Bästa kameran för barn 2024: Barnets första kamera för foto och video

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att lära sig fotografera är roligt och lärorikt. Det är ett sätt att få vara kreativ, samtidigt som man får uppleva häftiga miljöer och lära sig att se det vackra i omgivningen. Att investera i en kamera till sitt barn kan alltså bidra till många roliga timmar, samtidigt som barnet får lära sig saker och utvecklas.

I den här artikeln tittar vi närmare på flera av de bästa kamerorna för barn i olika kategorier!

barn med vit polaroidkamera

Vilken kamera för barn är bäst i test?

Bästa polaroidkamera för barn är Fujifilm Instax Mini 11. Den är snygg, extremt enkel att använda och ger otroligt fina bilder på nolltid!

Fujifilm Instax Mini 11 vit och svart

Bästa digitalkamera för små barn är Celly KidsCamera 2. En otroligt prisvärd och stöttålig kamera för att träna på att ta foton och korta videoklipp!

Celly KidsCamera 2 Digitalkamera för barn rosa och ljusblå

Bästa digitalkamera för äldre barn och ungdomar är Sony ZV-1. Ofta beskriven som den perfekta vloggkameran, för exempelvis YouTube-videos. Funkar även fint för foto, med både auto- och manuella lägen.

Sony Z-v1 kamera

Bästa kamera för aktiva ungdomar är GoPro Hero11. En vattentät actionkamera med mycket hög upplösning! Tuff kamera att ta med på alla äventyr som ska filmas och fotograferas!

GoPro Hero11

På tal om att ta foton, har du sett dessa fantastiskt fina fotopresenterna?

Se även våra tipsbästa fotobutikerna på nätet, där du kan framkalla dina bilder!

En titt på 10 fina kameror som passar för barn och unga

Att välja rätt kamera när du letar efter en modell till ditt barn kan vara lite klurigt. Inte minst på grund av att det finns så mycket att välja på och så många olika produkter från olika märken på marknaden. De finns förstås kamera på alla moderna mobiltelefoner, men det är inte alla som vill att deras barn ska ha en egen smartphone.

Vi har valt ut några populära polaroidkameror, digitala kameror samt så kallade actionkameror. Vissa är lämpade för de yngsta barnen, med andra snarare passar för ungdomar och äldre barn.

I guiden nedan går vi därför igenom några av de mest populära produkterna på marknaden. Vi tittar på allt från pris till tekniska specifikationer och design och väger fördelar och nackdelar mot varandra. På så vis hoppas vi att du kan hitta den kamera som blir allra bäst för just ditt barn och som kan bjuda in till många roliga timmar med fotande och filmande.

Se även våra tips på GPS-klockor för barn! Många av dessa har inbyggd kamera och fungerar som en första telefon.

Fujifilm Instax Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11 vit och svart

Kolla priset hos:

 • Enkel polaroidkamera
 • Skriver ut bilder direkt
 • Perfekt första kamera

Det här är den perfekta kameran för det barn som precis börjat fotografera och vill ha något som är enkelt att använda och ger snygga bilder. En prisvärd modell som ger möjlighet till många timmars rolig fotografering.

Till att börja med är det här en riktigt snygg kamera. Med flera olika färger med snygga och designer blir det ännu roligare att ta kort. Kameran kommer både pryda sin plats på hyllan när den inte används och vara ännu roligare att ta fram när den väl ska fotas med.

Man har också sett till att göra denna modell riktigt enkel och smidig att använda för den som inte har så stora förkunskaper när det kommer till foto. Till exempel har den en inställning som gör att den automatiskt ställer in sig efter det ljus som omgivningen har. Dessutom har den en speciell lins som gör att både närbilder och selfies blir extra bra.

Det riktigt roliga med denna kamera är att den skriver ut bilderna direkt när du tagit dem. På så sätt kan ditt barn skapa minnen som varar och att det är verkligen något speciellt med att ha fysiska bilder.

Med det sagt ska det också nämnas att bilderna kanske inte riktigt håller högsta kvalitet. Är bilden korrekt tagen i bra ljus blir resultatet fint, men det är fortfarande en amatör-/hobbykamera. Men viktigast av allt är att det är fantastiskt kul att fota med den!

