Bästa dunjacka för barn 2024: Dun- och puffjackor till vintern

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När vintern är i antågande inser många att garderoben kanske behöver uppdateras en aning när det kommer till ytterkläder. Att investera i en riktigt bra dunjacka till ditt barn kan vara ett riktigt bra sätt att se till att barnet kan leka och ha roligt utomhus oavsett väder. I denna artikel går vi därför igenom några av de bästa dunjackorna på marknaden så att du kan hitta den som passar bäst till just ditt barn.

Barn med röd dunjacka och vuxen med gul dunjacka, kastar upp snö i luften

Vilken dunjacka för barn är bäst i test?

En av våra favoriter är den snygga, mjuka härliga Didriksons Digory. En mycket prisvärd barnjacka som finns i flera läckra färger!

En snygg trendig jacka bland ungdomar är Lyle & Scott Puffa Jacket. Stilren design för både pojkar och flickor från cirka 8-16 år.

Vill du ha en lite tunnare, lätt och smidig puffjacka så måste du kolla in Polarn O. Pyrets lättviktsjacka. Bekväm, snygg och lätt att röra sig i!

Högst kvalitet håller Helly Hansen JR Vision Puffy Jacket. Kvalitet från världsledande märke inom funktionella vinterkläder, med storlekar för både barn och ungdomar.

För fler tips på jackor se våra artiklar om vinterjackor för barn, eller jackor av parkasmodell!

Recensioner av 14 puffjackor för barn och unga

Nedan följer en guide där du hittar en uppsjö av olika dunjackor och puffjackor för barn och ungdomar. Vi jämför allt från hur varm jackan är och hur bra den står emot vatten till saker som pris och design. Vår förhoppning är att guiden nedan ska vara till hjälp och att du ska kunna hitta en riktigt bra och varm jacka till ditt barn.

Didriksons Kids Yama Jacket

Didriksons Kids Yama Jacket

Kolla priset hos:

Om du inte vill lägga ut alldelels för mycket pengar, men ändå vill ha en bra jacka till ditt barn kan detta alternativ från Didriksons vara något för dig. Med en varm och skön vaddering kommer den att hålla ditt barn varmt i de allra flesta förhållanden och väder.

När vi kikar på designen är denna modell också rätt så snygg, även om den kanske inte är den allra mest diskreta. Den kommer i en gul eller en turkos färg och är ganska häftig, även om den inte kommer att falla precis alla i smaken på det området.

En nackdel är att modellen tyvärr enbart är vattenavvisande och inte vattentät. Vid mycket lek och grävande i snön finns alltså en ganska stor risk att jackan blir blöt och därmed inte kommer hålla värmen lika bra. Vill du ha det allra mest rejäla vad gäller vattentäthet, är det alltså kanske andra modeller som gäller i första hand.

Som sagt är priset riktigt bra på denna jacka och du får betala mindre än för många andra modeller i denna guide. Om du vill ha en jacka som håller ditt barn varmt under kalla dagar, men inte behöver det allra mest påkostade på marknaden kan det här vara ett prisvärt och riktigt bra alternativ.


Polarn O. Pyret Lättviktsjacka vattenavvisande

Polarn O. Pyret Lättviktsjacka vattenavvisande

Kolla priset hos:

Även här har vi en lite enklare modell när det kommer till vinterjackor för barn. Det här är ingen dunjacka, utan en puffjacka med en något enklare design.

Precis som alltid, håller Polarn O. Pyret hög kvalitet på sina kläder, vilket även gäller denna jacka. Värt att förstå är att det inte är en fullgod vinterjacka vid minusgrader, utan främst en jacka lämpad att ha vid mildare vinterväder, höstsäsongen eller framåt våren. Den fungerar dock även att använda som ett mellanlager, under en tunn skaljacka.

Jackan är vattenavvisande, men inte helt vattentät. Den kommer alltså kunna stå emot vatten till en viss gräns, men vid exempelvis längre lek bland snö och is kan man inte vara helt säker på att den kommer att hålla helt tätt.

En riktigt bra sak med denna jacka är dock att den helt är tillverkade i återvunnet material. Den återvunna polyester som bygger upp jackan gör att den kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som oroar dig mycket över den klimat- och miljöpåverkan som dina klädinköp har.

