Bästa fotobutikerna 2023: Fotoframkallning på nätet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är lätt hänt att samla på sig mängder av digitala foton, som ligger spridda på hårddiskar, minneskort eller någonstans på molnet. Men det är också lätt att dessa glöms bort. I värsta fall förlorar vi dessa foton genom åren. För att verkligen få liv i dina fotominnen och bevara dem synligt, behöver vi framkalla bilderna!

Text: Fotobutiker Framkalla dina digitala bilder Bild: fotoalbum i bakgrunden, grafik som föreställer kamera och foton

De senaste årtiondena har det hänt massor när det kommer till fotoframkallning. Idag är det självklart att beställa foton online, och också att de foton som ska framkallas är digitala.

Med utvecklingen av den digitala tekniken blev det också möjligt att enkelt trycka dina foton på olika produkter.

Nuförtiden är det lätt att göra en egen fotobok, en kalender fylld av egna bilder, eller olika slags presenter som blir personliga genom foton du tagit själv. Här tittar vi lite närmare på de alternativ du kan välja mellan när du ska framkalla foton online!

Vilken butik är bäst på fotoframkallning?

Logotyp Önskefoto

Ett av våra toppval är Önskefoto. De har en mycket välfungerande tjänst för framkallning. De har bra priser och en hel del olika fotoprodukter att välja mellan. Tryggt val med smidig service!


Logotyp Smartphoto

Ett annat självklart val för oss är Smartphoto. De har en supersnabb service och förmodligen det bästa utbudet av olika typer av fotoprodukter, inklusive vanlig framkallning av digitala bilder till fysiska kort.


Pixum Logo

Ytterligare en bra fotobutik där du kan framkalla dina foton, är Pixum. De är populära och har väldigt goda omdömen överlag. Bra service, schyssta priser och ett trevligt utbud på olika typer av kort med mera!


Det finns lite fler aktörer när det gäller olika typer av specifika fotopresenter.

Kolla in till exempel Royalistik Print för roliga fototavlor, My Little Chérie för moderna fotogåvor eller The Pet Poster Store för unika djurporträtt!


Recensioner av 6 olika fotobutiker på nätet för fotoframkallning

Person tittar på foton i fotoalbum

Här är en djupgående titt på utbudet av fotobutiker på den svenska marknaden. Vi tittar på allt ifrån butikerna och deras historia, till deras utbud, omdömen och service.

Se även våra tipsroliga kameror för barn. Perfekt för unga fotointresserade personer!

Önskefoto

Logotyp Önskefoto

Hos Önskefoto kan du inte bara framkalla dina bilder, utan de har också valt att specialisera sig på fotoböcker, väggdekorationer och kalendrar. Det är ett varumärke med lång erfarenhet som idag tillhör ett av Europas största företag för fotoprodukter.

Vilka är Önskefoto?

Önskefoto har funnits ända sen 1974 när företaget grundades i Sölvesborg. Det gör dem till ett av landets äldsta företag för fotoprodukter. Deras verksamhet har sett olika ut vid olika tidpunkter och vad de erbjudit för produkter har varierat. I stort utsträckning handlar det om den tekniska utvecklingen.

Det är inte särskilt konstigt att det är möjligt att ha ett annat utbud idag än vad man till exempel hade på 1980-talet. Från början var Önskefoto ett företag som bara erbjöd framkallningar och förstoringar av foton, som då togs fram från analog film. Idag är fotona digitala.

Även företagsformen har förändrats. Det som till en början var ett familjeföretag är sen 2011 en del av Albelli, ett stort europeiskt företag som är ledande inom branschen.

Albelli äger många olika varumärken som alla erbjuder fotoprodukter i en eller annan form, och på det sättet kan de nå mer än 4 miljoner människor runt om i Europa. I Sverige sker det bland annat genom Önskefoto.

Framkalla foton

Skärmbild från Önskefoto vid framkallning av bilder

När du ska framkalla foton finns det olika valmöjligheter hos Önskefoto. För vanliga foton kan du välja mellan storleken 10x och storleken 13x. Måttet betyder att det är bredden på fotot, hur långt det blir beror på fotots format och det anpassas automatiskt.

De har också retrobilder, som är i storleken 10×12 cm och har ett kvadratiskt foto med en bred kant. Under fotot är kanten bredare, så att utseendet påminner om polaroidbilder. Det vanligaste är retrofoton med vit kant, men använder du Önskefotos app kan du välja mellan 29 olika färger.

Förstoringar går att göra i storleken 13×19 cm, men vill du ha större bilder än så finns alternativet med posters som går att få i fler och större storlekar, och också i fler olika format.

För posters kan du välja mellan standardpapper med halvblank yta, glansigt papper som ger mer skärpa och starkare färger, och papper med extra matt yta.

För vanliga bilder kan du välja mellan matt och glansig finish. När du framkallar vanliga bilder kan du också välja om du vill ha en vit kant på dem.

Posters trycks på ett papper med tjockleken 200g/mmedan framkallade foton har ett lite tjockare papper med 225g/m2 .

