Bästa drönaren för barn 2022: De häftigaste modellerna jämförda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Olika radiostyrda leksaker har alltid fascinerat barn över hela världen. Det är något visst med att få styra något som åker i höga farter fram och tillbaka och känna att man har kontroll. Radiostyrda leksaker kan därför vara en perfekt present när det blivit dags för födelsedag eller jul. Här kollar vi in de bästa drönarna för barn!

Drönare för barn jämförda

Vilken drönare för barn är bäst i test?

Bäst i test är DJI Mini 2. Det är en drönare för den seriöse flygaren som vill nyttja kameran och alla de avancerade funktioner. Lämplig för ungdomar eller vuxna nybörjare! Inte att betrakta som en leksak, utan en prisvärd och proffsig drönare!

Bäst bland leksaksdrönarna är Flybotic Silverlit Bumperdrone. Det är en tuff och lättstyrd drönare med många häftiga funktioner. Barnsligt kul att bara flyga runt och leka med!

Ett prisvärt alternativ om du vill ha en ganska proffsig drönare är Gear4play Radiostyrd Drönare Cinematic. Den ligger betydligt lägre i pris än värstingmodellerna, men har många av kvalitéerna som de bästa drönarna har!

Vi har tittat närmare på massor av drönare för barn! Scrolla ner för att se alla modeller vi undersökt. Se även vår artiklar om elbilar för barn!

Recensioner av 12 olika drönare för barn

På senare år har drönare blivit allt mer populära och det är kanske inte så konstigt. Det är oerhört häftigt att få skicka iväg något upp i luften som går att kontrollera med så hög precision som man kan kontrollera en drönare med.

Drönare för barn kan med andra ord vara en riktigt rolig radiostyrd leksak som kan göra att sommarlovet blir fyllt med fart och lek. När man köper en drönare vill man ju såklart att det ska bli bra. Det är en ganska stor investering och du vill såklart att ditt barn ska bli nöjt med drönaren.

Som sagt finns det många olika typer av drönare. Vissa är mer avancerade och noggrant utformade för att kunna flyga med maximal precision medan andra är mer anpassade för lek och skoj.

Saker som kvalitet skiljer såklart också och det finns drönare för barn i en mängd olika prisklasser. Därför kommer du att i guiden nedan få se en mängd olika typer av drönare som ställs mot varandra.

Vi ger en djupgående beskrivning av varje drönare och jämför saker som pris, kvalitet och användarvänlighet. På så vis hoppas vi att du kan hitta den modell som gör att du och ditt barn kan se fram emot riktigt mycket rolig flygning i sommar.

Flybotic Silverlit Bumperdrone

Flybotic Silverlit Bumperdrone

Kolla priset hos:

Detta är en så kallad bumperdrone från märket Flybotic. En bumperdrone är en drönare som helt enkelt tål en del stötar och smällar, vilket denna modell också gör. Med ett skumgummiliknande material är den perfekt för lite mindre barn som vill kunna flyga med drönaren, utan att behöva oroa sig för att den går sönder.

Ytterligare en sak som gör att denna modell är lämplig för lite yngre barn är att den är så lätt att kontrollera. Den har speciella kommandon som gör att drönaren automatisk kan landa och lyfta. Dessutom har den en häftig funktion där drönaren kan göra en 360 loop med ett enkelt knapptryck.

Det kanske allra bästa med denna modell som gör att den sticker ut från många andra drönare på marknaden är att den går att landa och lyfta på vatten. Med andra ord är den en perfekt leksak att ha med sig till stranden och öppnar upp för lek och skoj med hela familjen.

Drönaren är utrustad med en höjdsensor. Detta gör att du kan ställa in en specifik höjd som den då kommer att hålla sig på. En smidig sak är att denna modell laddas smidigt med ett USB. Du behöver dock vanliga AA-batterier till handkontrollen som inte medföljer.

För att sammanfatta det hela är det här en perfekt drönare för lite yngre barn som tycker att det är roligt att flyga. Med smidiga kommandon och enkel laddning är det en leksak som är enkel att använda och som kommer kunna ge mycket glädje under sommaren.

