Bästa nässug för baby 2023: Rengör näsan och underlätta andning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du ett litet barn som blivit förkylt eller drabbats av nästäppa av någon annan anledning? Då kan en nässug vara till stor hjälp. Det finns många olika modeller på marknaden, som delvis kan fungera på olika sätt. Här hittar du information om de bästa nässugarna som finns just nu.

Mamma använder en nässug för att rengöra bebisens näsa

Vilken nässsug är bäst i test?

Vill du ha en prisvärd och enkel lösning, är det en Näsfrida du ska köpa. Detta är en välfungerande klassiker. Du kan själv enkelt reglera sugtrycket då du suger med munnen. Tack vare smarta filter behöver du inte riskera att snoret når din mun. Alla hem borde ha en Näsfrida när barnen är små!

Näsfrida Snorsugaren Originalet

Kolla priset hos:


Om du vill ha en elektrisk nässug, är Braun Nässug BNA100EU det bästa valet. Välfungerande, enkel att använda och genomgående bra omdömen. Om du har ett snorigt barn och behöver suga bort snoret ofta, är detta ett bra alternativ.

Braun Nässug BNA100EU

Kolla priset hos:


En nässug är en av de saker du alltid bör ha i badrumsskåpet när du har barn. Ovanstående två är våra främsta rekommendationer. Det finns en mängd andra produkter på marknaden. Läs vidare för att se allihop!

Lista på nässugsprodukter för spädbarn

Förälder använder nässug på bebis

Här är hela listan på produkter som kan användas för att rengöra barnets näsa. I huvdsak finns tre typer av produkter:

  1. Manuell nässug där du suger upp snoret med munnen, och det fångas upp av ett filter.
  2. Manuell nässug där du klämmer och suger med hjälp av lufttryck.
  3. Elektrisk nässug som suger in snoret när du startar den.

För att enkelt rengöra näsan och ha full kontroll är det enklast att använda alternativ 1, det vill säga en Näsfrida eller liknande produkt, där du använder munnen. Det är mycket smidigt och du kan lätt anpassa hur hårt du behöver suga för att rengöra näsan.

Om barnet är mycket snorigt kan det vara bekvämt med en elektrisk nässug. De är populära och en bra sådan är väldigt effektiv och enkel att använda.

Näsfrida Snorsugaren Originalet

Näsfrida Snorsugaren Originalet

Kolla priset hos:

Snorsugaren togs fram redan för 25 år sen. Det var en svensk öron-näsa-hals-läkare som uppfann den 1996 och behovet verkar ha funnits, för den blev mycket populär och spreds över världen. Företaget bakom Snorsugaren hette tidigare Näsfrida, men har nu bytt namn till Frida Baby som fungerar bättre internationellt.

Snorsugaren används när ditt barn har problem med nästäppa, och du placerar den vid barnets ena näsborre. Inget behöver föras in i bebisens näsa, vilket minskar risken för skador. Från Snorsugaren går det en slang till ett munstycke, som du suger i för att snoret ska komma ut från barnets näsa.

En enkel och smart lösning som gör det lättare för ditt barn att sova, äta och inte minst att andas. Eftersom små barn inte kan fräsa har de svårt att bli av med snoret på egen hand. Snorsugaren rekommenderas av BVC och den är fri från BPA och ftalater. Den går lätt att rengöra.

Frida Baby är ett varumärke som erbjuder olika slags produkter du kan behöva för att ta hand om ditt barn. Är det problem med nästäppa, med mjölkskorv eller behöver naglarna klippas? Då kan du hitta det du behöver i Frida Babys sortiment. Alla deras saker är anpassade så att de fungerar för små barn.


Esska Nasal Nässug

Esska Nasal Nässug

Kolla priset hos:

Nasal Nässug är ett hjälpmedel från Esska. Med nässugen kan du hjälpa ditt barn när snoret gör det svårt att andas, stör sömnen eller gör att det blir svårt att äta. Nasal nässug är gjord helt i silikon och skapad för att fungera under barnets första månader, innan han eller hon lär sig att fräsa och själv kan få ut snoret.

Nasal nässug är utformad som en blåsa med en smalare pip. När den ska användas trycker du ihop blåsan. Sen för du in pipen i barnets näsa och släpper trycket du har på blåsan. På det sättet blir det en sugeffekt som gör att näsan kan sugas fri.

Nässugen kan tvättas i ljummet vatten efter användning, och det går bra att använda handdiskmedel. Det är också möjligt att sterilisera den i kokande vatten, då låter du den koka i fem minuter.

