Bästa parkas för barn och ungdom 2022: Snygga barnjackor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att se till att ditt barn har en riktigt bra jacka är något som är viktigare än många kanske tror. En bra jacka är inte bara en snygg accessoar. Det är också något som ser till att hålla ditt barn varmt och gör att det kan hålla sig friskt, men också ha möjlighet att spendera mer tid utomhus och upptäcka skog och natur. I den här artikeln jämför vi de bästa parkasjackorna för barn!

Flicka utomhus på vintern med grå parkasjacka

Vilken parkas för barn är bäst i test?

En storfavorit för oss är de snygga och funktionella Didriksons Kure Kids Parka. Finns i många storlekar och är vadderad och varm för sen höst och vinter!

En annan riktigt bra och populär modell är Didriksons Polarbjörnen Kids Printed Parka. Den finns även som overall eller med termobyxor att köpa till!

För tonåringar rekommenderar vi den otroligt populära Gant Blå Mid Season Parka. Stilren, ganska tunn jacka med vattenavvisande material.

Läs vidare för fler parkasjackor för barn!

Recensioner av parkasjackor för barn och unga

Nedan har vi listat 10 riktigt bra parkasjackor. Det här är ofta lite längre och ganska lösa eller lediga jackor. De har ofta stora och praktiska fickor. Förutom att vara riktigt snygga öppnar denna typ av jacka upp för utforskande och nyfikenhet i skog och natur.

Vi jämför saker som kvalitet, pris och design. Precis som med allt annat är smaken såklart olika från person till person när det kommer till jackor. Vi hoppas därför att guiden nedan kan hjälpa dig att hitta den jacka som passar allra bäst för just dig.

Vill de se fler barnjackor kan du kolla in våra artiklar om vinterjackor för barn, eller se tips på funktionella skaljackor!


Reima Naapuri

Reima Naapuri orange färg vinterjacka parkas för barn och ungdom

Kolla priset hos:

Här har vi en lite mer exklusiv jacka, för dig som är redo att investera lite extra i en bra jacka till ditt barn. Det här är en vinterjacka som passar som bäst när det är lite kallare ute, men den är gjord för att stå emot smuts och vatten på ett bra sätt.

Jackan är tillverkad helt i polyester. Det här gör att den står emot både smuts och vatten på ett riktigt bra sätt. Den är även vindtät och kommer att hålla barnet varmt när det blåser ordentligt.

Utöver detta har jackan också en luva med syntetpäls som kan fällas upp. Denna går också att på ett smidigt sätt ta bort om ditt barn tycker att den är i vägen.

Den här modellen är också riktigt snygg. Med en design i gult kanske den inte är den mest diskreta, men designen är snygg och moderiktig. Många barn skulle nog gladeligen visa upp denna jacka för sina kompisar och trivas riktigt bra i den.

Man har även lagt stort fokus på funktionalitet. Jackan har gott om fickor för att förvara saker på barnets alla äventyr ute i naturen. Den har också en ficka med en speciell ögla där ni kan fästa exempelvis nyckelbandet för att se till att det inte kommer bort.

En annan positiv sak är att jackan har reflexdetaljer som gör att ditt barn syns bättre ute i trafiken. Med andra ord kan du känna dig lite tryggare när ditt barn går hem från skolan under det mörka vinterhalvåret om det bär denna jacka.

Det mesta är helt enkelt riktigt bra med denna modell. Men det märks tyvärr också på priset. Jackan är dyr och kostar långt mer än den genomsnittliga modellen av parkasjacka på marknaden.

Men med smarta funktioner och en design som är både snygg och ser till att hålla ditt barn torrt och varmt kan den såklart vara värd sina pengar. Så är du redo att lägga lite extra pengar på en jacka till ditt barn och vill ha en riktigt bra modell är det här en produkt vi kan rekommendera.