Med tanke på de ganska avancerade funktionerna är denna modell riktigt prisvärd. Det finns såklart billigare drönare på marknaden men med automatisk landning, smidiga kommandon och höjdsensor får du här mycket drönare för pengarna. Vi kan varmt rekommendera denna modell till dig som har ett flygsuget barn någonstans från ca 8 år och uppåt.


Flybotic Bumperdrone Mini

Flybotic Bumperdrone Mini

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en bumperdrone från Flybotic men denna gång en lite mindre variant. Med en ram i ett skumgummiliknande material kommer det inte att vara någon fara om barnen krockar in i väggar, möbler eller annat, drönaren kommer att hålla.

Denna modell är i första hand anpassad för att kunna flygas med inomhus. Perfekt under vinterhalvåret eller dagar med dåligt väder för att skapa kreativa lekar i hemmet. Den går dock såklart även att använda utomhus.

Även denna drönare har smidiga kommandon för att lyfta och landa med ett enkelt knapptryck. Utöver detta har den en joystick som gör att du kan kontrollera den när den är i luften. Med andra ord en lättflugen leksak som är riktigt rolig att använda.

Precis som modellen ovan laddas denna variant med en USB-sladd till ett uppladdningsbart batteri vilket såklart är riktigt smidigt. Men även här behöver handkontrollen separata batterier som inte medföljer, vilket såklart kan vara ett störningsmoment.

När vi kikar på priset är denna drönare rätt billig och den kostar mindre än många andra modeller på marknaden. Vill du ha en enkel och lättflugen drönare som kan användas inomhus är det här en riktigt prisvärd och bra modell som vi kan rekommendera.


Denver DCW-380 Drönare med kamera

Denver DCW-380 Drönare med kamera

Kolla priset hos:

Om ditt barn vill kunna filma med sin drönare kan denna modell vara en riktigt rolig drönare att använda. Med en inbyggd kamera kommer ni att kunna ta häftiga bilder och filmer av området där ni bor.

Det här är en lite enklare drönare anpassad för barn och kameran är såklart inget monster när det kommer till upplösning. Med 720 pixlars upplösning ger den ändå helt okej bilder och filmer som kan vara riktigt roliga att titta på.

En stor nackdel med denna drönare är tyvärr att du måste köpa till ett MicroSD-kort för att kameran ska fungera. Det här är såklart krångligt eftersom man om man köper en drönare med kamera vill att den ska kunna ta bilder och filmer direkt. Dessutom måste du köpa till batterier till handkontrollen.

Drönaren har en räckvidd av 30 meter vilket är ganska mycket mindre än vad vissa professionella modeller har. Återigen ska dock nämnas att det här är en modell anpassad för barn som mest bör användas för lek och skoj. Då kan 30 meter vara tillräckligt, även om det är en ganska liten räckvidd som kan vara ganska begränsande.

Den här modellen har som du märker sina nackdelar. Priset är ungefär där man skulle kunna förvänta sig för en enkelt drönare med kamera. Med tanke på att en hel del saker måste köpas till för att den ska fungera som den borde och att den har en ganska dålig räckvidd är det inte alla som kommer att tycka att en modell som denna är prisvärd.

Men om du inte tycker det är krångligt att köpa till dessa saker och det inte stör dig kan en modell som denna såklart vara värd pengarna och något att ta en lite närmare titt på.


Syma drönare med kamera liten

Syma drönare med kamera liten

Kolla priset hos:

Denna drönare från Syma är också en variant som gör att du kan filma medan du flyger med drönaren. Jämfört med modellen ovan har den en mängd olika fördelar som gör att den på många sätt är ett bättre alternativ.

Till att börja med filmar den i HD. Det här gör att du får riktigt fina filmer och bilder som håller hög kvalitet. Du behöver heller inte köpa till ett minneskort, utan drönaren går att använda direkt så fort den är laddad.

En stor fördel är också att den här modellen går att styra via mobilen. På mobilen kan du också se exakt det drönaren filmar i realtid. Det här öppnar upp för ännu roligare och mer spännande flygning. Om du vill kan du också dra ett streck på skärmen på mobilen så kommer drönaren att följa den rutten.

