Bästa kokbok för barn 2024: Inspirera barnens intresse för mat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kampen kring att få barn i alla åldrar att äta näringsriktig mat på passande tider kan ofta vara legendarisk. Samtidigt är många barn ofta väldigt ivriga både på att få delta i matlagningsaktiviteter ifall de tillåts göra det och därefter på att få äta av resultatet.

Oavsett om det är du som bakar tillsammans med minstingen, om du låter de äldre barnen ta några tidiga steg i eget matlagande eller kanske letar efter inspiration till ett barnkalas kan en kokbok för barn utgöra nyckeln i övergången från “tråkig vuxenmat” till mat som barnet äter med glädje.

Barn som bakar

Vilken är den bästa kokboken för barn?

Våra allmänna favoritkokböcker för barn är Barnens kockskola och Barnens stora kokbok: Steg för steg. De är både informativa kring sådant som inköp och planering av måltider, samt innehåller en bra variation av lättlagade recept som tilltalar både barn och vuxna.

Barnens kockskola kokbok för barn

Barnens stora kokbok Steg för steg

För dem som inte kan få nog av att pyssla, är Club Creo en dröm som blir sann. Denna tjänst erbjuder månatliga leveranser av nya och spännande pysselartiklar!

Club Creo Pyssel för barn

Ge dina barn en underhållande ljudboksupplevelse med Lylli. Denna tjänst låter barnen bläddra, läsa och lyssna på digitala ljudböcker, vilket gör varje berättelse mer levande och engagerande.

Lylli Logo

Bästa kokboken för små barn är Lätt som en plätt – En kokbok för barn. Detta är den kokbok som har visat sig fungera bäst när det gäller att fånga intresset hos yngre barn och få dem att känna sig nöjda med resultatet av deras egen delaktighet i matlagningen.

Lätt som en plätt – En kokbok för barn

Bäst för tonåringar är Cake Hero: recept för unga bagare. Denna bok är specialiserad på enbart  bakverk, men den har en ambitionsnivå och en svårighetsgrad som gör att den utmanar på ett positivt sätt för tonåringar som är intresserade av bakning.

Cake Hero recept för unga bagare

Fler kokböcker som passar barn hittar du längre ned i artikeln.

Barn som är intresserade av mat, är ofta även intresserade av att lära sig mer om hur kroppen fungerar. Här hittar du barnboktips om människokroppen!

Recensioner av 14 fantastiska kokböcker för barn

Här kommer en närmare titt på hela 14 inspirerande kokböcker för små matälskare i olika åldrar.

Barnens kockskola

Barnens kockskola kokbok för barn

Finns hos:

Författare:Sara Begner
Läsålder:9 – 12 år (vissa recept passar yngre barn)
Antal sidor:155

Det här är en gedigen kokbok med fokus inte bara på själva matlagningen utan även på sådant som att kunna planera en måltid för flera personer och handla efter inköpslista. 

Ifråga om receptval är det fokus både på att recepten skall vara enkla att laga för barn i olika åldrar, samtidigt som själva rätterna också skall kunna tilltala hela familjen. De 60 recepten med tydliga steg-för-steg-bilder rymmer såväl vardagliga mellanmål som rätter som passar till fredagsmys eller lite mer ambitiösa helgmiddagar.

Utifrån mångsidigheten i boken i kombination med enkelheten i beskrivningarna, samt ett genomtänkt urval av recept utgör Barnens kockskola vår främsta allmänna rekommendation för familjer där man börjar låta barnen stundtals få vara med och laga mat till hela familjen.


Lätt som en plätt – En kokbok för barn

Lätt som en plätt – En kokbok för barn

Finns hos:

Författare: Annica Håkansson
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:34

Den här kokboken har stor betoning i både formgivningen och innehållet på att innehålla maträtter som skall vara lätta för barn att laga. Rätterna skall också kunna lagas på kort tid så att koncentrationen och tålamodet räcker till.

Bokens recept verkar uppskattas av många barn och den är väldigt framgångsrik när det gäller att inspirera till ett matlagningsintresse även hos yngre barn. Illustrationerna är ritade för att i större utsträckning göra det möjligt för även icke läskunniga barn att följa med. Med urskiljning och rätt vuxenhjälp kan den till och med ibland användas även med barn som är lite yngre än den föreslagna läsåldern.

Utifrån enkelheten i recepten och den lättillgängliga presentationen blir Lätt som en plätt – En kokbok för barn den barnkokbok som vi främst vill rekommendera särskilt till de lite yngre barnen!


