Bästa haklappen 2021: För kladdiga barn vid matbordet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När barnen börjar utforska maten på egen hand kommer det att bli lite kladdigt och rörigt vid matbordet. Fläckar på kläder och möbler tillhör vardagen. Med en bra haklapp kan du åtminstone undvika det värsta. Det är både användbart när ni är ute och inte har samma möjligheter till ombyte och tvätt, och hemma vid matbordet.

Barn äter med sked och har på sig en rosa haklapp.

I den här artikeln rekommenderar vi våra favoriter och utser de bästa haklapparna som går att köpa på nätet just nu!

Vi delar upp haklapparna vi tittat på i tre kategorier:

Bästa standardhaklapparna

Här listar vi våra favoriter överlag av alla olika sorter vi tittat på. De är tillverkade i lite olika material och har olika design. Se om någon av dessa skulle passa ditt barn!

BabyBjörn Haklapp – Bäst i test

Babybjörn Haklapp ljusblå

Kolla priset hos:

De här haklapparna från BabyBjörn är helt underbara. Vi har själva använt dessa och gett bort i present till många barnfamiljer genom åren. Haklappen är tillverkad i ett giftfritt plastmaterial som är otroligt lättskött. Det kan antingen snabbt och enkelt torkas med trasa, men även köras i diskmaskin vid behov.

Tack vare den mjuka linningen kring halsen sitter haklappen bekvämt. Den kan justeras helt steglöst vilket gör att haklappen kan anpassas helt efter ditt barn. Den skaver inte utan sitter på sin plats helt obemärkt. BabyBjörns haklapp har en smart ficka som är lagom stor och samlar upp allt spill utan att vara i vägen.

En mycket positiv egenskap hos BabyBjörn är att deras produkter kontinuerligt testas ordentligt för att säkerställa att de inte innehåller farliga ämnen i sina plaster. De uppfyller alla de höga krav som finns när det gäller barnsäkerhet både i Europa och USA.

BabyBjörns fina haklappar kan köpas antingen enskilt eller i 2-pack. Det är en kvalitetsprodukt från en av marknadens främsta tillverkare av babyartiklar. Dessa haklappar ingår även i ett paket med BabyBjörns barnservis. Den rekommenderar vi även i vår artikel om den bästa barnservisen.

Vill du ha en bekväm och lättskött haklapp som uppfyller alla krav du kan tänkas ha på en haklapp, kan du inte gå fel med BabyBjörns haklappar! Vi uppskattar dessa enormt och rekommenderar dem som bästa haklappen som finns just nu!


Done by Deer Haklapp

Done by Deer Haklapp

Kolla priset hos:

Done by Deer har många fina haklappar på marknaden. Vi gillar främst deras vattentäta varianter i Oeko-Tex-certifierad polyester. Dessa är väldigt lättskötta och går att antingen torka av med en trasa eller tvätta i maskin i 30 grader.

Som vanligt när det gäller Done by Deer har de söta färger och gulliga motiv på sina produkter. Dessa haklappar är väldigt fina och gör ett bra jobb i att motverka spill och kladd vid måltiderna. De knyts med ett band runt nacken, så det är inget som skaver eller orsakar obehag.

Kort och gott är detta en simpel men väldigt söt haklapp som gör det den ska och är otroligt lättanvänd. Om du gillar färgerna och motiven på dessa är Done by Deer haklapp ett utmärkt val för dig.


Elodie Details Haklapp

Elodie Details Haklapp

Kolla priset hos:

Det finns få tillverkare som har ett sådant brett utbud av haklappar som Elodie Details. Du bara måste ta en titt på deras sortiment! Fantastiska konstverk som både är funktionella och vackra. De är tyvärr lite dyra, men ack så fina. En haklapp från Elodie Details är en perfekt gåva till exempel till dopet eller nyfödd-present.

Elodies haklappar fästs med ett kardborreband i nacken, vilket är ett enkelt sätt att få dem att sitta bekvämt och väl anpassat efter barnets storlek. Designen är gjord för att täcka både axlarna och bröstet. Dessutom har de en uppsamlingsficka på framsidan för matspill.

