Bästa multivitamin för barn 2022: Bäst i test vitamintillskott till barnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som förälder är det lätt att oroa sig för huruvida barnen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Vanligtvis gör de det, och en allsidig kost täcker allt de behöver. Men ibland är det skönt att vara på säkra sidan och ge dem lite extra multivitaminer. Här är våra tips på de bästa multivitamintillskotten för barn!

Barn med multivitamin kosttillskott i handen

Vilken multivitamin för barn är bäst i test?

En klar favorit för oss är Helhetshälsa Dunderpulver. Det är en unik multivitamin för barn som kommer i pulverform med naturlig smak av torkat hallonpulver. Ett oerhört brett vitamin- och mineraltillskott som kan doseras efter ålder!

Om du vill ha ett vitamintillskott med lite högre doserat innehåll kan vi rekommendera Alpha Plus Barn. Det har en lång innehållslista med både vitaminer och mineraler, och många av dessa av högre nivåer än de flesta konkuerrenter.

Bäst bland gelétuggisarna är Skip Multivitamin Gummies och Elexir Pharma Multi-Bombisar. Båda dessa är packade med nyttigheter och är prisvärda för att vara vitaminer i tuggbar godisform.

Slutligen ska vi även nämna de allra godaste sorterna för kräsna barn, som enligt oss är Kids Zoo Multivitamin och Monkids Multivitamin.

Du kanske även vill läsa vår artikel där vi tipsar om omega-3 för barn!

Information om 13 multivitamintillskott för barn

Här tittar vi närmare på hela 13 olika multivitamin- och mineraltillskott riktade till barn. Vi tittar på parametrar som näringsvärden, smak, doseringsform och prisvärdhet. Vi gör även bedömningar av varumärket och företaget utifrån deras erfarenhet inom branschen, trovärdighet och värderingar.

Tänk på att kosttillskott inte är tänkt att ersätta en näringsriktig och mångsidig kost, utan endast bör ses som ett komplement. Förvara alltid multivitaminer utom räckhåll för barn. Överskrid aldrig rekommenderad dos och kontakta professionell vårdgivare om ditt barn har några allergier eller sjukdom, innan konsumtion av kosttillskott.

Helhetshälsa Dunderpulver Barnvitamin

Helhetshälsa Dunderpulver Barnvitamin

Kolla priset hos:

Ålder: Från 2 år

Dosering:

Barn 2-5 år: 1 kryddmått (1 ml) dagligen 

Barn 6-9 år: 1 ½ kryddmått (1,5 ml) dagligen 

Barn över 10 år och vuxna: 2 kryddmått (2 ml) dagligen 

En burk räcker 30 eller 60 dagar beroende på storlek

Näringsämne:Mängd per 1 krm (% av DRI) :
Vitamin A415 µg RE (52%)
Vitamin B10,23 mg (21%)
Vitamin B20,3 mg (21%)
Vitamin B33,4 mg (21%)
Vitamin B51,3 mg (22%)
Vitamin B60,3 mg (21%)
Vitamin B121,1 µg (44%)
Biotin11 µg (22%)
Folsyra41 µg (21%)
Vitamin C30 mg (38%)
Vitamin D10 µg (200%)
Vitamin E2 mg (17%)
Magnesium60 mg (16%)
Zink3 mg (30%)
Jod45 µg (30%)
Järn4 mg (29%)
Selen13 µg (24%)
Kolin2,1 mg
Inositol2,1 mg

Det här är ett unikt och väldigt populärt vitamintillskott i pulverform från svenska företaget Helhetshälsa. Det kallas för Dunderpulver, och av döma utifrån innehållsförteckningen kan vi lätt se varför. Det är ett oerhört komplett vitamintillskott med rejäl bredd på vitaminer och mineraler.

En stor fördel med Dunderpulvret är att det kan anpassas i doseringen. För de minsta barnen räcker det med ett kryddmått och för större barn tar du 1,5 till 2 kryddmått om dagen. Även vuxna kan med fördel använda pulvret som en vitaminboost i vardagen.

Det kan förstås vara en nackdel att ta vitaminerna i pulverform, om du är stressad eller slarvig finns större risk att du doserar fel, vilket du inte gör med vitaminer i tablettform. Detta bör dock inte vara något problem för de flesta, men bra att vara vaksam på hur som helst.

Företaget Helhetshälsa har som ambition att hålla sina kosttillskott så rena som möjligt, i form av väl utvalda ingredienser, samt ett innehåll utan onödiga tillsatser. De använder i huvudsak vegetariska och veganska ingredienser, de undviker vanliga allergener så långt det är möjligt och försöker välja ekologiskt och närproducerat i den mån de kan.