Cake Hero: recept för unga bagare

Cake Hero recept för unga bagare

Finns hos:

Författare: Roy Fares
Läsålder:Från ca. 12 år och uppåt
Antal sidor:120

Här har vi en ambitiös bok för lite äldre barn och ungdomar med särskilt intresse för just bakverk. Tillsammans med en vuxen skulle den antagligen funka för aningen yngre barn än läsåldern, men här handlar det i stor utsträckning om bakverk med viss finess och kvalitet eller med något litet extra.

Innehållet har därför potential att kunna utmana en bit upp i tonåren, och även om formgivningen med sitt superhjältestuk kanske mest är riktat mot just denna målgrupp finns det ifråga om själva recepten säkert åtminstone något enstaka recept som även kan inspirera en och annan vuxen.

Vi tänker oss själva Cake Hero: recept för unga bagare som en bok för yngre tonåringar som skulle kunna tycka att det faktiskt är “coolt” att kunna baka någonting riktigt fint och som är villiga att kunna ge ett recept ett antal försök för att kunna bli bättre på det med tidens gång.


Barnens stora kokbok: Steg för steg

Barnens stora kokbok Steg för steg

Finns hos:

Författare:Clara Lidström, Annakarin Nyberg
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:192

Denna bok ingår i en prisbelönt “Steg-för-steg”-serie av kokböcker med både äldre innehåll från denna serie samt helt nytt innehåll. Det här är mer omfattande barnkokbok med ett tilltal som är riktat direkt till läsande barn med tydliga instruktioner och lekfulla steg-för-steg-illustrationer.

När det gäller innehållet av recept tycker vi att boken är starkare i baknings- och mellanmålsavsnitten än för huvudrätter, men har man barn som till exempel tycker om sådant som Korv Stroganoff och köttfärslimpa skulle även Laga-avsnittet kunna passa riktigt bra.

Vi rekommenderar Barnens stora kokbok: Steg för steg som ett bra tillägg om man känner att man ytterligare skulle vilja komplettera en befintlig receptsamling för den aktuella läsåldern.


Barnens vegetariska kokbok

Barnens vegetariska kokbok

Finns hos:

Författare:Heather Whinney, Denise Smart
Läsålder:9 – 12 år
Antal sidor:127

Ifall det förekommer heltids- eller deltidsvegetarianer bland barnen i ens hushåll är det en stor tillgång att kunna ha en bra samling ordentliga vegetariska recept.

Utifrån detta perspektiv utgör den här vegetariska kokboken för barn en stor resurs då den både täcker frukost, lunch, middag, mellanmål samt desserter. Författaren har stor kunskap kring det hon skriver om och när det gäller de näringsmässiga aspekterna är boken framtagen i samråd med en nutritionist med avsnitt med näringsmässig faktakunskap för barn och ungdomar.

Barnens vegetariska kokbok utgör en given rekommendation för alltifrån barn i åtminstone 9-årsåldern när det förekommer betydande vegetariska inslag i deras diet. Många av recepten uppskattas dessutom väl av både barn och vuxna som inte själva äter vegetariskt i någon större utsträckning.


Göra gott: Kokbok för unga miljöhjältar

Göra gott Kokbok för unga miljöhjältar

Finns hos:

Författare:Malin Landqvist, Victoria Voss, Johan Rockström
Läsålder:9 – 12 år
Antal sidor:191

Klimatfrågan är något som många barn och ungdomar har uppmärksamhet på idag. Skulle du erbjuda ett barn som är riktigt engagerat i denna fråga att välja mellan den här kokboken och en liknande kokbok utan klimatperspektiv är det väldigt stor sannolikhet att barnet skulle välja den här boken.  

Denna barnkokbok är i huvudsak ett samarbete mellan en välkänd klimatforskare och en prisbelönt matkreatör. Utöver att innehålla nästan 70 hälso- och klimatmedvetna recept som inkluderar frukost, mellanmål, vardagsmat och festmat innehåller den även tankeväckande texter och illustrationer kring klimatfrågor.

Detta gör Göra gott: Kokbok för unga miljöhjältar till en stark rekommendation från vårt håll när det finns intresse för klimatfrågor hos ens barn, samt även om man i allmänhet vill ha en öppning för att kunna diskutera samhällsorienterande frågor i samband med måltider och matlagning.


