Bästa gympaskorna inomhus för barn 2024: Snygga och funktionella inneskor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Idrottslektionen är för många barn den stora höjdpunkten under skoldagen. Ännu roligare blir det såklart med ett par snygga och bra gympaskor. Här tipsar vi om massor av bra inneskor som passar både på skolidrotten, innebandyn, fotbollsträningen eller andra aktiviteter i gympasalen!

Barn med gympaskor har idrott i gymnastiksal

Vilka gympaskor för inomhusbruk är bäst i test?

En av våra absoluta favoriter är Adidas Ligra 7 Kids. Detta är en väldigt allround sko, som lämpar sig väl för det mesta såsom skolidrott, innebandy, handboll och andra liknande sporter. Klassiskt utseende, finns i storlekar mellan cirka 32-39.

Adidas Ligra 7 Kids

Kolla priset hos:


Bland skorna för inomhusfotboll / futsal, gillar vi verkligen Nike Jr. Zoom Mercurial Vapor 15 Academy IC. En modern sko, med lätt vikt och riktigt läckert utseende. Finns i flera färger och i storlekar från cirka 27-39.

Nike Jr. Zoom Mercurial Vapor 15 Academy IC

Kolla priset hos:


Slutligen vill vi tipsa om ett par allroundskor från ett lite underskattat märke, nämligen Mizuno Stealth Star Jr. Riktigt bekväma och stadiga gymnastikskor som är perfekta för de flesta inomhusidrotter! Finns i storlekar från cirka 31-39.

Mizuno Stealth Star Jr

Kolla priset hos:


Fler tips längre ned i artikeln. Ett annat hett tips är att kolla in Booztlets utbud av sportskor för barn. Det uppdateras hela tiden, men brukar alltid ha några bra alternativ till extra bra priser!


En titt på 10 snygga inomhus-gympaskor för barn

Nedan har vi listat 10 olika modeller som är populära just nu. Vi har tagit med flera olika märken och försökt välja ut skor i olika stil.

Vi har både allround-modeller som passar de flesta sporter, samt lite mer nischade varianter som fotbollsskor.

Se även vår guide till sköna barnsneakers till vår och sommar!

Puma Solarflash Jr II

Puma SOLARFLASH JR II

Kolla priset hos:

När det kommer till skor är Puma en av giganterna på marknaden. Här har de tagit fram en modell anpassad för barn, som är perfekt att använda på idrotten.

Modellen har ett sportigt och snyggt utseende, utan att sticka ut allt för mycket. En svart bas med vita mönster, tillsammans med en beige sula gör att det också syns att det är en inomhussko.

Om ditt barn till exempel spelar padel eller tennis på fritiden kan en variant som denna vara perfekt. Den är speciellt framtagen för att ge ett bra grepp och vara snabb i vändningarna. Den funkar också utmärkt för till exempel handboll, eller som en allroundsko att använda på gympan i skolan.

Bland annat har skon en ventilerande ovandel i mesh-tyg som ser till att ditt barns fötter inte bli för varma. Den har dessutom en extra innersula som säkerställer extra komfort och passform.

Inbyggt i sulan finns en bra stötdämpning. Det dämpande lagret ger en snabb återgivning av energi och gör att denna sko får en studsig känsla och är optimal för att springa fort inomhus.

En nackdel är att den här skon inte är framtagen i första hand för sporter som fotboll. Formen är inte optimal för att sparka med helt enkelt. Ska du ha en sko till ditt barn som tränar fotboll på fritiden är det här enligt oss inte det perfekta valet.


Adidas X SPEEDPORTAL.4

Adidas X SPEEDPORTAL.4

Kolla priset hos:

Denna sko är framtagen för alla fotbollsälskande barn där ute. Med en sportig och snygg design, kombinerat med praktiska funktioner kommer den göra ditt barn oslagbart på planen.

Den neongula färgen i kombination med de klassiska tre strecken från Adidas gör det här till en modell som de flesta barn som älskar fotboll kommer att uppskatta. Även om den inte är den mest diskreta är designen snygg och kan passa de allra flesta.

Skon är som sagt speciellt utformad för att spela fotboll. Den spetsigare utformningen gör att ditt barn kommer att få en bra träff både vid passningar och skott.

