Bästa ljudboksappen för barnböcker 2024: Bäst i test ljudbokstjänst för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ljudböcker är ett fantastiskt sätt för barn att själva kunna ge sig in i böckerna och sagornas värld. Många appar för ljudböcker har även e-böcker så att barnen kan lästräna samtidigt som de lyssnar. Vi har testat alternativen och försökt hitta den bästa appen för ljudböcker inom barnboksgenren!

Böcker med hörlurar på, bild som illustrerar ljudböcker

Vilken ljudbokstjänst är bäst för barn?

Om du inte vill sätta dig in allt för mycket i vad alla de olika alternativen erbjuder, utan snabbt vill ha konkreta förslag på vilka appar för ljudböcker som är bäst, har vi nedan listat några av våra absoluta favoriter:

Om du vill ha en ljudbokstjänst som är helt inriktad på barn, är nya barnbokstjänsten Lylli det perfekta valet! Prisvärt, bra utbud med i alla tänkbara barnböcker tillgängliga både med text, bild och uppläsning som ljudbok!

Lylli Logo

Bästa utbudet för både barn och vuxna har förmodligen Nextory. De har ett otroligt rikt och välfyllt sortiment för barn med både ljudböcker och e-böcker att läsa! Nextory är gratis att prova för nya kunder!

Nextory Logo

En en annan klockren tjänst är BookBeat. Det är en mycket populär ljudboksapp med det mesta du kan tänkas leta efter till barnen. Givetvis kan du även prova BookBeat gratis!

BookBeat Logo

Slutligen vill vi slå ett slag för den utmärkta tjänsten Bokus Play. Som medlem i Bokus Play får du även förmåner som rabatt i Akademibokhandelns fysiska butiker. Prova Bokus Play gratis!

Bokus Play Logo

Om du föredrar fysiska böcker kommer du att älska vår guide till bokhandlare på nätet!

Recensioner av 7 olika tjänster för ljudböcker för barn

Här kommer en närmare titt på hela 6 olika tjänster där barn kan lyssna på ljudböcker. Vi tittar på allt från utbud till priser så att du kan hitta den tjänst som passar dig och ditt barn bäst.

Förhoppningsvis kan denna guide leda till att just ditt barn hittar till mängder av spännande läsning via en riktigt bra tjänst.

Se till att barnen har ett par bra hörlurar, för att få ut det mesta ur lyssningsupplevelsen!

Lylli

Lylli Logo

Lylli är en relativt ny prenumerationstjänst för ljudböcker och e-böcker, speciellt utformad för barn. Tjänsten, som tidigare gick under namnet Boksnok, har utvecklats av ingenjörer med syftet att främja barns läslust och etablera läsvanor med hjälp av aktiverande digital teknik. Appen innehåller aktiverande böcker som kan läsas på padda och mobil, vilket gör det möjligt att läsa var som helst.

Lylli använder teknik som röster, animationer, ljud och musik för att göra den upplästa berättelsen mer spännande och engagerande. De samarbetar med förlag, författare och kreatörer för att erbjuda obegränsad tillgång till tusentals engagerande titlar för barn, från klassiska favoriter som Alfons Åberg och Pelle Svanslös till nya favoriter som Babblarna och Greta Gris.

Om det endast är barnen i hushållet som kommer att vilja läsa och lyssna på ljudböcker, är Lylli ett mer prisvärt alternativ än andra liknande tjänster. I skrivande stund kostar Lylli 89 kronor per månad, eller 695 kronor för ett år. Det finns dock en provperiod, men den varierar och kan ibland vara så kort som 7 dagar.

En av de stora fördelarna med Lylli är att det är mycket användarvänligt med tydliga menyer, bilder och grafik som gör det enkelt för barn att navigera. Dessutom kan alla böcker fås både med och utan uppläst text, vilket är perfekt för lästräning.

