Bästa kulbanan 2021: Roliga banor för stora och små barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kulbanor är fysik och ingenjörskonst för barn. Det är något som lockar med att bygga en konstruktion där kulan på egen hand kan ta sig från start till mål. Det finns många olika märken och typer av kulbanor på marknaden. I den här artikeln undersöker vi många varianter och utser den bästa kulbanan!

Bild på Hubelino kulbana med Duplo en av de bästa kulbanorna för små barn

Vad är en kulbana?

En kulbana är en leksak där du utforskar fysikens lagar genom att släppa en, eller flera, kulor längst upp i banan och ser dem på egen hand ta sig ner hela vägen. Det är en leksak som fascinerat barn och även vuxna i många år. Det finns oerhört många typer av kulbanor och de kan vara tillverkade av olika material.

Ibland kallas även babyleksaken där barnet ska föra kulor och klossar genom en metalltråd, för kulbana.

Kulbana på engelska brukar kallas för marble run, eller marble race.

Vilken kulbana är bäst i test?

Läs vidare för att se recensioner och våra tankar kring alla 9 kulbanor vi kollat in!

Bästa kulbanorna just nu – 9 sorter jämförda

GraviTrax

Gravitrax kulbana starter set

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

Ny futuristisk och otroligt innovativ kulbana från tyska tillverkarna Ravensburger. Den här kulbanan är prisbelönt och har bland annat blivit utsett till bästa leksak 2018 i anrika Parents’ Choice Awards®.

Även om den rekommenderade åldern från tillverkarna är 8+ kan vi säga att vi har erfarenhet av dessa kulbanor med betydligt yngre barn. Om vuxna är med kan dessa kulbanor ge mycket nöje även åt barn i förskoleåldern.

GraviTrax konstruktion gör det möjligt att på ett väldigt fritt sätt kombinera olika delar och bygga riktigt häftiga kulbanor. Med olika expansioner och tillägg finns det i stort sett inga gränser för hur stora och komplicerade projekt du kan skapa.

Kulbanan byggs på bottenplattor med hål du placerar de olika ”byggstenarna”. Detta gör att de hamnar på perfekt avstånd från varandra. Det är väldigt enkelt att helt fritt bygga banor i olika höjder och placera rännorna så att kulorna rör sig med hjälp av gravitationen. Det ingår även en manual med instruktioner till många olika färdiga kulbanor som du kan bygga steg för steg.

Det är hyfsat lätt att använda GraviTrax och om du följer instruktionerna så fungerar kulbanan perfekt. Det blir sällan några stopp eller andra fel, vilket det tyvärr kan bli på en del andra kulbanor. GraviTrax är definitivt i toppen när det gäller funktionalitet.

Utöver de vanliga bitarna som svängar och byggstenar, finns flera specialdelar som gör kulans färd mer intressant. I ett vanligt startpaket ingår till exempel:

  • Magnetisk kanon som kan skjuta iväg en kula och ge den ny fart.
  • Hål där kulan kan falla ner så att du kan bygga flera våningar.
  • Växlare så att kulorna kan ta olika vägar.

GraviTrax är vår favorit av alla kulbanor. Den är komplex nog att kunna inspirera även vuxna, men samtidigt tillräckligt enkel för att barn ska kunna få glädje av att bygga. Det enda som är negativt är att när du väl blivit varm i kläderna så kommer du förmodligen vilja köpa till extrapaket och nya häftiga tilläggsdelar. Det kan bli ett dyrt nöje, men samtidigt så är det fruktansvärt kul. Ska du köpa en kulbana till barn i skolåldern, är GraviTrax den bästa kulbanan!


SpaceRail

Spacerail kulbana

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 10+

Den här kulbanan är unik i sitt slag och tillverkarna själva kallar den för en ”kul-bergodalbana”. Det är en vidareutveckling av en äldre leksak som kallades för Spacewarp. Den nya SpaceRail består av 14 olika banor med olika svårighetsgrad.

En sak som är viktig att förstå är att SpaceRail ganska avancerade projekt. De enklare banorna kan ta runt en timme att bygga och de riktigt avancerade såsom Level 9, kan vara stora komplexa projekt som tar upp till 60 timmar att sammanställa!

Själva bygget är en stor del av nöjet i dessa projekt och det är lärorika ingenjörsupplevelser för både barn och vuxna att ta sig an SpaceRail. Till varje level finns instruktioner till kulbanan, men det är också möjligt att vara kreativ och bygga sitt eget projekt med hjälp av delarna.

