Bästa eltandborste för barn 2022: Bäst i test elektriska tandborstar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I många hem är det en kamp med att få tandborstningen gjord varje morgon och kväll. I andra hem går det lätt som en plätt. Oavsett hur det ser ut, är en eltandborste ett bra sätt att göra det både roligare och effektivare. I den här artikeln hittar du eltandborsten för barn som är bäst i test!

Pojke borstar tänderna med eltandborste för barn och ler mot kameran

Vilken eltandborste för barn är bäst i test?

De bästa eltandborstarna i vårt test blev:

Läs vidare för att se alla elektriska barntandborstar vi kollat närmare på.

Alla de bästa eltandborstarna för barn vi har hittat – 7 modeller jämförda

Här kan du läsa om alla modeller vi tittat närmare på.

Oral-B Vitality Kids – Bäst i test eltandborste för barn 3 år+

Oral-B Vitality Kids Eltandborste för barn Frost

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Det här är en elektrisk barntandborste med otroligt många finesser. Tekniken är utvecklad av Oral-B i samarbete med Braun, vilket resulterat i en produkt i absolut världsklass.

Oral-B Vitality Kids är utformad specifikt för de små barnen och är därför väldigt skonsam i sin borstning. Samtidigt lyckas den bevisligen rengöra tänderna och få bort större mängder plack än vanliga manuella tandborstar. Både själva borstfunktionen och stråna på borsten är extra mjuka. Det skonar tandköttet och minskar risken för obehag vid borstning.

Själva borstningen görs med roterande borstar som klarar 7600 varv i minuten. Tekniken som används kallas för 2D-teknik och med denna borste görs jobbet både varsamt och ordentligt på samma gång.

Eltandborsten har ett inbyggt laddningsbart batteri som håller i hela 8 timmar. Dessutom har den ett stativ för laddning där tandborsten kan stå, både när den förvaras eller ska laddas.

En av utmaningarna när det gäller tandborstning, är att motivera barn att själva göra det tillräckligt noga. Det har Oral-B förstått och därför har de utvecklat flera roliga hjälpmedel för just detta. De har en kul app som kallas Disney Magic Timer. Den ger digitala belöningar när tandborstningen har gjorts ordentligt i 2 minuter. Den går att ladda ner gratis antingen i App Store eller på Google Play. Det finns även en inbyggt timer-funktion på tandborsten Oral-B Vitality Kids.

En annan populär detalj är såklart designen. Tandborstarna finns i en mängd olika Disney-teman. Detta brukar gå hem hos de flesta barn och gör faktiskt borstningen lite roligare. När barnet får vara stolt över sin tandborste blir det helt enkelt lite mer motiverande att borsta tänderna varje dag. Tandborsten kommer med fyra klistermärken som kan pryda handtaget och göra den lite mer personlig.

Oral-B Vitality Kids Eltandborste för barn Star Wars

Oral-B:s tandborstar är framtagna i samråd med tandläkare. Enligt en mängd undersökningar som gjordes mellan 2016 och 2018, var Oral-B det mesta rekommenderade varumärket hos tandläkare.

Allt sammantaget så är detta en fantastiskt fin eltandborste för barn. Den har i stort sett fått uteslutande bra recensioner på nätet. Dessutom kommer den till ett riktigt bra pris, så det är svårt att hitta något negativt att säga faktiskt. Oral-B Vitality är enligt oss den bästa elektriska tandborsten för barn just nu!


Oral-B Junior – Bäst i test eltandborste för barn 6 år+

Oral-B Junior 6 years Eltandborste för barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 6 år

Den här elektriska tandborsten från Oral-B är anpassad för lite större barn från 6 års ålder. Den finns tillgänglig i ett flertal olika färger och motiv och är en väldigt populär borste bland barn. Tekniken är utvecklad av Oral-B och Braun.

Stråna på själva borsten är även här väldigt mjuka och skonsamma. De är kliniskt bevisade att vara skonsamma mot tänderna och tandköttet, samtidigt som de är effektivare när det gäller plackborttagning, än en vanlig manuell tandborste.

