Bästa lekhage för baby 2023: Trygg lekyta för de små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en lekhage får du en trygg plats för din baby, där du kan sätta ner barnet för en liten stund. Lekhagen skapar en säkerhet och ger barnet utrymme att leka och röra sig. Du behöver förstås finnas nära och ha tillsyn över barnet, men kan få händerna fria för en liten stund.

Med en mjuk botten och bra stabilitet är en lekhage behaglig att vara i och gör livet lite lättare som småbarnsförälder. Men vad finns det då för olika alternativ? Här tittar vi närmare på några av de allra bästa lekhagarna!

Litet barn lutar sig mot staketet i en lekhage

Vilken lekhage är bäst i test?

Bäst i test är Babydans lekhagar. De har både en femsidig variant, samt en rektangulär modell. En stor fördel med dessa är att de även kan omvandlas till en praktisk multigrind eller rumsavdelare.

Vill du ha en smidig variant som är lätt att bära och kan tas med på resa, bör du kolla in Deryan Portabel lekhage. Den väger bara strax över 6 kilo och är superenkel att fälla upp!

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!


Förutom dessa finns även vissa resesängar som passar bra som lekhage. Kolla även in våra tips på lekmattor till barnrummet!

Jämförelse av många olika lekhagar från olika märken

4 olika lekhagar i olika material och färger

Här tittar vi närmare på en mängd olika lekhagar som är roliga och säkra för bebisar att leka i. Vi har försökt ta med många olika varumärken och även lekhagar i olika material och stilar.

Om du vill ha en lite mer stadig variant, som kommer få en fast plats i hemmet, kan en lekhage i trä vara rätt alternativ.

Vill du ha en som är lätt att flytta och kan vikas ihop, bör du titta på en modell som är hopfällbar och lätt att bära.

Nedan hittar du alla sorter vi valt ut!

BabyDan Lekhage Flex Vit Inkl. Lekmatta

Baby Dan Lekhage Flex Vit Inkl. Lekmatta

Kolla priset hos:

  • Finns även i svart

Den här lekhagen från BabyDan finns i svart eller vitt och det är en rejält tilltagen lekhage. Den är femkantig och med en omkrets på 360 cm finns det gott om utrymme för lek i den.

Ditt barn kan redan från liten ålder träna på att rulla runt och lyfta på huvudet, och när det är dags att lära sig stå är spjälorna tillräckligt stabila för att det ska gå att ta stöd. För att lekhagen ska fungera bra även för dig som är vuxen har den en extra bred grind, så att du inte behöver lyfta barnet över sidorna om det känns svårt.

När du köper den här lekhagen följer det med en mjuk lekmatta som passar perfekt och gör lekstunden behaglig. Skulle du inte vilja använda lekhagen längre kan den omvandlas och fungera som rumsavdelare eller säkerhetsgrind istället. Det går att skapa en bredd på 3,6 meter, vilket gör att den kan fungera bra i många sammanhang.

BabyDan är ett danskt företag som tillverkar produkter för att det ska bli lättare att skapa säkerhet för barn. Sakerna de erbjuder är gjorda för hem där det finns barn upp till 5 år och förutom lekhagar tillverkar de bland annat skåplås, fönsterlås och säkerhetsgrindar.

De har också stabila möbler som är säkra för ditt barn att använda, som matstolar, praktiska lära gå-stolar, badbaljor och liknande. Dessutom har de en hel del textilier för barn- och babyrum.


BabyDan Square Lekhage

Baby Dan Square Lekhage

Kolla priset hos:

BabyDan har skapat denna fyrkantiga och smidiga lekhage som har en storlek på 105 x 72 cm. Höjden är 71 cm. Du kan välja om du vill ha en svart eller vit lekhage. En sak som är extra smart med den här lekhagen (liksom några andra från Baby Dan) är den extra breda grinden.

Den gör det lätt för dig som förälder att lyfta upp ditt barn. Ibland är det inte så enkelt att komma åt att lyfta på ett bra sätt över den höga kanten, men här blir det aldrig ett problem. En mjuk lekmatta ingår, som är dekorerad med små tecknade figurer.