Utbud av övriga fotoprodukter

Är du intresserad av annat än vanliga framkallningar? Önskefoto är extra bra på fotoböcker, väggdekorationer och kalendrar.

Fotoböckerna finns i storlekarna S, M, L och XL och du kan välja mellan ett stående format, ett liggande format eller att boken ska vara kvadratisk. Du kan skapa en bok med mjukt omslag eller ha ett hårt omslag med foto, linneyta eller konstläder.

Det är också möjligt att välja ett tjockare papper av premiumkvalitet till boken och att välja högglansiga sidor för att få en extra lyxig känsla.

Bland kalendrarna kan du välja mellan A3, A4 eller att skapa en kvadratisk kalender. Om du vill kan du designa kalendern helt själv, men det finns också massor av olika färdiga mallar att använda, där du bara lägger in dina bilder och får en kalender i den stil du önskar.

När du är ute efter en väggdekoration och önskar något annat än en vanlig förstoring eller en fotoposter kan du framkalla dina bilder så att de trycks som canvastavlor, skumtavlor, aluminiumtavlor eller på plexiglas.

Hos Önskefoto har du också möjlighet att skapa kort av olika slag, som julkort, vykort, tackkort, inbjudningskort eller andra kort. Du kan välja mellan olika stilar och storlekar.

Önskefoto erbjuder inte särskilt många produkter som kan klassas som fotopresenter – förutom att till exempel kalendrar och fotoböcker kan vara perfekta presenter. Det som finns i utbudet är fotomuggar, muggar du kan göra personliga genom dina egna foton.

Hur går det till?

Det mesta går att göra direkt på Önskefotos hemsida. Genom att ladda upp bilder till ”Min bildbank” får du tillgång till dina foton och sen kan du välja vilka foton som ska framkallas i de olika storlekarna, om särskilda alternativ ska väljas till och så vidare.

Vill du skapa en fotobok eller fotokalender kan du själv välja hur avancerat du vill göra det. Ett alternativ är att utgå från en helt tom bok eller kalender och själv stå för layouten, vilket gör det möjligt att få en helt skräddarsydd bok eller kalender.

Känns det för komplicerat kan du välja mellan olika mallar där du lägger in dina foton på de olika sidorna. Boken eller kalendern är då redan designad professionellt, men du kan anpassa genom att göra ändringar och till exempel lägga in egna texter.

För fotoböcker finns dessutom alternativet ”smart assistent” där bilderna läggs in automatiskt och du sen kan gå igenom boken och anpassa tills du tycker att allt ser bra ut. Det alternativet är smidigast och kräver minst jobb.

Du kan göra allt på deras hemsida, men det finns också programvara så att du kan jobba med fotoböcker offline på din dator. Önskefoto har även en app, både för Android och iOS.

Appen gör det väldigt enkelt att skapa dina fotoprodukter och har också vissa funktioner och alternativ som inte finns i de andra alternativen. Till exempel kan du välja mellan fler olika färger på ramen runt fotot när du ska framkalla retrobilder.

För- och nackdelar

Önskefoto är riktigt bra på det de gör, och då framför allt på att framkalla foton och skapa fotoböcker och kalendrar. Några fördelar om du väljer Önskefoto:

 • Enkelt att framkalla foton
 • Stort utbud av kalendrar, fotoböcker och väggdekorationer
 • Snabb leverans, skickas inom 3 dagar
 • Lång erfarenhet
 • Del av ett stort företag som är helt inriktat på fotoprodukter

Läser man recensioner om Önskefoto verkar de allra flesta nöjda, men det negativa som finns att säga är att en del råkat ut för långa leveranstider. Ibland har produkter också blivit suddiga eller haft andra kvalitetsproblem.

Det verkar vara undantag, med så många beställningar är det väl omöjligt att det aldrig blir fel. En nackdel som är svårare att bortse från eller tänka på som ett enstaka misstag är att allt produceras i Nederländerna, så det blir relativt långt att frakta produkterna.

För vem passar Önskefoto?

Önskefoto passar dig som inte orkar med ett extremt stort utbud utan vet vad du vill ha.

Vill du till exempel framkalla bilder eller skapa en fotobok finns det gott om alternativ så att du kan få det du önskar, och det är enkelt och tydligt hur du ska göra och vad du kan välja mellan. Med Önskefoto kan du skapa produkter utan krångel och få en snabb leverans.


Smartphoto

Logotyp Smartphoto

Smartphoto är ett av de ledande företagen för digital fotoframkallning i Europa. Deras ledord är smart, simple och smile, vilket sammanfattar deras ambition att erbjuda fotoprodukter med hög kvalitet till låga priser, att de ska vara enkla att beställa, att det ska vara saker som är roliga både att göra och att dela med andra, och att de ska sprida glädje och inspiration.

Vilka är Smartphoto?

Smartphoto är ett företag som finns i stora delar av Europa. Genom sina två fotolabb framkallar de och skickar ut fotoprodukter till mer än 4 miljoner kunder per år. Verksamheten började faktiskt redan 1972, då under namnet ExtraFilm.

