Bästa nätapotek 2023: Guide till de svenska apoteken online

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att handla mediciner och andra apoteksprodukter online är en riktigt bra idé. Förutom att utbudet är större än i fysiska apotek brukar priserna vara bättre. Dessutom kan du ha dina saker inom ett par dagar – ibland redan dagen efter – och ofta levereras de ända till din dörr. Här kan du läsa lite mer om de bästa nätapoteken just nu!

Lista på de bästa svenska apoteken på nätet

Innehåll

Vilket nätapotek är bäst i test?

Här är en kort sammanfattning av de bästa apoteken vi har tagit med på vår lista. Vissa är kompletta apotek, andra är mer hälsokostbutiker med receptfria läkemedel och kosttillskott.


MEDS Logo

✅ Bra priser och snabb frakt

✅ Prisvärt eget varumärke

✅ Receptbelagda mediciner


Apotek Hjärtat Logo

✅ Både på nätet och fysiska butiker

✅ Populärt välkänt varumärke

✅ Receptbelagda mediciner


Doz Apotek Logo

✅ Bra utbud och service

✅ Smidig näthandel

✅ Receptbelagda mediciner


Hemsyd Logo

✅ Relativt ny aktör som snabbt blivit populär

✅ Bra utbud med en del unika produkter

❌ Ej receptbelagda mediciner


Apotek 365 Logo

✅ Prisvärt eget varumärke

✅ Bra produkter inom självtest och hygien

❌ Ej receptbelagda mediciner


Svensk Hälsokost Logo

✅ Bra utbud av vitaminer och mineraler

✅ Populär inom hälsokost och livsmedel

❌ Ej receptbelagda mediciner


Mecindo Logo

✅ Danskt nätapotek och hälsokost

✅ Många unika produkter som inte andra har

Ej recepbelagda mediciner


Lista på 11 olika nätapotek i Sverige

Här är hela listan på de större nätapoteken där du kan beställa mediciner, kosttillskott, vitaminer, hälsokost och mycket mer.

MEDS

MEDS Logo

MEDS har funnits sen 2018 och är ett online-apotek som växer väldigt snabbt. De har inga fysiska apotek, utan har satsat helt och hållet på att ha sin verksamhet på nätet.

Hos dem kan du hitta allt du brukar köpa på ett apotek – förutom att utbudet är mycket större.  Sortimentet av mediciner har kompletterats med produkter inom hälsa och skönhet. De satsar mycket på att leveranserna ska ske snabbt, eftersom de vet att man inte alltid kan vänta på sina mediciner.

Utbud hos MEDS

MEDS har ett väldigt stort utbud av receptfria mediciner inom alla områden, och även mediciner som kräver recept för att du ska kunna hämta ut dem. Behöver du till exempel mediciner för smärta, allergi, har du ont i magen, är du förkyld, irriterad i ögonen eller vill du sluta röka?

Då har de massor av produkter du kan välja mellan. De har också ett stort sortiment av hälso- och sjukvårdsprodukter för husdjur.

Förutom det erbjuder de produkter inom hud- och hårvård, smink, vitaminer för barn och vuxna, kosttillskott, produkter för träning och vikt, hem och städ och en hel del annat.

Finns receptbelagd medicin?

Du kan köpa dina receptbelagda mediciner hos MEDS.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Hos MEDS har du möjlighet att chatta eller prata i telefon med en farmaceut. Det går också att mejla dina frågor. På det sättet kan du få rådgivning om dina receptbelagda mediciner.

Det finns även en vanlig kundtjänst om du har andra frågor om din beställning. Du kan nå dem 8-22 alla dagar. Enklast är att använda chatten, men du kan också nå dem på telefon eller mejl.

Fraktkostnad och leveransalternativ

MEDS erbjuder många olika leveransalternativ, vilka som  är tillgängliga för dig beror på var du bor. Hur mycket frakten kostar beror i sin tur på vilket leveransalternativ du väljer.

Du kan till exempel välja hemleverans med Airmee, leverans med CityMail, Early Bird, PostNord, Instabox, Best eller Gordon Delivery. Hämtar du ut receptbelagd medicin är det alltid fri frakt.

Hur snabbt du får ditt paket beror på vad du beställt och också i viss mån på vilket leveranssätt du väljer. I samband med beställningen får du alltid en uppskattning om när dina saker ska komma fram. Du kan också följa paketet när det är på väg.

Vem äger MEDS?

Företaget bakom MEDS heter Meds Apotek Sverige AB. Eftersom det är ett aktiebolag är det aktieägarna som äger det, och bland investerarna finns bland annat Inbox Capital, Michael Storåkers och Måns Zelmerlöw.

Fördelar och nackdelar

MEDS är ett seriöst nätapotek där du kan köpa både receptfria mediciner och hämta ut dina recept.