När vi kikar på priset tycker vi definitivt att denna ligger på en nivå som är rimlig. Även om det som alltid finns billigare alternativ på marknaden ger denna kamera en hel del fotoglädje för pengarna. Värt att notera är att du själv måste fylla på med extra film då och då för att kameran ska kunna skriva ut bilder, vilket såklart bör räknas in som en extra utgift.


Sony ZV-1

Sony Z-v1 kamera

Kolla priset hos:

 • Perfekt för ungdomar som vill filma och fota
 • Levererar toppkvalitet i både video och foto
 • Modern och praktisk design

Om du letar efter en kamera som erbjuder högkvalitativa videor och fantastiska fotografier till dina ungdomar, kan Sony ZV-1 vara rätt modell för er. Detta är en prisvärd, men kraftfull kompaktkamera från Sony som utklassar många av sina konkurrenter på flera punkter.

Låt oss börja med att gå igenom några tekniska specifikationer. Sony ZV-1 har en 1.0-typ Exmor RS® CMOS-sensor och BIONZ X-bildprocessor, vilket garanterar superba bilder och klara, flytande videor. Den har även en snabb hybrid AF med 315 punkters täckning och Real-time tracking och Real-time Eye AF för både människor och djur, vilket säkerställer att kameran alltid kan fånga det perfekta ögonblicket, oavsett situation.

Vidare har Sony ZV-1 en varierbar vinkelskärm, vilket gör den till en utmärkt kamera för vloggande ungdomar. Den här skärmen gör att de kan se sig själva samtidigt som de spelar in, vilket gör att de enkelt kan justera ramen och säkerställa att allt ser ut som det ska.

Förutom att kunna spela in video i 4K, har ZV-1 en mängd olika funktioner för att verkligen låta ungdomar uttrycka sin kreativitet. Kreativa stilar, Picture Effect och Selfie Mode är bara några exempel. Med dessa funktioner kan de experimentera och hitta nya sätt att uttrycka sig själva genom film och foto.

Sony ZV-1 är inte bara en kamera för att dokumentera livet, det är ett verktyg för den unga filmskaparen eller fotografen att lära sig mer och bli bättre inom sitt område.

Kameran kommer med en mängd olika funktioner som passar för olika typer av kreativt skapande. Till exempel kan dina ungdomar skapa fantastiska slow-motion-videor, eller använda snabb rörelse för att skapa intressanta tidsgenomgångsvideor.

Kort sagt, är Sony ZV-1 en utmärkt kamera som levererar mycket för priset. Om du vill ge dina ungdomar en kamera som hjälper dem att uttrycka sin kreativitet och ta deras fotografi- eller filmskaparfärdigheter till nästa nivå, är det här en av de bästa modellerna vi starkt kan rekommendera. Den erbjuder otrolig valuta för pengarna och är verkligen prisvärd.


Celly KidsCamera Digitalkamera för barn

Celly KidsCamera Digitalkamera för barn rosa och turkos modell

Kolla priset hos:

 • Passar de minsta barnen
 • Enkel design
 • Både foto och video

Här har vi en kamera som är perfekt som en första variant till de minsta barnen. Modellen är enkel men har allt de minsta kan önska när det kommer till en kamera. Dessutom är denna ett riktigt bra alternativ för dig som inte vill spendera allt för mycket pengar.

Kameran uppfyller de allra flesta kriterier som de minsta barnen kan ha på en produkt som denna. Den tar bilder och kan också spela in video med ljud. Att leka runt med denna och lära sig att fotografera är med andra ord perfekt.

Ytterligare en rolig detalj med denna är att foton kan tas med speciella, roliga ramar. På så sätt kan ditt barn experimentera med dessa inställningar och ta roliga bilder där fantasin får flöda fritt.

Bilderna går också att se på den display som kameran har efter att de tagits. Därefter kan de också laddas ned till din dator via en vanlig USB-kabel. Du får med en sådan, som också används för att ladda kameran.

En nackdel är dock att kameran måste ha ett Micro-SD-kort för att kunna lagra bilder. Detta medföljer tyvärr ej, vilket är tråkigt för den som vill komma igång och ta bilder direkt. Även om det här är en förhållandevis liten nackdel i sammanhanget kan det vara en smula irriterande att inte kunna komma igång med fotograferandet direkt.

