Bästa matstolen för barn 2023: Säkra barnstolar vid matbordet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ditt barn sitter bra och stadigt vid matbordet är inte bara en fråga om säkerhet, utan också något som kan göra att mer mat hamnar i munnen och mindre på golvet. Dessutom gynnar det socialt samspel, då mycket interaktion mellan förälder och barn sker när ni äter tillsammans. I den här artikeln kikar vi på några av de bästa matstolarna för barn.

Fem matstolar för barn, produktbilder mot grön bakgrund

Vilken matstol för barn är bäst i test?

En av stolarna av allra högst kvalitet, är Stokke Tripp Trapp. Det är en otroligt populär klassiker som håller i princip hela livet. Användbar från cirka 3 år och kan användas ändå upp i vuxen ålder!

Bästa matstol för bebis och barn under 3 år, är antingen Kinderkraft Yummy eller Stokke Clikk.

Det finns även billigare matstolar som fungerar bra, även de är lite mindre flexibla i sin funktion. Bästa budgetalternativ enligt oss är JLY Nordic Matstol. Snygg, bekväm och stadig!

Det finns förstås fler bra alternativ och du hittar hela vår lista längre ned i artikeln!

En titt på 15 barnstolar till matbordet

Flicka i barnstol äter mat ur gul skål

Som du kommer att se nedan finns det en mängd olika produkter att välja bland när det kommer till matstolar för barn och att hitta vilken som känns rätt för just dig kan vara svårt. Ett tips är att fundera över vilken variant som kommer att göra er familjs vardag smidigare.

Stolarna nedan har olika sätt att få bebisen att sitta stadigt, gör att barnet kommer olika nära bordet och så vidare. Fundera därför över vad som är viktigast för dig, att barnet kan nå maten på bordet enkelt, att det går fort att sätta barnet i och ta det ur stolen eller kanske något helt annat.

Självklart ska du också välja en produkt som du tycker verkar säker och som ligger på en nivå rent prismässigt som är rimlig för din ekonomi. Olika stolar passar såklart också för olika åldrar, vilket är värt att ta med i bedömningen.  Med hjälp av denna guide tror vi att du kan hitta den matstol som gör att just er familj får en säkrare, lugnare och helt enkelt trevligare upplevelse runt middagsbordet.

Se även våra tips på bra pipmuggar för barnen att lära sig dricka ur, samt barnserviser eller smarta sektionstallrikar att plocka mat ur!

Stokke Tripp Trapp® Matstol

Stokke Tripp Trapp Matstol

Kolla priset hos:

Vill du ha en stol som går att använda länge kan denna modell från Stokke vara något att kika närmare på. Stokke har inte bara använt sig av trä som håller hög kvalitet och kommer att hålla under lång tid, utan också designat stolen så att den går att använda både för de allra minsta och de lite äldre barnen.

Detta är en så kallad tripp trapp stol, med två våningar där den ena är sittplats och den andra är fotstöd. På denna stol kan en babysits med ordentligt stöd monteras på, för att se till att de minsta barnen sitter på plats och inte ramlar ned. När barnet blivit lite för stort för denna kan du istället välja att ta bort den och använda den vanliga sittbrädan.

Stokke har även sett till att ryggstödet ger extra bra support till barnets rygg, men också sida, så att även barn som inte är helt vana att sitta utan stöd kan använda stolen. Ett annat plus är att stolen kan ställas in för att passa barnets längd, vilket gör att stolen kan växa med barnet allt eftersom det blir äldre.

Allt detta gör att det inte är någon chock att denna stol hör till de dyraste i guiden. Med andra ord kanske inte de optimala alternativet för dig som har en lite striktare budget. Vill du ha en barnstol av hög kvalitet som kan användas länge tycker vi dock definitivt att den är värd pengarna. Detta är en klassiker som fått toppbetyg i hela Norden under många års tid!


Beemoo Simple Matstol

Beemoo Simple Matstol

Kolla priset hos:

Beemoo Simple matstol ser vi som ett starkt alternativ för dig som vill köpa en matstol till ett bra pris och helt enkelt vill slippa lägga ut allt för mycket pengar. En bra produkt som kommer till ett ännu bättre pris helt enkelt.

