Bästa nappflaskan 2021: Trygga matstunder när som helst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Familjemys guide till bästa nappflaskan

Det är alltid klokt att ha ett par bra nappflaskor hemma redan innan ditt barn har kommit till världen. Om du inte vill, eller har möjlighet att amma, är nappflaskan din räddare i nöden. Med flaskor kan även en partner eller andra i din närhet hjälpa till med matningen och livet blir plötsligt så mycket enklare.

Det finns många sorters flaskor att välja mellan. De mer avancerade varianterna har smarta funktioner som till exempel simulerar riktig amning, eller särskilda ventiler som minskar risken för luftbubblor i vätskan. De lite enklare modellerna är gamla hederliga nappflaskor så som vi känner igen dem från förr.

Bäst i test nappflaskor – Våra rekommendationer om du ska köpa nappflaska på nätet

I den här artikeln går vi igenom en mängd olika modeller. Vi har delat upp våra rekommendationer i tre prisklasser:

  • Special – De lite mer speciella flaskorna med design och funktion utöver det vanliga.
  • Medel – De här är lite billigare, men ändå ganska påkostade i design och i märken från kända tillverkare.
  • Budget – Här har vi samlat de lite billigare alternativet. Dessa är dock fullt godkända och praktiska, men ganska avskalade i sin utformning.

Special – Nappflaskor av högsta kvalité skapta med omtanke och finess

Här kommer våra favoriter av de lite mer påkostade flaskorna som sticker ut i sin design.

Comotomo Natural Feel Nappflaska

Comotomos bästa nappflaska.

Comotomo är ett varumärke för nappflaskor och tuggleksaker för spädbarn. Företaget grundades 2008 i USA och har blivit erkända över hela världen för sina utmärkta babyprodukter.

Deras Natural Feel nappflaska är speciellt framtagen lösa de problem som en del traditionella flaskor förde med sig. Den är konstruerad med dubbla luftventiler som inte läcker och som hjälper till att motverka kolik. Ventilerna släpper ut luft utan att låta den komma in. Att barnet dricker luft är annars den huvudsakliga orsaken till kolikbesvär och magont hos bebisar vid flaskmatning.

Flaskan är bred i halsen vilket underlättar rengöring och materialet den är tillverkad av är ett hygieniskt och skonsamt silikon. Det är helt giftfritt och säkert att använda på daglig basis.

Comotomos nappflaska sticker ut allra mest när det kommer till själva matningsfunktionen. Den är utvecklad för att efterlikna den naturliga amningen vid bröstet, vilket möjliggör för många bebisar att faktiskt gå fram och tillbaka mellan flaska och amning vid behov.

Det är annars ett vanligt bekymmer som mödrar upplever, att barn som vant sig vid flaska inte längre klarar av att amma vid bröstet. Faktum är att Comotomo själva myntade begreppet ”amning från en flaska” för att beskriva sin produkt.

En annan detalj som du kommer att märka med denna nappflaska, är att den är mjuk i hela sitt utförande. Det är ett medvetet val från tillverkarna, då bebisar naturligt känner och klämmer med händerna samtidigt som de ammar. Det är ytterligare ett steg i att göra flaskmatningen så naturnära som möjligt.

Comotomo Natural Feel lever upp till sitt namn och är en otroligt väl genomtänkt flaska. Företaget har verkligen gått hela vägen i sin design och varje detalj fyller en funktion. Vi älskar den här flaskan och menar att den är värd vartenda öre!


Dr. Brown’s Option+ Bred Hals Nappflaska

Bra nappflaska från Dr Browns.

Nappflaskorna från Dr. Brown uppfanns då grundaren själv upplevde problem med kolik hos sitt barn vid flaskmatning. Dr. Craig Brown designade och utvecklade sina flaskor under många år och grundade sitt företag Dr. Brown’s i USA. Numera utvecklar de en mängd olika babyprodukter såsom flaskor, nappar, koppar, bitleksaker och amningshjälpmedel.

