Bästa hjälm för sparkcykel och skate 2023: Barn och junior

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du åker skateboard, inlines eller gör trick på en sparkcykel, bör du alltid använda hjälm och andra sorters skydd. I praktiken skyddar cykelhjälmar ofta lika bra som typiska skatehjälmar. Men det finns en viss stil på hjälmarna som är populära i skateboardparker. Här tipsar vi om de bästa hjälmarna för skateboard och sparkcykel!

Flicka med blå hjälm åker skateboard i ramp

Vilken barn- och juniorhjälm är bäst för skate och sparkcykel?

Ett av de mest populära valen är den snygga och prisvärda TSG Meta. Stilren enfärgad design, tillgänglig i storlekar från barn ända upp till vuxen.

TSG Meta hjälm, vit

Ett annat bra alternativ som både är prisvärt och känt för sin kvalitet, är den amerikanska Bell Local-hjälmen. Ligger bra i pris och är ett utmärkt alternativ!

Bell Local

Barn under 7 år bör använda en hjälm med grönt spänne. En bra och prisvärd sådan är K2 Varsity Kid. Du kan även kolla in vår artikel där vi tipsar om många bra hjälmar med grönt spänne!

K2 Varsity Kid

Se även våra artiklar om sparkcyklar för barn samt dessa riktigt coola tricksparkcyklar!

Många olika barn och juniorhjälmar för sparkcykel och skate

Nedan kan du läsa mer om alla olika skatehjälmar för barn och ungdomar som vi kollat närmare på. De flesta sorter finns tillgängliga i många olika färger och storlekar.

TSG Meta Solid Color

TSG Meta Solid Color

Kolla priset hos:

TSG Meta Solid Color Satin Olive kan användas både av barn och vuxna. Det är en hjälm med 11 ventilationshål som skapar en bra genomströmning av luft. Remmarna är mjuka och du riskerar inte att de skaver mot hakan.

Behöver du justera dem finns det en smidig liten inställningsratt. För att du ska kunna ställa in själva hjälmen så att den sitter perfekt finns det en halvring av formbar plast. Den gör att du kan fixa finjusteringen och bidrar dessutom till att hjälmen får en hög komfort.

Med en hjälm från TSG får du alltid ett snyggt och effektivt skydd. TSG utvecklar skydd för actionsporter, och riktar sig till alla olika slags användare. Är du nybörjare, på en avancerad nivå eller tränar du professionellt? Bland TSG:s produkter kan du alltid hitta bra skydd.

TSG står för Technical Safety Gear och det är ett företag från Schweiz. Ända sen 1988 har de tagit fram skydd som passar dig som vill göra något actionfyllt men inte riskera att bli skadad. I sin produktutveckling använder de sig av den senaste teknologin och strävar hela tiden efter att hitta nya och ännu bättre lösningar.


Bell Local

Bell Local

Kolla priset hos:

Många av Bells cykelhjälmar har ett sportigt utseende, men med Bell Local Matte Black får du en hjälm i avskalad skatestil, som därför passar extra bra om du till exempel åker skateboard eller tricksparkcykel. Hjälmen finns i olika storlekar och kan användas både av barn och vuxna.

Ventilationen sker genom 10 olika hål och remmarna har ett ActionFitT justeringssystem med en ratt, som gör att du lätt kan ställa in dem. Själva hjälmen är gjord med ABS-hårdskalsteknik som ger ett bra skydd. Den här hjälmen är godkänd för skating och certifierad med märkningen ASTM F1-1492-08.

Bell Helmets är ett företag från USA som tillverkar hjälmar för olika sporter. I sitt utbud har de ett stort sortiment av cykelhjälmar, som även går att använda om du behöver en hjälm för trick på sparkcykel eller skating.

Bell har varit ett av de ledande hjälmmärkena i mer än 50 år och du kan hitta en hjälm som passar oavsett om du är barn, vuxen, nybörjare, professionell eller har några särskilda behov. Till sina hjälmar har de utvecklat olika tekniska lösningar som gör att de ska bli så smidiga och bekväma som möjligt att använda.