En nackdel är dock flygtiden. Drönaren tar 100 minuter att ladda och kan därefter bara flyga i 7 minuter innan den behöver laddas igen. Det här är såklart tråkigt och på detta område presterar denna modell sämre än många andra på marknaden.

När vi kikar på priset märks det att det här är en drönare med funktioner av lite högre kvalitet. Den är dock ganska billig och definitivt inom ramen för vad de flesta kan tänka sig att betala. Med andra ord ett prisvärt alternativ för dig som vill ha en drönare med en bra kamera som är enkel att kontrollera.


Gadget Monster UFO Drone

Gadget Monster UFO Drone

Kolla priset hos:

Det här är en UFO-inspirerad drönare eller leksak som kan användas av de allra flesta. Modellen är ganska mycket enklare än de flesta andra i denna guide och som du kommer att se märks detta också på priset.

Drönaren är designad för att likna ett UFO till formen. Den är helt rund och med en kupol på toppen som faktiskt gör att den liknar ett flygande tefat som det tecknas i serier lite grann.

Denna modell har ingen fjärrkontroll, utan startas och kastas iväg för att sega genom luften. Med andra ord kan du inte kontrollera den lika mycket som många andra modeller och vissa kanske inte tycker att denna är riktigt lika rolig att leka med.

Drönaren har heller ingen kamera eller andra funktioner som gör att den sticker ut från mängden. Du får helt enkelt en leksak som kan flyga genom luften men inte mycket mer än så. Vill du ha en drönare som går att kontrollera mycket och som har lite fler roliga funktioner får du nog därför kika på andra modeller.

Prismässigt är denna leksak en av de billigaste i detta test. Med tanke på hur enkel den är och att den till exempel inte har någon fjärrkontroll är detta inte speciellt konstigt. Men om du bara är ute efter att kunna få något att flyga och inte en massa speciella funktioner kan denna modell vara ett bra och prisvärt alternativ.


DJI Mini 2

DJI Mini 2 Drönare

Kolla priset hos:

DJI kommer här med en riktigt bra drönare som är anpassad för att passa nybörjare, men som definitivt har många av de funktioner som riktigt avancerade och exklusiva modeller på marknaden har. Även om detta märks på priset kan denna drönare vara ett riktigt roligt verktyg för det barn som är intresserat av film och foto.

Till att börja med har den här drönaren en kamera som filmar i 4K-upplösning. Med andra ord håller både bild och film extremt hög kvalitet och är bättre än exempelvis många bra mobilkameror. På så sätt kan ditt barn ha riktigt roligt med att göra vackra filmer av naturscener eller filma sina kompisar när de åker skidor till exempel.

En annan fördel med denna modell är räckvidden. Drönaren har en räckvidd på upp till 10 km. Med andra ord kan ni väldigt enkelt stå på en plats och filma en annan.

Den kan också stiga upp till 4000 meter. Dessutom tål den vindar upp till 10 meter per sekund. Du och ditt barn kan helt enkelt filma lite var som helst och i ganska tuffa förhållanden om ni vill.

En annan sak som gör att denna modell sticker ut är flygtiden. När den är fullt laddad kan den flyga i hela 30 minuter. På så sätt kan ni ha riktigt roligt länge, utan problem. Det finns gott om tid att flyga och filma och ha roligt tillsammans utan att behöva oroa sig allt för mycket för batteriet.

Modellen är lätt vilket gör att den enkelt kan tas med på resor och transporteras till olika platser där ni vill filma. Med en vikt på endast 249 gram kommer du och ditt barn med lätthet kunna ta med denna drönare vart ni vill. Den är också liten och får plats i handen.

Drönaren har också en mängd olika smarta funktioner som gör att den kan användas till att göra snygga svepningar och filmningar med enkla knapptryck. Perfekt för den som vill göra riktigt proffsiga filmer, men som är lite av en nybörjare när det kommer till att filma med drönare.