Det gör att det här är en lekhage som blir bekväm för ditt barn, och som dessutom kan väcka nyfikenheten. Förutom att titta på de små figurerna kan barnet leka med sina saker i lekhagen, träna på att rulla runt eller att röra sig på andra sätt.

När den inte används är den lätt att vika ihop. Skulle ni sluta använda den går det att använda sidorna som en rumsavdelare eller säkerhetsgrind.

När du köper något som är tillverkat av BabyDan kan du räkna med produkter av hög kvalitet, och saker som är gjorda speciellt för åldersgruppen 0-5 år.

De har stort fokus på att det ska bli lätt att barnsäkra hemmet, så att ditt barn inte behöver riskera att skada sig när det utforskar sin omgivning. Bland det BabyDan tar fram finns till exempel säkerhetsgrindar, fönsterlås, smarta matstolar, badbaljor och lekhagar.


Beemoo Lekhage Svart

Beemoo Lekhage Svart

Kolla priset hos:

Här är ett alternativ som är lite mindre, med sina 90 x 90 cm. Den är gjord i nylon och bomull och det ingår en väska du kan använda när du vill ta den med dig. Den här lekhagen är gjord just för att den ska vara enkel att flytta och att använda på olika ställen.

Att den inte väger så mycket och inte är särskilt stor gör att den blir smidig att ha med sig. De små fötterna gör att den kommer upp ett par centimeter och kan gå bra att använda till exempel på ett ojämnt underlag utomhus.

Eftersom en så liten och lätt lekhage blir lite mindre stabil kan du använda den fram tills ditt barn väger 15 kg, efter det behövs en mer stabil modell för att lekhagen ska vara säker att använda. För riktigt små barn är det här ett perfekt alternativ som gör att han eller hon kan vara säker var ni än befinner er.

Barnprodukterna från Beemoo har alltid en stilren design och de är gjorda med ett stort kvalitets- och säkerhetstänkande.

Du ska alltid kunna känna dig nöjd när du köper något från Beemoo, oavsett om det är en barnvagn, en bilstol, en resesäng eller en lekhage. I sitt utbud har de praktiska och smarta produkter som kan göra livet med en bebis eller ett litet barn lättare.


Roba Lekhage

Roba Lekhage

Kolla priset hos:

Det här är en söt sexkantig lekhage i trä, som är stabil och säker att använda till ditt barn. Den är vit och smälter lätt in i ett ljust inrett barnrum, och den mjuka mattan som ingår finns i flera olika mönster.

Du kan välja mellan små stjärnor eller en stor stjärna, lekande björnar,  ugglor, räv- och kanin-mönster, en stor kanin eller olika tecknade djur som är omgivna av stjärnor och månar. Storleken är 121 x 106 cm, med en höjd på 72 cm.

Du kan justera botten så att den blir olika högt uppe beroende på hur litet ditt barn är. Träet och färgen  som använts är anpassade för barn och det finns inga skarpa hörn eller andra risker. Det går till exempel utmärkt att bita på träet utan fara. Lekhagen har hjul som är låsbara. Det är en flexibel och mysig liten lekhage som är gjord för att stå i barnets rum när det är riktigt litet.

Roba har över 90 års erfarenhet av att skapa möbler för barnrummet, och det finns en stor omtanke i hur de väljer att utforma sina hållbara och säkra produkter. Alla material som används är testade, giftfria och både säkra för ditt barn och miljövänliga.

Förutom att de tillverkar lekhagar gör de sängar, skötbord och annat för barnrummet, bilbarnstolar, leksaker och tillbehör i textil. Leksakerna från Roba är i trä eller textil och tål alltid mycket lek.


Lionelo Lekhage Sofie

Lionelo Lekhage Sofie

Kolla priset hos:

Lekhagen Sofie kommer från Lionelo och det är en fyrkantig lekhage på hjul – som självfallet går att låsa. Förutom att den kan användas som lekhage både hemma och när ni är iväg kan du använda den som resesäng.

Materialet är polyester, vilket gör att den inte väger så mycket, och sidorna är gjorda i andningsbar mesh, som släpper igenom luft och går att se ut igenom. Du kan välja mellan färgerna grå, marinblå, turkos och röd, varje färg har sina egna mönster och söta figurer som gör lekhagen till en mer inbjudande och lekfull plats.