SpaceRail finns som klassisk kulbana och en självlysande variant som ger ett läckert neongrönt sken när du släcker lamporna i rummet. En kul funktion med dessa banor är att de har en hiss som drivs av en motor. Det innebär att när banan är färdig kommer kulorna åka ner och sedan ta hissen upp och köra om och om igen på egen hand. Det är unikt och en riktigt festlig detalj. När bygget är klart kan du få njuta av din skapelse i lugn och ro.

Den här kulbanan är inte för dig med dåligt tålamod. Det kräver en hel del tänkande och en hög grad av noggrannhet när du sätter ihop en SpaceRail-bana. Du kommer att behöva köra kulan och justera små detaljer flera gånger under resans gång. Det är utmanande, men väldigt tillfredsställande när allt väl är på plats och banan fungerar. Men tänk igenom noga om detta är en bana för dig. Vi vill påstå att det inte är en leksak som kommer att gå hem hos alla, utan är anpassad för erfarna och väldigt intresserade barn.

Vi rekommenderar SpaceRail för barn mellan 10 och 15 år, med ett intresse för mekanik, teknik och ingenjörskonst. Det är ett mäktigt bygge och känslan av att klara av att sätta ihop en SpaceRail-kulbana är fantastisk. Men det är inte en leksak som passar alla.


BoomTrix

Boomtrix Trampolin Kulbana

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

Är det här ens en kulbana? Beror på vem du frågar! BoomTrix är en helt unik variant inom denna typ av leksaker. Istället för att låta kulorna rulla nedför en bana, låter du dem studsa på olika trampoliner, genom hinder och fram till mål.

Först och främst kan vi konstatera att BoomTrix inte är en helt lätt leksak att lyckas med på första försöket. Det kräver en hel del tålamod. Det handlar om att placera trampolinerna, testa, justera, testa igen och så vidare, tills du får banan rätt.

Samtidigt är det en väldigt tillfredsställande känsla när du väl sätter banan. Du ser kulan studsa mellan trampolinerna, genom hela banan och alla hinder för att sedan landa i mål! Det är kul och direkt beroendeframkallande för den som tar sig tid att bli bra på BoomTrix.

I ett BoomTrix Starter Set får du med:

  • 1 start-torn
  • 1 start-trampolin
  • 1 ring att hoppa igenom
  • 4 trampoliner att studsa kulan på
  • 1 landningstrampolin
  • 5 kulor

Det finns såklart tilläggspaket och större paket att köpa för den som vill ha nya utmaningar.

BoomTrix är inte en traditionell kulbana, utan en nytänkande variant. Det är en ganska fri leksak där du själv kan försöka utmana dig att bygga svårare och mer komplicerade banor. Du kan använda möbler eller leksaker i hemmet för att bygga ut ditt projekt. Det blir en intressant läromöjlighet där barnet får undersöka hur krafterna påverkar kulan i trampolinen när den släpps från olika höjd och olika vinklar.

Det är viktigt att förstå att det här är en leksak som är svår för de minsta barnen. Om du som vuxen är med kan det finnas mycket nöje och lärande att hämta för små barn. Men för att leksaken verkligen ska uppskattas krävs nog att barnen är åtminstone omkring 8 år, vilket också är tillverkarnas rekommendation.

Vi gillar BoomTrix och ser den som ett spännande alternativ till de mer klassiska kulbanorna. För barn med bra tålamod och intresse för att bygga och pröva sig fram, är det här en fantastisk leksak som går att vara mycket kreativ med.


Quercetti Kulbanor – Passar både små och stora barn

Rekommenderad ålder 18 månader, 4+ år eller 8+ år (beroende på modell)

Quercetti Migoga Kulbana Maxi – Passar från 8 år

Quercetti Migoga Marble Run Maxi

Kolla priset hos:

Klassisk kulbana i plast från italienska tillverkarna Quercetti. De här kulbanorna är väldigt populära och det finns flera goda skäl till det!

För det första är detta en väldigt prisvärd leksak. Du får många delar för pengarna och kulbanorna fungerar väldigt bra. Kulorna rullar självgående hela vägen genom alla svängar och vortex-hål. Det är ganska simpla plastleksaker och de känns lite ”billiga”, men det fungerar faktiskt riktigt bra. Om du bygger en hög konstruktion kan det dock bli lite skakigt, så då gäller det att vara försiktig så den inte tippar över.

Quercettis kulbanor kan antingen byggas efter instruktioner, eller egen fantasi. Det finns både större och mindre startpaket. Det finns även ett juniorpaket som är en perfekt kulbana för de riktigt små. Quercetti Junior Basic kan börja användas redan runt 18 månader.