Didriksons Kure Kids Parka

Didriksons Kure Kids Parka blå färg pälsluva

Kolla priset hos:

Detta är ytterligare en jacka tillverkade i syntetiskt material, närmare bestämt polyester. Denna modell har fickor som gör att ditt barn smidigt kan förvara allt den behöver i jackan. En ficka har dessutom en ögla för nyckelringar eller för reflexer.

En positiv sak är att jackan kommer i en mängd olika färger. Du kan välja mellan allt från orange till lila eller mörkgrön. På så vis finns troligen något för alla och de allra flesta kan trivas i någon av färgerna som denna jacka kommer i.

Ytterligare en sak som är bra är att man vid framtagningen av denna modell tänkt till lite extra. Färgningen av jackan är nämligen gjord på ett sätt som gör att man sparar både kemikalier och vatten. Ett lite mer hållbart val med andra ord.

Jackan är vindtät och vattentät och kommer se till att ditt barn är både torrt och varmt i de allra flesta förhållanden. Med en luva med syntetpäls skyddar den också huvudet från blåst, kyla och regn. Även det här är en vinterjacka och den kommer därmed att bli lite för varm att använda på våren eller sommaren många gånger.

En nackdel är att jackan, till skillnad från vissa andra modeller inte går att justera i midjan. Med tanke på hur långa parkasjackor ofta är kan detta göra att den i vissa fall blir lite otymplig och inte sitter helt perfekt på kroppen.

När vi kikar på priset är det här en lite dyrare jacka, men den sträcker sig inte till de allra mest orimliga summorna. Det är modell som vi tycker är riktigt snygg och som dessutom är varm och praktisk. Den har färger som passar alla och vi tycker att du som är redo att lägga lite extra pengar på en jacka till ditt barn definitivt bör ta en titt på denna modell.


Didriksons Polarbjörnen Kids Printed Parka

Didriksons Polarbjörnen färgglatt mönster barnjacka parkas

Kolla priset hos:

Jackan Polarbörnen från Didrikssons är en vinterjacka som är designad för att vara extra varm. Den kommer i två olika färger, orange eller lila med svarta mönster.

Denna modell är som sagt gjord för att vara extra varm. Till exempel har den tejpade sömmar som i kombination med ett vattentätt material gör att jackan blir helt tät mot vatten. Den skyddar också mot vind och blåst på ett effektivt sätt.

Dragkedjan är täckt med en vindslå som skyddar från att vind och kyla tar sig in den vägen. Jackan har också en rejäl luva som gör att ditt barn kan hålla huvudet och nacken varmt även på kalla och blåsiga dagar. Luvan har också en syntetisk päls utrustad med reflexdetaljer som gör att barnet syns bättre i trafiken.

Man har också tänkt till kring miljö och hållbarhet när man tagit fram denna modell. Till exempel är jackan fodrad med återvunnen polyester.

Dessutom har man även på denna modell använt sig av en speciell teknik vid färgning som ser till att spara in på både kemikalier och vatten. Med andra ord har du här en jacka där man har sett till att göra det man kan för att värma om miljön vid produktionen.

Det ska sägas att detta är en jacka i första hand för lite mindre barn. Större barn kan uppleva den mönstrade och lite grälla designen som en smula barnslig. Men för sig som har lite yngre barn kan denna modell alltså vara ett både snyggt och lite roligare alternativ än de vanliga enfärgade jackorna.

Priset på denna jacka är faktiskt riktigt bra. Den kostar mindre än många andra modeller och för att vara en varm vinterjacka måste vi säga att den är riktigt billig. Om du har ett yngre barn som kommer uppskatta den mönstrade designen, samt är på jakt efter en varm vinterjacka så kan denna modell vara precis rätt.


Didriksons Tokala Parka

Didriksons Tokala  gulfärgad parkas för barn

Kolla priset hos:

Didrikssons levererar här ytterligare en bra parkasjacka som håller hög klass till ett bra pris. Denna modell är lite enklare och är kanske inte att fullt ut betrakta som en vinterjacka.