En nackdel med skor som dessa är att de inte är de mest ergonomiska. Det finns andra varianter i guiden som har mer dämpning och bättre kan hantera det hårda underlag som idrottshallar ofta bjuder på.

Hur är den då som en allroundsko till idrotten? Svaret på den frågan är att Adidas X Speedportal fungerar helt okej att använda till alla aktiviteter på gympan.

Den har ett bra grepp och är ganska lätt, vilket gör att det går bra att springa och vända snabbt, vilket är viktiga egenskaper. Är du på jakt efter det allra mest bekväma till ditt barn kan det dock finnas andra varianter som har mer att erbjuda.


Adidas Ligra 7 Kids

Adidas Ligra 7 Kids

Kolla priset hos:

Ligra 7 Kids från Adidas är en sko som fungerar mycket bra till de allra flesta sporter och idrotter. Är du på jakt efter något som ditt barn kan använda utan problem ditt det mesta som händer på gympan i skolan kan det här vara rätt val.

Modellen har en diskret men ändå snygg design. En svart bas med Adidas klassiska tre streck på sidan i vitt, gör den till ett stilrent alternativ som de flesta barn kommer gilla.

Skon är något trubbigare i sin utformning. Även om den kanske inte är optimal för sporter som fotboll, där den ska användas för att sparka, så ger den lite mer rejäla utformningen ett bra stöd. Det här gör att det blir lättare för ditt barn att vända snabbt, utan att riskera att göra illa sig.

Ett annat plus är att det här är en av de skor i guiden med mest stötdämpning. Den tjocka sulan är bra på att hantera det hårda golvet som ofta förekommer vid inomhusidrotter. Allt från fötter till knän skonas av att ha en sko med en lite mer rejäl sula som denna.

Om ditt barn ägnar sig åt andra inomhusidrotter än fotboll kan en modell som denna också vara ett stabilt val. Den fungerar utmärkt för exempelvis handboll och innebandy, för att nämna några idrotter.

Kort sagt en bra sko som levererar på de flesta områden. Den hör till de något mer exklusiva varianterna i guiden men är enligt oss ett prisvärt alternativ.


Adidas Super Sala J

Adidas Super Sala J

Kolla priset hos:

Som du märker är många av skorna i denna guide från Adidas. Det beror till stor del på att Adidas är ett av de absolut största och bästa märkena när det kommer till skor för idrott. Även när vi pratar om inomhusidrotter, är en tillverkare med Adidas erfarenhet, helt enkelt svår att slå.

Super Sala är till att börja med en sko med en design som sticker ut en hel del. Den har en svart bas med gult tyg på insidan och ett stort gult parti vid hälen. Adidas tre streck finns tydligt, i en klar, röd färg på sidan av skon.

Det här ger ett både sportigt och snabbt intryck. Enligt oss är det här en av de absolut coolaste skorna i denna guide.

Detta är i första hand en fotbollsko. Den har den lite mer spetsiga formen som gör den optimal för att skjuta och passa bollen. Men modellen har också andra egenskaper som gör att den kan fungera perfekt som en allroundsko att ha på idrotten i skolan.

Bland annat har Super Sala från Adidas mer stötdämpning än många andra fotbollskor. Detta gör den till ett lite mer skonsamt val och att den blir mer bekväm att springa i. Sulan har bra grepp och gör att det går att vända fort utan problem.

En annan sak som får nämnas som ett stort plus är att man sett till att det här är en sko som kommer hålla länge. Sulan är slitstark och den har en extra förstärkning vid tån. Just tåpartiet är ett av de områden på skor som brukar ge med sig först och förstärkningen kan alltså öka livslängden en hel del.

Sammanfattningsvis är det här en mycket bra sko som passar utmärkt både för fotbollsträningen och gympan i skolan. Om ditt barn lockas av en lite mer sportig och fräck design är det här en modell du med fördel kan ta en närmare titt på.


Puma FUTURE Z 3.4 IT

Puma FUTURE Z 3.4 IT

Kolla priset hos:

Om du letar efter en fotbollsko med mycket bra passform till ditt barn kan Puma Future Z vara något för dig. Denna modell kommer med många bra egenskaper som gör den till en sko med bra precision och kontroll.

