Bästa gungställning 2024: Komplett med gungor och fästen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En av de allra äldsta, men också mest genomtänkta leksakerna är gungställningen. I stort sett alla barn tycker att det är kul att gunga och detta är en aktivitet som man sällan tröttnar på.

Att investera i en gungställning till trädgården kan därför vara en bra idé. I den här guiden har vi plockat fram de bästa och mest populära alternativen när det kommer till gungställningar och hoppas att du kan hitta den som passar just dina barn allra bäst.

Gungställning i trä med två gungor, på en gräsmatta

Vilken gungställning är bäst i test?

Om du vill ha något stort som inkluderar klätterställning, så är det helt klart Jungle Gym gungställningar du ska titta på. De tar sin lilla tid att montera, men är fantastiskt stadiga, fina och kul att leka i!

Jungle Gym Safari Gungställning 2 Gungor Blå Rutschkana

Om du nöjer dig med något lite simplare, så kan vi tipsa om den prisvärda Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning. En klassiker som tillverkats i över 50 år!

Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning Ljusblå

Om du vill ha något lite mitt emellan, rekommenderar vi att du kollar in till exempel Hörby Bruk Trägunga Active, eller någon av deras andra liknande modeller. Riktigt fina och väldesignade träställningar med tillhörande gungor och andra aktivitetsleksaker!

Hörby Bruk Trägunga Active

Ännu fler gungställningar hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra guider till fina lekhus för barn, eller kompletta sandlådor att ha hemma i trädgården

Många olika kompletta gungställningar jämförda

Det finns en hel del gungställningar på marknaden som bara inkluderar själva ställningen. Detta gör såklart att den tar lite mindre plats i leveransen och är enklare att packa.

Men att behöva leta på gungor och fästen separat är inte något som de flesta är speciellt sugna på. I listan nedan kommer därför bara gungställningar som är helt kompletta och kommer med allt som behövs för att dina barn ska kunna börja gunga.

Vi jämför allt från storlek till stabilitet och en mängd andra aspekter, så att du kan hitta den bästa gungställningen till dina barn.

VidaXL Gungställning med 4 sitsar

vidaXL Gungställning med 4 sitsar

Kolla priset hos:

Detta är en stabil och ordentlig gungställning från märket VidaXL. Den kommer med gungor, markfästen och allt annat som behövs för en stabil och säker gungning.

På ställningen sitter totalt tre olika gungor. Två klassiska varianter med en sittbräda i plast, som är böjd för bästa komfort. Längst till höger sitter också en så kallad tandemgunga, där barnen kan gunga tillsammans.

Ramen är formad som ett A och är både stadig och stabil.

Ganska starka färger som en grön ställning och orangea gungor gör att denna produkt kommer att sticka ut en del i trädgården. Men färgerna bjuder också in till lekfullhet och de flesta barn tycker att det är kul med leksaker som inte är allt för dova.

Till sist kan också nämnas att gungorna sitter med tjockare rep och inte kedjor som en del andra varianter. Detta kan vara mer skonsamt för fingrar och händer och det finns ingen stor risk att barnet klämmer sig.

Å andra sidan finns såklart alltid en möjlighet att repen börjar fransa sig över tid.

Överlag en både bra och stabil gungställning. Passar för barn från tre år och uppåt.


Jungle Gym Safari Gungställning

Jungle Gym Safari Gungställning 2 Gungor Blå Rutschkana

Kolla priset hos:

Är du på jakt efter något ännu lite mer rejält och satsat kan detta bygge från Jungle Gym vara något att kika närmare på. Här har du nämligen inte bara gungor utan också en hel del annat.

Två klassiska gungor med sittbräda är kopplade till en stor träställning. Denna sitter i sin tur ihop med en väl tilltagen klätterställning där barnen kan leka.

Ned från tornet i klätterställningen går också en stor blå rutschkana. Barnen kan alltså både klättra, gunga och åka kana i denna modell från Jungle Gym.

Safari som modellen heter är till stor del tillverkad i trä och mycket rejäl. Träet är såklart tryckimpregnerat för att se till att det står emot väder och vind på ett så bra sätt som möjligt.

Något som kan nämnas är att detta också kommer att göra att det väger en hel del. Det tar också ett bra tag att montera, närmare fyra timmar för två personer enligt beräkningarna.

Kort sagt en gungställning för dig som vill ha något rejält, ordentligt och maxat till dina barn, även om det kanske inte är det absolut enklaste och smidigaste alternativet.