Det är föga förvånande att priset på denna sticker iväg en hel del. Det är den dyraste modellen i denna guide och den kostar tyvärr mer än vad de flesta föräldrar kan tänka sig att betala för en drönare till sitt barn.

Tänk dock på att DJI Mini 2 är en snudd på professionell modell som gör att ditt barn kan ta riktigt bra foton och filmer. Drönaren rekommenderas därför i första hand till den som har någon form av intresse för foto eller film och som kan dra nytta av alla bra och exklusiva funktioner. I så fall kan denna modell absolut vara värd pengarna och en riktigt rolig och lyxig leksak.


Ryze Tello (Powered by DJI)

Ryze Tello (Powered by DJI)

Kolla priset hos:

Här har vi en rolig och lite enklare drönare med kamera som kommer att göra att du och ditt barn har mycket kul tillsammans. Med en helt okej kamera, men till ett rimligt pris kan denna modell vara något för den som är intresserad av foto och film men inte vill lägga alla sina besparingar på en drönare.

En sak som är positiv med denna modell är som sagt att kvaliteten på kameran är ganska hög. Den filmar och lagrar filmen i HD. Du kan också se det drönaren ser live genom din mobiltelefon.

Drönaren kan också styras antingen med handkontrollen eller med din mobil. Att kunna styra med mobilen är ett fantastiskt bra alternativ som gör att det blir enkelt att flyga. Det finns förprogrammerade roliga mönster som drönaren kan flyga i.

Om du eller ditt barn har lite koll på programmering finns också möjligheten att har riktigt roligt med denna modell. Genom programmeringsspråket Scratch kan den nämligen programmeras till att utföra vilka mönster ni än känner för. Detta är alltså ett fantastiskt exempel på hur unga och barn kan få använda sina datakunskaper för något konkret, vilket inte bara är kul utan också väldigt nyttigt.

En nackdel är räckvidden. Med sina 100 meters räckvidd på max 10 meters höjd har denna drönare tyvärr inte speciellt mycket att sätta emot de lite mer avancerade modellerna. Dock slår den en hel del lite billigare modeller och 100 meter är om än inte så mycket så i alla fall tillräckligt för att kunna filma den plats man står på och lite runt om på ett snyggt sätt.

Ytterligare ett område där denna modell har en bit upp till lite mer avancerade drönare är flygtiden. Med sina 13 minuter kommer det ibland att kunna kännas som om ni knappt börjat flyga innan den behöver laddas igen.

Laddningen är i alla fall smidig och sker med mikro-USB, vilket är en sladd som de allra flesta har hemma. Appen som används för att styra och se drönaren i kan också användas med VR. Det här är en riktigt häftig funktion som gör att det kan kännas som att du befinner dig i luften med drönaren på ett riktigt coolt sätt.

När vi kikar på priset är denna modell såklart billigare än lite mer professionella och avancerade drönare, men den är samtidigt dyrare än de flesta enkla modellerna med kamera på marknaden. Vi tycker att detta är helt rimligt eftersom den också är ett steg upp från de enkla lågupplösta drönarna med kort räckvidd.

Vill du ha en drönare som gör att ditt barn kan filma på ett enkelt och smidigt sätt, om än inte på en professionell nivå, kan denna modell vara precis rätt för dig.


DJI Ryze Tello Boost Combo

DJI Ryze Tello Boost Combo

Kolla priset hos:

Detta är egentligen samma drönare som produkten ovan. Själva drönaren är samma produkt och har samma egenskaper som den du kan se i guiden ovanför denna. Skillnaden är att du har få med ett antal extra delar som kommer att göra att du kan förlänga livslängden på din drönare.

Till att börja med får du med dig tre batterier. Det här gör bland annat att du kommer kunna ladda alla tre och sedan smidigt byta batteri på plats för att få en tre gånger så lång flygtid. Med andra ord kan du flyga i över 40 minuter istället för bara 13 och kan därmed ha roligt med drönaren så mycket längre tid.

En annan fördel med fler batterier är att du förlänger din drönares totala livslängd. Eftersom de allra flesta batterier bara har kapacitet för ett visst antal laddningar innan de ger upp kan ett batteri vara kraftigt begränsande för drönarens livslängd. Med tre batterier kan du enkelt byta, om ett av dem börjar sacka efter och inte orka med längre.