Det brukar finnas möjlighet att köpa Dunderpulver i två olika storlekar. Om du bara vill testa kan du köpa den mindre som ger cirka 30 doser för barn. Om du vill använda det regelbundet köper du med fördel den större som ger hela 60 doser.

Innehållet i Helhetshälsas Dunderpulver är som sagt väldigt brett och näringsrikt. Det innehåller till exempel flera mineraler som många tillskott saknar, som: magnesium, zink, järn och selen.

Vi är stormförtjusta i Helhetshälsa Dunderpulver och det är ett av våra favorit-vitamintillskott för barn! Det har en naturlig smak av pulveriserade hallon och kan med fördel blandas i en god smoothie eller i frukostyoghurten. Ett riktigt dundertillskott för barn enligt oss!


Alpha Plus Barn

Alpha Plus Barn Kosttillskott Multivitamin

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 – 12 år

Dosering:

 3–6 år: 1 tablett / dag

7–12 år: 2 tabletter / dag

(En burk räcker i 30-60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A399 µg (50%)
Vitamin B1 (Tiamin)2,5 mg (227%)
Vitamin B22,5 mg (179%)
Vitamin B3 (Niacin)75 mg (47%)
Pantotensyra (Vitamin B5)7,5 mg (125%)
Vitamin B62,5 mg (179%)
Vitamin B125 µg (200%)
Biotin51 µg (102%)
Folsyra200 µg (100%)
Vitamin C75 mg (94%)
Vitamin D15 µg (300%)
Vitamin E10 mg α-TE (83%)
Zink1 mg (10%)
Jod70 μg (47%)
Järn6 mg (43%)
Selen30 μg (55%)
Kalcium19,5 mg (2%)
Magnesium10 mg (3%)
Mangan1 mg (50%)
Bioflavonoidkomplex7,5 mg
Kolin1 mg
Inositol1 mg

Det här är ett kosttillskott för barn i form av små tabletter som kan tuggas eller sugas på, från det svenska kosttillskottsföretaget Alpha Plus. Deras barnvitamintabletter utmärker sig genom att ha ganska höga doser av många av vitaminerna, samt en bred innehållsförteckning. Totalt innehåller tillskottet 12 vitaminer samt 7 olika mineraler.

Ett exempel på hur produkten sticker ut, är genom att titta på mängden D-vitamin som ligger på 15 mikrogram. Det är samtidigt en rimlig nivå och många barn som till exempel inte äter fisk, berikad mat, eller inte får så mycket sol på sig, bör få i sig åtminstone runt 10 mikrogram som tillskott enligt Livsmedelsverket.

Samtidigt är det värt att vara medveten på den höga doseringen, så att du inte också använder till exempel ett D-vitamintillskott, eller ett omega-3-tillskott som även innehåller D-vitamin till barnet.

Prismässigt ligger Alpha Plus Barn ganska bra till, i synnerhet om vi tar med i beräkningarna att det är ett tillskott med högre nivåer av många näringsämnen, samt en väldigt bred innehållsförteckning. Barn upp till 6 år tar en tablett om dagen och en burk räcker då i upp till 60 dagar.

Smakmässigt är tabletterna som de flesta andra hårda tuggtabletter är de inte godast på marknaden, men faktiskt helt ok med en lagom söt och tilltalande arom.

Vi tycker att Alpha Plus Barn sticker ut genom sin rikedom av vitaminer och mineraler och framstår som ett bra alternativ för dig som vill säkerställa att barnet verkligen får i sig allt som behövs. Enkelt att dosera, räcker länge och fungerar utmärkt även för stora barn!


Skip Multivitamin Gummies

Skip Multivitamin Gummies Vuxna och Barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Dosering: 1 tablett / dag (En burk räcker i 60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A400 µg RE (50%)
Vitamin B10,17 mg (15%)
Vitamin B20,21 mg (15%)
Vitamin B34 mg (25%)
Vitamin B53 mg (50%)
Vitamin B61,05 mg (75%)
Vitamin B121,25 µg (50%)
Biotin25 µg (50%)
Folsyra100 µg (50%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D5 µg (100%)
Vitamin E6 mg (50%)
Zink2 mg (20%)
Jod75 µg (50%)

Här har vi ett svensktillverkat kosttillskott från företaget Skip, som varit i branschen ända sedan 1971. De har enormt mycket erfarenhet och alla deras produkter genomgår gedigna kontroller och bygger på noggrann forskning. Skip Multivitamin doseras i form av tuggvänliga gummies med smak av hallon och blåbär.

