Bästa dockvagnen för barn 2023: Roliga vagnar för de minsta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att leka med dockor är något barn gjort både i Sverige och runt om i världen i hundratals år. Det är inte bara roligt, utan bidrar också till att barnen får öva på omhändertagande, roll-lekar och omtänksamhet. Men vad är en docka utan en bra dockvagn till promenader och utflykter? Här tipsar vi om några av de bästa dockvagnarna som finns att köpa just nu!

Flicka pysslar om sin docka och dockvagn

Vilken dockvagn är bäst i test?

Ett av våra absoluta favoritmärken är dockvagnarna från Skrållan. De är designade med den berömda svenska dockan i åtanke, men fungerar utmärkt för alla dockor i samma storlek eller mindre.

Skrållan dockvagn kombi

En unik modell som vi verkligen vill lyfta fram, är den tidlösa dockskrindan från Kid’s Concept. Den är designad med inspiration från livet hos den berömde konstnären Carl Larsson med familj, vid deras gård i Sundborn, i Dalarna. Otroligt vacker estetik, men samtidigt en funktionell lekvagn som är underbar att ha i hemmet.

Kids Concept Dockskrinda Carl Larsson

Ett annat jättefint alternativ med många olika modeller, är dockvagnarna från Stoy. De har både realistiska barnvagnsmodeller och fantasifulla varianter. Vi älskar deras dockvagn i rotting, med en klassisk gammalmodig stil.

Stoy dockvagn i rotting

Om du vill ha en billigare modell kan vi tipsa om den söta dockvagnen i trä från Classic World. Simpel men supersöt liten dockvagn i målat trä.

Classic world dockvagn stjärna

Fler dockvagnar hittar du längre ned i artikeln! Se även våra favoritdockor för barn just nu!

Många olika sorters dockvagnar jämförda

När det kommer till dockvagnar finns det en ganska bred marknad med många olika produkter från olika tillverkare. Att veta vilken man ska välja och vilken dockvagn som kommer att passa bäst till just ditt barn kan därför vara en smula klurigt.

I guiden nedan går vi igenom ett flertal olika bra dockvagnar som kan passa till olika situationer och till olika barn. Du hittar ett brett urval av produkter med allt från större varianter för flera dockor och mindre modeller för dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar. Vi hoppas helt enkelt att du i guiden nedan ska hitta något som passar just dig och ditt barn.

Skrållan dockvagn kombi

Skrållan dockvagn kombi

Här har vi en mycket snygg och gullig dockvagn som passar extra bra om du har en docka av typen skrållan. Modellen kommer i en gullig design med bland annat en snygg klädsel med vackra motiv. Den har rejäla hjul och ser på många sätt faktiskt ut som en riktig vagn, men i mindre skala.

En sak som kan nämnas som ett plus med denna vagn är att sitsen där barnet sitter kan fällas upp eller vikas ned. På så sätt kan ditt barn välja om dockan ska vara i sittande eller i liggande läge.

Under vagnen finns ett ordentligt fack eller utrymme där olika saker kan förvaras. Perfekt för alla andra leksaker som barnet kan tänkas vilja ha med sig, såsom nappflaskor eller extra kläder till dockan.

Till sist är också priset på en nivå som vi tycker är fullt rimlig för en så fin vagn som denna. Även om det finns billigare produkter på marknaden ser vi denna som ett prisvärt alternativ för dig som vill ha en snygg och praktisk dockvagn till ditt barn.


Skrållan dockvagn kombi premium

Skrållan dockvagn kombi premium

Detta är en ännu mer exklusiv variant av modellen ovan. En dockvagn som denna kan verkligen vara något om du vill ha något som så mycket som möjligt liknar en riktig vagn till ditt barn.

Men ett större utrymme där dockan ligger och en kraftigare sufflett är det här helt enkelt en mer rejäl barnvagn. En annan sak som gör att den skiljer sig från modellen ovan är att den har svängbara hjul längst fram som gör att den enkelt kan ta sig fram över ojämna underlag såsom en grusig gångbana.

Även denna har en ställbar sits som gör att ditt barn kan välja om dockan ska sitta upp eller ligga ned. Till sist har den också ett rymligt utrymme under vagnen som kan användas till allt från kläder till dockan, till matsäck eller annat som ditt barn vill ha med sig på utflykten.

