Bästa hängmatta 2022: För trädgård, uteplats eller balkong

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sommartid och semester är förhoppningsvis en tid för avkoppling. Finns det något härligare än att lägga sig till rätta i hängmattan med en god bok i sina händer? Vi har kikat runt lite i hängmattsdjungeln för att se vad vi har för valmöjligheter i sommar. Här är de bästa hängmattorna att ha vid hemmet!

Hängmatta trädgård bäst i test

Vilken hängmatta för hemmabruk är bäst i test?

  • Bästa hängmattan med stativ: Fatboy Headdemock – En stor och lyxig variant som blivit otroligt populär.
  • Bästa klassiska hängmattan: Amazonas Hängmatta – I brasiliansk stil, med många snygga mönster och färgkombinationer.
  • Bästa hängmattan för barn: Hamaca har flera modeller som är anpassade specifikt för barn.
  • Bästa svenskdesignade hängmatta: Venture Home – Vi gillar framförallt deras modell Heela med vackert trästativ.

En liknande möbel som också är populär är hammocken, även kallad hängsoffa!

Recensioner av 9 olika hängmattor

Här kommer en närmare titt på hela 9 olika hängmattor, av flera olika märken med olika stilar. Vissa säljs med stativ, andra kräver att du har lämplig plats att hänga upp den på.

Se även vår artikel om loungemöbler om du vill ha mer inspiration till trädgården och uteplatsen. Eller våra tips på loftsängar, för barn som vill ha ett mysigt krypin i sitt sovrum.

Fatboy Hängmatta Headdemock

Fatboy headdemock Hängmatta

Kolla priset hos:

Fatboy headdemock är en härlig och ombonande hängmatta för inom och utomhusbruk. Det Nederländska företaget fatboy har sedan 2002 tillverkat en rad med produkter som med stor förtjusning köps av kunder världen över. Det hela började med sittsäcken Fatboy original, som spreds som en löpeld och tog hela världen med storm. Fatboy har en speciell stil, vilket gör att man ofta kan gissa sig till att produkten kommer just från tillverkaren fatboy bara av att titta på den.

Hängmattan är en härlig och fluffig, extra bred konstruktion som klarar av att bära en vikt upp till 150kg. Den extra breda designen gör att den fungerar alldeles utmärkt som en dubbelhängmatta, för två personer. Hängmattan är hopvikbar och packas enkelt ner i medföljande väska.

Hängmattan har en tillhörande ställning, så konstruktionen är helt självbärande. Ställningen är tillverkad av metall och gummi. Själva hängmattan är tillverkad av 100% polyester, med en stoppning av fiberfill från polyesterfiber.

Tyget är vatten- och smutsavvisande och lämpar sig fint att ha utomhus året runt. Fatboy erbjuder hela 9 stycken olika färgval, samt en rad med tillbehör för att göra användandet och förvaringen av sin Fatboy headdemock ännu bättre. Det man kan extrautrusta sin hängmatta med är bland annat kuddar, skyddsöverdrag och lite reservdelar.

Om man vill lyxa till det lite extra så finns även modellen Fatboy Headdemock Superb. Den är en ordentlig slant dyrare men smakar det så kostar det, som man brukar säga. Superb kommer i antingen Olefin-tyg eller akryltyg beroende på vilken färg man väljer. Båda tygerna är av hög kvalitet, med en hög motståndskraft mot UV-strålar, fukt och slitage.


Cobana Hammock

Cobana Hammock

Kolla priset hos:

I den danska hängmattan Cobana hammock avnjuter man utan svårigheter den ena härliga sommardagen efter den andra. Kanske i skuggan under sitt favoritträd i trädgården.

Hängmattan har en oval form med tydligt framhävande handsydda sicksacksömmar i kortsidorna. Hängmattan har en ställning i aluminium och är helt självbärande. Det är en väldigt praktisk grej om ingen planterat träd för massvis med år sedan, strategiskt utplacerade, just för att bära upp en hängmatta, exakt där man vill ligga. Inte jätteofta man har ett sådant flyt när det är dags att rigga upp favoritstället för sommarhäng. Här har man dessutom möjlighet att under dagen röra sig runt trädgården i harmoni med solen.

Hängmattan är tillverkad av det supersmarta och högkvalitativa Olefin-tyget, som inte möglar vid fukt. Den har även två insydda metallkablar som hjälper den att hålla sin form samt att få till en ergonomisk liggställning.