Stolen har en något enklare design och är gjord i plast, med vinklade ben som ger en stor stödyta och gör att den står stadigt. Där barnet sitter finns en sele monterad, vilken används för att spänna fast barnet så det inte ramlar ur. Ett system som ger god säkerhet, men som också gör att det kan ta lite längre tid att sätta barnet i och ta barnet ur stolen.

Ett stort plus är att det framför stolen finns en liten bricka, med hållare för en mugg. Detta gör att barnet smidigt kan nå sin egen mat och dricka och det gör det enklare att låta ditt barn få lära sig att äta själv.

Ytterligare en positiv sak är att stolen eftersom den är gjord i plast går att göra rent genom att spola av den i exempelvis duschen. Den kan också fällas ihop vilket gör den enkel att flytta och ta med om ni vill ha en bra stol till barnet när ni inte är hemma. Som sagt är detta en billig produkt och ett mycket prisvärt budgetalternativ.


Kinderkraft Enock Matstol

Kinderkraft Enock Matstol

Kolla priset hos:

Om du gillar den klassiska Tripp Trapp-stolen, men tycker den är lite väl dyr, kommer här en variant som ligger lägre i pris men som liknar denna. Den här stolen har många bra egenskaper och kommer att kunna användas mycket länge.

Precis som produkten längst upp i guiden har denna ett system med en sits, ett fotstöd och en anordning för att de minsta bebisarna ska sitta säkert. I denna består detta system dock av en lite enklare sele och den ger därmed inte ett riktigt lika heltäckande stöd.

Stolen är tillverkad i trä och även på denna modell kan sits och fotstöd justeras för att passa barnets längd och stolen kan därmed växa med barnet. Selen kan tas bort och även fotstödet vilket gör att denna kan användas som en helt vanlig stol när barnet blir äldre.

Kinderkraft Enock rekommenderas för barn mellan 3 och 10 år och är därmed en av de som kan användas under längst tid i denna guide.


Kinderkraft Yummy Matstol

Kinderkraft Yummy Matstol

Kolla priset hos:

Många av stolarna som är framtagna för barn är gjorda i trä eller plast för att de ska vara enkla att göra rent. Är du på jakt efter ett lite mer bekvämt alternativ till ditt barn kan denna produkt från Kinderkraft vara något.

Sittytan och ryggstödet på denna stol är klädda med ett mjukt läder. Faktum är att den delen av stolen på många sätt liknar en bilbarnstol, med ordentligt med stöd på sidorna och gott om utrymme för barnet att sitta i.

Framför denna yta finns en ordentlig bricka där barnet kan ha mat och dricka som du vill att ska finnas nära till hands. Ett fempunktsbälte ger också en bekväm och säker fastspänning. Brickan och ryggstödet kan justeras i flera olika lägen för att se till att ditt barn får ha det så bekvämt som möjligt.

Priset är helt okej även om det finns billigare produkter i denna guide. Sätter du komfort och att stolen ska vara bekväm i första rummet är detta ett av de alternativ vi rekommenderar att du tar en titt på.


BabyDan Danstolen Matstol

BabyDan Danstolen Matstol

Kolla priset hos:

Här kommer en fin matstol från BabyDan där man lagt fokus på att ta fram en bra och prisvärd produkt som dessutom är säker. Precis som en del andra stolar i guiden består denna av två olika nivåer där den ena är sitsen och den andra är fotstöd.

En sele vid sitsen gör att ditt barn sitter säkert och inte ramlar ned, även om den inte erbjuder samma komfort som exempelvis modellen ovan. Ett annat stort plus är att stolen står mycket stadigt.

BabyDan har sett till att ge stolen breda fötterm, för att risken för att den ska välta om barnet klättrar på den eller skjuter ifrån med benen mot bordet när det sitter ned, ska vara så liten som möjligt. Även denna stol går att justera när det kommer till höjden på sits och fotstöd för att passa barn av olika längd.

