Bästa mattermos 2023: Håll maten varm under utflykt och resa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ska du och familjen bara iväg på en kortare utflykt brukar det inte vara några problem att hitta på en matsäck. Men hur gör man när man ska vara iväg under en längre tid?

Frågan blir extra viktig om ni till exempel ska åka tåg under ett helt dygn eller köra bil i ett område där det inte finns restauranger. En mattermos kan vara den lösning ni letar efter. Med en mattermos är det möjligt att hålla maten varm ända tills det är dags att äta.

Det går också bra att använda den till kalla rätter. Mattermosen fungerar på kortare och längre resor, vandringar, utflykter, och den går bra att ha med till jobbet. Har du ett litet barn kan en mattermos ge dig möjlighet att alltid ha med den mat ditt barn behöver. Här listar vi marknadens bästa mattermosar!

Mattermos i stål

Vilken mattermos är bäst i test?

En av våra favoriter är Primus Trailbreak. Väldigt smart design med lock som är lätt att få grepp om och öppna. Finns i flera fina färger och även i en barnvänlig variant med Pippi Långstrump-tema.

Primus Trailbreak fyra olika mattermosar

Kolla priset hos:


Primus Trailbreak Lunch tre olika mattermosar för barn med Pippi Långstrump

Kolla priset hos:


En annan mattermos som vi verkligen gillar, är Thermos Stainless King. En mycket robust mattermos i rostfritt stål, med tillhörande sked.

Thermos Stainless King 3 olika mattermosar

Kolla priset hos:


Om du vill ha ett fint alternativ för barnen så kan vi även tipsa om de söta mattermosarna från Skip Hop. Finns i många stilar och håller hög kvalitet i rostfritt stål, med smarta detaljer som hållare för bestick och en medföljande sked-gaffel.

Skip Hop 3 olika mattermosar

Fler mattermosar hittar du längre ned i artikeln, där vi delat upp dem i mattermosar för vuxna och mattermosar för barn!

Se även våra tips på vanliga termosar för barnfamiljer!

Mattermosar för vuxna / familj

Här hittar du rejäla mattermosarna som passar utmärkt för såväl tuffa vandringar, mysiga utflykter eller picknick med barnen!

Trailbreak Lunch Jug 550 ml

Trailbreak Lunch Jug 550 ml

Kolla priset hos:

Primus Trailbreak Lunch Jug finns i två olika färger. Den ena varianten är en helt svart termos där det enda som avviker är Primus logga som är tryckt i vitt. Den andra versionen är istället ljust blå med en grå kant mellan locket och termosen, och med loggan i silvrigt grått.

Trailbreak Lunch Jug är en mattermos med dubbla väggar, som gör att maten antingen kan hållas varm eller kall på ett effektivt sätt. Materialet är rostfritt stål, så den tål mycket slitage och klarar att du använder den ofta. Utsidan har en pulverlackering.

På det sättet blir ytan lättare att hålla i och inte lika blank, samtidigt som termosen kan få sin snygga färg. Termosen rymmer 5,5 dl och du kan använda den till nästan vilken sorts mat som helst. Allt från en kall fruktsallad till färdigkokta korvar, grytor eller soppor går bra.

Varumärket Primus är mest kända för sina primuskök, små friluftskök av hög kvalitet som används i hela världen. De erbjuder mycket mer än de klassiska små köken, och med alla sina produkter vill de bidra till att du ska kunna ha ett härligt liv utomhus. I sortimentet finns till exempel lyktor, kokkärl, stekpannor, termosar och campingkök.


Primus Food Vacuum Bottle 1.2 L

Primus Food Vacuum Bottle 1.2 L

Kolla priset hos:

Food Vacuum Bottle är en större mattermos med modernt utseende. Den kommer från Primus och rymmer 12 dl mat, så den räcker antingen för flera måltider eller flera personer. Termosen går helt i svart, med Primus logga i vitt. På sidan finns ett handtag som går att fälla ut och kan användas om du vill hälla upp mat från termosen. Ovantill finns ett extra lock som du kan använda som skål.