Quercetti Migoga Kulbana – Bäst för små barn över 4 år

Quercetti Migoga Marble Run för barn över 4 år

Kolla priset hos:

Eftersom det är ganska stora delar till Quercettis kulbanor är det hyfsat enkelt för barn att använda dem på egen hand. De mindre paketen passar för barn från cirka 4-årsåldern, medan de stora projekten är mer lämpade för lite äldre barn på 8+ år.

Det som kan vara lite trist med kulbanorna från Quercetti är att de är något begränsade i sina tillbehör. Du har svängar, spiraler, vortexhål och du kan bygga olika vägar som slingrar sig, men därutöver finns det inga superspännande tillägg. Samtidigt så är det väldigt tillfredsställande att bara se på när kulan tar sig igenom banan och det kan bli ganska långa och fina åkturer.

Quercetti Junior – Bästa kulbanan för små barn från 18 månader

Quercetti Migoga Marble Run Junior

Kolla priset hos:

Vi gillar verkligen Quercettis kulbanor. De är prisvärda och är både den billigaste och mest lämpliga kulbanan för de lite yngre barnen. Helt klart ett alternativ för barnen som just börjat få upp intresset för kulbanornas värld!


Clementoni Action & Reaction

Clementoni Action Reaction Kulbana

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

Det här är en actionfylld kulbana med många möjligheter. Den är dessutom väldigt billig, men för att du verkligen ska få glädje av den kommer du förmodligen att behöva det större paketet och kanske något tillägg. Men Clementonis kulbana kvalar fortfarande in som ett av de billigare alternativen när det gäller kulbanor.

Clementoni Action & Reaction och deras andra kulbaneset är fyllda med ovanliga actionfyllda delar som inte finns i någon annan kulbana. De uppmanar dessutom till kreativitet och du kan kombinera vissa delar av kulbanan med vanliga föremål i hemmet, till exempel lådor, böcker och möbler. För ännu högre svårighetsgrad finns det saker som trampoliner, vippbrädor med mera till vissa av Clementonis kulbanor.

För att bara bygga en enklare bana krävs inte så mycket utan delarna sätts samman enkelt enligt instruktioner. Men för att få till en mer extrem och häftig väg för kulan att färdas krävs både en hel del kreativitet och förmåga. Därför är Clementonis kulbanor framförallt bäst lämpade för lite större barn. Tillverkarna rekommenderar sina kulbanor från 8 år och uppåt.

Vi tycker att Clementoni har lyckats med att skapa en hel del riktigt roliga detaljer och tillägg till sina kulbanor, alltifrån studsmattor till loopar, men tyvärr är de något svåra att använda. Det blir sällan lika fartfullt och självgående som i deras reklamfilmer. Men med lite tålamod går det att få till rätt så bra banor. Det gäller att förstå på ett ungefär vad du kan förvänta dig. Detta är en helt ok kulbana, till ett rätt så bra pris.

Om du vill ha en unik kulbana med många specialdelar som inte finns någon annanstans, är Clemontoni trots allt ett bra val. Förvänta dig inte att bygga meterlånga banor där allt fungerar perfekt, men däremot kortare häftiga banor med unika kreativa inslag.


Mindware – Q-Ba-Maze

Mindware Q-Ba-Maze 2.0 Kulbana

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 5+

Här har vi en leksak som verkligen skiljer sig från vad vi tänker oss när vi föreställer oss kulbanor. Q-Ba-Maze är ett system som består av kubformade block i olika färger som byggs på varandra. De fungerar som en sorts byggklossar med hål inuti där kulor kan rinna igenom.

Till skillnad från andra kulbanor kan Q-Ba-Maze på ett enkelt sätt byggas på höjden och forma olika byggnader, skulpturer eller egna fantasiverk. Det är en kreativ byggsats med oändliga möjligheter. När kulorna släpps igenom kommer de dessutom att välja olika vägar, till synes slumpvis genom din kub-labyrint.

När du köper ett Q-Ba-Maze-paket får du med instruktioner till flera olika modeller du kan bygga upp, steg för steg. Men du kan även hitta inspiration på internet, eller skapa helt fritt. Det är en av de roligaste bitarna med den här kulbanan, just att den är så fri och gränslös.