Att denna är en premium variant av modellen ovan märks tyvärr även på priset.  Den är lite dyrare och kostar kanske något mer än vad de flesta föräldrar är beredda att lägga på en dockvagn.


Skrållan dockvagn sulky

Skrållan dockvagn sulky

Här kommer ett exempel på en lite enklare dockvagn som kan passa bra om du vill ha något lätt och smidigt, samt om du är på jakt efter något som inte kostar allt för mycket. Även denna modell är framtagen av märket Skrållan men passar för alla dockor upp till och med 45 cm.

Denna vagn är som sagt en enklare modell av varianten Sulky. Med simpla handtag, mindre hjul och utan sufflett är den kanske inte den mest exklusiva, men den funkar utmärkt för att ta med sig dockan var som helst.

Ett plus är att den smidigt kan fällas ihop. Detta gör att det inte är några som helst problem att ta med sig denna vagn när ni reser eller hälsar på någon. Som vi nämnt är det här också en billig vagn som passar dig som handlar efter en lite striktare budget.


Skrållan dockvagn trä

Skrållan dockvagn trä

Om flera av modellerna ovan försökt att likna vanliga barnvagnar så mycket som möjligt har denna produkt valt att ta ett annat spår. Denna dockvagn i trä kanske inte är den mest verklighetstrogna, men den har en mycket snygg design och är rolig att leka med, inte minst för de lite yngre barnen.

Med hårda hjul, en botten som är nästan i höjd med golvet och lite enklare handtag lämpar sig denna modell bäst för att använda inomhus.Att vagnen är mer eller mindre i golhöjd gör att den blir extra enkel att använda för de minsta barnen som inte når upp så högt.

Den dova färgen på vagnen tillsammans med en snygg sufflett i flera delar, samt de vita hjulen gör att denna är ett av de bästa valen rent designmässigt i denna guide. Trots den något enklare designen ligger denna modell dock rätt så högt i pris, något som såklart får ses som en nackdel.

Allt som är allt är Skrållans trävagn en superfin träleksak som kommer att förgylla barnrummet och bidra till många roliga lekstunder.


Smoby MC&Q Dockvagn Tvillingsulky

Smoby MC&Q Dockvagn Tvillingsulky

Om du är på jakt efter en mycket prisvärd produkt när det kommer till dockvagnar kan denna modell verkligen vara ett alternativ för dig. Denna variant matchar många av modellerna ovan på de flesta områden, men kommer till ett mycket bättre pris.

Återigen har vi här en dockvagn där man försökt efterlikna en klassisk barnvagn så bra som möjligt. Vi måste också säga att man lyckats ganska bra med detta och denna modell ser på många sätt ut som en riktig barnvagn men i mindre format.

Det stora plusset med den här dockvagnen är att den enkelt går att göra om från en vanlig barnvagn till en sulky. Det går också att ta loss delen där barnet ligger och få en smidig bärstol som dockan kan vila i.

Som sagt kommer denna också till ett mycket bra pris och vi måste ranka den som en av de allra mest prisvärda produkterna i denna guide.


Bayer design trendy dockvagn

Bayer design trendy dockvagn

Från bayer design kommer här en dockvagn som passar de barn som gärna har trendmedvetna produkter och där stil är i fokus. Denna vagn har en rosa bas med snygga leopardmönster över hela klädseln, vilket ger den ett mycket fräckt utseende.

Vagnen är relativt stor och passar dockor upp till 46 cm. Ett annat plus är det ganska stora utrymmet för förvaring som finns under vagnen och gör att den kan användas för att flytta på fler saker än bara dockan. Stora hjul gör också att den tar sig fram fint, även över lite mer ojämna underlag.

Trots den snygga designen kostar inte denna modell allt för mycket, utan får faktiskt räknas till de billigare varianterna i denna guide. Vill du ha en snygg och modern dockvagn till ditt barn till ett bra pris kan denna variant alltså vara något.


Cloudberry castle dockvagn enhörning

Cloudberry castle dockvagn enhörning

Enhörningar är spännande och fantasifulla djur som de allra flesta barn tycker är både roliga coola. Här kommer därför en dockvagn där hela klädseln är mönstrad med fina bilder på just enhörningar. En rosa och snygg barnvagn som passar extra bra för alla de barn som gärna drömmer sig bort i fantasins värld.