Med Food Vacuum Bottle får du en termos som har dubbla väggar och vakuumisolering, så att den kan hålla maten varm. Den kan också bevara kyla om du skulle vilja ha med dig en kall rätt. Materialet är pulverlackerat rostfritt stål och den är framtagen för att väga så lite som möjligt. Det gör att den passar om du till exempel ska ut på vandring. Locket är läckagesäkert.

Primus historia började med två män som ville hitta ett alternativ till dåtidens fotogenkök som var väldigt sotiga. De lyckades uppfinna världens första sotfria kök och förutom att man slapp sot kokade vattnet sju gånger snabbare och köket kom med färre hälsorisker. Med sin vilja till innovationer har Primus fortsatt att ta fram funktionella och smarta produkter, framför allt för friluftslivet.


Primus Preppen Vacuum Jug

Primus Preppen Vacuum Jug

Kolla priset hos:

Letar du efter en mattermos som inte är avlång på samma sätt som de flesta är? Då kan Preppen Vacuum Jug från Primus kanske vara värd att titta närmare på. Det är en termos som är lite lägre och ger ett mer kompakt intryck.

Materialet är livsmedelsklassat stål, ett slitstarkt material som med sina dubbla lager håller både värme och kyla bra. Det tar inte heller upp någon smak och påverkar inte smaken på den mat du väljer att hälla i termosen.

Termosen är svart med ett lock i silvergrått stål. Den har en liten Primus-logga i nederkanten.  Att det är en lägre och bredare modell gör att öppningen också blir större. På det sättet kan det bli lättare både att servera mat ur termosen och att äta direkt från den. Det underlättar också när din  Preppen Vacuum Jug ska rengöras. Den här termosen rymmer 7 dl mat.

Primus har funnits sen 1892 och har ett stort engagemang som handlar om att underlätta för människor som vill vara ute i naturen. Med sina välkända primuskök går matlagningen enkelt även för den som är ute på äventyr, och för den mindre äventyrliga finns campingkök, kokkärl och annat som kan behövas för utomhuslivet.


Stanley Adventure Food Jar 0.53 L

Stanley Adventure Food Jar 0.53 L

Kolla priset hos:

Med Stanleys Adventure Food Jar har du en mattermos som passar perfekt både för mindre och större äventyr. Termosen rymmer lite mer än 5 dl och den gör att du kan ha med dig en mättande måltid vart du än ska. Maten kommer hållas antingen varm eller kall i upp till 12 timmar.

En speciell sak med denna termos är att det ingår en spork. En spork är en blandning mellan sked och gaffel, och gör att du kan äta de flesta sorters mat. Sporken sitter fäst på termosens sida. Locket på termosen går att använda som skål om du inte vill äta direkt från termosen.

Adventure Food Jar är BPS-fri och tillverkad av rostfritt stål. Utseendet är den naturliga stålfärgen som kompletterats med svarta detaljer. Till exempel är hållaren för sporken, själva sporken och kanten av locket svarta. Mitt på finns Stanleys logga. Det är en läckagefri termos.

Stanley är ett företag som grundades 1913. Deras produkter har kunnat hjälpa flera generationer att hålla sina drycker varma eller kalla. Stanleys håller sig till en klassisk stil och struntar i modets nycker, och på det sättet vet du alltid vad du kommer få när du väljer att köpa något från Stanley.


Stanley Classic Food Jar 0.94 L

Classic Food Jar 0.94 L

Kolla priset hos:

Stanleys klassiska gröna mattermos tillhör de större modellerna och rymmer ungefär 9,5 dl. Det är mycket mat, men termosen håller också värmen bra. Maten kan hålla sig varm i 20 timmar. Använder du termosen till en kall rätt kan termosen hålla kylan i ett helt dygn.

