Bästa kakformarna för barn 2023: Pepparkaksformar med roliga figurer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att baka tillsammans med barnen kan vara riktigt kul. Ännu roligare blir det om man har formar med roliga figurer. I den här artikeln kommer vi kika närmare på pepparkaksformar som såklart kan användas till massor av olika recept utöver just pepparkakor. Se hela listan på årets bästa kakformar!

Många kakformar i en deg

Vilka kakformar är bäst i test?

Några av de finaste just nu är helt klart de välbekanta kakformarna från Micki. De finns i stil av Babblarna, karaktärerna från Pippi-böckerna samt Bamse och hans vänner.

Pippi Bakformar

Andra jättefina bakformar som vi verkligen gillar, är Martinex kakformar från Mumin. Det finns en hel serie med de älskvärda karaktärerna!

Martinex Lilla My Pepparkaksform 17 cm

Om du vill ha unika och lite roliga kakformar, måste du kolla in utbudet hos Partykungen. De formar med allt ifrån dinosaurier och djur, till siffror och bokstäver med mera.

Kakformar Dinosaurier

Många olika kakformar för alla sorters bakning

En hel del av oss kanske bara plockar fram pepparkaksformarna runt jul. Men faktum är att de har massor av användningsområden och kan användas för att pigga upp det mesta.

När du bakar vanliga kakor med barnen kan de användas som ett kul sätt att göra garnityr. Om ni till exempel ska pudra florsocker över kladdkakan, eller måla något fint på födelsedagstårtan kan roliga pepparkaksformar komma väl till pass.

De är också perfekta att ha för att pigga upp maten lite. Att göra minipizzor i form av gubbar eller roliga figurer kan vara ett tips.

Mindre formar kan också användas för att trycka ut exempelvis roliga falukorvsskivor. Ofta krävs det inte speciellt mycket för att det för barnen ska bli en helt annan rätt, som är ännu trevligare att äta.

I guiden nedan ger vi exempel från en bred marknad av just pepparkaksformar. Oavsett vilken typ du är på jakt efter så tror vi att du kan hitta det du letar efter i guiden nedan.

Pippi Bakformar

Pippi Bakformar

Vi börjar denna guide med roliga formar som föreställer Pippi och hennes vänner. Om ditt barn sett filmerna eller läst böckerna kommer det bli ännu roligare att göra kakor eller laga mat i dessa roliga former.

Du får med fyra olika former som bland annat föreställer Pippi, Lilla Gubben och Herr Nilsson. Perfekt för en lite roligare bakning med figurer som barnen känner igen.

Det ska nämnas att dessa formar också är ganska stora. De passar perfekt för att till exempel kunna steka ägget till frukosten på ett lite roligare sätt.


Babblarna Bakformar

Babblarna Bakformar

Några av de figurer som är allra mest populära bland små barn idag är babblarna. De allra flesta har läst böckerna, sett klippen eller sjungit sångerna som dessa små formbara krabater står för. Här kommer därför också pepparkaksformar inspirerade av dem.

Du får med inte mindre än 6 stycken olika formar som alla föreställer någon av karaktärerna ur Babblarna. Perfekt för de lite yngre barnen.

Formarna är något mindre. De passar perfekt till allt från att leka med trolldeg eller göra pepparkakor, till att trycka ut pålägget till mackan i en rolig form. Möjligheterna är helt enkelt många med dessa roliga pepparkaksformar föreställandes Babblarna.


Bamse Bakformar

Bamse Bakformar

Här kommer relativt stora formar föreställandes Bamse och hans vänner. De största av dem har en höjd på ca 13 cm. Vill du göra något större kakor som går att garnera vackert med dina barn kan en produkt som denna vara perfekt.

Du får med olika formar som föreställer Bamse, Skalman och Lille Skutt och Vargen. Dessutom finns också den klassiska honungsburken som Bamse äter sin dunderhonung ur, med i samlingen. Skojiga formar som gör bakandet eller matlagningen ännu roligare för alla de barn som älskar Bamse.


Martinex Muminhuset Minipepparkaksformar 24 cm

Martinex Muminhuset Minipepparkaksformar 24 cm

Att bygga ett pepparkakshus kan vara roligt. Ännu mer kul blir det om ni får bygga något originellt, taget från spännande sagor. Med dessa formar har du och dina barn möjligheten att bygga det fina muminhuset, från sagorna om Mumintrollen.