Det första labbet fanns i Tanumshede i Bohuslän. Då erbjöd de framkallning av bilder via postorder till kunder i hela Sverige. Ett extra erbjudande som ExtraFilm hade var att man fick en ny filmrulle tillsammans med de framkallade bilderna.

Det gjorde att många valde dem framför konkurrenterna. Mycket har hänt sen dess och idag är alla bilder digitala. ExtraFilm har funnits online i 26 år, eftersom de tidigt såg möjligheterna med att använda internet.

Via nätet gick det först att beställa fotoutrustning, även om fotograferandet fortfarande var analogt. Efter hand har tekniken förändrats och också möjligheterna att skapa olika fotoprodukter. Namnet Smartphoto började användas 2011 och moderbolaget bakom företaget heter Smartphoto Group NV.

Framkalla foton

Skärmbild Smartphoto utbud av fotoprodukter

Smartphoto erbjuder vanlig framkallning av foton, och du kan då välja mellan olika storlekar och format. De erbjuder fler alternativ än du hittar på andra håll och det finns dessutom tillval som färdiga ramar som passar till dina bilder eller trähållare som du kan ställa dina foton i.

De vanligaste alternativen för framkallning är Supreme Fast och Supreme Variabel, där du väljer om alla foton ska få en fast storlek, så att alla blir samma format, eller om det ska variera så att formatet anpassar sig efter den digitala filen.

Du kan också framkalla panoramabilder, svartvita foton, retrobilder, kvadratiska fotografier eller välja deras budgetbilder som är ett extra prisvärt alternativ. Vill du istället ha foton med det lilla extra erbjuder de foton på lyxpapper. De har dessutom fotoremsor och porträttbilder i sitt sortiment.

När du ska göra förstoringar kan du också välja om du vill ha en fast storlek på bilderna, eller om formatet ska vara variabelt. Det finns också förstoringar i panoramaformat och kvadratiska förstoringar. Vill du ha extra stora bilder kan du välja deras fotoposters.

Utbud av övriga fotoprodukter

Smartphoto har ett riktigt stor utbud av olika sorters fotoprodukter. Som det ser ut idag är de det företag som erbjuder flest olika saker. Är du ute efter att skapa en fotopresent har du stora chanser att hitta det du önskar hos dem.

Fotoböcker finns i storlekarna M, L och XL. M går bara att göra i ett liggande format, XL i liggande eller kvadratiskt format, och L finns i liggande, stående och kvadratiskt format. Förutom de vanliga fotoböckerna finns mindre och enklare alternativ som de kallar för fotohäften.

Du kan också göra en minifotobok eller ett pocketalbum med ringpärm. För de vanliga fotoböckerna kan du välja till premiumpapper, du kan välja mellan olika omslag och anpassa så att boken blir som du önskar.

Bland Smartphotos kalendrar kan du välja mellan många olika sorters almanackor. Det finns väggkalendrar i olika format, även familjekalendrar, födelsedagskalendrar och kalendrar med årsvy. Du kan skapa bordskalendrar och agendor och kan till och med göra egna adventskalendrar.

Vill du använda dina foton till kort kan du bland annat göra inbjudningskort, julkort, alla hjärtans dag-kort eller kort för andra särskilda tillfällen. Du kan också skapa visitkort och placeringskort.

När det kommer till större och lyxigare versioner av framkallade foton kan du få dina bilder på canvas, metall, trä, akryl, på hårt skum eller som vinylposter. Det finns också möjlighet att skapa en tavelvägg, där flera tavlor görs för att passa ihop.

Bland fotopresenterna finns som sagt ett väldigt stort utbud. Du kan skapa allt från mobilskal till inredningsprodukter.

Det finns muggar med bild, glas med gravyr, magneter, skärbrädor, kortspel, personliga etiketter, tryck på textilprodukter som kuddar, tröjor och väskor – och mycket mer än så. Du kan använda dina foton på en mängd olika saker för att skapa personliga presenter, som kommer uppskattas av mottagaren.

Hur går det till?

Smartphoto har ett smidigt redigeringsverktyg som du kan använda direkt på deras hemsida. Först väljer du vilken produkt du vill skapa och vilken design du vill använda dig av, sen klickar du dig vidare till redigeringsverktyget.

Där laddar du upp dina bilder och kan se hur produkten kommer se ut. Du kan lägga till text och göra andra justeringar tills du känner dig nöjd. Behöver du ta en paus innan du är färdig kan allt sparas online.

För- och nackdelar

Det är svårt att inte imponeras av Smartphotos stora utbud både för framkallningar och andra fotoprodukter. Det finns även andra fördelar om du väljer Smartphoto. Några av de viktigaste sakerna:

 • Väldigt mycket att välja på
 • Låga priser men hög kvalitet
 • 100% nöjd kund-garanti
 • System med bonus på alla köp
 • Företag med lång erfarenhet av att skapa fotoprodukter

Ska man leta efter nackdelar och läsa vad folk klagat på finns det alltid en del som varit missnöjda med sina produkter, men en majoritet av användarna ger Smartphoto högsta betyget hos Trustpilot, så överlag verkar de lyckas leverera saker som människor blir nöjda med.

