Bästa gåstol 2024: Motorisk träning och nöje för de minsta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En gåstol, eller lära-gå-stol, är ett hjälpmedel som används under mellanperioden då barnet ännu inte riktigt kan gå på egen hand. Ofta har stolarna aktivitetsleksaker som kan hålla barnet roat under en längre period om du behöver fria händer ett tag.

Glatt barn leker i den bästa gåstolen

Vilken gåstol är bäst i test?

Bäst i test om vi bortser från priset blev BabyDan Walker Lekstol. Den är väldigt bra konstruerad och en riktig kvalitetsprodukt. Kostar några kronor mer, men är värd det om budgeten tillåter.

BabyDan Walker Gåstol

Vi hittade även ett fint budgetalternativ i Beemoo Simple Lära-Gå-Stol. Den är otroligt billig och förvånansvärt funktionell. Med tanke på det låga priset är det en fantastiskt bra produkt.

Beemoo Simple lära gå stol

Här tipsar vi om de bästa lära-gå-vagnarna. De passar perfekt när barnet är redo att börja ställa sig upp och behöver lite stöd.

Recensioner av 9 olika gåstolar för bebisar

Här är alla gåstolar vi tittat på och kan rekommendera.

Moweo Walker 5-in-1 – Det mesta prisvärda alternativet

Moweo Walker 5-in-1 Lära-Gå-Stol

Finns hos:

Den här stolen är ganska lik Haucks modell och finns också tillgänglig i flera olika färger och mönster. En funktion som sticker ut hos denna är den roterbara sitsen. Med denna kan barnet få åtkomst till aktivitetsleksaker på alla sidor av gåstolen.

Leksakerna är färgglada och varierade. De rör på sig, låter och ger barnet motoriska utmaningar och sensorisk stimulering. Det är en mycket engagerande yta som barnet kan stå och leka vid under långa perioder utan att tröttna.

Själva stolen kan justeras i höjd mellan tre olika nivåer. Det finns även ett stöd undertill där barnet kan vila sina fötter. Förutom att vara en fantastisk lära-gå-stol kan Moweo Walker omvandlas till både en lära-gå-vagn och till en gungstol.

Genom att ta bort fotstödet kan barnet hålla i handtaget och ha hela vagnen som stöd och träna på att gå. Det ger hela produkten ökat värde då detta är perfekt att använda när barnet börjar närma sig att kunna gå hela på egen hand.

Genom att fälla ned sidostödet på Moweo Walker blir den dessutom en utmärkt liten gungstol för barnet. Det är långt ifrån alla gåstolar där denna möjlighet finns, så detta är verkligen en funktionell stol med många möjligheter. Det går att fälla ihop hela gåstolen. På så vis tar den inte upp mycket utrymme och den kan enkelt stuvas undan i en garderob eller annat förvaringsutrymme.

Allt som allt är detta en mycket prisvärd gåstol med flera olika användningsområden. Vi kan varmt rekommendera Moweo Walker som den mest prisvärda lära-gå-stolen du kan hitta just nu!


BabyDan Walker Lekstol – Ett lite finare alternativ

BabyDan Walker Gåstol

Finns hos:

Ytterligare en fin gåstol med många funktioner och smart design. Denna kan användas både som gåstol och som vagn med ett praktiskt handtag när barnet kan stå själv och behöver lite stöd.

BabyDan Walker har flera fina detaljer som vi gillar och det märks att denna gåstol är av lite högre kvalité än de lite billigare modellerna. Först och främst har den ett väldigt fint säte som är ergonomiskt och vadderat med bra support för barnet. Denna stol är bekväm även för långa lekpass. Utöver detta har den mycket bra hjul med mjukt gummimaterial som gör att golvet slipper få märken. Dessutom låter den inte lika mycket mot golvet som en del andra gåstolar kan göra.

Klädseln går att avlägsna och tvätta, vilket är praktiskt då mindre olyckor lätt kan uppstå när barnen är små. Fint batteridrivet lekbord, och justerbar höjd på stolen är andra smarta standardiserade delar av denna gåstol.

Detta är vid första anblick en helt vanlig gåstol med samma funktioner som de flesta andra liknande modeller. Men när du väl provat flera olika märker du nyansskillnader i kvalitén. Detta är en bättre stol. Den är stabilare, har finare material och är mer robust överlag. Vill du ha en kvalitetsprodukt är BabyDan Walker ett riktigt bra val. Den kostar dessutom inte mycket mer än andra modeller så för många kommer det att vara värt de extra kronorna.