Classic Food Jar är gjord i rostfritt stål. Utsidan är i två olika gröna nyanser, förutom locket och basen som har den stålgrå färgen. Stilen känns lite retro, eftersom Stanley håller sig till sin klassiska design och har gjort det under en lång tid.

Det finns ett utfällbart handtag som inte tar särskilt mycket plats när det är hopfällt, men kan göra det smidigt att hälla upp mat. Vill du inte ha med dig en tallrik eller skål separat går locket bra att använda som skål. Locket är också isolerat. Till skillnad från många andra mattermosar går den här utmärkt att diska i maskin.

I mer än 100 år har Stanley bidragit till att hålla drycker varma, och de var banbrytande med sina termosar med vakuumisolering. Även om själva produkterna håller en klassisk stil följer de med sin tid och använder den senaste tekniken för att skapa hållbara produkter som fungerar för ett modernt friluftsliv.


Stanley Food Jar Foundry Black 0,7 L

Stanley Food Jar Foundry Black 0,7 L

Kolla priset hos:

Med Food Jar Foundry Black får du en stilren och snygg termos i svart från varumärket Stanley. Det är en termos som inte bara har ett tilltalande utseende, utan också håller hög kvalitet och är väldigt funktionell. Den passar perfekt på utflykter och semestrar.

I termosen får du plats med 7 dl mat, och det går bra att använda den både till kall och varm mat. Din rätt kan hålla värmen eller kylan i upp till 20 timmar.

Materialet är rostfritt stål och detaljerna är gjorda av plast. Plasten är BPA-fri, så du behöver inte oroa dig för att den är i närheten av din mat. Utseendet domineras av det svarta, både på själva termosen och på locket.

Nederkanten är stålgrå och även locket har en bred metallfärgad kant. Mitt på termosen finns Stanleys logga i grått. Food Jar Foundry Black har ett rejält handtag som gör det möjligt att hälla upp mat från termosen.

När du väljer att köpa något från varumärket Stanley kan du räkna med hög kvalitet och klassisk stil. De arbetar mycket med hållbarhet i sin produktion. Även att välja en termos från Stanley är ett hållbart alternativ eftersom den kan användas väldigt många gånger, till skillnad från engångsmuggar. 


Klean Kanteen TKCanister Brushed Stainless 473 ml

Klean Kanteen TKCanister Brushed Stainless 473 ml

Kolla priset hos:

Det här är en kompakt och lägre modell från Klean Kanteen som är gjord för att passa extra bra för soppor och grytor. Du kan lätt ta med den på din utflykt, vandring eller resa. Termosens lock håller tätt, så att du inte behöver oroa dig för att din mat ska läcka ut.

En negativ aspekt hos den här modellen är att den kan vara lite knepig att öppna. Du får inget bra grepp om själva locket, men kan öppna den med hjälp av det tunna handtaget. För vissa kan det vara svårt att få tillräckligt med kraft för att öppna om locket sitter för hårt.

Klean Kanteen använder sig av en lösning som kallas Climate Lock™ för sin TKCanister, och den inre gängdesignen är i form av TK Closure™. Den moderna tekniken gör att termosen blir säkrare och risken för läckage i stort sett är obefintlig.

Designen är enkel i ett borstat rostfritt stål, med ett bärhandtag överst. Vill du hellre packa ner termosen i väskan än att bära den direkt i handen kan handtaget fällas ner så att det inte är i vägen. Detsamma gäller när det är dags att servera maten. TKCanister Brushed Stainlessrymmer 473 ml, vilket motsvarar strax under 5 dl.

När du letar efter en  kvalitetsprodukt kan Klean Kanteens handtillverkade flaskor vara något för dig. Det här är ett varumärke som tar fram alla sina produkter på ett hållbart sätt, med trygga och rättvisa förhållanden. Framför allt erbjuder de vattenflaskor av olika slag, men i sortimentet finns också till exempel smarta sugrör och termosar.