En sak som Skip själva är noga med att poängtera är att detta tillskott passar utmärkt för både barn och vuxna. För barn från 3 år räcker det med en tablett om dagen, medan vuxna tar två. Alla vitaminer i tillskottet är sådana du får i dig genom en balanserad kosthållning. Att ta en tuggbar gummy om dagen säkerställer att du inte missar något, och är både gott och enkelt att hålla koll på.

Det här är verkligen en multivitamin, då den innehåller en lång lista på hela 12 vitaminer och 2 mineraler, inklusive zink. För barn räcker burken i hela 60 dagar vilket ger mycket vitaminer för pengarna.

Vi gillar Skip Multivitamin Gummies och kan definitivt rekommendera denna multivitamin som en av de mer prisvärda sorterna. Bra bredd på innehållet, trevlig smak och konsistens samt ett förtroendeingivande företag med mångårig erfarenhet inom kosttillskott.


Elexir Pharma Multi-Bombisar – Multivitamin + Mjölksyrabakterier

Elexir Pharma Multi-Bombisar

Kolla priset hos:

Ålder: Från 4 år

Dosering:

Barn 3–11 år: 1 tablett /dag

Barn över 12 år: 2 tabletter /dag

(En burk räcker i 30-60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A200 µg RE (25%)
Vitamin B10,45 mg (41%)
Vitamin B20,5 mg (36%)
Vitamin B36 mg (38%)
Vitamin B52,5 mg (42%)
Vitamin B60,5 mg (36%)
Vitamin B120,8 µg (32%)
Biotin15 µg (30%)
Folsyra80 µg (40%)
Vitamin C20 mg (25%)
Vitamin D5 µg (100%)
Vitamin E3 mg (25%)
Zink4 mg (40%)
Jod45 µg (30%)
Selen20 µg (36%)
Bacillus Coagulans250M

Här har vi ett intressant och unikt multivitamintillskott för barn. Det skiljer sig från mängden då det förutom vitaminer och mineraler även innehåller magsyrabakterier som främjar en god maghälsa.

De här vitamintabletterna kommer i form av små röda ”bomber”, sprängfyllda med nyttigheter. Doseringen för barn är endast en per dag, vilket gör att en förpackning räcker i cirka två månader.

Innehållet är brett och doserna är måttliga, så att tillskottet ska kunna passa alla barn som ett komplement till en balanserad och sund kosthållning i övrigt. Totalt innehåller tabletterna 12 vitaminer, 3 mineraler samt de nyttiga magbakterierna.

Det är just mjölksyrabakterierna i tillskottet som gör det unikt. Här har Elexir använt sig av en bakteriestam som kallas bacillus coagulans. Det är en välstuderad bakteriekultur som är säker både för barn och vuxna, och ofta ingår i produkter som ska främja god tarmflora. Hur vi mår i magen kan potentiellt påverka många delar av vårt mående i övrigt, vilket är varför detta är ett intressant komplement.

I övrigt är Elexir Pharma Multi-Bombisar ett väldigt bra och välbalanserat vitamintillskott för barn som vi definitivt kan rekommendera. De smakar och gör gott, och är helt klart värda att prova. De är snäppet dyrare än de billigaste sorterna, men med tanke på att de räcker ganska länge, är det hyfsat prisvärda ändå.


Kids Zoo Multivitamin

Kids Zoo Multivitamin

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Dosering: 1 tablett / dag (En burk räcker i 60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A365 µg (46%)
Niacin (B3)8 mg (50%)
Vitamin B56 mg (100%)
Vitamin B122,5 µg (100%)
Biotin50 µg (100%)
Folsyra 200 µg (100%)
Vitamin C80 mg (100%)
Vitamin D35 µg (100%)
Vitamin E12 mg (100%)

Det här är ett välbalanserat vitamintillskott för barn, med fokus på de viktigaste B-vitaminerna, men även D-vitamin och lite annat ingår. Kids Zoo är en favorit hos oss, och många andra barn, när det gäller smakerna. De lyckas få till otroligt välsmakande kosttillskott för barn. Kanske beror det på att de undviker sötningsmedel och istället använder naturliga aromer samt en del riktigt socker.

Kids Zoo Multivitamin är prisvärt, då en gummibjörn innehåller en ordentlig dagsdos av många olika vitaminer. En burk räcker i två månader och det är lätt att dosera. Det brukar vara en omtyckt vitamingodis att få ta efter middagen, som en smaklig rutin för barnen att påminna om.