När det kommer till priset ligger det på en rimlig nivå och vill du ha en stadig och säker barnstol kan denna modell vara något att spana in.


Stokke Steps™ Matstol

Stokke Steps Matstol

Kolla priset hos:

Här är en stol som kanske passar allra bäst för något äldre barn. Produkten är rekommenderad från 3 år och har till exempel ingen sele eller annan anordning för att se till att barnet sitter fast och inte ramlar ur.

Du kan dock köpa till ett babyset som är extremt lätt att använda tillsammans med Stokke Steps. Med det kan du på ett säkert sätt använda stolen så fort barnet kan sitta upp ordentligt.

Värt att nämna är att detta dock är en något lägre stol som därmed blir lite säkrare på det sättet. En annan sak som bör sägas är att det här är en rejäl produkt, tillverkad i bra trä och troligen en stol som kommer kunna hålla och användas länge.

Den svarta designen gör att den smälter in fint i de flesta inredningar och att barnets stol inte behöver bli något som stör de övriga möblerna i köket. Med en mörk färg som denna blir också saker som skönhetsfläckar och annat mindre synliga.

Sitsen och fotstödet på denna stol kan justeras för att passa barnets längd. En annan sak som kan nämnas är att det finns många olika tillbehör som kan köpas till för att få denna stol att passa som bäst för just ditt barn.

Stokke är ett premium-märke och stolen kostar därefter. Du kan dock vara säker på att du får en produkt som är noga testad och skapad för att hålla under mycket lång tid. Vill du ha en snygg och hållbar stol som matchar dina andra möbler i köket kan den vara värd några kronor extra.


Beemoo 2-in-1 Matstol

Beemoo 2 in 1 Matstol

Kolla priset hos:

Beemo kommer här med en bra matstol för barn som har en hel del att erbjuda. Denna modell passar dig som vill ha en stol som är bekväm för ditt barn, till ett bra pris.

Precis som hos en av produkterna ovan har denna modell en klädd sits. Det här gör att det blir mjukare och mer bekvämt för barnet att sitta i stolen, vilket får räknas som ett stort plus. Självklart gör det dock att rengöringen blir lite krångligare och att det till exempel inte går att spola av stolen direkt i duschen.

Denna variant har sneda ben vinklade utåt, vilket gör att den får en stor stödyta och därmed står stadigt. Stolen håller för barn upp till hela 35 kg och kan användas därmed användas från att barnet är litet, en bra bit upp åldrarna.

I själva stolen finns en sele som används för att spänna fast barnet och se till att det sitter säkert. Framför sitsen hittar du även en bricka där ni kan ställa mat och annat som ni vill att barnet ska ha nära till hands.

Brickan går även att ta loss för att kunna göra rent stolen lättare, men också så att den kan användas när barnen blivit äldre och inte längre får plats bakom brickan. En nackdel är dock att fotstödet inte går att justera i höjdled för att anpassa stolen när barnet växer.


Kinderkraft Tixi Matstol 2-in-1

Kinderkraft Tixi Matstol 2 in 1

Kolla priset hos:

Denna produkt är mycket lik varianten ovan. Den har en liknande design med en sits som liknar den i en bilbarnstol, med klädsel som gör att den blir lite mjukare för barnet. Sittdynan är mjuk och är dessutom helt vattentät och enkelt att rengöra, vilket gör att skötseln av stolen blir enklare.

I denna sits spänner du enkelt fast ditt barn med ett fempunktsbälte och ser på så sätt till att barnet sitter både stadigt och säkert. Ett stort plus om ditt barn till exempel har svårt att sitta helt upprätt själv, men såklart också något som kommer att göra att  det blir lite krångligare att lyfta barnet i och ur stolen.

En sak som kan nämnas med just denna modell är att benen går att dela på. Den har med andra ord två lägen, ett högre läge som passar bra för små barn vid matbordet och ett lägre, där helt stolen blir mer som en kortare pall som kan användas vid lägre bord eller bara som en skön sittplats.