De här nappflaskorna från Dr. Brown’s går att köpa i flera olika paket, med olika storlekar på flaskorna. Gemensamt för alla, är de smarta ventilerna som är designade att filtrera bort luftbubblor ur vätskan när barnet dricker. På så vis minimeras risken för magproblem och kolik. Det är även möjligt att plocka ur ventilen om så önskas, för att använda flaskan som en vanlig nappflaska.

Dr. Brown’s flaskor har bred halsöppning, och är gjorda i glas vilket gör diskning smidig och lätt. Flaskorna har vunnit en rad utmärkelser och priser för sin design i olika amerikanska tidskrifter om barn och föräldraskap.

Flaskorna går att använda även för prematurfödda barn och barn som har svårigheter att amma. Vi gillar Dr Brown’s nappflaskor extremt mycket och rekommenderar dem som ett av de bästa valen bland nappflaskorna som finns just nu!


Medel – Prisvärda flaskor av hög kvalitet

Här är mittemellan-klassen – flaskorna med funktion och design till ett överkomligt pris.

Medela Calma & Bröstmjölksflaska

Mycket fin och funktionell nappflaska från Medela Calma.

Medelas nappflaskor är högkvalitativa och hållbara. De finns i olika storlekar och dinapparna kan bytas ut för att passa det växande barnet. Det unika med denna nappflaska är möjlighet att använda Medelas unika särskilt framtagna dinapp, Calma.

Calma är särskilt designad för att efterlikna det naturliga ammandet. Produkten togs fram i samarbete med ”Hartmann Human Lactation Research Group” vid University of Western Australia. Med Calma kan det lilla barnet amma, svälja mjölken och andas samtidigt på ett naturligt sätt.

När bebisar ammar behöver de växla mellan att dricka, pausa och andas i en naturlig rytm. Då behöver de också känna sig lugna och avslappnade. För att mjölkflödet ska påbörjas behöver ett vakuum uppstå. När allt detta är på plats kan de amma på ett naturligt sätt. Det är vad Calma är avsedd att återskapa.

Våra erfarenheter av Calma är överlag goda. Även recensioner från andra mödrar instämmer och Calma lyckas med sin uppgift att efterlikna ett naturligt amningsmönster. Det händer dock att vissa barn upplever Calma-nappen svår att få ut mjölk ifrån. I synnerhet om annan flaska använts innan. Då får man växla över till en vanlig dinapp istället.

Medelas nappflaskor är prisvärda och tillverkade i polypropen vilket är ett väldigt bra material att förvara bröstmjölk i. Medela som företag är väldigt duktiga på amning och bröstmjölk och har hög kvalitet överlag. Deras flaskor går att köpa i två-pack och det är utmärkt att ha ett par stycken redo. Särskilt om du använder bröstpump, så att du alltid kan ha ett par flaskor redo.

Vi har länge uppskattat flera av Medelas produkter och nappflaskorna är inget undantag! Prisvärda kvalitetsflaskor, dessutom med Calma som är en otroligt väldesignad innovation. Varm rekommendation från oss!


Philips Avent – Natural och Anti-Kolik Nappflaska

Superbra nappflaska från Philips Avent.

Philips har ett par riktigt bra nappflaskor. Den ena är deras Anti-Kolik nappflaska. Den har i kliniska undersökningar bevisligen kunnat motverka kolik och liknande svårigheter som kan förekomma under flaskmatning.

Nyckeln ligger i ventilen som är specialdesignad att hålla luften borta när barnet suger i sig mjölken. På så sätt minskar risken för magont och kolik i samband med flaskmatning. Luften som bildas släpps ut genom ventilen och kommer därför inte med mjölken som barnet dricker.

I studierna som gjorts på Philips anti-kolikflaskor såg man dessutom en stor minskning av dåligt humör från barnen som undersöktes, jämfört med barn som flaskmatats med andra flaskor. Minskade magbesvär och kolik får små barn på bättre humör helt enkelt.

Flaskorna är enkla att rengöra och har ett bra grepp som är bekvämt att hålla i både för dig och barnet. Om du använder några andra av Philips Avents produkter, till exempel deras bröstpump, är detta perfekt för att kombinera de olika delarna.