Något som är lite konstigt eftersom Smartphoto valt att satsa så mycket på det stora utbudet är att fotoböckerna inte finns i alla format i alla storlekar, vilket inte borde vara så svårt att erbjuda.

För vem passar Smartphoto?

Smartphoto passar dig som gillar att göra fotoprodukter eller vill ha mycket att välja mellan. Eftersom du alltid kan använda samma redigeringsverktyg kan du lära dig hur det fungerar och enkelt komma tillbaka och fixa en helt annan fotopresent vid ett senare tillfälle.

Hos Smartphoto får du aldrig slut på alternativ och du kan lätt skapa de produkter, förstoringar och framkallningar du behöver.


Pixum

Pixum Logo

Pixum är specialiserade på fotoprodukter av högsta kvalitet. Deras ambition är att bidra till att du ska kunna bevara dina finaste fotominnen.

De vill ge dig möjligheten att dela fotominnena med andra så att ni kan njuta av dem tillsammans. Du kan framkalla och förstora foton hos Pixum, men också beställa olika sorters fotoböcker, kalendrar och fotopresenter.

Vilka är Pixum?

Pixum har funnits sen år 2000 och utvecklades snabbt till att bli ett av de ledande företagen för fotoprodukter i Europa. Idag är det ett företag många väljer och som får bra omdömen både av kunder och av professionella bedömare.

Deras produkter har vunnit flera olika priser och även deras kundtjänst är prisbelönt. Pixum är en tysk firma med Diginet Management GmbH som ledande delägare.  I företaget finns mer än 150 medarbetare, som har med sig olika slags kompetens.

En del är experter på teknik och programmering, medan andra är bra på till exempel e-handel och marknadsföring. Tillsammans har de lyckats skapa ett välfungerande företag som erbjuder fina fotoprodukter.

Framkalla foton

Skärmbild från där du framkallar foton hos Pixum

Vill du bara framkalla bilder finns det många olika alternativ hos Pixum. Formaten är flexibla och bilderna kan komma med eller utan vit kant. Alla foton är premiumfoton av bästa kvalitet.

Vill du ha dina bilder samlade på ett snyggt sätt kan du välja en fotobox, som kan innehålla 30, 50 eller 100 bilder beroende på hur stor box du väljer. Det finns även möjlighet att framkalla retrobilder, som har en tjockare vit kant under bilden och gör att de påminner om polaroidbilder.

Vill du ha riktigt stora bilder kan du framkalla posters. De går att göra i 12 olika storlekar där måtten är mellan 20×20 cm och 75×50 cm. Det behöver inte vara en enda bild på en poster, utan det går att skapa collage som du sen framkallar som en poster.

Standardframkallningen ger foton på blankt papper, men det är möjligt att ändra till matt fotopapper om du använder Pixum-appen. Tjockleken på pappret är 233 g/m2. För posters kan du välja mellan fler olika sorters papper, som akvarellpapper fine art, högglans, pärlemor, silkestextur eller matt digitaltryckspapper.

Utbud av övriga fotoprodukter

Pixum erbjuder även möjlighet att skapa fotoprodukter av dina bilder. Bland de mest populära är fotoböckerna, som kan kan göras i liggande eller stående format, eller i en kvadratisk form.

Du kan välja mellan olika storlekar. För pappret i fotoboken kan du välja mellan fotopapper eller premiumpapper, och du kan också välja om du vill ha matt, ädelmatt eller glansigt papper.

Även fotokalendrar är en populär produktkategori, och hos Pixum kan du göra dem i flera olika varianter. Det finns till exempel bordskalendrar, väggkalendrar och planeringskalendrar av olika slag. Fyller du dem med personliga foton kan det bli en fin present till släktingar eller vänner.

Vill du ha fotona framkallade som något annat än en förstoring eller poster kan du skapa en fototavla i bland annat akryl, på canvas, på aluminium, trä eller hårdskum. Du kan även skapa olika slags kort, till exempel vykort, julkort eller kort att använda till inbjudningar.

Bland fotopresenter och övriga produkter hittar du mobilskal, pussel, spel, muggar, magneter, kuddar, olika sorters block, dekorationsprodukter med mera.

Hur går det till?

Du kan använda tre olika metoder när du vill skapa fotoprodukter hos Pixum. Deras online-designverktyg använder du genom att skapa ett konto och logga in. Sen kan du ladda upp foton, designa fotoböcker eller andra produkter, och spara utan att du behöver ladda ner någon programvara. Allt sker online och sparas på ett konto online.

Har du inte stabil internetuppkoppling eller om du använder Pixum mycket kan du istället välja att ladda ner deras programvara. Pixum Fotouniversum fungerar bra på Mac, Windows och Linux. Där kan du enkelt jobba även när du är offline, och du kan spara dina projekt på din egen dator.

Det sista alternativet är Pixum-appen, som är det alternativ de själva presenterar som det enklaste. Med hjälp av den kan du skapa alla olika slags fotoprodukter och där kan du dessutom få extra bra erbjudanden.