En tight och exakt passform är kanske det som sticker ut allra mest med denna modell. Den sitter tight runt foten och har ett skaft som går upp en bra bit runt benet. Skon har ingen plös, utan dras på som en strumpa på foten.

Detta gör att den på ett helt annat sätt blir en del av foten när ditt barn spelar fotboll. Något som kan vara en nackdel är såklart att skon blir lite svårare att ta på sig.

Puma Future Z är också perfekt för alla de som vill skjuta med lite extra precision. Piggar och andra strukturer på utsidan ger ett bättre grepp mot bollen. Det blir med andra ord enklare, både att dribbla, men också att skjuta med skruv.

Designen är inte för mycket, men ger ändå en sportig känsla. En svart bakgrund med neongula detaljer i form av Pumas logga och de små piggarna gör att skon närstan för tankarna till rymden och en stjärnhimmel.

Skon är såklart kanske inte den allra bästa allroundskon av de i guiden. Det finns de skor som har en ännu bättre dämpning och kan hantera idrottshallarnas hårda golv mer effektivt. För alla de barn som älskar fotboll är Puma future Z dock en av de skor vi varmt kan rekommendera.


Adidas Court Stabil Jr

Adidas Court Stabil Jr

Kolla priset hos:

Om du tycker att de flesta allroundskor ser lite tråkiga ut kan Adidas Court Stabil Jr vara ett bra val. Modellen har det mesta du letar efter i en stabil och ergonomisk sko till idrottslektionerna, men har tagit ut svängarna lite mer när det kommer till designen.

Istället för att gå på ett tema med till exempel svart och vitt som många andra allroundskor gör ha man här gjort ett lite mer vågat val färgmässigt. En visserligen svart bas, men med röd sula och innersida samt en hel del andra röda delar på skon. Detta gör sig riktigt bra i kombination med det stora, tydliga vita märket från Adidas på sidan av skon.

Det här är en stabil sko som har ordentligt med dämpning för att klara av de hårda golv som ofta förekommer inomhus. Adidas Court Stabil har också en innersula för ännu mer komfort och bättre stabilitet.

Svettiga och varma fötter är såklart inte så roligt. Därför har Adidas här tagit fram en inomhussko som slår de flesta när det kommer till ventilation. Ganska stora hål på ovansidan i kombination med ett luftigt tyg gör att mycket luft kan cirkulera och se till att fötterna inte blir så instängda.

Kort sagt är det här en mycket bra sko om ditt barn vill ha något som fungerar på alla idrottslektioner. Även om den inte är optimerad för till exempel fotboll funkar den utmärkt för de allra flesta idrotter. Lockas ni av den lite mer sportiga designen är Adidas Court Stabil ett alternativ vi varmt kan rekommendera.


Mizuno Stealth Star Jr

Mizuno Stealth Star Jr

Kolla priset hos:

Här är en sko för dig som kanske vill se bortom de allra största märkena som Puma och Adidas. En modell som inte minst har en design som sticker ut en hel del.

Mizuno Stealth Star har något så unikt som en blå sula. Det här i kombination med den vita grunden med röda fartränder ger ett snudd på futuristiskt utseende. Med andra ord en sko som skiljer sig från mängden. Enligt oss fungerar de olika detaljerna i designen bra ihop.

I övrigt är det här en ganska klassisk allroundsko som kommer att göra sitt jobb oavsett vilken idrott barnen ägnar sig åt. En ganska tjock sula med inbyggd EVA-mellansula ger en bra dämpning och skonar barnets knän och fötter.

Under sulan finns ett ganska grovt mönster. Det här ger inte bara ett bra grepp inomhus, utan gör att Mizuno Stealth Star också går att använda när barnen har gympa utomhus under våren.

Till sist kan också nämnas att denna variant har en något spetsigare design än de flesta andra allroundskor i guiden. Det gör att den också fungerar bra till exempelvis fotboll och andra sporter eller lekar där man ska sparka på en boll.


Nike Team Hustle D 10 FlyEase

Nike Team Hustle D 10 FlyEase

Kolla priset hos:

Nike har här tagit fram en sko för barn som inte minst enligt oss är ett av de snyggaste alternativen i guiden. D 10 Fly Ease är en basketsko som också kan användas på idrottslektionen till de flesta sporter, och idrotter.