Den andra sorten av Philips Avent som vi vill rekommendera är deras Natural Nappflaska. Den går att köpa i 2-pack och kommer med en särskild sorts dinapp som de kallar ”slow flow”. Denna kan användas från cirka 1 månads ålder och går att använda samtidigt som du ammar. Den hittar du här hos Jollyroom eller Babyland.

Själva nappen är utvecklad för att efterlikna bröstvårtan, vilket gör att barnet kan använda samma grepp och smidigt gå emellan bröst och flaska under en period. Nappen är mjuk och följsam och har en väldigt naturlig känsla för det ammande barnet.

Denna flaska har samma smarta ventil som anti-kolikflaskan och är väldigt effektiv i att hålla ute luftbubblor från mjölken. Precis lika enkla att rengöra och hantera som övriga modeller från Philips. Kvalitetsprodukter från ett mycket välrenommerat varumärke! Riktigt bra produkter som vi gärna rekommenderar.


Budget – Lite enklare nappflaskor till ett förmånligt pris

Här är våra billigaste förslag. Detta är funktionella och enkla nappflaskor som fungerar alldeles utmärkt för de allra flesta.

Tommee Tippee Closer To Nature Nappflaska

Tommee Tippee har jättebra prisvärda nappflaskor.

Företaget Tommee Tippee är ett brittiskt bolag som huvudsakligen designar och producerar flaskor och muggar för matning, även om de har lite andra produkter också. De är ett av världens största företag inom detta område och är kända för sina prisvärda kvalitetsprodukter.

Deras flaskor är ämnade för att göra det möjligt att växla mellan att amma och att mata med flaska. Flaskorna är av hög kvalité och helt BPA-fria, för säker och trygg hantering av mjölken.

Dessa flaskor har skapats i samråd med amningsexperter för att efterlikna en naturlig amningssituation. Nappen är naturligt mjuk och ger bebisen en igenkännande känsla av mammas bröst. När barnet får tag och börjar suga är upplevelsen väldigt lik den riktiga amningen.

Det finns flera olika storlekar på flaskorna och de säljs även som startpaket med tillbehör och en medföljande diskborste.

Flaskorna är lätta att rengöra och kan diskas i maskin. De är nästan förvånande att Tommee Tippees flaskor är så pass billiga med tanke på den höga kvalitén! Vi gillar dessa skarpt och anser dem vara väldigt prisvärda och funktionella. Helt klart en köpvärd nappflaska!


MAM Easy Start Anti-Kolik Nappflaska

MAM har några av de bästa nappflaskorna på marknaden.

Företaget MAM har funnits ända sedan 1976 då de grundades i Österrike. Sedan dess har de blivit ett stort företag inom babyprodukter och har en mängd patenterade designer. De gör fina produkter som inte kostar alltför mycket men håller måttet i kvalité och hållbarhet.

Deras Easy Start-flaskor är utmärkta att använda direkt från start om ni behöver flaskmata. De har en ventilerad botten på flaskan som är avsedd att motverka kolik. Dessutom har flaskan ett lock som fyller funktion både som mätverktyg och för att hålla tätt, då det är helt läckagefritt.

Den patenterade dinappen är gjord i så kallat ”SkinSoft” silikon, som i studier har visats accepteras av 94% av alla bebisar som provar. Det är ett gott resultat som tydliggör att dessa nappflaskor är ett bra val för de flesta.

Dessa flaskor säljs även i ett fint gåvoset, perfekt som present till en blivande familj, eller till er själva för att ha när barnet föds. Ingår flera flaskor i olika storlekar, samt napp och napphållare i fina matchande färger. En perfekt start för en liten hungrig bebis.

Flaskorna har breda öppningar och är enkla att både fylla och rengöra. Ett extra plus får de av oss för den fina designen med tryck på båda sidor i olika matchande färgteman.

Om du vill ha billiga kvalitetsflaskor att mata med är MAM:s produkter riktiga toppen-val!


Frågor och svar om nappflaskor

Här följer några vanliga frågor som konsumenter brukar ställa inför sitt köp av en nappflaska.

Vilken nappflaska är bäst till nyfödd?