Brickan framför stolen gör också att barnet enkelt och smidigt kan komma åt maten och drycken utan att behöva sträcka sig hela vägen till bordet. Både brickan och selen går att ta bort när stolen ska användas till lite äldre barn.

Kort sagt en bra stol, som dock kanske inte är den allra snyggaste rent designmässigt. Priset ligger på en rimlig nivå, även om det finns billigare produkter i denna guide.


Stokke Clikk™ Matstol

Stokke Clikk Matstol

Kolla priset hos:

Om du vill ha en matstol till ditt barn som gör att ditt barn sitter fast ordentligt och verkligen sitter säkert, samtidigt som du tycker det är lite krångligt med diverse spännen och anordningar kan Stokke Clikk vara den perfekta produkten för dig.

Denna matstol har nämligen en speciell sele som gör att det blir så mycket enklare att lyfta ur barnet ur stolen. Ett enkelt tryck på en liten knapp öppnar upp alla de fem band som selen utgörs av och gör att ditt barn smidigt kan lyftas ur stolen, rakt upp.

I övrigt är det här en ganska enkel stol i plast med ben i trä. Om något ska nämnas som en nackdel är det kanske att fotstödet på stolen inte kan justeras utan sitter på en bestämd höjd. Sneda ben ger dock en stor stödyta och gör att stolen står stadigt på golvet.

Om du uppskattar smidighet kombinerat med säkerhet är det här en av de stolar som är allra bäst för de små barnen. En mycket omtyckt stol bland småbarnsföräldrar runt om i alla de nordiska länderna. Du vet att du kan förvänta dig hög kvalitet när det gäller Stokkes barnstolar.


Troll Marita Matstol Rotting

Troll Marita Matstol

Kolla priset hos:

Det här är en matstol som passar dig som är på jakt efter något rustikt, som ändå är snyggt och trendigt. Det är olika hur stor vikt vi lägger vid saker som inredning och möbler, men om du hör till dem som tycker det är viktigt är det bra att tänka på att även barnens stolar ska vara en del av möblemanget och inredningen i köket.

Troll Marita är tillverkad helt i björk och har en lite kantig, men ändå mycket stilfull design som gör att den kommer smälta väl in i de allra flesta kök. Speciellt om du satsar på en lite mer rustik inredning i köket, men ganska grova drag kan en modell som denna passa helt perfekt.

Om något ska nämnas som en nackdel är det kanske att stolen inte blir den absolut bekvämaste för barnet. Jämfört med modeller med en mer rundad passform och mjuka dynor ligger denna helt enkelt en bit efter på det området.

Med stolen kommer en säkerhetsrem som ser till att ditt barn sitter säkert och stadigt. Benen på stolen är breda och gör att den står stabilt på golvet.

Förutom den snygga designen är en av fördelarna med en stol som denna att den troligen kommer att hålla mycket länge. Just designen är också tidlös på ett sätt som gör att den förhoppningsvis till och med kan gå i arv till dina barnbarn en dag.

Vi tycker att det här är en prisvärd produkt. Även om den inte är att räkna som ett budgetalternativ så tycker vi att den snygga och rejäla utformningen gör att den är värd pengarna.


JLY Nordic Matstol

JLY Nordic Matstol

Kolla priset hos:

Här är en matstol som passar alldeles utmärkt om du är på jakt efter ett bekvämt alternativ till ditt barn som inte behöver kosta allt för mycket. Denna variant kommer till ett bra pris och har flera egenskaper som gör att den kan tävla med de lite dyrare modellerna.

Till att börja med är JLY Nordic en av de matstolar som har en bekväm stoppning i sitsen. På så vis sitter ditt barn extra mjukt och skönt och du slipper oroa dig för att stolen ska bli för hård.

Själva stolen är gjord i plast och rundad på ett fint sätt som gör att ditt barn får ett bra stöd för hela kroppen. Något som får nämnas som ett plus med denna är att den också har en rejäl sele som ser till att förankra ditt barn och göra så att det sitter säkert.

