmärksamhet.

Twistshake är kända för sina unika babyprodukter och de är tillverkade av noga utvalda material helt fria från gifter såsom BPA-, BPF eller BPS. De använder ett högkvalitativa skonsamma plaster som både är giftfria och ergonomiskt greppvänliga.

Själva pipen är smart och spillfri så även när barnet leker med flaskan är chansen för spill minimal. Muggen har långa handtag som ger barnet ett bra grepp och underlättar när de tränar på att dricka helt själva, även de riktigt små barnen. På den övre delen av muggen sitter en tätande silikondel som motverkar att det skulle läcka ur eller spillas ur muggen.

En kul detalj med Twistshake Mini Cup är att den kommer med en fruktmixer. Med den kan du slänga i lite frukt eller bär av de smaker som barnet gillar. När ni sedan skakar på flaskan blir vattnet lätt smaksatt och barnet får själv prova sig fram med goda naturliga milda fruktsmaker.

Allt som allt är Twistshake Mini Cup Pipmugg en riktigt trevlig, väldesignad och innovativ produkt som är säker och lätt att använda. Vill du ha en bra träningsmugg som barnet tryggt kan prova sig fram med är detta ett riktigt fint val.


NUK Drickpipsflaska Evolution Trainer

NUK Evolution Trainer Pipmugg

Kolla priset hos:

Den här gulliga pipmuggen från NUK är både rymlig, säker och lätt att rengöra. Den har en mjuk och skonsam pip i TPE-material som är säker för tänder och känsla barnamunnar. De finns i flera söta färger och är båda praktiska och riktigt tjusiga.

Tack vare en särskild luftventil kan barnet dricka oavbrutet vilket underlättar för det lilla barnet som behöver tänka på att både hålla och dricka samtidigt. Muggen har stora praktiska handtag som är ergonomiskt utformade och perfekta för de små händerna som försöker hålla den stadigt.

Ett stort plus för NUK:s pipmugg är att den är enkel att rengöra och tål maskindisk. Du kan lätt separera de olika delarna för att komma åt att få den ordentligt ren. Givetvis är pipmuggen helt giftfri och fri från BPA eller andra skadliga kemikalier. Den är tillverkad i en skonsamt och hållbart polypropen-plast.

Den här muggen rymmer hela 230 ml och är rekommenderad att använda från cirka 6 månader. Vi är mycket förtjusta i produkten och gillar verkligen den söta designen.

Vill du ha en tjusig, stor och fin pipmugg så är NUK Evolution Trainer ett riktigt läckert alternativ. Vi gillar den och kan med glädje rekommendera produkten!


Tommee Tippee First Training Cup

Tommee Tippee First Training Cup Pipmugg

Kolla priset hos:

Det här är en liten mindre men mycket praktisk och slitstark pipmugg som passar små barn redan från cirka 4 månaders ålder. Pipen som barnet dricker från är väldigt mjuk och ger en behaglig känsla mot barnets tandkött.

Tommee Tippee First Training Cup är en simpel pipmugg med smart design och funktionalitet. Ventilen är gjord för att motverka spill och när barnet är redo kan ni plocka bort handtagen för att träna grepp och motorik ytterligare. Dessutom går det plocka bort själva ventilen så att flödet blir starkare och barnet får träna på att dricka lite snabbare.

Denna mugg är perfekt för att träna på övergången från amning eller flaskmatning. Det är en gullig och lätt variant som barnet snabbt lär sig att hålla själv. Den kommer i flera olika färger i små överraskningspaket där du inte vet på förhand vilken färg ni får.

Om du vill ha en praktisk, billig och effektiv pipmugg är Tommee Tippee First Training Cup en riktigt bra variant. Med den kommer ni tidigt igång och tränar på att hålla i muggen och dricka alldeles själv!


Vanliga frågor och svar om pipmuggar (FAQ)

Här följer svaren på några vanliga funderingar som konsumenter kan ha kring pipmuggar.

Vad är en pipmugg?

En pipmugg är en säker träningsmugg som barnet tidigt kan använda för att hålla i och dricka själv. Den är tålig och spillsäker. En bra pipmugg är givetvis tillverkad i säkra och giftfria material. När barn tränar sin motorik ska det inte finnas någon risk att de skadar sig eller orsakar någon onödig röra där hemma. Pipmuggar kan se lite olika ut, vissa liknar en vanlig mugg andra ser mer ut som en flaska. Ofta har de handtag på sidorna för att barnet enkelt ska få ett bra grepp på muggen.

I vilken ålder kan en bebis använda pipmugg?

Från 6 månader går det bra att använda de flesta pipmuggar. Vissa rekommenderas redan från 4 månader. Det brukar gå bra att prova sig fram någonstans där emellan. Om barnet haft stora bekymmer med kolik innan kan det vara klokt att prova sig fram väldigt försiktigt när ni introducerar något nytt hjälpmedel för matning. Börja med små mängder och känn efter så brukar det gå bra.

Pipmugg eller flaska, vilket är bäst?

Nappflaska är bäst i början, men pipmuggen är ett bra verktyg för barnet att träna på att dricka själv. När barnet börjar sitta upp och är med vid matbordet är en pipmugg perfekt. Då ser barnet er dricka vid måltiden och deltar på samma villkor. Pipmuggen är ett väldigt bra redskap för själva övergången från amning och nappflaska till att så småningom börja dricka från ett vanligt glas.

Hur länge använder barn pipmugg?

En pipmugg kan användas så länge som den behövs. Många pipmuggar går dessutom att ta loss locket och pipen från, så att den blir som ett vanligt glas. Det varierar hur länge det brukar ta för ett barn att kunna gå över till att dricka ur glas utan att spilla. Men runt 2–3 år gamla brukar de flesta vara redo att börja dricka ur vanliga glas, muggar och vattenflaskor.

Ska man koka en pipmugg?

Vissa pipmuggar är lämpade för att kokas, andra inte. Men om ni inte har någon särskild anledning att koka, såsom specifikt sjukdomstillstånd eller överkänslighet, så räcker det med att diska muggen ordentligt. En pipmugg som är gjord för att både kunna kokas och ångsteriliseras är Everyday Baby.

Finns det någon pipmugg som inte läcker?

De flesta pipmuggar är designade att motverkade risken för läckage eller spill. Vissa gör dock ett bättre jobb än andra. Några av de vi testat som allra bäst står emot att läcka är:

Men alla modeller vi rekommenderar i den här artikeln klarar sig bra från att läcka under vanligt bruk, även om det kan komma ut några droppar om barnet leker med flaskan eller så.

Kan barn dricka välling ur en pipmugg?

Ja det går alldeles utmärkt att dricka välling ur en pipmugg. På så sätt kan barnet dricka i sin egen takt och njuta av den goda vällingen på egna villkor. Det brukar vara mycket uppskattat av de barn som gillar välling.


Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden här på Familjemys just nu!