AXI Fågelbogunga Med Väggfäste

AXI Fågelbogunga Med Väggfäste

Kolla priset hos:

En så kallad fågelbogunga kan vara riktigt kul att använda, speciellt när barnen blir lite äldre. Med en stor, bred och rund botten får man gunga flera stycken på samma gång.

Denna modell har en diameter på totalt en meter. Den har dessutom flera fördelar jämfört med många andra gungställningar på marknaden.

Till att börja med är repen justerbara. Detta gör att ni enkelt kan ställa in hur vild åkturen ska bli och hur stor sving ni vill ha på gungan. Dessutom kan den anpassas till en höjd som du som förälder tycker är säker för dina barn.

Alla stolpar i ställningen är vadderade. Detta är något vi kan sakna på många andra gungställningar, eftersom risken alltid finns att man gungar lite snett. Då kan det kännas skönt att veta att ställningen är mjuk och inte utgör någon fara.

Ramen består av trä och har en stabil A-form som för att den står stadigt på de allra flesta underlag. Dessutom är träet FSC-märkt och ställningen passar utmärkt för dig som vill göra ett lite mer hållbart val.

Gungan kommer också med ett väggfäste. Den ska alltså monteras mot en vägg och har bara ett ben som den vilar på. Detta är något som måste tas med i planeringen innan du investerar i denna gunga.

Till sist är också gungställningen enkel att montera, även om träet såklart gör att det inte är den allra lättaste modellen på marknaden.


Axi Dubbelgunga Väggmonterad

Axi Dubbelgunga Väggmonterad

Kolla priset hos:

Även detta är en gunga som monteras mot väggen. Den kommer med en smidig ställning som gör att dina barn kan gunga länge.

Detta är en minst sagt hållbar gungställning. Den klarar vikter upp mot 125 kg. Ett bra kvalitetsmärke som gör att du kan känna dig extra trygg medan barnen leker.

Även denna ställning är i trä. Den saknar dock de vadderingar som modellen ovan har. Dock ha gungorna ett bra avstånd till varandra och ställningen för att minska risken för kollisioner eller krockar.

Gungorna i sig är klassiska med en sittbräda. I vårt tycker är de kanske i smalaste laget, speciellt för lite äldre barn. På ställningen hänger två likadana gungor.

Att sittbrädan är i trä kan också vara en liten nackdel i ett land som Sverige. Det medför att det tar något längre tid för den att torka efter regn och dåligt väder.

Något som till sist får nämnas som ett plus är dock att träet i denna modell precis som varianten ovan är FSC-märkt. En produkt där man tänkt till en del kring miljö och hållbarhet med andra ord.


Sunnydale Lektorn Med Gungset Backyard

Sunnydale Lektorn Med Gungset Backyard

Kolla priset hos:

Detta är en av de mest maxade modellerna i guiden. Det är inte bara en gungställning, utan faktiskt ett helt lektorn. Med denna produkt har barnen många olika aktiviteter och lekar att välja mellan utomhus.

Den första delen av lektornet består av en gungställning. Här har du två likadana gula gungor med sittbräda. Brädan är bred och lite böjd för att barnen ska sitta så bra som möjligt medan den gungar.

Bredvid gungorna finns ett högt torn med en stege eller trappa för att ta sig upp. Tornet har även en markis som kan ge skydd mot solen på de allra varmaste dagarna.

En rutschkana ned från tornet med ett litet gupp på mitten ger ännu fler möjligheter till lek och fart. Totalt är lekställningen nästan tre meter hög från botten till toppen.

Längst ut, bredvid tornet, finns också en liten bänk med ett bord. Här kan barnet sitta och fika, pyssla eller göra annat trevligt.

En lutande A-form på ställningen ger en bredare stödyta och bättre stabilitet. Det ska dock nämnas att denna produkt såklart till stor del på grund av sin storlek får räknas till de något mer exklusiva i guiden.


Palmako Gungställning Bosse

Palmako Gungställning Bosse

Kolla priset hos:

Palmako-gungan Bosse är ett utmärkt val om du vill ha en trä-gungställning med lite extra funktioner. Gungställningens konstruktion av nordiskt granträ är en hållbar lösning som både är miljövänlig och står väl emot tidens tand.

Det här setet har en klättervägg och två gungor. Notera att rutschkana och förankringsbeslag måste väljas till som extraval när du gör beställningen.

Måtten för ställningen är:

  • 445 cm i bredd
  • 200 cm i längd
  • 230 cm i höjd

Detta gör att gungställningen Bosse fungerar för flera barn att leka i samtidigt.