Ett stort plus med en modell som denna är att den förvaringskorg som finns under vagnen går att stänga. Det här gör att det blir ännu lättare att ta med sig andra saker än bara dockan, utan att behöva oroa sig för att de ramlar ur.

I övrigt kanske inte detta är den allra mest rejäla modellen, även om den absolut fyller sin uppgift. Priset är dock bra och den har en bra bit upp till de dyraste modellerna på detta område. Om du fastnar för det fantasifulla mönstret med enhörningar kan denna definitivt vara ett köp väl värt pengarna.


Classic world dockvagn stjärna

Classic world dockvagn stjärna

Här är en enklare dockvagn i trä som kan passa de lite mindre barnen. Denna modell kan också vara ett perfekt alternativ om du vill ha en lite billigare dockvagn som inte kostar allt för mycket.

Vagnen har en helt vit design som faktiskt som helhet fungerar bra. På sidan av den sufflett som sitter över den ena delen av vagnen är också ett mönster i form av ett hål format som en stjärna på vardera sida. En snygg detalj som gör barnen ännu lite tjusigare.

En sak som ska nämnas när det kommer till denna vagn är att den kanske lämpar sig allra bäst inomhus. Hjulen är hårda och kan vara lite svåra att köra på ojämnt underlag. Att denna vagn passar bra för de absolut minsta barnen beror bland annat på att den har låga kanter som gör att det är lätt att nå.

Ett stort plus är att både täcke och kudde medföljer så att ditt barn kan bädda om dockan på ett mysigt sätt. Som sagt är priset på denna produkt också lågt och den passar därmed perfekt för dig som inte har några stora summor över att lägga ut på en barnvagn.


BAYER CHIC 2000 Kombivagn Dockvagn LENI

BAYER CHIC 2000 Kombivagn Dockvagn LENI

Även det här är en mycket bra vagn för dig som vill ha ett prisvärt alternativ på dockvagn till ditt barn. Modellen kommer till ett bra pris och har ändå det mesta man kan tänkas önska sig hos en bra dockvagn.

Till exempel har denna produkt en rejäl plats för förvaring under vagnen som gör att barnet kan ta med sig allt som behövs på turen. Med stora hjul och en rejäl konstruktion är det här också en vagn som kan användas på de allra flesta underlag.

Ett annat stort plus är att säkerhetsbälte medföljer så att ditt barn kan spänna fast dockan och se till att den inte ramlar ur. Vagnen kan också göras om till en sittvagn, där dockan kan sitta upp vilket är en stor fördel. Handtaget på vagnen kan justeras så att vagnen blir lagom hög för just ditt barn.


BRIO Dockvagn Combi Lavendel Prickig

BRIO Dockvagn Combi Lavendel Prickig

Detta är en snygg och på många sätt bra vagn från BRIO som kan passa helt perfekt till de flesta barn äldre än tre år. Modellen har ett tjusigt prickigt mönster i lavendel med snygga prickar.

BRIO är kända för att tillverka barnleksaker och produkter som håller hög kvalitet och är en aktör som varit med på denna marknad under en längre tid. Detta gäller såklart även denna vagn och vill du ha något som håller år efter år är denna något att kika närmare på.

Tyvärr tycker vi att priset trots detta ligger lite i överkant. Även om vagnen är rejäl och troligen håller en hög kvalitet, finns det liknande produkter på marknaden som är ganska mycket billigare. Men om du lägger stor vikt vid att handla från en etablerad tillverkare som BRIO kan en vagn som den här såklart vara värd några kronor extra.


Kids Concept Dockskrinda Carl Larsson

Kids Concept Dockskrinda Carl Larsson

Här är en produkt som passar perfekt om du vill ha något lite mer rustikt till ditt barn, som är inspirerat av äldre tider. Denna skrinda har en snygg, röd design och passar alldeles utmärkt för att dra runt dockor, gosedjur eller annat som barnet kan vilja ha med sig.

Förutom att designen är mycket snygg är det här också en typ av vagn som är enkel att hantera för de allra minsta barnen. Att smidigt kunna dra den bakom sig, samtidigt som den är på en låg nivå höjdmässigt gör att det helt enkelt blir lättare att nå och att styra. Hjulen längst fram kan svänga och gummiringar runt dessa ger ett bra grepp mot golvet.

