Bästa lekställning 2023: Klätterställningar för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att klättra och klänga är både skoj och nyttigt för kroppen! Det är kul att se hur högt man kan ta sig, lära sig att hänga upp och ned, eller svinga sig mellan olika ställningar.

En egen lekställning eller klätterställning till trädgården kan ge mer glädje och lek än många kan föreställa sig. Här tipsar vi om många olika lekställningar som du enkelt kan montera upp i trädgården!

Lekställning i trä ute på gräsmatta

Vilken lekställning / klätterställning är bäst i test?

Ett prisvärt alternativ som är lagom stort för små barn, är lekställningarna från Plum. Trevlig design, simpla men riktigt trevliga klätterställningar i ett par olika alternativ.

Plum Klätterställning Pyramid

Om du vill ha något mer maxat, kan vi rekommendera antingen Kid Krafts lekställningar, eller de tjusiga alternativen från BYD.

Kidkraft Lekställning Canyon Ridge

BYD Lekställning Playset Sunnydale

Se fler lekställningar längre ned i artikeln!

Du kanske även vill se tips på gungställningar, eller kolla möjligheten att ha en egen sandlåda hemma i trädgården!

Fördelar med klätterställning

Flicka klättrar i en blå klätterställning

Att investera i en klätterställning till barnen har ganska många fördelar jämfört med andra leksaker.

Till att börja med är det ett fantastiskt sätt att få barnen att komma ut och leka och vara fysiskt aktiva. Att klättra i en klätterställning blir som en egen liten gymnastiklektion hemma på tomten, men ännu roligare och lekfullare.

Klättring gör att barnen får jobba på sin styrka. Men det kan också bidra till ökad rörlighet och flexibilitet.

Dessutom är det ett fantastiskt sätt att jobba på sin balans. Kort sagt får barnen ännu bättre kontroll över sin kropp, blir starkare och kan lättare hantera olika fysiska utmaningar.

Många olika lekställningar för barn jämförda

I listan nedan har vi tagit fram några av de mest populära klätterställningarna på marknaden. De bjuder på olika typer av aktiviteter och vi tror att det ska finnas något för alla.

Se även årets utomhusleksaker för hela familjen!

Palmako Merit Lekställning

Palmako Merit Lekställning

Vi börjar denna guide med en mångsidig lekställning från märket Palmako. Denna variant kan fungera utmärkt för alla barn som vill ha en mångsidig lek och många olika typer av aktiviteter att prova i klätterställningen.

Denna modell är 220 cm hög och rymmer flera olika spännande element. Bland annat kan barnen klättra upp med hjälp av det nät av rep som sträcker sig hela vägen från botten till toppen. En traditionell repstege ingår också.

Dessutom finns en stege i trä som även den är rolig att klättra och hänga på. Klassiska rör i metall hänger på flera ställen i ställningen och ger möjligheten till att hänga upp och ned, i händerna, eller utföra andra spännande konster.

Längst upp finns en ganska lång och utmanande armgång. Med andra ord är det här en klätterställning som har allt från enklare hinder till mer avancerade och svåra utmaningar.

En mindre klättervägg med olika grepp ingår också. Dessutom medföljer en repgunga för alla de barn som vill ha lite extra fart i leken.

Träet som använts är djupimpregnerat och är tillverkat av gran avverkad i norden. Med andra ord gediget material som med stor sannolikhet kommer att hålla länge. Om något ska nämnas som en liten nackdel är det kanske att klätterställningen är ganska tung och även relativt avancerad att montera.


Plum Klätterställning Pyramid

Plum Klätterställning Pyramid

Varianten ovan var ganska komplex och avancerad och här kommer en lite enklare klätterställning anpassad för de något yngre barnen. Denna modell erbjuder trots sin låga höjd flera olika spännande sätt att klättra på och dessutom en del fart.

Basen i klätterställningen är en pyramid. För att ta sig upp på denna och kunna åka ned för rutschkanan som startar på toppen finns flera olika metoder och vägar.