Du behöver ha ett utrymme på 850 x 880 cm för att ha det utrymme som krävs för att leka på ett säkert sätt när gungställningen är färdigmonterad.

Palmakos gungställning är ett bra köp och kommer väl till sin rätt i trädgården. Det är en simpel men tidlös stil och bjuder på roliga aktiviteter för alla barn i förskoleåldern.


Nordic Play Gungställning Med Plattform Inkl. Gungor Och Gungbeslag

Nordic Play Gungställning Med Plattform Inkl. Gungor Och Gungbeslag

Nordic play kommer här med en bra och stabil gungställning i trä som kan passa in i de allra flesta trädågårdar.

Denna variant är bara utrustad med en gunga. Den är gjord av plast och har en lätt böjd form för ökad komfort.

En fördel är de rep som ganska enkelt kan justeras. På så sätt kan du ställa in gungans höjd över marken för att se till att ditt barn sitter säkert och inte hamnar högre upp än vad som känns tryggt.

Bredvid gungan finns också en leksak bestående av två handtag i plast. Här kan barnen öva på att hänga och göra olika akrobatiska konster. Perfekt för alla de barn som har mycket energi och inte vill ha en stillasittande lek.

Ställningen har också ett torn där man kan klättra upp med stegar från två olika håll. Barnen kan stå där uppe och hålla utkik och använda den upphöjda plattan som ett litet tillhåll. För den som vill finns också möjlighet att köpa till en rutschkana för att få ut ännu mer av gungställningen.

Träet är impregnerat för att stå emot fukt bättre.

För att sammanfatta är detta en bra och kreativ gungställning för dig som vill ha något som erbjuder lite mer än bara gungor till barnen. Enda nackdelen är egentligen att bara ett barn åt gången kan gunga.


Gungset BYD Atlantic

Gungset BYD Atlantic

Att ha en egen liten koja att klättra upp och gömma sig i är något som de flesta barn kan tycka är riktigt kul. Man får sin egen avskilda plats och kan låta fantasin skena iväg i spännande lekar.

I detta gungset ingår en stor koja på toppen av ställningen, med tak, fönster och allt som barnen kan tänkas vilja ha. Den är rymlig och samtidigt avskild och utan allt för mycket insyn.

För att ta sig upp i kojan kan man använda två olika vägar. Antingen tar man stegen, eller den klättervägg som är placerad längs den ena kanten.

Det finns också gott om gungor att gunga på. Två stycken vanliga bygelvarianter och en dubbelgunga.

Just tandemgungan sticker ut eftersom  barnen sitter med ryggen mot varandra och har stöd framåt. Den är därmed säkrare än de flesta andra liknande gungor.

Utöver detta finns också en lång, grön rutschkana med ett gupp på mitten. Under kojan är ett utrymme som kan användas som kiosk eller affär när barnen leker.

Dessutom är ställningen också utrustad med en sandlåda som barnen kan leka i. Kort sagt en av de mest kompletta och avancerade gungställningarna i denna guide med möjlighet till oändligt mycket lek och skoj.


Plus Gungställning med Stålrörsöverliggare och Gungsitsar

Plus Gungställning med Stålrörsöverliggare och Gungsitsar

Kolla priset hos:

En del gungställningar kan komma i lite väl grälla färger. Då blir de en detalj som sticker ut lite väl mycket från den övriga inredningen i trädgården.

Denna modell har dock en snygg och enhetlig design. Svarta stolpar, en överliggare i metall och röda gungor. Den kommer passa bra in på de flesta tomter, utan att på något sätt förstöra helheten.

Något som får räknas som ett plus med just denna variant är att den kommer med stabil och gediget trä som kommer klara av det mesta. Träet är behandlat för att klara av att grävas ned i  marken och står emot väder och vind mycket bra.

Gungorna har en böjd form som gör att de är extra bekväma att sitta på. Repen som de hänger i går att ställa in för att få till den optimala höjden.

Denna modell står endast på en stolpe på varje sida och har inte den A-form som en del andra varianter har. Detta gör att stolparna måste grävas ned. Ett moment som såklart gör monteringen lite jobbigare.

Utöver det är det här en bra och stabil gungställning med två likadana gungor. Perfekt för dig som letar efter något snyggt och genomtänkt att ställa på tomten.


Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

Kolla priset hos:

Denna gungställning har den kanske allra mest klassiska designen som finns på marknaden. Består av en A-formad ställning med en överliggare längst upp.

Gungorna som hänger ner från ställningen är två klassiska med en sittbräda samt en tandemgunga.