En annan uppskattad detalj hos Kids Zoo är att de uteslutande använder sig av naturliga färgämnen och aromer i sina barnvänliga kosttillskott. Det känns sunt och trots det har de en god smak och bra hållbarhet.

Kids Zoo Multivitamin är kanske inte det mest kompletta tillskottet för barn, men vill du hålla det simpelt och dessutom väldigt välsmakande, är detta ett bra alternativ som täcker det viktigaste!


Monkids Multivitamin Hallontuggisar

Monkids™ Multivitamin (hallonsmak)

Kolla priset hos:

Ålder: 3 – 12 år

Dosering: 1 tablett / dag (En burk räcker i 60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A 320 µg (40%)
Vitamin B38 mg (50%)
Vitamin B51,2 mg (20%)
Vitamin B60,7 mg (50%)
Vitamin B122,5 µg (100%)
Biotin25 µg (50%)
Folsyra100 µg (50%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D10 µg (200%)
Vitamin E6 mg (50%)

De här söta och välsmakande vitamintuggisarna från det svenska varumärket Monkids, är en av de allra mest populära multivitaminerna för barn. De har en trevlig hallonsmak och är omtyckta av de flesta barn. Monkids har ett brett utbud av produkter, allt ifrån kosttillskott till schampo och badskum.

Monkids Multivitamin innehåller 10 olika vitaminer, inklusive rikligt med D-vitamin. Doseringen är på en tablett om dagen, vilket gör det enkelt att dosera och en burk räcker i hela 60 dagar.

Överlag är detta en väldigt bra produkt och vi har stort förtroende för varumärket Monkids, som har en mängd olika barnvänliga kosttillskott, samt även en del hygienprodukter för barn. De små lättuggade aporna är en favorit hos många barn och det är lätt att förstå varför.

Vill du hålla det simpelt och få ett välbalanserat tillskott av de viktigaste vitaminerna, i lagom dos för barn, så är Monkids Multivitamin ett enkelt val!


Monkids Vitaminer + Mineraler

Monkids™ Vitaminer+Mineraler (ananassmak)

Kolla priset hos:

Ålder: 3 – 12 år

Dosering: 2 tabletter / dag (En burk räcker i 30 dagar)

Näringsämne:Mängd per 2 tabletter (% av DRI) :
Vitamin A25 µg RE (3%)
Vitamin B38 mg (50%)
Vitamin B51,2 mg (20%)
Vitamin B60,7 mg (50%)
Vitamin B121,25 µg (50%)
Biotin25 µg (50%)
Folsyra80 µg (40%)
Vitamin D5 µg (100%)
Magnesium56 mg (15%)
Zink1,5 mg (15%)
Jod22,5 µg (15%)
Selen9 µg (15%)
Krom6 µg (15%)
Koppar0,15 mg (15%)

Enligt Monkids själva, är detta deras mest avancerade produkt. Det är kosttillskott för barn med hela 8 vitaminer och 6 mineraler, förpackade i lagom dos i tuggbara små geléapor med ananassmak.

Smaken är trevlig och lite lätt syrlig, med naturliga smakämnen och färg från naturligt betakaroten. En av de unika fördelarna med det här tillskottet är att det innehåller magnesium, vilket är en livsnödvändig mineral. Många tillverkare skippar magnesium i barnvitamintillskott, eftersom det ofta har en väldigt metallisk smak. Men här har Monkids lyckats bra med att dölja den, vilket är en trevlig detalj.

De här tabletterna doseras med två tabletter per dag, vilket gör dem lite dyrare än en del andra multivitaminer för barn. Men jämför vi innehållet med andra produkter, sticker Monkids Vitaminer och mineraler ut från mängden när det gäller de nyttiga mineralerna. Därför är det ett intressant alternativ, särskilt om du har ett barn som är lite petigt med maten och äter ensidigt.

Vi uppskattar att den här produkten finns och ser den som ett utmärkt komplement till andra vitamintillskott för barn. Du kan till exempel ta dessa ibland, i perioder för att säkerställa mineralbehovet. Monkids Vitaminer + Mineraler är en kvalitetsprodukt som är värd att kolla in!


MittVal Gummy Barn

MittVal Gummy Barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 4 år

Dosering: 1 tablett / dag (En burk räcker i 60 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin B3 / Niacin11 mg (69%)
Vitamin B60,9 mg (64%)
Vitamin B121,1 µg (44%)
Biotin20 µg (40%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D7,5 µg (150%)
Vitamin E6 mg (150%)
Zink7 mg (70%)
Jod100 µg (66%)

De här mjuka tuggbara tabletterna kommer från varumärket MittVal, som är ett välkänt och populärt varumärke här hemma i Sverige. Tabletterna innehåller totalt 7 olika vitaminer samt mineralerna zink och jod.