Bland annat kan barnen använda sig av den klättervägg med olika grepp som finns på ena sidan av pyramiden. På den andra finns en stege i metall med rejäla pinnar, som även den kan bjuda på en del utmaning för de något yngre barnen.

Dessutom finns ett nät av rep som är roligt att både klättra i och göra olika konster som att hänga upp och ned från.

Sidorna på pyramiden är klädda med ett kamouflage-aktigt tyg som barnen kan gå genom detta tyg och ta sig in, inuti pyramiden där det finns ett litet hemligt rum. Något som gör leken ännu roligare och mer spännande helt enkelt.

Klätterställningen är 210 cm hög och rutschkanan ned blir därmed en åktur med ganska mycket fart.


Plum Klätterställning Attachment

Plum Klätterställning Attachment

Denna del är avsedd att fästas med tornet från Plum. Det går också att konstruera egna lösningar för att sammankoppla den med lekställningar av olika slag, men säkerställ att den är stadig innan barnen leker med den.

Om modellen ovan var anpassad för lek i första hand så är denna variant kanske ännu mer tillverkad för klättring och spännande träning. Den kommer med flera olika utmanande hinder att ta sig genom.

Designen är ganska enkel. Längst upp löper en lång armgång med metallpinnar. Faktum är att den är hela 310 cm lång och därmed minst sagt utmanande att klara av utan paus, för såväl barn som vuxna.

Det finns två vägar upp till armgången som är på ca 2 meter höjd, en på varje sida. Antingen kan barnen klättra upp via de fyra metallpinnarna på den ena sidan. Det andra alternativet är att använda det något mer utmanande nätet av rep, som kräver ännu lite mer styrka och koordination.

Träet som använts till ställningen är FSC-certifierat och rejält. Kort sagt en stabil och rejäl klätterställning för alla de barn som vill ha en lite större fysisk utmaning när de klättrar.


KidKraft Nerf Scout Defense Post

KidKraft Nerf Scout Defense Post

Nerf-pistoler är ett mycket roligt sätt för barnen att få leka av sig. De mjuka skumskotten gör att leken blir lite som vattenkrig, men utan att bli blöt.

Här kommer ett torn som kan göra drabbningarna ännu roligare.

Längst upp i tornet finns 360 graders utsikt. Det blir en perfekt bas att försvara mot alla angripare som kan tänkas vilja ta över. Det finns även stöd att lägga Nerf-leksakerna mot för att kunna sikta med ännu större precision.

Under finns också flera utrymmen med tält och tunnlar där barnen kan gömma sig. Perfekt för alla de som vill ha en fartfylld och rolig lek helt enkelt.

Men det finns också många möjligheter till klättring. Klättergrepp på ena sidan gör att det blir roligare att ta sig upp i tornet. Från andra hållet kan man använda repet, eller de klättergrepp som finns där.

Lektornet är ganska högt och allra längt upp mäter det en bit över 240 cm. Ett rejält bygge som kommer bjuda på många spännande och roliga lekar med andra ord.


Plum Klätterställning Kub

Plum Klätterställning Kub

Som du ser på namnet är detta en kubformad klätterställning. Den har massor av olika möjligheter och spännande delar som bjuder på en både fysiskt krävande och fartfylld lek.

Kuben är totalt två meter hög. Längst upp finns en dubbel armgång, där barnen kan tävla mot varandra. Inuti själva kuben finns en plattform, från vilken en rutschkana löper nedåt.

En annan sak som finns i kuben, men på marknivå, är ett tält eller ett gömställe. En perfekt liten koja för alla barn som vill ha en lite mer avskild plats att leka på.

Det finns en uppsjö av olika sätt att klättra uppåt och ta sig upp till plattformen, eller till armgången längst upp. Bland annat en ordentlig klättervägg med massor av grepp, där man får plats flera stycken på samma gång.

En enklare stege med plankor i trä kan passa den som inte vill ha de tuffaste utmaningarna. Dessutom finns ett brett nät i rep som kan användas för klättring och massor av rolig övningar. Även stänger i metall att svinga sig i finns utplacerade runt kuben.