Utöver detta får du med fyra uppsättningar med extra rotorblad. Det är ganska vanligt att rotorbladen går av när man flyger drönare. Det är lätt hänt att flyga in i ett träd eller göra en dålig landning och med de höga hastigheter som bladen roterar i är risken stor att de då går sönder.

Att därför ha några extra uppsättningar med rotorblad är ett riktigt bra sätt att se till att du och ditt barn kan leka med drönaren utan att behöva vara rädd för att den ska gå sönder.

Du får också med speciella verktyg som gör att du kan utföra dessa byten och reparationer på drönaren. På så vis kan du på ett smidigt sätt se till att alltid hålla den i riktigt bra skick och enkelt laga den om den skulle gå sönder. 

När vi kikar på priset är denna modell inte speciellt mycket dyrare än originalet. Med tanke på att du kan förlänga livslängden på din drönare ganska rejält med dessa tillägg tycker vi att det är ett prisvärt alternativ. Speciellt om du vet med dig att ditt barn kanske inte är det mest försiktiga och tycker om att experimentera och testa gränserna för sina leksaker.


Gear4play Spinning Ball

Gear4play Spinning Ball

Kolla priset hos:

Det här är precis som du kanske hör på namnet mer att betrakta som en flygande boll än som en drönare. Men vi väljer ändå att ta med denna produkt i guiden eftersom den kan vara riktigt rolig att använda sig av i hemmet.

Designen på denna leksak är helt enkelt runt, med ett nät eller en struktur av plast runt en mitt med en propeller som håller bollen flygande. Denna variant kommer i färgen blå och med en vit mitt och vi tycker faktiskt att denna modell är rätt så snygg.

Du använder bollen genom att helt enkelt starta den och kasta upp den i luften. Beroende på vilken vinkel du väljer att kasta den i kommer den därefter att flyga på olika sätt. Om du vinklar den på ett visst sätt kan den till exempel flyga tillbaka till dig som en bumerang.

Möjligheterna är många med denna leksak. Den har ett stöttåligt yttre och kan till exempel kastas mellan två personer eller mot en vägg för att studsa tillbaka.

Denna boll laddas enkelt och smidigt med en USB-kabel. Med andra ord kan du på ett lätt sätt ladda den med antingen mobilen eller i ett vanligt vägguttag. En rolig och enkel leksak perfekt för att ha med på resan helt enkelt.

Som sagt så är detta en ganska enkelt leksak. Priset är också bland det lägsta du kan hitta för leksaker som flyger. Även om du kanske inte kan förvänta dig världens bästa kvalitet är denna modell perfekt för att ha något roligt att leka med i hemmet och är du ute efter detta är det här ett riktigt bra och prisvärt alternativ. Vill du ha en drönare som kan kontrolleras med en fjärrkontroll eller filma får du ta en titt på andra, lite dyrare modeller.


Gear4play Flying Spinner

Gear4play Flying Spinner

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en lite enklare leksak anpassad för lek och skoj inomhus. Denna är kanske mest att likna vid en frisbee. Med ett yttre hölje i stöttålig plast och en propeller eller rotor i mitten kan den vara ett roligt inslag såväl inomhus som utomhus.

Som sagt ser denna ut lite som en frisbee och den är designad för att kunna kastas till varandra. Till skillnad från en vanlig frisbee behöver den inte speciellt mycket kraft för att hålla sig flygande och är därmed perfekt för att använda inomhus.

Den fungerar också utmärkt att leka med själv. Om barnet kastar den i en vinkel till exempel kommer leksaken att vända i luften och flyga tillbaka.

Värt att nämna är att denna modell är riktigt liten med en diameter på endast 8 cm. Det här kan såklart också vara en fördel om den ska tas med på en resa, då den inte tar så mycket plats.

Batteriet är inbyggt och laddas som de flesta andra modeller i denna guide med en USB-kabel. Det tar ca 30 min att ladda denna leksak och efter det kan den användas i 5-8 minuter. Med andra ord en hel del laddning för ganska kort lek vilket såklart är en nackdel.

