Bästa kudde för nyfödd 2022: Motverka platt huvud med avlastande babykudde

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nyfödda barn under tre månader uppmanas att sova på rygg, i egen säng. Det är det säkraste sättet för bebisen att sova. Att sova mycket på rygg kan i vissa fall leda till att babyns bakhuvud blir platt i formen. Det finns flera sätt att motverka det. Ett sådant är genom att använda en babykudde som är designad för att avlasta det lilla barnets huvud. Här tittar vi närmare på olika modeller och utser bästa babykudden för att motverka platt huvud.

Bebis sover med huvudet på kudde

Om barnet redan har fått platt bakhuvud är det rekommenderat att försöka låta barnet sova i sidoläge. Det finns särskilda sidokuddar som kan vara till stor hjälp med det.

Vilken babykudde mot platt huvud är bäst i test?

De allra bästa modellerna vi tittat på är Candide Panda och Candide Panda Air. De är prisvärda, bekväma och gör ett riktigt bra jobb i att avlasta babyns huvud.

Förutom Candides kuddar vill vi även starkt rekommendera Mimos kudde. Det är en lite dyrare, men väldigt fin handgjord babykudde. Den är noga testad för att vara säker och ge ett riktigt bra förebyggande skydd mot missformning av barnets huvud.

Dessa två modeller är klart bäst i test. Scrolla ner för att läsa recensioner och info om alla babykuddar vi kollat närmare på!

Alla babykuddar vi tittat närmare på

Här kommer alla 6 babykuddar vi har undersökt närmare. Du kanske även vill läsa tips på bra vaggor!

Candide Panda Babykudde

Candide Panda Babykudde

Kolla priset hos:

Det här är en prisbelönt kudde som är populär världen över, från franska varumärket Candide. Kudden avlastar babyns huvud effektivt med hjälp av ett så kallat ”memory foam”. Det är ett skummaterial som anpassar sig efter det lilla barnets huvud och ger ett perfekt följsamt stöd.

Candide Panda är utformad just för att motverka platt huvud hos bebisar, eller skallasymmetri som det ibland kallas. Materialet inuti denna kudde består av otroligt mjukt och skonsamt elastiskt skum i viskos. Det gör att kuddens form följer huvudet och ger stöd och fångar upp huvudets vikt precis lagom. I mitten på kudden är en inbuktning, där det inte finns någon stoppning i kudden. Detta gör att huvudet avlastas extra och nacken hamnar i en rak position när barnen ligger ner. Barnet kan fortfarande vrida på huvudet och behöver inte känna sig fast i sin position, men det hjälper till att hålla bebisen i korrekt position under sömnen.

Det yttre materialet på den här kudden är tillverkat i bomull och är ett så kallat jerseyfrotté-material. Det är ett mycket mjukt, behagligt och skonsamt material som inte besvärar barnets hud. Candide Panda finns även i en ”air”-modell som har ett lite luftigare material i mitten som passar om barnet brukar bli varmt och svettigt under natten.

Av de babykuddar vi har tittat på är Candide Panda både den mest prisvärda och funktionella varianten. Candide Panda och Panda Air babykuddar är bäst i test och får vår allra varmaste rekommendation. Detta är en mycket bra kudde att använda i förebyggande syfte för nyfödda upp till ungefär 6 månader.


Candide Panda Air Babykudde

Candide Panda Air Babykudde

Kolla priset hos:

Den här babykudden är på det stora hela väldigt lik den andra modellen av Candide Panda. Skillnaden här som vi nämnde ovan, ligger i materialet. På Candide Air Panda är den mittersta delen av kudden tillverkad i ett mesh-material. Det är ett tunnare och luftigare tyg med små hål som ger kudden en svalare känsla.

Om ni har det varmt i rummet där barnet sover, eller om barnet brukar bli svettigt om nacken så kan denna kudde hjälpa till att hålla temperaturen nere.

Candide Panda Air har precis samma elastiska skummaterial i sin stoppning, vilket ger trygg sömn och en mycket bra avlastning för huvudet.