Med ett högt skaft ger denna variant en helt annan känsla av stil och klass när ditt barn kommer till gympa i skolan. Den svarta, lite mer rustika basen tillsammans med ett silvrigt Nike-märke på sidan gör detta till ett svårslaget alternativ rent stilmässigt.

Skon är också perfekt för de lite yngre barnen som ännu inte lärt sig knyta snörena själva. Den har snören på framsidan, men mest för estetisk effekt. Istället spänns skon åt genom ett system med dragkedja och kardborre längst upp.

Greppet är också en av de saker som sticker ut på denna modell. Olika mönster under sulan är speciellt framtagna för att matcha det tryck som läggs på olika delar av skon. D 10 FlyEase kommer därmed ge ett otroligt fäste i snabba vändningar.

Skorna är också tillverkade för att tåla att användas utomhus. Tårna är förstärkta för att inte ge med sig. En mycket tjock och ganska mjuk sula ger dessutom otroligt bra dämpning på hårda golv.

Är ditt barn intresserat av basket eller tycker om basketskor bör du definitivt ta en titt på denna sko. En modell som fungerar lika bra att ha på idrotten, som på rasten eller på väg till skolan.


Nike Jr. Zoom Mercurial Vapor 15 Academy IC

Nike Jr. Zoom Mercurial Vapor 15 Academy IC

Kolla priset hos:

Detta är en av de mer exklusiva skorna i denna guide. Nike Jr. Zoom Mercurial är ett alternativ för alla de som vill ta fotbollen på lite större allvar. En genomarbetad sko optimerad för att kunna leverera i inomhushallen eller på gatan med kompisarna.

Designen är till att börja med något som sticker ut på denna modell. I princip hela skon är täckt i ett glänsande, bronsliknande materia. Detta ger en något futuristisk känsla och det är definitivt en sko som kommer dra blickar till sig i de flesta sammanhang.

Nike Jr. Zoom Mercurial har inga snören. Elastiska material gör att den kan träs på foten som en strumpa, för att sedan sitta åt riktigt bra. Perfekt för de barn som tröttnat på att skosnörena går upp under träningen.

Ytan på skon har också en viss struktur. Det här gör att det blir ännu lättare att skjuta eller passa med större kontroll eller med skruv.

Man har också sett till att minimera vikten på denna sko från Nike. På så sätt blir den ännu lättare och snabbare att springa i och hindrar barnet så lite som möjligt i sin framfart.

Sulan är inte den allra tjockaste eller den som ger mjukast dämpning. Den återger mycket energi och gör att det går utmärkt att springa fort. Men när det kommer till att vara skonsam mot fötterna finns det andra varianter som kanske är ännu bättre.

Sammanfattningsvis en bra och kvalitativ sko. Ett av de bästa alternativen i denna guide för den som vill ta fotbollen på allvar och prestera på topp varje träning.


Puma J Varion V Ps

Puma J Varion V Ps

Kolla priset hos:

Ett bra val för dig som letar efter ett par allroundskor till ditt barn kan vara att kika på ett par innebandyskor. De har ofta ett bra grepp och är anpassade för att klara av det hårda golv som är i en idrottshall.

Puma J Varion V är en sko för de lite yngre barnen. Istället för skosnören har den smidiga kardborrar som gör att den är enkel att ta på eller av.

Är det något som ska nämnas som en nackdel är det kanske designen som enligt oss är en smula tråkig. Grå, svarta och vita färger ger en lite väl alldaglig känsla, även om en del tycker om en diskret sko som inte sticker ut allt för mycket.

Som sagt är detta en innebandysko. Det innebär att den har en tjock och ordentlig sula. Förutom att ge ett mycket bra grepp ser denna sula också till att dämpa varje steg mot golvet på ett bra sätt. På så vis minskar risken att ditt barn får ont i fötterna under idrotten.

Extra bra fungerar denna sko för snabba förflyttningar i sidled. Med tanke på att många lekar och tävlingar på gymnastiken i skolan handlar om att snabbt kunna vända och flytta sig från en punkt till en annan är detta perfekt.