Det bör veta innan du bestämmer dig för att köpa en Q-Ba-Maze är att det kräver en del tålamod och ett lugn när du bygger. Åtminstone om du ska försöka bygga mycket på höjden. Ju högre upp du kommer desto mer ostadigt blir det och komma du åt bygget på fel sätt kan hela spektaklet rasa. Även om tillverkarna har en rekommenderad ålder på 5 år, menar vi att det kan bli lite för svårt för de yngsta barnen. Q-Ba-Maze är nog som roligast från ungefär 7 års ålder.

Vill du ha en helt unik kulbana som både är ett klossbygge och en kulbana i ett, är Q-Ba-Maze ett riktigt originellt och kul alternativ. Vi gillar verkligen de här kulbanorna och om du skaffar något av de större paketen kommer du kunna skapa riktigt häftiga monsterbyggen.


Hubelino – Kulbana till Duplo

Hubelino Kulbana Till Duplo

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 4+

Det finns flera kulbanor som byggs med klossar och plattor som liknar Duplo. Ingen av dessa är officiella Lego-klossar, men de är av samma storlek och fungerar utmärkt att kombinera med vanliga Duplo-klossar.

Här är det största varumärket när det kommer till kulbanor till Duplo. Det är det tyska märket Hubelino, ett företag med över 10 års erfarenhet av att tillverka denna typ av kulbanor.

Det finns många olika paket att välja mellan, beroende på hur stor kulbana du vill kunna bygga. I ett starter-set ingår dels vita byggklossar som du använder för att bygga själva konstruktionen, dels olikfärgade delar med själva kulbanan. Det finns delar som går uppåt, olika typer av svängar med mera för att du ska kunna designa en kulbana efter din egen fantasi.

I paketet ingår dessutom instruktioner för flera olika kulbanor som går att bygga med ditt set och manualer finns även att hämta på Hubelinos hemsida. Att följa en mall kan vara ganska svårt och kräver stor noggrannhet. Att bara bygga lite på egen hand är däremot ganska simpelt, även om det kan vara knepigt att få till en riktigt stor och mäktig kulbana på det viset.

Eftersom det går att både bygga fritt och följa instruktioner kan man säga att det går att välja svårighetsgrad. Den enklaste leken med klossar och kulbana fungerar utmärkt för små barn över 4 år. För att bygga mer avancerade banor kommer barnen förmodligen lyckas bäst runt 7–8 årsåldern. Men detta är en kulbana som passar de flesta barn.

Hubelino kulbana är fixerad till klossarna och är därför något begränsad i hur du kan bygga. Men för den som är kreativ med Lego finns det stora möjligheter att komma på idéer att skapa med dessa kulbanor. Förutom de vanliga delarna går det att köpa till specialdetaljer som en twister, hiss eller delar som skickar kulorna åt olika håll.

Det som är lite knepigt med dessa banor är att om du bygger fel eller inte får till höjdförändringarna tillräckligt i din bana så kan kulan stanna av mitt i banan. Det kan bli lite av en antiklimax när du byggt en stor fin konstruktion, för att sedan se det ta stopp lite mitt i. Till och med vissa av de banor som följer med i instruktionerna kan ha otillräcklig fart på kulan.

Allt som allt är Hubelino kulbana ett trevligt alternativ. Det är barnvänligt och om ni dessutom redan har Duplo hemma så går det utmärkt att kombinera med befintliga klossar. Då kan ni få till ordentligt höga och imponerande kulbanor hemma i lekrummet.


Hape – Kulbana i trä

Hape Kulbana Trä Cliffhanger Familjemys.se

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 4+

En riktigt fin och välfungerande kulbana i trä från tyska varumärket Hape. Företaget är faktiskt världens största när det kommer till träleksaker. De är väldigt engagerade i miljöansvar och driver flera projekt för att motarbeta till exempel barnfattigdom. Du kan läsa mer om deras projekt här.

Deras kulbanor består av rännor i trä där kulorna kommer att rulla och olika färgade block som håller ställningen uppe. Det finns dessutom en mängd olika specialblock som tunnlar, fartökare, växelblock med mera. Det som är så fantastiskt med Hapes kulbana i trä är att kulorna rör sig otroligt fint längs dessa banor.

Hape har ett sortiment med kulbanor i både liten och stor skala. För de minsta barnen räcker det med en liten bana som är enkel men rolig och inte alltför krävande att sätta ihop. För större barn och familjer som vill bygga ihop, finns det stora möjligheter att bygga riktigt komplexa konstruktioner av dessa träkulbanor.

Det är möjligt att bygga Habes banor både genom att följa instruktioner och på egen hand. Det är rekommenderat att börja med att följa instruktionerna för att lära dig hur de olika delarna används och bättre förstå hur kulbanan fungerar. Därefter brukar det bli lättare att komma på egna kreativa varianter på dessa banor.