Ytterligare en fördel med denna jacka är priset. Även om den inte är den allra varmaste, eller mest rejäla modellen på marknaden tror vi att den är fullt tillräcklig för många i vårt avlånga land, inte minst innan den riktiga vinterkylan dragit fram. För dig som inte ska ut på långa semestrar i fjällen eller har barn som tillbringar timtal grävandes i snön varje vinterdag kan en jacka som denna vara en prisvärd investering.


Helly Hansen JR Vision Puffy Jacket

Helly Hansen JR Vision Puffy Vinterjacka

Kolla priset hos:

Helly Hansen är ett märke som när det kommer till jackor och andra ytterkläder har ett riktigt gott rykte. Man är kända för att tillverka kläder som är rejäla och håller hög kvalitet. Här har vi en riktigt fin vadderad jacka från detta märke som kan vara ett alternativ för dig som vill ha något strax över de allra billigaste jackorna.

Till att börja med är det här en av de snyggaste jackorna i denna guide. Den kommer i olika tvåfärgade modeller med färger som matchar varandra riktigt väl och de allra flesta barn kommer nog att uppskatta en jacka som denna.

Märket i sig har också blivit allt mer populärt de senaste åren, även bland unga och många barn och ungdomar skulle med stolthet bära en jacka från Helly Hansen.

Trots att det inte är en dunjacka, enligt ordets rätta bemärkelse, är den väldigt bra på att hålla värmen. Med en fyllning av polyamid och en isolering av återvunnen polyester, håller den kalla vindar borta och klarar av att hålla värmen även när temperaturer går långt under nollstrecket. Den är dock ej vattentät utan endast måttligt vattenavvisande.

Prismässigt ligger denna som sagt strax över de billigaste modellerna på marknaden. Letar du efter en riktigt snygg jacka till ditt barn, till ett bra pris är det här alltså en av de absolut starkaste kandidaterna.


Nike Sportswear Huvjacka med syntetfoder

Nike Sportswear Huvjacka med syntetfoder

Kolla priset hos:

Med denna jacka tar vi ett litet steg upp när det kommer till pris på vinterjackor och den är en aning dyrare än varianterna ovan. Nike har dock som med de flesta av sina produkter här tagit fram ett riktigt sportigt och snyggt alternativ som har flera goda egenskaper som gör den värd pengarna.

Jackan är som sagt riktigt snygg och har ett lite sportigare utseende. Ett perfekt alternativ för skidsemestern, men också som träningsjacka för att bära till och från exempelvis fotbollsträningarna när vädret är kallt.

Modellen är fodrad med fleece på insidan och en typ av syntetiskt foder i själva jackan. På så sätt kommer ditt barn att kunna hålla sig varmt även om vädret är riktigt kyligt.

En annan riktigt bra grej är att denna jacka designats för att vara extra hållbar. Att låta den gå i arv mellan flera barn, eller skicka den vidare till någon annan som behöver den när ditt barn växt ur den är bra för både miljö och plånbok.

Rent prismässigt kostar denna lite mer än modellerna ovan och den är inte riktigt alternativet för dig som verkligen vill hålla i slantarna. Men vill du ha en både snygg och varm jacka som dessutom är riktigt hållbar tycker vi definitivt att du bör ta en närmare titt på denna jacka från Nike.


Nike Sportswear Vadderad Jacka Junior

Nike Sportswear Vadderad Jacka

Kolla priset hos:

För de lite mindre barnen har Nike här tagit fram ytterligare en puffjacka. Även denna har flera fina egenskaper som gör den till ett attraktivt alternativ, samtidigt som den kommer till ett riktigt bra pris.

Det ska dock nämnas att denna jacka är perfekt för lek ute i snön. Den är vattenavvisande och fodrad med ett syntetfoder, vilket gör att ditt barn kommer att vara varmt och torrt i de allra flesta förhållanden.

Jackan är också väldigt lätt och smidig. Det här gör att den inte kommer att vara i vägen för de barn som gärna är väldigt aktiva utomhus.

Som sagt kommer denna modell till ett riktigt bra pris. Är du på jakt efter en bra jacka från ett etablerat märke är det här ett av de billigaste alternativen du kommer att hitta. Om den något speciella designen dessutom skulle falla dig i smaken kan vi helt enkelt säga att vi tycker denna jacka är ett riktigt kap.