För att sammanfatta en mycket komplett klätterställning som bjuder på massor av spännande utmaningar. Tänk dock på att den är tillverkad i trä och ganska tung, vilket också gör monteringen lite klurigare.


Plum Lekställning Med Torn Och Klätterställning

Plum Lekställning Med Torn Och Klätterställning

Märket Plum har tagit fram massor av bra och fysiskt krävande klätterställningar. Här kommer en som har något både för de större och de lite mindre barnen.

Basen i denna lekställning består av ett torn, med ett snyggt tak lite som en koja. Det är ganska lätt att ta sig upp till detta bygge med hjälp av den vinklade stegen. När barnen är uppe kan de sedan swisha nedför den roliga rutschbanan.

Under detta torn finns också en sandlåda. Den kan fyllas med sand, eller kanske till och med roliga plastbollar för den som vill ha ett bollhav till de minsta.

Uppe i tornet finns också en rolig kikare samt en leksakstelefon. Kort sagt en hel del spännande leksaker som kan låta fantasin flöda.

För de barn som vill ha en lite mer fysiskt krävande och utmanande lek är armgången som står utanför leksakstornet något att spana in. Här kan de jobba på sin styrka i överkroppen och tävla mot varandra.

För att komma upp till armgångens höjd finns olika vägar med stegar och nät av rep. En bra klätterställning med något för både de minsta och de lite äldre barnen helt enkelt.


Jungle Gym Lekställning Fort Inkl. Rutschkana

Jungle Gym Lekställning Fort Inkl. Rutschkana

Jungle Gym finns hos:

Detta fort från Jungle Gym kommer med en spännande och rolig rutschkana med ett gupp på mitten. Förutom detta medföljer också en hel del andra roliga detaljer som bjuder på en spännande lek.

Kanan går ned från ett rejält torn. Här finns en stor plattform att leka på i kombination med ett ordentligt tak. Med andra ord får barnen en egen liten koja att vara själva i när du köper denna lekställning.

En nackdel är att de olika möjligheterna till klättring inte är oändliga. Det finns några få vägar att ta sig upp till tornet via och inte så många som hos många liknande produkter. Det som erbjuds här är en stege och en klättervägg.

Det ska dock nämnas att olika klättermoduler kan köpas till för den som vill ha en ännu mer komplett klätterställning.

Något som dock får nämnas som ett plus är sandlådan under själva kojan. Perfekt för de lite mindre barnen, som vill vara med de stora och leka.


Jungle Gym Lekställning Mansion Inkl. Rutschkana

Jungle Gym Lekställning Mansion Inkl. Rutschkana

Tillverkaren Jungle Gym kommer här med ytterligare en klätterställning som kommer kunna bjuda på en hel del skoj. Denna modell är perfekt för dig som vill ha en lite mer rejäl plattform en bit upp i luften för dina barn att leka på.

Precis som modellen ovan har denna en rejäl koja, en bit ovan marken, där barnen kan leka. Kojan består av två olika delar och har gott om plats.

Ned från denna går en rutschkana som faktiskt är hela 2 meter lång. Perfekt för alla de som vill ha lite extra fart under leken.

I lekställningen finns massor av roliga aktiviteter att ägna sig åt. Bland annat en ratt som gör att det känns som om man styr en stor båt.

När det kommer till själva klättringen består den av en klättervägg och en stege. Alltså inte den lekställning som bjuder på allra flesta olika aktiviteter när det kommer till klättring, men ganska lagom för de lite mindre barnen.

Det ska nämnas att detta är en minst sagt rustik ställning som kommer hålla för det mesta. Maxvikten är 250 kg och många barn kan alltså leka på samma gång.


Smoby Lekställning

Smoby Lekställning

Detta är en klätterställning som sticker ut en hel del från de flesta andra i guiden. Och kanske även en av de produkter som passar allra bäst att ha hemma i sin egen trädgård.

Smobys klätterställning är en av de mindre på marknaden. Med en höjd på 140 cm är den anpassad för de yngre barnen. Den låga höjden gör såklart att fallrisken blir mindre och att du som förälder kan känna dig lite tryggare när barnen leker.

