Bästa nattlampan för barn 2024: Fina nattlampor som skapar trygghet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en nattlampa kan det skrämmande nattmörkret i sovrummet upplevas som mer tryggt och det kan gå att skapa en mysig atmosfär som gör det lättare att få en god sömn.

Många nattlampor idag är av hög kvalitet och bjuder på lite extra trygghet genom hur de är utformade. Vilken lampa passar då ditt barn bäst?

Det beror på en massa olika saker och du som känner barnet kan lättast välja ut en som kan fungera. Här har vi samlat några av de bästa nattlamporna som finns på marknaden idag.

5 nattlampor i framgrunden, barn som sover i bakgrunden

Vilken nattlampa för barn är bäst i test?

Våra absoluta favoriter är nattlamporna från Moomin. De är underbart designade i barnvänlig stil med alla de populära figurerna från böcker och tv-serierna om Mumintrollen. Underbara vackra nattlampor!

Vill du ha en nattlampa med lite fler funktioner kan vi varmt rekommendera LumiPets Nattlampor. De finns i former av olika djur och kan lysa i många olika färger, har inbyggd timer med mera. Riktigt bra funktionella och söta lampor!

För dig som vill ha något ännu mer spektakulärt, vill vi lyfta fram Ledsavers Nattlampa med stjärnhimmel. En välfungerande projektorlampa som skapar en stämningsfull stjärnhimmel. Flera inställningar och häftiga effekter!

15 fina nattlampor att ha vid barnsängen

Här är hela listan på de fina nattlampor vi kikat närmare på.

Se även våra tips på fina väckarklockor, för barn som ska lära sig att vakna vid rätt tidpunkt.

Nattlampor från Moomin

Nattlampor från Moomin

Kolla priset hos:

Funderar du på en nattlampa från Moomin kan du välja mellan några av de välkända figurerna från sagorna. Lilla My, Snusmumriken, Mumintrollet, Snorkfröken och en Hattifnatt finns allihop som nattlampor.

Det finns också en mysig lampa där Mumintrollet och Snorkfröken håller om varandra. Oavsett vilken lampa du väljer får du en batteridriven lampa med integrerad LED, som ger ett mjukt ljus som inte stör barnets sömn.

Lamporna är av lite olika storlek, till exempel är lampan med den sittande Snusmumriken 13 cm hög medan den smala Hattifnatten är 20 cm hög men bara 9 cm bred. Mumintrollet-lampan är till skillnad från de andra gjord i mjuk silikon och vill du ha en lampa med Lilla My kan du välja mellan två olika storlekar.

Varumärket Moomin erbjuder en lång rad olika produkter, där alla är inspirerade av Tove Janssons böcker om mumintrollen. Många barn är bekanta med de omtyckta figurerna och kan känna trygghet med att ljuset från nattlampan samtidigt kommer från en av dem.

Bakom olika Moomin-produkter står olika tillverkare som fått licens och på det sättet fått tillåtelse att tillverka varor med muminkaraktärerna. På det sättet kan det finnas många olika sorters saker med mumintrollen och de andra figurerna från sagorna.


Alice & Fox Nattlampa

Alice & Fox Nattlampa

Kolla priset hos:

Den här nattlampan har flera olika funktioner, alla uttänkta för att ditt barn ska få tryggare nätter. Lampan kommer från Alice & Fox och är utformad som en mjuk pingvin i plysch. Den är ungefär 35 cm hög och kan kännas trygg att krama, eller bara att den ligger bredvid ditt barn i sängen när det är dags att sova.

Förutom att den har en mjuk belysning och fungerar som mjukisdjur kan den spela musik. Den har tre knappar som barnet lätt kan lära sig att använda, där det går att ändra musik, ställa in volym och ändra ljusstyrka.

Med lugn musik och ett dämpat ljus kan den hjälpa ditt barn att komma till ro. Förutom pingvinen erbjuder Alice & Fox motsvarande lampor i form av olika djur, till exempel:

  • Får
  • Räv
  • Björn
  • Kanin
  • Hund

Alice & Fox är ett varumärke som erbjuder saker för barnrummet. Det är allt från barnmöbler, belysning och annan inredning, till leksaker och annat smått som kan göra att barnets rum blir en plats där det är lätt att trivas. De tycker att det är viktigt att fantasin får utrymme och att lekfullheten uppmuntras.


LumiPets Nattlampa

LumiPets Nattlampa

Kolla priset hos:

LumieWorld har skapat en nattlampa i formen av en uggla, som är ett av deras LumiPets. Det är en ganska liten figur som är 17 cm hög och den är gjord i silikon och plast. Höljet är mjukt och det gör att lampan inte blir varm, så du behöver inte bekymra dig om barnet vill leka med den.