Nordbjørn Odense Lättviksjacka

Nordbjørn Odense Lättviksjacka

Kolla priset hos:

Om du verkligen vill hålla i slantarna och spara in en hel del när du köper vinterjacka till ditt barn kan denna modell vara något för dig. Ett riktigt lågt pris med flera fina kvaliteter gör den till ett av de bästa lågbudgetalternativen på marknaden.

Jackan är vattentålig och vindtålig. Med andra ord kommer ditt barn att vara både varmt och torrt i de allra flesta väder. Även om den såklart inte kan tävla med de allra mest exklusiva modellerna på dessa områden kan en jacka som denna vara full tillräcklig att ha till och från bussen eller skolan, eller för kortare lekar och aktiviteter utomhus i kallare väder.

En stor fördel med just denna jacka är att den kommer i många olika färger. Designen är i övrigt ganska enkel och chansen är stor att du hittar ett alternativ som verkligen passar just ditt barn. Det finns också gott om andra produkter från samma märke att matcha jackan med.

När vi kikar på priset är detta som vi nämnt en av de billigaste modellerna. Vi tycker definitivt att den är prisvärd och du som inte har en speciellt stor budget för vinterjackor till ditt barn kan med fördel kika närmare på denna jacka från Nordbjørn.


Petite Chérie Joly Puffjacka

Petite Chérie Joly Puffjacka

Kolla priset hos:

Även här har vi en riktigt billig variant när det kommer till vinterjackor för barn. Det låga priset gör så klart att den inte riktigt kan tävla mot de dyrare varianterna när det kommer till saker som värme och vattentålighet, men för många kan en modell som denna vara fullt tillräcklig.

Om du är på jakt efter en jacka som sticker ut lite och inte bara har en tråkig enfärgad design till ditt barn kan det här vara något för dig. Du hittar modeller med en mängd olika mönster, bland annat en rosa jacka med gula och svarta leopardmönster. Med andra ord perfekta motiv för de lite mindre barnen som vill ha en roligare jacka.

En riktigt bra sak med denna modell är att den är miljövänligt impregnerad utan flourkarboner för att stöta bort vatten och smuts. Du kan helt enkelt känna dig trygg med att du genom denna modell gör ett smartare val för miljön på detta område.

Prismässigt ligger denna som sagt bland de allra billigaste modellerna. Speciellt om du är på jakt efter något extra, som sticker ut en smula till ditt barn, utan att behöva spränga banken är det här en modell vi kan rekommendera. Vill du åt en riktigt varm jacka som håller torrt i alla väder, finns det nog bättre alternativ, men då får du också vara beredd att betala lite mer.


Lyle & Scott Puffa Jacket

Lyle & Scott Puffa Jacket

Kolla priset hos:

Har du lite äldre barn och vill köpa en riktigt snygg vinterjacka som de kan ha till skolan eller när de träffar kompisar kan denna produkt från Lyle & Scott vara det perfekta valet. Jackan är inte bara riktigt snygg utan kommer också till ett förmånligt pris.

Som vi nämnt är denna jacka en av de snyggare i denna guide. Med en stilren, enfärgad design, med ett snyggt märke på bröstet kommer denna falla de flesta ungdomar och lite äldre barn i smaken.

Jackan finns i en mängd olika snygga färger och storlekar och har dessutom olika modeller för både killar och tjejer. Att just ditt barn hittar något som passar bland detta utbud är därför mycket troligt.

Jackan är också relativt varm. Den kanske inte är något som bör bäras på de allra kallaste dagarna på en skidsemester i fjällen, men kommer gott och väl att räcka till som jacka i vardagen, även på de lite kallare vinterdagarna.

För att vara så snygg kommer också denna jacka till ett riktigt bra pris. Den placerar sig strax under snittet för denna typ av jackor. Vi tycker definitivt att det här är en modell som du som letar jacka till ditt lite äldre barn bör ta en närmare titt på den här puffjackan från Lyle & Scott.


Peak Performance JR Argon Light Hood

Peak Performance Vadderad jacka Jacka Jr Argon

Kolla priset hos:

Peak Performance är ett märke som har riktigt gott rykte bland ungdomar och barn idag. Detta är såklart inte utan anledning och man tillverkar produkter som faktiskt håller riktigt hög kvalitet. Här har vi en puffjacka från just detta märke.

