Bästa flytväst för barn 2022: Flytvästar, räddningsvästar och simvästar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att bada tillsammans eller kanske åka ut och fiska med familjen är aktiviteter som kan vara väldigt roliga och ge mervärde åt sommaren. Men när det kommer till att vara på och kring vatten är det såklart oerhört viktigt att tänka till kring säkerheten. Här tittar vi på de bästa flytvästarna för barn!

Pojke tar på sig flytvästen

Vilken flytväst för barn är bäst i test?

Bäst för små barn är den praktiska och väldesignade Baltic Flytväst Split Front. Finns i storlekarna 3-15 kg och 15-30 kg. En riktigt bra flytväst, från ett pålitligt märke!

För större barn och ungdomar är Baltic Flytväst Genua ett av de allra populäraste alternativen. Superskön passform, snygg design och en mycket pålitlig flytväst för juniorer. Finns i storlekar från 25-40 kg och uppåt.

Slutligen måste vi även nämna Helly Hansen Safe+ Flytvästar. De är fenomenalt bra och internationellt erkända för sin säkra utformning. Finns i tre storlekar som sträcker sig mellan minimum 5 kg och maximum 35 kg.

Om du bara vill ha en simväst, som barnet kan ha när ni leker i vattnet och simtränar, så rekommenderar vi Swimpy Simväst eller Beco Simväst.

Barn bör ha flytväst när de åker båt, men även vid andra aktiviteter i vattnet som när de använder stand up paddle, uppblåsbar flotte eller uppblåsbara båtar!

Köpguide och recensioner av 11 flytvästar för barn

Flicka med flytväst i motorbåt

Att se till att ingen far illa eller befinner sig i någon typ av farlig situation och att man har den utrustning som krävs är oerhört centralt. Ett av de absolut bästa verktygen för att undvika risker är en flytväst. I den här artikeln kommer därför en guide över de bästa flytvästarna på marknaden, där vi jämför fördelar och nackdelar.

När det kommer till flytvästar finns det en mängd olika alternativ att välja bland. Eftersom det är en så pass viktig del av utrustningen för att vara säker när man badar, är det också många företag som tillverkat sin modell av flytväst.

Flytvästar kan i stora drag delas in i tre sorter:

 • Räddningsväst – Vänder kroppen rätt så huvudet hamnar ovanför vattenytan
 • Flytväst – Innefattar alla standardtyper av flytvästar för alla åldrar
 • Simväst – Specifikt anpassad för att leka och lära sig simma, inte som livräddningsutrustning.

Flytvästar för barn varierar på en mängd olika områden. Inte minst är olika modeller anpassade för olika vikter och att följa dessa rekommendationer är oerhört viktigt för att säkerställa ett säkert användande.

Också saker som färg och passform variera såklart. Många föredrar att få flytvästar i starka neonfärger, likt färgerna på reflexvästar.

Dessutom finns det flytvästar i flera olika prisklasser. I guiden nedan lyfter vi därför några av de mest populära modellerna på marknaden och försöker undersöka dessa aspekter närmare. På så vis hoppas vi att du kommer att kunna hitta den flytväst som passar allra bäst för ditt barn.

Baltic Pro Sailor Räddningsväst

Baltic Pro Sailor Räddningsväst

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 3-40 kg.
 • Finns i färgerna: Orange
 • Lämplig för: Båtturer och bad

Det här är en modell av flytväst där man valt att lägga stort fokus på säkerheten. Den har en mängd olika säkerhetsanordningar som gör att flytvästen kommer att sitta stabilt och säkert på ditt barn. Med många olika spännen och remmar sitter flytvästen stadigt och förutom att den blir säkrare, gör detta såklart att den också blir mer bekväm att ha på sig.

Den här flytvästen är såklart i första hand tänkt att användas när det är dags för olika typer av båtturer på sjön. Men den går lika bra att använda när barnen ska lära sig att simma eller som en extra säkerhetsanordning vid badet.