Förutom ugglan finns lampan i andra stilar såsom:

  • Val
  • Igelkott
  • Räv
  • Lejon
  • Pingvin

Du kan styra ugglans funktioner med hjälp av en fjärrkontroll, och den har faktiskt ganska många olika funktioner. Ljuset kan vara i nio olika färger och det går att justera ljusstyrkan. Det är möjligt att ställa in automatiska färgskiftningar.

Du kan också välja om skiftningen då ska ske genom att en färg tonas in i nästa, eller om den ska byta färg direkt. Det finns dessutom en timer-funktion som gör att lampan kan släckas automatiskt efter 15, 30 eller 60 minuter.

En extra funktion är att det går att tända eller ändra färg genom att slå den på huvudet, något som kan vara bra för ditt barn om han eller hon vill tända lampan efter att timerns tid tagit slut.

LumiPets är en serie ganska avancerade nattlampor i djurform från LumieWorld. Förutom en uggla finns det bland annat en björn, en kanin och en elefant i serien med LumiPets. LumieWorld tillverkar även andra saker som kan hjälpa barn,  som LumiClocks och SoundSoothers.


Liewood Nattlampor

Liewood Nattlampor

Kolla priset hos:

Liewood har en hel serie med nattlampor i form av enkla stiliserade djur. Det finns till exempel en katt, en krokodil, en drake, en hund, en krokodil och en panda. För vissa av djuren kan du välja mellan flera olika färger.

De är i olika storlekar där de minsta är ungefär 6×8 cm och de största 20×32 cm. Djuren är gjorda i silikon med en laddningsbar LED-lampa, men kan också användas med sladd. 

Lamporna är gjorda  för att sprida ett svagt ljus som är tillräckligt om du vill kunna hjälpa din baby att hitta nappen, byta en blöja utan att han eller hon vaknar helt, eller för att ge ett lite större barn trygghet när det ligger ensamt i ett mörkt rum.

Att de är i formen av djur eller sagofigurer gör att det kan kännas som en kompis som finns där bredvid en i mörkret, vilket kan göra att mörkret blir mindre skrämmande.

Liewood är ett företag som tillverkar olika babyprodukter, leksaker och inredning för barnrum. Deras stil är skandinavisk och de använder sig av en enkel design. Förutom nattlampor har de bland annat hållbara mobiler, babynests, filtar och olika barnmöbler i sitt sortiment.


Teddykompaniet Teddy Lights Nattlampa

Teddykompaniet Teddy Lights Nattlampa

Kolla priset hos:

Teddykompaniets nattlampa är en lampa och ett mjukisdjur på samma gång. Ugglan är mjuk och gosig och har en storlek på 25 cm. Den har två olika ljuslägen och väljer man det färgade ljusläget kan den också spela melodin ”Blinka lilla stjärna”.

Andra djur som finns som Teddy Lights är till exempel en kanin, en hund och en enhörning. Materialet är polyester, vilket gör de här lamporna extra mjuka. Med en lugnande melodi och ett mjukt ljus kan mjukisdjurets funktion förstärkas och bidra till att ditt barn somnar lättare och sen får sova gott.

Teddykompaniet är mest kända för sina mjukisdjur. De har varit populära ända sen företaget grundades för 20 år sen och blivit älskade av många barn – och en hel del vuxna också. Alla deras produkter håller högsta kvalitet och samtidigt som de kan bidra till trygghet och lugn kan de väcka liv i lekar och sprida glädje.

Deras mjukisdjur tillverkas med särskilda personligheter, något de tagit med sig till sina nattlampor. I sortimentet finns också dinglisar, skallror, gungdjur med mera.


Babblarna Nattlampa med Stjärnhimmel och Vaggvisa

Babblarna Nattlampa med Stjärnhimmel och Vaggvisa

Kolla priset hos:

Babblarna är sagofigurer som först utformades för att fungera som ett pedagogiskt material för barn med särskilda behov – men det visade sig snart att nästan alla barn älskar dem!

Idag finns det massor av olika produkter med Babblarna, bland annat denna nattlampa som kan spela vaggvisor från Babblarna samtidigt som den projicerar en stjärnhimmel på tak och väggar i barnets rum.

Ljusstyrkan kan justeras och det finns en inbyggd timer som gör att den stängs av efter 45 minuter. Lampan är prydd av bilder på Babblarna och det är också genom att trycka på en av dem som du kan styra lampan.

Beroende på hur många gånger du trycker sätter du igång olika funktioner. Du kan sätta igång belysning, belysning + sång, bara sång, automatisk avstängning eller avstängning efter 45 minuter. Lampan är batteridriven.