Prismässigt är det här en riktigt billig leksak. Med tanke på att den är så liten och ganska enkel är det kanske inte så konstigt. Men för dig som vill ha en liten rolig flygande leksak till ditt barn som kan användas inomhus kan detta vara ett bra budgetalternativ.

Som alltid med denna typ av billig elektronik kan du kanske tyvärr inte förvänta dig världens bästa kvalitet.


Gear4play Radiostyrd Drönare Cinematic

Gear4play Radiostyrd Drönare Cinematic

Kolla priset hos:

Gear4play tillverkar inte bara enklare leksaker utan kommer här också med en riktigt bra drönare som kan användas för att göra snygga filmer och videor. Ett roligt och praktiskt verktyg för de fotointresserade barnen, som ligger någonstans mellan de enklare modellerna och de allra mest avancerade varianterna i pris.

Om vi börjar med att kika på kameran i denna drönare så filmar den med en upplösning av 1080 p. Det här är ett steg upp från en del lite billigare modeller, men är lite sämre än lite mer professionella drönare. Även om det inte är en knivskarp bild är det fullt tillräckligt för de allra flesta och det kan ge riktigt coola och snygga filmer.

Drönaren kan styras via mobilen eller via handkontrollen vilket såklart är ett plus. Du kan också följa det drönaren ser hela tiden, i din mobiltelefon. Med en toppfart på 58km/h kan den ta sig snabbt till och från de platser du vill filma.

En annan sak som är bra med denna modell är att den har flera smarta funktioner. Bland annat en där den följer efter dig om du flyttar på dig. Perfekt om du till exempel vill filma dig själv när du springer eller cyklar.

Den har också smarta funktioner som gör att den kan vända hem automatiskt genom ett smidigt knapptryck. Dessutom har den kommando för lyft och landning. En annan cool egenskap är att den kan styras med vissa handkommandon och rörelser, vilket såklart är riktigt häftigt.

För att sammanfatta det hela är det här en modell som har många häftiga funktioner och håller en rätt hög kvalitet utan att vara en professionell drönare. Priset är som sagt någonstans mellan lite billigare drönare med kamera och riktigt avancerade varianter.

Om detta är den prisklass du letar inom tycker vi att detta är ett riktigt prisvärt och inte minst häftigt alternativ.


Syma TecTeam X30 GPS Drönare

TecTeam X30 GPS Drönare

Kolla priset hos:

Denna modell från *Syma tycker vi tyvärr att hör till del lite enklare modellerna när det kommer till funktioner, men kostar en hel del mer än många andra enklare drönare på marknaden.

Den är utrustad med en kamera som filmar i 720p och har därmed en bit upp till de lite bättre modellerna när det kommer till kvalitet. Du kan följa drönaren när du flyger och hela tiden se det den ser.

En annan sak som gör att denna modell inte når upp till de lite bättre varianterna i kvalitet är räckvidden. Du kan bara flyga ca 80 meter från utgångspositionen, vilket är ganska lågt jämfört med en del mer avancerade modeller.

Den stora fördelen med denna modell är dock körtiden. På en full laddning kan denna drönare köra hela 28 minuter och ger därmed möjlighet till mycket lek och skoj under en lång tid jämfört med en del andra billigare modeller som har en väldigt kort körtid.

Tyvärr måste vi säga att det här inte är den mest prisvärda modellen på marknaden. Men vill du åt den långa körtiden kan en modell som denna såklart vara värd en liten extra titt.


Får barn flyga drönare?

Barn får flyga drönare, men det är viktigt att se till att man följer de rekommendationer som transportstyrelsen ger. För vissa drönare krävs bland annat ett speciellt tillstånd för att få flyga.

Om drönaren väger över 25 kg, eller ska flygas utom synhåll krävs det ett tillstånd för att få flyga drönaren. I guiden ovan finns några modeller som går att flyga utom synhåll och för en sådan krävs således ett tillstånd som utfärdas av transportstyrelsen.