Nutcase Street Mips

Nutcase Street Hjälm Mips

Kolla priset hos:

Nutcase Street Bahaus Reflective Mips är en hjälm för ungdomar och vuxna. Den finns i olika storlekar och kan finjusteras med hjälp av kuddar. Det finns också en storleksinställning med en halvring av plast som gör att hjälmen sitter stabilt på ditt huvud.

Till hjälmen har MIPS använts – Multi Directional Impact Protection System – ett system som tagits fram att hjärnforskare för att du ska bli så bra skyddad som möjligt. Hjälmen har ABS-hårdskalsteknik och 11 ventilationshål. Något som är speciellt med den här hjälmen är att det orange mönstret inte bara är snyggt utan också är reflekterande.

Nutcase är ett företag som startade för att de var trötta på att hjälmar var så tråkiga. Deras hjälmar är allt annat är tråkiga, de använder generöst med färger och mönster som gör att hjälmarna lyser upp och drar blickarna till sig.

Sen 2014 har de valt att samarbeta med tre konstnärer varje år i utformandet av produkterna. Det har gjort att de blir extra snygga – och att många också vill ha dem. Nutcase är ett företag från Portland i Oregon i USA, som är en del av landet där relativt många cyklar.

De tillverkar hjälmar för allt från bebisar till vuxna, och de fungerar lika bra om du ska cykla som om du vill göra trick på en sparkcykel.


K2 Varsity

K2 Varsity Kid

Kolla priset hos:

Hjälmarna i Varsity-seren från K2 har ett klassiskt skate-utseende. De finns i lite olika modeller, bland annat kid-modellen för barn. Genom en bekväm vaddering blir den skön att ha på dig och du kan justera den med hjälp av en liten ratt som finns i nackdelen. Att hjälmen har reflexdetaljer gör att du blir mer synlig när det är mörkt ute.

K2 är ett av de stora företagen inom actionsport. De har tre dotterbolag: K2 Skis, K2 Snowboards och K2 Skates. Deras mål är att kunna hjälpa såväl nybörjare som avancerade användare att få en bra upplevelse inom sin utomhus- och actionsport.

K2 har innovativa produkter och strävar hela tiden efter att hitta nya lösningar med ny teknologi och bättre kvalitet på produkterna. För att deras saker ska kunna bli så bra som möjligt har de satsat på att tillverka prototyper och de har testanläggningar där de kan undersöka och hitta de svagheter prototyperna har.

De arbetar också för att ha en hållbar produktion, där de bland annat är måna om vad de väljer för material. K2 är ett företag från USA och det grundades 1962. Sen dess har de hunnit bli väletablerade och ett av de mest omtyckta märkena för actionsporter.


TSG Status Solid Color Satin Black LED Lampa

TSG Status Solid Color Satin Black LED Lampa

Kolla priset hos:

TSG Status Solid Color Satin Black LED Lampa är en CE-märkt hjälm som finns i olika storlekar och passar både för barn och vuxna. Den fungerar bra både för dig som letar efter en skatehjälm och för dig som vill ha en cykelhjälm som tål stadstrafik.

Hjälmen har ”low fit”, vilket innebär att den går lite längre ner i nacken och i pannan, för att kunna skydda bättre. I nacken finns en avtagbar LED-lampa som kan fungera som baklykta. Remmarna har ett Dial Fit justeringssystem som gör dem enkla att justera. Med 13 ventilationshål släpper hjälmen in mycket luft och gör att den blir bekväm att använda.

Det schweiziska företaget TSG (Technical Safety Gear) designar och säljer skyddsutrustning för olika actionsporter. De använder sig av den senaste tekniken och utvecklar hela tiden design och funktion på sina produkter, så att säkerheten ska kunna hållas på högsta nivå.

TSG har funnits sen 1988 och hade redan från början ambitionen att utveckla skydd med stil och komfort av en högre klass än det som fanns på marknaden då. Deras produkter är överlag lätta, sköna att bära och bjuder på ett effektivt skydd. Hjälmar och skydd från TSG är väldigt populära bland BMX-åkare, skateboardåkare och inlinesåkare.


Scott Jibe

Scott Jibe

Kolla priset hos:

Vill du ha en hjälm i en cool urban stil kan Scott Jibe Sand Beige vara något för dig. Den har CE-certifiering och lever upp till kraven på säkerhet, så du kan känna dig trygg med att du får ett bra skydd.