Flytvästen kommer i den klassiska orangea färgen som de flesta av oss förknippar med flytvästar och är därmed lätt att se på långt håll. Den kommer också i tre olika storlekar som sträcker sig från 3-40 kg. Därmed passar den från de allra minsta barnen, upp till de lite större.

Om vi tar oss en titt på priset märker vi att denna modell ligger någonstans i mittenskiktet. Många andra modeller av flytvästar kretsar kring dessa priser och med tanke på den genomtänkta designen när det kommer till passform och säkerhet tycker vi att detta är ett mycket prisvärt alternativ.


Baltic Flytväst Split Front

Baltic Flytväst Split Front

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 3-30 kg
 • Finns i färgerna: Orange, Neongul, Rosa
 • Lämplig för: Båtturer och bad

Detta är ytterligare en modell från samma märke, där man lagt stort fokus på att passformen ska vara den allra bästa. För att uppnå detta har man tillverkat denna flytväst i en tvådelad design. Detta gör att den alltså får en större rörlighet på mitten. Flytvästen blir med andra ord mycket mer bekväm för ditt barn att ha på sig och den kommer också att sitta bättre på kroppen.

Den tvådelade designen gör att den här modellen är extra lämplig för bad och simträning. En traditionell flytväst kan ofta bli stel och svår att röra sig ordentligt i men med denna modell kan ditt barn mycket lättar, exempelvis träna simning. En annan fördel med denna variant är att den kommer i tre olika färger. Förutom den klassiska orangea kommer den också i färgerna neongul och rosa. Detta är såklart fortfarande färger som syns på långt håll, men det ger dig och ditt barn lita större valfrihet.

Om vi tittar på priser så ligger även denna modell någonstans i mitten och vi tycker definitivt att det är en prisvärd variant. Speciellt om du är på jakt efter en flytväst som ska användas vid simträning, eller om du bara vill ha en modell där ditt barn får större rörlighet och inte blir lika instängt, är det här en flytväst vi kan rekommendera.


Baltic Bambi Supersoft Flytväst

Baltic Bambi Supersoft Flytväst

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 3-12 kg
 • Finns i färgerna: Neongul och rosa
 • Lämplig för: Vattenträning, båtturer

Det här är en modell på flytväst som är anpassad för att vara extra bekväm på de riktigt små barnen. Den är tillverkad för att passa barn från 3-12 kg och har därmed inte den klassiska design som många andra flytvästar har. Den är mer avlång och smalare än många andra modeller. Dessutom är den extra mjuk för att se till att ditt barns känsliga hud inte skadas av västen. Den har till exempel olika vadderingar gjorda av fleece för att se till att skydda ditt barn från skav och annat obekvämt.

En sak som är värd att nämna när det kommer till denna modell är att den bara kommer i färgerna neongul och rosa. Många tycker kanske att det är konstigt att den inte finns i den klassiska orangea färgen. Men vi anser att detta inte spelar så stor roll eftersom rosa och neongul också är färger som sticker ut och som kommer att kunna upptäckas på långt håll.

Prismässigt ligger även denna modell någonstans i medelskiktet generellt, men kanske lite högre om man bara tittar på flytvästar anpassade för små barn. Men med tanke på att designen är väl tilltänkt och inkluderar många saker som gör att den passar bättre på riktigt små barn och är mer bekväm tycker vi att den är prisvärd. Så om du vill ha en modell speciellt anpassad för att passa barnets första år, utan att skava eller vara obekväm är Bambi Supersoft från Baltic definitivt något vi kan rekommendera.


Baltic Flytväst Genua

Baltic Flytväst Genua

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 25-70 kg
 • Finns i färgerna: Neongul/Svart, Rosa/vit, Blå/Vit, Blå/Svart
 • Lämplig för: Båtturer, simning

Genua från Baltic är en flytväst för de lite större barnen som till och med sträcker sig upp mot vikter som matchar vuxna som är lite lättare. Detta gör att det här kan vara ett bra alternativ för hela familjen. Den kommer i många olika färger och flera olika storlekar, men det kan vara värt att notera att alla färger inte finns i alla storlekar.