Oavsett vilken metod du väljer att använda finns det färdiga mallar för olika produkter och verktygen du använder är intuitiva och utgår från drag & drop-metoden, där du helt enkelt laddar upp dina bilder och sen drar dem till den plats där du vill ha dem.

För- och nackdelar

Pixum är ett fotoföretag som har många fördelar, framför allt då att de har många olika produkter att välja mellan och levererar foton av hög kvalitet. Några av de viktigaste fördelarna när du väljer Pixum:

 • Flexibla produkter som kan göras i olika format
 • Olika alternativ när du ska designa dina produkter
 • Fotoprodukter av högsta kvalitet
 • Många olika fotopapper för posters
 • Klimatneutral produktion
 • 100% nöjd kund-garanti
 • Prisbelönt kundtjänst

Den kritik som finns när någon gett Pixum ett dåligt betyg handlar bland annat om produkter som försvunnit på vägen eller att det ibland kan vara problem att få hjälp av kundtjänst. De flesta verkar dock nöjda med servicen och det mesta kommer fram som det ska.

Ett återkommande problem verkar vara att Pixum erbjuder foton för pass och körkort, men att det inte går att skära till dem så att de blir rätt storlek eller i övrigt uppfyller svenska myndigheters krav. Kanske kunde de ha bättre information om de krav som finns just i Sverige.

För vem passar Pixum?

Pixum passar extra bra för dig som vill ha en enkel lösning med en app där du kan fixa alla fotoprodukter du vill beställa hem. Det här alternativet passar också bra om du vill ha produkter av hög kvalitet, och alltid vill kunna lita på att slutresultatet blir som du önskar – eller ännu bättre.


Photobox

Photobox Logo

Photobox erbjuder inte bara framkallning av foton, utan även personliga fotoprodukter av hög kvalitet. Hos dem kan du hitta allt från fotoböcker och kalendrar till väggdekorationer och presenter.

Vilka är Photobox?

Photobox är ett varumärke som tillhör det stora företaget Albelli, ett företag som genom sina olika varumärken levererar fotoprodukter till kunder i hela Europa. Photobox grundades år 2000 av Graham Hobson. Idag finns de i mer än tio länder, och har kontor i London och Paris.

När företaget grundades var det ett samarbete mellan Graham Hobson och hans vän Mark Chapman. Efter ett par år gick företaget ihop med Photoways, ett franskt varumärke med en liknande verksamhet.

Företaget har hela tiden utvecklats och satsat på att nå nya marknader. 2007 lanserades till exempel den tyska hemsidan, 2010 kom de till Norge och Polen och efter hand har de nått fler och fler olika länder, framför allt i Europa.

2011 förvärvades Moonpig, ett företag som erbjuder personaliserade kort online. Då skapades också Photobox Group, som är en del av Albelli och som består av fem olika varumärken: Photobox, Hofmann, PosterXXL, Moonpig och Greetz.

Framkalla foton

När du är intresserad av att framkalla bilder som du tagit med din mobil eller digitala kamera kan Photobox vara ett bra alternativ. Här kan du välja att ha dina foton i standardstorlek, som i själva verket är fyra olika storlekar:

 • 9×13 cm
 • 10×13 cm
 • 10×15 cm
 • 11×15 cm

Du kan då välja mellan matt eller glansigt papper och om du vill kan du få en vit kant på dina kort. Standardpappret är på 210 g/m2 men du kan uppgradera till ett lite finare papper på 250 g/m2 om du vill ha lite lyxigare bilder.

Förutom standardformaten kan du få kvadratiska foton, retrofoton med en bredare ram som gör att de påminner om polaroidbilder, och du kan framkalla bilderna som fotoremsor, magnetiska fotoremsor eller passfoton.

Känner du för lite större bilder finns det förstoringar i storleken 13×17 eller 13×18 cm, och dessutom finns det de kallar ”foton i stora format” som är antingen rektangulära eller i panoramaformat, med mått mellan 15×20 cm och 20×30 cm.

Ännu större bilder får du om du väljer att skapa en fotoposter, där du kan välja mellan fler och större storlekar. När du gör en fotoposter kan du välja mellan samma sorts papper som när du framkallar foton i standardstorlek. Det är möjligt att skapa en fotoposter med ett kollage av flera olika bilder.

Utbud av övriga fotoprodukter

När du framkallar foton kan du köpa till ramar som passar perfekt, men kanske vill du ha dina bilder framkallade så att de blir en lite annorlunda väggdekoration. Då kan du välja att göra till exempel en canvastavla, aluminiumtavla, plexiglastavla, eller en magnetisk fotoplatta.

Ett lite mer konstnärligt alternativ får du om du väljer Arty fotoposter, där en penseldragseffekt läggs på din bild så att den blir mer lik en akvarellmålning. Den här sortens poster trycks på ett tjockare papper med textur, vilket också ger ett mer konstnärligt intryck.

Vill du samla dina bilder i en fotobok finns det ett bra utbud av böcker i tre olika storlekar (S, M och L) och i såväl liggande och stående format som i ett kvadratiskt format. Du kan välja att binda din bok på olika sätt, ha hårt, mjukt eller vadderat omslag, och det finns också flera sorters ytbehandling att välja mellan.

