Bästa familjekalender 2023: Planera och håll ordning på hela familjens aktiviteter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Livspusslet är sannerligen långt ifrån enkelt. Det ska skjutsas till höger och vänster, och diverse möten och andra ansvarsområden ska hinna med. Det är lätt hänt att allt bara blir en enda stor röra.

Något som kan underlätta enormt är en praktisk och överskådlig familjekalender. Med denna kan varje person i familjen få sin egen spalt och det bli så mycket lättare att få en överblick över situationen. I den här artikeln kommer vi att kika närmare på just kalendrar, anpassade för hela familjen!

Kvinna skriver i familjekalender och planerar

Vilken familjekalender är bäst i test?

Det bästa utbudet hittar vi bland Kalenderspecialistens familjekalendrar. De har en mängd olika stilar som alla är anpassade för hela familjens aktiviteter under året!

Ett annat populärt alternativ är att designa en egen kalender med foton. Det finns många fina alternativ bland Önskefotos fotokalendrar, eller bland de tjusiga familjekalendrarna hos Smartphoto.

Slutligen måste vi tipsa om de populära kalendrarna från Burde. En mycket populär variant för i år är familjekalendern med konstverk av Kerstin Frykstrand.

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

En titt på många olika familjekalendrar

fyra olika almanackor och kalendrar, ett brunt bord i bakgrunden

Det finns många bra anledningar till att investera i en familjekalender. För de allra flesta är detta något som kommer göra vardagen lättare, smidigare och mindre stressande.

Till att börja med blir det så mycket enklare att hålla koll på alla tider. Risken för att du, eller någon annan råkar dubbelboka sig och att ingen kan hämta på förskolan eller skjutsa till träningen blir mindre. Du slipper oroa dig för saker som du tror att du glömt och har helt enkelt mer kontroll.

Ett annat mycket stort plus med en familjekalender är att barnen lär sig att hålla koll på sina egna åtaganden. De kan smidigt kolla i kalendern när de har något inplanerat och på så sätt får även de en bild av hur veckan kommer att se ut. Detta gör inte bara att de får mer struktur på vardagen, utan också att de lär sig ta ansvar för tider.

Det finns såklart digitala alternativ. Men en digital kalender blir mindre konkret och risken för att något raderas eller läggs in av misstag finns alltid. En tydlig kalender som hänger eller står på en central plats gör den betydligt mer överskådlig för hela familjen.

Dessutom kommer många familjekalendrar med en fin och gullig design. Hos en del aktörer kan du till och med fylla den med era egna favoritbilder. Det gör kalendern mer personlig, och något som hela familjen sannolikt kommer att uppskatta.

Här följer en lista på våra favoriter för i år!

Kalenderspecialisten Familjekalendrar

Kalenderspecialisten Familjekalendrar

Kolla utbud och pris hos:

Få har ett så brett utbud, när det kommer till kalendrar för hela familjen, som kalenderspecialisten. Även om detta såklart till viss del hörs på namnet, så blir man nästan förvånad över hur många olika modeller de har.

Här hittar du helt enkelt det mesta. Om du är på jakt efter något med en lite mer diskret, men stilfull design finns exempelvis en snygg familjekalender, med motiv av olika målade blommor.

För den som vill ha lite mer humor i vardagen, går man inte heller bet hos kalenderspecialisten. Bland annat finns en kalender med olika roliga ordvitsar med tillhörande bilder. Något som helt enkelt livar upp vardagen lite och gör planeringen roligare.

Få kan ju stå emot gulliga små djur och detta har man också tagit fasta på hos denna återförsäljare. Du hittar både kalendrar med söta katter och fina hundar och hundvalpar. Om du inte vet vilken kalender du ska köpa kan denna vara ett säkert kort som går hem hos de flesta.

Kalendrarna för hela familjen är uppdelade månad för månad. Om något ska lyftas som kritik är det kanske att det i vissa är lite väl snålt med plats. Det kan vara klurigt att få in mer än ett par ord i rutorna och för en del kan det bli svårt att läsa.

Detta gäller dock inte alla kalendrar. Man har ett stort utbud med massor av vitt skilda motiv och chansen är stor att du hittar något som passar just din familj.


Önskefoto Fotokalendrar

Önskefoto Fotokalender

Kolla utbud och pris hos:

För dig som vill skapa en mer personlig kalender kan önskefoto vara en mycket bra aktör att vända sig till. Man har massor med olika kalendrar där du själv kan få välja vilka bilder som ska synas varje månad.

Via verktyget som finns online laddar du upp bilder, som blir en del av kalendern. Om du vill att varje månad ska prydas av någon i familjen, vackra foton på naturen, eller något helt annat är upp till dig.