Modellen kommer i flertalet olika färger, bland annat gul, rosa och navy. Med andra ord finns det något som passar de allra flesta. I övrigt är designen ganska enkel, men snygg.

Jackan har rejäla reflexer på ryggen och på ärmarna. Även om vissa kanske kan se detta som ett litet estetiskt minus gör det att ditt barn kommer att synas bra ute i trafiken. Det här är extra viktigt när barnet till exempel går hem från skolan.

En annan sak som är bra med denna modell är att ärmarna går att förlänga. De har helt enkelt två olika lägen, ett längre och ett kortare. Perfekt för att kunna justera jackan efter lite varmare eller kallare dagar.

Jackan håller också tätt mot vatten och vind. Med tejpade sömmar har man sett till att inget vatten tar sig in i jackan, även om det regnar ordentligt. Det vattenavvisande materialet är också fritt från PVC.

Prismässigt är det här en lite billigare modell på jacka och den kostar mindre än många andra av Didrikssons modeller. Detta beror troligen till stor del på att den inte är en vinterjacka och att den därmed är lite tunnare och med lite mindre fodring.

Om du är på jakt efter en bra och vattentät jacka att användas på våren eller hösten till ditt barn tycker vi att detta är en bra och prisvärd modell som du definitivt kan tjäna på att ta en lite närmare titt på. Tänk dock på att reflexdetaljerna på rygg och ärmar samt de ganska grälla färgerna gör att detta är ett alternativ som kanske passar bättre för barn än för tonåringar.


Didriksons Nokosi Parka

Didriksons Nokosi Parka ljusblå barnjacka med pälsluva

Kolla priset hos:

Dirdrikssons kommer här med ytterligare en riktigt bra jacka som passar barnet som är ute och aktivt mycket. Den har en mängd olika smarta lösningar och egenskaper som gör att den blir ett riktigt bra val för det aktiva barnet.

Om vi börjar med att kika på designen så är det här en ganska rejäl jacka. Med många fickor och annat är den kanske inte den allra mest elegante modellen. Men för den som vill ha en look som ger ett intryck av friluftsliv och att man är aktiv kan denna modell vara ett snyggt alternativ.

Jackan är varm och vattentät och vindtät med tejpade sömmar som gör att den håller extra tätt mot just vatten och vind. Den har också en luva som går att ta lös som är fodrad med syntetpäls.

En smart sak med denna jacka är att den har speciella öglor att fästa barnets vantar i. På så sätt kan vantarna åka på och av när barnet är ute och leker utan att de kommer bort. De flesta föräldrar har ganska många gånger letat efter borttappade vantar och detta är därför en smart funktion.

En annan bra sak med denna modell är att midjan går att justera storleken och passformen på. På så sätt kan du se till att jackan sitter riktigt bra på ditt barn. Även om detta är en längre jacka behöver den alltså inte bli otymplig eller i vägen när barnet leker utan kan passa riktigt bra på de flesta barn.

Ytterligare en positiv aspekt är att denna jacka är utrustad med reflexer som gör att ditt barn syns när det går hem från skolan på mörka vintereftermiddagar. Jackan har också förlängda ärmar med hål för tummen som gör att man kan hålla sig varm om händerna även om man inte har vantar på sig.

När vi kikar på priset är det här tyvärr en ganska dyr modell. Med tanke på att den är varm, men inte är en vinterjacka är detta pris kanske lite i överkant för vad många föräldrar kan tänka sig att lägga på en jacka.

Värt att nämna är att jackan är baserad på Didrikssons bästsäljande overall och därmed är en riktigt bra och populär modell. För dig som är redo att lägga lite mer pengar på en jacka till ditt barn kan detta alltså vara ett av de bättre alternativen.


8848 Altitude Eward Parka

8848 Altitude Eward Parka mörkgrön barnjacka

Kolla priset hos:

Här har vi en lite enklare typ av parkasjacka som passar dig som kanske inte är på jakt efter det allra mest exklusiva. Med en mörkblå nyans tycker vi dock att designen på denna modell är om än enkel så faktiskt rätt så snygg. Jackan kommer att passa bra, både till barnets äventyr utomhus och att ha till skolan.