Framför sitsen finns en bricka där maten kan ställas när ditt barn ska lära sig att äta självt. Själva stolen kommer i flera olika färger, där färgen på dynan är det som varierar. Du kan alltså välja den som passar bäst in i just ditt kök.

Till sist har denna stol också en funktion som gör att benen kan tas av mer eller mindre på mitten. På så sätt kan du få en kortare stol som passar bättre för lite äldre barn som vill ha något bekvämt att sitta på.


MAXI COSI Barnstol Minla Essential

MAXI COSI Barnstol Minla Essential

Kolla priset hos:

Detta är en barnstol där man verkligen satt funktion i första rummet. Just denna modell har en mängd olika lägen och inställningar som gör att du kan anpassa den för att passa optimalt efter just ditt barn, allteftersom det växer.

Stolen har en mycket mjuk sits. En sak som gör att den sticker ut är att remmarna eller banden som används för att spänna fast barnet, är mjuka och vadderade för att ge en så bekväm känsla som möjligt för barnet.

När det kommer till inställningar och justeringar är möjligheterna mer eller mindre oändliga. Den kan lutas i olika lägen, brickans lägga kan justeras på en mängd olika sätt och den har inte mindre än 9 olika höjder.

Ett annat plus är att stolen kan fällas ihop på ett smidigt och enkelt sätt för att se till att den inte tar alldeles för mycket plats.

Det som eventuellt kan nämnas som en nackdel är kanske designen. Alla olika inställningar och spännen gör att det samlade intrycket blir en smula spretigt och att denna stol kanske inte är den som smälter in på det allra bästa sättet bland de andra möblerna i köket.

Stolen har en mängd olika funktioner som inte alla får plats här, såsom hjul klädsel med en smidig dragkedja som kan tas av och så vidare. Priset är på en något högre nivå, men den hör inte till de absolut dyraste. En mycket prisvärd stol som vi tycker att de flesta föräldrar ska spana in.


Thermobaby Booster Seat Matstol

Thermobaby Booster Seat Matstol

Kolla priset hos:

De flesta av oss har såklart redan stolar hemma. Med andra ord kan det vara en idé att investera i en produkt som bygger på de stolar man redan har, för att slippa lägga ut onödiga pengar. Den här produkten är ett perfekt val för dig som är på jakt efter något sådant.

Denna stol kommer med en särskild rem som gör att den kan monteras på en vanlig stol och på så sätt användas vi bordet. Under denna matstol finns egna, korta ben som kan fällas ut så att den kan användas som en liten fåtölj på golvet.

Stolen har armstöd som ser till att ditt barn sitter bekvämt, samt en bricka som säkerställer att barnet kan nå mat och annat som det vill ha tag på. Med denna kommer också en sele som ser till att ditt barn är säkert och inte ramlar ur.

På både själva stolen och på brickan finns dessutom en rolig, leende figur som gör att stolen blir ännu mysigare att använda.

Som sagt gör det faktum att denna stol inte har egna långa ben att den blir ett billigare alternativ. Är du på jakt efter en matstol på budget kan det här alltså vara ett alternativ väl värt att kolla in.


Twistshake Matstol

Twistshake Matstol

Kolla priset hos:

Om smidighet är en av de viktigaste sakerna för dig när du köper en matstol, kanTwistshakes modell verkligen vara något att överväga. Den här stolen är utformad för att göra allt så enkelt som möjligt för dig som förälder och den kan faktiskt spara en hel del tid och arbete.

Till att börja med har man sett till att den är enkel att sätt ihop och montera. En del matstolar för barn kommer med mängder av små delar och funktioner som gör att de är krångliga att få till men med denna är det hela en mycket enkel process.

En annan sak man gjort för att få till en så smidig stol som möjligt är att göra brickan lagom stor för att köra i diskmaskin och sett till att den tål den höga värmen som blir i en sådan. När ditt barn ska lära sig att äta på egen hand blir det en hel del kladd här och där och att kunna köra brickan i diskmaskin kan underlätta rengöringen en hel del.