Hängmattan är vattenavvisande men vid hårda skurar kan det vara klokt att söka skydd åt sin hängmatta. Dels för att envisa och hårdhänta regnskurar kan söka sig in genom de handsydda sömmarna och dels för att ja, vem vill ligga i en dyblöt hängmatta sen när solen bestämmer sig för att titta fram igen?

Vid köp av en Cobana hammock får man med ett skyddsöverdrag som med fördel kan få skydda hängmattan då man har annat för sig än att ligga i den.


Hängmatta Amazonas

Hängmatta Amazonas

Kolla priset hos:

Amazonas är ett tyskt företag som i sin egen fabrik i Nordöstra Brasilien tillverkar hängmattor och hängstolar av väldigt fin kvalitet. 

Hängmattorna är tillverkade av återvunna bomullstextilier, samt polyester. Hängmattorna kommer i olika modeller, storlekar, färger och former. Allt från diskreta toner i beige, till randiga tyger i starka färger som vibrerar av brasiliansk puls. Vissa är uppspända på träram. Det finns även varianter utan träram, vilket ger den där kokonglikande känslan när man låter sig omsvepas av tyget.

Om man inte vill hänga upp hängmattan i träd eller andra föremål man har hemma i trädgården så kan man köpa till en ställning till sin hängmatta. Ställningarna finns också i olika modeller och är tillverkade av antingen trä eller stål. Utöver ställningen så kan man köpa till lite andra tillbehör så som myggnät, kudde, väggfästen med mera.

Det sägs kunna lindra ryggvärk, samt kunna leda till en snabbare insomning i hängmatta jämfört med en säng, soffa eller madrass. Detta beror förmodligen på ställningen som kroppen befinner i när man ligger i en hängmatta. Den gungande rörelsen är sövande och väcker kanske upp känslor och minnen så lågt tillbaka att vi inte ens själva kan förstå det.

Amazons hängmattor är några av de mest populära i Europa och det finns god skäl till det! De är stora, otroligt härliga och finns i många vackra färger och mönster.


Hängmatta Vivere

Hängmatta Vivere

Kolla priset hos:

Vivere är en kanadensisk tillverkare av hängmattor och andra trevliga trädgårdsprodukter. Tillverkningen sker i Guelph, Ontario, Kanada och skeppas sedan ut till världens alla hörn.

Av just hängmattor så har Vivere ett imponerande utbud. Som med alla andra tillverkare så kan man välja lite bland färger och storlekar. Men vad som får Vivere att sticka ut lite extra är utbudet av tyger.

När man bestämt sig för en hängmatta och fastnat för just Vivere så kan man välja mellan deras hängmattor i antingen bomull, mesh, polyester och sist men inte minst hängmattorna i sunbrella-tyg. Detta tyg ska vara extra slitstarkt och kunna stå emot väder, vind och solsken på ett alldeles unikt sätt och känns lika bekväm som bomull mot huden.

Om man inte har passande träd att jobba med så kan man köpa till ett stativ till sin hängmatta. Man kan välja mellan stativ i trä eller metall. Metallstativen finns i vitt och svart. Vivere har en hängmatta för de flesta stilar. Oavsett om man är ute efter pulserande färger eller en romantisk känsla i beige med spetsdetaljer, så hittar man det hos Vivere.

Vivere har också en serie campinghängmattor i nylon, som passar perfekt för en natt under stjärnorna.


Hängmatta La Siesta

Hängmatta La Siesta

Kolla priset hos:

La Siestas historia började för nästan 30 år sedan när det tyska paret Dorothee Alexander Grisar förälskade sig i hängmattor under deras resor i Latinamerika. 1991 sålde de sin första hängmatta på Rheinland-Pfalz utställningen i Tyskland.

La Siesta tillverkar sina hängmattor i Colombia och förser sedan människor världen med härlig sommaravslappning.

La Siesta har hela 14 kategorier med stilar att välja mellan. Väljer man Alabama så får man en typisk nordamerikansk känsla. Väljer man Bossanova får man ett gediget hantverk med spetsdetaljer i Brasiliansk stil. Det finns ett utbud av resehängmattor och även en serie för barn och baby.

Det finns hängmattor uppspända på en träkarm i FSC-trä. Ställningarna som finns är tillverkade av lärkträ och stål. De tyger som finns att välja mellan är bomull, ekologisk bomull och outdoor (polypropylen). Hängmattorna finns i storlekarna singel, dubbel och kingsize. Alla varianter kommer inte i alla tyger, färger och storlekar men man har ett brett utbud att välja mellan.