Utbudet är riktigt stort, det går snabbt att få hem dina saker och du kan välja mellan många olika leveranssätt. Dessutom kan du få råd av en farmaceut och om du köper receptbelagda mediciner behöver du inte betala något för frakten.

En nackdel är att det inte finns någon kundklubb och att det inte går att samla poäng och få förmåner på det sättet, något många av konkurrenterna erbjuder.


DOZ Apotek

Doz Apotek Logo

DOZ Apotek är den apotekskedja som tidigare hette Lloyds Apotek. De har 70 fysiska apotek som finns utspridda i hela landet, och även ett utvecklat nätapotek där du kan hitta det mesta du behöver.

Deras ambition är att alla ska ha råd med en bättre hälsa, och därför håller de sina priser låga. De erbjuder informativa artiklar där du kan lära dig mer, och du kan få råd från en farmaceut eller en egenvårdsspecialist vid behov.

DOZ Apotek har en kundklubb som kallas DOZ Plus. Med medlemskapet får du tillgång till extra bra priser. Du samlar också poäng på allt du köper och poängen omvandlas sen till värdecheckar du kan använda när du ska handla.

Utbud hos DOZ Apotek

DOZ Apotek har ett fullständigt apoteksutbud med receptfria mediciner och läkemedel som du behöver recept för att kunna köpa. De erbjuder också hjälpmedel, produkter som ska hjälpa dig om du vill sluta röka, kosttillskott och vitaminer, och annat inom hälsa och livsstil. De har bland annat billiga D-vitaminer för spädbarn, i form av smidiga droppar som är lätta att dosera.

I sitt sortiment har de ett bra utbud som riktar sig till barn och föräldrar och även mycket du kan behöva för att ta hand om ditt husdjur, om det skulle ha problem med hälsan.

Förutom sitt utbud av produkter erbjuder DOZ Apotek tjänster i samarbete med Kry. Kry är en nätdoktortjänst som gör att du kan få hjälp av en läkare eller psykolog digitalt. De kan också förnya dina recept. På DOZ fysiska apotek gör samarbetet att du kan lämna prover direkt på apoteket.

Finns receptbelagd medicin?

Det går bra att köpa receptbelagd medicin när du handlar hos DOZ Apotek.

Kan man få hjälp av farmaceut?

DOZ Apoteks kundtjänst har öppet på vardagar mellan 9 och 16. Det går att ringa dem, och du kan också skicka ett mejl. Mejl kan du skicka när som helst och du får för det mesta svar inom 48 timmar, förutom på helgerna.

Via kundtjänsten kan du komma i kontakt med DOZ Apoteks farmaceuter. Du kan också få hjälp av en farmaceut om du går till något av deras fysiska apotek.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Frakten är alltid fri om du handlar för 99 kronor eller mer, eller om du hämtar upp dina saker på närmaste apotek. Annars tillkommer en fraktkostnad som beror på vad du köpt och vilken leveransmetod du väljer.

Förutom att du kan välja att hämta upp sakerna på närmaste DOZ Apotek kan du få dem skickade till dig med hemleverans, brevlådepaket eller express-brevlådepaket. Paketet kan också skickas till postombud eller Instabox. Leveranstiden är 0-3 arbetsdagar.

Vem äger DOZ Apotek?

Det är Admenta AB som äger DOZ Apotek.

Fördelar och nackdelar

DOZ Apotek har ett stort apoteksutbud, så du hittar alla mediciner du kan behöva hos dem. Andra fördelar är att du kan få hjälp av en farmaceut, att leveransen går mycket snabbt och att du själv kan välja vilken fraktmetod som passar dig bäst.

En nackdel är att det inte finns möjlighet att kommunicera med deras kundtjänst via chatt, en möjlighet man annars kan förvänta sig idag.


Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat Logo

Apoteket Hjärtat är den största apotekskedjan och har nästan 400 apotek på olika håll i landet. De har funnits sen 2010. Ambitionen som Apotek Hjärtat har är att du som är kund hos dem ska få bättre hälsa och större välbefinnande.

Apotek Hjärtat har en kundklubb som kallas Klubb Hjärtat. Där kan du få erbjudanden och samla bonuspoäng. De har också många andra erbjudanden, som inte kräver att du är med i kundklubben.

Utbud hos Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat har ett fullständigt apoteksutbud, med både receptfria och receptbelagda mediciner. I sortimentet finns också andra produkter för egenvård, vård av dina barn, ditt djur, och för hälsa och livsstil.

Utbudet inom hår- och hudvård är bra och du kan hitta ett ganska brett sortiment av nyttiga livsmedel hos Apotek Hjärtat.

Finns receptbelagd medicin?