Varumärket Esska tillhör Bare Collective och de tillverkar produkter för småbarnsåren. En sak de satsat extra på är nappen och alla deras nappar tillverkas i deras egen fabrik i Linköping. De erbjuder också annat som barn kan behöva och bli trygga av, eller som uppmuntrar till nyfikenhet och lärande.


OtriBaby Nässug

OtriBaby Nässug

Kolla priset hos:

OtriBaby har tagit fram en lösning för nästäppa hos bebisar där det ingår två olika steg. Först använder du saltvattenlösning för att snoret ska lösas upp lite. När det blir mjukare och tunnare blir det lättare att få bort den från näsan. Efter det använder du nässugen, och gör att det blir möjligt för ditt barn att andas fritt igen.

OtriBabys nässug har en del du för in i barnets näsa och en del där du suger med din egen mun. Mellan delarna går det en slang. Konstruktionen är gjord så att du ska kunna använda din egen sugkraft på ett hygieniskt sätt. Munstycket är dessutom framtaget så att det är ergonomiskt.  Nässugen är framför allt tänkt att använda på barn upp till 6 månaders ålder, och den går att använda även på nyfödda barn.

Varumärket OtriBaby används för några produkter som finns för att hjälpa din bebis med nästäppa. I sortimentet finns förutom nässugen en saltvattenlösning som är skonsam och kan lösa upp och rengöra i näsan.

Det finns också engångsfilter till nässugen. OtriBaby är en del av Otrivins sortiment, som fått ett eget namn eftersom produkterna riktar sig just till bebisar. Otrivin erbjuder även nässpray och andra receptfria läkemedel för täppta och rinnande näsor hos större barn och vuxna.


Braun Nässug BNA100EU

Braun Nässug BNA100EU

Kolla priset hos:

Nässugen BNA100EU är ett elektriskt alternativ som kan hjälpa ditt barn när han eller hon blivit förkyld eller av annan anledning är täppt i näsan. Den drivs med batterier och de delar som är i närheten av barnets näsa går lätt att rengöra antingen för hand eller genom att du kör dem i diskmaskinen.

En extra finess är att nästoppen – den del du ska föra in i barnets näsa – finns i två olika storlekar. På det sättet kan nässugen bli lättare att använda på både mindre bebisar och de som är ett par månader gamla.

Med Braun nässug BNA100EU för du nästoppen en liten bit in i en av barnets näsborrar, sen används den batteridrivna maskinen för att suga ut snoret. Det gör att sugandet får en jämn och stabil nivå. Det finns två olika sugnivåer, där den ena har lite större effekt.

Braun är ett varumärke de flesta hört talas om. När det kommer till tillverkning av elektriska apparater för hemmet och för hud- och hårvård är Braun ett av de ledande företagen i världen. Företaget är tyskt och har funnits sen 1921. De har ända sen början satsat på innovativa produkter och velat göra livet lättare för sina kunder.


NUK Nässug Nasal Decongester

NUK Nässug Nasal Decongester

Kolla priset hos:

NUKs Nasal Decongester är en nässug som har formen av en blåsa och en smalare sugdel. Det är en enkel konstruktion som också är lätt att använda. Nasal Decongester är CE-märkt som medicinteknisk produkt och lever upp till höga krav. Du kan lita på att den är säker att använda på ditt barn.

När din bebis drabbats av nästäppa kan det vara svårt. Bebisar kan inte fräsa och det gör att de inte kan snyta sig eller bli av med snoret. När du ska använda NUK Nasal Decongester trycker du ihop blåsan, sen för du in sugdelen i barnets ena näsborre.

Efter det släpper du trycket på blåsan och snoret sugs ut. Du upprepar det i den andra näsborren. Sugdelen går att sterilisera i kokande vatten efter användning.

Det tyska varumärket NUK har som ambition att göra vardagen lättare för barnfamiljer. I sitt sortiment har de produkter för bebisar och barn, och även för föräldrarna som tar hand om dem.

Varumärket har mer än 50 års erfarenhet och använder sig av innovationer för att hitta de smartaste och bästa lösningarna. Bland annat var det de som tog fram den första dinappen som skapats utifrån medicinska grunder.


Neno Nässug Sinus Trådlös

Neno Nässug Sinus Trådlös

Kolla priset hos:

Nenos nässug Sinus är elektrisk och trådlös – mer tekniskt avancerad än de flesta alternativen. Den är vattentät och har fyra olika silikonspetsar. Vid sugningen kan du välja mellan tre olika lägen.