Hos Photobox kan du dessutom skapa kalendrar av olika slag. Framför allt erbjuder de olika sorters väggalmanackor, men du kan också göra bordskalendrar. De erbjuder kalendrar i små storlekar, något du inte hittar överallt.

Photobox ger dig möjlighet att skapa fotokort när du ska göra inbjudningar, önska god jul, eller bara vill göra ett personligt vykort. Du kan välja mellan olika format och storlekar och det finns gott om olika mallar du kan använda dig av.

Känner du för att skapa en personlig present med hjälp av foton du tagit kan en kalender, fotobok eller förstoring alltid uppskattas, men du kan också välja att göra andra sorters produkter med dina bilder på.

Photobox erbjuder bland annat skal för olika telefoner och surfplattor, muggar, pussel och spel.

Du kan göra små saker som nyckelringar, magneter, burkar eller glasunderlägg, och de har också textilprodukter i sitt sortiment, som kuddar, förkläden, badhanddukar, väskor och necessärer.

Allt kan bli personligt och snyggt med dina egna bilder.

Hur går det till?

Beroende på vad det är du vill skapa får du använda olika program på Photobox hemsida. Vill du göra en fotopresent använder du för det mesta deras Mstudio.

Då väljer du först ut en produkt, sen kommer du till redigeringsverktyget. Där kan du ladda upp dina bilder, välja layout och anpassa produkten tills den ser ut som du önskar. Det finns gott om färdiga mallar som du kan använda som hjälp när du ska fixa din fotopresent.

Vill du istället skapa till exempel en fotobok eller en kalender kommer du till ett lite mer avancerat program som heter Photobox Easy Create, där du har tillgång till fler funktioner och lättare kan få till det resultat du vill ha.

För- och nackdelar

Med Photobox får du ett proffsigt företag för alla slags fotoprodukter. Några av fördelarna:

 • Många alternativ när du ska framkalla foton
 • Arty fotoposter – ett konstnärligt alternativ
 • Kalendrar även i små storlekar
 • Verktyget Photobox Easy Create är smart och enkelt att använda
 • Exklusiva erbjudanden och ibland även gratisprodukter

Bland det som kan upplevas som nackdelar finns bland annat det här att de använder sig av olika redigeringsverktyg beroende på vad det är för produkt du vill skapa.

Har du vant dig vid det ena verktyget kommer det förmodligen upplevas som störande när du helt plötsligt måste lära dig ett nytt.

Bland de negativa recensionerna nämns bland annat en del problem med leveransen, där det väl strängt taget inte är Photobox själva som klantat sig, även om de såklart har ansvar för vem de väljer att samarbeta med.

För vem passar Photobox?

Photobox har ett brett utbud av fotopresenter och ett bra alternativ när du vill framkalla foton. Det gör att de kan passa för de allra flesta som är intresserade av att se sina bilder i fysisk form på ett eller annat sätt.


Cewe

Cewe Logo

Cewe fokuserar på hög kvalitet och nöjda kunder, och utvecklar hela tiden sin teknik för att det ska vara möjligt. De har en lång historia och är det något de lärt sig är att man måste hänga med i teknikens utveckling för att ha en chans i konkurrensen.

Deras fotobok är prisbelönt, men de erbjuder också en lång rad andra fotoprodukter, och självfallet möjlighet att framkalla och förstora foton.

Vilka är Cewe?

Cewe grundades redan 1961 i Tyskland, då som en del av en fotoateljé och -butik. Det var Heinz Neumüller som grundade Cewe och namnet kom från hans svärfar Carl Wöltje som stor bakom butiken. Det är helt enkelt skapat av initialerna CW, som utläses Cewe.

Butiken finns kvar och har nu funnits i 110 år, och även om företaget Cewe inte funnits lika länge har det gamla anor och väldigt lång erfarenhet av att jobba med foton. Deras långa historia har inte gjort att de har svårt att hänga med i utvecklingen – tvärtom.

Redan 1991 erbjöd de kunder möjlighet att få bilder på cd, något som var en modern teknik på den tiden. 1997 gick det att beställa bilder på internet och 2005 kom Cewes fotobok som producerats i 55 miljoner exemplar och vunnit en lång rad priser.

Sortimentet och tekniken utvecklas och utökas hela tiden, så att kunder ska kunna kännas sig nöjda och få vad de önskar. Idag har Cewe verksamhet i 26 europeiska länder och de har 14 olika ställen där de producerar sina fotoprodukter.

Framkalla foton

När det kommer till fotoframkallning har Cewe många valmöjligheter. Standardframkallningen ger dig foton i storleken 10, 11 eller 13 cm, i matt eller blankt papper.

Det finns ett budgetalternativ där pappret är blankt. Du kan välja till en färgad kant och automatisk bildoptimering för att få ett så bra resultat som möjligt.

Andra alternativ när du ska framkalla foton är att skapa bildkartor, klistermärken, bilder på naturpapper, eller skapa kreativa bilder av olika slag. Du kan dessutom framkalla analog film och digitalisera negativ, bilder, videofilm och liknande.