Thermos Stainless King rostfritt stål, 0,71 liter

Thermos Stainless King rostfritt stål, 0,71 liter

Kolla priset hos:

Med Stainless King får du en lite större mattermos från Thermos, i en snygg svart design. Materialet är rostfritt stål och locket är också silverfärgat som stål. Resten av termosen är svart förutom att Thermos logga pryder framsidan.

Stainless King rymmer 0,71 liter, alltså lite mer än 7 dl. Du kan använda den både för varm och för kall mat. Termosen håller kyla i upp till 24 timmar, medan mat kan hållas varm i 14 timmar. Med en stor öppning blir det enkelt att få ut maten, oavsett om du vill äta direkt ur termosen eller om du vill servera ur den.

Den är möjlig att diska i diskmaskin och helt fri från BPA-ämnen.  Med dubbelt rostfritt stål får du en termos som både är säker att använda och bra på att hålla värme eller kyla. Den är dessutom läckagesäker, så du kan packa ner den i väskan utan problem.

Thermos är ett varumärke som funnits ända sen 1904. De tillverkar termosar och andra sorters isolerande förpackningar för livsmedel. Med tiden har de blivit ett av de största märkena, och de håller alltid hög kvalitet. Den ambition Thermos har är att du alltid ska kunna njuta av din måltid, var du än är.


Urberg Vacuum Food Jar 500 ml, 750 ml och 1,2 l

Urberg Vacuum Food Jar

Kolla priset hos:

Urberg använder vakuumisolering för att deras mattermosar ska kunna hålla maten varm eller kall. Den här mattermosen finns i olika storlekar, och du kan välja mellan alternativ som rymmer 5 dl, 7,5 dl eller 12 dl. Med de olika storlekarna slipper du att ta med dig en onödigt stor termos om du bara ska ha mat till dig själv, samtidigt har du möjlighet att packa med större mängder när du behöver det.

Termosarna är gjorda av dubbla lager av rostfritt stål. Utseendet är också i ljus pulverlackad metall med Urbergs logga mitt fram. Locket är i polypropen och tätningen är av silikon för att termosen ska kunna hålla tätt.

Det finns ett yttre lock som fungerar att använda som skål när du ska äta. Skillnaden i utseende mellan de olika storlekarna är bara att de är olika höga. Diametern och öppningen upptill är samma storlek oavsett vilket alternativ du väljer.

Urberg är ett skandinaviskt varumärke. De tar avstamp i den tradition som finns här och som handlar om att friluftsliv är viktigt. Många har fått följa med sina föräldrar ut i naturen redan som små barn, och de vill att det ska vara möjligt för en ny generation att få liknande upplevelser.


Mattermosar för barn

Nedan hittar du mattermosar som är specifikt anpassade för barn. Skillnaden mot vuxenvarianterna är främst att de är lite mindre, ofta lite lättare att öppna och använda, samt har trevlig barnvänlig design.

Skip Hop Zoo Mattermos

Skip Hop Zoo Mattermos

Kolla priset hos:

Zoo Mattermos kommer från Skip Hop och är framtagen för att passa för barn. Storleken är anpassad så att termosen gott och väl räcker till en barnmåltid och samtidigt inte är särskilt stor. På det sättet blir det smidigt att ta med mat till ditt barn och att hålla den varm. Termosen rymmer 3,25 dl.

Även utseendet är gjort så att barn ska kunna uppskatta det. Materialet är rostfritt stål och termosens bas och lock har en pigg turkos färg. Själva termosen har det rostfria stålets naturliga färg som bas och har sen prytts med ett glatt litet bi.

I setet ingår också en spork, vilket är en kombination av en sked och gaffel. När det är dags för barnet att äta kan locket användas som skål. Förutom att Zoo Mattermos finns med bild av ett bi kan du välja mellan flera olika andra varianter, till exempel en uggla, en räv eller en hund.

Det amerikanska varumärket Skip Hop har produkter som utvecklats av föräldrar, för att sakerna verkligen ska kunna motsvara barnens egna behov. Allt i sortimentet är tänkt att göra livet med ett barn enklare och roligare, och det håller hög kvalitet och lever upp till alla krav på produktsäkerhet.