Det här är definitivt en välsmakande och trevlig multivitamin för barn, som är lätt att tycka om smakmässigt. Den har en söt bärsmak och är lätt att tugga. Aromer och färgämnen är hämtade från naturliga källor såsom hallon, blåbär, jordgubbe, morot och körsbär.

En enda tablett ger en bra dos av flera av de viktigaste vitaminerna, inklusive en väl tilltagen mängd D-vitamin. Det gör att en burk räcker i hela 60 dagar och det är ett relativt prisvärt kosttillskott i slutändan.

Överlag är Mittval Gummy Barn ett trevligt kosttillskott, med hyfsat fokuserat innehåll på det viktigaste. Vill du hålla det enkelt och skaffa en hyfsat billig, men kvalitativ multivitamin åt barnen, så är detta en utmärkt kandidat!


VitaBeaner Multivitamin för barn och vuxna

VitaBeaner Multivitamin för barn och vuxna hallon apelsin äpple

Kolla priset hos:

Ålder: För barn och vuxna

Dosering: 3 tabletter / dag (En burk räcker i 30 dagar)

Näringsämne:Mängd per 3 tabletter (% av DRI) :
Vitamin A200 µg RE (25%)
Vitamin B38 mg (50%)
Vitamin B60,7 mg (50%)
Vitamin B121,25 µg (50%)
Biotin25 µg (50%)
Folsyra100 µg (50%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D2,5 µg (50%)
Vitamin E6 mg (50%)
Vitamin K137,5 µg (50%)
Zink1,5 mg (15%)
Jod22,5 µg (15%)

Det här är en kandidat till de allra godaste vitamintillskotten för barn. VitaBeaner kommer i form av gelébönor som för tankarna till vanligt godis. De finns i tre olika smaker: apelsin, hallon och äpple. En riktigt välsmakande vitamingodis som de allra flesta barn verkligen uppskattar att tugga på.

Värt att notera är att den rekommenderade doseringen för barn är 3 bönor om dagen, vilket gör att en förpackning på 90 tabletter ändå bara räcker i 30 dagar. Därför blir detta en av de dyrare multivitaminerna för barn, när vi jämför i mängden näring per investerad krona.

Dessutom ger en rekommenderad dos något mindre vitaminmängd än flera andra jämförbara tillskott. Det har dock en bra bredd och innehåller alla de viktigaste vitaminerna, samt mineralerna zink och jod, även om det är ganska små mängder.

Vår slutsats kring VitaBeaner Multivitamin Gelébönor är att det främst är ett bra val för barn som har svårt att äta andra vitamintillskott. Detta är bland de allra mest välsmakande sorterna och barn kan även uppskatta att man får äta hela tre stycken åt gången. Samtidigt är det något dyrt i vår jämförelse, trots mindre mängd nyttigheter. Inte vårt främsta val, men kanske värt att prova på grund av smaken.


MittVal Barn

MittVal Barn Multivitamin Tuggtabletter

Kolla priset hos:

Ålder: 4 – 12 år

Dosering: 1-2 tabletter / dag (En burk räcker i 50-100 dagar)

Näringsämne:Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Vitamin A175 µg (22%)
Vitamin B10,35 mg (32%)
Vitamin B20,45 mg (32%)
Vitamin B35,5 mg (34%)
Pantotensyra (Vitamin B5)2,5 mg (42%)
Vitamin B60,45 mg (32%)
Vitamin B120,55 µg (22%)
Biotin10 µg (20%)
Folsyra80 µg (40%)
Vitamin C20 mg (25%)
Vitamin D3,75 µg (75%)
Vitamin E3 mg (25%)
Zink3,5 mg (35%)
Jod50 µg (33%)
Järn4,5 mg (32%)
Mangan0,5 mg (25%)
Krom25 µg (63%)
Selen12,5 µg (23%)
Molybden50 µg (100%)
Kalcium80 mg (10%)
Magnesium20 mg (5%)

Det här är ett oerhört brett vitamintillskott för barn, med hela 12 vitaminer och 9 mineraler. En burk innehåller 100 tabletter, vilket gör att detta definitivt tillhör toppen av listan när det gäller priset i förhållande till mängden vitaminer och andra nyttigheter. Doserna dock hyfsat låga, så lite större barn kan även ta 2 tabletter per dag.

