Bästa lusmedel för barn 2024: Få bort lössen effektivt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Väldigt många barn drabbas av huvudlöss. När några elever i skolan eller på förskolan har fått löss, tenderar det att spridas. Det är därför viktigt att hjälpa till med att kontrollera och behandla mot lössen! I den här artikeln kikar vi närmare på olika företag som tillverkar lusmedel och några av de bästa lusmedlen på marknaden!

Fyra olika lusmedel, mamma som kollar barns hårbotten i bakgrunden

Vilket lusmedel är bäst i test?

Det mest populära lusmedlet, som både får höga betyg och ofta rekommenderas på apotek, är Hedrins lusmedel. De har en mängd olika sorter. En av de smidigaste att använda är sprayflaskan. Täck hår och hårbotten, gnugga noga och lämna 15 minuter för att kväva lössen.

Mest populära valet

Hedrin Once Lusmedel

Kolla priset hos:


Ett annat alternativ som rapporterats ha väldigt god effekt, är det kraftfulla Linicin Pure Power. Det är inte giftigt, men fungerar genom att både kväva lössen och krympa lössens hud för att effektivt utrota dem.

✅ Mycket effektivt

Linicin Pure Power

Kolla priset hos:


Om du vill ha ett medel som förebygger och förhindrar löss från att sätta sig i håret, kan vi tipsa om Linicin Prevent. Det är en av få produkter som är utvecklade just för att fungera preventivt. Håller löss borta via doft, och kan användas vid perioder då risken för lusspridning är stor.

✅ Håller lössen borta

Linicin Prevent

Kolla priset hos:


Tänk på att inget lusmedel kan garantera att helt få bort lössen direkt. Även medlen som påstår att du endast behöver behandla en gång, kan misslyckas. Det kan bero på många faktorer, inklusive att behandling ej är ordentligt utförd.

Var noggrann och gör jobbet ordentligt vid första behandlingen, så minskar risken att lössen överlever. Du bör alltid följa upp och kamma igenom för att se om lössen är kvar de efterföljande dagarna. I värsta fall kan barnet få nya löss på förskolan eller skolan, även om ni behandlat effektivt.

Det är inte ovanligt att det krävs en extra behandling efter några dagar eller en vecka.

Lusmedel kan enkelt beställas hem från de flesta apotek på nätet.


Läs mer och se ännu fler lusmedel längre ned i artikeln!

Du kan även läsa vår stora guide till huvudlöss, med all info du behöver om vad, hur och varför när det gäller hårlöss!

Varför ska jag använda lusmedel?

Barn som får behandling mot huvudlöss, gör en sur min

Lusmedel är ett av de absolut mest effektiva sätten att bli av med jobbiga löss. Det lägger sig som ett täcke över håret och ser till att de löss som finns kvar inte klarar sig.

Att ha löss är riktigt jobbigt. Det kliar och kan till och med göra ont. Dessutom finns såklart alltid risken att man sprider lössen till andra om man själv har dem. Det är viktigt att alla hjälper till med att kontrollera och behandla sina barn mot löss, för att få stopp på spridningen på skolan eller förskolan.

Därför är det viktigt att behandla och bekämpa löss om man upptäcker att ens barn har dem. I listan nedan lyfter vi en uppsjö av olika alternativ på populära och effektiva lusmedel, från flera olika tillverkare.

Vilka olika typer av lusmedel finns?

Det varierar mellan olika tillverkare exakt vilka medel som finns, vad de innehåller och hur de fungerar. Men i stora drag kan man dela upp dem såhär:

Typ av lusmedelHur fungerar det?Exempel på produkt
Förebyggande lusmedelApplicera i håret för att minska risken att få löss.Linicin Prevent, Hedrin Protect & Go
SchampoTvätta som vanligt schampo, kväver lössen.Linicin 10 min Shampoo, Paranix Lusschampo
Gel, olja, lotion, sprayGnuggas in i hår och hårbotten, kväver lössen.Linicin Pure Power, Hedrin Once
Kemiska lusmedelDödar lössen med gift, inte så vanliga nu för tiden.
LuskamAnvänds både för att hitta och för att få bort synliga löss.NitFree, KSL Detector

Lista på varumärken och olika lusmedel

Här går vi igenom de vanligaste märkena och lusmedlen på den svenska marknaden.