Kameran har en mycket enkel design och med stora färgglada knappar är den enkel att använda. Den kommer i två olika glada färger och är helt enkelt anpassad för de minsta barnen.

En sak som ska nämnas med denna kamera är att upplösningen på bilderna så klart inte kommer att tillhöra de allra bästa. Det är en mycket enkel kamera som i första hand är anpassad för lek och att få prova på att fotografera.

Rent prismässigt är det här en billig kamera och för dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar kan den vara ett riktigt bra val. Även om bilderna är enkla tycker vi att den definitivt är prisvärd och ett bra alternativ för de allra minsta barnen som vill prova att fotografera.


Celly KidsCamera 2 Digitalkamera för barn

Celly KidsCamera 2 Digitalkamera för barn rosa och ljusblå

Kolla priset hos:

 • Uppföljaren till modellen ovan
 • Passar mindre barn
 • En stilren och snygg leksakskamera

Detta är helt enkelt uppföljaren till kameran ovan. Just denna modell är bra på många sätt, inte minst på grund av det låga priset som gör den till en perfekt investering för dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar.

Kameran skiljer sig inte så mycket från sin föregångare, men det finns några saker som gör att denna är ett litet steg upp. Till att börja med har den bättre upplösning. Det här kanske inte spelar så stor roll för barnet nu, men att kunna titta tillbaka på bilder man själv tog som riktigt liten, när man blivit äldre kan vara riktigt roligt och då är det såklart ett plus med lite mer högupplösta foton och filmer.

En annan fördel är att designen är snyggare. Den är mer enhetlig och stilren och ger lite mindre intrycket av att vara en leksakskamera än sin föregångare. Om ditt barn bryr sig mycket om hur dess leksaker ser ut och att de liknar de riktiga som vuxna använder kan det här vara ett stort plus.

Den stora nackdelen med modellen ovan kvarstår dock även på denna nyare upplaga. För att kunna lagra eller föra över bilder måste du själv investera i ett Micro-SD-kort som sätts i kameran. Även om det här inte är någon stor extra utgift är det en smula irriterande att inte kunna komma igång med fotograferandet direkt.

När det kommer till priset är denna en smula dyrare än modellen ovan, även om det inte skiljer speciellt mycket. Med tanke på den ganska försumbara skillnaden i pris tycker vi att detta är ett ännu mer prisvärt alternativ, speciellt om du lägger en viss vikt vid hur bilderna som ditt barn tar faktiskt blir.


Polaroid Go White

Polaroid Go White

Kolla priset hos:

 • Passar lite äldre barn
 • Stilren och snygg retrodesign
 • Skriver ut klara och skarpa bilder direkt

Här har vi en kamera av typen Polaroid som kan vara ett perfekt alternativ för de lite äldre barnen. Precis som en av modellerna ovan är det här en kamera som framkallar bilderna direkt och ser till att skriva ut riktigt fina bilder som kan sparas direkt. Det här är på många sätt en riktigt bra kamera, som dock tyvärr också sticker iväg lite i pris.

Kameran har flera bra egenskaper som gör att den sticker ut från många andra modeller. Till att börja med tar den faktiskt riktigt snygga bilder med bra färger och en helt okej skärpa. Det här är det perfekta verktyget för den som vill kunna föreviga sina minne på ett fysiskt sätt.

En annan riktigt bra sak med denna kamera är att den har en kraftfull blixt. På så sätt kan ditt barn ta kort även om det är mörkt ute och det här kommer att ge ännu häftigare bilder.

Ytterligare en fördel med denna kamera är att den har en selfiespegel och en självutlösare. På så sätt kan ditt barn enkelt ta riktigt snygga bilder på sig själv och sina kompisar, utan att någon behöver utelämnas från fotot för att den står bakom kameran.

Modellen har också riktigt bra batteritid och behöver inte laddas speciellt ofta. Det här gör att den är perfekt att ta med på längre resor eller utflykter och ditt barn behöver inte oroa sig för att batteriet ska ta slut och att det inte ska gå att fota.