För att den inte ska bli för varm har den 12 ventilationshål och med ett smart J-RAS 360 justeringssystem kan du få en passform som anpassas efter just ditt huvud. Med en ABS-konstruktion för hårdskalet får du en hjälm som både är hållbar och ger väldigt bra stötdämpning.

Dessutom har det kompletterats med Extended Covereage som gör att du får ett extra bra skydd på de punkter som är mest sårbara och utsatta. Den här hjälmen finns i olika storlekar och passar bra både för barn och vuxna.

Scott Sports är ett företag som grundades redan 1958. Företaget kommer från USA och erbjuder utrustning för sport och friluftsliv. Du hittar alltså mycket mer än olika skydd i deras sortiment, men det betyder inte att de skulle vara sämre på att tillverka hjälmar än andra.

De har cykelhjälmar som passar för landsväg, MTB och trail, och som också går att använda för skating och tricksparkcykel. Scott är ett märke som fått utmärkelser för att de använder sig av avancerad teknologi, och det märks även på deras genomtänkta, snygga och smarta hjälmar.


Nutcase Little Nutty

Nutcase Little Nutty

Kolla priset hos:

Med barnhjälmen Nutcase Little Nutty Moody Blue Mips får du en hjälm som sitter bekvämt och skyddar bra. De 11 ventilationshålen släpper in mycket luft och det finns en avtagbar skärm som kan skydda mot ljus. Remmarna är mjuka och justeras med en ratt, och storleken på själva hjälmen ställs in med en stabil och formbar plastring och med kuddar i olika storlekar.

Det här är en CE-märkt hjälm som använder sig av ”Multi Directional Impact Protection System”, ett system som tagits fram för att risken för hjärnskakningar och andra skador i hjärnan ska bli ännu mindre om olyckan är framme.

Hjälmar från Nutcase är gjorda för att vara så snygga att du vill ha din hjälm på dig, istället för att det bara blir till en plikt som du önskar att du slapp. De använder sig av färger och mönster på ett sätt som gör hjälmarna unika och tilltalande.

Från 2014 och framåt har de dessutom valt att samarbeta med några konstnärer varje år, för att skapa ännu mer speciella produkter. Hjälmar från Nutcase finns i många olika storlekar, där de minsta passar för bebisar. Både vuxna och barn kan använda deras hjälmar och de de funkar bra för skating.


ABUS Aven U Velvet Black

ABUS Aven U Velvet Black

Kolla priset hos:

ABUS Aven U Velvet Black är en lätt hjälm som är avskalat snygg i sin stil. Den finns i flera storlekar och kan passa både för unga och vuxna. Att den kan ha så låg vikt beror på att en In-Mold-teknik använts, och att den väger så lite gör den skön att ha på sig.

Med 14 ventilationshål släpper den igenom mycket luft, vilket också skapar en bra komfort. Hjälmen är CE-märkt och säker, och går att ställa in så att den passar just ditt huvud. Remmarna har ett enkelt justeringssystem och inne i hjälmen finns formbar plast som optimerar passformen. Dessutom är fodret möjligt att ta ut och tvätta.

Det tyska märket ABUS tillverkar säkerhetsutrustning av olika slag. De är bland annat kända för sina lås, ABUS-lås, som är vanliga att använda till cyklar eller sparkcyklar. I sitt sortiment har de även skyddsutrustning för actionsporter, vilket ju också handlar om en sorts säkerhet.

Deras hjälmar är gjorda för att vara starka, lätta och sköna att ha på sig, så att du både ska få hög funktionalitet, säkerhet och bekvämlighet när du är ute och gör trick, cyklar eller sysslar med skating. ABUS har funnits sen 1924 och var då ett familjeföretag som grundades av en man och hans två söner. Med tiden har företaget växt och utbudet blivit större.


ABUS Skurb

Abus Skurb

Kolla priset hos:

Den CE-märka hjälmen ABUS Skurb Polar White är en cykelhjälm som fungerar bra att använda som skatehjälm. Du kan också använda den om du vill åka inlines, sparkcykel eller liknande. Hjälmen finns i tre storlekar, väger väldigt lite och är bekväm att ha på sig.