En av de absolut största fördelarna med denna modell och det som gör att den sticker ut lita från mängden är att den består av 8 olika flytkroppar. Detta gör att flytvästen får en helt annan flexibilitet och rörlighet och du kan som förälder känna dig trygg med att ditt barn har en väst som sitter bra. Den är också lite kortare än många andra modeller, vilket många uppskattar eftersom även detta kan förbättra passformen. Att västen är så pass rörlig och smidig gör att den med fördel kan användas vid bad och inte bara som en säkerhetsåtgärd i båten.

Något som vissa upplever som en nackdel är dock att denna modell inte kommer med något grenband, det vill säga det band som brukar dras mellan benen för att flytvästen ska sitta bättre i vattnet och inte glida upp mot halsen. Även om möjligheten finns att fästa ett sådant ingår det inte när du köper flytvästen. Många känner sig säkrare med ett grenband och det här är därför att betrakta som en nackdel.

Man har dock tänkt till ordentligt på många andra områden för att skapa en så funktionell och säkre flytväst som möjligt. Bland annat har denna modell en dragkedjeficka där du kan lägga saker du vill ha med dig ut på sjön. På så sätt öppnar denna flytväst från Baltic upp för en bekvämare och smidigare resa på sjön eller havet.

Prismässigt ligger denna modell inom mittenskiktet. Vill du ha en flytväst som passar lite större barn och med en riktigt passform och smidiga funktioner är det här en modell vi ser som prisvärd och som vi kan rekommendera. Men om det är viktigt för dig att den modell du köper har ett grenband kan det vara smidigare att köpa en annan modell.


Baltic Flytväst Dinghy Pro

Baltic Flytväst Dinghy Pro

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 25-50 kg
 • Finns i färgerna: Svart/grå, Röd /svart, Rosa/vit, Blå/Röd/Vit
 • Lämplig för: Segling, kanot

Om du har barn som håller på med någon typ av vattenrelaterad sport såsom segling eller kanot kan denna väst definitivt vara ett alternativ värt att slänga ett öga på. Tillverkad i ett mjukare material än de flesta andra flytvästar lämpar sig denna modell extra bra för aktiviteter som kräver en hel del rörelse. Den används av professionella idrottare över hela världen och är därför ett mycket bra alternativ.

Även om modellen är anpassad för att vara bra och smidig att använda på land och i båten brister den inte när ditt barn hamnar i vattnet. Passformen är bra och gör att det är enkelt att ta sig upp i båten igen. Modellen kommer i två olika storlekar som i sin tur kommer i flera olika färger.

Något som kan lyftas som en nackdel är att färgerna är förhållandevis diskreta jämfört med många andra alternativ på marknaden. Detta är inte helt bra ur en säkerhetssynpunkt, eftersom det då blir svårare att få syn på barn som hamnat i vattnet och inte kan ta sig upp. Det här är därför en modell som kanske i första hand bör användas i organiserade sammanhang där det rör sig mycket folk, men är ett lite sämre alternativ när det kommer till längre båtturer på hav eller sjö.

Om vi tittar prismässigt så ligger denna väst lite högre än de varianter som befinner sig i mitten på prisskalan. Även om det inte handlar om några enorma skillnader kan dessa pengar vara onödiga att lägga ut om ditt barn inte har behov av en så sportig väst. Men om du vill ha en flytväst som funkar bra att använda inom idrottsvärlden är denna flytväst från Baltic definitivt ett beprövat och prisvärt alternativ.


Helly Hansen Safe+ Flytvästar För Barn

Helly Hansen Safe+ Flytvästar För Barn

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 5-35 kg
 • Finns i färgerna: Orange
 • Lämplig för: Båtturer

Helly Hansen har tagit fram en serie flytvästar i tre olika storlekar från 5-35 kg. Detta är alltså västar anpassade efter de lite mindre barnen. Västarna är tillverkade i den klassiska orangea färgen som vi ofta förknippar med flytvästar för maximal synlighet vid och i vattnet.