Som vi kommer gå in mer på senare är det här en lite dyrare jacka. Det är därför ganska synd att den inte lever upp till det man kunnat önska när det kommer till värme. Denna modell är inte speciellt varm och ditt barn kan behöva pälsa på sig en del under jackan för att klara de allra kallaste vinterdagarna utan att frysa.

En sak som dock får nämnas som en fördel är att jackan är riktigt lätt och smidig och helt enkelt inte kommer vara i vägen eller göra att det blir svårt att röra sig. Den kommer också i flera snygga färger som gör att ditt barn kan välja den som passar bäst.

Som sagt är det här lite av ett statusmärke när det kommer till jackor och det gör också att priset sticker i väg en hel del. Är du ute efter en snygg jacka till ditt lite äldre barn kan vi rekommendera denna modell, men vill du ha mycket värme för pengarna finns det andra tillverkare som erbjuder mer.


Lindex Vadderad jacka

Lindex Vadderad jacka röd dunjacka

Kolla priset hos:

Här har vi en riktigt snygg jacka från Lindex som passar dig med ett barn som gärna klär sig med lite stil. Även om den kanske inte är den allra varmaste på marknaden kan den vara full tillräcklig för de allra flesta som letar efter en jacka att ha exempelvis till skolan.

Till att börja med är designen på denna modell riktigt snygg. Med en stilren enfärgad design och rejäla och stora “puffar” är det här en modell som kommer att uppskattas av de allra flesta barn.

En riktigt bra sak med denna modell är också att den helt är tillverkad i polyester. Det här gör denna jacka till ett perfekt alternativ för dig som vill minska det ekologiska fotavtryck vi gör när vi köper kläder.

Jackan är vattenavvisande och lätt vadderad. Som vi redan nämnt är den alltså inte den varmaste på marknaden, men den kan väl fungera som en vinterjacka, i alla fall i de lite mildare delarna av vårt avlånga land.

Rent prismässigt är det här också en produkt som erbjuder mycket för pengarna. Den är bara något dyrare än de allra billigaste varianterna och är därmed ett perfekt alternativ för dig som vill ha en snygg jacka till ditt barn utan att behöva lägga ut alldeles för mycket på den.


Swedemount Junior Branäs Jacket JR 2.0

Swedemount Junior Branäs Jacket JR 2.0

Kolla priset hos:

Om du är ute efter en bra jacka till skidsemestern till ditt barn kan en jacka som denna vara det du är på jakt efter. Med en rejäl design och ett sportigt utseende kommer denna att kunna göra semestern i fjällen till en riktig höjdpunkt.

Designen är snygg, med ordentliga “puffar” som inte bara ser till att hålla barnet varmt utan också tillför en hel del rent estetiskt. Med flera olika mönster i sportiga färger och dragkedjor i andra fartfyllda nyanser kommer ni utan problem att komma i stämning för en dag i backarna när ni sätter på er denna jacka. På bröstet är också tryckt ett litet motiv av ett berg som är riktigt snyggt.

I övrigt är denna jacka varm, vattenavvisande och vindavvisande. Med andra ord kommer ditt barn att kunna hålla sig både varmt och torrt i den här jackan. Ytterligare en riktigt bra sak är att den har en rejäl luva, vilket är perfekt för dagar när det snöar mycket.

När vi kikar på priset är denna billigare än många andra modeller på marknaden. Med tanke på den snygga och sportiga designen, samt de rejäla och värmande egenskaperna tycker vi att det är ett minst sagt prisvärt alternativ. Ska ni åka skidor tillsammans som familj är det här en produkt vi varmt kan rekommendera.


Nautic Light Jacket Jr

Nautic Light Jacket Jr

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en modell på jacka som passar dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar. Tyvärr måste vi också säga att det låga priset påverkar de övriga egenskaperna hos denna modell och den når inte upp till de lite dyrare varianterna när det kommer till flera olika saker.

Om vi börjar med att titta på designen är inte det här den allra snyggaste jackan. Med en glansig touch på utsidan upplevs den som en smula plastig och det märks tyvärr att den är ett budgetalternativ. Värt att nämna är dock att den kommer i flera olika färger så att ditt barn kan välja den som den tycker mest om.

