Bästa nappen 2022: Barnets tröst, förälderns räddare i nöden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många barn älskar nappar. De fyller ett tomrum och håller barnen trygga när något runt omkring är på tok. Vissa barn använder aldrig napp, vissa kan inte vara utan. Som förälder är det i alla fall skönt att kunna ha nappen, som ett äss i rockärmen när ingen annan tröst fungerar. Vi har provat många nappar genom åren och här är våra favoriter och de bästa napparna just nu.

Bebis sover med utsträckta armar och napp i munnen

Vilken napp är bäst i test?

En av våra absoluta favoriter är NUK Genius. Det är en ortodontisk napp från en tillverkare med lång erfarenhet i branschen. De här napparna går hem hos nästan alla barn.

En annan riktigt bra napp är Philips Avent. Den har testats riktigt ordentligt och är bästa nappen för barn som annars brukar vägra napp.

Det allra bästa utbudet av nappar hittar du hos Byhappyme. De har alltid massor av nappar från alla stora tillverkare i lager. Dessutom kan du få napparna med barnets namn tryckt på!

Recension av 10 olika nappar

Här är vår lista på 10 olika napptillverkare och våra favoritsorter bland dessa.


NUK Napp – Originalet bakom de ortodontiska napparna

NUK Genius Napp

Kolla priset hos:

Dessa nappar är verkligen en klassiker och ett stycke napphistoria. De är tillverkade i Tyskland och är faktiskt de första ortodoniska napparna som tillverkades. Denna design har sedan blivit otroligt populär och används av i stort sett alla napptillverkare.

Att NUK nappar är ortodontiska innebär att de har olika form på under- och ovansidan. Detta gör dem mer lika mammans bröst vid riktig amning. Tungan har plats att röra sig samtidigt som barnet suger på nappen.

NUK:s nappar finns i storlekar för:

 • 0–2 månader
 • 0–6 månader
 • 6–18 månader

Napparna säljs i 2-pack och finns i många olika varianter med olika söta design och fina färger. De är tillverkade i latex och BPA-fri plast. NUK uppfyller alla krav som ställs för säkerhet inom babyprodukter och är mycket noga med sina material.

Deras nappar har vad de kallar NUK Air System, som gör det enkelt för luften att strömma igenom inte bara skölden, men även sugdelen. Det gör att barnet obehindrat kan suga på nappen, andas och undvika överflöd av saliv.

NUK:s nappar kommer med förvaringsask som även fungerar som steriliseringsask för mikrovågsugnen.

Det är ingen som helst tvekan om att NUK nappar är några av de bästa på marknaden, tillsammans med Philips Avent, när det kommer till säkerhet, anatomi och funktionell design. Vill du ha bästa napparna ur ett praktiskt och konkret perspektiv är detta ett av de främsta valen!


MAM Napp Original

MAM Napp Original

Kolla priset hos:

Klassiska märket MAM har en hel kollektion med fantastiska nappar. De har nappar anpassade för:

 • 0–2 månader
 • 2–6 månader
 • 6+ månader
 • 16+ månader

Deras nappar finns tillgängliga i många varianter och med många olika söta designer. Vi rekommenderar att du startar med deras MAM Start och MAM Original. Sedan kan du fylla på med lite fler roliga nappar om ditt barn är en riktig nappälskare förstås.

MAM Start är till för nyfödda. Den passar från 0 månader upp till cirka 2 månaders ålder. Det är klassiska nappar som är små och lätta, vilket gör det lätt att hålla dem kvar i munnen. Sköldens insida är knottrig, har lufthål och är anpassad efter formen på det lilla barnets ansikte. Därför sitter den bekvämt. Dessutom är den gjord i ett mjukt och fint material som påminner om huden vid mammas bröst.

Dessa nappar kommer med en liten box där du kan sterilisera och koka napparna. Riktigt söta och användbara nappar för nyfödda!

MAM original är en perfekt napp för barn mellan 2 och 6 månader, något större än deras napp för nyfödda. Precis som nappen ovan så har den knottrig insida och lufthål. Den är följsam och len mot ansiktet och en trygghet för barnet att ha i munnen. De finns i flera varianter, allt ifrån dinosaurie- och djurteman till självlysande natt-nappar.

Vi är riktigt förtjusta i MAM:s utbud av nappar. Vill du ha en uppsättning kvalitetsnappar så har du hela utbudet från nyfödd och uppåt. Du kan inte gå fel med nappar från MAM!