Babblarna är populära genom att de är så lätta att ta till sig. Det är olika figurer: Diddi, Dadda, Doddo, Babba, Bibbi och Bobbo. Alla är färgglada och att de först var tänkta som en pedagogisk hjälp har inte glömts bort.

Det är fortfarande så att deras viktigaste uppgift är att göra barns språkutveckling lekfull. Många av produkterna från Babblarna är spel och liknande som uppmuntrar utvecklingen, även om vissa saker bara är leksaker eller har Babblarna som en prydnad.


Pabobo Dynamisk Undervattenprojektor Val

Pabobo Dynamisk Undervattenprojektor Val

Kolla priset hos:

Att det här är en undervattensprojektor betyder inte att det är en nattlampa som ska vara under vatten. Istället är det en projektor som gör ett mönster över väggar och tak i barnets mörka rum.

Det finns relativt många som gör en stjärnhimmel, men här har Pabobo valt att göra en nattlampa som förvandlar rummet till en undervattensvärld. Det som visas på väggar och tak är fiskar, som kan kombineras med rogivande ljud från havet.

Ljudet är det som kallas ”vitt brus”, något som kan hjälpa många att bli lugnare. Det går också att välja bort bruset och istället lyssna på en vaggvisa, eller ha det tyst. Själva lampan ser ut som en val och är gjord i polyester och plast. Storleken är 27x 27x 11 cm och den är batteridriven.

Pabobo är ett franskt företag som skapar innovativa nattlampor för barn, och även om utseendet skiljer sig åt mellan olika produkter är alla fint designade.

Du kan alltid känna dig trygg med att lämna ditt barn ensam med en lampa från Pabobo, eftersom de har ett stort säkerhetstänkande när de tar fram sina lampor. Idén bakom företaget Pabobo är helt enkelt att de vill hjälpa barn att få fridfulla nätter med god sömn.


Skip Hop Dream & Shine Sleep Trainer Nattlampa Moln

Skip Hop Dream & Shine Sleep Trainer Nattlampa Moln

Kolla priset hos:

Skip Hops molnformade nattlampa är tänkt som en hjälp för barn som tränar på att sova själva i sin egen säng. Den kan vara en hjälp när sovrutinerna ska skapas, och göra att det blir lättare att slappna av.

Det söta molnet får olika färger beroende på vilken del av natten det är. När det är rosarött betyder det att det är dags att sova. Ljust gult betyder att det snart är dags att gå upp och när det blivit grönt är det okej att gå upp.

Förutom ljuset har lampan tre olika ljud och dessutom kan den användas som väckarklocka. Lampan är batteridriven eller drivs med en mini-USB-kabel.

Skip Hop är ett varumärke som erbjuder ett brett sortiment av produkter för barn, och kanske minst lika mycket för deras föräldrar. De har skötväskor för föräldrar och ryggsäckar för barn, termosar, matlådor, babyprodukter och leksaker av olika slag.

Deras idé är att skapa trendiga och snygga prylar med en hög funktionalitet. Företaget har sin bas i New York och när du handlar något de tillverkat går en viss procent av det du betalar till välgörande ändamål.


Ledsavers Nattlampa med stjärnhimmel

Ledsavers Nattlampa med stjärnhimmel

Kolla priset hos:

Med Ledsavers nattlampa kan du få en stjärnhimmel projicerad över väggar och tak i ditt barns rum. Det blir en lugn stämning som kan göra det lättare att varva ner och somna. Förutom stjärnorna blir det en stor måne.

Ljuset går att ställa in så att det skiftar mellan olika nyanser, eller har samma färg hela tiden. Dessutom kan det reagera på ljud och musik om du väljer att använda en särskild inställning. Du laddar den med en USB-laddare, eller har sladden i hela tiden. Lampan har en timer som gör att den stängs av automatiskt efter fyra timmar.

Ledsavers är ett varumärke som erbjuder olika former av belysning. Mycket av det de erbjuder hjälper dig att skapa en lugn och trivsam stämning i hemmet, som elektriska värmeljus, blockljus eller stearinljus med fjärrkontroll, julgransbelysning, discolampor,laserljusspel och liknande.

De har även en del belysningsprodukter av mer praktiskt karaktär, som ficklampor, solcellslampor, pannlampor och arbetsbelysning av olika slag. 


Cleverio Smart Galaxy nattlampa

Cleverio Smart Galaxy nattlampa

Kolla priset hos:

Det här är en smart nattlampa från Cleverio, och då smart i betydelsen att den använder sig av smart teknik. För att kunna styra lampan och använda dess funktioner fullt ut behöver du ladda ner en app och ansluta lampan till ditt wifi-nätverk.