För förstoringar kan du också välja mellan olika alternativ, där posters på fotopapper ger dig de största bilderna. Det finns 43 olika format och du kan välja mellan många olika sorters papper.

Utbud av övriga fotoprodukter

Cewe är en av de ledande producenterna av fotoböcker i Europa, och fotoböckerna har också fått flera olika utmärkelser och priser. Böckerna görs med papper och tryck av hög kvalitet och du kan välja mellan olika format och storlekar.

Något som ger deras tjänst för fotoböcker lite extra speciell är att du kan välja mellan flera olika sorters papper. Det finns digitaltryck standard, blankt och matt, fotopapper matt och blankt och matt fotopapper med premiumkvalitet – alltså sex olika papperskvaliteter att välja mellan.

När det kommer till bindningen kan du välja mellan klassisk bindning och layflat-inbindning, som gör att boken lättare kan ligga öppen. Även för omslaget finns det flera olika alternativ: hårdpärm, mjukpärm, läder, canvas, och du kan också välja att göra ett häfte.

Även när du vill göra en fotokalender finns det ett bra utbud hos Cewe. Väggkalendrar finns i storlekarna A5-A2 och dessutom finns en XXL-storlek på 62,5×32 cm. Vill du ha en kvadratisk väggkalender kan du välja mellan 30×30 cm och 45×45 cm.

Förutom en vanlig väggkalender kan du göra till exempel en kökskalender, planeringskalender, familjekalender, födelsedagskalender, årskalender eller bordskalender. Alla går att fylla med dina egna foton, vilket gör dem till en perfekt present till släktingar och vänner.

Är du ute efter andra sorters fotopresenter kan du beställa bland annat mobilskal, kontorsgrejer, spel, muggar och dekorationsprodukter. En bra fotopresent är att skapa en fototavla.

Du kan då välja mellan att få din bild på canvas, akryl, aluminium, trä eller skumplatta. Med hexxas får du en bild som delas upp på sexkantiga delar och du kan också göra en mer traditionell flerdelad väggdekoration.

Vill du använda dina foton till vykort, tackkort, inbjudningskort eller liknande finns det ett bra utbud av olika alternativ hos Cewe.

Hur går det till?

Vill du göra en fotobok kan du välja om du vill använda en app, designprogrammet som finns online eller deras programvara som gör att du kan arbeta offline. Programvaran fungerar för Mac, Windows och Linux.

Vill du jobba online kan du använda Cewe myPhotos för att enkelt flytta bilderna från mobilen till datorn. Oavsett vilket alternativ du väljer när du vill jobba med din fotobok får du ett redigeringsprogram som är flexibelt och enkelt att använda, där du både kan använda färdiga mallar och själv stå för layouten.

Enklare produkter designar du lätt direkt online eller i deras app, men du kan använda programvaran även för det.

För- och nackdelar

Cewe har lång erfarenhet och en gedigen kunskap om foton. Bland fördelarna med det här företaget finns till exempel:

 • Prisbelönt fotobok
 • Flera olika sorters papper för fotoböcker
 • Foton på naturpapper och många andra alternativ
 • Möjlighet att framkalla analog film
 • Garanti för att du ska vara 100% nöjd
 • Kundservice på svenska
 • Väldigt lång erfarenhet av fotobranschen

Läser man recensioner och letar efter negativa omdömen finns det personer som inte är nöjda med sina produkter, till exempel för att bilder av en eller annan anledning blivit suddiga.

Det är såklart negativt när det blir så, men Cewe försöker åtminstone ha ett system för att väga upp för den här sortens misstag. Med deras nöjd kund-garanti kan du alltid få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med resultatet.

För vem passar Cewe?

Cewe har blivit kända för sin fotobok som också är prisbelönt och mycket omtyckt. Därför är det lätt att tänka att Cewe framför allt passar för dem som vill göra fotoböcker, men de kan faktiskt passa lika bra när du bara vill framkalla foton eller om du vill göra en fin fotokalender. Har du analog film du vill framkalla är det Cewe du ska vända dig till.


MyFujifilm

MyFujifilm Logo

Genom MyFujifilm ger det världsledande företaget Fujifilm dig möjlighet att skapa fotoprodukter som passar för alla tillfällen. Är det något du vill fira, något särskilt du vill minnas, eller någon du vill ge en extra personlig present? Då kan du hitta det du letar efter hos MyFujifilm.

Vilka är MyFujifilm?

Fujifilm är ett japanskt företag som tillverkar film och annan utrustning för kommunikation och information. Företaget har funnits sen 1934 och tillhör de största i världen inom sin bransch.

För att hela tiden hålla sig i framkant investeras 6-8% av omsättningen i projekt för utveckling och forskning, som en garanti för att företaget ska kunna utvecklas. När företaget startade handlade verksamheten framför allt om att producera film för fotografier, och sen dess har både produktutbudet och deras närvaro i världen växt.

1966 startade verksamheten i Europa med den del av företaget som idag heter Fujifilm Europe GmbH. I Norden drivs verksamheten av dotterbolaget Fujifilm Nordic AB, som bland annat säljer kameror, papper, medicinskt utrustning och har labb för framkallning.