Pettsons och Findus kokbok

Pettsons och Findus kokbok

Finns hos:

Författare:Sven Nordqvist
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:54

Sven Nordqvist böcker om gubben Pettson och katten Findus är en barnboksklassiker som vi på Familjemys har med oss från egen barndom. Denna bok är en kokbok med recept med en inramning av berättelser om Pettson och Findus.

Detta ger möjligheten att använda sig av berättelserna för att försöka locka fram ett matlagningsintresse eller för att det helt enkelt kan vara roligt för barnen att äta samma mat som Pettson och Findus gör i boken och att få laga den på liknande sätt. 

Recepten varierar från barnvänligt innehåll som köttbullar och frasvåfflor till rätter som sannolikt ofta är mer svårtillgängliga som nässelsoppa och ängamat. Upplägget relaterar också recepten till årstidsrelaterade högtider och kan genom detta också sägas förmedla lite kulturella värden.

Pettsons och Findus kokbok rekommenderas så klart om du själv uppskattar Pettson och Findus, men också allmänt när kombinationen matlagning, berättelser och relaterade kulturvärden kan tänkas tilltala barnen. 


Adrians skafferi: Familjens kokbok

Adrians skafferi Familjens kokbok

Finns hos:

Författare:Veronica Larsson
Läsålder:6 – 12 år
Antal sidor:153

Här har vi en kokbok med innehåll som i stor utsträckning går utöver att enbart innehålla de mer klassiska “barnrätterna”. Den innehåller recept som är ganska säkra kort för många barn som cheeseburgare och en gourmetvariant av pizza, men innehåller också för sammanhanget exotiska rätter som sushi, Pad Thai och till och med kokta blåmusslor.

Bokens upplägg utgår i stor utsträckning från att rätterna i den skall kunna tilltala hela familjen. Därefter är det stor betoning på att recepten ändå skall vara ganska enkla och detta illustreras väl med tydliga steg-för-steg anvisningar. 

Värdet av boken kommer i stor utsträckning att avgöras av huruvida ens barn är öppna för och tilltalas av lite mer exotisk mat än vad många barn kanske är vana med. Finns däremot sådana förutsättningar vill vi varmt rekommendera Adrians skafferi: Familjens kokbok som en bok som borde bli till stor glädje för hela familjen.


Bamses Bakbok

Bamses Bakbok

Finns som e-bok hos:

Författare:Susanne Adolfsson
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:50

Här har vi en uppsättning recept på kakor, bullar, bröd och tårtor samt ett enstaka pizzarecept. Presentationen av själva bakningsmomenten har ett format som liknar de populära Bamse-serietidningarna där varje recept först har en ingredienssida och därefter en serietidningssida där utförandet beskrivs.

Ifråga om recepturval har man särskilt ifråga om recepten på kakor, bullar och bröd lyckats få till en bra variation på recept som är enkla att baka och som är relativt klassiska med någon extra twist här och där.

Bamses Bakbok rekommenderas förstås särskilt för Bamse-fans, men även allmänt som en trivsam varierande förmedling av relativt klassiskt barnvänliga bakrecept.


Tips! Hos Tidningskungen finns det möjlighet att prenumerera på olika Bamse-tidningar. Förutom den vanliga Bamse finns även Bamse för de yngsta och Bamse – Kul att lära. Ofta kan man få med en premie eller en fin rabatt!


Bamses Kokbok

Bamses Kokbok

Finns som e-bok hos:

Författare:Susanne Adolfsson
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:48

Bamse-serierna skapade av Rune Andréasson är barnklassiker som många föräldrar sedan ett par generationer tillbaka oftast själva känner till väl. Tilltalet är vänligt och uppmuntrande och presentationerna av tillagningen och de korta faktatexterna påminner väldigt mycket om Bamses serietidningsformat.

Recepten är förhållandevis enkla och överlag klassiskt barnvänliga i sitt urval med små enstaka inslag av någonting lite mer exotiskt här och där.

Bamses kokbok rekommenderas förstås för hushåll där det redan finns en stor uppskattning för Bamsefigurerna, men även för sammanhang där matlagningsinstruktioner i serieformat allmänt kan tänkas gå hem och där ett relativt klassiskt utbud av barnvänliga rätter efterfrågas.


Bamses Mellanmålsbok

Bamses Mellanmålsbok

Finns som e-bok hos:

Författare:Susanne Adolfsson
Läsålder:6 – 9 år
Antal sidor:48

I denna bok presenterar de uppskattade Bamse-figurerna en mängd olika mellanmålsförslag med stor variation och bredd. Här finns både varmt och kallt, mellanmål med protein eller frukt och grönsaker samt även några sötare mellanmål.