På tandborsten finns en timer som är avsedd att guida barnet genom borstningen. Den fungerar så att en 2 minuters borstning delas upp på fyra områden i munnen. Varje område ska borstas 30 sekunder. När ett område är slutfört säger timern till. På så sätt blir borstningen guidad hela vägen och varje dag blir hela munnen ordentligt borstat.

Oral-B Junior 6 years Eltandborste för barn Star Wars

Batteriet på Oral-B Junior är riktigt bra och en laddning räcker omkring en vecka eller så mycket som upp till 10 dagar. En annan mycket bra sak med den här eltandborsten är du kan ersätta borsthuvudet med samtliga huvuden från Oral-B. På så sätt kommer den att vara användbar under en väldigt lång tid från att du köper den.

Oral-B Junior eltandborste kommer i flera olika modeller. På varianterna med Star Wars eller Mimmi finns en extra funktion som kallas för tryckkontroll. Det är en lampa på handtaget som börjar blinka om barnet trycker för hårt med borsten. Då sänks även farten på tandborstens rotation. Detta är ett sätt att hjälpa barnet få till rätt teknik och styrka och skydda tandköttet.

Oral-B Junior 6 years Eltandborste för barn Mimmi

De här eltandborstarna för barn är otroligt populära och vi förstår helt klart varför. För barn som börjat komma igång och borsta själva är de ett otroligt bra verktyg som gör rent på ett mycket skonsamt vis. De motiverar och hjälper barnet att borsta rätt och göra rent. För oss är det solklart att Oral-B Junior är bäst i test när det gäller tandborstar för barn i åldern 6+ år.

Se även vilka borsthuvud du bör ha till din Oral-B Junior!


Philips Avent Sonicare For Kids HX6322

Philips Avent Sonicare For Kids HX6322 Eltandborste för barn

Kolla in priset:

Ålder: Från 3 år eller från 7 år (beroende på borsthuvud)

Inom teknik för barn och föräldrar ligger Philips Avent otroligt högt upp när det gäller kvalitet och pålitlighet. De har utvecklat många produkter som blivit väldigt populära och deras eltandborste för barn är helt klart en av dem.

Philips Sonicare Kids HX6322 är utvecklad för att göra tandborstningen lite roligare, samtidigt som tekniken säkerställer att det blir maximalt rent på tänderna. Philips har precis som Oral-B, en egen app för att motivera barn att borsta tänderna ordentligt. Genom att följa appen blir borstningen ordentligt gjord varje gång, samtidigt som barnen blir belönade genom att karaktären i spelet, Sparkly, blir glad.

Förutom appen har tandborsten en mängd andra smarta funktioner. Den kan kopplas upp med Bluetooth, vilket gör att den kan känna av när barnet börjar borsta tänderna. På så vis sparar den data om hur borstningen går och kan sedan synka detta med appen nästa gång ni använder den. På så vis håller ni koll på hur borstningen går varje dag, även om ni missar att använda appen någon dag.

Philips elektriska tandborste är utvecklad för att barn ska klara av att använda, eller lära sig använda den själv. Den har ett gummigrepp som gör det enkelt att hålla i den. Det ger den dessutom ett bra skydd om den skulle tappas eller liknande. På borshuvudet sitter ett bakstycke med gummivaddering som skyddar barnets känsliga tänder.

Philips har ett riktigt bra rykte, både hos konsumenter och experter. Den här tandborsten har väldigt många positiva omdömen från nöjda kunder runt om i världen. Dessutom har den visat sig vara en av de tandborstar som de allra flesta tandvårdsspecialister väljer till sina egna barn, enligt en undersökning i USA.

Sonicare eltandborste kommer med en massa olika klistermärken som enkelt kan bytas ut. Det kan göra tandborsten lite roligare och ge barnen en känsla av något unikt och eget.

Det här är en riktigt bra eltandborste för barn och vi utser Philips Avent Sonicare For Kids till den näst bästa modellen av alla vi har tittat närmare på.


Colgate Batteritandborste

Colgate Eltandborste Batteridriven tandborste för barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Den här batteridrivna tandborsten är väldigt populär, inte minst på grund av priset. Den drivs av vanliga AAA-batterier, men har riktigt bra batteritid.