Förutom allt detta är kameran också riktigt snygg och har en retrodesign som kommer att tilltala de allra flesta.

Den stora nackdelen är egentligen priset. Även om det inte på något sätt är orimligt med tanke på att detta är en av de bättre kameror som finns för barn på marknaden, är det kanske lite högre än vad en del vill lägga på en kamera. Är du redo att investera lite extra är det här dock en av de kameror vi starkast kan rekommendera till de lite äldre barnen.


Kodak Mini Shot 3 Retro

Kodak Mini Shot 3 Retro

Kolla priset hos:

 • Passar de lite äldre barnen
 • Ansluts till mobilen via Bluetooth
 • Snygg design

Det här är ytterligare en kamera som kommer att skriva ut bilder direkt på plats när kortet tagits. Modellen är en lite dyrare variant och även om den har vissa egenskaper som gör att den sticker ut från mängden är den tyvärr kanske inte den vi skulle ranka som den allra mest prisvärda i denna guide.

Om vi börjar med att kika på designen på denna produkt så är den en riktigt snygg kamera som på många sätt är Retro-inspirerad. Med en gul och svart, ganska enkel design kommer den med stolthet att bäras runt även av de barn som är intresserade av stil och mode.

Det som i första hand gör att denna kamera sticker ut från liknande modeller på marknaden är att den kan kopplas till din mobil via Bluetooth. På så sätt kan ditt barn ta snygga bilder och trycka av kameran även när den står en bit ifrån. Att ta bilder på sig själv, eller sig och sina kompisar blir med andra ord oerhört enkelt och det här är en funktion som de allra flesta barn kommer att uppskatta.

Något som dock får nämnas som en nackdel med denna typ av kamera är att du förutom kameran måste investera i film till den för att ditt barn ska kunna ta kort som skrivs ut. Det här är inte bara en smula omständligt utan ganska ofta också rätt så dyrt. Om det inte är väldigt viktigt för ditt barn att kunna skriva ut bilderna direkt, kan det alltså vara mer prisvärt att investera i en digital kamera.

Ytterligare en nackdel är faktiskt priset. Denna modell kostar ganska mycket mer än många likande varianter, trots att den inte har så mycket som gör att den faktiskt sticker ut. Men om du lockas av den snygga designen och den smarta Bluetooth-funktionen kan den här kameran definitivt vara värd pengarna och något att ta en närmare titt på.


Sony Cyber-shot DSC-W800 

Kolla priset hos:

 • Passar fotointresserade barn
 • Ger bra bilder
 • Stilren design

Om du är på jakt efter en kamera som tar riktigt bra bilder, men till ett bra pris till ditt barn kan det här vara modeller för dig. Detta är en klassisk digitalkamera från Sony som leverera bättre än många av konkurrenterna på en hel del områden.

Ska vi börja med att prata lite tekniska specifikationer så har denna modell till exempel en 5 gånger optisk zoom. Det här gör att ditt barn kan zooma och förstora bilden och ta snygga närbilder med riktigt bra skärpa.

Utöver detta kan den spela in med HD och på så sätt skapa riktigt skarpa och fina videor. När det kommer till bilder är även dessa skarpa och fina och genom diverse inställningar kan ditt barn justera bilden som det vill att den ska bli.

Det här är helt enkelt en kamera, inte bara för att fånga minnen, utan något för det barn som har ett fotointresse att använda för att lära sig mer och bli bättre på att fotografera.

Utöver de klassiska inställningarna finns också en mängd olika funktioner på kameran för olika typer av kreativt skapande. Bland annat kan ditt barn ta snygga panoramabilder genom att hålla inne en knapp och föra kameran från en sida till en annan.

Utöver detta finns en mängd olika bildeffekter att lägga på de bilder som ska tas. På så sätt kan ditt barn pröva sig fram och hela tiden upptäcka nya sätt att fotografera på.

Det här är helt enkelt en riktigt bra kamera som också kommer till ett bra pris. Vill du ha mycket kamera för pengarna till ditt barn är det här en av de modeller vi starkast kan rekommendera och produkten är i allra högsta grad prisvärd.


