Bästa hörselkåpor för barn 2023: Hörselskydd för barn och baby

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barns hörsel är mycket känslig. Som tur är, finns bra utrustning för att ge öronen skydd vid behov. I skolan används hörselkåpor ibland även för elever som lätt distraheras av ljud. I den här artikeln kommer vi att kika närmare på några riktigt bra hörselkåpor för barn!

Fyra olika hörselkåpor för barn, ett litet barn med hörlurar i bakgrunden

Vilka hörselkåpor för barn är bäst i test?

Bäst allround är Swedsafe Kiddy Hörselkåpor. Svenskdesignad produkt av hög kvalitet, med den högsta dämpningen. Givetvis CE-märkt och lämplig för barn. Finns som enfärgad variant, eller med barnfavoriten Mamma Mu. Passar de flesta barn mellan 6 månader och 10 år!

Swedsafe Kiddy mycket bra hörselkåpa, blå färg

Bäst för små barn är REER Hörselskydd för barn. De är CE-godkända enligt EN 352-1 standard för hörselskydd. Små och lätta, söta hörselkåpor för barn mellan cirka 1-3 år. Bra att ha med på resa!

REER Hörselskydd för barn rosa och blå

Ett annat mycket bra kvalitetsalternativ för barn i skolåldern är Peltor hörselkåpor från 3M. Det är en CE-märkt produkt från ett världsledande varumärke inom hörselskydd. Lämpliga från 5-12 år.

3M Peltor Kid Hörselskydd gul och rosa

Fler hörselkåpor för barn finns längre ned i artikeln!

Köpguide hörselkåpor för barn med 9 olika alternativ

Att välja rätt hörselskydd till dina barn är inte helt lätt. Här kommer några viktiga tips och saker att tänka på innan du fattar ditt beslut.

För det första är det såklart oerhört viktigt att välja en modell som klarar av att stå emot de ljud som ditt barn utsätts för. Beroende på vilken typ av situation de ska användas, till kan ditt barn behöva olika kraftiga varianter. Detta bör vara det primära fokuset och välj hellre ett par som skyddar lite mer om du är osäker.

När det gäller skyddsprodukter för barn, bör de vara CE-märkta. För hörselskydd som omsluter öronen gäller märkningen EN 352-1. Det är en europeisk standard för testning av dämpningen samt produktens hållbarhet.

För det andra kan designen också spela en ganska stor roll, speciellt när det kommer till lite äldre barn. Det är ingen idé att köpa ett par hörselskydd som ditt barn inte vill ta på sig för att de är för fula. Att låta ditt barn vara delaktigt i processen och välja en produkt som passar rent designmässigt kan alltså vara en bra idé.

Till sist, är så klart komforten en faktor. Speciellt om skydden ska bäras under långa perioder är det viktigt att välja en modell som sitter bekvämt. På så vis minskar risken för onödigt skav och att barnet ta av sig hörselskydden efter ett tag.

Nedan följer en ordentlig lista med bra hörselskydd för barn. Oavsett vad du är på jakt efter tror vi att du kan hitta det du söker i listan här under.

3M Peltor Kid Hörselskydd för barn

3M Peltor Kid Hörselskydd för barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: Från 5 – 12 år

Vill du åt ett par riktigt klassiska och traditionella hörselskydd kan detta vara vägen att gå. De flesta känner nog igen den gulsvarta designen, med en rejäl bygel mellan två stora kåpor. Ett par hörselkåpor som helt enkelt gör jobbet, men har en bit upp till de mer exklusiva modellerna på vissa områden.

Detta hörselskydd är CE-märkt och fullt godkänt som bullerdämpande för barn.

Varumärket 3M är en garant för kvalitet som är väletablerad över hela världen. De producerar allt ifrån tätningslister till plåster och skyddsutrustning för barn och vuxna. Peltor är deras världsledande varumärke inom olika typer av hörselskydd.