En annan sak som bör nämnas när det kommer till denna jacka är att den inte är den allra varmaste. Den saknar exempelvis luva och kommer tyvärr troligen inte riktigt räcka till under de allra kallaste vinterdagarna.

Om vi ska lyfta en positiv aspekt är det dock att denna modell kan packas i ett lite fodral eller en väska som ser ut lite som en hoprullad sovsäck. Det här gör att den smidigt kan tas med på resor och inte kommer att ta lika mycket plats under den tid på året då den inte används.

Som vi nämnt är det här en billig jacka och om du vill spara en slant eller två och inte störs av den glansiga designen kan den såklart vara värd att kika närmare på.


Didriksons Digory Kids Jacket

Didriksons Digory Kids Jacket 3

Kolla priset hos:

Om du vill ha en bra och rejäl vinterjacka till ditt barn, men vill spara in på påverkan på klimatet kan det här vara alternativet för dig. Denna jacka från Didriksons kommer dessutom till ett bra pris.

Designen på denna är inte helt diskret, men vi skulle definitivt betrakta den som väldigt snygg. Jackan finns i ganska starka färger och detaljer som den syntetiska pälsen runt kragen gör en hel del för det samlade intrycket. Didriksons Digory finns både i ljusa tydliga färger, och i en lite mer neutral marinblå.

Som sagt är det här en jacka som tillverkats samtidigt som man tänkt på miljö och klimat. Till exempel har man sett till att fodringen i jackan är tillverkad av återvunnen polyster. En annan riktigt bra sak är att den tillverkats utifrån ett speciellt system som ser till att färgningen av jackan kostar mindre vatten, energi och kemikalier.

Som vi också nämnt kan denna modell vara ett bra alternativ för dig som vill spara lite pengar då den kommer till ett förmånligt pris. Om du vill köpa en lite mer klimatsmart jacka till ditt barn, utan att behöva betala allt för mycket kan denna alltså vara det perfekta alternativet.


Bergans Kid’s Down Jacket

Bergans Kid's Down Jacket

Kolla priset hos:

För dig som vill ha en riktigt varm jacka till ditt barn under vintern är denna dunjacka från Bergans definitivt ett alternativ du bör kika närmare på. Faktum är att få andra jackor på marknaden når upp till den nivå som denna gör när det kommer till att hålla ditt barn varmt och torrt under vintern.

En sak som gör att jackan skiljer sig från de andra modellerna i denna guide är att den är helt vattentät. Den är även vindtät. Med andra ord ska det oerhört mycket till för att ditt barn ska bli blött eller kallt när det är ute och leker, nästan oavsett väder.

Dessutom är denna jacka stoppad med dun till 80% och fjädrar till 20%. Det här är ett av de absolut varmaste sätten en jacka kan stoppas på och den blir därmed oerhört varm och skön. Detta i kombination med en hög krage, ett helt tätt blixtlås och en hel del andra saker gör att oerhört lite kyla kommer kunna smita in i denna jacka.

Även om den oerhört rejäla designen gör att jackan är lite dyrare än en del andra sticker den inte iväg så mycket som man skulle kunna tänka sig. Vi tycker att det här är ett riktigt prisvärt alternativ och vill du ha en riktigt varm jacka till ditt barn som klarar de värsta vinterdagarna utan problem kan vi varmt rekommendera denna jacka.


Vad är en dunjacka?

En dunjacka är precis som du kan höra på namnet en jacka som är stoppad med dun. Dunet tas ofta från fåglar som gås eller and. I många fall består inte fodringen till hundra procent av dun utan en kombination av dun och fjädrar.

Dunjackor är en av de absolut varmaste typerna av jackor som tillverkas. Faktum är att i princip alla som ger sig ut på olika expeditioner till riktigt kalla platser som exempelvis polerna, ser till att ha en jacka och byxor som är stoppade med dun. Vill du åt det allra varmaste är det med andra ord en dunjacka du ska köpa.

Vad är en lättviktsjacka?

En lättviktsjacka är en jacka som är designad för att vara smidig och lätt och är därmed inte den allra varmaste jackan jämfört med exempelvis dunjackor.