Dessa haklappar är tillverkade i ett mjukt och följsamt polyestermaterial. Det har en särskild beläggning och är vattenavvisande. Det gör haklappen lättskött och de torkar snabbt. Materialet är fritt från skadliga ämnen som PVC och ftalater, något som är självklart när det kommer till produkter från Elodie.

Om du kan kosta på dig något lite extra, till ditt barn eller som present, så är Elodie Details haklappar en fröjd att titta på och använda. Funktionalitet och design i det perfekta mötet!


Sebra Haklapp

Sebra Haklapp

Kolla priset hos:

De här haklapparna från Sebra har en väldigt vacker stil och skiljer sig från många andra haklappar både i utseende och design.

Haklappen fästs med tryckknappar vilket både kan vara bra och dåligt. Det är bra för att den sitter stabilt och inte slits på samma sätt som kardborre kan göra. Samtidigt kan det vara svårare att få till precis rätt storlek. Det finns dock två lägen så att du kan justera den något och den passar alldeles utmärkt för de flesta barn.

Sebra haklapp är extremt enkel att rengöra eftersom de är tillverkade i plast. Du kan snabbt torka av eller handdiska hela haklappen om det skulle behövas. Haklappen är väldigt tunn och vikbar så när barnet har ätit klart kan du lätt vika ihop den och på så vis samla ihop allt spill. Praktiskt och lätt.

Vi uppskattar de fina motiven och det funktionella med att ha denna typ av enkla haklappar i plast. De säljs i 2-pack och om du vill ha ett par riktigt praktiska varianter så kan vi varmt rekommendera Sebra haklappar.

Om du vill se ännu fler fina haklappar kan du se hela sortimentet hos olika butiker här: Adlibris, Babyland, Babyshop, Baby V, Jollyroom.


Bästa Haklapp med ärm

En populär typ av haklapp är den med ärmar. På vissa modeller går det att ta loss ärmarna, på andra sitter de ihop med haklappen. En sådan skyddar ännu bättre mot spill, vilket kan vara väldigt behändigt. Här är våra favoriter bland haklapparna med ärmar.

Rätt Start Bamse haklapp med ärm – Mest prisvärda alternativ

Rätt Start Bamse Haklapp med ärm

Kolla priset hos:

Simpel men mycket praktisk och billig haklapp med ärmar från Rätt Start. På framsidan har den ett snyggt tryck med Bamse-motiv.

Hela haklappen är tillverkad i ett vattenavvisande polyester-material. Den är helt fri från giftiga ämnen såsom PVC och ftalater. Den fästs genom ett snöre som knyts bakom nacken.

Rätt Start haklapp är en väldigt simpel och tunn haklapp men är väldigt praktisk och lätt att använda. Den passar från ungefär 6 månader och är utmärkt både att ha som haklapp vid matbordet och som förkläde om det ska målas med vattenfärger och pysslas.

Vill du ha en bra billig haklapp med ärmar är Rätt Start Bamse helt klart ett bra alternativ. Den är väldigt prisvärd och ni kommer sannolikt att ha nytta av den väldigt många gånger under flera år. För det priset hittar du nog inte många bättre haklappar med ärmar!


SootheTIME Haklapp

SootheTIME Haklapp med ärm

Kolla priset hos:

Den här söta haklappen är som ett helt förkläde med löstagbara ärmar. Den har en ficka på framsidan för att samla upp spillet. Med SootheTIME haklapp kan du skydda hela barnets kropp och klädsel från spill och underlätta tvätten efter måltiden.

Eftersom detta plagg är så pass rymligt kan det både användas som haklapp och som ett vanligt förkläde när barnet blir lite större. Väldigt flexibelt och praktiskt helt enkelt. Det kan tvättas i maskin i 40 grader och är enkelt att hålla rent.

Vill du ha en simpel men söt haklapp med ärmar är SootheTIME ett trevligt alternativ som är funktionellt och gulligt.