Det är också förbjudet att till exempel flyga över folksamlingar eller göra flygningar som skadar djur eller miljö. Man måste självklart också se till så att det inte finns någon risk att man orsakar skada på egendom eller stör annan luftburen trafik.

De allra flesta modeller i guiden ovan är leksaker, som flygs inom synhåll. Här är det viktigaste att tänka på att använda sig av sunt förnuft och se till att barnen sköter sig på ett bra sätt när de flyger drönarna.

En sak som är bra att tänka på är att det inte alltid är tillåtet att filma människor mot deras vilja. Har du en drönare med kamera är det därför bra att tänka till lite extra, speciellt om du planerar att lägga upp klipp eller filmer på sociala medier eller på Youtube.

Vad är skillnaden på drönare och leksakshelikopter?

En drönare är egentligen per definition en obemannad luftfarkost. Det finns därmed många olika typer av drönare, där den samlande faktorn egentligen är att de fjärrstyrs.

Det skulle därför kunna argumenteras för att en radiostyrd helikopter är en typ av drönare. I många fall är dock en radiostyrd helikopter lite enklare än det vi i vardagligt tal benämner som en drönare. Till exempel är det inte lika vanligt att en sådan har lika många förprogrammerade kommandon som gör att den exempelvis landar och lyfter automatiskt, utan den styrs ofta mer på fri hand.

Även utseendet skiljer sig. Det vi brukar kalla för en drönare har ofta flera rotorblad som roterar bredvid varandra. En radiostyrd helikopter å andra sidan har för det mesta ett stor rotorblad för lyftkraft och ett litet för att kontrollera helikoptern.

Generellt sett är det lite lättare att flyga en drönare än en radiostyrd helikopter. För lite mindre barn kan alltså någon typ av drönare vara en lite mer stabil och lättanvänd leksak som blir roligare att använda.

Att tänka på när du ska köpa drönare för barn

När du flyger med drönaren tillsammans med ditt barn finns det ett antal saker som kan vara bra att tänka på för att se till upplevelsen både blir så rolig som möjligt, men också säker och trygg för alla parter.

Till att börja med är det viktigt att tidigt förklara för barnet att även om drönaren är en leksak så bör den användas med försiktighet. Att till exempel skicka den i höga farter mot sina kompisar är ett tydligt exempel på en farlig aktivitet som kan orsaka skador, speciellt när det kommer till de lite större drönarna.

Bland de lite mer satsade modellerna finns det drönare som når farter som sträcker sig en bit över 50 km/h. Här är det viktigt att du är med ditt barn som förälder om det flyger med drönaren, eftersom denna typ kan orsaka allvarliga skador om man tappar kontrollen.

För att få ut så mycket som möjligt av flygningen kan det också vara bra att gå igenom lite hur drönaren fungerar innan ni börjar flyga. Var gärna med som förälder och visa under tiden. Ju duktigare barnet blir desto roligare kommer det också att ha.

Viktigt att tänka på är också att se till att följa de åldersrekommendationer som finns på drönarna. Även om dessa bara är rekommendationer finns de där för en anledning och att välja en drönare anpassad för ditt barns ålder kommer både göra att det har roligare och att flygningen blir säkrare.

Välja rätt drönar-modell

Som du märkt ovan finns det många olika modeller att välja bland när det kommer till drönare för barn och att hitta rätt kan därför vara lite klurigt. Fundera därför först på ett anta saker innan du bestämmer dig.

Börja med att tänka på vilken typ av drönare du är ute efter till ditt barn. Är det viktigt att drönaren har en kamera och är det i så fall viktigt att denna kamera håller hög kvalitet?

En annan sak att tänka på är att anpassa drönaren efter barnets förmåga. Det blir alltid roligast att ha en drönare som är inom ramen för vad barnet kan kontrollera. En allt för avancerad drönare kan också leda till många krascher vilket kommer att göra att drönaren går sönder.

Vi hoppas att du med hjälp av dessa tips och guiden ovan kan hitta en bra drönare som gör att du och ditt barn kan ha riktigt roligt tillsammans!


Här hittar du fler artiklar om leksaker!