Till skillnad från de flesta andra klätterväggar är denna inte tillverkad i första hand i trä utan till stor del i plast. Det gör också att vikten landar på låga 24,1 kg. Med andra ord är den mycket enkel att flytta undan under vintern, eller när du vill klippa gräset på platsen där den står.

Tre stycken klätterväggar sitter runt denna runda ställning. På de kan barnen ta sig upp till plattformen och sedan åka ned för den lilla rutschkanan. Klättringen är relativt utmanande för de små och kan vara riktigt rolig att öva och bli bättre på.

För de som vill finns också en enklare väg upp med hjälp av en stege. Plasten i ställningen är behandlad med ett UV-skyddande preparat för att se till att den inte bleks av solens strålar.


Jungle Gym Lekställning Cubby Inkl. Rutschkana

Jungle Gym Lekställning Cubby Inkl. Rutschkana

Precis som de flesta lekställningar från Jungle Gym består denna av en rolig konstruktion med en koja på toppen.

Kojan har flera spännande områden och det går att klättra runt en hel del även när man väl tagit sig upp i själva kojan. Ett staket där uppe gör också det hela säkrare och minskar risken för att barnen ramlar ned och slår sig.

En lång rutschbana löper från kojan hela vägen ned till marken. För att ta sig upp till kojan kan man bland annat använda den klättervägg med olika grepp som sitter längs ställningens sida.

Ett stort plus är den sandlåda som kan fyllas under lekställningen så att även de minsta kan vara med och leka.

Lekställningen tar också upp ganska lite plats, vilket gör att den passar extra bra att ha i tomten eller trädgården. För den som vill finns också möjligheten att över tid lägga till ännu fler utmaningar och spännande klättring, med hjälp av tillbyggnadssatser från Jungle Gym.


BYD Lekställning Playset Sunnydale

BYD Lekställning Playset Sunnydale

Här är en lekställning från BYD som kombinerar härlig klättring med en gungställning. Detta är alltså en gungställning och en klätterställning som sitter ihop.

Gungställningen består av två klassiska gungor som är både bekväma och roliga att gunga i. Mellan dem finns också ett redskap för att gunga hängandes i armarna. Extra kul för de barn som gillar att klättra.

Klätterställningen består av en platå från vilken det går ned en rutschkana. För att ta sig upp till den kan man välja mellan den lite enklare stegen, eller att använda sig av klättergreppen som sitter på själva stegen.

Under klätterställningen finns en kiosk med rum för servering och en bänk med en liten disk. Ett kul ställe för barnen att leka på, men också perfekt för när det är dags att ta lite fika.

Ovanför klätterställningen sitter en markis eller ett solskydd för att ge skugga på de varmaste dagarna. Detta är ett högt bygge som mäter hela 285 cm. Med andra ord en rejäl lekställning som bjuder på mer än bara klättring.

Tänk på att denna produkt dock är tillverkad i trä. Den väger en hel del och den höga höjden bidrar till att monteringen kan bli lite av en utmaning.


Kidkraft Lekställning Canyon Ridge

Kidkraft Lekställning Canyon Ridge

Om du är på jakt efter en riktigt stor och satsad lekställning kan denna modell från Kidkraft vara något för dig. Den är riktigt stor och passar för dig som har en riktigt stor tomt, eller kanske för dig som letar efter något nytt till förskolan.

Totalt är detta bygge en bra bit över tre meter högt. Det täcker en yta på mer än 16 kvadratmeter och är helt enkelt en riktigt stor lek- och klätterställning.

Två rustschkanor går ned från den höga plattformen. En rak med ett gupp på mitten och en som är formad som en tunnel och snurrar.

Själva basen består av en byggnad med två våningar. Klätterställningen ser verkligen ut som ett hus och detta öppnar upp för massor av roliga och spännande lekar och aktiviteter för barnen. Bottenplanet är gjort för att det ska vara extra kul att till exempel leka affär, eller café med ett ordentligt kök med massor av tillbehör, samt en disk för att servera kunderna.

Ihop med detta enorma bygge sitter också en gungställning. Två klassiska gungor och en trapets för de barn som är sugna på att klättra och svinga sig ingår i själva gungställningen.