Hauck Lära-gå-stol

Hauck Player Lära-Gå-Stol

Finns hos:

Tillverkaren Hauck har ett flertal modeller av sina gåstolar. Alla med sina färger och teman, men alla med liknande funktion och storlek. Deras teman inkluderar till exempel Musse Pigg, Mimmi och ett djungeläventyr.

Stolen går att anpassa efter barnets längd och kan höjas och sänkas i tre lägen. Den har även ett säkerhetslås som hjälper till att förhindra att barnet går nedför en trappa.

På gåstolens bräde sitter en aktivitetspanel med många olika knappar och spakar. Här kan barnet i tidig ålder stå i stolen och aktivera sig själv och aktivera ljud, musik och blinkande lysen i olika färger. Det är även möjligt att plocka bort aktivitetspanelen och låta barnet leka med andra favoritleksaker.

Det här är en klassiker när det gäller gåstolar och den är precis lagom i pris, funktion och säkerhet. Passar utmärkt att använda från att barnet är omkring 6 månader, tills de inte behöver den längre. En mycket uppskattad lära-gå-stol som gjort livet enklare för många barnfamiljer genom åren.

Vill du ha en bra gåstol som underhåller och tränar ditt barn på ett säkert sätt, utan att betala mer än nödvändigt, är Hauck Lära-Gå-Stol ett givet alternativ. Vi uppskattar den verkligen och känner att den är precis vad du kan förvänta av en bra gåstol.


Inovi Cruiser

Inovi Cruiser Lära-Gå-Stol

Finns hos:

En riktigt fin gåstol med dubbel funktion. Dels fungerar den som en vanlig lära-gå-stol där du placerar barnet i sätet i mitten. Där kan barnet stå med stöd och röra sig fritt åt alla håll. Förutom det fungerar den även som en vagn, genom att du plockar bort den bakre delen av stolen. Då kan barnet istället skjuta den framför sig och använda den som ett stöd under sina första promenader i hemmet.

Inovi Cruiser är läckert utformad som en bil vilket kommer att glädja de allra minsta motorälskarna där hemma. På själva bordet finns en panel med aktivitetsleksaker. Där finns en mängd varierade leksaker som både låter och lyser. Det är batteridrivet och totalt fängslande för alla småbarn som får chansen att prova.

Gåstolen är givetvis justerbar och kan anpassas efter barnets storlek. De främre hjulen är svängbara vilket gör att barnet kan ta sig runt på egen hand åt alla håll och kanter. Samtidigt finns ett skydd som minskar risken att gåstolen skulle köras ned för en trappa.

Det här är en riktigt fin lära-gå-stol och om du har ett barn som tidigt fattat intresse för bilar så är Inovi Cruiser ett givet val. En kul aktiverande leksak som ger barnet träning och nöje under hela den tidiga uppväxten!


Fillikid Gåstol

Fillikid Gåstol

Finns hos:

Här är ännu en tjusig och väldesignad gåstol, denna gång signerad Fillikid. Den kan anpassas efter barnets längd i tre steg och är utrustad med ett väl tilltaget nackstöd för barnet att vila huvudet mot.

På bordet framför gåstolen sitter en lekbricka med musik och olika knappar och spakar som låter barnet träna upp motorik och sina övriga sinnen. Stolen är bekväm och rör sig mjukt och följsamt så att rörelserna blir bekväma för barnet som utforskar sin omvärld i hemmet. Dessutom har stolen ett bra trappskydd som förhindrar gåstolen att förflyttas nedför en trappa.

Fillikid gåstol är en riktigt fin produkt och det märks att tillverkarna varit måna om att barnet ska sitta bekvämt. De kan sitta och röra sig långa stunder i denna utan att bli obekväma eller uttråkade.

Det här är en gåstol av högre kvalité än de billigaste varianterna, men kostar ändå inte så värst mycket. En ganska enkel produkt men med riktigt god kvalité helt enkelt. Vi rekommenderar Fillikid gåstol som ett riktigt bra alternativ, särskilt om du ofta är ensam med barnet och kan behöva längre stunder med händerna fria.


Beemoo 4-in-1 Lära-Gå-Stol

Beemoo 4-in-1 Lära-Gå-Stol

Finns hos:

Superhärlig gåstol från Beemoo. Den har en festlig design med racerbilstema och kommer definitivt att glädja motorintresserade barn och föräldrar.

Med en lekplatta på bordet med ratt, växelspak och andra lockande knappar kan barnet leka racerförare på riktigt. Med ljud- och ljuseffekter förhöjs upplevelsen och barnen fängslas av leken som erbjuds i en Beemoo 4-in-1.