Linicin

Linicin Logo

Linicins produkter finns hos:

Vi börjar denna guide med att kika närmare på tillverkaren Linicin. Detta är ett företag som många nog förknippar med lusmedel och som har en hel del olika produkter att erbjuda på det området.

Som de flesta andra lusmedel fungerar produkterna i serien Linicin genom att kväva lössen. Detta gör att lössen inte kan utveckla någon typ av resistens mot medlet och att det därmed kommer vara lika effektivt varje gång det används.

Normalt sett räcker det med bara två behandlingar av Linicin för att bli av med lössen. Det är lagom att ha ett mellanrum på lite mer än en vecka mellan dessa kurer för att få en så bra effekt som möjligt.

En sak som är viktig när du använder Linicin är att följa instruktionerna noga. Bland annat ska du använda den mängd som är angiven på förpackningen och låta lusmedlet sitta i så länge som rekommenderas för att nå önskad effekt.

Ett hett tips om du har frågor angående löss är att surfa in på Linicins hemsida. Där har de nämligen samlat massor av information om hur du upptäcker löss och vad man gör för att bäst behandla dem.

Linicin Prevent

Linicin Prevent

Kolla priset hos:

Det här är en produkt som nog är efterlängtad av många. Linicin Prevent är nämligen ett förebyggande medel som ser till att minska risken för att dina barn får löss.

Om andra barn i familjen, eller barn på skolan fått löss kan det vara värt att plocka fram denna spray. Den appliceras i barnets hår varje morgon, under de perioder då risken är som störst för att få löss.

Sprayen ger ifrån sig en doft som lössen inte gillar. Detta gör att de undviker att ta sig till barnets huvud. Medlet luktar dock ingenting för oss människor, vilket såklart är ett plus.

Kort sagt ett mycket bra verktyg för att förebygga löss.


Linicin 10 min Shampoo

Linicin 10 min Shampoo

Kolla priset hos:

Linicin 10 min Shampoo är ett lusschampo för både vuxna och barn över 2 år. Det bekämpar löss genom att kväva dem med grapefruktextrakt istället för att förgifta dem, vilket gör behandlingen snabb och enkel.

För att använda schampot, applicera det i handdukstorkat hår och låt verka i 10 minuter. Skölj sedan med ljummet vatten och kamma igenom håret med en luskam. Upprepa behandlingen efter 9-10 dagar för att försäkra att inga gnetter överlever.

Linicin Shampoo är färglöst, har neutral doft och är lätt att skölja ur. Det är viktigt att använda tillräcklig mängd schampo och att håret är handdukstorkat för att inte försvaga effekten.


Linicin Pure Power

Linicin Pure Power

Kolla priset hos:

Detta är ett mycket kraftfullt lusmedel från Linicin som verkar på flera olika sätt. Precis som de flesta medel blockerar det lössens andningsmekanismer och gör att de kvävs.

Dessutom krymper det lössens hud och ser till att de torkar ut. Med andra ord använder medlet flera olika metoder för att se till att lössen inte överlever på huvudet.

Men man har också sett till att utveckla detta medel för att göra håret så oattraktivt som möjligt för lössen att komma tillbaka till, med en så kallad lusskyddsfaktor.

Utöver detta är denna produkt enkel att tvätta ur håret och fastnar inte när man tvättar med vatten. För att sammanfatta, ett mycket effektivt lusmedel som verkar både aktivt och förebyggande.


Linicin 15 min solution

Linicin 15 min solution

Kolla priset hos:

Många av oss minns nog lusbehandlingen från när vi var barn som ganska obehaglig. Medlet var starkt och det sved att få det applicerat i håret.