Digitalkamera För Barn Full HD

Digitalkamera För Barn Full HD

Kolla priset hos:

 • Passar mindre barn
 • Riktigt bra bilder
 • Lekfull design

Denna kamera får som en del andra i denna guide placeras i kategorin leksakskameror. Med det sagt är det här en riktigt bra modell som i allra högsta grad levererar bra och krispiga bilder. Om du vill att ditt barn ska kunna ta fina bilder och upptäcka allt det roliga med foto kan det här vara kameran för dig.

Till att börja med har denna modell en enkel och lekfull design. Med en färgglad utsida och stora och enkla knappar bjuder den in till lek och upptäckande.

Den enkla designen och de tillgängliga knapparna gör också att denna modell är mycket enkel och smidig att använda. Med andra ord kommer det inte dröja länge innan ditt barn lär sig hur den fungerar och kan ta sina egna bilder.

Bilderna lagras på ett MicroSD-kort och kan sedan föras över till dator eller till USB. På så sätt kan du se till att spara de minnen ditt barn skapat under sina yngsta år, riktigt länge.

Som sagt är det här en kamera som håller riktigt hög kvalitet jämfört med liknande modeller på marknaden. Till exempel kan den filma i full HD. Det här innebär att filmerna blir klara och tydliga och det kommer att bli ännu roligare att titta på dem i efterhand.

Även bilderna håller hög kvalitet med en hög upplösning. Kort sagt är det här helt enkelt en kamera som konkurrerar ut de flesta andra leksakskameror på marknaden och erbjuder mer än liknande varianter gör på dessa områden.

Trots att den håller en så pass hög nivå sticker inte priset iväg speciellt mycket. Det här är en billig och minst sagt prisvärd kamera som passar perfekt för dig som vill köpa en leksakskamera till ditt barn, som ändå tar bilder av hög kvalitet.


GoPro Hero10 Actionkamera

GoPro Hero 10 Actionkamera

Kolla priset hos:

 • Passar äldre barn och ungdomar
 • Riktigt kraftfull kamera
 • Tål det mesta

En actionkamera är en utmärkt pryl som främjar rörelse hos barn och unga. Många aktiviteter blir helt enkelt roligare när du kan filma dem. Det blir en utmärkt kombination av motion och kreativitet.

Detta är en rolig födelsedagspresent till ditt lite äldre barn som många kanske inte tänker på  kan vara en GoPro. Här har vi en av de senaste modellerna som möjliggör filmande i de mest actionfyllda förhållandena. Det här är såklart lite mer av en investering och en ganska dyr kamera, men den kan öppna upp för timmar av spännande äventyr, långt upp i åldrarna.

Denna lilla och kompakta kamera är ett riktigt litet kraftpaket. Den tar bilder med hela 23 MP och filmar med 5,3 K-videoupplösning. Detta kan jämföras med 4K-upplösning, vilket för inte allt för långe sedan var det senaste när det kom till TV-apparater och liknande skärmar. Att ditt barn får skarpa videor är därmed spiksäkert.

Kameran har också en kraftfull stabilisator. Denna ger en riktigt snygg video som inte skakar speciellt mycket, även om kameran exempelvis sitter ditt huvud när du springer.

En ytterligare riktigt cool egenskap är att denna kamera är vattentät ned till hela 10 meter. Med andra ord finns möjlighet att ta extremt häftiga bilder under vatten och på så sätt upptäcka ytterligare en värld.

När filmerna är klara kan de automatiskt laddas upp till molnet hemma via Wifi, exempelvis när kameran laddar. När du köper denna kamera till ditt barn får ni också tillgång till obegränsat lagringsutrymme i molnet och kan således spara alla era foton och videor så länge ni vill.

Den stora nackdelen med denna kamera är tyvärr priset. Det är lite av en investering och den kostar flera gånger mer än de lite enklare kamerorna i denna guide i första hand anpassade för mindre barn.

Med det sagt är det här en riktigt bra kamera och har du ett lite äventyrligt äldre barn kan det här vara ett fantastiskt sätt att både spara häftiga minnen och att få upptäcka fotografering och filmning på ett nytt sätt.