Några av nackdelarna inkluderar att tjänsten endast erbjuder barnböcker, och att den bara fungerar i appen, inte via en dator. Dessutom kan provperioden vara kort.

Lylli är ett välkommet alternativ för dig som känner att det bara är barnen som använder appen ändå. Den är dessutom väldigt barnvänlig och avskalad i sin utformning, för att barn själva ska kunna använda appen med enkelhet. Vi kan varmt rekommendera att prova Lylli helt gratis och tror verkligen att detta kan vara något för dig som letar efter en bra plattform för ljudböcker, till ditt barn.

Se även vår längre recension av Lylli!


Bookbeat

BookBeat Logo

Bookbeat är en riktigt bra tjänst när det kommer till ljudböcker för barn. Man har generellt ett riktigt stort och brett utbud som gör att det mesta du kan tänkas vara på jakt efter finns på denna sida. Faktum är att man totalt har över 500 000 böcker på sin hemsida totalt sett.

Det här gör också att utbudet när det kommer till barnböcker är riktigt stort. Att från Sune till Harry Potter finns på hemsidan och nästan oavsett vilken bok till ditt barn du är på jakt efter finns den som ljudbok hos Bookbeat.

Rent användarmässigt kan ditt barn välja om det vill lyssna via hemsidan, eller via den app som Bookbeat erbjuder. Tillgången till just en App som dessutom är välutvecklad, gör att det inte bara blir smidigare att lyssna var som helst, det är också enkelt att bläddra mellan olika kategorier och hitta fram till nya spännande böcker.

Ytterligare en riktigt bra grej med Bookbeat är att du kan välja att prova tjänsten helt gratis en hel månad alldeles gratis, om det är första gången du använder den. Med andra ord är det inte några problem att bilda dig en gedigen uppfattning och verkligen prova om tjänsten är något för just ditt barn, innan du börjar betala för den.

När vi kikar på priset efter provperioden är det faktiskt riktigt bra med tanke på det utbud som finns. Du får knappt ens en fysisk bok till det pris du betalar per månad för att få tillgång till Bookbeats över 500 000 böcker. Med andra ord en riktigt bra deal.

Vi kan varmt rekommendera att prova Bookbeat helt gratis och tror verkligen att detta kan vara något för dig som letar efter en bra plattform för ljudböcker, till ditt barn.


Nextory

Nextory Logo

Det här är ytterligare en stor tjänst när det kommer till ljudböcker och E-böcker för barn. Du kommer även här att kunna hitta ett brett utbud av bra barnböcker som kan göra att ditt barn får läsning och text som en del av vardagen.

Även här har man många klassiker som Sune och Bamse, med spännande historier för barn i olika åldrar. Men man har också en hel del böcker från lite mindre etablerade författare och en hel del översatt från andra språk. Utbudet liknar helt enkelt till stor del det i ett bibliotek.

En stor fördel är att nästan alla ljudböcker också finns som E-böcker. Det här är en stor fördel, eftersom ditt barn kan välja vilket sätt det ska ta sig an läsningen på. Dessutom kan barnet med fördel både lyssna och läsa på samma gång, vilket kan vara ett oerhört effektivt sätt att bättra på läsningen.

En annan bra grej är att du kan skapa speciella profiler till ditt barn. På så sätt kan barnet ha sin egen del i kontot, där det spara sina egna böcker, medan du själv som förälder kan lyssna på de böcker du tycker är intressanta.

När det kommer till priser är det här ett alternativ som är något dyrare än exempelvis Bookbeat. Men jämfört med att köpa böcker rent fysiskt är det såklart en riktigt bra deal. Dessutom kan du även hos denna tjänst få prova på helt gratis att använda den i 30 dagar, vilket vi varmt kan rekommendera.