Stolen kommer med en sele och är i övrigt ganska enkelt designad med en sits i vit plast och ben i trä. För den som vill ha en mer exklusiv produkt finns dock delar att köpa till, som exempelvis dynor som ger extra komfort.

Vill du ha en stol som är smidig att använda kan denna verkligen vara något, även om den ligger lite högt i pris enligt oss med tanke på den i övrigt ganska enkla utformningen.


IKEA ANTILOP Barnstol hög med bricka

Finns i närmaste IKEA-butik.

IKEA är välbekant i de flesta hem, inte minst hos barnfamiljer. Här är det svenska varumärkets klassiska barnstol som är både billig och välfungerande.

Sitsen är tillverkad i plast och designen är enkel. En inbyggd sele gör att du kan sätta fast ditt barn för att se till att det sitter på sin plats och inte ramlar ur.

En bricka framför stolen med en hög kant ser till att den mat som spills inte rinner ned på golvet. Ett annat stort plus med denna stol är att den är mycket enkel att ta isär och på så sätt bära med sig vart man än ska.

Stolen har fått en mängd bra recensioner på IKEA:s hemsida och det är en populär barnstol som varit med länge.

Det negativa är att sätet kan kännas lite styvt och stolen inte är särskilt anpassningsbar. Överlag är detta dock en fin matstol som fyller sin funktion för småbarn under 3 år.


I vilken ålder sitter barn i barnstol vid matbordet?

Det varierar en del mellan olika modeller, vilket ålder de är anpassade för.

Många babymatstolar är tillverkade för barn från 6 månader. Dessa produkter är speciellt utformade för att passa de allra minsta barnen och ger kanske extra mycket stöd och har anordningar som gör att ditt barn inte riskerar att ramla ur stolen. De kan vanligtvis användas upp till 15 kg eller cirka 3 års ålder.

Det finns också stolar som är gjorda för lite äldre barn, exempelvis för barn från 3 år. Att se till att du inte använder denna typ av stol till för små barn är viktigt eftersom risken för att de ramlar ur eller på annat sätt inte är helt säkra är större om åldersrekommendationerna inte följs.

Hur länge barnet ska sitta i en speciell barnstol och när det kan börja sitta på en vanlig stol varierar såklart. Mycket beror såklart på hur trygg du som förälder känner dig med att ditt barn kan sitta självt, utan att det finns någon risk att det ramlar av stolen.

Behöver man en särskild matstol för barn?

Det är klokt att låta barnen sitta i en anpassad barnstol under den första tiden vid matbordet. Detta är några anledningar till varför:

Till att börja med handlar det om säkerhet. Små barn har varken den kontroll eller balans som krävs för att kunna sitta på en vanlig stol utan att det finns en risk att de ramlar ned. En särskild matstol där barnet sitter fast ordentligt och sitter tryggt är därför en viktig del i att minska risken för att barnet slår sig vid matbordet.

Höjden är en annan aspekt som bör nämnas. Små barn kommer inte att nå upp till bordet på en vanlig stol helt enkelt och olika typer av rangliga byggen med diverse kuddar eller dynor gör bara att risken för att barnet ramlar blir ännu större.

Till sist är också många av de matstolar för barn som finns på marknaden speciellt anpassade för att klara av allt det kladd och smuts som brukar blir när barnet ska lära sig att äta självt. En del går att spola av i duschen, medan andra är tillverkade i material som stöter bort smuts och fukt.

Sist men inte minst är det en lärorik och rogivande stund för både barn och förälder när ni har möjlighet att äta tillsammans på ett säkert sätt. Barnet kan äta med händerna från egen bricka och tallrik, medan ni samspelar och ser varandra i ögonen. Du slipper oroa dig över säkerhet eller spill, och kan fokusera helt på den sociala biten och det stora nöjet med att äta tillsammans ditt barn.

Kort sagt är en matstol speciellt framtagen för barn ett mycket bra verktyg som kommer att göra middagen trevligare och säkrare för hela familjen. Men hjälp av guiden ovan tror vi att du kan hitta den variant som passar allra bäst för just dig och ditt barn.


Här hittar du fler tips på barnmöbler!