GoPro Hero9

GoPro Hero9

Kolla priset hos:

 • För de äldre barnen
 • Föregångaren till modellen ovan
 • Ett billigare alternativ

Om du tycker att kameran ovan verkar som en riktigt bra kamera, men inte riktigt vill betala hela den summa den kostar, har vi här föregångaren som kommer till ett ännu bättre pris. Denna kamera är fortfarande en riktigt bra action-kamera som kommer att leverera både bild och video av högsta kvalitet.

Till att börja med filmar den här kameran i 5K-uuplösning och tar foton med 20 Mp. Med andra ord kommer ditt barn att få knivskarpt material som håller världsklass, trots att det här inte är GoPros senaste upplaga.

Med ett riktigt kraftfullt program för stabilisering kommer ditt barn att få en stabil och snygg bild, även i de allra mest actionfyllda förhållanden.

Om ditt barn är intresserat av streaming kan det här också vara ett bra alternativ. Kameran tillåter nämligen streaming i 1080p till olika sociala medier.

En sak som gör att denna modeller skiljer sig från den nyare upplagan ovan är att den inte laddar upp saker till molnet lika snabbt och smidigt. Att lagra det som filmats blir med andra ord en smula krångligare och det här kan såklart vara något av en nackdel.

Denna kamera har dock en pekskärm som gör att den sticker ut från många andra actionkameror på marknaden. Med denna kan du smidigt kontrollera din filmning och till exempel zooma, enbart med fingrarna.

Som sagt är det här föregångaren till produkten ovan och den ligger därmed lite bättre till i pris. På många sätt är det här därför ett mer prisvärt alternativ, speciellt om det är ditt barns första kamera och det inte har tidigare erfarenhet av filmning. Du kommer fortfarande få en kamera som levererar knivskarpa bilder och håller en riktigt hög nivå när det kommer till både kvalitet och stabilitet.


Denver ACK-8062W 4K Actionkamera Wifi

Denver ACK-8062W 4K Actionkamera Wifi

Kolla priset hos:

 • Riktigt bra pris
 • Filmar i 4K
 • För alla åldrar

Vill du köpa en actionkamera till ditt barn men inte lägga ut för mycket pengar kan det här vara modellen för dig. Den kommer till ett riktigt bra pris och även om den såklart inte når upp till de bästa modellerna när det kommer till saker som bildkvalitet har den faktiskt en hel del att komma med.

Den här kameran filmar i 4K vilket är riktigt bra kvalitet och kommer att ge en bild som är både skarp och snygg. Till det pris som du får denna modell till är det här en riktigt bra upplösning. Den tar också foton med en upplösning av hela 20Mp, vilket är full tillräckligt för de allra flesta.

En annans sak som gör att denna kamera sticker ut är att den med sitt vattentäta skal klara av djup på hela 40 meter. På så sätt är det inga problem att ta med denna när ni badar och låta barnet fånga alla de häftiga saker som rör sig under ytan.

Kameran kan också kopplas upp till Wifi vilket underlättar en hel del funktioner. En annan riktigt bra sak är att den har en HDMI-utgång. Det här gör att den kan kopplas direkt till exempelvis Tv:n för att snabbt kunna titta på de filmer som sparats på kameran.

En nackdel med denna lite billigare modell är batteritiden. Ansluten till Wifi klarar den till exempel bara 30 minuter innan den behöver laddas igen. Att ha den på och filma under långa perioder blir alltså omöjligt och det kan vara bra att komplettera denna med exempelvis en powerbank.

Det som i första hand gör att denna kamera sticker ut är dock priset. Den kostar flera gånger mindre än mer påkostade varianter, utan att ligga speciellt mycket efter på många områden. Om du vill köpa en actionkamera till ditt barn, ta då först en titt på denna för att se om ni kan göra ett riktigt kap.


Vilken sorts kamera ska man köpa till barn?

Vilken typ av kamera du ska köpa till ditt barn beror såklart på flera olika saker. Här kommer några tips på grejer du kan tänka på innan du väljer.

Till att börja med bör du väga in barnets ålder när du fattar beslut om vilken kamera du ska köpa. När det kommer till riktigt små barn spelar såklart saker som kvalitet på bilderna mindre roll och saker som att kameran är tålig och klara av att exempelvis tappas i marken större roll. Därför kan det vara bra att välja en modell som mer hör till kategorin leksakskamera, eller enklare barnkamera.