Candide har utvecklat och tillverkat babyprodukter i över 20 år och har en fin kollektion av väldesignade och användbara produkter för bebisar och mödrar. Förutom sina populära babykuddar tillverkar de bland annat riktigt populära amningskuddar bland annat.

I valet mellan Candide Panda och deras Air-modell rekommenderar vi ofta att köpa en av varje. De är inte särskilt dyra och det kan vara skönt att kunna byta efter vad bebisen tycker om och behöver. Den vanliga modellen kan vara mysigare, medan Air-modellen ger en mer svalkande känsla.

Hur som helst är båda dessa våra favoriter bland alla babykuddar och vi ger givetvis Candide Panda Air en mycket stark rekommendation. Tveka inte att skaffa en så tidigt som möjligt, eftersom det är bättre att ge huvudet avlastning för tidigt än för sent.


Mimos Kudde

Mimos Kudde Ergonomisk Babykudde

Kolla priset hos:

Den här babykudden från Mimos är specifikt utvecklad för att förebygga asymmetrisk huvudform hos spädbarn. Det är en otroligt välgjord produkt som tillverkas för hand i Barcelona. Kudden håller hög kvalitet och uppfyller en mängd säkerhetskrav för babyprodukter enligt EU:s regelverk.

Mimos kudde gör ett bra jobb i att fördela vikten på det lilla barnets huvud. På så vis minskar trycket på bakhuvudet och risken minskar för att platt bakhuvud ska uppstå.

Kudden finns i många olika storlekar så att den kan passa perfekt både för alldeles nyfödda och för lite större barn upp till cirka 6 månaders ålder. Dessutom går det att köpa flera olika fodral till kudden om du vill ha en annan färg eller mönster. Det gör det dessutom lättare att hålla den ren och du kan byta och tvätta fodral så ofta det behövs.

Mimos har lagt stora resurser på att testa och se till att deras kudde uppfyller många typer av säkerhetskrav. Den har över 9 olika certifieringar som du kan läsa mer om på Mimos hemsida.

Den här babykudden är lätt och luftig och är tillverkad i ett material som andas. Bebisen kan sova utan att bli svettig eller känna obehag. I kudden används en tredimensionell polyester, vilket ger en otroligt bra dämpande effekt som är skonsam mot huvudet som ligger mot kudden. I kuddens centerpunkt är ett hål där huvudet ligger, samtidigt som det hålls upp av de mjuka kanterna på sidorna. Resultatet blir ett mycket effektivt skydd som förebygger platt bakhuvud hos spädbarn.

Mimos kudde kan användas på alla platser där bebisen läggs på rygg. Oavsett om det är i sängen, i barnvagnen, i en babysitter eller i ett babygym. Genom att använda den när barnet befinner sig i ryggläge minskar du risken att platt huvud skulle uppstå. Sedan är det förstås rekommenderat att barnet får leka på mage och lära sig krypa så mycket som möjligt under sin vakna tid.

Mimos kudde är lite dyrare än andra babykuddar. Men det är en oerhört fin produkt. Den är handgjord, gediget testad och använder bara noga utvalda material. Detta är en av de absolut bästa babykuddarna som finns på marknaden, för att motverka platt huvud hos spädbarn.


BabyMatex Kudde Shape

BabyMatex Shape Babykudde

Kolla priset hos:

BabyMatex är ett polskt varumärke som ligger bakom en mängd olika ergonomiska babyprodukter, alltifrån sängdetaljer och kuddar till barnvagnar och åkpåsar. Deras produkter är omtyckta och håller väldigt hög kvalitet, vilket även gäller deras babykuddar.

Kudden Shape har en simpel avskalad design och rund form, med mer stoppning på kanterna och en liten inbuktning i mitten för att vara följsam mot huvudet. Kudden klassas som medicinsk utrustning, för sin förmåga att skydda huvudet mot att bli platt när barnet ligger på rygg.