Ja, du kan hämta ut dina recept hos Apotek Hjärtat, både i deras fysiska apotek och online.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Apotek Hjärtat har en kundtjänst med öppettiderna 8-20 måndag-fredag och 9-14 på lördagar. Då kan du ringa eller chatta, och det går också bra att mejla. Under den tid de inte har öppet kan du också mejla, även om svaret dröjer lite. De har dessutom en chattrobot du kan ställa frågor till.

Det enklaste sättet att få rådgivning från en farmaceut hos Apotek Hjärtat är att gå till något av deras fysiska apotek. Förutom att du kan ställa frågor när du kommer dit kan du boka in dig för en rådgivning på 15 minuter, så att du får gott om tid att få hjälp.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Handlar du för mer än 149 kronor eller hämtar paketet på ett apotek är det gratis frakt, annars kostar frakten från 19 kronor. Hur mycket det kostar och hur snabbt du får ditt paket beror på vilken leveransmetod du väljer.

Snabbast går det om du väljer expressalternativet för att hämta på apotek. Då kan du hämta sakerna efter 2 timmar – men det funkar bara om apoteket har sakerna hemma.

Du kan också få ett centralt packat paket levererat till ett apotek, eller få det skickat till Instabox, med Early Bird eller PostNord, eller få hemleverans med Bring eller Best.

Vem äger Apotek Hjärtat?

Det är Ica Gruppen som äger Apotek Hjärtat. Ica Gruppen är ett stort aktiebolag som också äger Ica Sverige, som står bakom Ica-butikerna, Ica Banken, Ica Fastigheter och Rimi Baltic.

Fördelar och nackdelar

Apotek Hjärtat är en stor apotekskedja som finns i hela landet, så en fördel är att de finns i stort sett överallt. De har snabba leveranser, bra utbud och du kan köpa receptbelagda mediciner.

Är du med i kundklubben och samlar bonuspoäng slås poängen ihop med stammispoäng på Ica, så det går snabbare att få ihop många poäng.

En nackdel är att det inte finns något särskilt nummer eller speciell chatt om du vill ha hjälp av en farmaceut. Det är lite oklart hur lätt eller svårt det är att få rådgivning om du inte tar dig till ett fysiskt apotek.


Svensk Hälsokost

Svensk Hälsokost Logo

Svensk Hälsokost är en hälsokostbutik online som funnits sen 2004. Anledningen till att butiken startade var att de upplevde det som att webbshoppen Svenskt Kosttillskott behövde kompletteras med en butik som var särskilt inriktad på just hälsokost.

Fler och fler människor verkade intresserade av naturliga och ekologiska produkter till exempel inom hudvård, kosttillskott och livsmedel. Fokus hos Svensk Hälsokost är på hälsa och träning, och på att ha ett utbud med saker som kan underlätta för en hälsosam livsstil.

Hos Svensk Hälsokost finns det en kundklubb där du kan samla poäng och få olika förmåner. Det finns fyra nivåer i klubben: bronsnivå, silvernivå, guldnivå och platinanivå. Handlar du mer hamnar du på en bättre nivå och får bättre erbjudanden, till exempel som fri frakt eller fler poäng för varje krona du handlar för.

Utbud hos Svensk Hälsokost

Utbudet hos Svensk Hälsokost är olika hälsoprodukter, kosttillskott och produkter för träning och livsstil. Förutom det har de livsmedel, naturliga oljor, skönhetsprodukter och produkter för hem och hushåll.

Svensk Hälsokost har flera egna varumärken. Healthwell är deras märke för kosttillskott, där många av produkterna är vegetariska, även med vegetabiliska kapslar.

Healthwell PURE är märket för naturliga oljor, en serie produkter som bara innehåller rena och naturliga ingredienser. Healthwell QURE är ett varumärke de använder för moderna kosttillskott som har höga koncentrationer, så att de kan användas terapeutiskt.

Varumärket CORE tillhör moderbolaget Svenskt Kosttillskott, men kan också köpas hos Svensk Hälsokost. Det är produkter som till exempel proteinpulver, vitaminer och mineraler som kan hjälpa dig att optimera din träning.

Finns receptbelagd medicin?

Nej, Svensk Hälsokost är inriktat på hälsokost och hälsoprodukter av olika slag och har inte möjligheten att sälja receptbelagda mediciner.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Eftersom Svensk Hälsokost inte har mediciner i sitt utbud erbjuder de inte heller kontakt med en farmaceut.

Har du frågor om deras produkter eller din beställning kan du ringa eller mejla dem. Kundtjänsten har öppet 9-12 på vardagar.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Hur mycket fraktkostnaden blir beror på vilket leveransalternativ du väljer, men det finns alltid minst ett gratis alternativ om du handlar för 100 kronor eller mer.