Med den här lekhagen får ditt barn en trygg plats där det kan leka och träna på att röra sig, både när ni är hemma och iväg. Den är 100 x 100 cm, vilket ger tillräckligt med plats för små barn, och höjden på 76 cm skyddar bra. Den är lätt att fälla ihop, och det finns samtidigt ett skydd så att den inte kan fällas ihop av misstag när ditt barn är i den.

Lionelo är ett polskt företag som vill underlätta i ditt liv som nybliven förälder. De har ett genomtänkt sortiment av saker för små barn och deras föräldrar, med fokus både på komfort och säkerhet.

Deras slogan ”Made by parents” visar att de har förälderns perspektiv och tycker att sakerna ska matcha både barnets och förälderns behov under er första tid tillsammans. I sitt sortiment har de möbler för barnrum, bilstolar, barnvagnar, babyvakter och en hel del annat.


Fillikid Lekhage Stockholm Giraff

Fillikid Lekhage Stockholm Giraff

Kolla priset hos:

Här får du en grå lekhage på små ben, som är prydd av söta tecknade giraffer. Den har en vadderad botten som gör den skön att vara i, och ditt barn kan både leka och sova där. Storleken är 105 x 96 x 76 cm och den här lekhagen går att använda för barn upp till 18 kg.

Lekhagen kommer bli ett fint inslag i barnrummet, en plats där ditt barn kan känna sig tryggt och slappna av medan du fixar något. De ljusa färgerna och att det är så lätt att se igenom sidorna minskar risken för att ditt barn ska känna sig instängt.

Fillikid är ett familjeföretag som funnits sen 1993. Ambitionen företaget har är att hjälpa till så att vardagen med barn ska kunna bli lättare för dig som är förälder. Utifrån detta har de skapat olika slags produkter för små barn och deras föräldrar.

I Fillikids sortiment hittar du bland annat sängar och andra möbler, bilbarnstolar, skötväskor, skötbord, bärstolar och lekhagar. De tar fram produkter som passar att ha hemma, eftersom det är viktigt att allting fungerar där. De har också gott om saker som kan förenkla för er när ni är på resande fot.


Lionelo Lekhage Roel

Lionelo Lekhage Roel

Kolla priset hos:

Vill du ha den här lekhagen kan du välja mellan ett mörkblått alternativ där botten är mönstrad, eller ett alternativ i limegrönt. Det är en portabel och lätt lekhage som du enkelt kan ta med och använda var du och ditt barn än ska tillbringa dagen.

Med små fötter passar lekhagen även i miljöer med ojämna underlag, som på stranden eller i skogen. Den blir bekväm för ditt barn att använda på alla olika sorters platser. Lekhagen är sexkantig och har storleken 118 x 118 cm, med en höjd på 83 cm.

Eftersom portabla och lätta lekhagar blir något mindre stabila är det rekommenderat att använda den tills barnet max är 2 år eller väger 15 kg. Den här lekhagen är gjord i plast och du får en transportväska som gör det enklare att ta den med dig.

Den går även bra att använda hemma. Att använda den även när ni är hemma gör att ditt barn blir van vid den och känner sig mer trygg när den ska användas någon annanstans.

Det polska företaget Lionelo har ett stort utbud av produkter för små barn och deras föräldrar. Du kan hitta till exempel bilstolar, barnvagnar, babyvakter och olika slags möbler för barnrummet i Lionelos sortiment.

Deras fokus ligger på att du som förälder ska få alla förutsättningar som behövs för att få en bra första tid med ditt barn. Produkterna ska vara säkra, snygga och lätta att använda. Både du och ditt barn ska kunna tycka om dem och trivas med dem.


TiSsi Lekhage

TiSsi Lekhage

Kolla priset hos:

Den här sexkantiga lekhagen kommer från TisSi och har en form där två av sidorna är betydligt bredare än de andra fyra. Det gör att du får en lekhage som är lättare att placera även i ett litet barnrum eller en liten lägenhet, samtidigt som formen upplevs som mjukare än om den varit rektangulär.