När du väljer flaska till en nyfödd är det klokt att välja en flaska med ventil och bra design, som hjälper till att motverka kolik och likartade bekymmer. Våra favoriter som sticker ut är:

Hur matar man med nappflaska?

Om amningen inte fungerar, eller om ni bara vill prova flaskmatning, kan ni börja introducera nappflaskan. Här kommer några tips:

  • Försök med små mängder i början och ge barnet lugn och ro att utforska nappen med munnen.
  • Det kan vara bra att servera mjölken eller ersättningen i rumstemperatur, för att efterlikna bröstmjölk. Låt några droppar från nappen vidröra barnets mun för ett litet smakprov.
  • Se till så att barnet inte ligger platt på rygg när ni flaskmatar. Håll i flaskan och försök känna efter vilken takt barnet orkar och vill dricka och ge tid för paus när det är läge.
  • Det händer att barn inte accepterar flaskan vid första försöket så var tålmodig och ge det flera försök under en tid.

Kan man diska en nappflaska i diskmaskin eller använda vanligt diskmedel?

Hygien är extra viktigt när det gäller alla produkter som har med matning att göra, när barnen är små. Direkt efter att du använt nappflaskan bör du skölja ur den ordentligt.

Sedan kan den diska den antingen för hand, med diskmedel och varmt vatten eller i diskmaskin. Se till att skölja den noga efteråt. Vanligtvis bör själva dinappen inte diskas i maskin då de lätt blir utslitna.

Ska man koka nappflaskor varje gång?

Det råder delade meningar om huruvida det är nödvändigt att koka nappflaska och dinappar för att sterilisera dem. Sannolikt är vårt vatten och vår kökshygien i de flesta fall tillräckligt ren för att det inte ska vara nödvändigt att koka flaskan varje gång.

Samtidigt skadar det inte att vara lite extra försiktig och ta det säkra före det osäkra, åtminstone de första månaderna. Se hur som helst till att alltid diska flaskorna ordentligt och ha rena händer när du hanterar flaskor, bröstmjölk och ersättning.

Vad är nappflaska på engelska?

Nappflaska på engelska kallas baby bottle, feeding bottle eller nursing bottle.

Kan man amma och mata med flaska samtidigt?

Ja. Vissa flaskor är utformade särskilt för att detta ska fungera för barnet. Hur som helst är det inte alltid säkert att det går.

Det händer att barn går över till flaska helt och hållet och tappar intresset, eller förlorar tekniken för att amma från bröstet när de börjat med flaska.

Vilken nappflaska ska man välja?

Det beror lite på vad du är ute efter. Det finns avancerade varianter som är specialdesignade att efterlikna den naturliga amningen, och så finns det lite simplare varianter som fungerar utmärkt för snabb och enkel matning.

Några av våra favoriter överlag är:

I vilken ålder använder man nappflaska?

Många nappflaskor kan användas för att mata nyfödda spädbarn. När barnet växer kan du oftast byta dinapp för att anpassa mjölkmängden till större barn.

Det varierar hur länge man brukar använda nappflaskan, men när barnet blir runt 1 år kan de vanligtvis börja lära sig dricka ur en mugg. Att då börja gå över från flaska till mugg någon gång mellan 1 och 2 års ålder är vanligt. Men vissa uppskattar att låta barnet ha tryggheten av nappflaskan längre och barn är olika. Prova dig fram så märker ni när det är dags att sluta med nappflaska.

Ska man ha en nappflaska i plast eller glas?

Vissa förespråkar glasflaskor då plast har en historik av att innehålla skadliga ämnen. Moderna nappflaskor är dock BPA-fria och utgör ingen risk på det viset. Om du är väldigt orolig och ogillar plast ändå är det förstås bra att känna till att det finns alternativ.

Det som är bra med plastflaskor är förstås att barnet kan hålla i flaskan själv, vid några månaders ålder. En glasflaska medför en lite större risk att barnet slår sig eller gör illa sig på flaskan.

I slutändan är det en smakfråga menar vi, och ser både för- och nackdelar med både plast och glas.

Om du vill se fler nappflaskor kan du se hela utbudet hos olika nätbutiker här: Jollyroom, Babyland, Babyshop, BabyV, Adlibris.