Du kan få paketet levererat med PostNord, Instabox, Early Bird, Bring eller Budbee. Leveranstiden är 0-4 dagar beroende på vilket alternativ du väljer.

Vem äger Svensk Hälsokost?

Svensk Hälsokost är ett eget företag som är ett dotterbolag till Svenskt Kosttillskott.

Fördelar och nackdelar

Är det ett apotek du letar efter finns det många nackdelar med Svensk Hälsokost, eftersom de inte är ett apotek i vanlig mening. Du kan inte köpa traditionella mediciner och inte hämta ut receptbelagd medicin.

Är du istället intresserad av hälsokost, kosttillskott och träningsprodukter är det här en butik online som har ett brett utbud och där du kan hitta det mesta du kan önska. Det är enkelt att beställa hemifrån och leveransen sker snabbt.


Hemsyd

Hemsyd Logo

Hemsyds ambition är att du ska kunna hitta produkter av hög kvalitet hos dem – och att du alltid ska få bra priser. Ofta är priserna lägre hos Hemsyd än om du köper samma saker på andra ställen. Det är möjligt genom deras samarbeten med leverantörerna.

Hemsyd vill finnas där för dig, så att det blir enkelt att hitta till exempel skönhetsprodukter, hjälpmedel, självtester och saker du behöver till ditt hushåll. Tanken är att de vill hjälpa till så att din vardag och din hälsa ska kunna bli så bra som möjligt.

Utbud hos Hemsyd

Hemsyd har ett utbud av olika produkter för egenvård och för hemmet. Du kan bland annat hitta produkter för hudvård, hårvård och olika slags  självtester hos dem.

De har det mesta du behöver inom sårvård, munvård och intimvård, och även produkter för sex & lust och en del hjälpmedel. De erbjuder smink, produkter för baby & barn och ganska många städprodukter och andra saker du kan behöva för att ta hand om ditt hem.

Finns receptbelagd medicin?

Nej, Hemsyd erbjuder hälsoprodukter, men inte mediciner. De har varken receptfria eller receptbelagda mediciner i sitt utbud, även om de till exempel har produkter för sårvård och självtester.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Hemsyd säljer inte mediciner och har därför inte heller farmaceuter som kan svara på dina frågor. Är det något du funderar på som gäller deras produkter eller din beställning kan du höra av dig till deras kundtjänst.

Du kan hjälpa dig att lösa eventuella problem och oklarheter. Du når dem genom att fylla i ett mejlformulär på hemsidan. Det finns också en FAQ där du kan hitta svar på de vanligaste frågorna.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Leveranstiden när du beställer från Hemsyd är 1-3 dagar och du får gratis frakt om du handlar för 299 kronor eller mer. Annars är den billigaste fraktkostnaden 35 kronor, men kostnaden varierar beroende på vad du väljer för leveransalternativ.

Paketet kan levereras till med Early Bird, DHL eller PostNord. Med PostNord kan du få hemleverans, leverans till brevlådan eller till ombud. DHL levererar till ombud och Early Bird till din brevlåda.

Vem äger Hemsyd?

Företaget bakom Hemsyd heter Hemsyd E-handel AB, och det är ett aktiebolag som förutom apoteksverksamhet bland annat erbjuder utbildning, uthyrning och rekrytering av personal för apotek, läkemedelsindustrin och vården.

Fördelar och nackdelar

Hemsyd har ett bra utbud av produkter för att du ska kunna ta hand om dig själv och ditt hem. När du handlar hos dem får alltid öppet köp i 60 dagar. Det är en stor fördel eftersom det kan kännas osäkert att handla online.

På 60 dagar hinner du få hem sakerna och se om de är vad du väntat dig, och i lugn och ro bestämma dig för om du vill behålla dem.

Bland nackdelarna finns kundtjänsten som bara går att kontakta via mejl. Utbudet av apoteksprodukter är relativt begränsat, men om utbudet är en fördel eller nackdel beror på vad det är du letar efter och vill köpa.


Apotek 365

Apotek 365 Logo

Apotek 365 är ett apotek som bara finns online, de har inga fysiska butiker. Förutom receptfria mediciner har de hälsoprodukter och skönhetsprodukter av olika slag.

De säljer produkter från många av de ledande märkena inom området kropp och hälsa, och hos dem hittar du mer att välja mellan än i de flesta fysiska apotek. Dessutom finns det alltid några pågående kampanjer, så har du tur hittar du det du behöver till ett riktigt bra pris.

Utbud hos Apotek 365

Hos Apotek 365 hittar du alla vanliga receptfria mediciner, till exempel för allergi, feber, värk eller när du vill ha hjälp att sluta röka. De erbjuder olika självtester, kosttillskott och produkter som passar för dig som tränar mycket.