En nackdel är att denna i första hand är tänkt att användas inomhus och inte står emot regn och fukt. Ytterligare ett minus är priset, som gör att det här är en av de dyrare produkterna i denna guide.


Stoy Blommig Dockvagn

Stoy Blommig Dockvagn

Om du är på jakt efter en lite mer avskalad och enkel dockvagn till ditt barn kan denna produkt vara något att sikta på. Den här dockvagnen har en ganska simpel design, med enklare tyg och utan saker som sufflett.

Ett plus med denna modell är att den smidigt kan fällas ihop när den inte ska användas längre. En annan sak som får räknas som en fördel är den gulliga designen med de vackra blommorna, som gör att den kommer att uppskattas av de flesta barn.

Med en smidig säkerhetssele kan ditt barn också se till att dockan eller gosedjuret sitter stadigt i vagnen, och inte ramlar ur. En sak som ska nämnas är att hjulen är ganska små, vilket gör att denna modell kan vara lite klurig att använda på mer ojämna underlag.

Till sist är också priset lågt och vi ser det här som ett bra val om du är på jakt efter en dockvagn, på budget till ditt barn. 


Stoy jogger dockvagn

Stoy jogger dockvagn

Här är en modell som på många sätt sticker ut från mängden en hel del. Bland annat har denna vagn endast tre hjul, två bak och ett fram. Det här kan göra att det blir extra enkelt att svänga och ta sig fram där det är trångt om utrymme, men också såklart att det är lite större risk att vagnen välter.

Med en smidig säkerhetssele kan ditt barn se till att dockor och gosedjur sitter kvar och inte ramlar ur. Under vagnen finns ett bra utrymme för förvaring, där allt möjligt som ska med på utflykten kan placeras.

Om något ska nämnas som en nackdel är det kanske färgen. den beigea nyansen kanske inte är den som kommer att gå hem hos allra flest barn. Till sist ska dock nämnas att det här är en av de produkter som enligt oss ger mest vagn för pengarna.


Stoy 2-in-1 Dockvagn

Stoy 2-in-1 Dockvagn

Om ditt barn verkligen vill ha en vagn som ser realistisk ut till sina dockor och som liknar de vagnar som de vuxna har är det här ett av de bästa alternativen. Denna rejäla dockvagn är verkligen realistisk och har en mängd olika detaljer som gör att den ser riktigt verklig ut.

Bland annat har denna modell ett trepunkts säkerhetsbälte som ser till att dockan sitter säker och inte ramlar ur. Både chassit och sittdelen är också mycket detaljrika och hjulen är stora för att underlätta en smidigare körning.

Ett stort plus med just denna vagn är också att klädseln samt själva sittdelen går att ta av. Detta underlättar såklart att hålla vagnen fräsch så den håller längre, men gör också att dockan kan placeras i sittdelen på golvet för att enklare kunna pyssla om den när den ska äta eller sova.

För att vara en så rejäl och detaljrik vagn är denna också prisvärd, även om den såklart kostar ganska mycket mer än de allra billigaste produkterna i guiden.


Stoy Twin Dockvagn

Stoy Twin Dockvagn

Stoy har här tagit fram ytterligare en modell på dockvagn som på både ett och annat sätt sticker ut och har något eget. Det här är nämligen något så unikt som en dockvagn för tvillingar, eller för två dockor. Om ditt barn har två dockor som det leker väldigt mycket med kan en vagn som denna alltså göra att båda hela tiden kan få följa med.

Med en sits fram och en bak får varje docka sitt enskilda utrymme. Man har också sett till att ge vagnen dubbla uppsättningar hjul fram för att ge en ökad stabilitet, eftersom en modell som denna blir lite längre och smalare.

Handtaget är höjbart och sänkbart så att barnet smidigt kan nå upp även om det är lite kortare. Ytterligare en sak som särskiljer denna vagn är den vinröda färgen. En mörkare färg som denna kan bland annat göra att saker som fläckar inte syns lika bra.

Ett stort förvaringsutrymme under vagnen får också nämnas som ett plus. När det kommer till priset är det förvånansvärt lågt, även om det här inte är att betrakta som ett budgetalternativ.


Stoy dockvagn i rotting

Stoy dockvagn i rotting

Vi avslutar denna guide med en dockvagn som faktiskt på många sätt ser ut som om den är tagen ur någon typ av saga. Själva vagnen är designad som en stor flätat korg, med en öppning fram där dockan eller gosedjuret kan läggas ned.