MittVal Barn sticker ut mot mängden på flera sätt. Dels är detta tillskott ovanligt rikt på mineraler, då man fått med även till exempel kalcium, mangan och krom, vilket inte tillhör vanligheterna. Det är även en lite annorlunda doseringsform, med tuggbara tabletter. Det finns lite skilda åsikter om smaken här. Vi anser att de har en lite tråkig, men absolut inte äcklig smak. En ganska neutral smak, åt det söta hållet.

De är dock inte lika välsmakande som till exempel många av de mjuka gelégodisarna som andra vitaminer erbjuder. Vissa barn har svårt för MittVal Barn, men för de allra flesta är de helt ok. De är som sagt inte särskilt dyra, så enligt oss är de absolut värda att testa.

Varumärket MittVal är stort och välkänt i Sverige, för sina kvalitetsvitaminer för olika målgrupper. Märket ägs av det svenska företaget Meda AB, som i sin tur är en del av det stora amerikanska / multinationella bolaget Viatris.  

Vill du ha en billig multivitamin för barn, med ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, är MittVal Barn ett av de absolut bästa valen med tanke på pris i förhållande till vad du får för pengarna!


ACO Barn Multivitamin Fruktsmak

ACO Barn Multivitamin Fruktsmak

Kolla priset hos:

Ålder: Från 4 år

Dosering: 2 tabletter / dag (En burk räcker i 45 dagar)

Näringsämne:Mängd per 2 tabletter (% av DRI) :
Vitamin A350 µg (44%)
Vitamin B10,8 mg (73%)
Vitamin B21 mg (71%)
Vitamin B3 (Niacin)12 mg (75%)
Pantotensyra (Vitamin B5)2,5 mg (42%)
Vitamin B60,9 mg (64%)
Vitamin B121,4 µg (56%)
Biotin7,5 µg (15%)
Folsyra140 µg (70%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D7,5 µg (150%)
Vitamin E5 mg a-TE (42%)
Zink6 mg (60%)
Jod90 µg (60%)
Järn8 mg (57%)
Selen25 µg (45%)
Kalcium240 mg (30%)
Magnesium56 mg (15%)

Varumärket ACO är välkänt varumärke här i Sverige och de har en lång historik som svenskt företag, även om varumärket numera ingår i det multinationella bolaget Perrigo. ACO Multivitaminer för barn är hur som helst ett ganska billigt och väl genomtänkt kosttillskott som passar från 4 år.

En burk innehåller hela 90 tabletter, men rekommenderad dos är två åt gången, vilket gör att en förpackning räcker i 45 dagar. Tabletterna är söta små tuggtabletter, ganska lika MittVal Barn i smak och konsistens.

ACO:s tabletter har ett bra innehåll med 12 vitaminer och 6 mineraler, inklusive viktiga ämnen som kalcium, magnesium, järn och zink. Det är ett riktigt bra och välbalanserat innehåll överlag. Tillverkarna rekommenderar att du delar upp doseringen på två tillfällen, för att sprida ut det över en dag och ta tabletterna i samband med måltid.

Prismässigt hamnar ACO Barn Multivitamin hyfsat bra till, särskilt med tanke på bredden av innehållet. Smakmässigt lite trist, men absolut inte dåligt. Den här multivitaminen bör fungera utmärkt för de allra flesta!


Animal Parade Multivitamin

Animal Parade Multivitamin

Kolla priset hos:

Ålder: Från 2 år

Dosering: 2 tabletter / dag (En burk räcker i 45-90 dagar)

Näringsämne:Mängd per 2 tabletter (% av DRI) :
Vitamin A (Betakaroten)5000 IE (100%)
Vitamin B1 (Tiamin)1,5 mg (136%)
Vitamin B21,7 mg (154%)
Vitamin B3 (Niacin)20 mg (125%)
Pantotensyra (Vitamin B5)10 mg (166%)
Vitamin B62 mg (100%)
Vitamin B125 µg (240%)
Biotin50 µg (100%)
Folsyra10 µg (5%)
Vitamin C60 IE (133%)
Vitamin D400 IE (100%)
Vitamin E10 mg α-TE (83%)
Zink3 mg (30%)
Jod100 μg (67%)
Järn5 mg (35%)
Kalcium20 mg (2%)
Magnesium10 mg (3%)
Mangan0,05 mg (3%)
Kalium1 mg (50%)
Koppar0,05 mg (5%)

Det här vitamintillskottet är väldigt populärt i Nordamerika och kommer från varumärket Animal Parade, som ägs av det amerikanska företaget NaturesPlus.