Jackan är tillverkad i polyamid och är vattentät, men inte helt vindtät. Tyvärr har den nackdelen att den inte har tejpade sömmar, vilket gör den lite mer känslig för vind och vatten.

En positiv sak med denna modell är att den har en hög krage. Det här är en sådan sak som gör att barnet håller sig varmt när det är lite extra kallt och kanske blåser en aning. Det är också något som gör att jackan ofta blir extra bekväm att ha på sig, i alla väder.

Med två midjefickor och en bröstficka har denna modell alla möjligheter till förvaring som ditt barn behöver. De rejäla fickorna i midjehöjd är perfekta för att förvara vantar som inte används. Bröstfickorna kan användas för att hålla koll på exempelvis kort eller kontanter som inte får tappas bort.

Prismässigt tycker vi att detta är en prisvärd modell även om den inte riktigt når fram till vissa av konkurrenterna när det kommer till saker som vindtäthet. Den tillhör det lite billigare skiktet av jackor, men kom ihåg att det inte är en vinterjacka vilket är en av anledningarna till att priset inte sticker iväg.

Framförallt tycker vi att detta är en riktigt snygg modell. Så är du på jakt efter en både snygg och praktisk jacka till ditt barn under höst och vår kan en modell som denna vara ett riktigt bra alternativ.


Tretorn Clart Parka

Tretorn Clart Parka rosa flickjacka

Kolla priset hos:

Tretorn kommer här med en parkasjacka anpassad för de lite mindre barnen. Jackan kommer i en grön design och de flest tycker nog att det är ett snyggt alternativ som passar de lite mindre barnen bra.

En sak som är positiv med den jacka är att den har ett mjukt och bekvämt foder. Det här är såklart extra viktigt för lite mindre barn, som ofta tenderar att ha lite känsligare hud.

Jackan är vattentät och erbjuder jämfört med en hel del andra modeller ett riktigt bra skydd mot vatten. Den är också vindtät och har tejpade sömmar vilket gör att den håller tätt mot vinden på ett ännu mer effektivt sätt.

Värt att nämna är att inte heller detta är en vinterjacka. Jackan kommer att fungera bra under vår och höst, men när temperaturen börja krypa ner en bit under nollan kan det kommer att behövas något lite mer rejält.

Denna modell har som de flesta jackor i denna guide en luva som enkelt går att ta loss med tryckknappar. Även om detta kan vara smidigt, kan det också leda till att luvan lossnar och försvinner om leken blir allt för vild. Men detta är som sagt fallet när det kommer till de allra flesta jackor i denna guide.

Prismässigt är denna jacka billigare än många andra modeller i guiden. Men detta beror kanske till stor del på att den är anpassad till de lite mindre barnen. Det är ju heller inte någon vinterjacka och den är inte lika fodrad som vissa andra modeller vilket såklart påverkar priset.

Men vill du ha en bra jacka till dina lite mindre barn är det här en av de absolut bästa varianterna vi hittat. Jackan är både snygg och funktionell och kommer till ett riktigt bra pris.


Hulabalu Vinterjacka Nordic Parka

Hulabalu Vinterjacka Nordic Parka ljusbrun jacka för barn med grå pälshuva

Kolla priset hos:

Denna modell från Hulabalu passar bra för dig som vill ha en rejäl vinterjacka till ditt barn men som inte vill betala alldeles för mycket pengar. Ett prisvärt alternativ som är både snyggt och har en mängd smarta funktioner.

Jackan kommer i en mörkare beige färg med ett snyggt märke på bröstet. Det här är en riktigt snygg design som gör att den inte bara fungerar att ha till lek och skoj utan också till när barnet ska vara lite finklätt.