En hög maxvikt gör att upp till 12 barn kan leka på samma gång i denna lekställning. Det finns stegar och klätterväggar att klättra på och massor av detaljer som en stor ringklocka, picknickkorg med tillhörande mat i plast och en stor svart tavla att skriva och rita på.

Om du inte vill hålla tillbaka utan verkligen investera i en stor och satsad klätterställning till barnen är denna modell från Kid Kraft väl värd att kika närmare på.


Kidkraft Lekställning Ainsley Fort

Kidkraft Lekställning Ainsley Fort

Här är ytterligare en lekställning som bjuder på både klättring och gungande för den som önskar. Modellen kommer med två stycken rejäla bältesgungor som kommer passa utmärkt för de något yngre barnen som vill ta sig en åktur.

Brediv gungställningen finns en fin klätterställning med tillhörnande rutschkana med ett gupp på mitten. En klättervägg med viss lutning och hjälpande trappsteg bjuder på en lagom utmaning för barnen som vill ta sig upp och åka kana ner.

Över ställningen sitter ett solskydd, vilket kan vara skönt under årets allra varmaste dagar. Under hittar du en sandlåda. Sand ingår inte, vilket kan ses som en mindre nackdel.

I huset ovanför rutschbanan sitter en svart tavla. Det här gör att det blir ännu roligare för barnen att leka skola tillsammans, eller bara måla och skriva saker och låta fantasin flöda.

Till sist kan nämnas att det här är en lekställning där många barn kan leka på samma gång. Totalt tål den vikten av upp till 6 barn samtidigt.


BYD Lekställning Playset Northbrook

BYD Lekställning Playset Northbrook

BYD kommer här med en lekställning som innehåller det mesta man kan tänka sig. Enormt många detaljer och olika saker att utforska gör att risken för att barnen tröttnar är mycket liten.

Basen är ett hus med två vånningar. Där nere kan barnen leka affär eller café genom fönstret och den lilla disken som hör till. Det finns också en praktisk bänk som är perfekt när det blivit dags för fika eller mellanmål.

För att ta sig upp till andra våningen finns flera olika vägar. Antingen via klätterväggen, som har lite lutning för att det ska bli lättare, eller stegen på andra sidan.

På övre planet finns bland annat en liten ratt så att man kall låtsas att man sitter och styr ett stort skepp eller en bil. Det går också en rolig rutschkana med ett gupp på mitten ned från denna våning som är en bit över marken. Totalt är denna ställning nämligen 3 meter hög på högsta punkten.

Ihop med huset sitter också en gungställning. Här är två bältesgungor och en trapets för de barn som antingen vill gunga, eller hänga i armarna och göra olika konster.

Bakom huset finns också en till utbyggnad. Den består av en armgång. En utmanande klättring som gör att även de lite äldre barnen har en rolig plats att leka på.

För att sammanfatta är det här en mycket komplett lekställning som erbjuder mycket för barn i olika åldrar. Perfekt för dig som letar efter något till förskolan, eller som vill ha något riktigt maxat till tomten eller trädgården.


Backyard Discovery Lekställning Beacon Heights Playhouse

Backyard Discovery Lekställning Beacon Heights Playhouse

Det här är en rolig lekstuga, med detaljer som bjuder på både klättring och fart. Ett kul hus där barnen kan leka massor av spännande och roliga lekar med andra ord.

Klättringen är inte det som i första hand sticker ut när det kommer till denna modell. Barnen tar sig upp till stugan som är en bit över marken med hjälp av en stege. En del barn kanske skulle vilja ha lite mer avancerad klättring för att tycka det hela var extra kul.

Från stugan kan man sedan ta den lilla rutschkanan ner till marken.

Det som snarare får denna produkt att skilja sig från mängden är alla de detaljer som lektsugan har. Med verklgihetstrogna fönster dörrar och saker som lyktor utanför stugan känns det verkligen som en miniatyr av ett litet hus.

Till skillnad från en hel del andra lekstugor på marknaden är denna också tillverkad helt i trä. Cederträ för att vara exakt, ett fint och starkt material som kommer hålla hög kvalitet över lång tid.