Lekhagen finns i färgerna vit och naturlig träfärg och storleken är 84 x 143 cm, med en höjd på 75 cm. Den är gjord av massiv bok och blir på det sättet väldigt hållbar, stabil och säker för ditt barn. Det är inte den lättaste eller mest portabla lekhagen, men den är enkel att fälla ihop när den inte används och det går därför också att ta med den om du ska iväg någonstans med ditt barn.

TiSsi vill bidra till att öka säkerheten så att barn ska kunna utforska sin omgivning utan faror. De tillverkar många av sina produkter i trä, och allt de tillverkar görs helt utan giftiga ämnen. De ser det som en del av säkerheten de erbjuder ditt barn att alla material är ekologiska och säkra.

Förutom det har de stort fokus på små barns välbefinnande. För att ett barn ska kunna må bra behöver produkterna skapas med just dem i omtanke, och de måste få rätt förutsättningar så att de både kan utforska världen och leka, och slappna av och vila. På det sättet kan barndomen bli en bra tid både för barnet och för dig som förälder.


EverEarth Uppblåsbar lekhage

EverEarth Uppblåsbar lekhage

Kolla priset hos:

EverEarth har skapat en lite annorlunda lekhage eftersom den är uppblåsbar. Det är själva ramen som kan blåsas upp, och den luftfyllda ramen skapar en mjuk lekhage som det inte finns någon risk att ditt barn kan skada sig på.

Mellan de uppblåsbara delarna finns ett mjukt nät som både släpper igenom luft och är lätt att se igenom. Den här lekhagen blir väldigt lätt och med sina 2,8 kg passar den när du vill ha en hage som du alltid kan ha med dig.

Storleken är 140 x 140 cm med en höjd på 76cm och du kan använda den för barn från 6 månaders ålder. Förutom själva hagen får du en väska och en pump som gör att lekhagen kan blåsas upp och bli färdig på 1-3 minuter.

EverEarth är ett tyskt företag som lägger stor vikt vid hållbarhet. För varje produkt som säljs planteras ett träd i deras ”plant a tree”-projekt, något som kan bidra till att planeten mår lite bättre.

De väljer också ut sina material med omsorg, och använder bara certifierat trä och andra hållbara material. Självfallet är alla material de använder säkra för barn. Deras mål är att ge familjer möjligheter att skapa minnesvärda stunder tillsammans, samtidigt som de vill bidra till en grönare miljö.

I sitt sortiment har de ett brett utbud av produkter som passar för de första åren du och ditt barn har tillsammans.


Schardt Lekhage Solitaire

Schardt Lekhage Solitaire

Kolla priset hos:

Schardts lekhage Solitaire är en vit sexkantig lekhage i trä. För den mjuka dynan kan du välja mellan två olika mönster, antingen vit med grå stjärnor eller vit med tecknade söta origamidjur. Båda ger ett ljust och trevligt intryck som passar i barnrummet.

Det här är en lekhage som inte är gjord för att den ska gå att ta med sig, istället har den en större stabilitet. En annan fördel är att botten är flyttbar. Du kan ha botten högre upp när ditt barn är riktigt litet, så blir det lättare att nå att hjälpa det.

I takt med att det växer kan du sänka botten så att sidorna alltid är tillräckligt höga för att ge ett bra skydd. Storleken är 72 x 122 cm, med en höjd på 106 cm. Lekhagen har hjul så att den blir enkel att flytta på, och de går att låsa när den  ska användas.

Det tyska företaget Schardt tillverkar barnmöbler och tillbehör i textil. Det är ett familjeföretag som är inne på fjärde generationen, så erfarenheten är lång och kunskapen om vad barn behöver har hunnit bli stor på de drygt 80 år som företaget tillverkat produkter för barn.

De har flera olika områden de fokuserar på: säkerhet & kvalitet, miljö, hållbarhet och design. Genom att skapa produkter som lever upp till en hög nivå inom alla dessa områden kan du och ditt barn få produkter av bästa slag.


Deryan Portabel lekhage

Deryan Portabel lekhage

Kolla priset hos:

Deryan har designat denna supersmidiga och portabla lekhage, som du lätt kan ta med dig när du och ditt barn ska iväg. På det sättet får ditt barn en trygg plats där han eller hon kan känna sig hemma – var ni än är.