Bortom utseendet är det en fullt funktionell gåstol som barnet själv kan ta sig runt i huset med. Den är lämplig att använda från omkring 6 månader, upp till en maxvikt på 12 kg. Värt att nämna att stolen i sig är ganska stor och väger hela sex kilo, vilket är betydligt mer än andra modeller. Om ni har ont om plats hemma är denna kanske i största laget.

I övrigt är detta en bra gåstol och det är framförallt det fräcka utseendet och inspirerande lekfullheten som lockar med Beemoo 4-in-1 Lära-Gå-Stol. Gillar ni motorer och snabba bilar därhemma kommer ha många roliga stunder med denna, samtidigt som barnet utforskar sina första steg i gåstolen.


Beemoo Simple Lära-Gå-Stol – Bästa budgetvalet

Beemoo Happy Lära-Gå-Stol Familjemys.se

Finns hos:

Detta är en ganska basic gåstol till utseendet, men Beemoo Simple har ändå fått med de viktigaste funktionerna som faktiskt spelar roll.

Först och främst är stolen godkänd enligt EN1273-standard, även när det gäller säkerheten kring trappor. Stolen är precis som dyrare modeller justerbar och har ett kul och stimulerande lekbord. Gåstolen har swivelhjul och är lätt för även de små barnen att ta sig fram och svänga med.

Leksakerna är batteridrivna och ger ifrån sig ljud och ljus när barnet trycker och vrider på knappar och ratt. Aktiviteterna är otroligt stimulerande och håller barnet fängslat under långa tidsperioder.

Beemoo Simple har fått många fina recensioner på nätet och kunder blir ofta förvånade över att den är så pass bra, trots det låga priset. Detta är onekligen en otroligt prisvärd produkt. Många föredrar att köpa en billigare gåstol eftersom den används under en väldigt begränsad tid i barnets utveckling.

Där det märks att stolen är av billigare slag är i själva konstruktionen. Plasten är något mjukare än andra modeller och den känns lite mindre robust. Den är dock rekommenderad att hålla för upp till 12 kg, vilket är mer än tillräckligt för de allra flesta.

Om du vill ha en billig gåstol är Beemoo Simple den produkt där du får absolut mest stol för pengarna. Det är en fullt duglig produkt och ditt barn kommer garanterat att uppskatta den. Vi ger den en solklar rekommendation som klart bästa budgetalternativ!


2me Lekstol

2me Lekstol Gåstol

Finns hos:

En ganska simpel men fin lära-gå-stol från 2me. Denna tillverkare producerar ofta leksaker och redskap för barnskötsel som är både prisvärda och mycket användbara.

Gåstolen är av typiskt snitt och kan ta upp till cirka 12 kg vikt. Den är givetvis justerbar och kan anpassas efter det växande barnet.

Den har en trevlig panel för lek med stimulerande läten och blinkande ljus med mera. Den kräver batterier och ger mycket nöje för barnet som sitter i stolen.

2me lekstol är bland de billigare alternativen vi tittat på, men trots detta känns den inte svajig eller alltför enkelt plastig. Det är en hyfsat robust stol som ger intrycket av att vara hållbar och säker.

Detta är ett helt ok alternativ för dig som vill ha något lite mitt emellan det allra billigaste och de lite dyrare alternativen. Vi tycker 2me Lekstol är en bra produkt som vi i allra högsta grad kan rekommendera!


Carena Nacka Lära-Gå-Stol

Produkten har utgått

En annan fin lära-gå-stol är den här varianten från Carena Nacka. Den finns i flera fina färger och är en stadig produkt med bra säkerhetstänk.

Carena Nacka passar utmärkt för barn från cirka 6 månaders ålder, upp tills att de väger hela 12 kg, vilket bör vara mer än tillräckligt för de allra flesta. Stolen kan justeras i höjdled i tre positioner för att passa det växande barnet.

Framtill finns en batteridriven lekpanel där barnet kan aktiveras. Det är mysigt att se barnet fascineras av de blinkande lysena och de olika ljuden som uppstår när de trycker på knapparna. Det är även en trygghet att höra barnet när du sysslar med annat och har barnet omkring dig.

Gåstolen från Carena är säkrad för att inte kunna tas nedför en trappa. Den är dessutom säkerhetstestad enligt EN1273, vilket är en säkerhetsstandard som utfärdas av Swedish Institute for Standards.

De främre hjulen på denna gåstol är roterbara 360 grader, vilket ger barnet möjlighet att navigera runt i hemmet väldigt fritt. De bakre hjulen är tillverkade att bara kunna röra sig framåt, för att undvika att barnet backar in i möbler, husdjur, syskon eller andra känsliga objekt.