I setet ingår allt ni behöver för att bygga dörrar, fönster väggar och tak. Totalt blir huset 24 cm högt och därmed ungefär lika stort som ett vanligt pepparkakshus fast högre.

Något som får nämnas som ett stort plus är den snygga plåtburk som medföljer. Här ingår bland annat instruktioner som förklarar hur ni ska bygga ihop själva huset. Dessutom har ni en plats att förvara formarna på så att de inte kommer bort.

Om du länge velat bygga pepparkakshus men inte vill köpa de färdiga plattor som finns i butik, utan göra saker från grunden är det här en produkt vi varmt kan rekommendera.


Martinex Lilla My Pepparkaksform 17 cm

Martinex Lilla My Pepparkaksform 17 cm

Om du köper muminhuset ovan är det såklart extra roligt om några av karaktärerna från Mumindalen kan få bo där i. I denna uppsättning får du med Lilla My, sniff och Muminmamma.

Formarna är ganska stora, med en höjd på 17 cm. Det gör att ni med fördel kan garnera de färdiga pepparkakorna så att de blir ännu mer lika och realistiska jämfört med figurerna från böckerna och filmerna om Mumintrollen.

Dessa pepparkaksformar är gjorda av rostfritt stål och klarar därmed av det mesta. De tål att diskas i maskin, men kommer att hålla ännu längre om de diskas för hand.


Martinex Mårran Minipepparkaksform 9 cm

Martinex Mårran Minipepparkaksform 9 cm

Här är en produkt för dig som inte känner behovet av att köpa flera pepparkaksformar på samma gång. Denna variant är en avbildning av Mårran från Mumindalen.

Den är något mindre och totalt bara 9 cm hög. Med andra ord kan den fungera bra för lite mindre pepparkakor, vilka många gånger också är lättare att grädda. Självklart kan den också användas till mycket annat, allt från att forma de stekta äggen på morgonen, till att göra små gulliga minipizzor.

Även denna variant tål maskindisk, men den kommer att klara sig bättre vid handdisk.


Martinex Mumin Pepparkaksform 17 cm 3-pack

Martinex Mumin Pepparkaksform 17 cm 3-pack

Vi fortsätter på temat med pepparkaksformar med figurer från Mumindalen. Det finns ju så många spännande och roliga karaktärer som kan vara kul att ha hemma.

I denna uppsättning får du med Mårran, Mumintrollet och en hattifnatt. Med andra ord perfekt för dig som vill utöka din samling av roliga muminfigurer till pepparkaksbaket. Kanske vill ni kunna göra en hel lite muminvärld, med hjälp av pepparkakshuset som finns beskrivet ovan?

Även här är det formar som håller hög kvalitet. De är tillverkade i rostfritt stål och kommer därför kunna användas till både bak och matlagning under många år framöver.

Till sist ska också nämnas att dessa får räknas till de större formarna i guiden. De största i samlingen mäter 17 cm på höjden och är därmed perfekta även för mindre maträtter som minipizzor, eller till att skära ut en rolig form ur mackan.


Gastromax Kakmått Husdjur i ring 5 stycken

Gastromax Kakmått Husdjur i ring 5 stycken

Här kommer en uppsättning kakmått perfekta för den som tycker om djur och natur. Massor av olika husdjur gör att det blir ännu mer trevligt för barnen att baka och laga mat.

Du får med totalt fem formar med bland annat motiv av hund, katt och en hel del annat. Varje form mäter runt 10 cm och ger därmed lite lagom stora kakor. De går utmärkt att garnera, men blir ändå inte allt för svåra att grädda jämnt.

Ett plus med dessa formar är att de har skarpa kanter. På så vis blir det enkelt för barnen att utan speciellt mycket kraft få ut kakor precis som de vill. Tänk dock på att alltid vara i närheten så att inte barnet gör sig illa på kanterna.

Formarna går också utmärkt att diska i maskin. Dessutom medföljer en liten ring som gör att de kan sättas ihop och hängas upp på en krok. Perfekt för dig som vill ha ett smidigt sätt att hålla koll på alla kakformar.


Gastro Max Kakmått 5-pack i ring

Gastro Max Kakmått 5-pack i ring

Märket Gastromax kommer också här med ett set med kakformar i mycket klassiska motiv. De föreställer gubben och gumman som de allra flesta känner igen. Dessutom får du med saker som en stjärna, ett hjärta och en gris.

Det ska också nämnas att dessa formar är tillverkade i Sverige. Vill du se till att göra ett hållbart val där arbetsförhållandena är kontrollerade och okej, är Svenska produkter ofta den bästa vägen att gå.