Reer Mattermos stål Colour Design 350 ml

REER Mattermos stål Colour Design 350 ml

Kolla priset hos:

Det här är en smart och söt mattermos från Reer. Colour Design finns i två olika utföranden. Den ena termosen är i färgen berry red och har en teckning med en ekorre, ett rådjur och en uggla på framsidan. Den andra versionen är petrol blue och pryds av en hare. Båda har en ljusgrå nederkant och grått lock.

Termosen kan hålla maten varm i sex timmar, så ska du iväg på en utflykt med ditt barn räcker det gott och väl. Det kan också fungera bra om du vill ha med mat till exempel när ni ska besöka vänner eller släktingar.

Undertill finns det gummifötter som gör att din Colour Design mattermos kan stå stabilt medan barnet äter själv, eller om du står för matningen. Termosen rymmer 3,5 dl mat och den är testad så att den inte innehåller några skadliga ämnen.

Det tyska företaget Reer tillverkar hygienprodukter och säkerhetsprodukter, både saker som kan passa för barn och sånt som kan fungera bra för vuxna. I deras sortiment för barn finns mycket som är smidigt att ha med på semestern, men också saker du gärna har hemma. Reer har till exempel termosar, vattenkokare i resestorlek och myggnät som passar till barnvagnen.


Spark Style Mattermos

Spark Style Mattermos

Kolla priset hos:

Gillar ditt barn fart och äventyr? Då kan både utseendet och funktionen hos Spark Style från Skip Hop passa. Med en mattermos kan ni bege er ut för att upptäcka världen. Även om ni inte tar er så långt hemifrån kan det vara bra att kunna ta med mat och hålla den varm.

Spark Style Mattermos gör att det blir möjligt. Termosen håller värmen i upp till fem timmar och storleken gör att den är lätt att få med i packningen. Termosen rymmer 3,25 dl.

Även utseendet passar för det äventyrliga barnet eftersom termosen pryds av ett rymdskepp. Materialet är rostfri metall. Det medföljer en spork, som är en sked och gaffel i ett.

Känns inte rymdskeppet och den äventyrliga stilen riktigt rätt kan du istället välja en termos med en regnbåge, jordgubb, robot eller något annat av de motiv som finns i Skip Hops utbud.

Varumärket Skip Hop har olika typer av flaskor, termosar, väskor, leksaker och tillbehör för bebisar, barn och deras föräldrar. Förutom att sakerna är funktionella håller de en snygg stil som är inspirerad av det som är trendigt. Företaget har sin bas i New York och kan på det sättet hålla sig uppdaterade om det senaste inom kultur och livsstil.


Primus Trailbreak Lunch Jug 400 Pippi

Primus Trailbreak Lunch Jug 400 Pippi

Kolla priset hos:

För alla barn som älskar Pippi är denna mattermos från Primus det perfekta alternativet. Den finns i tre olika färger. Röd, med en bild där Pippi lyfter sin häst, grön, där Pippi bär sin kappsäck och Herr Nilsson åker med inuti väskan, och en blå där Pippi klättrar upp och ned på en stege. Förutom att termosen har en snygg utsida är den pulverlackerad så att den blir mer greppvänlig än vad obehandlad metall är.

TrailBreak Lunch Jug är gjord i rostfritt stål, ett material som inte drar till sig smak eller lukt från mat och därför passar bra för mattermosar. Denna rymmer 4 dl och är en lägre och lite bredare modell. Öppningen är bred, så det är lätt att äta direkt ur den. Termosen har dubbla väggar och är isolerad med vakuum, vilket gör att den kan hålla kvar värmen länge.

Primus är ett varumärke som är mest kända för sina lätta friluftskök som enkelt går att ta med i packningen på en vandring. Företagets första uppfinning var ett sotfritt kök, och fortfarande är det kök och matlagning som står i centrum för dem. Precis som vid företagets start vill Primus skapa hållbara kök som påverkar både miljö och människa så lite som möjligt.