Den här produkten från Linicin är gjord för att vara så mild som möjligt för barnen. Faktum är att den till största del innehåller sådana ingredienser som ingår i massor av andra vanliga hygienprodukter, och inget insektsdödande medel.

Linicin 15 min solution ska, som du hör på namnet, sitta i håret i 15 minuter för bästa effekt. Därefter tvättas det enkelt ut med schampo och vatten. Ett plus är att du dessutom får med en fin luskam, gjord för att kamma igenom håret på förhand.


Paranix

Paranix Logo

Paranix produkter finns hos:

Vi fortsätter guiden med märket Paranix. Enligt dem själva är de Europas ledande tillverkare av behandling när det kommer till löss. Med andra ord är det här en mycket stor aktör som har byggt på sig rejäl erfarenhet av vad som krävs för att bekämpa löss på ett effektivt sätt.

Behandlingarna innehåller inte kemiska insektsmedel, vilket förekom en hel del förr i tiden. Detta gör dem mildare och snällare mot håret och hårbottnen samt gör behandlingen mindre obehaglig för barnen.

Dessutom gör detta att lössen inte kommer bli resistenta mot medlen. Behandlingen är alltså lika effektiv varje gång.

Paranix har olika produkter både för behandling av löss, förebyggande produkter och varianter som ser till att minska risken för nya angrepp. Med andra ord en bred palett av det mesta du kan tänkas behöva för att skydda dina barn från lössen.

Även Paranix har en praktisk hemsida där du kan få svar på de flesta frågor du kan tänkas ha om löss. Alltså både bra produkter och en källa till kunskap och information för den som önskar.


Paranix Sensitive

Paranix Sensitive

Kolla priset hos:

Detta är ett lusmedel framtaget för att vara extra snällt och skonsamt mot barnens känsliga hår och hårbotten. Den innehåller bland annat inga parfymer, eller annat som kan verka irriterande och göra lusbehandlingen obekväm.

Produkten appliceras i håret och verkar sedan i 8 timmar över natten. Detta gör inte bara att den är effektiv mot att ta bort lössen. Det gör också att ingen andra behandling krävs, vilket får ses som ett plus.

Du får med en luskam för att kunna kamma igenom håret. Paranix Sensitive är effektiv både mot lössen och deras ägg och den är enkel att tvätta ur efter användning.


Paranix Lusschampo

Paranix Lusschampo

Kolla priset hos:

Det här lusschampot från Paranix är inte riktigt lika milt som varianten ovan eftersom det innehåller parfym. Produkten har dock andra fördelar som gör den till ett mycket bra alternativ för dig som smidigt och enkelt vill bli av med lössen.

Lusschampot verkar på bara 10 minuter och kan därför utan problem användas i samband med dusch. Det behöver dock appliceras igen efter ungefär en vecka för att få en så bra effekt som möjligt.

Dessutom passar schampot på att på samma gång tvätta håret. Det blir alltså en naturlig del av den vanliga duschen och definitivt ett av de allra smidigaste sätten att bli av med löss.


Puressentiel

Puressentiell Logo

Puressentiels produkter finns hos:

Puressentiel är ett märke som startades så tidigt som 2005. De är inte enbart inriktade på lusmedel utan har en mängd andra produkter inom skönhet och hygien.

Fokus för detta företag ligger på att ta fram naturella och organiska produkter. De vill alltså vända sig till naturen och i så stor mån som möjligt undvika olika kemiska eller artificiella ämnen.

Puressentiel jobbar bland annat en del med essentiella oljor och aromer. Kort sagt ett företag som vill hämta inspiration och idéer från naturen för att se till att människor mår bättre i vardagen.

De har också flera olika produkter på marknaden när det kommer till lusmedel som vi kommer att gå igenom nedan.


Puressentiel Lusmedel 2 in 1 Treatment Schampo

Puressentiel Lusmedel 2 in 1 Treatment Schampo

Kolla priset hos:

Detta är ett lusmedel eller luschampo som fungerar bra för den som vill ha något naturligt. Istället för olika kemiska ämnen innehåller det nämligen kokosolja.