Det finns flera bra, och några dåliga aspekter med detta vitamintillskott för barn. Några positiva saker är att bland annat den goda smaken som kommer från körsbär, apelsin och druvor. De är fria från allergener och alla mineraler kommer i så kallad aminosyrebunden form, vilket ska gynna upptaget av dessa. De innehåller inga artificiella färgämnen, utan bara naturliga färgkällor som rödbeta och blåbär.

Det här är en populär vitamintuggis för barn och de är väldigt smakrika, söta och goda samt lättuggade. Dessutom är innehållet bra och de har en lång rad viktiga vitaminer och mineraltillskott som barn behöver.

Det mest negativa är helt klart priset. Rekommenderad dos är två tabletter per dag och de säljs i förpackningar om 90 eller 180 tabletter. Räknar vi på priset i förhållande till hur länge produkten räcker, är dessa något dyrare än jämförbara sorter. Det här är förmodligen det mest näringsrika tillskottet i form av gelégodisar, men samtidigt även det dyraste. Med det sagt är det faktiskt inte överdrivet dyrt, om du köper den stora förpackningen och ditt barn verkligen gillar just denna variant.

Animal Parade Multivitamin är en kvalitetsprodukt och ett alternativ för dig som inte räknar varje krona så noga, och som vill ha något av det absolut bästa när det gäller den här typen av mjuka vitaminer i form av gelégodisar.


MineBeaner Mineraler & Vitaminer

MineBeaner Mineraler & Vitaminer

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Dosering: 3 tabletter / dag (En burk räcker i 30 dagar)

Näringsämne:Mängd per 3 tabletter (% av DRI) :
Vitamin A (Betakaroten)25 μg (3%)
Vitamin B3 (Niacin)8 mg (50%)
Vitamin B60,7 mg (50%)
Vitamin B121,25 µg (50%)
Biotin25 µg (50%)
Folsyra100 µg (50%)
Vitamin C40 mg (50%)
Vitamin D5 µg (100%)
Vitamin E6 mg (50%)
Zink1,5 mg (15%)
Jod22,5 μg (15%)
Magnesium10 mg (3%)
Koppar150 μg (15%)
Selen9 μg (16%)
Krom6 μg (15%)

Det här är ett kosttillskott för barn, i form av gelébönor smaksatta med hallon- och jordgubbssmak. Vi har tyvärr inte själva provat detta kosttillskott, och lustigt nog är det otroligt svårt att hitta någon information om vilket företag som tillverkar dessa. De säljs hos olika nätapotek i Sverige, men någon företagsinformation finns ej att tillgå och vi vet inte ens vilka som ligger bakom tillverkningen.

En förpackning innehåller 90 tuggtabletter och rekommenderad dos ligger på tre per dag. Det gör att en burk endast räcker 30 dagar och att detta är ett av de dyrare multivitamintillskotten för barn.

Innehållet ser dock bra ut och de innehåller en bra mängd av många viktiga vitaminer och mineraler i skaplig dosering.

Eftersom vi finner det olustigt att det inte går att på ett enkelt sätt se vilket företag som tillverkar dessa, väljer vi att inte rekommendera den här produkten.


Solgar Kangavites Multivitamin & Mineral

Solgar Kangavites Multivitamin & Mineral

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Dosering: 1 tablett / dag (En burk räcker i 60 dagar)

Näringsämne: Mängd per 1 tablett (% av DRI) :
Kalcium64 mg (8%)
C-vitamin60 mg (75%)
Magnesium32 mg (9%)
E-vitamin12 mg (100%)
Niacin (B3)10 mg (63%)
Kalium5 mg (0,3%)
Pantotensyra (B5)5 mg (83%)
Järn2,5 mg (18%)
Zink1,5 mg (15%)
Vitamin B61 mg (71%)
Riboflavin B20,85 mg (61%)
Vitamin B10,75 mg (68%)
A-vitamin150 µg (19%)
Folsyra100 µg (50%)
Koppar25 µg (2,5%)
Jod22 µg (15%)
Krom5 µg (12,5%)
Vitamin B123 µg (120%)
Selen2,5 µg (4,5%)
Vitamin D22,5 µg (50%)
Mangan0,25 mg (12,5%)

De här multivitaminerna kommer från det amerikanska hälsoföretaget Solgar som verkat i branschen i över 75 år. Deras barnvitaminer kommer i form av tuggtabletter med bärsmak. De har en rik uppsättning vitaminer och mineral och det räcker med en tablett om dagen, vilket gör det till ett prisvärt vitamintillskott för barn.