De mjuka hakremmarna har en en extra kudde vid hakspännet, så att inget ska skava eller riskera att klämma dig när du är ute och åker. Med 10 ventilationshål kommer det också in bra med luft. Du kan justera hjälmen genom det smarta systemet Zoom Ace där du använder en liten ratt. Inne i hjälmen finns det formbar plast och uttagbart foder, som gör att du alltid kan hålla din hjälm fräsch.

ABUS är ett tyskt märke som har stort fokus på säkerhet. De började med att göra hänglås och skapade tidigt mottot ”Säkerhet beror på kvalitet!” som de fortfarande tror på. Idag tillverkar de fortfarande lås, till exempel lås du kan använda till din cykel eller sparkcykel, men de har också en stor mängd andra säkerhetsprodukter i sitt sortiment.

De har dessutom ett bra utbud av skyddsutrustning för actionsporter, och i det utbudet ingår deras hjälmar. Hjälmarna håller hög kvalitet och på det sättet kan de leva upp till en hög nivå av säkerhet, precis som ABUS motto säger.


Limar 360

Limar 360 Matt Black

Kolla priset hos:

Limar 360 Matt Black är en hjälm som både barn och vuxna kan använda. Den passar lika bra som skatehjälm och som cykelhjälm. Den finns i flera storlekar och är möjlig att ställa in och justera för att passformen ska bli perfekt. Hakspännet är lätt att använda och remmarna har en behaglig mjukhet.

I hjälmen finns det 12 hål för ventilation, som gör att den upplevs som mindre varm. Till skalet har en ABS-hårdskalsteknik använts och inne i hjälmen finns det ett slags formbar plast som tål mycket och skapar stabilitet samtidigt som den anpassar sig efter din huvudform. Hjälmen kan även justeras med ett Competition+ Fit–justeringssystem där en inställningsratt används.

Limar är ett italienskt företag som grundades i Bergamo – och fortfarande finns kvar där. De har inriktat sig på att göra riktigt lätta modeller av cykelhjälmar och med sina senaste modeller är de nere på 160 gram, vilket är de lättaste som finns på marknaden idag.

Samtidigt håller deras säkerhet hög klass, de har inte tummat på funktionen för att sänka vikten. Företaget har funnits i knappt 30 år och ända sen starten har de arbetat med att hitta olika lösningar just för att hålla nere vikten på hjälmarna. Gång på gång har de förvånat sina kunder med att hitta en lösning som gör den nya modellen ännu lättare än deras tidigare modeller.


Slade Skate Helmet

Slade Skate Helmet

Kolla priset hos:

Skate Helmet från Slade finns i fyra olika färger och i två olika storlekar. Det är en hjälm med ett ganska klassisk skate-utseende, även om det finns detaljer som gör den här hjälmen speciell. Till exempel finns det 14 kvadratiska ventilationshål, som förutom att de släpper igenom en hel del luft ger hjälmen sitt särskilda utseende.

Den har en passform som gör att den sitter bra på huvudet, och du kan justera den så den passar just dina mått. På insidan finns det mjukt skum som gör att den är bekväm att ha på sig och samtidigt är stabil.

Hakremmarna är mjuka och också möjliga att justera. Det är en säker hjälm med CE-märkning, och den passar bra att använda som cykelhjälm, men även om du till exempel vill åka inlines, rullskidor eller skateboard.

Slade är ett streetmärke som framför allt erbjuder produkter inom mode, som kläder och accessoarer. Det du hittar i sortimentet är ofta kläder du kan använda till vardags, men det finns också också plagg som är utformade för särskilda sporter och aktiviteter. Bland annat har de skidkläder och badshorts i sitt sortiment – och hjälmar.


Triple Eight Certified Sweatsaver Hjälm

Triple Eight Certified Sweatsaver Hjälm

Kolla priset hos:

Triple Eight Certified Sweatsaver Hjälm är en riktigt snygg hjälm som finns i många olika färger. Förutom att den erbjuder en väldigt hög nivå av komfort och skydd doneras en del av inkomsterna från hjälmen till Tony Hawk Foundation.