Utöver ställningarna så kan man köpa till bland annat myggnät, bord att sticka ner i gräsmattan bredvid sin hängmatta, upphängningsredskap, tak att spänna upp mellan träd över sin hängmatta och kuddar i en massa olika färger. Grundaren Dorothee är ännu högst aktiv i sitt företag och sköter fortfarande lagerförsäljningen själv.

La Siesta hängmattor finns i otroligt många variationer och är ett mycket populärt alternativ.


Hamaca Hängmatta

Hamaca Hängmatta

Kolla priset hos:

Hamaca är ett familjeföretag som tillverkar hängmattor i colombiansk stil. Tillverkningen sker i Colombia med återvunnen bomull. Bomullen som används är från plagg använda i USA, sedan hanterade i Mexico och levererade till fabriken i Colombia.

Hängmattorna från Hamaca har härliga levande färger och kommer både i varianterna uppspända på träram och den mjuka kokongliknande varianten. I utbudet finns det olika storlekar och även hängmattor utvecklade för barn. Det finns ställningar i stål eller trä, samt lite andra tillbehör att utrusta sin hängmatta med.

Hamaca menar att hängmattor har en lika självklar plats inne i hemmet som ute i trädgården. Bara fantasin sätter gränser för hur man både kan hänga upp sin hängmatta, och var den blir som mest drömlik att använda.

Det här är helt underbara produkter som man mer än gärna hänger upp i sin trädgård för att spendera fina sommarstunder i. Det vävda tyget lämnar en härlig känsla mot huden och med Hamacas kloka miljötänk så ger tyget även en varm känsla för samvetet, och känslan av att ha bidragit till något fint för vår planet.


Venture Home Hängmatta Nindra

Venture Home Hängmatta Nindra

Kolla priset hos:

Venture Home är ett svenskt varumärke som varit verksamma sedan 2014. Det grundades i Växjö, där huvudkontoret ligger än idag. Framgången lät sig inte väntas på och idag säljer Venture Home möbler för inom- och utomhusbruk världen över. Möblerna är fina hantverk i skandinavisk stil.

Venture Home Nindra är en lyxig hängmatta, tillverkad i ett smuts- och vattenavvisande tyg. Den ger ett väldigt pampigt första intryck och är oerhört skön att ligga i. Själva mattan innehåller en mjuk stoppning som verkligen gör hängmattan helt underbar att sjunka ner i. Det känns som att man ligger på fluffiga moln.

Den medföljande ställningen är tillverkad av metall och själva monteringen är relativt enkel. Hängmattan är 299cm lång och 104cm bred.

Mellan hängmattans undersida och stativet sitter vajrar fästa, för att man inte ska kunna tippa över, vilket ju annars kan vara lätt hänt när man sömndrucken ska hasa sig ur hängmattan efter en härlig tupplur i sommarvärmen.

Hängmattan klarar av att bära en vikt på 180kg, så om man vill mysa ner sig under favoritträdet bredvid någon man tycker om, så finns möjligheterna här.

Nindra med sitt tillhörande stativ ger ett väldigt stilrent intryck och skulle passa på de allra flesta uteplatser och i de flesta trädgårdarna.


Venture Home Hängmatta Heela

Venture Home Hängmatta Heela

Kolla priset hos:

Venture Homes hängmatta Heela ger ett romantiskt första intryck. Hängmattan består av ett vackert tyg i beige bomull. Att sträcka ut sig i denna vackra kreation med den lena bomullen mot huden ger verkligen en känsla av lyx, sommar och romantik. När man tittar på den så kan man tydligt föreställa sig en strand av vit klappersten med det vilda, salta havet brusande i bakgrunden. Hängmattan är uppspänd på en vacker bågformad ställning av trä.  

Heela är 315cm lång och 110cm bred. Det finns inga krusiduller eller spets, det behövs inte. Det ljusa bomullstygets möte med det levande träslaget skapar perfektion i all sin enkelhet.

Venture Home har överlag en röd tråd av stilrenhet genom sitt sortiment av produkter. Idéen och grunden till varumärket uppstod i småländska Växjö och man kan gissa sig till att mycket av inspirationen är hämtad från den nordiska naturens enkelhet. Både i de okomplicerade formerna men även i de harmoniska, naturnära och lugna färgerna.

Köper du hängmattan Neela från svenska Venture Home så får du en vacker möbel att se på och en skön plats att vila på. 