Själva layouten på kalendrarna skiljer sig en del åt från modell till modell. Det finns de som kommer med en stor bild varje månad. I andra varianter kan du klippa in ett eget litet collage av olika bilder på dig själv eller familjen.

En kul idé kan vara att låta alla i familjen få några månader var med bilder på sig själv. Det här är ofta uppskattat och gör att kalendern blir ännu mer personlig.

Det finns en stor valfrihet när det kommer till hur själva kalendern ska vara designad. Om du vill att datumen i varje månad ska synas som rutor, eller som lite mindre siffror med veckodagar längst ned i kalendern är upp till dig.

Något vi dock kan sakna är olika spalter för olika familjemedlemmar. Är man många i familjen kan det bli svårt att få plats med alla olika aktiviteter för varje dag. I övrigt är det mycket fina och välgjorda kalendrar med stor valfrihet när det kommer till design och bilder.

Önskefoto är en fotoföretag med lång erfarenhet i branschen. De säljer otroligt vackra fotopresenter av alla de slag!


Smartphoto Familjekalendrar

Smartphoto Familjekalender

Kolla utbud och pris hos:

Smartphoto är ytterligare ett alternativ för dig som vill ha en personlig familjekalender med bilder på de som betyder mest för dig. Även här laddar du upp egna bilder som blir till en del av kalendern och visas varje ny månad.

Det finns en stor valfrihet när det kommer till att designa själva kalendern. Bland annat kan du variera hur många och hur stora bilder som du vill att ska synas på varje sida.

En sak som kan nämnas är att man låtit själva kalendern ta stor plats. Detta gör att det finns utrymme för olika spalter. På så sätt kan varje medlem i familjen ha sin egen rad där man kan fylla på med aktiviteter som ska göras under veckan.

Detta gör dock också att det inte finns riktigt lika mycket plats för bilder. Utrymmet för själva bilderna blir ganska långsmalt och det kan vara svårt att fylla det med en enda bild. Lite mer praktiska kalendrar än hos Önskefoto alltså, men med mindre bilder.

Vi kan också nämna att Smartphoto även har ett stort utbud av andra kalendrar av olika sorter. Bland annat väggkalendrar som mer liknar de från Önskefoto, utan spalter för varje medlem i familjen.

Du hittar också ganska unika produkter, såsom bordskalendrar. Detta är små kalendrar som enkelt kan ställas på bordet som en snygg del av inredningen och ett smidigt sätt att hålla koll på datum.

Man har också modeller som täcker in ett helt år på en enda sida. För mer övergripande planering kan en sådan vara perfekt. Alla dessa kalendrar går att designa med egna bilder och designer.

Smartphoto är en av de mest populära nätbutikerna för fotoframkallning. Där kan du både beställa fysiska kort av dina favoritbilder, och skapa diverse produkter med fototryck på.


Pixums utbud av kalendrar

Pixum Fotokalender

Kolla utbud och pris hos:

Även Pixum har kalendrar för dig som  vill kunna lägga till dina egna foton. Här finns det ett brett utbud och du kan välja själv vilken typ av design du vill ha.

En sak som sticker ut med denna tjänst är det verktyg som finns för att redigerar kalendern. Det är enkelt att använda och det går fort att skapa en kalender som ser ut exakt som den man tänkt sig. För den som vill ha lite hjälp på traven finns också färdiga designidéer att använda sig av.

Detta är också en mycket bra tjänst för dig som vill att bilderna ska få ta mycket plats. Hos Pixum finns det alternativ som nästan helt utgörs av bilder. Enligt oss är detta också några av de absolut snyggaste fotokalendrarna av de som finns i denna guide.

En nackdel är dock att man inte har alternativ som erbjuder olika rader för alla i familjen. Vi saknar alla de spalter som man kan behöva för att få plats med aktiviteter för var och en. Lite tråkigt att detta inte finns att välja till i designen helt enkelt.

Ett plus är dock att man har så kallade årskalendrar, där hela året ryms på en sida. Detta kan inte minst vara kul för barn som tycker om att räkna ned till julafton eller födelsedag. På så sätt kan man hela tiden se hur många månader och dagar som är kvar.


Burde Familjekalender A4 2023 Kerstin Frykstrand

Burde Familjekalender A4 2023 Kerstin Frykstrand

Kolla priset hos:

Om du är på jakt efter en vacker och rogivande kalender kan denna modell vara valet för dig. Den här kalendern innehåller oerhört vackra illustrationer från konstnären Kerstin Frykstrand; ett konstverk för varje månad.

Målningarna föreställer barn som på olika sätt leker eller upplever naturen. De följer också det väder som är typiskt i Sverige för de månader som visas. Ett fint sätt att rama in året och ge varje månad den där speciella känslan.