I utbudet finns också olika sorters hjälpmedel, för dig som har problem med smärta, problem som beror på att du snarkar, behöver en dosett eller liknande. Det finns också hjälpmedel de allra flesta kan ha nytta av, som saker som hjälper dig att slappna av, värmefiltar, reflexer, massageprodukter, fläktar med mera.

De har ett stort utbud av produkter inom hårvård, hudvård, munvård, intimvård, och även det mesta du kan behöva om du har problem med mage eller tarmar, ögon eller öron, eller om du helt enkelt blivit förkyld.

Förutom det breda utbudet av apoteksprodukter erbjuder de produkter för djurhälsa, hushållsprodukter och har en hel del livsmedel i sitt sortiment.

Finns receptbelagd medicin?

Nej, Apotek 365 säljer receptfri medicin och andra produkter inom hälsa och välbefinnande, men inga receptbelagda preparat.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Det är inte möjligt att få rådgivning av en farmaceut. Andra frågor kan du vända dig till deras kundtjänst med. På telefon har de öppet 10-14 på vardagar. Du kan också mejla och får du normalt svar inom 24 timmar.

Fraktkostnad och leveransalternativ

När du beställer från Apotek 365 kan du få dina saker inom 1-4 vardagar, beroende på vilket fraktalternativ du väljer. Handlar du för 299 kronor eller mer är det gratis frakt, annars kostar det från 19 kronor.

Du kan välja mellan flera olika leveransalternativ. Med DHL kan du få expressleverans till ett ombud. Med PostNord kan ditt paket skickas till ombud eller så kan du få hemleverans. Vissa beställningar kan också skickas som varubrev och levereras till din brevlåda.

Vem äger Apotek 365?

Det är Pharmart AB som står bakom Apotek 365, och även Svea Apotek. Pharmart AB  är ett dotterbolag till iApotek.

Fördelar och nackdelar

Apotek 365 har det mesta du kan önska dig av ett apotek, utom mediciner du behöver recept för att hämta ut.

Att det inte går att köpa receptbelagda mediciner är en nackdel, men positivt är att de kompletterat sitt apoteksutbud med olika kosttillskott, hälsoprodukter, livsmedel, saker som kan vara till hjälp för ditt djur och liknande.

Behöver du receptbelagd medicin och vägledning från en farmaceut är det här inte rätt ställe – för de flesta andra tillfällen kan Apotek 365 passa helt perfekt.


Mecindo

Mecindo Logo

Mecindo har funnits sen 2012 och det är en dansk webbshop som nu också finns i Sverige och Norge. Fokus ligger på att erbjuda produkter inom kost, hälsa och skönhet – och att ha lägsta möjliga priser. Det finns inga fysiska butiker, utan det här är en verksamhet som bedrivs helt och hållet online.

Hos Mecindo kan du ofta hitta olika erbjudanden och de har också en del saker som är märkta med ”fast lågt pris”. Förutom det har de en medlemsklubb som ger dig bonusgåvor, billigare frakt, rabatt, och tillgång till exklusiva erbjudanden och tävlingar.

Utbud hos Mecindo

Mecindo har ett noga utvalt sortiment inom områdena kosttillskott, kroppsvård & skönhet, hälsokost, hus & livsstil och medicare. Medicare är en kategori med sjukvårdstillbehör som blodtrycksmätare, kylbalsam, självtester, stödstrumpor, febertermometrar och annat du kan behöva för enklare egenvård i hemmet.

I kategorin kosttillskott hittar du olika sorters preparat med vitaminer, mineraler och annat du kan behöva tillskott av om du tränar mycket eller oroar dig för att du inte äter tillräckligt bra.

I kategorin hälsokost hittar du olika slags livsmedel, som frön och nötter, superfoods, dietmat, mat som passar extra bra för dig som fokuserar på din träning, nyttiga snacks och liknande.

Det är väl dessa två kategorier som bäst motsvarar vad man förväntar sig att hitta i en hälsokostbutik. Att de dessutom har ett brett utbud av produkter för kroppsvård och för ditt hem gör att de erbjuder mer än vad många andra gör.

Finns receptbelagd medicin?

Nej, Mecindo erbjuder inte försäljning av receptbelagda mediciner.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Mecindo säljer hälsoprodukter och har på grund av sitt utbud inte farmaceuter som kan ge dig rådgivning.

Frågor om deras produkter går att ta med deras kundtjänst som har öppet 8.30-15.30 måndag-torsdag och 8.30-14 på fredagar. Kontakt med kundtjänsten sker via mejl.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Fraktkostnaden är 39 kronor, eller 29 kronor om du är Mecindo Plus-medlem. Dina saker skickas till ett PostNord-ombud och leveranstiden är normalt 2-4 dagar.

Vem äger Mecindo?