Buddy & Hope – Bäst i test haklapp med ärm

Buddy and Hope Haklapp med ärm

Kolla priset hos:

Tjusig haklapp med ärmar från ett svenskt varumärke med god känsla för design av babykläder och tillbehör för barnfamiljer.

Det är ett praktiskt plagg med en heltäckande framsida och ärmar. Du trär på haklappen som ett förkläde och spänner fast det med kardborreband baktill. Tyget på insidan är mjukt och bekvämt och utsidan består av ett lättskött material som är vattenavvisande och lätt att hålla rent.

Buddy & Hope haklapp är tillverkad i polyester och polyuretan och tål maskintvätt i 40 grader. Det finns tillgängligt i många fina färger och säljs i 2-pack. I setet får du matchande haklappar, en med prickigt mönster och en helfärgad.

Vi gillar den här fina och eleganta stilen med avskalade detaljer och lugnande matta färgtoner. Det här är en kvalitetsprodukt och det är väldigt enkelt och praktiskt att använda en haklapp som träs på över armarna.

Detta är vår favorit av haklapparna med ärmar. Vill du ha ett par fina funktionella haklappar som håller barnet rent och snyggt vid middagsbordet så är Buddy & Hope haklapp ett riktigt trevligt alternativ.


CeLaVi Haklapp med ärmar

CeLaVi haklapp och förklade med ärmar

Kolla priset hos:

Det här praktiska förklädet från CeLaVi är väldigt praktiskt och mycket snyggt i sina helfärgade och glada toner. De finns i en mängd olika färgalternativ, kolla vilken du gillar bäst!

CeLaVi Haklapp är tillverkad i en mix av polyester och polyuretan. Den är väldigt lättskött och tack vare beläggningen är den vattentät. Du kan snabbt få bort spilld mat och dryck genom att torka med en fuktig trasa.

Framtill finns en smart ficka för att samla upp maten som spills. Längst ut på ärmarna finns resårmuddar som håller dem på plats. Haklappen hålls på plats med hjälp av snören som du knyter baktill vid nacken.

Det är en väldigt fin haklapp/förkläde och den pryds av varumärkets elefant-logga på bröstet. Vi kan varmt rekommendera CeLaVi Haklapp med ärmar. Företaget har en riktigt bra känsla för design och detta är helt klart en kvalitetsprodukt!


Done by Deer Långärmad Haklapp

Done by Deer Haklapp med långa ärmar

Kolla priset hos:

Bland de allra sötaste varianterna av alla haklappar hittar vi Done by Deer. Oemotståndligt gullig med färger och djurmönster i klassisk stil från detta varumärke.

Själva haklappen är även otroligt praktisk och funktionell. Den spänns fast med kardborre på baksidan och sitter bra på de flesta barn. Ute vid ärmsluten har den elastiska muddar som hjälper till att hålla den på plats.

Den är lättskött och hålls enkelt ren genom simpel avtorkning. Den kan dessutom tvättas i maskin om det behövs. Materialet består av polyester och polyuretan och den är Oeko-Tex-godkänd vilket är miljövänligt och dessutom gör det tryggt att använda den dagligen för barn.

Om du känner som vi, att detta är bland de sötaste haklapparna som någonsin skådats, så är det ingen tvekan om att Done by Deer långärmad haklapp är ett givet köp!


Billigaste haklapparna

Här har tagit fram 3 förslag på simpla men mycket praktiska alternativ. Det kan vara skönt att ha ett par olika enkla haklappar där hemma för att alltid ha någon som är ren och redo att användas.

Baby mönstrade 7 dagar i veckan haklappar

Baby Haklappar för 7 dagar

Kolla priset hos:

Väldigt enkel haklapp men samtidigt väldigt funktionell och billig. De kommer i ett paket om sju, så att du enkelt ska kunna använda en för varje dag hela veckan lång. De är dessutom maskintvättbara, vilket gör att du sedan snabbt kan tvätta hela lasset och börja om nästa vecka. Smidigt och praktiskt!