Philips Avent Ultra Air Napp – Bästa nappen för nappvägrare

Philips Avent Ultra Air Napp

Kolla priset hos:

Självklart har Phillips Avent en serie riktigt bra nappar att välja mellan. Den här varianten är utmärkt för nästan alla barn, till och med typiska nappvägrare. Enligt en undersökning svarade hela 98% av alla föräldrar att deras småbarn accepterade dessa nappar. De heter Ultra Air och finns för barn i åldrarna:

 • 0-6 månader
 • 6-18 månader
 • 18+ månader

Napparna har stora hål för enkel andning och som bidrar till att hålla huden torr där nappen sitter. Skölden är lätt och sitter bra i munnen även hos små barn. Napparna säljs i 2-pack och finns i flera olika färgkombinationer.

Med Philips Avent Ultra Air nappar får du ett praktiskt fodral som enkelt kan användas för att sterilisera napparna. Du häller i vatten och stoppar det 3 minuter i mikrovågsugnen så är nappen redo för användning kort därefter.

Dessa nappar är designade för att bidra till naturlig tandutveckling. Formen är symmetrisk och ger omsorgsfull vård av både gommen, tandköttet och tänderna hos det växande barnet.

Kort och gott är Philips Avent Ultra Air en riktigt bra och väldesignad napp. Företaget har stora resurser till produktutveckling och det märks i kvalitén. Vill du ha en bra napp som nästan alla barn tar, till och med nappvägrande barn, är Philips Avent Ultra Air vår främsta rekommendation!


BIBS Nappar

Bibs Napp

Kolla priset hos:

Du kan även köpa BIBS nappar med barnets namn här hos ByHappyMe!

De här napparna är utvecklade av det danska företaget BIBS. Det är en unik napp med sugdelen tillverkad i naturgummi och en sköld i plast fri från BPA, PVC och ftalater.

Sugdelen på nappen är rundad och lite speciell i sin form. Den är utvecklad för att efterlikna mammans bröstvårta och är en väldigt populär napp som många barn uppskattar.

BIBS nappar kommer i två storlekar:

 • 0–6 månader
 • 6–18 månader

Skölden på nappen är utåtbuktande, vilket skonar huden från irritation. Dessutom finns en ventil i sugdelen som gör att luften hela tiden kan pressas ut, vilket gör det lättare för barnet att suga på nappen länge utan att få svårt med andning, eller få ett överflöd av saliv.

BIBS har ett riktigt stort utbud av fina nappar att välja mellan i alla tänkbara färger. De skiljer sig lite från mängden och kan vara ett alternativ värt att prova, särskilt om ditt barn kanske inte är så förtjust i andra klassiska ortodontiska nappvarianter.

Vi tycker att BIBS nappar är en frisk fläkt och kan verkligen rekommendera dem till dig som vill prova något annorlunda. En fin napp med unik stil!


Virgel Napp Naturgummi

Virgel Napp Naturgummi

Kolla priset hos:

Svenska märket Virgel Baby producerar olika produkter för barn och bebisar med ett fokus på ekologiska material och hållbarhet. Dessa nappar är tillverkade i ett naturligt gummimaterial utan färgämnen eller plaster. Napparna är godkända enligt Svenska Institutet för Standarder säkerhetskrav för nappar.

Napparna kanske inte ser mycket ut för världen, men däremot är de oerhört funktionella och omtyckta av barn. De finns i tre olika storlekar:

 • 0–6 månader
 • 6-12 månader
 • 12+ månader

Nappen kan enkelt rengöras med vatten och eventuellt en lätt tvätt med en någon mildare tvål.

Virgel nappar säljs i 3-pack och är billiga, simpla men riktigt bra. Om du gillar det avskalade, mer ekologiskt hållbara och naturliga är Virgels nappar i naturgummi ett riktigt trevligt alternativ att kolla in.


Elodie Details Napp – Sötaste napparna, perfekta presenter

Elodie Details Napp

Kolla priset hos:

Som vanligt levererar Elodie Details vacker design, något som även gäller dessa nappar. De är perfekta dopgåvor eller presenter till nyblivna föräldrar. Du kan säkert hitta någon av deras varianter med en design som känns personlig och anpassad till just det barnet som ska få den.

Elodies nappar är lämpliga från 3+ månader.

Napparna är tillverkade i BPA-fri tritan och själva sugdelen i silikon. De är SIS-märka och certifierade. Sugdelen är anatomisk (ortodontisk) och stadigt konstruerad. Det innebär att den även är hållbar och inte ändrar form eller blir sliten. Dessutom är den lättskött och hålls enkelt ren.

Elodies nappar bör dock inte steriliseras i mikrovågsugn, utan ska kokas i kastrull i cirka 5 minuter för komplett sterilisering. För enkel rengöring krävs endast avsköljning.

Napparna håller hög kvalité och det är kul att se att Elodie lyckas kombinera sin vackra konstnärliga design, med hög funktionalitet. Om du vill originella nappar med många olika stilar att välja mellan, måste du helt klart ta en titt på vad Elodie Details har att erbjuda!