Detta är också en av de smidigaste ställningarna i guiden. Med en vikt på enbart 22 kg är den minst sagt lätt att flytt. Perfekt när du ska klippa gräset, eller om ni vill flytta undan gungorna under vintern.

Även om designen är klassisk och har funnits länge, har tillverkaren tänkt till en hel del kring detaljer. Plasten är bland annat motståndskraftig mot UV-ljus för att se till att den inte bleks av solen.

Gungorna är speciellt utformade med böjda kanter för att ge en så bekväm gungning som möjligt. Dessutom är ställningen utrustad med klämskydd för att ytterligare ökad säkerheten för barnen.

Något som får nämnas som en mindre nackdel är att den bara klarar av vikter på 50 kg per plats. Om de lite äldre barnen också vill gunga kan det alltså vara smart att kika på än ännu lite mer rejäl gungställning.

Totalt är denna gungställning lite över 2 meter hög och kommer bara kräva en plats på några kvadratmeter på gräsmattan.


Plum Metal Multiplay Gungställning

Plum Metal Multiplay Gungställning

Kolla priset hos:

Märket Plum kommer här med gungställningen multiplay. Som du hör på namnet ger den möjlighet till mer än bara gungning och bjuder in till många olika roliga lekar.

Denna har ingen vanlig, eller klassisk gunga med sittbräda. Istället finns en tandemgunga där två barn kan gunga samtidigt. Dessutom hittar du också en rund repgunga där man också kan gunga flera på samma gång.

Utöver detta hänger en ganska lång repstege ned från ställningen. Även denna kan barnen gunga på om de vill. Den kan vara ett fantastiskt sätt att få leka, klättra och ha roligt för de barn som tycker det blir lite väl enformigt att bara gunga fram och tillbaka.

I övrigt har denna ställning den klassiska A-formen på båda sidor med en överliggare som binder ihop dem. Hela ställningen väger bara 26 kg och är därmed precis som modellen ovan ganska lätt att flytta.

Något som kanske får nämnas som en nackdel är färgerna. Med en blandning mellan blågrön och lila är inte detta den produkt i guiden som har den allra mest harmoniska färgkombinationen. Även om färgerna såklart är glada och bjuder in till lek.


Jabo Gungställning Owe

Jabo Gungställning Owe

Kolla priset hos:

Detta är en både snygg och stabil gungställning från Jabo. Den kommer med flera genomtänkta detaljer som gör den till ett alternativ väl värt att kika närmare på.

Det som framför allt sticker ut med denna modell är designen. En ram helt i trä med stockar som överlappar varandra på ett snyggt sätt, gör att den kommer passa extra bra i närheten av verandan eller altanen.

Gungorna kommer i en ganska diskret och blå färg och hänger i rep. Allt detta sammantaget ger denna gungställning en samlad och lite mer rustik design.

Två gungor ingår och de är båda likadana med en sittbräda i plast. Gungorna är lätt böjda för att se till att barnen inte halkar i sidled när de gungar. Repan kan justeras för att nå önskad höjd.

Kort sagt en både bra och stabil gungställning. På höjden mäter den 225 cm och ger därmed möjlighet till gungning i ganska hög fart.


Hörby Bruk Trägunga

Hörby Bruk Trägunga

Kolla priset hos:

Hörby Bruk kommer här med en både ordentlig och rolig gungställning som kan hålla riktigt länge.

Basen i ställningen är tillverkad i trä. I varje hörn är den förstärkt med metall för att se till att bygga extra hållfasthet. Träet är tryckimpregnerat för att stå emot både väder och vind på ett så bra sätt som möjligt.

Du får med fästen som gör att ställningen smidigt kan förankras i marken. På så vis kan du säkerställa en säkrare gungning.

På ställningen hänger två ordentliga gungor i plast med sittbräda. De har en gedigen form som gör att det blir bekvämt att gunga och att man sitter stadigt.

Bredvid dessa gungor är en avsats med en platta att klättra upp på en bit upp från marken. Frän denna löper sedan en rutschkana ned så att barnen har ännu fler alternativ i sin lek.

Ställningen går i träfärger med detaljer i grönt och svart. En snygg och rejäl gungställning för dig som vill ha något med lite mer än bara gungor till ditt barn.


Hörby bruk Trägunga Active Climb High

Hörby bruk Trägunga Active Climb High

Kolla priset hos:

Här är en gungställning som kan passa perfekt för alla de barn som älskar att klättra. Även denna kommer från märket Hörby Bruk som har flera gedigna gungställningar tillverkade i Sverige.