Vi är sedan länge förtjusta i denna svenska babyprodukts-utvecklare och kan verkligen rekommendera Carena Nacka Lära-Gå-Stol. Det är en fin produkt med hög standard och gott säkerhetstänk.


Vanliga frågor och svar (FAQ)

Här följer några vanligt förekommande frågor som föräldrar brukar ställa sig när det gäller gåstolar.

Vad är en gåstol och bör man skaffa det?

Gåstolen är en kombination av träningsredskap för barnet att ta sig runt på egen hand och ett hjälpmedel för dig som förälder när du behöver placera barnet på en säker plats för en stund. Det råder delade meningar om gåstolen är ett bra hjälpmedel eller fördröjer barnets naturliga stegutveckling.

Vår samlade erfarenhet säger oss att oavsett om du använder en gåstol eller ej, så kommer barnet att utvecklas precis som det ska. Det är otroligt hjälpsamt som förälder att kunna sätta ner barnet och inte behöva vaka över varje steg när de håller på att ramla eller slå sig mot möbler.

Är gåstolar bra för barn?

Det finns vissa rön om att en gåstol kan försena barnets naturliga utveckling när det gäller att lära sig gå. Det finns dock inget som fastlagt för att det faktiskt är så. Det man vet är att det är oerhört viktigt att barn får utforska sin kropp, att krypa eller att gå på egen hand. Alla dessa moment är viktiga.

En gåstol bör användas under kortare perioder emellanåt. Det ger barnet en rolig stund och föräldrarna en tid att få händer fria att kunna göra annat. Se gåstolen som en leksak där barnet aktiveras, roas och tränas under kortare stunder. Inte som ett alternativ istället för att krypa, ställa sig upp och röra sig fritt på golvet.

I vilken ålder använder barn gåstol?

Den vanligaste åldern som rekommenderas för en gåstol är från ungefär 6 månader, upp till omkring ett års ålder, eller när barnet är redo att gå själv. Aktivitetsleksakerna som tillhör kan ibland roa barnet längre än så. Dessa går oftast att plocka bort och leka med separat. Gåstolen är ett bra komplement till en babysitter, då har du både en plats för barnet att vara mer aktivt på, och en plats för mer vilande och lugn lek.

Vilka för- och nackdelar finns med att använda gåstol?

Fördelar med gåstolen är:

 • Roligt för barnen
 • Tryggt (om den används korrekt med bra säkerhetstänk)
 • Ger föräldrar händerna fria
 • Stimulerande för flera olika sinnen
 • Låter barnet utforska hemmet på egen hand

Nackdelar med gåstol kan vara:

 • Kan försena den motoriska utvecklingen om den används för mycket och ersätter naturlig gå-träning
 • Risk för fall nedför trappor (om oförsiktigt använd)
 • Används bara under en kort tid i livet, kan vara svår att sälja begagnad

Hoppgunga eller gåstol – vad ska man välja?

Det finns både fördelar och nackdelar med båda dessa babytränings-redskap.

Hoppgungan:

 • Behöver fästas ordentligt, kräver mer att för att komma igång med
 • Barnet är kvar på samma plats
 • Lite mer enformig träning

Gåstolen:

 • Mer aktivitet med leksakspanel
 • Fri rörelse (mer stimulerande, kan vara större risk)
 • Tar mer plats

Vilken maxvikt klarar en gåstol?

12 kilo är den vanligaste maxvikten för en lära-gå-stol.

När börjar barn med gåstol?

Det är ofta rekommenderat att börja vid cirka 6 månader. Vid försiktigt användande under uppsikt kan det ibland gå att börja prova lite tidigare än så.

Påverkar gåstol den motoriska utvecklingen hos barn?

Det finns påståenden om att gåstolen kan påverka den motoriska utvecklingen hos barn. Detta bygger i stort på en artikel från Svt där enskilda individer uttalat sig. Det är inte påståenden som är underbyggda av någon ansenlig mängd forskning.

Det är förmodligen sunt att inte använda en gåstol som ersättning för vanlig motorisk färdighetsträning. Barn behöver lära sig att ta sig upp från liggande, till sittande, till krypande och stående helt på egen hand. En gåstol är inte en ersättning för denna träning.

En gåstol bör ses som en rolig aktivitet och ett nöje som ger barnet möjlighet att träna upp andra förmågor. Gåstolen är dessutom otroligt användbar för föräldrar som behöver få saker gjort och vill kunna placera barnet på en trygg plats under kortare stunder.


Glöm inte att se om vi har några intressanta kampanjer eller erbjudanden här på Familjemys just nu!