Modellen har en rejäl fodring av fleece som kommer att göra att ditt barn håller sig varmt i de allra flesta väder. En nackdel är dock att jackan inte är vattentät. Vid lek och skoj i snö eller i regn finns därför en risk att barnet kommer att bli blött och kallt.

Denna jacka har som många andra en rejäl fodrad luva. Den har också gott om fickor som gör att ditt barn smidigt kan ta med sig allt den kommer att behöva såväl till skolan som till utflykten utomhus. Med två rejäla fickor i midjehöjd och en bröstficka med dragkedja finns helt enkelt gott om plats.

Det finns även en liten ficka med blixtlås på vänster arm. Detta är perfekt om ni ska åka skidor tillsammans. Om barnet har liftkortet i denna ficka kommer genomfarten fram till liften att gå så mycket smidigare.

Med tanke på att detta är en vinterjacka kommer denna modell till ett riktigt bra pris och den är till och med billigare än flera varianter som inte är vinterjackor. Den stora nackdelen med denna jacka är att den inte är vattentät, men om du inte tror att detta kommer att bli ett problem kan en modell som denna vara ett riktigt bra och prisvärt alternativ.


Gant Blå Mid Season Parka

Gant Blå Mid Season Parka mörkblå jacka buren av ung manlig modell

Kolla priset hos:

Gant kommer här med en parkasjacka som kanske är lite mer anpassad för de lite äldre barnen. Om du har tonåringar eller barn som börjar bli lite äldre kan denna modell vara något för er.

Till att börja med så är ju Gant ett märke som är känt för att göra riktigt snygga kläder och det är en väldigt populär tillverkare bland barn och unga idag. Denna jacka är inget undantag utan är riktigt snygg. Med en design i mörkblått, fickor med knappar i silver och ett snyggt märke med logga på ärmen kommer denna jacka att göra succé i de flesta sammanhang.

Jackan är vattenavvisande, men inte helt vattentät. Detta innebär i de flesta fall att den klarar lättare regn, men om vädret blir riktigt dåligt är det inte helt säkert att den räcker till. Jackan är tillverkad i en mix av bomull och polyester.

Denna modell är kanske inte den mest rejäla och varma jackan på marknaden. Med en värme graderad som 2 på en fyrgradig skala finns det definitivt ganska många modeller som kommer att hålla värmen bättre när det blir kallt ute.

Även denna jacka har en luva som går att ta bort om du vill. På så sätt kan den anpassas en smula efter det väder som är utomhus. Den har också ganska gott om fickor som gör att din tonåring kan förvara saker som den vill ha med sig i jackan.

Prismässigt är denna modell en dyrare variant, som dock går att hitta till ett ganska bra pris tack vare kampanjer. Det här är en jacka som lagt mer fokus på stil än på saker som värme och att skydda mot vatten.

Om ditt barn bara ska ha jackan under till exempel korta promenader till och från bussen och som en del av sin stil kan denna modell vara ett perfekt och prisvärt alternativ. Det är definitivt en av de absolut snyggaste jackorna i denna guide.


Lindex parkasjacka i bomull

Lindex parkasjacka barnstorlek grön färg

Kolla priset hos:

Här är en riktigt snygg jacka av typen parkas från Lindex. Denna modell har många olika fördelar och styrkor som gör att den sticker ut från många andra modeller på marknaden.

Till att börja med är den här jackan tillverkad helt i bomull. Förutom att du slipper syntetiska material som till exempel kan orsaka irriterad hud hos känsliga barn, har bomull också fördelen att det håller värmen riktigt bra. Med andra ord en rejäl jacka som är funktionell och ser till att ditt barn håller sig varm när det är kallt ute.

Bomullen är också helt ekologisk och hela jackan är GOTS- certifierad. Detta innebär att alla steg i produktionskedjan tagit steg för att vara så hållbara som möjligt på både ett socialt och ett ekologiskt plan. Jackan är därmed ett bra val för dig som vill handla kläder på ett mer hållbart sätt.