Hörselskydden ger ett gott skydd mot buller och höga ljud. Oavsett om du vill ta med barnet på fotbollsmatch eller konsert, kan en produkt som denna vara bra att ha nära till hands.

Med stora bekväma vadderade kåpor sitter de bekvämt och heltäckande på de flesta barns öron. Det är en mycket välfungerande produkt som kan användas när barnets öron behöver bra skydd.

En klassisk, väldesignad hörselkåpa som passar ypperligt för barn i skolåldern från låg- till mellanstadie!


Swedsafe Kiddy Hörselkåpa

Swedsafe Kiddy Hörselkåpa

Kolla priset hos:

  • Ålder: 6 månader – 10 år

Här har vi ett par rejäla och bra hörselkåpor från Kiddy. En bra modell som klarar av det mesta. Förutom den enfärgade stilen, finns dessa hörselkåpor även med barnboksfiguren Mamma Mu.

Designen är till att börja med ganska klassisk. En bred, svart bygel binder ihop de två kåporna på ett sätt som de flesta nog känner igen. Ett plus är att hörselkåporna finns i både svart och blått, vilket såklart är positivt för den som vill kunna välja på egen hand.

Man har sett till att här ta fram ett par både rejäla och bekväma hörselkåpor. De är utrustade med mjuka kuddar, både i kåporna och på bygeln. På så vis sitter de skönt och kan användas länge, ytan att ditt barn upplever obehag.

De är också väl utformade för att stå emot höga ljud. Dämpningen uppgår till SNR 29 db, vilket är högre än de flesta i guiden.

Till sist är detta också ett par hörselskydd som håller hög kvalitet. Du kan räkna med att denna modell håller för hela 1000 timmars användning, vilket säger en del om den höga kvalitén!


A-safety Klassiska hörselkåpor

A-safety Klassiska hörselkåpor

Kolla priset hos:

  • Ålder: 6 månader – 12 år

Här har vi en modell på hörselkåpa som levererar på flera olika områden. Ett bra val för dig som vill kunna ta med ditt barn i bullriga, eller högljudda miljöer utan risk för att hörseln skadas.

Det som framför allt gör att denna modell sticker ut är alla de färger som finns att välja bland. Här handlar det inte bara om enfärgade varianter, utan roliga mönster såsom Kamouflage eller röd med vita prickar. Om du lägger stor vikt vid design kan detta alltså vara en produkt att kika närmare på.

Ett annat plus är att både kåpor och bygeln mellan dem är vadderade, för att ge en så hög komfort som möjligt till barnet. Något som också ska nämnas är att själva kåporna är ganska stora jämfört med många andra modeller.

Kort sagt ett bra par hörselskydd som har allt man kräver från en produkt som denna. Speciellt om du vill ha många färger och mönster att välja bland kan det här vara något för dig.


REER Hörselskydd för barn

REER Hörselskydd för barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: 12 – 36 månader

Här har vi ett par unika hörselskydd från REER. Denna produkt är i första hand framtagen för de lite yngre barnen. Den har en design och funktion som gör att den på de flesta sätt sticker ut från de andra varianterna i guiden.

REER är ett tyskt märke med mängder av produkter, i huvudsak inom barnsäkerhet. De är populära i såväl Tyskland som i resten av EU. Varumärket kännetecknas av hög kvalitet och pålitlighet, till konkurrenskraftiga priser. De säljer allt ifrån babyvakter till praktiska badtermometrar.

Istället för den klassiska bygeln som i vanliga fall binder ihop de två kåporna har man här valt en annan lösning. Mellan öronen sitter ett tjockt band som håller hörselkåporna på plats. Detta har flera olika fördelar.

Bland annat gör det att passformen blir mycket mer exakt. Eftersom bandet är elastiskt, formar det sig efter barnets huvud. På så vis sitter kåporna på plats, oavsett storleken och formen på huvudet.