Det är en organisation som arbetar med att stärka ungdomar genom att skapa skateparker i låginkomstsamhällen. Hjälmen har ett EPS-skum som är väldigt stötdämpande, och dessutom en Sweatsaver™ Liner, där du får en vaddering som är extra tjock och mjuk.

Hjälmen är godkänd med certifikat både från U.S. CPSC Bike och från ASTM Skate Safety Standards. Det innebär att den är godkänd både för cykling och skating.

Triple Eight är ett företag som även kallas Triple 8 och Triple8NYC, eftersom det kommer från New York. Företaget grundades 1996 och har redan från början specialiserat sig på skydd för actionsporter. Att grundarna levde i New York bidrog till att de upptäckte att behovet finns – där är det lätt hänt att råka ut för potthål eller att en mötande taxi dyker upp helt plötsligt.

Sortimentet av hjälmar, handskar och knäskydd är omtyckt av många och passar både för nybörjare och mer avancerade användare. De har certifierade skatehjälmar som också godkänts för användning i flera andra sporter. Triple Eight står för skyddsutrustning med hög kvalitet, och de arbetar hela tiden för att förbättra och utveckla sina produkter.


Thousand Chapter Mips

Thousand Chapter Mips

Kolla priset hos:

Hjälmen Thousand Chapter Mips Club Navy finns i tre storlekar och har ventilationshål som gör den bekväm att använda. Den kommer dessutom med en uppladdningsbar LED-lampa som är fäst bak på hjälmen och fungerar som baklykta.

Det finns en hel del smarta och snygga funktioner på den här hjälmen. Den har ett litet visir och förutom att remmarna är bekväma och har ett smidigt magnetknäppe är de enkla att ställa in med hjälp av en liten ratt.

Hjälmen har MIPS, (Multi-directional Impact Protection System), ett system som tagits fram av hjärnforskare och är utformat för att så bra som möjligt skydda mot hjärnskakningar och andra hjärnskador om du skulle råka ut för en olycka.

Thousand är ett märke som riktat in sig på att göra snygga hjälmar inspirerade av retrostil. Tycker du om hur din hjälm ser ut ökar chanserna för att du kommer använda den, så den idé Thousand har är att tillverka hjälmar du faktiskt vill ha på dig.

Förutom att de bryr sig om utseendet och har sin speciella stil har hjälmarnas funktion såklart stor betydelse, så att de ska skydda så bra som möjligt. Hjälmar från Thousand har säkerhetscertifieringarna CE-EN1078, ASTM F1492 och CPSC.


Thousand Heritage

Thousand Heritage

Kolla priset hos:

När du väljer Thousand Heritage får du en snygg, unik och stilmässigt avskalad hjälm som är skapad med en viss retrokänsla. Remmarna är veganska, och samtidigt mjuka, smidiga och hållbara. De knäpps med ett magnetspänne och du kan lätt ställa in dem med en liten ratt.

Det finns ett inbyggt visir och sju snyggt designade ventilationshål, som leder luft in i hjälmen. Båda delar är skapade för att hjälmen ska bli så bekväm som möjligt att använda. I nacken finns ett så kallat dial fit-system, ett reglage som gör att du kan ställa in hjälmen så att den passar perfekt.

Med en hjälm från Thousand får du alltid en snyggt designad hjälm – en hjälm som du kan tycka om att ha på dig. Deras hjälmar andas av retrostilens formspråk och har alltid en hög funktionsnivå, som gör att de på ett bekvämt sätt garanterar din säkerhet. Med smarta detaljer kan de skapa ett trendigt utseende utan att tumma på funktion och kvalitet.

När du väljer en hjälm från Thousand kan du lita på att den är säker, deras hjälmar har certifierats med CE-EN1078, ASTM F1492 och CPSC, som är tre olika märkningar som alla garanterar att det är en hjälm som lever upp till säkerhetskraven.


Vad är skillnaden på en skatehjälm och en cykelhjälm?

Den största skillnaden mellan en skatehjälm och en cykelhjälm är utseendet. Dels handlar det om stil, det är inte samma utseende som anses vara snyggt inom streetmodet som det mode som dominerar för sportcyklister. Dels handlar det om att skatehjälmar täcker en större del av huvudet eftersom det finns risk att slå i fler delar av huvudet vid skating.