Lekhagen är 135 x 75 cm vilket gör att det blir tillräckligt med plats för att ditt barn ska kunna leka. När den är hopfälld är den bara 30 x 30 x 77 cm, och det går enkelt att bära den i väskan som medföljer. Även vikten är anpassad efter att den ska vara portabel, den väger bara 6,2 kg.

Sin lätta vikt får den genom att den är gjord av slitstark polyester och mesh, som väger betydligt mindre än trä. Formen är sexkantig och färgen är svart, förutom sidorna som är ljusare och lätta att se igenom. Inuti lekhagen finns en mjuk lekmatta.

Deryan är ett företag som funnits sen 2001 och kommer från Nederländerna. De tillverkar babyprodukter av olika slag, med en design som gör dem både praktiska och snygga.

Sakerna säljs över hela världen och deras resesängar är något av det som blivit mest populärt och gjort varumärket känt. Sängarna finns i en rad olika modeller, så att det ska vara lätt att hitta något som passar just ditt barn.


Vad är en lekhage?

En lekhage eller barnhage är en möbel som gjorts för att små barn ska kunna leka säkert. Lekhagen skapar en avgränsad yta där de kan vara med sina leksaker, och den ramas in av spjälor eller ett genomskinligt material. Det är viktigt att barnet kan se ut, så att det inte känner sig instängt och blir skrämt av det.

Det finns olika sorters lekhagar där vissa är lätta att fälla ihop och ta med sig medan andra är gjorda för att alltid stå på samma plats. De tillverkas för barn i förskoleåldern och det finns även varianter för vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.

Vad ska man tänka på när man köper en lekhage till bebis?

Innan du bestämmer dig för vilken lekhage du ska köpa finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Ska du köpa en lekhage till en bebis behöver du inte oroa dig för att barnet är för stort för lekhagen, men hur länge vill du att ditt barn ska kunna använda den? Vissa av de lättare och mindre modellerna kan ett lite större barn klara av att välta. Stabiliteten är därför viktig att fundera på.

En annan sak att tänka på är hur långt det är mellan spjälorna, om det är en modell med spjälor. Är avståndet för långt finns det risk att ditt barn försöker sticka ut huvudet mellan dem och fastnar. För de minsta barnen är det här inget problem, men vill du kunna fortsätta använda lekhagen är det något att ta med i bedömningen.

Även hur lekhagen är konstruerad i övrigt spelar roll. Finns det skarpa hörn eller några kanter det går att skada sig på? Finns det delar som går att ta loss och stoppa i munnen? Då är det inte en bra lekhage. Är det en lekhage med hjul är det viktigt att det går att låsa hjulen så att lekhagen står stabilt medan den används.

Vissa lekhagar är det möjligt att justera höjden på. Det är ett alternativ som kan vara bra om du vill kunna använda lekhagen en längre tid. När barnet är litet kan du ha botten högre upp. Då kan barnet ändå inte ta sig ut själv, och du slipper böja dig lika långt ner för att nå ditt barn så du kan hjälpa det. Efter hand som barnet blir större kan du sen sänka botten på lekhagen så att den fortsätter fungera som ett bra skydd.

Tänk också igenom vilken typ av lekhage som passar dig och ditt barn.

  • Var ska den användas – Vill du kunna ha med den på resa eller ska den stå still?
  • Rörlighet – Vill du ha med eller utan hjul?
  • Funktionalitet – Finns det andra funktioner du önskar att lekhagen ska ha?

Idag finns det ett stort utbud av olika lekhagar, så det finns en stor chans att du hittar en lekhage som passar perfekt för dig.

Är det dåligt för barn att vara i lekhage?

En lekhage kan vara ett smidigt alternativ om du är ensam med barnet. Du bör dock alltid ha viss tillsyn och finnas nära till hands. Men det ger dig spelrum att göra saker som kan vara svåra om barnet rör sig omkring medan du försöker pyssla med något. Vissa saker är svåra att göra medan barnet är med, och om det är i lekhagen vet du att barnet är tryggt och inte kan göra sig illa.

Har barnet leksaker det tycker om kan det aktivera sig själv och trivas med att vara där, men det är viktigt att du tittar till barnet ofta och håller det under uppsikt. Det är inte tänkt att man ska lämna barnet ensamt i en lekhage, även om det är möjligt att göra det under kortare stunder.