Denna naturliga ingrediens ser till att blockera mekanismerna för andning i lössen och gör att de dör.

Något som dock ska nämnas ät att denna behandling kommer att ta lite längre tid. Medlet behöver sitta i håret i 30 minuter innan det sköljs bort.

Dessutom krävs det ibland upp till 3 behandlingar för att nå ett så effektivt resultat som möjligt. Men är du på jakt efter något lite mer naturligt, med så få artificiella ämnen som möjligt kan detta vara något för dig.


Puressentiel Lusschampo Poudoux Protecting Schampo

Puressentiel Lusschampo Poudoux Protecting Schampo

Kolla priset hos:

När lössen väl dött kan det ibland finnas vissa problem med att få ut dem ur själva håret. Då kan en produkt som denna komma väl till pass.

Detta är nämligen ett lusschampo som smidigt ser till att få ut de döda lössen ur håret. Det gör dessutom att håret blir mjukt och behagligt efter behandlingen.

Dessutom kan det bidra till att det blir lättare att skölja ur andra lusmedel. Om du vill se till att ditt barns hår är mjukt och känns bra efter behandlingen med lusmedel kan det här alltså vara något att satsa på.

Medlet är mycket milt och kan faktiskt användas varje dag om så önskas. Se dock till att skydda ögon, eftersom det kan vara irriterande för just ögonen.


Puressentiel Lusmedel Anti-Lice Lotion + Comb

Puressentiel Lusmedel Anti-Lice Lotion + Comb

Kolla priset hos:

Här är ett lusmedel som är både säkert och effektivt för alla över tre år. Precis som de andra produkterna från Puressentiel är detta ett mycket skonsamt medel.

Det består av en blandning av olika oljor som gör så att lössen inte kan andas och därmed dör. Ett effektivt medel som dessutom verkar så snabbt som på 10 minuter. Perfekt för dig som vill att behandlingen ska gå fort.

Förutom de verkande oljorna innehåller denna produkt också massor av eteriska oljor. Dessa bidrar till en härlig doft, men kan också vara effektiva när det kommer till att reparera en sliten och kliande hårbotten.

Medlet ska appliceras två gånger, men bara med tre dagars mellanrum. Behandlingen tar alltså få dagar att genomföra, jämfört med de flesta anda produkter.


Hedrin

Hedrin Logo

Produkter från Hedrin finns hos:

Ett av de märken som har allra bredast utbud när det kommer till olika typer av lusmedel är Hedrin. Deras produkter är anpassade för barn och framtagna för att vara så skonsamma som möjligt mot barnen, men samtidigt vara mycket effektiva mot löss.

Flera av produkterna är så skonsamma och milda att de till och med kan användas av barn redan från 6 månaders ålder. Dessutom är de framtagna för att inte innehålla några typer av allergener eller annat som barnen kan reagera på.

Man använder sig precis som de flesta andra märken på marknaden av en fysisk verkningsmekanism i alla sina produkter. Detta innebär att man kväver lössen och inte blandar in kemiska ämnen. Bland annat bidrar detta till att lössen inte kan utveckla resistens mot de produkter som används.

Till sist kan också nämnas att Hedrin är ett företag som har sin bas i Danmark. De är dock mycket stora även på den svenska marknaden och har svenskt märkta förpackningar med tydlig information.


Hedrin ONCE Gel

Hedrin ONCE Gel

Kolla priset hos:

Många medel för lusbehandling kräver som du säkert sett ovan flera omgångar för att nå önskad effekt. Här har man från Hedrin tagit fram en produkt som fungerar direkt, vid endast en behandling.

Det ska dock nämnas att det aldrig kan finnas en garanti för att lössen försvinner helt vid första behandling. Det är inget ovanligt att det krävs en uppföljande behandling, även om du gjort allt rätt. Små ägg kan överleva, och barnet kan förstås alltid få nya löss i kontakt med andra barn i skolan och så vidare.

Detta är en gel som smidigt appliceras i håret. Det sprayas enkelt på håret och masseras sedan in med fingrarna.