Ett stort plus är de tydliga rader och kolumner som finns. Dessa gör det möjligt att ge alla i familjen sitt eget lilla område i kalendern. Bättre för strukturen och inte minst lättare för barnen att hålla koll på sina egna aktiviteter.

Om något ska nämnas som en nackdel är det kanske att kalendern är en smula otymplig. Den öppnas så att två A4 hänger på längden, den ena ovan den andra. Detta gör att kalendern tar upp mycket plats, mer än de flesta andra i guiden.


Burde Familjekalender 2023 Praktisk

Burde Familjekalender 2023 Praktisk

Kolla priset hos:

Det här är en kalender som kan passa dig som letar efter något som är smidigt och enkelt att använda. Modellen kommer med massor av bra egenskaper som gör att den på ett bra sätt håller ordning på veckans alla dagar.

I denna kalender får varje medlem i familjen gott om plats för alla sina aktiviteter eller åtaganden. En stor och tydlig ruta för varje dag för att den inte är några problem att klämma in en hel del text för den som så vill. Sex kolumner gör också att den fungerar utmärkt även för lite större familjer.

Det tråkiga är dock att den helt saknar bilder. Hela sidan utgörs istället av själva kalendern. Varje månad får dock en unik färg som präglar designen.

Ett plus som vi också vill ta med är priset. En del kalendrar kan sticka iväg en del på detta område, men denna håller sig verkligen på en förmånlig nivå. Är du på jakt efter en praktiskt och prisvärd kalender kan en produkt som denna alltså vara väl värd att spana in.


Burde 2023 Lilla Familjekalendern

Burde 2023 Lilla Familjekalendern

Kolla priset hos:

Det är inte alla som har en stor familj. Då kan en modell som den ovan med 6 kolumner, upplevas som onödigt stor och lite osmidig. Här har Burde därför tagit fram en kalender anpassad för just lite mindre hushåll.

Den här varianten har endast tre kolumner och är lite smalare. Varje person får sin egen ruta för varje dag och det finns gott om plats att skriva på.

Även denna kalender kan kanske av vissa upplevas som en smula tråkig. Den har inga bilder och varje månad kännetecknas istället endast av en egen färg.

Till sist ska också nämnas att denna precis som modellen ovan är en billigare kalender. Praktisk, enkel och ett mycket bra val för dig som är del av ett lite mindre hushåll helt enkelt.


Bokförlaget Semic familjens Kom-ihåg-kalender

Bokförlaget Semic familjens Kom ihåg kalender

Kolla priset hos:

Denna kalender är lite av en klassiker och kan hittas i många hem runtom i vårt avlånga land. Inte minst beror detta på Cecilia Torudds snygga illustrationer som kommer varje månad. Dessa roliga, serieliknande teckningar ger med stor humor skratt åt den annars ibland gråa vardagen.

Kalendern är också praktisk på många sätt. Alla får sin egen lilla ruta där de kan fylla i vad som ska göras och hinnas med. Här finns två olika uppsättningar, en med 5 kolumner och en med 6, beroende på hur många ni är i familjen.

Köper du den lilla varianten ingår också ett block. Perfekt för den som behöver något att skriva ned handlingslistor, eller checklistor för dagen på.

Kort sagt är det här en både rolig och praktisk kalender, som vi tror kan uppskattas av hela familjen. Vill ni ha lite skratt i vardagen, samtidigt som ni kan planera upp tillvaron kan detta vara vägen att gå.


Att välja rätt kalender till familjen

Som du sett ovan finns massor av olika modeller att välja bland när det kommer till familjekalendrar. Att veta vilken som blir bäst för er familj kan därför vara klurigt. Här kommer några tips på saker att tänka på.

Till att börja med kan det vara en bra idé att fundera över om ni vill ha en personlig kalender med egna bilder eller inte. En sådan kalender är såklart kul och spännande att ha på väggen och den kan vara ett sätt att få användning för alla fina bilder man tagit.

Men den kräver också lite jobb av dig när det kommer till design. Dessutom brukar denna typ av kalender kosta lite mer.

En annan sak som är bra att fundera över är vilket system du vill att kalendern ska ha. Det finns mer klassiska modeller där varje datum får en egen ruta.

Om ni är många i familjen kan det dock bli trångt med en sådan. Olika kolumner för varje person kan vara mycket smidigt och det finns flera kalendrar i guiden ovan som erbjuder just detta.

Vi hoppas att dessa tips varit till nytta och att det blir lättare att välja. I guiden ovan finns massor med bra kalendrar och där tror vi att du kan hitta den som passar allra bäst för just din familj.


Se fler föräldratips för familjelivet!