En annan fördel med denna jacka är att den faktiskt är riktigt snygg. Med en design i mörkgrönt ger en känsla av friluftsliv och natur och den passar alla barn och tonåringar som tycker om att vara ute i skog och mark. Den kanske inte är den snyggaste att ha till skolan eller mer formella sammanhang dock, just på grund av känslan av en friluftsjacka.

Ytterligare en bra sak är att den går att tvätta i maskin. För barn som springer runt mycket ute, svettas och stänker ned sig med lera är detta såklart riktigt smidigt. Som förälder vill du gärna slippa tvätta denna typ av plagg för hand.

Prismässigt är det här också en förmånlig deal. Den kostar ganska mycket mindre än många andra modeller på marknaden. Med tanke på att jackan är tillverkad helt i bomull och är riktigt snygg tycker vi att det är en riktigt prisvärd modell.

Även om inte alla barn eller tonåringar skulle känna sig bekväma att gå i en jacka som denna till exempelvis skolan tycker vi att det är ett alternativ som de flesta föräldrar kan kika närmare på för att se om den kan passa.


Vad är en parkas?

En parkas är som vi nämnt ovan en lite längre typ av jacka som sträcker sig en bit ned över rumpan. Ursprungligen är denna typ av jacka en fritidsjacka som är tänkt att kunna användas när man ska vara utomhus. Men denna typ av jacka har också utvecklats och idag föredrar många denna sorten framför traditionella kortare jackor, även rent stilmässigt.

Eftersom parkasjackor är anpassade för friluftsliv är de för det mesta inte bara långa utan också lediga och lätta att röra sig i. Det är dessutom ganska vanligt att parkasjackor har många stora fickor där du kan förvara saker som kan tänkas behövas ute i naturen.

Sammanfattningsvis är en parkasjacka ett perfekt val för dig som har barn som rör sig mycket utomhus. Men det kan också vara ett snyggt alternativ som väljs helt enkelt för att man tycker om den långa och lediga designen.

Under vilken årstid använder man parkas?

Det finns olika typer av parkasjackor. Vissa är anpassade för att användas under vintern och är att betrakta som lite längre vinterjackor. Dessa jackor är ofta rejält fodrade och kommer att göra att ditt barn håller sig varmt under vintern. Att jackan är lång och går ned över rumpan är en extra stor fördel på vintern om barnet sitter ned mycket i den kalla snön.

Utöver detta finns modeller som inte är riktigt lika väl anpassade för riktigt kalla temperaturer och som inte är att betrakta som vinterjackor. Men då de ofta är vattentäta och vindtäta fungerar denna typ av parkasjacka utmärkt att använda under hösten och våren.

En parkasjacka kan alltså vara ett riktigt bra alternativ som ser till att hålla ditt barn varmt under olika årstider och förhållanden.

Att välja rätt modell

Att hitta rätt kan vara svårt när det kommer till att välja parkasjacka till ditt barn. Det finns ett brett utbud och många modeller att välja bland. Här kommer därför några tips på saker du kan tänka på.

Fundera till att börja med under vilken årstid jackan ska användas. Vissa parkasjackor är som sagt anpassade för vintern medan andra funkar bättre under vår eller sommar. Att försöka köpa en modell som fungerar året runt kan vara svårt med tanke på vårt skiftande väder och att välja vilken säsong den ska användas är därför en bra idé.

En annan sak att tänka på är om jackan ska användas till lek och skoj i naturen, eller som en jacka att ha till och från bussen till skolan till exempel. Om jackan inte ska användas speciellt mycket ute i naturen kanske vissa funktioner som att den är helt vattentät inte är riktigt lika viktiga. Då kan du istället välja en jacka som lagt mer fokus på att ta fram en snygg design.

Oavsett vad du är ute efter hoppas vi att dessa tips, tillsammans med den omfattande guiden ovan kommer att kunna hitta en parkasjacka som blir riktigt bra för ditt barn!


Se även våra guider till höstkläder och vinterkläder för barn!