Till att börja med har gungställningen två klassiska eller vanliga gungor med sittbräda. De hänger i dubbla rep för att ge en ännnu mer gedigen och rejäl känsla.

Bredvid gungorna finns massor av möjligheter för klättring. Barnen kan välja att ta sig upp för den klättervägg som lutar snett mot toppen med hjälp av de grepp som är fastskruvade. Annars går det också att använda det rep som också hänger ned längs väggen som ett stöd.

På andra sidan är ett klätternät, också det hela vägen upp mot toppen. Här kan barnen ta sig uppåt, hänga upp-och ned eller bara klättra helt enkelt.

I övrigt är gungställningen gedigen och rejäl. Träet är ordentligt. Det gör dock också att den väger en del, 110 kg och därmed kan vara lite klurig att flytta utan hjälp.


Hörby Bruk Trägunga Active

Hörby Bruk Trägunga Active

Kolla priset hos:

Här kommer ytterligare ett alternativ för de barn som tycker om att både klättra och gunga, men denna gång en något enklare variant.

Precis som varianten ovan kommer den med två enkelgungor med sittbräda. Träet i ställningen är både svenskt och tryckimpregnerat. Dessutom är det förstärkt med metallfogar i alla hörn för att hålla så länge som möjligt.

Förutom gungorna finns ett klätternät hela vägen upp till toppen. På andra sidan finns en bred stege med metallrör. Även detta en rolig plats att klättra eller hänga i. Om du har barn som tycker det blir lite enformigt att bara gunga kan denna variant verkligen vara något att spana in.

Såväl förankringarna till gungorna som knutkorsen i metall är mycket rejäla. Detta gör att gungställningen också är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha något hållbart och rejält.


Palmako Gungställning Brenda

Palmako Gungställning Brenda

Kolla priset hos:

Den här gungställningen är mer än bara en gungställning; det är en lekställning med flera användningsområden och många roliga och engagerande funktioner.

Det är en relativt enkel konstruktion, men med mycket roligt för pengarna. Den är perfekt för att låta yngre barn prova på både klättervägg och en repstege som leder upp till den färgglada rutschkanan.

TÜV- och FSC-certifieringar garanterar ytterligare produktens säkerhet och miljövänlighet.

Storleksmässigt finns plats för flera barn som leker samtidigt tack vare sin längd på 510 centimeter, bredd på 195 centimeter och höjd på 230 centimeter. Den är relativt stadig när den väl är på plats, även om det är en hel del jobb och många skruvar som ska hitta rätt.

Som helhet är Palmako Brenda ett bra köp, till ett rimligt pris för vad du får. En relativt simpel gungställning, med många aktivitetsleksaker som passar de yngre barnen!

Säkerhet i gungställningen

En mycket viktig del när barnen gungar är såklart att se till att de är helt säkra och att ingen olycka händer. Här kommer några saker att tänka på för att undvika skador om du investerar i en gungställning.

Håll uppsikt

Det är viktigare än de flesta tror att hålla uppsikt när barnen gungar, speciellt när de är lite mindre. Även om gungställningarna är byggda för att vara så säkra som möjligt kan saker alltid hända.

Risken finns alltid för att någon råkar gunga snett, krocka eller ramla av gungan. Om du som förälder håller dig i närheten kan du se till att gungningen sker på ett säkert sätt.

Följ instruktioner

Med de allra flesta gungställningar följer instruktioner om hur de ska monteras. Att följa dessa till punkt och pricka är oerhört viktigt för att gungningen ska vara säker.

Det kan handla om allt från hur ställningen ska monteras till vilket underlag den ska stå på. Ta inga genvägar utan följ det som står. Att till exempel inte förankra den i marken om det står att det ska göras kan leda till att den välter och att barnen skadar sig.

Rätt underlag

Till sist kan också underlaget spela en ganska stor roll. Om marken är allt för hård kan det göra ganska ont att ramla. Att trilla ned från gungan på en mjuk gräsmatta leder sällan till några värre skador medan en hård grusplan är ganska mycket värre.

Underlaget påverkar också möjligheten till att förankra gungställningen. Se till att den står stadigt och  verkligen sitter fast för att minska risken att den välter.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig lite mer om gungställningar till trädgården. Med hjälp av listan ovan tror vi att du kan hitta en modell som passar just dina barn och leder till många härliga och roliga timmar av lek och skoj.


Här hittar du mer inspiration till lek och mys i trädgården!