En negativ sak som vi ser då vi granskar innehållet i Solgar Kangavites är att de innehåller D-vitamin i formen D2, vilken potentiellt kan ha något sämre effekt än den mer absorberbara formen D3. I övrigt ser innehållet bra och välbalanserat ut.

Eftersom detta är en tuggtablett, är den i första hand jämförbar med andra tuggtabletter. Även om Solgar Kangavites är hyfsat billig, är flera andra svenska liknande produkter faktiskt ännu billigare. Vi ser inte direkt någon avgörande fördel som skulle få oss att välja Solgar framför dessa.

Överlag är detta en bra produkt från ett pålitligt och erfaret företag. Solgar Kangavites är ganska lagom på många sätt och är ett rimligt alternativ, någonstans i mitten på prisskalan. Inte vårt främsta val, men ändå en produkt vi kan rekommendera.


Behöver barn äta multivitaminer som tillskott?

Generellt sett kan både barn och vuxna få i sig allt de behöver genom en välplanerad, varierad och näringsriktig kost. För barn som avstår från vissa livsmedel såsom fisk, många sorters grönsaker, eller bara har svårt att äta tillräckligt, kan ett vitamintillskott vara en god idé. Livsmedelsverket har ingen generell rekommendation när det gäller vitamintillskott, varken för barn eller vuxna.

Den vitamin som är vanligast att få i sig för lite av, särskilt under vinterhalvåret, är D-vitamin. Många multivitamintillskott för barn innehåller omkring den rekommenderade dagsdosen även av D-vitamin. Alla barn rekommenderas att ta D-vitamin som tillskott upp till 2 års ålder.

Om barnet äter ordentligt och får en bred och varierad kost, behövs generellt sett inget vitamintillskott. Många föräldrar väljer dock att ta det säkra före det osäkra och ger barnet multivitaminer och mineraler som ett komplement. Många tillskott är dessutom välsmakande och barnet ser fram emot att få en tuggtablett efter middagen eller så.

Kort sagt är extra vitamintillskott för barn alltså oftast ingen nödvändighet, men kan i vissa fall vara bra ändå.

Är det farligt att ge multivitaminer som kosttillskott till barn?

Små barn under 2 år bör inte äta extra vitaminer, förutom D-vitamindroppar skriver Livsmedelsverket. Om du tror att din bebis får i sig för lite näring bör du rådgöra med kunnig personal på BVC.

Vitamintillskott riktade till barn brukar vanligtvis anges som lämpliga från 3 års ålder, men det förekommer även andra rekommendationer till exempel från två eller fyra års ålder. Hur som helst är det viktigt att du följer doseringsanvisningarna på förpackningen när det gäller barnvitaminer. De är inte tänkta att ersätta en välplanerad kost, utan är endast ett tillskott för att säkerställa behovet av de olika vitaminerna.

Om du har andra kosttillskott för barn bör du se så att det inte blir för mycket av något näringsämne. Vissa omega-3-tillskott kan till exempel innehålla D-vitamin, vilket även multivitaminerna ofta gör. Då behöver du kanske inte ta båda dessa samma dag till exempel.

I övrigt är multivitaminer att betrakta som säkert, förutsatt att barnet är friskt, inte har några allergier, och ni följer produktens anvisningar.

Finns det några veganska multivitaminer för barn?

Ja, det finns helt veganska multivitamintillskott för barn. Vår favorit är Dunderpulver som innehåller otroligt många näringsämnen och är smaksatt naturligt med hallonpulver.

Vilken form av multivitamin är bäst – gummigodisar, tuggtabletter eller annat?

Det bästa är förmodligen det ditt barn kan få i sig och tycker om att äta regelbundet utan problem. I generella drag kan man säga att:

  • Gummigodisar – Är oftast godast och mest omtyckta av barnen. Ofta lite dyrare och har många gånger lite lägre doser vitaminer.
  • Tugg/sug-tabletter – Är oftast mer välfyllda med vitaminer och mineraler. De är dessutom ofta billigare och räcker längre. Smaken brukar vara ok, men de är inte lika goda och vissa barn gillar inte dessa.
  • Pulver – Kan doseras fritt och anpassas. I mitten på prisskalan, välsmakande och går även att dölja smaken på då det blandas ut med annat. Brukar gå hem hos de flesta, och är även välfyllt med näringsämnen.

Kolla även in vår artikel med tips på hur du kan få barn att äta nyttig mat!