Suavinex Napp

Suavinex Napp

Kolla priset hos:

Det spanska företaget Suavinex har många fina och originella nappar. De är dessutom riktigt väldesignade och rekommenderade av det spanska tandläkarförbundet Spanish Society of Paediatric Dentistry.

Suavinex nappar finns för barn i åldrarna:

 • 2–4 månader
 • 4–18 månader
 • 18+ månader

Sugdelen på nappen är tillverkad i ett latexmaterial av naturgummi och skölden i BPA-fri plast. På nappen finns hål för andning som motverkar saliv från att samlas mot huden. Hela designen är smart utformad så att nappen hålls på plats och nappen sitter rätt i munnen.

Suavinex nappar finns tillgängliga i många fina färger med olika söta motiv. Det är en kvalitetsnapp som både är bra för barnet och vacker att titta på.

Om du vill ha en typ av napp som är något ovanlig här i Sverige, men riktigt populär och starkt rekommenderad runt om i Europa, så är Suavinex nappar ett väldigt kul alternativ som vi gillar starkt.


Hevea

Hevea Napp Naturgummi

Kolla priset hos:

Här har vi en annan lite ovanligare napp. Den är stöpt i en form utan lösa delar och är tillverkad i ett naturgummi. Det gör nappen mjuk och ger en bra smak som inte känns plastig. I nappens sköld finns lufthål i olika former, till exempel kronor, stjärnor eller ankor.

Heveas nappar är lämpliga för barn mellan 3 månader och 36 månader.

Dessa nappar är helt i naturgummi, vilket också innebär att de är helt fria från PVC, BPA eller andra ämnen som kan förekomma i plaster. Hevea använder heller inga konstgjorda färgämnen i sina nappar, utan enbart naturliga pigment. Det är en helt naturlig produkt som är 100% biologiskt nedbrytbar.

Nappen har en ortodontisk sugdel och är behaglig för barnet att ha i munnen. Den lena ytan från gummimaterialet är skonsam mot huden och kan användas längre stunder utan obehag. De finns tillgängliga i många olika färger och designer, och är en riktigt trevlig babyprodukt överlag.

Vi gillar dessa nappar starkt och ser dem som ett mycket intressant alternativ om du är ute efter en napp i naturgummi. Vill du ha en unik, säker och användbar naturlig napp är Hevea nappar ett spännande val helt klart.


Rätt Start Napp Bamse

Rätt Start Bamse Napp

Kolla priset hos:

Fina nappar med Bamse-motiv på. Rätt Start har napparna med figuren som går hem hos de flesta barn.

Detta är en trevlig napp med en bra form som sitter mjukt mot barnets mun och givetvis har den ventilerande hålrum som gör att luften slinker igenom. Det är en BPA- och PVC-fri napp och sugdelen är tillverkad i silikon. Det är en ortodontisk napp som passar de flesta barn och är lätt att hålla kvar i munnen.

Rätt Start Bamse nappar finns i storlekarna:

 • 0–6 månader
 • 6–18 månader

Nappen kokas i kastrull för en komplett sterilisering, vilket åtminstone bör göras inför första användningen. De säljs i 2-pack och är ett billigt men fint och välfungerande alternativ.

Om Bamse är en favorit så kan dessa nappar säkert bli en favorit och ett kul tillskott i nappsamlingen. Vi gillar Rätt Start Bamse nappar som ett bra budgetalternativ och ett givet val för familjer som uppskattar denna snälla sagobjörn.


Herobility Pacifier Napp

Herobility Pacifier Nappar

Kolla priset hos:

En innovativ napp från uppstickarna Herobility. Deras nappar är väldigt tunna och lätta och kommer i fräcka färger som kan köpas i en mängd olika kombinationer.

Napparna är tillverkade i BPA-fri plast och sugdelen i silikon. Kring skölden sitter mjuka gummikanter som gör den extra skonsam mot huden i ansiktet och den har väl tilltagna luftventiler för bra genomströmning. Nappen är säker och följer EU-standard enligt EN-1400.

Herobility har nappar för barn i åldrarna:

 • 0–6 månader
 • 6+ månader

Den här nappen är oerhört skonsam mot barnets tänder och designad för att minimera risken för felaktig tandutveckling. Tack vara ortodontisk utformning ligger den rätt i munnen och skyddar tandkött och gom.

Till Herobilitys napp får du en förvaringsask som även fungerar som steriliseringsbehållare anpassad för mikrovågsugnen.

Herobility är ett spännande företag som du känner igen på de klara pastellfärgerna. De gör fina produkter som är både roliga och säkra för barn. Om du inte provat deras produkter tidigare så kan vi verkligen rekommendera Herobility Pacifier som en första introduktion, då det är en kvalitetsnapp som vi tror att både du och ditt barn kommer att uppskatta.