MyFujifilm är en filial till Fujifilm Nordic AB. MyFujifilm är inriktat på att erbjuda framkallning av bilder för privatpersoner, och också fotoböcker och andra fotoprodukter.

Framkalla foton

Har du tröttnat på att bara ha dina foton digitalt kan MyFujifilm hjälpa dig att få fint tryckta kopior av bilderna. Standardkorten är antingen matta eller blanka foton i storleken 9x, alltså bilder med en bredd på 9 cm och en flexibel längd som anpassas efter bildens verkliga format.

Något som är speciellt hos MyFujifilm är att de erbjuder minibilder på 6×9 cm, vilket kan passa om du vill ha en bild till plånboken, bilder att ge bort eller kanske byta med andra.

MyFujifilm har också foton de kallas instaFotos, vilket är foton med en bredare ram som är bredast under bilden. Även de går att få i miniformat, och du kan få dem stående, liggande eller kvadratiska. Ramarna kan ha olika färger eller mönster.

Vill du ha en förstoring finns bilder i storleken 20x, 30x, 40x eller 50x. De större storlekarna motsvarar vad andra leverantörer kallar posters.

Du kan också välja att beställa en självhäftande poster som du själv kan klistra upp på valfritt material. Det fungerar att sätta upp dem på väggar, glas, skåp, dörrar eller andra släta ytor.

Utbud av övriga fotoprodukter

Är du intresserad av en större bild men tryckt på ett lite mer avancerat sätt kan du välja mellan väggdekorationerna. Där kan du till exempel välja att få dina bilder på canvas, aluminium eller hårdplast. För canvasbilderna kan du beställa en skuggram i vitt, svart eller naturlig träfärg.

Du kan också välja att framkalla dina foton som tackkort, vykort, påskkort, julkort, eller kort som passar till en annan högtid eller ett annat tema. Det finns olika mallar du kan använda när du skapar dina kort så att de ser proffsiga ut.

Precis som hos andra företag kan du göra fotoböcker hos MyFujifilm. Standardboken finns med mjukt omslag, hårt omslag eller linneomslag. Du kan välja mellan liggande, stående eller kvadratiskt format i olika storlekar och du kan göra böcker med 24-160 sidor. De erbjuder också miniböcker i storlekarna 10×10 cm-13x17cm.

Bland de kalendrar du hittar i MyFujifilms utbud finns liggande och stående väggkalendrar, bordskalendrar, familjekalendrar, kökskalendrar med mera.

Vill du göra en fotopresent att ge bort till någon som fyller år, tar studenten, ska gifta sig, eller av någon annan anledning ska firas, kan du välja mellan många olika produkter. Det finns textilier som handdukar, badtofflor, duschdraperier eller t-shirts.

Letar du efter något till hemmet finns allt från magneter och muggar till klockor, flasköppnare, nyckelringar och musmattor.

Du kan göra skal till mobiltelefoner, anteckningsböcker eller anteckningsblock med dina egna bilder.

Vill du ha något som passar för barn finns bland annat pussel, mjukisdjur, haklappar och snökulor.

Hur går det till?

Först och främst väljer du vilken produkt du vill göra. Sen klickar du dig vidare och kommer till deras redigeringsverktyg som går att använda direkt på hemsidan.

Där kan du ladda upp dina bilder, anpassa layouten och få en förhandsvisning på hur det kommer se ut. Du kan lägga till text, ramar, bakgrunder och göra olika sorters anpassningar tills du känner dig nöjd med din produkt.

Vill du göra en fotobok kombineras det vanliga redigeringsprogrammet med en funktion där du kan få överblick och ställa in till exempel teman, hur många sidor du ska ha och liknande.  För resten av produkterna verkar det vara precis samma program som används oavsett vad det är du ska skapa.

Du kan ladda upp dina bilder så att de sparas online och kan användas till dina projekt, och behöver du pausa medan du håller på att skapa ett projekt sparas det också online. Du behöver därför inte ladda ner någon programvara.

För- och nackdelar

MyFujifilm erbjuder fotoprodukter och framkallning av bilder till bra priser. Andra fördelar när du väljer MyFujifilm:

 • Gott om alternativ vid framkallning av foton
 • InstaFotos i olika format
 • Det går att framkalla minifoton
 • Det går att skapa miniböcker
 • Enkelt redigeringsprogram online
 • Självhäftande posters
 • Snabb leverans

Ska man ta fram något negativt med MyFujifilm är det mest uppenbara att deras program för fotoböcker känns lite klumpigt och inte så lätt att använda som man skulle kunna önska.

Kanske är det en vanesak, att det blir lättare när man satt sig in i det ordentligt, men man skulle kunna önska att det var bättre än såhär.

För vem passar MyFujifilm?

MyFujifilm passar dig som enkelt vill framkalla dina foton, så att du kan spara dina bilder i fysisk form. De erbjuder smidiga lösningar så att du kan spara dina fotominnen – eller skapa presenter som passar vid alla olika tillfällen.


Här hittar du många olika tips på presenter!