Något annat som får räknas som ett plus är att det elastiska bandet inte skaver på samma sätt som byglarna kan göra. Eftersom det är helt mjukt sitter det bekvämt på huvudet. Även själva kåporna är vadderade för att ge en optimal komfort när man har på sig hörselskydden.

Att de sitter ihop med ett elastiskt band gör också att hörselskydden kan fällas ihop så att de tar mycket lite plats. Perfekt för att få plats med dem i handväskan, eller när man ska ut och resa.

Till sist ska också nämnas att denna produkt kommer i olika färger. Du kan välja mellan rosa eller blå, beroende på vad du tycker passar bäst för just ditt barn.


REER Hörselkåpor för barn Silent Guard

REER Hörselkåpor för barn Silent Guard

Kolla priset hos:

  • Ålder: Från 24 månader

REER kommer här med ytterligare en produkt. Denna gång är det dock ett par hörselkåpor med en lite mer klassisk design, som nog mer liknar de modeller du är van att se på marknaden.

Just denna produkt kommer i en blått, men finns även i rosa. Även utsidan på bygeln är blå och dessutom med snygga mönster. Rent designmässigt är detta en av de snyggare, mer klassiska modellerna i denna guide.

En sak som gör att denna produkt sticker ut är den stoppning som finns på insidan av bygeln. Den är mjukare än på de flesta liknande produkter, vilket ger en ännu bättre komfort och helt enkelt gör hörselskydden skönare att bära.

Något som får nämnas som en stor fördel är också den individuella fjädring som finns i de metalltrådar som kåporna är fästa i. Detta ger ett jämnt tryck på huvudet och gör att hörselskydden blir bekväma att ha på sig, även under en längre tid.

Till sist ska också nämnas att denna produkt är tillverkad i kvalitativa material. De är både slitstarka och snälla mot huden för att se till att inte irritera.


2B BABY Babblarna Hörselskydd

2B BABY Babblarna Hörselskydd

Kolla priset hos:

Det är inte alla barn som tycker att det är roligt att ta på sig hörselskydden. Det hela kan kännas lite obekvämt och något som barnen inte är helt vana vid. Då kan det hjälp med roliga motiv som till Babblarna för att få upplevelsen att helt enkelt kännas bättre.

Babblarna är mycket populära figurer bland små barn idag. Många följer de spännande serier och berättelser som finns om dessa knasiga karaktärer. Dessa hörselskydd pryds av ett sött motiv från Babblarna på utsidan av kåpan.

En sak som får nämnas som ett stort plus med dessa hörselskydd, är att själva bygeln som binder ihop kåporna är justerbar. Detta är smidigt och gör att storleken kan ställas in exakt för att passa barnets huvud.

Både bygeln och kåporna är vadderade för att ge en så god komfort som möjligt för barnet. Kort sagt kan det här vara ett perfekt köp om du har ett barn som älskar Babblarna och är på jakt efter ett par bra hörselskydd.


Alpine Muffy Baby Hörselskydd

Alpine Muffy Baby Hörselskydd

Kolla priset hos:

  • Ålder: 0 – 36 månader

Detta är ett par hörselskydd som använder sig av ett elastiskt band istället för en bygel. Själva utformningen skiljer sig dock lite från ovan nämnda hörselskydd från REER. Även detta är ett par hörselskydd framtagna för de allra minsta barnen.

Detta band går inte över huvudet. Istället går det hela vägen runt, både bakom huvudet och fram i pannan. Det här gör att hörselskydden sitter på mycket bra och stadigt och helt enkelt är svåra att rubba.

Något som kan nämnas med dessa hörselskydd är att de kommer i många olika färger. Du har massor med alternativ att välja bland, och kan därmed ta den variant som faller barnet i smaken.

Bandet mellan kåporna har också ett randigt mönster som passar väl in i det hela. Enligt oss är detta en av de tjusigaste produkterna i guiden.