Vissa av mellanmålen är mycket enkla att ordna, medan andra kräver åtminstone någon ytterligare grad av tillredning. Det rör sig dock överlag om recept som många barn borde klara av ganska väl när de klarar av viss självständighet i köket.

Bamses Mellanmålsbok är en bok som med fördel kan presenteras för barn som efterfrågar någorlunda klassiska mellanmålsalternativ, men som ändå har viss öppenhet för att då och då prova på någonting ganska annorlunda än vad de vanligtvis brukar äta till mellanmål.


Den inofficiella Harry Potter-kokboken

Den inofficiella Harry Potter-kokboken

Finns som bok, e-bok och ljudbok hos:

Författare:Dinah Bucholz
Läsålder:6 – 12 år
Antal sidor:239

Bland många barn är Harry Potter en riktigt uppskattad bok- och filmserie och har du själv barn som tillhör dessa skaror finns det en stor sannolikhet att en Harry Potter-relaterad kokbok skulle kunna dra till sig deras intresse.

Rätterna i den här boken är nämligen baserade på mat som faktiskt förekommer i Harry Potter-böckerna och för den som någon gång har fängslats av innehållet i dessa böcker kan det vara en väldigt roligt upplevelse att “få äta som Harry Potter” och övrigt förekommande figurer i böckerna.

Däremot behöver det nämnas att utifrån Harry Potter-författarens engelska ursprung är ett stort antal av rätterna inspirerade av traditionell brittisk matkultur, vilket för ett stort antal barn inte självklart är särskilt lättillgängligt som matupplevelser.

Här blir det mycket till att försöka känna av barnets faktiska förutsättningar, men för kombinationen av Harry Potter-fantast med tänkbar öppenhet för traditionell brittisk matkultur kan Den inofficiella Harry Potter-kokboken bli till en riktig höjdare.


Kokbok för gamers som inte orkar 2.0

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0

Finns hos:

Författare:Karin Tuvell
Läsålder:9 år och uppåt
Antal sidor:145

Denna bok bygger mycket på sin layout och det språkliga innehållets form där författaren på ett lekfullt och humoristiskt sätt använder sig av ett språkbruk med slangord och förkortningar som inbitna gamers sannolikt har en positiv igenkänning kring.

Detta både för kunna presentera receptinnehållen, som faktiskt är av ett ganska brett och kvalitativt slag, men även för att kunna förmedla lite grundläggande aspekter av näringslära och praktiskt enkel matlagning.   

Trots att en del föräldrar kanske initialt drar sig lite för att presentera en bok som ytterligare bekräftar ens barns intresse för gaming och relaterad kultur har ändå Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 en god potential att kunna utgöra ett positivt inflytande på såväl mer inbitna gamers som på personer som mer bara tycker att gamingkulturen ibland kan vara roande.


Barnens kockskola Vego

Barnens kockskola Vego

Finns hos:

Författare:Sara Begner
Läsålder: 9 – 12 år (vissa recept passar yngre barn)
Antal sidor:155

Detta är en lakto-ovo-vegetarisk kokbok för barn och utöver vegetariska recept innehåller den även beskrivningar av hur man genomför olika köksmoment, samt ett kapitel om näringslära. Recepten är någorlunda enkla, men innehåller stor variation och fungerar överlag bra för personer som är vana att äta vegetarisk kost.

Utbudet av sammanlagt 60 recept varierar från att utöver huvudrätter också kunna inkludera sådant som bröd, kakor, bakverk, mellanmål och smoothies. Steg-för-steg-bilderna gör recepten enkla att följa, även om det med textbeskrivningarna ibland i början kan vara bra att ha en vuxen till hands som kan förklara och utveckla vissa begrepp.

Barnens kockskola Vego utgör ett pålitligt inslag i barnfamiljer där man helt eller i stor utsträckning äter vegetariskt och rekommenderas i sådana sammanhang särskilt som “komma-igång-bok” när barnen kommer upp i en ålder av att kunna börja bli lite självständiga ifråga om sin egen matlagning.


Här kan du se ännu fler boktips både för barn och föräldrar! Har du och barnen aldrig provat ljudböcker? Prova gratis som ny kund hos Bokus Play, alternativt BookBeat eller Nextory! Eller läs om alla våra favoritbutiker som säljer böcker online!