Bokus Play

Bokus Play Logo

Om du är på jakt efter en ljudbokstjänst som inte kostar allt för mycket till ditt barn kan Bokus Play vara något för dig. Med ett riktigt bra utbud till ett fantastiskt bra pris erbjuder man här en av de mest prisvärda deals du kan få på detta område. Helt enkelt en tjänst som vi varmt kan rekommendera.

När det kommer till utbud har Bokus Play en hel del. Med över 50 000 böcker har man såklart en liten bit upp till de tjänster som erbjuder allra flest böcker men fullt tillräckligt för de allra flesta.

Utbudet för barn är riktigt bra. Speciellt om du har lite mindre barn som gärna vill höra olika sagor och spännande berättelser kan Bokus vara det perfekta alternativet. Man har ett enormt utbud av denna typ av böcker och det finns alla möjligheter för ditt barn att upptäcka läsning på ett fantastiskt sätt via Bokus.

Även i denna tjänst får du också tillgång till i princip alla böcker både som E-böcker och ljudböcker. Med andra ord kan även de barn som gärna läser istället för att lyssna få tillgång till ett stort utbud av böcker till ett fast pris varje månad. Dessutom får du via ditt abonnemang rabatter på butiker som Akademibokhandeln.

Priset är som sagt riktigt bra och ett av de allra lägsta i denna guide. Med andra ord kan det här vara tjänsten för dig som redan har en hel del abonnemang och inte vill att den totala summan varje månad ska sticka iväg för mycket.

Utöver detta får du som prenumerant hos Bokus Play rabatter på ett flertal fysiska butiker som exempelvis Akademibokhandeln.


Spotify ljudböcker för barn

Screenshot spotify barnböcker ljudböcker

En sak som många som letar efter ljudböcker till sina barn kan ta med sig är att utforska de tjänster för streaming som man redan använder. Spotify är en tjänst som de allra flesta föräldrar idag faktiskt har ett abonnemang hos redan. Vissa kommer därför märka att de faktiskt inte behöver skaffa en ny streamningtjänst.

När det kommer till utbudet av ljudböcker för barn hos Spotify är det inte enormt och det kan tyvärr inte riktigt matcha många av de andra alternativen när det kommer till bredd. Man har dock många högkvalitativa klassiker som Alfons och Ronja Rövardotter. Faktum är att många av Astrid Lindgrens allra mest populära böcker finns som ljudböcker på Spotify.

Om det är denna typ av böcker du är på jakt efter kan det alltså vara värt att ta en titt på denna streamingtjänst om du redan har den, för att se om du verkligen behöver skaffa en ny. En ganska stor nackdel blir dock att du hos Spotify tyvärr inte kan läsa boken i text medan du lyssnar på den. Det här är såklart inte perfekt för det barn som ska öva på sin läsförmåga genom att lyssna på ljudböcker.

När det kommer till priser hos Spotify är det för de allra flesta ett riktigt prisvärt alternativ eftersom man redan har tjänsten. Om man kan nöja sig med det ganska smala utbud som finns där kan Spotify vara det perfekta alternativet för att få ljudböcker till ditt barn utan extra kostnad.

Om du inte redan har Spotify skulle vi tyvärr vilja säga att tjänsten inte är värd att skaffa enbart för ljudböckernas skull. Här kan du få ett både bredare och bättre utbud till samma eller bättre priser hos andra aktörer.


Ljudböcker på biblioteket

Screenshot ljudböcker på Stockholms Stadsbibliotek

Biblioteken i Sverige börjar få ett allt bredare utbud av ljudböcker som du kan ladda ned online, eller låna på CD. För att kunna göra detta krävs endast ett bibliotekskort som du kan skaffa helt gratis. Om du vill ha ljudböcker till ditt barn utan att behöva betala något kan det här alltså vara ett riktigt bra alternativ.

Utbudet är som sagt helt okej, även om det inte matchar de allra största tjänsterna som man betalar för riktigt än. Man har dock en hel del klassiska böcker för barn och många av de böcker som finns att låna fysiskt i biblioteket går också att lyssna på eller ladda ned som ljudbok. Här har du också för det mesta möjligheten att låta barnet läsa boken i text under tiden.