I övrigt är denna modell utrustad med stora, runda hjul i gummi. Handtaget är snyggt snirkligt och den del där barnet håller har en träliknande design. En vagn som helt enkelt sticker ut och som dessutom finns i flera olika färger, förutom natural finns bland annat grå och rosa.

Denna modell kan passa utmärkt om du vill köpa en originell dockvagn till ditt barn. Att den har en så speciell design för dock att priset tyvärr sticker iväg en smula. Men är du redo att betala några kronor extra tycker vi definitivt att du ska ta en titt på denna.


Är docka och dockvagn en bra leksak för barn?

Som vi varit inne på tidigare i denna artikel är dockor något barn lekt med i hundratals år. Det är en ganska enkel leksak, som ändå låter barnet spegla sina föräldrar och låtsas att de befinner sig i vuxenlivet. vilket de allra flesta tycker är mycket roligt. Det finns många anledningar till varför just dockor och dockvagnar är bra leksaker för barn och här kommer några av dem. 

Till att börja med är dockor precis som vi varit inne på något som får barnen att låtsas att de är vuxna. Att lära sig att ta hand om något och att på det sättet ta ansvar för och sköta en docka är inte bara roligt, utan kan också ses som nyttigt och utvecklande för barnen.

En annan sak som gör att dockor och dockvagnar är så bra leksaker är att leken på något sätt aldrig tar slut. Det kan alltid vara dags för att antingen mata, lägga eller gå på utflykt med dockan och möjligheterna till vad som kan hända är mer eller mindre oändliga. På så sätt är detta en leksak som är svår att tröttna på och som kan bjuda på roliga lekar dag efter dag, år efter år.

Ytterligare ett stort plus med dockor och dockvagnar som leksaker är att barnet får bygga upp en värld och verklighet i fantasin. Till skillnad från saker som actionfigurer som redan på förhand har bestämda roller och personligheter, blir leken med dockor mer öppen och vad som helst kan helt enkelt hända.

Till sist kommer också en bra dockvagn att hålla länge. Om du väljer en produkt med kvalitet kommer den inte bara att kunna gå i arv mellan barnen om du har flera barn, utan också förhoppningsvis bli något som deras barn kan leka med i framtiden. En tidlös leksak som detta är alltså en bra investering, både för plånboken och för miljön.

I vilken ålder leker barn med dockvagn?

Det korta svaret är att barn brukar uppskatta dockvagnen ungefär från att de precis börjat gå, genom hela förskoleåldern.

Mellan åldarna 1-5 år ungefär, är den vanligaste åldern för detta intresse. Självklart varierar detta en del, vilket vi går in och resonerar kring mer nedan.

Till att börja med är leken med dockor en fråga om intresse kanske snarare än ålder. En del barn tycker att de blivit för stora för att leka med dockor så fort de börjar förskoleklass, medan andra med glädje fortsätter att leka upp i långt äldre år än så. Att helt enkelt i första hand gå efter vad barnet tycker att är roligt att leka med, istället för hur gammalt det är, är ett bra första tips.

Men det finns såklart vissa aspekter som måste vägas in. En av dessa är längd. Om du köper en för stort dockvagn till ett för litet barn kommer det inte att nå upp på rätt sätt och leken kommer inte att bli speciellt rolig.

Ett bra tips är därför att till de allra minsta barnen välja en modell som har korgen eller bädden där barnet ligger, strax över markhöjd. Ofta är dessa vagnar enkla och om du väljer en sådan kan en dockvagn vara en perfekt leksak för en del barn, redan direkt när de lärt sig gå. Självklart ska du dock alltid följa de rekommendationer som finns för den specifika produkten för att inte utsätta barnet för risk.

Om du köper en dockvagn till lite större barn, så se till att kika på de mått som finns för den specifika produkten och fundera på om det är rimligt att barnet kommer att nå upp för att stoppa om barnet och lägga ned det i vagnen. Hittar du en modell du gillar, där höjden på handtagen går att anpassa är det såklart ett stort plus.

Kort sagt kan barn leka med dockvagnar och dockor, från att de kan gå, tills de tröttnar. Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du hittar den dockvagn som gör att just ditt barn kan få dyka in i den fantastiska värld av fantasi som dockvagnar och dockor utgör.


Se fler artiklar om dockor och tillbehör!