Den här babykudden är framtagen just för att förhindra asymmetrisk huvudform från att uppstå, som ett resultat av bebis i ryggläge. Kudden har ett svalt mesh-material som andas och gör det luftigt och skönt att ligga utan att bli varmt i nacke och bakhuvud. Kudden är tillverkad helt och hållet i Polyester.

Det är en simpel men effektiv kudde som fyller sin funktion. Den är säker och hjälper barnet att somna i korrekt position samtidigt som den skyddar och avlastar huvud och nacke. BabyMatex Shape är definitivt en bra babykudde som kan hjälpa till att motverka platthet på bakhuvudet.


BabyMatex Babykudde

BabyMatex Babykudde

Kolla priset hos:

En annan riktigt fin babykudde från BabyMatex. Denna kan även vikas ut och användas som mjukt underlag. Det gör den perfekt för att ta med på resa eller ha i barnvagnen för extra bekvämlighet.

Precis som BabyMatex andra kuddar är denna klassad som medicinsk utrustning. Den ger en bra avlastning för huvudet och hjälper till att bibehålla huvudets form och motverkar platthet.

Det yttre fodralet på den här babykudden är tillverkat i ett lent och mjukt bomullsmaterial. Insidan består av 100% polyester. I mitten av kudden är det ingen fyllning, vilket gör att huvudet får plats, samtidigt som nacken får stöd av kanten. Det gör att bebisens nacke ligger rakt och bekvämt, samtidigt som huvudet får skydd och avlastning.

Hela kudden är designad i noga utvalda material och hela produkten är Oeko-Tex-certifierad. BabyMatex babykudde är en riktigt fin produkt med en design utöver det vanliga, tack vare den utfällbara madrassen.

Vill du ha en mjuk och skonsam kudde som kan hjälpa till att motverka platt huvud hos bebis, är BabyMatex babykudde definitivt en sort vi kan rekommendera.


Carena Mölle

Produkten har utgått

Det svenska varumärket Carena har en fin och väldigt prisvärd babykudde. Den är ergonomiskt utformad och har ett hål i mitten för bebisens huvud, och runda kanter som hjälper till att stödja nacke och hålla huvudet i rätt position.

Det yttre materialet i Carena Mölle består av mjuk och härlig jersey-frotté, vilket är oerhört skonsamt och behagligt mot det lilla barnets hud. Hela kudden är tillverkad i bomull. Inuti har den en fyllning av formpressat skummaterial, vilket formar sig efter barnets kropp och avlastar trycket.

Det är en ganska simpelt designad kudde, men den fyller sin funktion och gör ett bra jobb med att dämpa trycket för babyns huvud. Det här är en kudde som är perfekt att ha hemma som förebyggande för att minska risken för asymmetrisk huvudform.

Några fördelar med kudden är givetvis att den är billig och att den går att tvätta i maskin i 30 grader. En oerhört lättskött och prisvärd babykudde helt enkelt.

Vill du ha en simpel men riktigt fin och prisvärd babykudde för att förebygga huvudplatthet, är Carena Mölle ett riktigt bra val.


Kan en babykudde förhindra platt huvud hos spädbarn?

Ja, en ergonomiskt utformad babykudde kan hjälpa till att förebygga och motverka uppkomsten av asymmetrisk huvudformation hos bebisar. Det bästa är förstås att börja använda kudden tidigt för att minska trycket på barnets huvud varje gång barnet ligger på rygg, både i spjälsängen och i barnvagnen.

När ska man börja använda babykudde för att motverka platt huvud?

Det går bra att börja direkt när barnet är nyfött. De flesta kuddarna passar för barn mellan 0–6 månader. Vissa kuddar kommer i olika storlekar, till exempel för att passa mellan 0 och 3 månader, eller 3 och 6 månader. Men i förebyggande syfte för att motverka platt huvud är det bra att skaffa en babykudde direkt och använda när barnet ligger på rygg.

Glöm inte att kolla om vi har några intressanta kampanjer eller erbjudanden just nu!