En nackdel är att du inte kan låna hur många böcker som helst under samma tidsperiod. Denna begränsning är såklart inte perfekt för det barn som gärna vill prova sig fram lite och testa många olika ljudböcker för att se vilken som passar.

Värt att nämna är att du numera kan lyssna genom bibliotekets egna app Biblio. Den som tror att man måste ladda ned ljudboken från en krånglig och dåligt designad hemsida där det är svårt att hitta titlar kommer därför bli positivt överraskad.

Den stora fördelen är såklart att det är gratis att låna ljudböcker och E-böcker från biblioteket. Med andra ord förlorar du inget på att prova denna tjänst för att se om den kan vara något för just ditt barn.


Storytel

Detta är tyvärr en av de lite dyrare tjänsterna i denna guide. Du kommer att få vara beredd att helt enkelt betala lite extra. Men så är det också en av de allra största tjänsterna i denna guide, med både en riktigt bra användarvnälighet och ett brett utbud.

När det kommer till barnböcker har man på Storytel har man det mesta. Till exempel har man böcker från den omåttligt populära trion från I Just Want To Be Cool, vilket nog väldigt många barn och ungdomar kommer att uppskatta.

Med tanke på att det här är en av de allra mest satsade och största tjänsterna är det heller inte så konstigt att den är en av de snyggaste. Både hemsida och app är riktigt snygga och enkla att använda och kommer att göra att det inte är några problem för ditt barn att hela tiden utforska och hitta nya spännande böcker.

Som sagt är det här en av de dyraste tjänsterna i denna guide. Med tanke på att det finns en del andra priser som erbjuder ett brett utbud till ett bättre pris kanske den inte är den mest prisvärda. Ett tips kan dock vara att prova den gratis i 30 dagar för att se om du och ditt barn tycker att den är värd pengarna.


Att öka läsglädjen hos ditt barn

Att få sitt barn att vilja läsa mer är viktigt av flera anledningar. Inte minst kommer ett väl utvecklat språk göra att skolan blir lättare och att i princip alla ämnen kan flyta på bättre. Dessutom är böcker ett fantastiskt sätt för barnet att utvecklas och att lära sig saker som att tänka kritiskt och skapa sig en egen uppfattning om världen.

Men att få barnen att läsa eller lyssna på böcker kan vara svårt och utmanande, speciellt i en tid där de ofta matas med snabb information och ständiga intryck hela tiden. Ett tips kan vara att göra läsningen till en gemensam rutin på dagen. Den klassiska godnattsagan har i allt för många hem dött ut och kan vara ett fantastiskt sätt att ge ditt barn regelbunden läsning eller lyssning.

Det här kan såklart göras på olika sätt, men att verkligen som förälder ta dig tiden att läsa med barnen är en stor nyckel. Ett annat smart knep kan vara att låta barnen läsa för varandra, vilket de ofta tycker är roligt. Med lite äldre barn kan du prova att ni läser samma bok under en viss tid för att sedan kunna prata om den. Läsningen blir roligare om man har någon att dela den med.

En annan sak du som förälder kan göra är att se till att ditt barn hela tiden har tillgång till spännande böcker och själv engagera dig i valet av bok. Leta själv och plocka fram alternativ och förslag som ditt barn kommer att uppskatta. Kom ihåg att all läsning är bra, om det så handlar om serietidningar eller böcker.

Att hitta rätt tjänst för ljudböcker till ditt barn kan vara svårt och vi hoppas att denna artikel ska kunna hjälpa dig fram till det som blir allra bäst. Vi hoppas också  att du ska ha nytta av tipsen ovan och att de tillsammans med guiden ska kunna hjälpa ditt barn fram till ett liv fyllt med läsning och spännande böcker.


Här hittar du massor av boktips!