Till sist kan dessa hörselskydd också fällas ihop helt, tack vare det elastiska bandet. När de är hopfällda tar de väldigt lite plats och kan enkelt tas med, vart ni än ska.


Alpine Muffy Hörselskydd

Alpine Muffy Hörselskydd

Kolla priset hos:

  • Ålder: 5 – 16 år

Denna variant på hörselskydd är helt perfekt om du har lite äldre barn som tycker att vanliga hörselskydd är fula eller klumpiga. Med sin snygga design är det här en mycket bra lösning på detta problem.

Produkten liknar mer ett par vanliga hörlurar än ett par hörselskydd. Alpine visar alltså här att man inte behöver ha på sig ett par klumpiga, hörselskydd för att se till att inte skada sina öron. Detaljer som de färgade trådarna i metall som liknar kablar, kommer att göra att de flesta tror att det här är ett par helt vanliga hörlurar.

Även denna produkt finns i flera olika färger. Oavsett om du är på jakt efter rosa, grön eller blå så är de en del av det stora utbudet.

Alpine har också lagt en hel del fokus på komfort. Med mjuka, vadderade kåpor och en bygel som är vadderad hela vägen är dessa sköna att ha på sig. Kåporna kan också justeras för att passa barnets huvud på allra bästa sätt.


Carlo Baby Hörselskydd

Carlo Baby Hörselskydd

Kolla priset hos:

  • Ålder: 6 månader – 12 år

Carlo Baby kommer här med ett par bra hörselskydd som får räknas som en något enklare modell. Är du på jakt efter ett bra budgetalternativ kan detta kanske vara något värt att ta sig en närmare titt på.

Hörselskydden finns i flera olika färger, bland annat grön och rosa. Både dessa designer sticker ut ordentligt. Perfekt om du vill att det ska bli extra enkelt att hålla koll på ditt barn när det är i närheten.

I övrigt liknar dessa hörselskydd de andra enklare modellerna i guiden i stort, med en klassisk design med två kåpor och en bygel. En sak som dock gör att de sticker ut en del är att bygeln kan förlängas och förkortas. Detta ger goda möjligheter till en bekvämare passform och att justera produkten till storleken på ditt barns huvud.

När det kommer till själva skyddet mot ljud uppfyller dessa den EU-standard som är rådande. Kort sagt ett bra par hörselskydd, som gör jobbet och detta till ett förmånligt pris.


Att skydda barnets hörsel

Små barn är extra känsliga när det kommer till höga ljud. Är man inte försiktig finns en risk att skador uppstår som kan stanna permanent. Här kommer därför några tips på saker du kan göra för att skydda ditt barn mot höga ljud.

Till att börja med, är hörselskydd eller hörselkåpor ett mycket bra verktyg. Det ger ett gott skydd mot höga ljud och buller. Se därför till att utrusta ditt barn med hörselskydd, när ni närmar er högljudda miljöer.

En annan sak som är viktig att tänka på är att lära barnen att höga ljud kan vara farligt. Det är inte helt ovanligt att barn experimenterar med höga ljud, skriker varandra i öronen och liknande för att de tycker att det är kul. Var tydlig med att detta är en dålig idé och kan leda till stora problem i framtiden.

Ytterligare ett tips att ta till sig, är att fundera över vilka situationer i vardagen som är extra fyllda med buller och höga ljud. När du reser med små barn kan det vara klokt att ha med hörselskydd.

Att använda hörselkåpor kan även vara ett verktyg för barn som har svårt att fokusera på skolarbete, om ljudnivån omkring är hög och distraherande.

Vi hoppas att denna artikel kommit till nytta och att du fått nyttiga tips att ta med dig på vägen. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du kan hitta de hörselskydd som gör att just ditt barn kan skydda sina små öron mot höga ljud.


Läs fler artiklar inom barnsäkerhet!