Patisse Pepparkaksformar Julmix

Patisse Pepparkaksformar Julmix

För dig som tycker att det är lite väl få med bara 5 formar i ett paket kommer här ett alldeles utomordentligt alternativ från Patisse. Denna förpackning innehåller inte mindre än 18 formar för att göra pepparkakor eller andra bakverk.

Att ha så många formar att välja bland är inte bara perfekt för dig som har många barn som ska samsas om allt. Det gör också att det inte blir lika lätt att tröttna för de barn som helst inte gör samma sorts pepparkaka två gånger.

Det ska nämnas att denna uppsättning i första hand är anpassad för jul. Den innehåller saker som granar, stjärnor och änglar som de flesta förknippar med just julhelgen. Som sagt en mycket bra produkt att rikta in sig på för dig som vill ha många olika pepparkaksformar att välja bland.


Kakform Verktyg

Kakform Verktyg

Många barn älskar att snickra och hamra. De har sett de vuxna göra det och vill sedan själva jobba på riktigt. Med det här setet kakformar kan dina barn också få baka på detta tema.

Formarna är nämligen bilder av olika verktyg. Allt från såg till borrmaskin och hammare ingår i den här uppsättningen. Riktigt kul för alla de barn som är intresserade av snickring och hantverk.

Ett plus är att alla kakformarna är gjorda i ett rostfritt material. Konturerna på verktygen kommer med ganska mycket detaljer, vilket gör att de med fördel också kan användas som mallar när barnen ritar.

De är mellan 10 och 12 cm stora och passar därmed mycket bra för dig som vill baka lagom stora kakor och pepparkakor till ditt barn. Totalt ingår 6 stycken olika verktyg i denna sats från Partykungen.


Patisse Kakform Havsdjur

Patisse Kakform Havsdjur

En annan värld som de flesta barn tycker är både fascinerande och spännande är den som finns under ytan. Där gömmer sig många roliga djur. Den här produkten är ett fempack med just olika varelser som går att hitta i havet.

Bland annat ingår haj, delfin och sjöhäst. Även det här är formar som har ganska mycket detaljer. De fungerar därmed lika bra som formar till pepparkakorna som mallar när barnet pysslar eller ritar.

Med mått på mellan 7 och 9 cm är detta också lite mindre produkter. Med andra ord kommer de ge riktigt goda pepparkakor som inte är degiga i mitten om de används på rätt sätt.


Kakform Pepparkaksgubbe

Kakform Pepparkaksgubbe

Det kan också vara skönt som förälder att inte behöva krångla till det med massor av olika formar. För en del barn kan det helt enkelt bli för mycket att välja bland. Då kan du välja detta alternativ som är ett av de allra enklaste i guiden.

Det här är helt enkelt en klassisk pepparkaksgubbe. Både armar och ben är rundade för att uppnå den form som de allra flesta känner igen.

Modellen är också lagom stor för att kunna ge smarriga pepparkakor. Med en storlek på ca 10 cm blir pepparkakorna lagom gräddade och inte degiga eller torra.

En variant som denna är också perfekt för att till exempel göra plättar eller våfflor med en lite roligare form. Om du inte redan har den tidlösa pepparkaksgubben hemma tycker vi verkligen att detta kan vara en bra investering.


Kakformar Siffror

Kakformar Siffror

Med dessa kakformar från Partykungen kan fikat också få bli en stund av lärande och utveckling. De kommer nämligen föreställande alla siffror från 0 till 8.

Det finurliga är att du ju kan göra hur många kakor du vill av varje siffra. På så vis är det möjligt att sedan skapa hur stora tal som helst. Enda nackdelen är att det saknas en 9:a för att kunna skapa precis alla tal.

Detta är det perfekta sättet att göra matten lite roligare. När själva talet består av en smarrig kaka blir det att det som tidigare var tråkigt nu förknippas med något positivt och gott.

Det ska nämnas att formarna är små. Med mått på 4,5 cm kan det alltså ta ett tag att baka ut en hel deg enbart med dessa kakformar. Men vill du ha många siffror att jobba med är det såklart bara positivt.


Kakform Julängel

Kakform Julängel

En symbol som för de flesta hör julen till är ängeln. Detta är också en av de figurer som barnen ofta tycker att det är roligast att dekorera. Allt från vackert hår till en tjusig gloria är saker som kan pryda dessa kakor efter att de gräddats.