Hängmatta Uno

Hängmatta Uno

Kolla priset hos:

Hängmattan Uno är en ljus, enkel och vacker hängmatta flätad i ett glest mönster. Designen är nordisk och passar vid karga stränder, klippor och i vår nordiska vegetation. Men när man vilar ögonen på denna vackra hängmatta så går tankarna lika fort till kokosnötter, palmer och Karibiens vita stränder. Eller varför inte en pittoresk by någonstans längst medelhavets kust.

Den här hängmattan passar in precis överallt. Den är även en vacker inredningsdetalj inomhus, eller kanske till och med som en funktionell möbel för tv-tittande eller i ett hörn dedikerad åt läsning. 

Det är verkligen en smaksak det här med hur vida man uppskattar att ligga på ett nät. Vissa tycker att det är helt underbart, ger musklerna och huden stimulans och släpper in luft, på ett sätt som inget annat tyg klarar av. Känner man så, är ju Uno nästan ett måsteköp.

Om man tillhör den kategori av människor som känner sig som en kassler så fort kroppen lägger sig till rätta i det flätade nätet, så går det ju utmärkt att lägga ut en pläd eller ett badlakan över hängmattan innan man lägger sig till rätta, om man trots allt älskar utseendet på Uno hängmatta.


Hängmatta med eller utan stativ – vad är bäst?

Det klassiska och förmodligen det vackraste sättet att hänga upp en hängmatta på, är mellan två träd. Precis så där som farbror Melker gjorde i Saltkråkan, och som man kan tänka sig att Ernst Kirchsteiger nog skulle göra det. Det är så det ska vara, för det är så det alltid har varit enligt många. Faktum är ju dock att inte allt var bättre förr.

Väljer man alternativet att hänga upp sin hängmatta på en hängmattsställning så har man dels ett väldigt litet arbete framför sig med att hänga upp sin hängmatta och dels så kan man från dag till dag eller från timme till timme, i harmoni med solens rörelser, förflytta sig runt omkring i trädgården.

Det är dels en smaksak men ibland så har man ju helt enkelt inte passande träd och byggnader att jobba med och då är ju dessa stativ en skänk från ovan. Sedan så behöver ju inte det ena utesluta det andra. Tycker man att det är värt besväret så kan man absolut ha både och, för att sedan låta hängmattan flytta runt dit den behövs för stunden.  

Slutligen finns det ju förstås en fördel att slippa stativet om du vill kunna ta med dig hängmattan på resa, vart du än ska. Det är ett smidigt sätt att säkerställa att du har en skön viloplats tillgänglig i väskan.

Hur hänger man upp en hängmatta?

Om man väljer ett stativ eller ställning till sin hängmatta så är upphängningsproceduren väldigt enkel. Allt man behöver för att hänga upp sin hängmatta med ingår oftast i dessa ställningar och stativ. Sedan behöver man egentligen bara välja ut sin favoritplats i trädgården, kroka fast hängmattan på ställningen och lägga sig till rätta.

Om man ska hänga upp hängmattan mellan två träd så kan man använda sig utav rep eller kedja, som man lindar runt träden. Det finns även speciella band att köpa för att fästa runt träd. Sedan kan man använda sig av karbinhakar eller något liknande för att fästa själva hängmattan i repet eller kedjan.

När man köper dessa så ska man vara noga med att ta reda på om de klarar av att bära vikten. Avståndet mellan fästpunkterna ska vara cirka 90% av hängmattans totala längd. En klassisk hängmatta, näthängmatta och resehängmatta ska hänga ungefär som en banan för att få till bästa möjliga komfort.

Träden man väljer ut bör vara stabila, ett nyplanterat träd kommer nog inte att uppskatta sin uppgift som hängmattsbärare och det slutar förmodligen med att både du och trädet ligger på gräsmattan istället.

Det finns olika upphängningskit att köpa till hängmattan om man till exempel vill fästa den på en vägg eller i ett tak. Det man måste tänka på innan man skruvar fast fästena är att väggen måste kunna bära din vikt.

En gipsvägg är kanske inte bästa material att jobba med eller om man vill fästa den i taket på uteplatsen, så bör man ta reda på om taket klarar av att bära den vikten. Även vid den här sortens upphängning så ska avståndet mellan fästpunkterna vara cirka 90% av hängmattans totala längd och den lägsta punkten bör ligga ungefär 40-50 cm över marken, man vill ju inte skrapa rumpan i backen.


Här hittar du fler artiklar om möbler av olika slag!