Efter det kan du använda alla de funktioner lampan erbjuder, som att välja mellan olika scener som projiceras över väggar och tak. Du kan också ställa in timern och välja hur stjärnorna och ljuset ska anpassas på olika sätt.

Du eller ditt barn kan använda röststyrning för att appen ska göra ändringar. Det här är en uppdaterad version av en stjärnprojektor som faktiskt kan fungera lika bra för vuxna som för barn. I en lugn miljö av stjärnor kan alla få det lättare att komma till ro.

Själva lampan har inget utseende som tilltalar barn, utan det är bara en rund och ganska platt enhet. Istället är det funktionerna som gör att den är lätt att tycka om. Lampan laddas via ett vägguttag.

Cleverio är Kjell & Companys eget varumärke för smarta hemmet-produkter. De håller låga priser och erbjuder till exempel smarta lampor, luftrenare, en smart våg och andra produkter som gör att du kan skapa ett smart hem.


Pabobo Automatisk Nattlampa

Pabobo Automatisk Nattlampa

Kolla priset hos:

Det här är en enkel nattlampa från Pabobo, som fungerar helt automatiskt. När det blir mörkt i rummet tänds den med ett svagt sken, och när det blir ljust slocknar den igen. Du behöver därför aldrig sätta på den eller stänga av den, utan det är bara att sätta den i vägguttaget så sköter den sig själv sen.

Det är en väldigt enkel nattlampa som har lång hållbarhet – upp till 11 år – och som kan vara stor hjälp för ditt barn. Det ljus den skapar kan göra att nattmörkret blir mindre skrämmande. Det kan också vara lättare att hitta till dörren vid toalettbesök och liknande.

Även för dig som förälder kan lampan vara till en hjälp eftersom ljuset kan räcka för att du ska kunna röra dig i rummet när det behövs.

Pabobo är ett företag som valt att helt och hållet rikta in sig på att göra nattlampor för barn. De är magiskt fina och blir en vän för ditt barn – en vän som kan göra att kvällen och natten blir lättare att klara av.

Med lampor i olika former, som ser ut som olika figurer, har olika sorters sken och olika funktioner, kan du lätt hitta en lampa från Pabobo som blir helt rätt för just ditt barn.


Pabobo Nattlampa Skakis Enhörning

Pabobo Nattlampa Skakis Enhörning

Kolla priset hos:

En skakis är en nattlampa som börjar lysa när man skakar den. Här har Pabobo valt att göra en mjuk enhörning som fungerar som mjukisdjur förutom att den har funktionen som nattlampa. Enhörningen är vit med stora ögon och ett grått horn.

Den har vingar och en stiliserad man och svans i ljusa färger. Det går att ställa in hur länge lampan ska lysa när den skakats, i fem sekunder eller fem minuter. Man ställer in det med en enkel knapp.

Om den lyser i fem minuter kan det vara tillräckligt för att barnet ska hinna slappna av och somna om, medan fem sekunder mer blir en påminnelse om att det går att lysa upp mörkret.

Enhörningen är en nattlampa som gärna ligger i barnets säng och fungerar som en trygghet i nattmörkret. Det finns även skakisar som ser ut som andra djur.

Pabobo vet mycket väl hur viktig sömnen är. Alla behöver sova gott för att må bra och för barn är det extra viktigt. Dessutom påverkas hela familjen om ett barn inte sover bra.

Oroliga nätter kan göra att alla mår sämre. Med sina nattlampor hoppas de kunna hjälpa barn att sova bättre, och hjälpa hela familjerna att få fridfulla nätter. Målet är att alla ska kunna sova tryggt och drömma sött.


Pabobo Stjärnprojektor Stjärna Musik

Pabobo Stjärnprojektor Stjärna Musik

Kolla priset hos:

Här har Pabobo valt att skapa en stjärnprojektor, en lampa som sprider ut mönstret av en stjärnhimmel i taket och över väggarna när rummet är mörkt. Ljuset kan vara i tre olika färger.

Själva lampan ser ut som en stjärna och den kan stängas av automatiskt efter 15 minuter eller 45 minuter. Det går också att stänga av den manuellt. Förutom att den här nattlampan skapar en mysig stjärnhimmel som gör mörkret mindre skrämmande har den lugn musik som kan spelas på två olika ljudnivåer.

Eftersom det är en LED-lampa blir den inte varm, så det finns ingen fara med att låta ditt barn sköta den själv. Den drivs av batterier.