Efter 15 minuter är behandlingen klar och medlet kan sköljas ur. Precis som de andra produkterna från Hedrin är denna gel helt fri från allergener och allergivänlig.


Hedrin Once Lusmedel

Hedrin Once Lusmedel

Kolla priset hos:

Denna produkt liknar till stor del varianten ovan. Den är dock något tunnare och appliceras med en smidig sprayflaska som gör att det är enkelt att behandla områden som annars kan vara kluriga att komma åt.

Lusmedlet från Hedrin Once går in och dödar både löss och ägg. Den aktiva substansen är en typ av silikon som blockerar lössens andning och gör att de kvävs.

Även detta är alltså en produkt som bara behöver användas en gång. Perfekt för dig som vill ha en snabb behandling, så att ditt barn blir fritt från löss på en gång. Medlet behöver verka i ungefär 15 minuter innan det kan sköljas ur.


Hedrin Treat & Go Mousse

Hedrin Treat & Go Mousse

Kolla priset hos:

Även detta är ett lusmedel från Hedrin där man lagt mycket fokus på smidighet och enkelhet. Den är gjord för en enkel behandling som passar extra bra på barn.

Till att börja med är denna produkt kladdfri och smidig att applicera. Dessutom är den mycket skonsam mot barnens hud och kan faktiskt användas så tidigt som från 6 månaders ålder.

Det finurliga är att den kan bäras i håret under dagen och inte behöver sköljas ur förrän efter en lång tid. Du kan alltså applicera den på morgonen innan barnen går till skolan, eller på kvällen innan de ska lägga sig. Behandlingen upprepas två gånger med en veckas mellanrum för bästa resultat.


Hedrin Lösning Lusmedel

Hedrin Lösning Lusmedel

Kolla priset hos:

Det här är en ganska tunn lösning från Hedrin som är anpassad för att verka effektivt för att bekämpa lössen. Den fungerar att använda för såväl barn från 6 månader som för den som är gravid eller ammar.

Något som får räknas som en liten nackdel är att denna behandling kräver en del tid. Medlet ska nämligen sitta i en hel timme innan behandlingen är klar. Dessutom dödar den inte alla ägg och därför måste barnen behandlas en andra gång efter 7 dagar.

Det ska dock nämnas att detta är ett mycket effektivt sätt att bli av med alla löss. Dessutom är detta lusmedel enkelt att använda, förutom det faktum att det tar lite längre tid.


Hedrin Protect & Go

Hedrin Protect & Go

Kolla priset hos:

Vi fortsätter med ytterligare en gedigen och bra produkt från Hedrin. Denna variant är framtagen för att skydda barnen mot löss. Perfekt om andra barn i familjen eller på skolan har löss med andra ord.

Produkten innehåller ett ämne som förstör lössens skyddande lager på utsidan och gör att de torkar ut. På så vis skyddar detta medel också från att nya löss överlever och kan lägga ägg i håret.

Den stora fördelen med detta medel är att det inte behöver sköljas ur. Det sprayas i håret med några dagars mellanrum och ger då ett gott skydd mot angrepp från löss.

Dessutom bidrar produkten till att vårda håret på samma gång. Sprayen är mycket skonsam och kan användas av barn från 6 månader och uppåt.


Nyda

Nyda Logo

Kolla priset hos:

Nyda är ett internationellt märke som har verksamhet på många platser i världen när det kommer till bekämpning av löss. De är framför allt stora i Tyskland men har nu också börjat etableras ig på den svenska marknaden.

Även här har man lagt stort fokus på att ta fram en produkt som är mild och snäll mot barnen. Bland annat är risken för allergier mycket låg, vilket får räknas som ett plus.

Man använder en speciell metod i sina lusmedel, med en dubbel effekt för att döda lössen på ett så effektivt som möjligt. Detta baseras på två olika lösningar, som är olika tjocka.