En av de största fördelarna med en lekhage är säkerheten. Ska du till exempel hälla av varmt vatten från kokt potatis eller steka något på spisen kan det vara bättre för ditt barn att vara på en skyddad plats där du vet att han eller hon är trygg, än att du försöker göra det medan du har barnet på armen. I en barnhage kan du också slappna av eftersom du vet att barnet inte kan ta sig ut ur huset, nå något som kan vara farligt eller liknande.

Tidigare var det väldigt vanligt med lekhagar, men nuförtiden finns en del kritik mot dem. Vissa tycker att barnen blir för instängda och blir hämmade. Deras rörelsefrihet och stimulans blir begränsad.

Samtidigt beror det kanske på hur litet barnet är. Har barnet blivit så stort att det försöker klättra ur lekhagen eller verkar oharmoniskt av att vara där kan det vara läge att leta efter en annan lösning. Då har det blivit något annat än en trygg plats som funkar bra att använda för de minsta barnen.

Även hur lekhagen används påverkar om det är bra eller dåligt att använda den. Blir det ett alternativ till att skapa ett barnsäkert hem som ditt barn kan utforska (när du är där), fungerar det ju begränsande på ett negativt sätt. Använder du istället lekhagen för korta stunder när du måste fixa något blir det en annan sak.

Det kan också fungera som en trygghet att ha med sig en lekhage när ni är hemma hos någon annan. Då får ditt barn en plats som är bekant, som luktar som hemma och är fyllt med hans eller hennes egna saker. Alla barn kan behöva vila när det blir för mycket stimulans och en portabel lekhage kan fungera som ett lugnande inslag när ni är iväg hemifrån.

Det som är dåligt för ett barn är om det lämnas ensamt i en lekhage, utan att du tittar till det. Finns du i närheten och har koll på hur han eller hon har det, och om du pratar lite och visar att du är där, så kommer barnet inte känna sig lika ensamt.

Det finns också stora lekhagar där du som vuxen kan få plats att vara tillsammans med ditt barn och leka, det kan göra att det känns som en mer neutral plats som inte förknippas med ensamhet. I större lekhagar finns det också mer utrymme att röra sig.

Lekhage eller spjälsäng?

Många föräldrar använder en spjälsäng när de måste sätta ner sitt barn för att kunna göra något. Det har samma funktion – de vet att barnet har det tryggt och inte kan ta sig någonstans.

Skillnaden är att en spjälsäng inte är lika stor eller fylld med roliga leksaker, så det är svårt att se att det skulle vara ett bättre alternativ.

En annan nackdel som finns med att använda spjälsängen som om den var en lekhage är att sängen då blir förknippad med lek. Om barnet vet att det alltid är dags att sova när det är i sängen kan det bli lättare att komma till ro där. Om det är sömn ibland och lek ibland blir det blandade signaler som kan vara svårt för ett litet barn att handskas med.

Fungerar lekhage för alla barn?

En lekhage kan fungera bra för vissa barn men bara leda till frustration för andra. Precis som vuxna har barn olika temperament och olika personligheter, och allt passar inte alla. Även situationen i hemmet ser ju olika ut.

Har det lilla barnet två föräldrar som är närvarande eller om det finns äldre syskon kan ju någon annan se till honom eller henne medan du måste springa iväg och ordna något i ett par minuter. Är du ensam med ditt barn kan det vara svårt att hitta andra lösningar som fungerar lika bra.

Det viktigaste är att du lyssnar på ditt barns signaler och tar det på allvar om det inte verkar fungera bra med lekhagen. Många tycker att det är roligt att ha en lekhage som fungerar som deras egna lekplats, men är det inte så behöver du hitta en annan lösning.

Även hur hemmet ser ut kan påverka om lekhagen fungerar eller behövs. Är det en öppen planlösning kan det vara svårare att skapa en avgränsning till exempel med en trappgrind eller annat som skyddar mot faror. I andra hem kan det vara lättare att fixa barnsäkra lösningar utan att använda en lekhage.


Här hittar du fler babyprodukter som kan vara bra att ha hemma!