Kort sagt en mycket bra sko som vi varmt kan rekommendera till gympan i skolan. Har du ett  lite yngre barn som inte störs så mycket av den lite tråkigare designen är detta enligt oss ett av de bästa allroundalternativen i denna guide.


Att tänka på när du köper gympaskor till ditt barn

Som du sett ovan finns det många olika modeller och typer av skor att välja bland på marknaden. Att veta vilken som bli bäst för ditt barn kan därför vara svårt. Här kommer några tips på saker du kan tänka på för att göra det hela lite enklare.

Allround eller specifik?

Ovan finns skor som antingen är väldigt bra på en specifik idrott, eller som fungerar ganska bra allround. Beroende på vad ditt barn tycker är kul kan det vara olika vilka av dessa som är bäst att välja.

Ganska vanligt är futsalskor, det vill säga skor som är anpassade för att spela fotboll inomhus. De har ofta en lite mer spetsig utformning och perfekta för att passa och skjuta bollen med. Generellt sätt är denna typ av sko lite lättare.

Det är inga problem att springa snabbt eller fort ändra riktning med ett par futsalskor. Nackdelen är dock att de inte ger ett riktigt lika bra stöd för hela foten samt att sulan ofta är lite tunnare och inte dämpar lika mycket. Rent ergonomiskt finns det alltså andra modeller som är lite bättre.

Bättre allroundskor är till exempel innebandyskor eller skor som inte tagits fram för en speciell idrott. Ofta har de en lite tjockare sula med mer dämpning. Dessutom har de en något trubbigare form som gör att det ger foten ett bättre stöd i vändningarna.

Om ditt barn spelar fotboll på fritiden är det inga problem att använda futsalskorna även på idrotten. Men om det inte har ett speciellt stort fotbollsintresse kommer att par allroundskor ge mer glädje på fler idrottslektioner än ett par fotbollsskor.

Snörning

En sak som kan vara bra att tänka till lite över innan du köper skor till ditt barn är själva snörningen. Många, speciellt yngre barn, kan ha svårt att knyta skorna själva. Då kommer ett par med till exempel kardborre som lösning väl till pass.

Även om ditt barn kan knyta skorna finns alltid en risk att knuten går upp. Att ofta behöva böja sig ner för att knyta om, eller att riskera att snubbla på sina snören är såklart inte optimalt.

En del fotbollsskor har en snörlös design med elastiska material som då kan fungera utmärkt. Dessutom finns då inga snören på utsidan av skon som kan vara i vägen när man ska skjuta bollen.

Behövs skor på gympan i skolan?

Oftast behövs inte inomhusskor när barnen är små, omkring 6-7 år. Då går det ofta bra att välja mellan att vara barfota, använda halksockor eller använda gympaskor. De flesta barn som är äldre än så brukar dock föredra skor och det är rekommenderat att använda. Många använder inneskor på skolidrotten från start.

Att låta barnet vara barfota är smidigt, men har vissa nackdelar. Till att börja med handlar det om att skydda barnets fötter. Det klassiska golvet i idrottshallen är ofta gjort i någon typ av plast och hårt. Att springa runt på det barfota eller i strumporna är alldeles för tufft mot barnets fötter.

Dessutom kommer det inte gå att delta på en lika hög nivå i de aktiviteter som idrotten består av utan ett par bra idrottsskor. Ditt barn kommer ha svårare i idrotter där det gäller att vara snabb i vändningarna eftersom greppet blir sämre. Dessutom finns alltid risken att bli trampad på fötterna av de barn som har på sig skor, vilket såklart gör ont.

Slutligen finns det hygienskäl till varför det är bra att ha något på fötterna. Fotvårtor är vanligt och kan smitta på golv där många rör sig barfota till exempel. Små sår på fötterna kan få infektioner från golvet, och brännskador kan uppstå när barnet glider på golvet. Det finns således många goda anledningar att använda skor under skolidrotten.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig lite mer om gympaskor för barn. I listan ovan hoppas vi att du kan hitta ett par som gör att ditt barn kan ha riktigt kul, oavsett om det handlar om gympalektionen, fotbollsträningen eller rasten.


Här hittar du fler artiklar med tips på skor!