Det finns en inbyggd belysning som gör att du lättare kan se vad som händer och även titta in i barnets näsa. Sinus är gjord i helt BPA-fria material och den har ett inbyggt batteri som laddas genom en USB-kabel. När batteriet är fulladdat går det att använda nässugen i ungefär en timme.

När du ska använda Neno Nässug Sinus Trådlös tar du loss den från laddaren. Sen väljer du den silikonspets som passar barnets näsa bäst. Efter det för du in spetsen i barnets näsa och trycker igång sugfunktionen.

Då sugs snoret ut. Med de olika lägena kan du välja att få en starkare effekt när det behövs. Silikonspetsarna och den del som samlar upp snor och slem kan enkelt tas av och rengöras efter användning.

Hos varumärket Neno kan du hitta saker du behöver under den första tiden som förälder. De erbjuder framför allt praktiska produkter som bröstpumpar, eltandborstar, nässugar och nappflaskor. Deras saker kan göra att det blir lättare att ta hand om dig själv och ditt barn.


Oopsy Nässug

Oopsy Nässug

Kolla priset hos:

Oopsy Nässug tillhör de modeller som består av en blåsa eller pump som ser ut som en liten ballong. På blåsan sitter det en smalare del som är lite spetsig. När nässugen ska användas trycker du på blåsan så att den töms på luft.

Sen för du in den smalare delen i barnets näsa. Du ska fortfarande ha blåsan hoptryckt. När spetsen är på plats i näsan låter du blåsan dra in luft och den drar då med sig snoret från näsan. Upprepa samma sak i den andra näsborren.

Oopsy Nässug är en smart konstruktion, gjord i polypropylen och silikon. När du använt den kan du skilja delarna från varandra så att du kommer åt att rengöra dem. Det fungerar bra med varmt vatten och du kan också skölja dem i kokande vatten.

Oopsy är ett varumärke som tänker på både barn och föräldrar när de tar fram sina produkter. Funktionen är viktig,  men designen har också stor betydelse för dem. Deras saker upplevs ofta som mjuka och söta i sitt formspråk. I sortimentet finns sånt du kan behöva för att ta hand om din bebis hygien, och också till exempel bitringar, bestick och andra babyprodukter.


B.Well Nässug Wc-150

B.Well Nässug Wc-150

Kolla priset hos:

Nässugen Wc-150 från B.Well är snyggt utformad och erbjuder en skonsam rengöring av näsan när din bebis drabbats av nästäppa. Det är en batteridriven nässug som gör att du kan ha full kontroll över det som händer.

Den spets som ska föras in i barnets näsa är av mjuk silikon och är säker att använda. Effekten på sugningen är framtagen så att den ska vara både effektiv och skonsam.

Medan du använder B.Well Nässug Wc-150 kan du låta den spela upp någon av de 12 inbyggda melodierna. Det gör att barnet kan distraheras och bli mindre stressat. Det finns två olika silikonspetsar att välja mellan, vilket gör att nässugen lättare passar ditt barn.

När du ska använda nässugen för du in spetsen i barnets näsa och sätter sen igång sugfunktionen. Efter användning är delarna enkla att lossa från varandra så att du kan rengöra dem.

B.Well är ett varumärke vars vision är att erbjuda produkter så att människor ska lättare ska kunna ta hand om sin hälsa – och självfallet också sina barns hälsa. I deras sortiment hittar du ett brett utbud av medicinskt inriktade produkter som febertermometrar, inhalatorer, blodtrycksmätare, badrumsvågar och liknande. B.Well är ett schweiziskt företag som funnits sen 2004.


HappyNose Elektronisk Nässug

HappyNose Elektronisk Nässug

Kolla priset hos:

HappyNose är en elektronisk nässug som är speciellt framtagen för barn och tänkt att använda under ditt barns första månader. Förutom att den kan hjälpa din bebis med sin nästäppa kan den spela 12 olika melodier, så att barnet lugnas under processen. Det finns en inbyggd högtalare som gör att melodierna kan spelas upp.

HappyNose är utformad så att den är lätt att hålla i. När den ska användas för du in den smala delen i barnets näsa och trycker igång sugfunktionen. Eftersom den är elektrisk blir sugfunktionen jämn och effektiv.

HappyNose har två olika silikonhöljen med olika storlek, så att du kan välja det som passar ditt barn bäst. När du använt HappyNose är silikonhöljet lätt att ta av så att du kan rengöra det.