Franska Pabobo har varit ett av de företag som var först med att utveckla portabla nattlampor för barn, med LED-belysning och laddning via USB.

Alla lampor är testade ett flertal gånger, både för att de ska fungera så bra som möjligt för barn och deras föräldrar, och för att säkerheten ska leva upp till den högsta nivån. Idag finns Pabobos produkter i 20 olika länder – och hjälper många barn att få lugnare nätter.


Pabobo Nattlampa Färgsensor Björn

Pabobo Nattlampa Färgsensor Björn

Kolla priset hos:

Det här är en lite annorlunda nattlampa eftersom den påverkas av färgerna i rummet där du har den. Pabobo har varit innovativa och gjort så att den björnformade lampans ljus helt enkelt styrs av vad den står på för färg.

Ställer du den på ett blått underlag kommer ljuset bli blått. Flyttar du den till något grönt blir ljuset grönt istället. Den kan också lysa i ett enkelt vitt ljus, eller skifta mellan regnbågens alla olika färger.

Lampan kan laddas med USB och det finns en timer som gör att den stängs av automatiskt efter 45 minuter. Utseendet på själva lampan är en rund liten vit björn med rosa kinder, som ser väldigt snäll ut. Det är en nattlampa som blir en vän och en leksak som kan göra att nätterna blir lättare att klara av.

Med en lampa från franska Pabobo får du en nattlampa av högsta kvalitet. De sätter säkerheten i centrum och du behöver aldrig oroa dig för att lämna ditt barn ensamt med en av deras nattlampor – de är gjorda för just det.

En nattlampa från Pabobo kan bli en vän som håller mörkerrädslan borta och gör det möjligt för ditt barn att sova gott. Något som hela familjen kan må bättre av.


Star trading Bunny Night Light

Star trading Bunny Night Light

Kolla priset hos:

Bunny Night Light är en kaninformad nattlampa från Star Trading. Den är batteridriven och 20 cm hög, och är gjord med LED-belysning. På det sättet blir den inte varm och kan inte bli farlig för ditt barn.

Lampan ser ut som en snäll liten kanin och den sitter gärna på en hylla vid barnets säng.  Ljuset kan byta färg genom en lätt klapp och den stänger av sig automatiskt med hjälp av en timer. Rör ingen den stängs den efter 1-2 timmar. 

Att ha en ljus liten vän som sitter och vaktar vid sängen kan kännas lugnande för ett barn med otrygga nätter eller mörkerrädsla.

Star Trading är ett belysningsföretag som började sin verksamhet med en julstjärna i metall som blev väldigt populär. Företaget har växt en hel del sen starten 1985 och idag har de ett stort sortiment med olika slags belysning.

Trots det är fortfarande julbelysning och annan belysning som skapar en mjuk och varm stämning i hemmet något som är viktigt för dem. De erbjuder också andra sorters belysning för ditt hem, som till exempel taklampor, golvlampor, spotlights och utomhusbelysning.


Behöver barn nattlampa?

En nattlampa kan ha flera olika funktioner. Till exempel kan de vara bra för föräldrar till små barn, så att det blir möjligt att se vad man gör i rummet utan att behöva tända en starkare lampa. Det ljus som kommer från en nattlampa kan räcka för att det ska gå att röra sig i rummet.

Men den viktigaste funktionen en nattlampa har handlar såklart om barnen och att de ska kunna känna sig trygga även om de är ensamma i sovrummet.

Många barn är rädda för mörkret och det kan vara svårt att bli lämnad ensam i ett mörkt rum. Det kan också göra att ditt barn får mardrömmar eller sover oroligare. Ett enkelt sätt att lindra dessa problem är att använda en nattlampa.

Ljuset från en nattlampa är väldigt milt och stör inte barnets sömn. Samtidigt kan man se rummet om man vaknar, vilket kan kännas tryggande och lugnande.

Nattlamporna är dessutom utformade på sätt som förstärker den lugnande effekten. Det kan vara att de ser ut som mjukisdjur eller att de skapar en fin stjärnhimmel över taket.

Det viktiga i det här sammanhanget är inte exakt hur lampan ser ut, utan att barnet förknippar den med trygghet. Då blir också sömnen och nattens mörker mindre läskiga att handskas med och att lämnas ensam i.

Sömn är väldigt viktigt för alla människor, och extra viktigt för barn som växer och utvecklas i så snabb takt. De behöver sin återhämtning och därför är det bra att göra vad man kan för att allt runt barnets sömn ska upplevas så tryggt som möjligt.

Vad ditt barn behöver för typ av lampa och hur länge han eller hon behöver använda en nattlampa kan du som känner barnet lättast avgöra.


Se fler artiklar om barns sömn!