Det här är en kvalitetsleksak och varje bit känns stabil och hållbar. Det är en ganska lagom motorisk övning att bygga ihop dessa banor, vilket är perfekt redan för barn omkring 5 år. Äldre barn har också mycket roligt med Hapes kulbanor och för barn som är runt 7–10 år finns det enorma möjligheter till utmaning i att bygga de större seten, eller kombinera flera set till stora kulbanor.

Det ska dock sägas att vissa upplever dessa kulbanor som lite för utmanande, framförallt för små barn. De måste kopplas samman på rätt sätt för att banan ska fungera och är man ostadig på handen kan det hända att man välter hela bygget.

Allt som allt är vi helt sålda på Habes kulbanor i trä. Det är en genuint välproducerad leksak som både är hållbar, rolig och utmanande. Vill du ha en bra kulbana i trä som kommer ett ge många timmars nöje, är detta ett riktigt bra alternativ.


Jabadabado kulbana med bilar för små barn

Jabadabado Bilbana Kulbana

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 18+ månader

Det här är tekniskt sett ingen kulbana, men ett riktigt kul alternativ för de små barnen. Det är en bilbana där du släpper bilen och så åker den själv nedför tre banor. Kräver inget bygge och är löjligt kul för barn från cirka 18 månader.

Jabadabado bilbana är en lagom introduktion till barnet som börjat utforska sin omvärld. Här får de uppleva fysikens lagar som styr bilen i sin färd från toppen till botten av kulbanan.

Själva banan är mestadels tillverkad av trä och har fina stimulerande färger. Den kommer med en uppsättning bilar och är en hållbar leksak som är otroligt lätt att använda.

Trots att detta är en så pass enkel leksak så är det fascinerande hur länge den kan locka barn till lek. De barn som tidigt börjat uppskatta bilar brukar kunna fastna vid den här leksaken långa stunder och köra bilarna om och om igen nedför banan. Det finns mycket att prova, allt ifrån att köra flera bilar på samma gång, till att försöka knuffa ner bilarna med extra fart. Eller kanske låta andra leksaker åka i banan för att se om det fungerar.

Varumärket Jabadabado är ett svenskt familjeföretag som funnits ända sedan 1993. De designar och utvecklar träleksaker och deras produkter är ett populärt inslag i många barnfamiljers hem. Vi uppskattar deras leksaker och deras filosofi som innefattar ett arbete med hållbarhet när de väljer ut sina naturmaterial. Vi gillar även deras känsla för design där de jobbar mycket stilrent med noga utvalda färgkombinationer och mönster.

Om du har ett litet barn som gillar saker som rör på sig kommer Jabadabado bilbana att vara en perfekt leksak. Du har garanterat många timmars lek och nöje att hämta i denna fina leksak. Dessutom är den väldigt billig så det är definitivt en leksak vi rekommenderar!


Vanliga frågor om kulbanor (FAQ)

Här följer svaren på några vanliga frågor som konsumenter brukar ställa kring kulbanor.

För vilken ålder passar kulbanor?

Det finns kulbanor för alla åldrar. De avancerade modellerna passar bäst för barn över 8 år och de enklaste är utmärkta från 18 månader. Här är en tabell över åldersrekommendationen hos de kulbanor vi provat:

KulbanaRekommenderad ålder
GraviTraxFrån 8 år
SpaceRailFrån 10 år
BoomTrixFrån 8 år
Quercetti KulbanaFrån 18 månader, 4 år eller 8 år (olika modeller)
Clementoni Action & ReactionFrån 8 år
Mindware – Q-Ba-MazeFrån 5 år
Hubelino – Kulbana till DuploFrån 4 år
Hape – Kulbana i träFrån 4 år
Jabadabado kulbana med bilar för små barnFrån 18 månader

Finns det någon bra kulbana i trä?

Ja. Vi gillar verkligen Hape kulbana i trä. Det är en den bästa kulbanan i trä som vi har hittat.

Har Lego Duplo gjort någon kulbana?

Nej. Däremot finns det andra tillverkare som har gjort kulbanor som passar att använda ihop med Lego Duplo. Den mest välkända, som vi också har provat, är Hubelino kulbana. Den är utmärkt från 4 års ålder och är en riktigt bra kulbana. Det finns även andra varianter på till exempel sajten Wish. Vi har dock inte provat dessa och kan inte bedöma om de är bra, eller lämpliga att leka med.

Glöm inte att se om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden här på Familjemys just nu!