Värt att förstå när du jämför olika elektriska tandborstar, är att det inte går att byta ut borsthuvudet på den här. Det är en engångstandborste som kanske håller i cirka 3 månader innan det är dags att skaffa en ny.

Hur som helst är Colgate Batteritandborste en helt ok borste för barn mellan 3 och 7 ungefär. Den är tillräckligt mjuk och skonsam för att barnet utan fara ska kunna borsta själv, och den är lätt att hjälpa till med som vuxen.

Colgates eltandborste för barn har inte roterande borstar, utan oscillerande. Det är en något mer lättanvänd variant, men ger inte riktigt samma effekt. Jämför du den här tandborsten med till exempel Oral-B:s toppvarianter, märker du en klar skillnad.

Borsten har fått en del kritik för att den är känslig och kan sluta fungera om du till exempel tappar den i golvet. Batteritiden och tandborstens livslängd tycks variera. Men ha i åtanke att den inte kostar särskilt mycket mer än vanliga manuella tandborstar och att du får ungefär vad du kan förvänta dig för pengarna.

Colgates batteridrivna tandborste är helt okej och den finns tillgänglig i ett flertal söta modeller med figurer från populära barnfilmer. Vi måste dock säga att det känns lite väl slit-och-släng att köpa en eltandborste som bara håller några månader på sin höjd. Men vill du prova på en billig och välfungerande elektrisk tandborste till ditt barn, så är Colgate Batteridriven tandborste ett alternativ som kan vara värt att kolla in.


DaDa-Tech Elektrisk Tandborste

DaDa-Tech Elektrisk Tandborste för barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

En billig men förvånansvärt bra elektrisk barntandborste. Inte från en känd tillverkare som Oral-B eller Colgate, men trots detta en riktigt bra produkt, till ett fantastiskt pris. Tillverkarna DaDa-Tech är ett ganska litet och nytt koreanskt företag som säljer teknikprodukter för vardagsbruk.

DaDa-Tech:s eltandborste för barn har många av de funktioner som de dyrare tandborstarna har. Till exempel en inbyggd timer, som guidar barnet under borstningen och indikerar hur lång tid varje del av munnen ska borstas. Den har dessutom festliga LED-ljus som blinkar och gör borstningen lite roligare.

Tandborsten är batteridriven och kräver 1 AAA-batteri. Det går att byta ut borsthuvudet och i paketet när du köper får du med 2 stycken.

Om vi ska jämföra den här borsten med någon annan vi tittat på så är den lite av ett mellanting mellan en Oral-B Vitality och Colgates Batteridrivna tandborste. Men själva borstupplevelsen liknar mest Colgates och den har oscillerande borstar som kräver en borstning som liknar manuell tandborstning. Den har mjuka och skonsamma strån och är en bra produkt.

Vi ser DaDa-Tech Elektrisk barntandborste som ett lite kul alternativ och en uppstickare. Samtidigt skulle vi i slutändan rekommendera en Oral-B istället, då det är en bättre och mer användbar tandborste. Det är dessutom mer tillgängligt att kunna köpa extra borsthuvuden från en mer välkänd tillverkare. Hur som helst, kul med lite alternativ på marknaden för elektriska barntandborstar.


Oral-B Stages Power Kids Eltandborste

Oral-B Stages Power Kids Eltandborste för barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Här har vi en annan variant av Oral-B eltandborste för barn. Denna kallas för Stages Power Kids eltandborste. Detta är en äldre version av Oral-B Vitality, som på många sätt är väldigt lik även om design och utseende skiljer sig åt. Den här varianten är något mer ovanlig i Sverige, men båda finns fortfarande att köpa. Ibland händer det att butiker blandar ihop sorterna och kallar denna för Vitality Kids.

De har precis samma funktion, både i varvtal och borstfunktion. Den viktigaste skillnaden är batteritiden. Oral-B Stages Power Kids har en batteritid som räcker ungefär 5 dagar om du räknar på att den används till två borstningar om dagen. Det kan jämföras med Vitality Kids som beräknas räcka upp till 8 dagar. Att ladda upp Oral-B Stages tar cirka 16 timmar.