Västarna går under namnen:

 • Baby Safe+ Life Jacket – 5-15 kg
 • Kid Safe+ Life Jacket – 10-25 kg
 • Jr Safe+ Life Jacket – 20-35 kg

Eftersom den är framtagen för lite mindre barn som kanske inte har speciellt mycket vattenvana har man här tänkt till lite extra. Flytvästen har en asymmetrisk design som gör att barnet enkelt kan vända ansiktet upp mot ytan och andas. Risken för att barnet hamnar flytandes på mage med ansiktet nedåt minskar alltså, vilket såklart är en trygghet för dig som förälder.

Denna funktion gör dock att västen kan vara lite osmidig när det kommer till att bada och simma i vattnet. Den lämpar sig därför bäst som en säkerhet vid olika typer av båtturer och vistelser vid vattnet. Flytvästen är också utrustad med till exempel en dubbel grenrem för extra bra passform och ökad säkerhet.

Prismässigt är detta ett dyrare alternativ och en av de dyraste modellerna som jämförs i denna guide. Men med tanke på att man tänkt till extra för säkerheten för de minsta barnen och har den unika asymmetriska designen ser vi inte priset som något orimligt.

Vill du ha en flytväst med extra hög säkerhet till den mindre barnen kan du därför titta närmare på denna modell. Men om du vill ha något att leka i vattnet med, eller träna simning tillsammans med ditt barn, finns det bättre modeller på marknaden.


VidaXL Flytväst För Barn

VidaXL Flytväst För Barn

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 10-30 kg
 • Finns i färgerna: Orange
 • Lämplig för: Användning i skyddat vatten

Detta är en ganska klassisk flytväst från märket VidaXL. Den kommer i två olika storlekar som tillsammans täcker in vikter från 10 till 30 kg. Med andra ord är det här ett alternativ för lite mindre barn som behöver en flytväst.

Flytkapaciteten och säkerheten i denna väst är på den nivå att den i första hand bör användas inom skyddade områden, såsom sjöar eller mindre vattendrag. I riktigt svåra förhållanden som höga vågor eller starka strömmar är det inte helt säkert att denna modell räcker riktigt hela vägen. Men för de allra flesta är den ett gott alternativ som definitivt räcker till för båtturen eller att ha som stöd när barnen badar.

Det är som sagt en ganska klassisk modell. Denna typ av flytväst kan av vissa upplevas som en smula otymplig och lite osmidig. Även om den skyddar bra och håller en hög säkerhet kanske det finns alternativ som är smidigare om dina barn springer omkring mycket eller vill vara extra rörliga i vattnet. Denna modell har till exempel en ganska stor krage som kan vara i vägen.

Om vi tar oss en titt på priset ser vi snart att denna modell liksom många andra ligger inom mittenskiktet. Är du ute efter en klassisk flytväst utan krångel kan det definitivt vara ett prisvärt alternativ. Men vill du ha något lite smidigare och mer rörligt finns det även sådana modeller från andra märken, till liknande priser.


Swimpy Simväst

Swimpy Simväst

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 11-30 kg
 • Finns i färgerna: Gul och med olika motiv
 • Lämplig för: Bad och simträning

Det här är en lite enklare simväst för de minsta barnen anpassad för simträning och bad. Den är alltså inte att betrakta som den bästa när det kommer till säkerhet till exempel på en båt utan bör i första hand användas på stranden, med förälders närvaro. Designen är enkel med en dragkedja och en enkel grenrem. En av de roligaste sakerna med denna flytväst är att den kommer i olika spännande motiv som barnen kan uppskatta. Bland annat finns modeller med Pippi eller Bamse.

Eftersom den är tänkt att användas vid bad och simträning på sommaren är det också positivt att denna modell har ett ganska bra skydd mot UV-strålning. Med en solskyddsfaktor på 80+ kan du känna dig ganska trygg med att den skyddar från solens strålar och alldeles för mycket bränna.