Det som dock gör att denna typ av jackor är populära är att de kan användas i princip året runt. Genom att anpassa de andra plaggen du bär kan denna typ av jacka passa såväl under vårdagar som under den kallar vintern. Här kan du välja mellan att antingen ta på dig många lager under jackan, eller att komplettera den med en så kallad skaljacka som träs utanpå lättviktsjackan och ger ett extra skydd mot både vind och kyla.

Fodringen på lättviktsjackor kan variera. Det finns de som innehåller dun och de som är fodrade med polyester. En dunjacka är såklart varmare, men det här gör också att priset sticker iväg en del jämfört med lättviktsjackor i polyester.

Vad är en puffjacka?

Puffjackor är en modell på jackor som mer eller mindre tagit över marknaden de senaste åren. Du känner säkert igen en när du ser den, med olika sektioner som var och en är fyllda med den stoppning som använts till jackan.

Många tycker helt enkelt att denna typ av jacka är riktigt snygg och för en hel del är en puffjacka det självklara valet. En sak som dock ska nämnas med denna typ av jackor är att de såklart blir lite större och en smula mer otympliga och osmidiga. Med andra ord kanske inte det allra bästa valet för skidbacken eller andra fysiska aktiviteter under vintern.

Hur jackorna är fodrade kan variera och det vanligaste är att de är fyllda med polyester eller dun. Med andra ord finns det puffjackor som är riktigt varma och kan användas under hela vintern, medan andra är mer anpassade för vår eller höst.

Det har också de senaste åren blivit allt mer populärt med lite längre puffjackor som sträcker sig ned en bra bit under midjan. Med andra ord finns det många olika typer och modeller att välja bland inom denna kategori.

Vilka material kan användas som fodring i dunjacka?

För att en jacka ska klassas som en klassisk dunjacka är det i första hand dun som ska användas till att fodra den. Som vi nämnt ovan kan detta dun komma från olika fåglar, men det vanligaste är att man tar dun från gås eller and. Det är också väldigt vanligt att man blandar upp detta dun med en viss procent av vanliga fjädrar, så en dunjacka är för det mesta inte bara fodrad med enbart dun.

Det finns såklart också jackor som liknar eller efterliknar dunjackor, men som har en syntetisk stoppning. Det allra vanligaste är att jackan då fodras med polyester. Det här är inte riktigt lika varmt och det gör också för det mesta att jackan blir lite tyngre och lite mer otymplig att bära.

En sak som dock kan nämnas är att en jacka fodrar med polyester eller fleece kan vara ett mer miljövänligt val. Det finns nämligen många modeller som är tillverkade helt i återvunnen polyester som kan komma från allt från gamla kläder till PET-flaskor. På så sätt ser man till att minska de utsläpp som produktionen av kläder bidrar till.

Är det bra med dunjacka för barn?

Det finns flera olika både fördelar och nackdelar med att investera i just en dunjacka till ditt barn. Här kommer några av dem.

Fördelar med dunjackor

Riktigt varm: En dunjacka är bland det varmaste du kan investera i till ditt barn. Om du verkligen vill se till att ditt barn håller sig varmt under vintern, även under de absolut kallaste dagarna kan en dunjacka vara det perfekta alternativet.

Lätt: Till skillnad från många andra typer av riktigt varma jackor blir inte en dunjacka speciellt tung. Den låga vikten gör att jackan blir smidig att ha på sig även om man ägnar sig åt lite mer intensiva aktiviteter utomhus.

Nackdelar med dunjackor

Kostar en del: En sak som bör nämnas som en nackdel är att dunjackor lätt sticker iväg lite i pris. Om du är ute efter det allra billigaste kan det med andra ord vara värt att kika bland syntetiska modeller i stället.

Kan vara ömtåliga: En del dunjackor kan ha ett ganska tunt yttre tyg som riskerar att gå sönder om de fastnar i en buske eller andra vassa föremål. Särskilt aktuellt är detta förstås för barnjackor, då barn ofta leker utan tanke på huruvida kläderna kan gå sönder.

Vi hoppas att dessa tips ska vara till nytta och att de tillsammans med guiden ovan ska kunna hjälpa dig att hitta den absolut bästa jackan till vintern för just ditt barn!


Se fler tips på vinterkläder för barn!