Även den här eltandborsten är lämpad att använda ihop med Oral-B:s egna app för att göra tandborstningen lite roligare och motivera barnet att faktiskt borsta i två minuter. Den har även en inbyggd timer som kan hjälpa till med detta.

Detta är en bra eltandborste för barn och oavsett om du köper denna modell eller Vitality Kids, kommer du att vara nöjd med ditt köp. Den största skillnaden är faktiskt i utseende, även om batteritiden är något olika den med. Slutsatsen är trots allt att Oral-B Stages Power Kids är en utmärkt elektrisk barntandborste som vi är glada att kunna rekommendera fullt ut.


Bestron Tandborstset

Bestron Tandborstset krokodil eltandborste för barn

Kolla priset hos:

Ålder: Från 3 år

Det här är ett väldigt sött paket som kommer med både tandborste, mugghållare och lite andra tillbehör. Företaget Bestron är nederländskt och inte så välkänt här hemma i Sverige, men deras produkter finns nästan överallt runt om i Europa. Deras eltandborstar för barn är bland annat populära i Storbritannien.

Bestrons eltandborste finns i ett par olika varianter, till exempel med en grön krokodil eller en rosa ponny. Det är en riktigt bra och funktionell borste som kommer med en mängd praktiska funktioner.

Tandborsten kommer med ett timglas som hjälper barnet att borsta i 2 minuter. Borsthuvudet har en rund design med ganska starka strån som gör ordentligt rent på tänderna. Borsten drivs av en motor och snurrar 3000 varv i minuten, vilket ger en effektiv renhållning och borttagning av plack.

Eltandborsten från Bestron är batteridriven och kräver två AA-batterier. Batteritiden är bra och det är en ganska kraftfull motor, men samtidigt tar det emot lite att den behöver flera batterier åt gången.

I paketet medföljer två borsthuvuden, men samtidigt är det tyvärr ganska svårt att få tag i fler borsthuvuden på ett smidigt sätt från svenska butiker. Det drar ned vårt omdöme för den här eltandborsten rejält.

Det är en söt batteridriven barntandborste, och den är faktiskt riktigt bra. Vi gillar tillbehören och kan faktiskt rekommendera Bestron Tandborstset. Men i slutändan ser vi inte några direkta fördelar med denna, gentemot till exempel våra favoriter från Oral-B eller Philips. Bestron får bli en rekommendation om du vill ha något lite mer ovanligt, annars skulle vi rekommendera att hålla dig till de säkra korten.


Vanliga frågor och svar om eltandborstar för barn (FAQ)

Här följer några frågor som konsumenter ofta ställer sig när de ska köpa en elektrisk tandborste till sina barn.

Är eltandborste bra för barn?

Ja. Eltandborstar har bevisats ta bort mer plack än vanliga manuella tandborstar. Därför är det en bra idé att använda dessa.

Det är dock viktigt att du som förälder är med och borstar åt barnet, så att det blir ordentligt gjort. Se även till att du använder en tandborste lämpad för barnets ålder, den ska ha ett litet borsthuvud. Sist men inte minst är det viktigt att borsta på rätt sätt. Roterande borstar hålls mot tanden med lagom tryck och ska inte gnuggas på samma sätt som en vanlig tandborste.

Från vilken ålder använder barn eltandborste?

Det finns eltandborstar för olika åldrar. Vanligast är från 3 år och från 6 eller 7 år.

Kan barn borsta tänderna själva med eltandborste?

Ja, särskilt barn som börjar närma sig skolåldern. Men det betyder inte att de bör göra hela jobbet själv. Du som förälder bör vara med och borsta åt barnen åtminstone ända upp till cirka 8 års ålder.

Som tumregel kan man säga att: ju yngre barn, desto mer av borstandet gör du som förälder, och ju äldre barnet blir, desto mer gör de själv. Ett tips är att skaffa en bra badrumspall som barnet kan stå på så blir det lättare för barnet att nå, och för dig att borsta barnets tänder.


Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden just nu!