HappyNose är ett varumärke som erbjuder just denna nässug, för att du ska kunna hjälpa ditt barn med sin snuva. Eftersom små barn framför allt andas genom näsan kan det vara väldigt jobbigt med nästäppa, oavsett om den beror på förkylning, allergi, trånga luftvägar eller något annat. Happy Medical Sweden AB är det företag som står bakom HappyNose.


Vad kan du göra om din bebis är täppt i näsan?

Små barn kan inte fräsa, så de kan inte göra sig av med snor. De kan till exempel inte snyta sig, även om du försöker hjälpa dem. Samtidigt andas de i stort sett bara med näsan.

Kombinationen gör att nästäppa kan vara ett rätt jobbigt tillstånd, som gör att ditt barn får svårt att andas, att sömnen störs och att han eller hon kan få svårare att äta. Men vad finns det då som du kan göra när ditt barn drabbats av nästäppa?

Använd koksaltlösning

Att använda koksaltlösning kan vara en bra idé om din bebis är täppt i näsan. Det finns på apotek och går att hitta i smidiga engångspipetter, eller så kan du använda en liten plastspruta.

När du sprutar in koksaltlösning i näsan på din bebis blir snoret upplöst och tunnare, och näsan blir rengjord. Torkat snor kan lossna. Det mesta av koksaltlösningen rinner bakåt i näsan och ner i magsäcken, och det är helt ofarligt.

Du kan också välja att göra en egen koksaltlösning, där du blandar ljummet vatten och salt. Tänk på att det kan vara mest behagligt för bebisen om du använder ljummen koksaltlösning.

Koksaltlösning går att använda hur länge som helst utan att det får någon negativ effekt. Du kan använda koksaltlösning i kombination med en nässug för att få större effekt.

Nässpray?

Det har tidigare funnits nässpray som gått att använda på bebisar från en månads ålder. De finns inte längre kvar, lägsta åldern för nässpray är idag ett år. Därför är nässpray inte något alternativ för din bebis.

 Testa med bröstmjölk

Ammar du ditt barn kan du faktiskt använda bröstmjölk istället för koksaltlösning. Droppa lite i näsan, så hjälper det till att lösa upp snoret och rengöra i näsan. Eftersom bröstmjölk har en avsvällande effekt helt naturligt kan den lindra problemen.

Den avsvällande effekten är inte lika stor som den du kunde få från nässpray, men å andra sidan riskerar du inte att ditt barn får biverkningar om du använder bröstmjölk.

Använd nässug

Med en nässug kan du avlägsna snor från näsan och göra andningsvägarna fria igen. Det är en effektiv lösning och det finns olika slags nässugar du kan köpa till exempel på apotek. Tänk på att inte suga för hårt eftersom det då kan bli blödningar i näsan. Blir det irriterat inuti näsan kan du få motsatt effekt, alltså att det blir svullet och att nästäppan förvärras.

Bädda med huvudet högre

Det kan vara lätt att stirra sig blind på vad som går att göra med näsan när det är nästäppa det handlar om, men det kan också hjälpa din bebis att sova med huvudet högt. Lägger du en kudde under madrassen kommer det bli en lagom höjd. Du kan också välja att lägga några böcker under benen vid huvudändan på spjälsängen.

När man sover med huvudet högt minskar svullnaden i de slemhinnor som finns i näsan. Då blir det mer plats i näsan och nästäppan blir inte lika svår.

Ett alternativ till att fixa med sängen är att låta din bebis sova i en bärsjal, en babysitter eller en bärsele. Då är huvudet också högre eftersom barnet sitter. I en bärsjal eller bärsele kan barnet dessutom bli lugnare och tryggare av närheten, vilket kan vara skönt om han eller hon inte mår bra.

Glöm inte att ge vätska

När ett litet barn är sjukt kan det lätt drabbas av uttorkning. Har ditt barn nästäppa kan det ha problem med att få i sig både mat och vätska, eftersom han eller hon inte kan få svårt att äta och andas samtidigt. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att ge vatten eller att amma oftare än vanligt. Blir din bebis uttorkad kan han eller hon bli ännu sjukare.

Sök vård

Nästäppa är ofta ett ofarligt symptom som kan gå bra att ta hand om själv. Det är ändå viktigt att du söker vård när det behövs. Får ditt barn väldigt svårt att andas på grund av nästäppan ska du söka vård omedelbart.

Du ska också söka vård om nästäppan inte går över, eller om du tror att ditt barn blivit uttorkat. Känner du dig osäker på vad du ska göra eller vart du ska vända dig för att få hjälp kan du alltid ringa 1177 Vårdguiden och få vägledning.


Här hittar du fler tips på användbara babyprodukter!