Kolla även in vår artikel om nappflaskor!


Vanliga frågor och svar om nappar

Här har vi samlat en del frågor som föräldrar brukar ha kring nappar.

Vilken napp är bäst i test?

Bäst i test bland alla nappar är dessa två sorter:

Vilken är den bästa nappen för nappvägrare?

Den bästa nappen för barn som vägrar napp är Philips Avent Ultra Air. Den har ett oerhört bra trackrecord och har bevisats gå hem hos upp till 98% av alla barn i utförda tester.

Vilken är den bästa nappen för nyfödd?

Om du vill ha en napp till nyfödd är det bra att välja en sort som är anpassad för de allra minsta barnen. Dessa nappar är bäst anpassade för nyfödda:

Vilken napp liknar bröstet mest?

NUK:s nappar är originalet när det gäller ortodontiska nappar och är särskilt utvecklad för att likna bröstet. Det finns även andra modeller som har en annan stil, till exempel BIBS nappar som gör ett bra jobb att efterlikna bröstvårtan med en lite rundare design i naturgummi.

Hur kan man lära barn att ta napp?

Här är några korta tips för hur du kan uppmuntra barnet att ta emot nappen:

 1. Se till att barnet är lugnt
 2. Rör nappen vid barnets kind (triggar igång barnet att vända sig mot nappen)
 3. Låt barnet suga på nappen flera minuter när de börjar använda den
 4. Om barnet inte vill, pröva doppa nappen i bröstmjölk eller ersättning

Om barnet väl börjar använda en typ av napp, försök köpa ett par till av samma. Ibland kan barn ha svårt att acceptera en ny typ av napp.

Är napp bra för barn?

Ja, om barnet gillar napp är det vanligtvis en bra idé att använda det. Nappar har många bra egenskaper och några nackdelar.

Några fördelar är:

 • Lugnande
 • Distraktion vid jobbiga händelse (vaccinering eller liknande)
 • Kan hjälpa med att somna
 • Hjälper under resor
 • Går att göra sig av med, till skillnad från tummen

Nackdelar kan vara:

 • Barnet kan bli beroende av napp och gråter när de inte får den
 • Om den används långt upp i åren kan den påverka tänderna
 • Kan ge svårigheter med amning om den introduceras för tidigt

Är nappar veganska?

Ja, nappar är vanligen tillverkade av giftfritt plast på skölden och av gummi eller silikon på sugdelen. Det är inga animaliska ingredienser inblandade i tillverkningen av de allra flesta nappar.

Varför är napp bra?

Napp är bra för att det kan ge barn en trygghet, lugn och håller dem upptagna. Många föräldrar uppskattar möjligheten att ge barnet en napp, särskilt ute eller på resa då det kan vara svårt att trösta barnet på samma sätt som hemma under lugna stunder. Napp är också bra eftersom du kan välja att slänga dem när barnet vuxit ifrån dem. Det kan vara svårare för tumsugande barn att sluta, eftersom tummen hela tiden är närvarande.

När ska man koka napp?

Du bör alltid sterilisera nappen innan första användningen. Om barnet är litet, upp till cirka 6 månader, väljer vissa föräldrar att göra det innan varje användning. Det är viktigare med noggrann hygien tidigt i barnets liv då de inte utvecklat motstånd mot bakterier på samma sätt.

När ska man byta napp?

Du bör regelbunden dra i nappens delar åt olika håll och kolla så att inget sitter löst, är skadat eller sprucket. Om något är fel ska du slänga nappen direkt och byta ut den. Vissa rekommenderar att byta ut nappar oavsett, cirka en gång i månaden. Det viktigaste är dock att du inte använder en napp som är uppenbart sliten eller trasig.

När ska man börja med napp?

Det finns nappar som är anpassade för nyfödda och kan användas redan från 0 månader. Många rekommenderar dock att vänta åtminstone 3–4 veckor, för att inte riskera att störa amningen i början. Det förekommer att barn får problem att amma om nappen introduceras för tidigt, även om det inte måste bli så.

När ska man sluta med napp?

Många väljer att sluta innan 2-årsåldern, andra senare runt 3–4. Om barnet är mycket förtjust i nappen är det bra att avsluta genom en överenskommelse så att barnet själv känner sig redo och okej med avslutet.

Vad är ortodontisk napp?

Ortodontisk napp kan också kallas för anatomisk napp. De har en sida som är lite plattare och en lite rundare. De förespråkas ofta för att undvika tandproblem och är numera den vanligaste typen av napp.

Glöm inte att kolla om vi har några kampanjer eller erbjudanden som är aktuella just nu!