För lite äldre barn finns det ett antal olika alternativ. En actionkamera kan vara ett perfekt val för den som vill filma häftiga grejer på cykel, skateboard, under vatten med mera, och det kan vara ett perfekt verktyg för att få ditt barn att vara mer aktivt och hitta på spännande saker på fritiden.

Om ditt barn mer vill ha något som kan skapa minnen kan en polaroidkamera, eller en digitalkamera vara ett bra val. Båda dessa går dessutom att få till ett bra pris och du behöver inte ruinera dig för att ge ditt barn chansen att ta riktigt fina bilder.

Polaroid eller digitalkamera för barn, vad är bäst?

Svaret på denna fråga är såklart att det beror lite på. I vissa fall kan en polaroidkamera vara det bästa valet, medan andra barn mer kommer att uppskattat och ha glädje av en digitalkamera.

Om ditt barn har ett genuint intresse för foto och vill bli bättre på att fotografera och ta bilder kan en digitalkamera vara rätt val. Denna kommer att ge bilder av hög kvalitet och bidra till att ditt barn kan utforska och lära sig mer om att ta snygga bilder. Antalet bilder som kan tas och sparas är också mer eller mindre oändligt, så länge du har en plats att lagra dem på digitalt.

En polaroidkamera, vilket är en kamera som skriver ut bilder direkt, kan också vara ett roligt alternativ för barn, men kanske mer för att skapa minnen. Att ha en fysisk bild på sig själv och bästa vännen att exempelvis fästa i plånboken kan vara extremt uppskattat. En polaroidkamera möjliggör också att kunna ta bilder och ge bort till nära och kära så att de också får fysiska minnen från roliga upplevelser.

Kvaliteten på dessa bilder kommer dock i de flesta fall inte att nå de nivåer som en bra digitalkamera kan göra. Dessutom kommer ditt barn inte kunna ta riktigt lika många bilder eftersom mängden film i kameran är begränsad och ofta ganska dyr.

Vill ditt barn ha ett verktyg för att lära sig mer om foto är alltså en digitalkamera det bästa valet. Men vill det kunna skapa fysiska minnen av roliga upplevelser kan en polaroidkamera vara perfekt.

I vilken ålder kan barn börja använda kamera?

Några uppskattade riktlinjer är:

 • Enkla stryktåliga kameror: Från cirka 4 år
 • Polaroid och vanliga digitalkameror: Från cirka 7 år
 • Dyrare digitala kameror och actionkameror: Från cirka 10 år

Det är dock endast en uppskattning. Om du som vuxen är med och guidar kan de flesta barn prova på att använda en riktig kamera.

Faktum är att det knappt finns någon nedre gräns för när barn kan börja använda kameran och ta kort. Självklart är det bra om barnet har någon form av känsla för att vara lite försiktig med kameran eftersom även de mer stöttåliga modellerna inte är oförstörbara.

Med det sagt kan det vara oerhört roligt att investera i en kamera till barnen, även när de är riktigt små. Du och ditt barn kommer att ha många roliga och knasiga bilder att titta tillbaka på när ni blir äldre och det är helt enkelt riktigt roligt att ha.

 Är GoPro lämpliga för barn?

En GoPro kanske i första hand är lämplig för lite äldre barn. Med tanke på att det är lite av en investering att köpa en GoPro kan det vara bra att vänta tills du ser att barnet har ett genuint intresse för foto och filmande så att kameran faktiskt blir använd.

Med det sagt kan en GoPro vara ett oerhört roligt verktyg för att skapa minnen och fånga de mest actionfyllda ögonblicken. En GoPro är det perfekta redskapet för att få barnen att aktivera sig och hitta på roliga saker. Mycket blir helt enkelt så mycket roligare när man kan göra en film av det.

Vi hoppas att alla dessa tips ska vara till nytta och att du med hjälp av dem och guiden ovan ska kunna hitta den perfekta kameran till just ditt barn. Kom ihåg att rätt kamera kan göra att ditt barn både får utvecklas rent kreativt och skapa minnen, men framför allt ha riktigt kul!


Här finner du fler artiklar om elektronikprylar till familjen!