Man har också sett till att välja ett trä som har liten risk att spricka, för att minimera riskerna att barnen får stickor när de leker i huset.

Detta är alltså en lekställning som passar de allra minsta barnen. Om du vill ha en produkt med mer fokus på lek och fantasi än klättring i första hand, är det här ett alternativ som kan passa mycket bra.


BYD Lekställning Playset Hill Crest

BYD Lekställning Playset Hill Crest

Vi fortsätter guiden med denna lekställning från BYD. Ett ordentligt bygge som inte minst har en riktigt lång rutschkana.

Kanan har hela två gupp på vägen och är flera meter lång. Något som gör att den blir rolig även för de barn som är något äldre och vill ha lite mer fart.

När det kommer till klättring har denna ställning också massor att erbjuda. En lutat klättervägg med många grepp gör att det är kul att klättra upp till den plattform som kanan går ned från.

Om man vill kan man också klättra upp via stegen. Plattformen man kommer upp på är ganska stor och de många vägarna ner och upp gör det här till en perfekt klätterställning för att leka jaga, eller andra kul och fartfyllda lekar.

Även här har vi en lekställning med ett väl utformat hus som öppnar upp för mer fantasifulla lekar. Gott om bänkar och sittplatser gör det också enkelt att ta ett fika eller mellanmål tillsammans med barnen i lekställningen.

Ihop med huset sitter en gungställning. Förutom de två bygelgungorna får du också med en dubbelgunga. Något som brukar vara mycket uppskattat, eftersom det är enkelt att få upp fart på en sådan, även för de yngre barnen.

Lekställningen som är gjord i trä kommer såklart att kräva en hel del jobb för att montera. Men vill du ha en mångsidig produkt som passar många olika typer av lekar för de lite yngre kan den här varianten vara något att kika närmare på.


BYD Lekställning Mount Triumph Playtower with Swings and Slide

BYD Lekställning Mount Triumph Playtower with Swings and Slide

Precis som många av produkterna ovan är det här en lekställning som har många olika detaljer och möjlgiehter till att leka på många olika sätt. Men den har också detaljer som får den att sticka ut.

En sådan är kikaren som finns uppe på det andra planet. Här kan barnen spana efter fiender för att sedan i leken med hjälp av ratten, styra bort från faran.

En rutschbana som är över 3 meter lång bidrar till ännu mer fart och spänning i leken. Det finns också ganska många olika möjligheter till klättring i denna ställning.

En hög klättervägg med många grepp och en svag lutning gör att barnen kan öva både styrka och balans samtidigt som de har kul. Olika stegar och handtag bjuder på ännu mer spännande klättring och gör att man kan swisha genom lekställningen på ett kul sätt.

Liksom en del andra lekställningar sitter denna ihop med en gungställning som förutom gungor kommer med en trapets. På bottenvåningen finns saker som kiosk och dubbla bänkar med ett bord för de som tröttnat på den mest fartfyllda leken och vill ta det lite lugnare.

Till sist kan nämnas att denna lekställning är tillverkad av hållbar ceder. Den står emot vädret på ett mycket bra sätt och har väldigt liten risk för att ruttna. Med andra ord en klätterställning som kommer kunna hålla riktigt länge.


Lektorn Med Singelgunga AXI Grå/Vit med Rutschkana

Lektorn Med Singelgunga AXI GråVit med Rutschkana

En del lekställningar kommer i glada färger som verkligen sticker ut. Även om det är kul för barnen kan det förstöra en del av det totala intrycket av trädgården och inte matcha de andra möblerna. Här kommer därför en mycket snygg och stilren lekställning som fortfarande är riktigt kul att leka i.

Designen är vit med grå detaljer. Den är lite mer avskalad än många andra produkter och kommer passa perfekt in, även i lite mer moderna trädgårdar.

När det kommer till själva klättringen i den här ställningen finns dock tyvärr en del övrigt att önska. En stege finns att klättra på, men inte så mycket annat.