Att man har två olika tjocka lösningar gör att man dels får en mycket effektiv spridning på lusmedlet som snabbt täcker hela den yta där lössen befinner sig. Samtidigt blockerare den lite tjockare vätskan lössens andningsvägar på ett minst sagt effektivt sätt.

Utbudet av produkter från Nyda är inte enormt. Men de varor man har på marknaden kan definitivt vara värda att ta sig en lite närmare titt på.


Nyda Express Lusmedel

Nyda Express Lusmedel

Kolla priset hos:

Det här är ett skonsamt lusmedel. Det kan utan problem användas av barn från 0 år och är därmed ett perfekt val för dig som vill ha något som passar barnens känsliga hud.

Medlet är effektivt. Det verkar inte bara på lössen utan ser till att kväva alla stadier, från ägg och larver till fullvuxna löss. Med andra ord får du bort även det som kan komma att bli löss i framtiden.

Behandlingen får fort och lusmedlet behöver bara verka i 10 minuter. Den behöver dock genomföras två gånger med 9 dagars mellanrum.

Produkten kommer i form av en spray som är enkel att applicera i håret. Efter det tvättas den smidigt ur med hjälp av ett vanligt schampo.


NYDA lusmedel engångsbehandling

NYDA lusmedel engångsbehandling

Kolla priset hos:

Nydas lusmedel för engångsbehandling är precis vad namnet antyder. Ett medel som gör att du bara behöver behandla en enda gång för att bli av med lössen.

Det sprayas enkelt in i håret. Där kväver det såväl ägg som löss och ser till att ditt barn blir lusfritt på en gång. Sprayen är såklart giftfri och mycket skonsam mot barnens hud för att undvika obehag.

Det ska dock nämnas att själva behandlingen kommer att ta ett litet tag. Medlet måste sitta i en timme för att nå bästa möjliga effekt.


Att bli av med löss

Löss kan verkligen vara en plåga, både för barnen och dig som förälder. De kliar och kan vara minst sagt svåra att bli av med. Här kommer några viktiga tips kring hur du undviker att du eller dina barn får löss från början och hur ni blir av med dem.

Effektiva medel

Som du sett ovan finns massor av effektiva medel och preparat för att bli av med löss. Olika lusmedel är det absolut mest effektiva sättet att bli av med lössen om du eller dina barn väl fått löss.

Som du kanske märkt finns det lite olika typer. Vilken du väljer beror mest på vilken typ av behandling som du tror kommer vara allra smidigast för just ditt barn.

Vill du ha något mycket enkelt kan det vara smart att välja en produkt som bara behöver appliceras en gång. På så vis blir ni snabbt av med lössen och slipper komma ihåg att göra en ny behandling efter ungefär en vecka.

Dela inte huvudbonader

Att undvika att lössen sprider sig är såklart en viktig del i att skydda sig mot angrepp. Ett grundläggande men viktigt tips är att inte låna varandras mössor eller kepsar.

Lössen kan faktiskt ta sig från mössan ned i håret på ditt barn. Detta är en bra regel att följa så långt det är möjligt, inte bara när det går löss på skolan.

Förebyggande produkter

Det finns också en del produkter som kan verka förebyggande i kampen mot löss. De består ofta av en spray eller ett medel som kan appliceras i håret dagligen under de perioder då risken för att få löss är hög.

Produkterna kan till exempel ge ifrån sig ett ämne eller en doft som gör att lössen håller sig borta. Det finns också varianter som innehåller ämnen som direkt dödar lössen om de tar sig till håret. Det här kan vara ett mycket effektivt sätt att förebyggande skydda barnen från löss.

Sammanfattning

Det finns många bra metoder för att undvika att du eller dina barn får löss samt att bli av med dem. Det allra bästa är att använda ett effektivt och skonsamt lusmedel, för att bekämpa lössen när de väl tagit sig till håret, samt att jobba förebyggande med smarta preparat och sunt förnuft.

I listan ovan hoppas vi att du ska kunna hitta en produkt som gör att du och dina barn kan se fram mot ett härligt och lusfritt år!


Hitta fler smarta föräldratips!