Mecindo.se ägs av Web Nordic A/S, ett danskt aktiebolag. Web Nordic A/S tillhör Helsamkoncernen, som är en av de största grossisterna i Danmark när det kommer till hälsokost och hälsoprodukter. Helsam driver också butiker runt om i Danmark.

Fördelar och nackdelar

Är det en hälsokostbutik du letar efter har Medicare ett oerhört bra utbud av kosttillskott och hälsosamma livsmedel.

En fördel är att de inte nöjer sig med det, utan också har gott om produkter för kroppsvård, för ditt hem och dessutom kan du komplettera din beställning med sjukvårdstillbehör. De har bra priser och ofta rabatter, och går du med i medlemsklubben får du extra förmånliga erbjudanden.

En nackdel med Medicare är att sidan och produktbeskrivningarna ibland inte är översatta. Söker man till exempel efter en örontermometer kommer den bara upp i träfflistan om man skriver sökordet på danska. På större delen av sidan är det bra, men det känns lite slarvigt. Positivt är att det går att räkna med att deras kundtjänst kommunicerar på svenska.


Apoteket

Apoteket Logo

Apoteket är ett statligt bolag som tidigare var den enda apotekskedjan i landet. Idag finns de sida vid sida med ett flertal konkurrenter, men ägs fortfarande av staten. Apoteket startade 1971 och har under årtiondena som gått sen dess utvecklats på många sätt.

Ett exempel är deras närvaro online, som gör att du kan köpa mediciner, läsa artiklar om olika ämnen eller använda någon av deras digitala tjänster.

Apoteket har fysiska apotek runt om i landet, och de har en kundklubb som ger dig bonuspoäng och rabatter.

Utbud hos Apoteket

Apoteket har ett heltäckande utbud av receptfria och receptbelagda mediciner, och även andra produkter du kan behöva för att ta hand om dig själv, ditt barn eller ditt husdjur.

I samarbete med Doktor24 erbjuder Apoteket möjligheten att enkelt förnya recept online. Du kan också träffa en läkare eller psykolog digitalt. Tillsammans med Chronos Care erbjuder Apoteket en digital diabetesbehandling.

De flesta av Apotekets tjänster kräver att du tar dig till ett av deras fysiska apotek. I utbudet finns till exempel vaccinationer, allergikoll, blodtryckskoll, ryggkoll, diabeteskoll, och möjlighet till DosPac.

DosPac är ett alternativ där du får dina mediciner färdigsorterade och förpackade i påsar för varje dag, så att det blir lättare att hålla ordning på din medicinering.

Finns receptbelagd medicin?

Ja, när du behöver receptbelagd medicin kan du köpa det hos Apoteket, även i deras online-apotek.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Vill du ha rådgivning av en farmaceut kan du boka en tid och träffa en farmaceut på något av deras fysiska apotek.

Kundtjänst finns på telefon, chatt och mejl. Telefonsupport går att få 9-18 på vardagar. Om chatten är öppen ser du genom att chattfönstret då syns när du är inne på sidan. På mejl kan du inte få svar på frågor som kräver dina personuppgifter eller andra känsliga uppgifter.

Istället för FAQ har Apoteket ett kundforum där du kan ställa dina frågor och få svar antingen av deras kundservice eller från en farmaceut, beroende på vad det är för typ av fråga.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Vad frakten kommer kosta och hur snabbt du kan få ditt paket beror på vilket leveransalternativ du väljer.

Vilka som är möjliga att välja beror både på var du bor och vad du har handlat. Leverans till apotek är gratis, och om du handlar för 200 kronor finns även andra gratisalternativ. Kostnaden för frakten är annars från 19 kronor.

Leverans kan ske med Bring, Airmee, PostNord, Gordon, Schenker eller Early Bird.

Vem äger Apoteket?

Apoteket drivs som ett aktiebolag där staten äger alla aktierna.

Fördelar och nackdelar

Apoteket har ett stort utbud både av varor och tjänster, och det är en seriös aktör det är lätt att lita på. De har funnits länge och har mycket kunskap om apoteksverksamhet, vilket är stora fördelar.

Ser man till just den digitala delen av Apotekets verksamhet är de främsta nackdelarna att allt inte är tillgängligt digitalt. Behöver du något mer än att köpa mediciner kan du behöva ta dig till ett fysiskt apotek.


Kronans Apotek

Kronans Apotek Logo

Kronans Apotek står för ungefär en fjärdedel av den svenska apoteksmarknaden. Det är den tredje största apotekskedjan och förutom att de driver ett online-apotek har de 470 fysiska apotek utspridda i hela landet.

Kronans Apotek är också en av de äldsta apotekskedjorna i Sverige. Verksamheten började 1907 som Kronans droghandel, och egentligen har den rötter ända tillbaka till 1700-talet och den hovapotekare som drev Apoteket Strutsen i Göteborg.