Haklapparna är tillverkade i 65% bomull och 35% polyester. De fästs enkelt med kardborreband i nacken och är mycket lättanvända. De har söt design med roliga figurer på framsidan.

I viss mån får du vad du betalar för och de är uppenbarligen ganska enkla och tunna. Men de gör jobbet och håller kropp och kläder rena från spill. Dessa haklappar är ett otroligt prisvärt alternativ om du vill göra det enkelt för dig och inte behöva tvätta så ofta! Vi gillar det och det är vårt val som de mest prisvärda haklapparna!


Pippi Scarf

Pippi Scarf Haklapp Dregglis

Kolla priset hos:

Det här är ingen klassisk haklapp enligt vanlig benämning, men vi passar ändå på att rekommendera dessa fina scarfar från Pippi. De kallas även för drybib och kan fungera både som värmande plagg och för att skydda barnets kläder från dregel. De är alltså främst tänkta för små barn som har mycket saliv.

Det är ofta väldigt praktiskt att ha ett par sådana här med sig när du har småbarn. Det är ett praktiskt plagg som kan användas både som haklapp när ni är ute och äter, som trasa vid behov eller som klädesplagg och dregel-stopp.

De flesta av oss på Familjemys har sedan länge tyckt att Pippi scarf är ett praktiskt plagg att ha i beredskap. Därför passar vi på att rekommendera den även här bland alla vanliga haklappar.


Rätt Start Bamse Haklapp

Bamse Haklapp Rätt Start

Kolla priset hos:

Simpel men riktigt härlig haklapp med alla barns favoritbjörn Bamse. Denna haklapp från Rätt Start är ganska basic men samtidigt mycket funktionell och väldesignad.

Den är tillverkad i Oeko-Tex-certifierad polyester och har en vattenavvisande yta. Den knäpps enkelt fast med ett spänne i kardborre. På magen finns en spillficka som smidigt samlar upp det som glider ner längs haklappen.

Om ditt barn har introducerats för Bamse, kommer denna haklapp troligen snabbt att bli en favorit. Ibland kan tricket för att få barn att vilja använda haklapp, helt enkelt vara att använda sig att välkända och omtyckta motiv.

Vi gillar denna haklapp och kan varmt rekommendera varje småbarnsförälder att ha en eller två fina haklappar med Bamse där hemma, för mer mys och mindre spill vid matbordet.


Frågor och svar om haklappar

Här kommer svaren på några vanliga frågor som föräldrar kan ha om haklappar.

Vilken sorts haklapp är bäst?

En haklapp med ärmar som täcker hela framsidan skyddar allra bäst mot spill. Det kan dock vara smidigare med en vanlig simpel haklapp som fästs runt nacken. Båda har sina för- och nackdelar. Det viktigaste är att du väljer en sort som är enkel att tvätta. Då brukar det gå bra oavsett vilken typ av haklapp du väljer.

Kan man diska en haklapp i diskmaskin?

Vissa haklappar kan diskas i maskin, andra kan tvättas i tvättmaskin. Det finns även sorter som bara bör tvättas för hand. Av de vi rekommenderar så är det BabyBjörns haklapp som är rekommenderad för diskmaskinen.

Hur länge har barn haklapp?

De flesta använder haklapp tills barnet är mellan 1 och 2 år. Det varierar givetvis mycket från barn till barn hur det ser ut. Om barnet har lätt för att spilla och det blir lite kladdigt är det bekvämt som förälder att använda haklapp. När barnen börjar förskola får de lära sig att äta utan haklapp, men det brukar gå alldeles utmärkt oavsett hur ni har gjort hemma innan dess.

Från vilken ålder använder barn haklapp?

Från cirka 6 månader. En dregglis, eller drybib, gillar många att använda redan när barnet är ett par månader. Haklappen brukar komma in i bilden när barnet börjar sitta upp och kan vara med och provsmaka maten vid middagsbordet. Vanligast är att det sker när barnet är ungefär sex månader och det är då den första haklappen brukar börja användas.

Glöm inte att se om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden just nu!