Detta är som sagt en lite enklare modell som i första hand inte är tänkt att användas som säkerhetsutrustning, utan mer ett verktyg vid simträning. Det här märks också på priset som är bland de lägsta av de flytvästar som jämförs i denna guide. Om du vill ha en flytväst till ditt barn till stranden i sommar är detta därför ett prisvärt alternativ som vi kan rekommendera.


Beco Simväst Barn

Beco Simväst Barn

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 12-30 kg
 • Finns i färgerna: Blå med olika motiv
 • Lämplig för: Simträning och bad

Här är ytterligare en modell på simväst. Inte heller denna är att betrakta som en flytväst och bör inte användas för att hålla barnet säkert på exempelvis båtturer. Istället är den tänkt att fungera som en hjälp vid simträning och som ett sätt att få ditt barn att känna sig tryggare i vattnet.

Denna modell är designad i en blå färg med olika motiv av olika roliga fiskar att välja bland. Den har en enkel grenrem och en dragkedja som spänns över bröstet. Detta gör att västen är mycket enkel att ta på och av barnet, vilket såklart är ett plus om ditt barn badar många gånger under en vistelse på stranden. Beco har här tagit fram en modell som är mycket smidig och ganska tunn. Detta gör att den är enkel att röra sig i och inte på något vis behöver begränsa barnets lek.

Prismässigt är detta en bra deal och du får denna simväst för ett pris som är ganska mycket lägre än de flesta flytvästarna. Vill du ha en väst att använda på stranden är detta alternativ därför något vi kan rekommendera.


Konfidence Simväst Barn

Konfidence Simväst Barn

Kolla priset hos:

 • För barn som väger:
 • Finns i färgerna: Kommer i ett flertal olika färger
 • Lämplig för: Simträning och bad

Märket Confidence erbjuder även de ett antal olika simvästar för barn. Dessa kommer i ett flertal olika färger och de flesta kan nog därför hitta något de tycker passar bra. Värt att nämna är dock att denna precis som de andra simvästarna ovan i denna guide i första hand är tänkt att användas som ett stöd vid simträning och bad. Den är alltså inte tänkt som säkerhetsutrustning i till exempel en båt eller en kanot.

Det finns två olika typer av modeller av Confidence simvästar, standardvarianten och Confidence Youth. Standardmodellen har ingen rem mellan benen, medan modellen märkt Youth har det. En grenrem gör ofta att västen sitter bättre och inte flyttar sig lika mycket på kroppen. Men att ha en modell utan grenrem gör såklart att västen blir enklare att använda och att ta på och av. Här kan du alltså välja det du tycker passar bäst.

När vi tittar på priset ser vi att denna simväst kostar en del mer än många andra simvästar på marknaden och nästan är i nivå med många vanliga flytvästar. Eftersom det finns många flytvästar som har en mycket bra rörlighet och funkar bra för bad och simträning, kan det vara ett lite mer prisvärt alternativ. Men om du verkligen vill ha en simväst och fastnar för något av alla de roliga motiv som Confidence har på sina modeller kan denna vara värd att ta en närmare titt på.


Cruz Simväst Barn

Cruz Simväst Barn

Kolla priset hos:

 • För barn som väger: 11-30 kg
 • Finns i färgerna: Rosa
 • Lämplig för: Bad och simträning

Om du är på jakt efter en simväst med ett roligt och gulligt motiv som ditt barn kommer att tycka om kan det här vara alternativet för dig. Med en snygg design i rosa ansiktet av en enhörning på ryggen är denna modell något som kommer att gå hem hos många barn.

Simvästen har en enkel design med dragkedja och grenrem. Prismässigt är det här dock ett av de lite dyrare alternativen när det kommer till simvästar. Men fastnar du och ditt barn för denna snygga och roliga design kan det såklart vara värt att lägga några kronor extra.


Vilka sorters flytvästar finns det?

Det finns som du kanske har märkt ett antal olika modeller och typer av flytvästar, anpassade efter olika behov. Till att börja med finns den mer klassiska flytvästen som kanske i första hand var mer populär för ett antal år sedan.