Den tid vi hade apoteksmonopol sysslade Kronans Droghandel med import och distribution av läkemedel till det statliga Apoteket. Efter apoteksmonopolets avskaffande kunde de starta en egen apotekskedja.

Genom att Kronans Apotek har en kundklubb har du möjlighet att få extra bra priser och erbjudanden, du kan samla bonuspoäng och du får poäng även när du lämnar in gamla läkemedel. För medlemmar finns det också evenemang på de lokala apoteken.

Utbud hos Kronans Apotek

Hos Kronans Apotek hittar du ett stort sortiment både av receptfria mediciner, mediciner som kräver recept och andra produkter inom hälsa och skönhet. I utbudet finns till exempel produkter för motion och hälsa, för sex och lust, de har vårdhjälpmedel, makeup, produkter för djur och saker för hem och hushåll.

Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se för att du enkelt ska kunna förnya recept och få tag på de mediciner du behöver. Samarbetet gör också att du kan mäta ditt blodtryck kostnadsfritt på något av Kronans Apotek.

Finns receptbelagd medicin?

Ja, hos Kronans Apotek kan du hämta ut receptbelagda mediciner.

Kan man få hjälp av farmaceut?

För att komma i kontakt med en farmaceut ringer du till deras vanliga kundtjänst. Du kommer då till ett knappval innan du kopplas fram till någon och där kan du välja att det är en farmaceut du vill prata med.

Både kundtjänst och farmaceuter finns tillgängliga på telefon 8-18 måndag-fredag och 9-14 på lördagar.  Du kan också komma i kontakt med deras kundtjänst via mejl.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Är det receptbelagda mediciner du beställer får du alltid fri frakt. Du kan också få gratis frakt om du handlar för över 200 kronor. Annars kostar leveransen från 19 kronor, men kostnaden beror på vilket leveransalternativ du väljer.

Du kan hämta upp dina saker på ett av Kronans Apotek eller få det levererat till Instabox eller till ett PostNord-ombud. Du kan få hemleverans med Airmee, Best eller Gordon och ibland är det även möjligt att få det till din brevlåda med PostNord.

Vem äger Kronans Apotek?

Kronans Apotek och Apoteksgruppen har ett gemensamt bolag, som ägs av Oriola Corporation. Oriola står bakom apotek även i Baltikum.

Fördelar och nackdelar

Det stora sortimentet hos Kronans Apotek är en av deras största fördelar. Du kan räkna med att de har det du behöver, oavsett om det är receptfria mediciner, receptbelagda läkemedel eller hälsoprodukter.

En annan fördel är samarbetet med Doktor.se som gör det möjligt att förnya dina recept. En liten nackdel är att samarbetet inte är lika utbyggt som andra samarbeten, så de gör det inte lättare till exempel att komma i kontakt med en läkare digitalt.


Apotea

Apotea Logo

Apotea är ett av de största nätapoteken i landet, som inte har några fysiska apotek. 2003 grundades Familjeapoteket AB, men 2011 togs det över av Adlibris grundare Pär Svärdson, som gjorde om det till ett nätapotek.

Adlibris hade skapats, gjorts till en mycket framgångsrik nätbokhandel och sen sålts. Svärdson letade efter en ny utmaning och hittade förutsättningar för det som kom att bli Apotea. De blev det första fullskaliga nätapoteket som inte också hade fysiska apotek.

Apotea håller sina priser låga och har alltid olika kampanjer igång så att du kan köpa vissa produkter till extra bra pris. På deras sida finns livesändningar och artiklar med råd från apotekare och veterinärer.

Utbud hos Apotea

Apotea har ett mycket stort utbud, med mer än 40 000 olika produkter i sitt sortiment. Bland artiklarna finns ett heltäckande utbud av mediciner – både receptfria och receptbelagda läkemedel.

De har också ett brett utbud av hälsoprodukter som till exempel produkter för solskydd, hårvård, hudvård, hjälp att sluta röka, träning, viktkontroll, vitaminer och mineraler.

Du kan också hitta vanliga apoteksprodukter hos dem, som plåster, förband, hjälpmedel, hälsoprodukter för djur med mera.

Finns receptbelagd medicin?

Ja, Apotea säljer receptbelagda mediciner.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Behöver du kontakta Apoteas kundtjänst kan du själv välja om du vill göra det på telefon, chatt eller mejl. På telefon har de öppet vardagar 9-12 och 13-17. Vill du komma i kontakt med en farmaceut kan du använda den vanliga kundtjänsten.