Den här formen kommer i ett en-pack. Om ni har ett pepparkakshus eller en julkrubba kan det också vara extra roligt att kunna pryda den med en vacker ängel.

Produkten är ganska liten och ger kakor som mäter ungefär 7 cm. Den är tillverkad i rostfritt stål och kommer därmed kunna hålla ett bra tag och användas till många bak. Även om den kanske passar bäst runt jul kan den såklart vara kul att ha under hela året.


Kakformar Bokstäver & Siffror

Kakformar Bokstäver & Siffror

Detta är ett av de mest omfattande och stora seten i denna guide. Det innehåller inte mindre än 36 olika formar. Alla är anpassade för att kunna bidra till lärande och göra bakandet ännu mer spännande.

I uppsättningen får du med alla bokstäver i alfabetet från A-Z. Eftersom det inte är en svensk produkt från början saknas dock A-Ö. Dessutom ingår också siffrorna från 0-9.

Kort sagt är det här det perfekta valet för dig som vill att ditt barn ska kunna lära sig saker medan ni fikar. Precis som med produkten ovan kan du såklart göra hur många som helst av varje bokstav och siffra och möjligheterna till att skriva och räkna är därmed oändliga.

En annan sak som måste nämnas är dock storleken, dessa är riktigt små och mäter under 2 cm åt båda hållen. Det gör att det kommer ta mycket lång tid att baka en vanlig omgång kakor eller pepparkakor med dem.

Men de blir å andra sidan lagom stora för att ditt barn ska kunna äta många. På så sätt är det inga problem att till exempel få äta upp alla de ord som stavats rätt.


Kakform Fladdermus

Kakform Fladdermus

När barnen blir lite äldre kan det ibland vara svårt att få med dem på olika aktiviteter som bakning. Då kan lite häftigare figurer och formar vara ett bra knep.

Här är en cool fladdermus, som de allra flesta något äldre barn kommer uppskatta. Den är tillverkad i rostfritt stål och tålig. Till exempel är det inga problem att diska denna i maskin för den som önskar.

Måtten är runt 7 gånger 9 cm. En perfekt kakform att ha med sig när ni till exempel ska baka till halloween.


Hur får jag barnen att vilja baka?

Det finns många bra anledningar till att baka tillsammans med dina barn. Det är en kul aktivitet som kan föra er närmare varandra.

Dessutom är det ett steg närmare matlagning och lär barnet att på sikt kunna ta hand om sig självt. Ett barn som har mycket erfarenhet i köket kommer ha stor nytta av de kunskaperna senare i livet.

Men det är inte bara enkelt att få med de små när det kommer till bakning alla gånger. De är ofta lite otåliga och har inte alltid det tålamod dom krävs. Här kommer några tips att ta med sig för att göra det hela ännu roligare.

Till att börja med är de olika typerna av kakformar som du kan se i listan ovan ett perfekt sätt att göra det hela ännu mer spännande för barnet. Du kommer säkert hitta en variant som passar för just ditt barn. Just form och utseende är ofta mycket viktigt för barn och gör att de tycker det blir ännu mer spännande att se resultatet.

Ett annat tips att ta med sig är att låta barnen vara med och bestämma när det kommer till recept. Baka det som just dina barn tycker är roligast.

Det är heller ingen fara om de små vill baka samma sak många gånger i rad. Det viktigaste är inte att hela tiden pröva nytt, utan att bli bekväm i köket och få spendera mycket härlig tid tillsammans.

Vad kan man göra med kakformar?

Det finns massor av olika spännande användningsområden när det kommer till just kakformar. De kan användas till långt mycket mer än att bara baka pepparkakor.

Till att börja med fungerar de utmärkt för massor av olika typer av kakor. Allt från mördegskakor till sockerkaka kan tryckas ut innan eller efter gräddning med roliga formar för att få till en ännu mer aptitlig kaka.

Ett annat tips är att använda kakformarna som dekoration. När du ska pudra florsocker på kladdkakan är det perfekt att kunna lägga ut en kakform för att få snygga konturer.

De kan med fördel också användas i olika typer av matlagning. En del barn äter till exempel bättre om frukostägget kommer i form av en häftig fladdermus eller som en snygg stjärna. Användningsområdena är med andra ord många.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du kanske lärt dig något nytt. I listan ovan tror vi att du kan hitta kakformar som gör att bakandet med just dina barn blir ännu roligare.


Se fler artiklar om bakning och matlagning!