I grunden är det samma teknik, samma sorts skydd och samma säkerhetslösningar som används för skatehjälmar och cykelhjälmar. Många hjälmar som har ett typiskt skate-utseende säljs som cykelhjälmar och du får ett bra skydd vid skating även med en cykelhjälm som har ett sportigare utseende.

Det viktigaste är att du hittar en hjälm som sitter bekvämt och inte är i vägen när du gör olika trick. Du behöver ha en hjälm i rätt storlek så att den passar ditt huvud och justera den så att den sitter stabilt. Det är mycket viktigare än om hjälmen kallas för cykelhjälm eller skatehjälm.

Är skatehjälmar säkra?

Det finns alltid oseriösa produkter på marknaden, men köper du en hjälm från ett av de större märkena kan du lita på att den är säker. Du behöver inte heller oroa dig för att skatehjälmar skulle vara mindre säkra än cykelhjälmar.

De som tas fram och säljs idag håller en hög kvalitet och lever upp till de säkerhetskrav som från början skapades för cykelhjälmar. Många hjälmar är dessutom utformade så att de lika gärna kan användas för cykling som för skating, inlinesåkning eller för den som vill göra trick på en sparkcykel.

För att du ska kunna lita på att en hjälm är säker finns det olika tester som görs innan en hjälm kommer ut på marknaden. Antingen har tillverkaren själv testat hjälmen så att den lever upp till de krav som ställs, eller så har de skickat iväg den så att en oberoende instans gjort testerna.

När hjälmar testas sker det på en mängd olika sätt. Bland annat utförs stöttester, man kollar så att de inte innehåller för mycket av någon farlig kemikalie, remmarnas hållbarhet testas och man kollar hur bra hjälmen klarar olika slags väder. Dessutom testas hjälmen för speciella aktiviteter. Till exempel testas en cykelhjälm för just cykling.

För att du som konsument ska veta vad det är för krav hjälmen lever upp till finns det några olika märkningar.

CE-märkning – CE står för Conformité Européenne och när en hjälm har den här märkningen betyder det att den uppfyller EU:s krav på säkerhet. Det här är den vanligaste säkerhetsmärkningen för skate- och cykelhjälmar i Sverige. CE-märkningen utgår från en cykelstandard, men i hela EU gäller den för både cykel- och skateboardhjälmar.

CPSC – Den här förkortningen står för US Consumer Product Safety Commission (CPSC) och det är en certifiering som används i USA. Det är en oberoende tillsynsmyndighet som är ansvarig för att olika produkter lever upp till bland annat krav på säkerhet. När en hjälm har en CPSC-märkning innebär det att den klassats som säker i USA. Certifieringen gäller för cykelhjälmar och säkerheten har testats för just cykling. På de allra flesta sätt är det samma saker som behövs för att en hjälm ska vara säker för skating, tricksparkcykel och liknande, men det kan vara bra att veta.

ASTM – Det här är en annan märkning från USA. ASTM står för American Society for Testing and Materials och de har ansvar för att testa hjälmar som marknadsförs och används som något annat än cykelhjälmar. Bland annat har de en särskild standard för skatehjälmar, och hjälmarna bedöms då utifrån hur bra de klarar just skating. Alla grundläggande säkerhetskrav är dock samma som när en hjälm ska användas för cykling.

Kan man använda skatehjälm när man cyklar?

Eftersom skatehjälmar och cykelhjälmar är väldigt lika varandra går det bra att använda en skatehjälm när du cyklar. Den största skillnaden som kan finnas är att en skatehjälm kan gå ner lite mer i nacken och pannan, men att få ett aningen bättre skydd är ju ingen nackdel.

En annan skillnad som kan finnas är att inte alla skatehjälmar har ventilationshål eller ett lika utvecklat ventilationssystem som cykelhjälmar kan ha. Ska du cykla långt eller snabbt kan det därför bli varmt att ha en skatehjälm.

Skatehjälmar är normalt inte heller formade på samma sätt. En cykelhjälms sportiga utseende kan minska luftmotståndet och gör att det går att cykla snabbare – om du är en professionell cyklist. För andra har det i stort sett ingen betydelse mer än att man kan tycka att det är snyggt.


Här hittar du fler artiklar om just säkerhet!