I övrigt består den av en rutschkana som går ned från ett torn med en plattform. Med andra ord både fart och möjligheten till en mysig liten koja för barnen. Under tornen finns också en snadlåda där de kan göra sandkakor och annat kul.

Bredvid tornet finns en gungställning med två likadana bygelgungor.

Ett stort plus är att träet är hållbart, på flera olika sätt. Bland annat har man värnat om miljö och natur vid framställningen av virket.

Men det är också trä som kommer hålla över lång tid och som inte flisar sig, så att dina barn slipper få stickor. Denna lekställning kommer faktiskt med en garanti på hela 10 år och kommer därmed kunna användas under hela barnens uppväxt och troligen längre än så.


Lektorn Plus Play med Rutschkana och tak

Lektorn Plus Play med Rutschkana och tak

Är du på jakt efter en lite enklare lekställning eller klätterställning kan denna modell kanske vara något för dig. Den kommer med få funktioner, men kan såklart vara tillräcklig för att roa barnen i många timmar.

Precis som många andra lekställningar är basen i denna produkt en koja, en bit ovanför marken. Här kan barnen sitta och fika, leka olika lekar eller bara ta det lugnt. En lodrät stege, med hjälpande handtag gör det till en lagom utmaning för barnen att ta sig upp i kojan.

Ned från kojan går en rutschkana, hela vägen ner till marken. Under finns också möjlighet till en mindre sandlåda om man så önskar.

Ett stort plus med denna modell är säkerheten. Väl uppe i det lilla huset finns gott om staket för att minimera risken att barnen ramlar ner och slår sig. De hjälpande handtagen på vägen upp är också ett plus rent säkerhetsmässigt.

Detta är också ett bygge som tar upp mycket lite plats och kommer få plats på de flesta tomter. Måtten på basen är bara 135 gånger 350 cm med rutschkanan inräknad.

Till sist kan också nämnas som ett plus att träet är FSC-märkt. Om du vill ha en enklare lekställning till ditt barn utan massor av olika hinder och attraktioner kan en modell som denna vara ett perfekt val.


Lektorn Med Dubbelgunga AXI Liam Brun/Vit

Lektorn Med Dubbelgunga AXI Liam BrunVit

Vi avslutar denna guide med ett av de mest detaljrika lektornen  med lektstuga hittills. Om du själv minns hur det var att ha en egen koja när du var liten och vill ge samma upplevelse till ditt barn, men inte har ett träd att bygga den i kan den här modellen vara perfekt.

Den består av ett stort hus uppe på pålar 118 cm över marken. Plattformen är riktigt stor och ger gott om utrymme.

Förutom själva huset får man också plats med en rymlig balkong uppe på plattformen. Det blir verkligen som att barnen har sitt eget lilla hus att gå till när det känner för det.

Huset har mycket detaljer såsom verklighetstrogna fönster. Det har också en dörr som kan öppnas och stängas, vilket nog många barn som vill vara lite ifred kommer att uppskatta.

Ned från plattformen går en lång rutschbana med gupp på mitten. Under finns också en sandlåda där man kan låta fantasin flöda.

Här medföljer också ett extra skydd till lådan för att se till att sanden håller sig len och fin så länge som möjligt.

Ett stort plus är också att man använt cypressträ av hög kvalitet. Med en garanti på 10 år får du en lekställning som dina barn kommer kunna använda länge.


Sammanfattning

Det finns en uppsjö av olika lekställningar och klätterställningar på marknaden. Som du ser i guiden ovan skiljer sig de olika modellerna en del från varandra.

Vissa har lagt störst fokus på klättring, med massor av hinder och olika vägar som kan utmana barnen. Andra har mer satsat på möjligheten till fantasifulla lekar med hus eller stugor, kiosker caféer och sandlådor.

Alla typer av klätter- och lekställningar är dock mycket roliga och något barnen med största sannolikhet kommer att uppskatta ordentligt. Det brukar bli många timmars rolig lek och det finns alltid något nytt att hitta på.

Oavsett vilken typ av klätterställning dina barn föredrar så tror vi att du ska kunna hitta en modell som passar i listan ovan!


Se fler tips till uteleken!