Har du personliga frågor du vill ta med en farmaceut behöver du logga in med BankID och efter det kan du fylla i ett mejl-formulär eller chatta direkt med en farmaceut.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Du kan alltid få gratis frakt med något leveransalternativ, och handlar du för 200 kronor kan det finnas möjlighet till gratis hemleverans. Vill du välja fritt mellan alla leveransalternativ är den vanligaste fraktkostnaden 39 kronor.

Vilka leveransalternativ du kan välja mellan beror på var du bor och i viss mån också vad det är du köper. Större paket kan till exempel inte levereras till postlådan.

Du kan få hemleverans med Budbee, Best, Instabox eller Airmee, eller få det levererat till ett av PostNords , DHL:s eller Schenkers ombud.

Du kan få det skickat till en Instabox eller en Budbee Box. Det kan levereras till brevlådan eller dörren med Early Bird eller Premo. Leverans med Bussgods eller SwePelago är också möjligt.

Vem äger Apotea?

Apotea är aktiebolag och en majoritet av bolaget ägs av medarbetare på Apotea. Det är ett dotterbolag till Apolea holding AB.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med Apotea är till exempel deras stora sortiment, snabba leveranser och att det går att få gratis frakt. Det är också en fördel att det inte finns några fysiska apotek, så de hänvisar aldrig till att man ska ta sig till ett apotek för att ta del av något i deras utbud av varor och tjänster.

En nackdel med Apotea är att det inte finns någon kundklubb  eller möjlighet att samla bonus på andra sätt.


Apohem

Apohem Logo

Apohem vill ge dig de förutsättningar du behöver för att leva ett hälsosamt liv, på ett sätt så att det inte behöver bli komplicerat eller ta särskilt mycket tid eller kraft från dig. De vet att det finns så mycket annat man hellre fokuserar på.

Apohem har alltid olika erbjudanden du kan ta del av när du handlar hos dem. I det digitala Apohem Magazine kan du läsa artiklar om olika hälsorelaterade ämnen och de lägger dessutom ut material på Apohem Live ibland.

Utbud hos Apohem

Hos Apohem hittar du de flesta mediciner du kan behöva, och också andra saker som kan hjälpa dig att ta hand om dig själv eller ditt barn. De har till exempel en hel kategori med elektronik, där du hittar allt från brandvarnare och eltandborstar till blodtrycksmätare och febertermometrar.

I sitt utbud av receptfria preparat hittar du bland annat allergimediciner, värktabletter och preparat för ögon och öron. De erbjuder också produkter för djurhälsa, både sånt du kan behöva när ditt djur har problem och godis, leksaker och det du behöver för att sköta pälsvården.

Som ett komplement till sitt apoteksutbud har de en del saker för hushållet, mat och dryck och annat som kan vara smidigt att beställa samtidigt som du klickar hem dina mediciner.

Finns receptbelagd medicin?

Ja, hos Apohem är det möjligt att hämta ut receptbelagd medicin.

Kan man få hjälp av farmaceut?

Vill du kontakta Apohem finns det flera olika sätt att göra det. Farmaceuter finns tillgängliga 9-18 på vardagar. Annan kundservice är öppen 9-22 måndag-torsdag, 9-20 på fredagar och 12-20 på söndagar.

Du kan använda chatt, mejl eller telefon. Är det hjälp eller rådgivning av en farmaceut du önskar finns det dessutom möjlighet till videosamtal.

Fraktkostnad och leveransalternativ

Du behöver inte betala någon fraktkostnad om du köper receptbelagd medicin eller handlar för mer än 249 kronor. Handlar du för mer än 399 kronor är det gratis hemleverans. Billigaste frakten är annars 19 kr, men kostnaden beror på vilket leveranssätt du väljer.

Du kan få hemleverans med Best, Budbee eller PostNord, få paketet levererat till brevlådan med Early Bird eller PostNord eller till box med Budbee eller Instabox. Det kan också skickas till ett PostNord-ombud. Med de flesta leveransalternativen kan du ha dina saker inom 1-2 arbetsdagar.

Vem äger Apohem?

Företaget bakom Apohem heter Apohem AB och det ägs av Axfood och Novax.

Axfood har en rad olika matvarukedjor, där Willys, Tempo och Hemköp är de mest kända, medan Novax är ett investeringsbolag som riktat in sig på hälsa och friskvård, framtidens mat, digital infrastruktur och teknisk säkerhet.

Fördelar och nackdelar

Apohem har många fördelar. Det mesta du behöver finns i sortimentet, de har låg fraktkostnad och många leveransalternativ. Något som gör dem speciella i jämförelse med andra nätapotek är att de erbjuder videorådgivning med farmaceut.

Det finns ingen kundklubb vilket kan upplevas som negativt. Det de har är ett nyhetsbrev där du kan ta del av personliga erbjudanden, vilket väl väger upp bristen på kundklubb till viss del.


Se även våra favoriter bland babybutikerna på nätet!