Denna är ofta orange eller gul och har en ganska stor krage, ett midjespänne och grenband. Ofta består den av ett eller få flytblock och rörligheten i en sådan kan därför bli något begränsad. Men den erbjuder för det mesta en ganska hög säkerhet för såväl barn som vuxna.

Denna modell har mer och mer de senaste åren fått ge plats för modeller som på olika sätt är mer rörliga och lättare att springa omkring i. De nyare modellerna är helt enkelt ofta lite mer bekväma. Detta uppnås på lite olika sätt. Ibland har man helt enkelt valt att plocka bort den stora flytanordningen runt nacken som den klassiska modellen ofta har.

Ibland har man delat upp flytvästen i många olika flytblock, vilket gör att den inte blir lika styv och därmed lättare att röra sig. I vissa fall har man också använt sig av ett mer böjbart och inte lika stelt flytmaterial i västen.

Till sist finns det också idag så kallade simvästar. Dessa är inte direkt anpassade för att säkert kunna resa med en båt, eller skydda från drunkning. Istället är de en hjälp för barnet att känna sig tryggare i vattnet när det badar, eller som ett verktyg när barnet ska simtränas. De har ofta en ganska smidig design som gör att barnet enkelt kan springa runt och leka i västen.

Vad är skillnaden mellan en räddningsväst och en flytväst?

En räddningsväst är konstruerad för att personen som bär västen ska vändas rätt när de hamnar i vattnet. Detta gör att kroppen hamnar med huvudet ovanför vattenytan hur du än ramlar, även om du skulle vara medvetslös vid fallet.

Vad är skillnaden på en simväst och en flytväst?

Som vi nämnt ovan är en simväst i första hand tänkt för bad och simträning. Den kan tänkas på lite som en avancerad modell av armpuffar och bör användas för att träna barnet på att simma eller för att barnet ska kunna känna sig tryggare i vattnet. En simväst utgör därför inget garanterat skydd mot drunkning och att barnet har på sig en simväst innebär inte att det kan lämnas utan uppsikt.

En flytväst å andra sidan är framtagen för att skydda mot drunkning, även för icke simkunniga individer på djupt vatten. En flytväst kan såklart också användas för att barnet ska vara tryggare och säkrare vid till exempel bad eller simträning. Rörligheten är dock ofta sämre och den är sällan lika bekväm som en simväst.

Vad ska man tänka på när man köper flytväst till barn?

Först och främst bör du ta reda på vilken av de ovanstående modellerna du är på jakt efter. På så sätt kommer det att bli enklare att hitta något som passar riktigt bra för just dig och ditt bar. Att välja fel typ av flytväst kommer till exempel kunna göra att barnet inte har den säkerhet eller det skydd mot drunkning som du tror att det har. Att därför ha koll på de olika typerna av flytvästar är ett viktigt första steg.

En annan sak som är viktig att tänka på när du ska köpa flytväst till ditt barn är att se till att du väljer en modell som har rätt rekommenderad vikt. Att du inte ska köpa en flytväst som bara skyddar upp till 20 kg när ditt barn väger 30 kg, förstår nog de allra flesta, eftersom en sådan väst inte är tillräcklig för att hålla ditt barn flytande.

Men detsamma gäller även åt andra hållet. Att köpa en för stor flytväst till ditt barn kan nämligen också vara farligt. En för stor flytväst kommer inte sitta bra på barnet. Risken finns att barnet glider ur, eller att det inte kan kontrollera sin position i vattnet och till exempel får svårt att hålla huvudet ovanför ytan.

Till sist bör du också se till att ta en väst som är bekväm för ditt barn, speciellt om ni ska ut på lite längre turer. En flytväst som plockas av en stund för att den är för varm eller obekväm kan också utgöra en fara. Tänk på att barnens hud är extra känslig. Att välja en väst med bra passform och med ett skonsamt material är därför extra viktigt.

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att vara en stor hjälp för dig när du ska hitta rätt flytväst till ditt barn. Tänk på att alltid sätta säkerheten främst och ta en titt på flera olika alternativ innan du bestämmer dig!


Här hittar du fler artiklar om barnsäkerhet!