Liewood Mattermos Nadja panda stainless steel

Liewood Mattermos Nadja panda stainless steel

Kolla priset hos:

Liewood har skapat denna söta mattermos i rostfritt stål, med en stiliserad panda på framsidan. Är det pandan som är din favorit kan du få en termos där bakgrunden är det rostfria stålets naturliga grå färg, men du kan också välja att få termosen i färgen dark rose, peppermint eller en behandlad ljusgrå yta.

Det finns också andra alternativ att välja mellan. Till exempel finns en katt på en senapsgul eller rosa termos, en kanin på en grön eller en drake på en sandfärgad termos.

Mattermosen Nadja är inte bara söt utan också väldigt praktisk. Den rymmer 2,5 dl och kan hålla maten varm i upp till 6 timmar. Vill du istället hålla mat kall klarar den det i upp till 8 timmar. På det här sättet kan du alltid ha med dig bra mat till ditt barn. Som en extra bonus kommer Nadja i en fin förpackning så att den är lätt att ge bort som present.

Det danska varumärket Liewood har sina rötter i den nordiska designen, och bryr sig mycket om estetik och snygga detaljer. Liewood tar fram personliga produkter som passar en modern familj och stilen i ett trendigt hem. I deras sortiment kan du bland annat hitta bitringar, napphållare, matset, snuttefiltar, badleksaker och badkappor.


Vad använder man en mattermos till?

En mattermos ser lite annorlunda ut än en vanlig termos. Framför allt är det att den har en bredare öppning för att det ska vara lättare både att få ner mat i termosen och också att få upp den när det är dags att äta.

Vissa mattermosar är gjorda så att det är lätt att äta direkt från dem, medan andra kräver att du häller upp maten innan du äter. Många av mattermosarna har ett lock som kan användas som skål, så att du inte behöver ta med en tallrik separat.

Du kan använda en mattermos till exempel om du ska på utflykt eller göra en längre resa med tåg. Om du har ett jobb där det inte finns möjlighet att hålla maten kyld eller värma den när det är dags för lunch kan en mattermos också vara en bra idé.

Har du barn är en mattermos ett enkelt alternativ när för att ta med den mat ditt barn gillar och behöver. En del mattermosar är speciellt gjorda för att passa för barn och deras mat.

Mattermosar passar perfekt för olika slags soppor, men du kan också använda dem till annan mat. Det går att hålla korv varm länge om du låter den ligga i varmt vatten, och chili con carne eller ravioli går bra att ha med i en termos.

Vill du ha ris och gryta, spagetti och köttfärssås eller liknande kan du välja om du vill blanda det innan du packar det i termosen, eller så kan du använda två mattermosar.

Hur länge håller sig mat varm i en mattermos?

Hur länge maten hålls varm beror lite på vad det är för slags mattermos, och det skiljer sig också åt mellan olika tillverkare och modeller.

När det gäller de mattermosar som är gjorda för barn håller maten sig varm 5-6 timmar. Vissa modeller kan hålla kylan i kalla rätter lika länge, medan andra håller kylan bättre och kan klara det i upp till 8 timmar.

De mattermosar som är gjorda för vuxet friluftsliv har en högre kvalitet och kan hålla värmen längre. Där kan en termos hålla värmen i 12 eller 14 timmar, vissa klarar det i upp till 20 timmar.

Även att hålla kylan klarar friluftstermosarna bättre än barntermosarna. Vissa modeller håller värme och kyla lika bra, medan andra kan hålla kylan i upp till ett dygn.

Kan en mattermos hålla maten kall?

Absolut, det går lika bra att använda en mattermos för mat du vill hålla kall. En mattermos håller faktiskt ofta kyla lite bättre än värme.

Det kan handla om ett par timmar extra, men för vissa av termosarna är skillnaden så stor att termosen till exempel kan hålla mat varm i 14 timmar men kall i 24 timmar.


Här hittar du fler artiklar om olika sorters termosar!